Nesľubujeme, že Vás vyliečime, ale urobíme všetko, čo môžeme, aby sa tak stalo.

Rady pacientom s ochoreniami tenkého a hrubého čreva - archív 2013-2014

ROK 2013
Číslo otázky: 1/2013-THC
Dátum a čas: 010113 16:49

Názov otázky Hlien v stolici
Meno Monika
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 170
Váha 50
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Casty pocit chodenia na zachod.riedsia stolica s hlinom.niekedy vetri s hlienom.niekedy vacsia stolica niekedy tahava ceruzkova.pocit ze mam stale stolicu v konecniku.tlak v lavej strane pod rebrom akoby ma tam nieco tlacilo nie stale hlavne pri vypraznovani.niekedy aj pichanie pri praci.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky vysetrenie krvi a mocu.zisteny bol zapal a hnis
Vaša doterajšia liečba ciprinol kazdych 12 hodin na predpis
probiotika ktore som si mala sama kupit v lekarni
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia mala som zapal bedrovych klbou ked som bola na zakladnej skole problemi a bolesti mavam aj teraz neberiem ziadne lieky stale mi predpisu len voltaren.

ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás ide o dôsledok antibiotickej liečby -črevnú dysmikróbiu alebo ak bol tento stav prítomný už pred touto liečbou, môže ísť o funkčnú črevnú poruchu (pravdepodobne syndróm dráždivého hrubého čreva. Diagnostika a liečba patrí do ambulancie gastroenterológa.
Číslo otázky: 2/2013-THC
Dátum a čas: 200113 16:20

Názov otázky zápcha,plynatosť a bolesti brucha
Meno zuzka
E-mail vymazaný sdministrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 162
Váha 52
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti pred tým ma napínalo ma na zvracenie ale nič nešlo, bolesti v okolí žlčníka.posledný týždeň som mala problémy so zápchou a plynatosťou. Zjedla som niečo a žalúdok mi to nevedel stráviť, mala som tiež prelievaniea škrkanie v črevách. potom som si dala probiotikum lactoflor a na druhý den som kazde 2 hodiny mala stolicu.potom som si už nedala a mám bolesti, ked si dám pancreolan forte tak je to lepšie ale aj tak ma ako keby bolelo cele črevo.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky pred par rokmi som mala gastroskopiu (prehltanie hadičky cez ústa) všetko bolo ok.
Vaša doterajšia liečba nemám
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia nič

ODPOVEĎ: Váš stav mohol byť pravdepodobne spôsobený funkčnou poruchou horného a dolného tráviaceho traktu. Pridajte si do stravy viac vlákniny, dbajte na pitný režim (pri zápche sú vhodné magnéziové minerálky). Ak po diéte a probiotikách trvá dlhšie ako 2 týždne, mali by ste navštíviť svojho všeobecného lekára alebo gastroenterológa. V prípadne Vášho záujmu sa môžete u nás objednať.
Číslo otázky: 4/2013-THC
Dátum a čas: 040213 17:58

Názov otázky premnozenie ecoli v crevach
Meno Haylinn
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 23
Výška 160
Váha 48
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti nemam
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý den pán doktor,To som rada, ze sa stale da poradit. Studujem v zahranici...Pred 2 tyzdnami som dostala teplotu asi 37,5 + vodnate hnacky take zelenkave Neprrestavalo to ani po 2 dnoch tak som isla ku praktickemu lekarovi tu v zahranici ...(predtym som jedla pecienku a zle som ju prepielka kratko ..asi som si myslela ze toto je problem) Lenze lekar mi nerobil vyter ani odber stolice iba mi dal Antibiotika Colidimin,Enterebene dokym nebudem mat stolicu tvrdu a nejake kvapky na zaludok...po tyzdni hnacky trochu ustupili ...ale stale ma nafukovalo..stolica taka redsia zlta ale uz ma aku taku formu a potom o dva dni znova zelena riedka stolica tak som sla do Bratislavy tam mi urbili vyter a vyslo ze mam premnozenu E coli ale ze nie ziadny nebezpecny druh ze mam dietovat nejest maso a tak. Chcela by som sa opytat ci to moze byt stale premnozene kvoli tomu ze som zjedla tu pecienku alebo som to mala uz predtym?...Aku dietu by som mala drzat nic mi neporadili a stale mam neprijemne pocity...Vysledky som dosala iba telefonicky.Treba vyter opakovat v takom pripade? Mala by som brat este nejake lieky alebo probiotika stolica je stale redsia ma formu a je do zlta.Aka dieta by bola spravne , ked nechcem elmi schudnut skor pribrat.S
Dakujem vopred velmi pekne za odpoved !
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky vyter z konecnika ..premnozene E coli
Vaša doterajšia liečba Antibiotika - Colidimin na krabicke bolo ze su specialne na traviaci trakt a creva. 12 tabliet + kazdych 12 hodin som ich brala. Enterobene vraj dokym nebudem mat tuhu stolicu jednu az dve male tabletky som mala brat no asi 5 dni stolica netuhla. Kvapky na zaludok.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Mierna anemia

ODPOVEĎ: Ak ste predtým, ako Vám začali hnačky a teplota, boli bez problémov, možno predpokladať, že ide o prechodný stav, najskôr infekciu dolného tráviaceho traktu. Lieky, ktoré ste brali, by infekciu mali z čreva odstrániť. Kým sa Vám stav neupraví, mali by ste jesť len ľahko stráviteľné jedlá (vývary, kuracie mäso, ryžu, zemiaky) žiadne potraviny s obsahom mlieka alebo majonézy a dodržiavať pitný režim. Probiotiká by ste mali užívať v každom prípade. Vzhľadom na Vaše telesné rozmery a málokrvnosť však treba u Vás vylúčiť aj malabsorbčný syndróm, takže by ste mali absolvovať gastroenterologické vyšetrenie.
Číslo otázky: 5/2013-THC
Dátum a čas: 200213 19:54

Názov otázky Vylučovanie hlienu pri stolici, nutkanie na potrebu
Meno Lenka
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 29
Výška 160
Váha 70
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý večer, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už druhý deň mám zvláštny problém, s ktorým som sa ešte nestretla. Tieto dni som bola nejak viac "nafúknutá" a dnes ráno som bola 2x za sebou na WC a mala som poriadnu hnačku. Najviac ma trápi to, že mám nutkanie na potrebu, ale keď sadnem, tak mám akokeby vetry a len nejaký výtok, dnes aj hnedkastý s trochou krvi a zapáchajúci. Taktiež pociťujem trošku napínanie na vracanie. Neviem, čo to je, ale už v minulosti som bola liečená na fissuru na konečníku. Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky v minulosti liečba fissura
Vaša doterajšia liečba liečba antibiotikami Suprax, každých 12 hodín
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia nič

ODPOVEĎ: Ak sa Vám ťažkosti objavili počas antibiotickej liečby, pravdepodobne ide
o jej dôsledok, ale môže ísť aj o nešpecifický zápal sliznice hrubého čreva. V prípade, že Vám ťažkosti trvajú, Mali by ste vylúčiť zo stravy všetko, čo V8m stav zhoršuje, pridať si probiotiká, napr. Probiofix Inum a ak Vám ťažkosti budú trvať, mali by ste absolvovať gastroenterologické vyšetrenie za účelom vylúčenia uvedeného črevného zápalu.

Číslo otázky: 6/2013-THC
Dátum a čas: 210213 00:52

Názov otázky Ulcerźna colitída - strach zo sexu
Meno Topka
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 20
Výška 177
Váha 52
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň. Keď som mala 15 rokov, mala som Ulceróznu colitídu. Vyoperovali mi celé hrubé črevo, keďže som bola už v krajom štádiu a ako doktor povedal - druhý krát som sa narodila. Teraz mám už 20 rokov, choroba zanechala následky- častejšie chodím na toaletu, lieky neberiem. Môj problém je však takýto: Vždy, keď sa chcem vyspať s chlapcom, nejde to. Keď do mňa dáva len prsty, je to ešte O.K. Ale keď chce do mňa vniknúť, radšej zutekám, lebo sa bojím, že sa stane to, čo nechcem. Vždy mám ten otrasný pocit, že mi treba ísť na toaletu /veľkú/ a v tom spanikárim, že dosť nechcem...ale to už dlhšie nejde. Ako sa to dá premôcť? Nejakými liekmi alebo len psychika alebo čo navrhujete Vy? Prosím, veľmi o pomoc. Strašne sa hanbím, je mi z toho celého zle...prosím poraďte mi ako ten strach mám prekonať.. :(
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Ulcerózna colitída, v 15 rokoch vyoperované celé črevo.
Vaša doterajšia liečba Brala som asi rok lieky, už nepamätám ako sa volajú. Len proste chodím viac na toaletu ako bežný človek...
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Žiadne

ODPOVEĎ: V prvom rade musíte mať chápavého partnera, ktorý by mal vedieť, že sa Vám také niečo môže stať. Samozrejme, že je to aj o psychike. Ste presne v takej istej situácii, ako keď zlyhá muž. Tiež sa mu potom do toho druhýkrát nechce. Takže, ak máte chápavého partnera a napriek tomu máte strach. asi by bolo namieste požiadať o pomoc psychológa. Ale vyberte si takého, ktorý pozná pacientov s Vašou chorobou a má s nimi skúsenosti. Poradiť Vám ho môžu napr. v Croihn clube. Možno by mohlo pomôcť užiť hodinu dve pred stykom liek proti hnačke, prípadne aj niečo na upokojenie. Tiež si treba dať pozor na stravu, ktorú konzumujete v deň styku. Aj tá môže zohrať istú úlohu. Držím Vám palce.

Číslo otázky: 7/2013-THC
Dátum a čas: 150313 22:43

Názov otázky Krče v bruchu
Meno Simona
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 16
Výška 168
Váha 59
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň Som už zúfalá a tak by som sa chcela poradiť.Asi pred dvoma rokmi ma začalo bolieť brucho v oblasti pupka.Bolesti boli väčšinou dopoludnia potom vymizli.Väčšinou sa odstranili až potom ako som vypila čaj na trávenie a išla na veľkú potrebu aspoň 3krát.Začala som brať probiotiká a upravilo sa to.Lenže teraz to začalo zas.Ale v ovela horšej podobe.Ráno len vstanem už mam v krče v bruchu a všetko sa mi v črevách prelieva,škŕka mi v bruchu a je to dosť nepríjemné.Niekedy mám zápchu,inokedy zas hnačku.Vystriedala som už dosť vela probiotík ale ani jedne nepomohli.Beriem aj čierne uhlie dlhšie a ani to nepomáha.Snažím sa ked mám zápchu jesť vela vlákniny,dodržiavať pitný režim ,naopak ked mám hnačku jesť menej vlákniny.Mám delená stravu,diétu,stále sledujem čo jem ale ani to nepomáha.Na deň vypijem aj 3 litre vody.Bola som aj na usg brucha vraj mám volnu tekutinu v črevách že to sa stáva niekedy.Aj ju je počuť ked sa dotknem na pravej strane brucha tak cítim akosa prelieva.Bola som na gastre ale nič nezistili.Brali mi výter aj vzorku stolice tiež nezistili nič.Hovorili niečo o syndróme dráždivého čreva.Čítala som si otom veľa.Mám dostatok pohybu,dodržujem pitný režim,mám prísnu diétu,beriem probiotika,čierne uhlie ale nič sa nezlepšuje.Som už strašne zúfalá a prosím o radu pretože mi to uplne zneprijemnuje život.Hlavne to že chodim do školy a to škrkanie a prelievanie v bruchu je dosť počuť ked sedim v triede.Jeto uplne trapne a kvoli tomu nechodim do školy.Nechodim skoro nikde aby to nahodou niekto nepočul su to dosť trapne zvuky.A tá bolesť je tiež hrozná.Chodim aj k psychiatričke,beriem antidepresiva kvoli tomu že mám uzkostnu poruchu,depresie z jedneho neprijemneho zažitku v živote o ktorom tu nebudem pisať.Ona vraví že to je zo stresu ale čo mám robiť? Ja si už neviem rady.Dakujem
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Všetko v medziach normy
Vaša doterajšia liečba Antidepresiva,čierne uhlie,probiotiká
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Kolapsový stav,synkopa

ODPOVEĎ: Vaša lekárka má pravdu, najskôr u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Ak Vám samoliečba nepomáha, mali by ste navštíviť gastroenterológa. Hoci je pravda, že u Vás to asi bude v prvom rade stresového pôvodu, ale aj to sa dá liečiť.
Číslo otázky: 8/2013-THC
Dátum a čas: 190413 09:31

Názov otázky Crohnova choroba a uzivanie gainerov - doplnkov vyzivy
Meno Juraj
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 32
Výška 196
Váha 82
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den,mam diagnostikovanu Crohnovu chorobu cca 10 rokov. Braval som pravidelne Pentasu, stav sa zlepsil, zmenil som jedalnicek, nefajcim, nepijem alkohol. satv sa mi zda byt stabilizovany, z casu na cas sa pri zlej kombinacii jedal vyskytne hnacka, ale je to skorej vynimka, stolicu mam momentalne pravidelnu a primerane tuhu. Momentalne by som chcel trochu pribrat, cca do 10kg. Otazka znie, ci je mozne pri crohnovej chorobe uzivat doplnkove vyzivy resp. gainery pre zvysovanie svalovej hmoty (samozrejme pri cviceni). Niekde na forach som cital, ze po nich moze taktiez prehanat. Vo vseobecnosti to hrubemu crevu pri crohnovi skodi alebo je to individualne?
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Podstupena 2x kolonoskopia, diagnostikovany Crohn, stredny zapal
Vaša doterajšia liečba Liecba bola Pentasou 500mg, 2x2 denne. momentalne som ich samovolne vypustil kvoli dobremu stavu.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ine ochorenia nie su, som alergik

ODPOVEĎ: Jediné medicínsky odporúčané preparáty na úpravu telesnej hmotnosti pri idiopatických črevných zápaloch sú prípravky enterálnej výživy, dostupné na odporúčanie gastroenterológa. K prípravkom, na ktoré sa pýtate sa vyjadrovať nemôžem, nakoľko nemám s nimi skúsenosti a ich zloženie nepoznám.
Číslo otázky: 9/2013-THC
Dátum a čas: 070513 21:17

 

Názov otázky tráviaci trakt
Meno Mirkami
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 36
Výška 168
Váha 65
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Mávam bolesti brucha po pití mlieka,ale aj keď musím ísť niečo vybaviť, alebo na lekárske vyšetrenie a sú spojené niekedy až s hnačkami. Taktiež mám problémy so stolicou, vyprázdňovanie je pre mňa bolestivé aj napriek tomu, že nemám tvrdú stolicu a na toaletnom papieri mávam menšie množstvo krvi. Zvyknem mávať aj pálenie záhy.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky pred 8 rokmi vykonaná endoskopia,USG vyšetrenie, RTG žalúdka,nezistené žiadne patologické zmeny, nevykonané kolonoskopické vyšetrenie kvôli strachu z vyšetrenia
Vaša doterajšia liečba len probiotiká
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Sú to typické prejavy syndrómu dráždivého hrubého čreva, ktorý je často spojený s laktózovou intoleranciou. Ak Vám bezmliečna diéta a probiotiká nezaberajú, objednajte sa na gastroenterologické vyšetrenie.
Číslo otázky: 10/2013-THC
Dátum a čas: 090513 14:28

Názov otázky problém s trávením
Meno Milan
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 20
Výška 188
Váha 80
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti dobrý deň, mám 20 rokov a chcel by som vás velmi poprosit o radu. Mám intoleranciu na laktozu a taktiez mávam po jedle nie vždy problem s travenim plynatosť a taký divný pocit v žaldudku trochu aj krce(2mesiace). Chcel by som sa opýtať či to može byť sposobene iba nedostatkom traviacich enzymov alebo aj nieco vaznejsie? Ak ano kupil som si pancreolan forte ale nvm ci je to vhodne pouzivať. Az doma som si vsimol ze obsahuje monohydrat laktozy.Poprosil by som Vás o radu. Dakujem za odpoved
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky zistenie intolerancie na laktozu
Vaša doterajšia liečba žiadne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia intolerancia na laktozu

ODPOVEĎ: Ak bola u Vás vylúčená celiakia, potom je pravdepodobné, že popri laktózovej intolerancii trpíte aj na funkčnú črevnú poruchu, s ktorou býva laktózová intolerancia často spojená.Laktóza je ako pomocná látka v mnohých liekoch, tie by pacienti s laktózovou intoleranciou užívať nemali, ale v liekoch obsiahnuté mnoistvá sú významné iba pre silných alergikov. Skúsiť môžete probiotiká, tie môžu aj pacienti s laktózovou intoleranciou napr. Probiofix-Inum.
Číslo otázky: 11/2013-THC
Dátum a čas: 130513 13:27

Názov otázky Nadmerne vylučovanie žlče
Meno Simča
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 164
Váha 48
Zamestnanie Študent
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den,asi mesiac mam krce v bruchu,skor v oblasti okolo pupka,ci ked sa napijem vody,hocico zjem, tie krce mam. Ale nie je to pravidelnost, niekedy si dam hocico a krce nemam aj poldna,potom sa napijem cistej vody a krce su spat..krce vyustia (nie vzdy) do stolice,ktora vsak obsahuje zlc..dost velke mnozstvo. Krce vsak mam hned,niekedy mam pocit,ze este ani neprehltnem stravu.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Bola som na "hadicke" do zaludka,vysledok bol reflux a teda nadmerna tvorba zlce. Inak nic ine. Toto vysetrenie som absolvovala pred rokom s rovnakymi priznakmi,teraz ich mam spat.
Vaša doterajšia liečba Pantoprazol sandoz 40mg,ktore beriem aj teraz,no krce a zlc v stolici je stale. Tabletky uzivam 9den. Tieto tabletky som brala aj pred rokom,kedy sa mi stav zlepsil a bez krcov a zlci,som vydrzala rok,teraz je to tu opat.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Zvyseny cholesterol.

ODPOVEĎ: Toto sú pomerne typické príznaky funkčnej žalúdkovo-črevnej a žlčníkovej poruchy. Najskôr je u Vás teraz v popredí syndróm dráždivého hrubého čreva. Liečba, ktorú užívate je na zníženie tvorby žalúdkovej kyseliny. Ak Vám nezaberie, Váš gastroentrerológ by Vám ju mal vymeniť za inú. Sama si môžete pomôcť probiotikami napr. Probiofix-Inum, pri priaznivom efekte ich môžete brať aj dlhodobo. Vzhľadom na Vaše telesné rozmery však treba vylúčiť aj malabsorbčný syndróm, najmä celiakiu.

Číslo otázky: 12/2013-THC
Dátum a čas: 200513 17:51

Názov otázky pretrvavajuce krce a hnacka
Meno darulka1171
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 24
Výška 176
Váha 65
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den,problem mi pretrvava viac ako 3 tyzdne. Zacalo som pracovat na novom mieste,tak som hnacku pripisovala nervozite,po tyzdni a pol mi zacali chvilkove krce,ktore trvali tak dva dni a potom uz som hnackovala stale,dost ma prehanalo,bala som sa nieco zjest,cakala som,ze to predsa len prejde,ze som nieco zjedla,ale stale to pretrvavalo a ked uz som nieco zjedla,tak nastali krce a opat...uz som zacala uzivat endiex,je to 4 dni a stale mam krce a stale riedku stolicu a to sa snazim jest len suche veci ako pecivo. Vzdy som mala problemy s travenim a naduvanim,ale teraz mi to uz robi starosti nakolko moja mama mala diagnostikovanu rakovinu hrubeho creva.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Neboli
Vaša doterajšia liečba Endiex
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Nemam

ODPOVEĎ: Ak ste pred tromi týždňami žiadne podobné ťažkosti nemali, je pravdepodobné, že ich spustil stres a ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Z rakoviny čreva vo Vašom veku strach mať nemusíte, to by skutočne u Vašej matky musela byť taká forma, ktorá je veľmi zriedkavá a dedičná (napr. familiárna adenomatózna polypóza). Stav sa Vám upraví, keď pominie stres. Sama si môžete pomôcť vynechaním jedál a nápojov, ktoré Vám stav zhoršujú a probiotikami, napr. Probiofix-Inum, prípadne niečo na tlmenie príznakov stresu (dostať voľne v lekárni). Ak sa Vám ťažkosti do 3-4 týždňov navštívte svojho všeobecného lekára, ktorý by Vás mal poslať na gastroenterologické vyšetrenie, ak si s Vašim stavom nebude vedieť poradiť.
Číslo otázky: 13/2013-THC
Dátum a čas: 220513 07:44


Názov otázky
ťažkosti s trávením
Meno aneta
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 18
Výška 168
Váha 60
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, mám ťažkosti s trávením.. cca 2 mesiace ma trápi časté preháňanie, riedka stolica, bolesti brucha a plynatosť. Mávam aj normálnu stolicu, ale nie tak pravidelne ako by sa malo. Keďže som študentkou, dosť ma to trápi, pretože cez hodiny sa nemôžem sústrediť, musím zadržiavať plyny alebo často chodiť na záchod
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky testy na celiakiu, helikobaktera, vírusy, odber krvi a moču - všetko v poriadku
Vaša doterajšia liečba Bola som u obvodnej lekárky, dala mi ENDIEX, brala som ho týždeň, nepomohlo mi, ani vlastne nič neobmedzilo. Potom som bola v nemocnici, aby som mala skorší termín na Gastroenterologiu, robili mi testy na celiakiu helokobaktera a na nejaké baktérie a vírusy, tiež odber krvi moču, všetko mám v poriadku, objednali mi na endokrinologiu, či nemám niečo so štítnou žľazou, ale je všetko v poriadku.Keď som bola v nemocnici, dostávala som endiex, smectu, espumisan a probiotiká. Ale napriek tomu som išla aj 7x na WC.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Veľmi pravdepodobne u Vás ide o funkčnú črevnú poruchu. Stav si vyžaduje úpravu životosprávy, novú liečbu a ak nebude účinná, bude treba doplniť ďalšie vyšetrenia, pravdepodobne aj kolonoskopiu.
Číslo otázky: 14/2013-THC
Dátum a čas: 260613 20:06

Názov otázky nafukovanie a bolesti brucha vľavo
Meno kela
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 30
Výška 170
Váha 75
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 1
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Dobry den, asi pol roka po porode som asi v 4 mesacných intervaloch dostavala nejasne krce do brucha so zrychlenou peristaltikou ako mi bolo povedane, ked som bola na pohotovosti, že dostanem hnačku, ale ta nikdy neprisla, dali mi lieky od bolesti a nejak to preslo, ale este nejaky tyzden som mala pocit, že mam na bruchu svalovicu. Posledný pol rok sa mi ťažkosti zintenzivnili a su takmer raz za mesiac. Posledný mesiac a pol sa k tomu pridruzila bolest v ľavom boku, nie je to celkom v podbrušku, trosku vyššie, ale viem, presne udat, v ktorom mieste, krce zacnu vecer a už nezaberaju ani analgetika, a posledne obdobie sa zvyraznilo nafukovanie, ťažkosti so stolicou nemam, snazim sa jest vlakninu, probiotika, menej sladkeho, ale mam sedavy sposob zivota. Mala som ultrazvuk aj gastrofibroskopiu negat. Zvazujem kolonoskopiu, ale terminy su o tri mesiace. Bojim sa ale onkologickych diagnoz, aj ked v rodine sa nevyskytli.Dakujem za radu
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky laboratorne vysledky, vratane testov na celiakiu negat.
Vaša doterajšia liečba Probiofix imun 1x denne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadene

ODPOVEĎ: Všetko nasvedčuje tomu, že žiadnu vážnu diagnózu asi mať nebudete. Pravdepodobne pôjde len o funkčnú črevnú poruchu. Presnejšiu odpoveď Vám však dá až kolonoskopia, hoci predpokladám, že bude negatívna. V takom prípade bude treba ešte vylúčiť endokrinnú črevnú poruchu (napr. karcinoid alebo iný NET), aj keď príznaky, typické pre túto diagnózu nemáte.
Číslo otázky: 15/2013-THC
Dátum a čas: 070713 22:14

Názov otázky Hlien v stolici a problémy s trávením
Meno roux
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 30
Výška 163
Váha 56
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 1
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Dobrý deň, som aktuálne 3 mesiace po prvom pôrode. Po komplikovanom dlhotrvajúcom pôrode som prekonala hemoragický šok a následne som podstúpila akútnu laparotomiu, kvôli riziku vykrvácania. Problém bol s maternicou, ktorá sa z neznámeho dôvodu po pôrode nesťahovala, preto bola stiahnutá pri operácii medikamentózne. Pri a po operácii mi boli podávané ATB (klimicin, gentamicin). Klimicin som brala aj p.o. po prepustení, gentamicin ešte po operácii i.v. asi 2 alebo 3 dávky. Od pôrodu asi 5-6 týždňov som trpela hroznou zápchou, pričom som mala problémy aj s hemoroidmi a bolesťou a svrbením konečníka. Od pôrodu som brala Aktiferrin compositum, kvôli zápche mi bol zmenený na Maltofer fol. Nepomohlo to, zápcha pretrvávala. Asi po 5-6 týždňoch mi boli kvôli zápalu po pôrode nasadené ďalšie ATB - Augmentin 14x1g a Framykoin lokálne. Keď som začala brať Augmentin, začali mi črevné problémy - bolesť brucha a črevného traktu - stále som mala pocit, že musím na stolicu, ako keď ma ide prehnať. Stolica nebola riedka, ale už ani úplne tvrdá, boli tam čiastočne nestrávené zvyšky jedla. V stolici bol hlien. Občas zo mňa išiel len hlien. Tieto problémy trvali cca 2-3 týždne, dôsledne som začala kontrolovať stolicu až posledný týždeň, keď ma napr. za deň nútilo ísť na stolicu aj 10-15x (von už potom išli len hlieny). Za celé obdobie sa to striedalo. Jeden deň bol horší, potom som mala jeden až dva dni kľud. Zároveň som mala problémy s hemoroidmi a trhlinami v zvierači konečníka. V období po pôrode som mala aj dosť stresov - obavy o zdravie dieťatka, svoje vlastné a úmrtie v rodine. Konzultovala som to s gastroenterológom, ktorý mi odporučil (kvôli mojej obave z vyšetrenia a požiadavke, aby som mohla dojčiť) Mutaflor a Doloproct sup. Týždeň som držala prísnu diétu. Problémy skutočne odzneli. Posledné dva týždne sa cítim veľmi dobre, stolica je pravidelná (1-2x denne), po aplikácii Doloproct crm odznievajú aj bolesti zvierača konečníka. Dnes zo mňa však opäť vyšlo väčšie množstvo hlienu, ktorý bol hnedo-žltý a potom bol aj súčasťou stolice. Stravu mám pestrú. Dojčím. Momentálne neberiem žiadne lieky, ani probiotiká, iba aplikujem Doloproct crm 1x denne na zvierač konečníka. Chcela by som poznať Váš názor na tieto problémy, či je možné, že je to len vplyvom ATB a stresov, či je podľa Vášho názoru potrebné kolonoskopické alebo gastroskopické vyšetrenie a či je možné prípadnú liečbu podľa Vášho názoru kombinovať s dojčením (veľmi dôležité pre mňa, dávam tomu najvyššiu prioritu). Ako to celé vidíte Vy? Ďakujem pekne za odpoveď.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Konzultácia u gastroenterológa, nasadený Mutaflor tbl a Doloproct sup.
Vaša doterajšia liečba Aktiferrin compositum - 2x denne
Maltofer fol - 2x denne
Women dophillus - 1x denne
Mutaflor 10tbl - 1x denne
Bio-gaia 10tbl - 1x denne
Doloproct sup - 1x denne
Doloproct crm - 1x denne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Žiadne

ODPOVEĎ: Bez rektoskopie, prípadne kolonoskopie nie je možné zodpovedne Vašu diagnózu upresniť, a teda ani cielene liečiť. Ak Vám uvedená liečba nepomáha, skôr či neskôr sa endoskopickému vyšetreniu nevyhnete. Napriek tomu skôr ako  zápalovú chorobu čreva, predpokladám u Vás funkčnú črevnú poruchu, ktorej súčasťou môže byť aj tzv. chronická nešpecifická proktitída, pri ktorej môže byť prítomný tzv. katarálny zápal sliznice čreva, ktorého hlavnou charakteristikou je tvorba hlienu. Bolesti konečníka Vám najskôr spôsobujú vnútorné zapálené hemoroidy. Tie môžu byť zdrojom hlienov z konečníka rovnako, ako črevný zápal.
Číslo otázky: 16/2013-THC
Dátum a čas: 240713 23:35

Názov otázky RTG creva co ukáže
Meno Peter
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 24
Výška 186
Váha 84
Zamestnanie Živnostník
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, mám 24 rokov a neustále problémy s črevom: pichanie vpravo, vľavo, nafukovanie, škŕkanie. Kvôli vylúčeniu chronického slepého čreva som podstúpil irigografiu, ktorá bola s negatívnym výsledkom. Dokáže irigografia vylúčiť nádor, prípadne iné fyzické zmeny čreva ?
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky sono, irigografia, gastroskopia
Vaša doterajšia liečba žiadna
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadna

ODPOVEĎ: Irigografia je nepriama rtg vyšetrovacia metóda a používa sa skôr ako doplnková metóda iným presnejším vyšetrovacím metódam. Vo Vašom prípade, ak ťažkosti budú trvať aj po zmene životosprávy a liečbe, je indikovaná kolonoskopia. Ale skôr to vyzerá na funkčnú ako organickú črevnú poruchu. Pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva bez hnačky. Tu by mohli pomôcť probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ďalšie lieky, ktoré Vám môže predpísať gastroenterológ po upresnení diagnózy.
Číslo otázky: 17/2013-THC
Dátum a čas: 010813 09:54

Názov otázky Celiakia
Meno Henrieta
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 23
Výška 158
Váha 49
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, na gastro vyšetreni mi diagnostikovali celiakiu. Drzim dietu uz od Maja. Mala som stupen az Marsh 3B.Viem ze na obnovenie creva to este potrva.Stav ako nafuovanie atd sa mi uplne zlepsil. Jedine mam kazde rano po ranajkach stolicu taku dost makku lepivu a plava na vode. Moze to byt nieco zle?Dieu dodrziavam prisne ale napr. ked 2 dni nejdem na velku stolica je tvrdsia a aj klesne. Na dovolenke som mala dokonca zapchu a tvrdu stolicu. No vacsinou mam vzdy rano taku lepivu a a len take kusocky co plavaju a pocit ranny ze silno musim ist na toaletu. Trochu mi to vadi. Je to normalne alebo by som to mala nejak riesit?Este sa chcem opytat za aku dlho dobu treba ist na kontrolne vysetrenie ci mi ta dieta zabera a ci je crevo uz ok?. Dakujem pekne za odpoved a prajem Vám pekny den.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Gastroskopia
Vaša doterajšia liečba dieta bezmliecna a bezlepkova
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia anemia

ODPOVEĎ: Pokiaľ ma archív neklame, odpovedal som Vám na tento problém už opakovane. Ak držíte diéte len od mája 2013, je to ešte krátka doba, účinok sa prejaví najskôr o 6-12 mesiacov. Vtedy treba absolvovať aj kontrolné gastroenteroloigické vyšetrenie. Vaše problémy so stolicou môžu mať funkčný charakter, pravdepodobne ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Pridajte si probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ak sa Vám stav do mesiaca nezlepší, gastroenterologickú kontrolu by ste mali absolvovať aj skôr, so zameraním na vylúčenie ochorení pankreasu.

Číslo otázky: 18/2013-THC
Dátum a čas: 260813 19:44

Názov otázky Nadúvanie a zapáchajúce vetry
Meno Miska53
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 20
Výška 170
Váha 50
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, už asi mesiac mám nepríjemný problém so zapáchajucimi vetrami a nadúvaním. Problémy sa u mňa objavujú vždy poobede a pretrvávajú až do večera.Stravujem sa pomerne zdravo, žiadne biele pečivo + nič z čoho by ma mohlo viac nafúknuť ako cibuľa, koreniny a pod. Skúšala som liek Hylak forte, ktorý mi pomohol na pár dní, s tým, že som kvapky brala 3x denne. Iné lieky neberiem okrem antikoncepcie. Odporučite mi prosím nejaký liek, ktorý by mi pomohol, možno probiotiká? Ďakujem Vám veľmi pekne za skorú odpoveď a pekný deň.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky žiadne
Vaša doterajšia liečba žiadna
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia chrípky, angíny viac ako rok dozadu

ODPOVEĎ: Ak Vás nafukovanie obťažuje a nepoľavuje ani po diéte, probiotiká, napr. Probiotix-Inum alebo voľne dostupné lieky na zníženie plynatosti, by ste mali brať dlhodobo aspoň 1-2 mesiace. Ak to nepomôže, treba príčinu zistiť príslušnými vyšetreniami. Stav patrí do ambulancie gastroenterológa. Vylúčiť treba najmä potravinovú neznášanlivosť a poruchu trávenia v tenkom čreve.
Číslo otázky: 19/2013-THC
Dátum a čas: 141013 22:35

Názov otázky Zlé trávenie ovocia a zeleniny
Meno Jackie
E-mailvy vynazabý administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 156
Váha 54
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, moje problémy s trávením už začali asi tak cca 10 rokov dozadu. pred 2 a 1/2 rokom mi vyoperovali polyp z hrubého čreva, naštastie sa podarilo ho operovať kolonoskopicky. Prijali ma JIS so silným krvacaním - prasknutie polypu (pravdepodobne vrodené). Odvtedy nemám žiadne ťažkosti, - ako krvácanie, nafukovanie. Normálne sa liečim na alergiu (zodac), beriem asi 2 roky Sentralin actavis - 1x rano a 1x večer (100 mg) a Frontin 1/2 ráno a večer (0,25mg). Liečila som sa na silnú mononukleózu ale aj alergiu na trávu - ambróziu. Liečila som sa aj na akné so silnými antibiotikami.
problém spočíva v tom, že pri zjedení ovocia - dužinatého (jablko,hruška,pomaranč,mandarinka) ma na druhý deň preženie a nachádzam nestrávené kúsky ovocia - väčšinu je to jablko. Niekedy to skončí pri vodnatej hnačke, ktorú neviem zastaviť. Pri surovom stave sa mi to stáva s mrkvou,paradajkou, paprikou. Už asi rok nemôžem jesť papriku ani uhorku (čerstvú) - pre nestrávenie, pretože mi je hneď zle. Čo sa týka mastných jedál (ktorým sa varujem) je mi hneď zle a netrávi mi. Začína mi to dosť vadiť, pretože sa obmedzujem v tom čo mam rada.
ďakujem krásne za odpoveď :)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Kolonoskopia - po vyoperovaní polypu - všetko ok
nízke biele krvinky
Vaša doterajšia liečba alergia - zodac
mononukleoza: lieky prírodne na pečeň
obsedantno - kompulzívna porucha: 2x 100 mg Sentralin actavis, 2x1/2 (0,25 mg) Frontin
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Alergia, mononukleóza, obsedantno-kompulzívna porucha,

ODPOVEĎ: Môže ísť o potravinovú alergiu, ale aj o funkčnú črevnú poruchu, prípadne ich kombináciu. Ak ste alergička, nemal by byť problém doplniť tieto testy u alergológa. Asi Vám však nezostáva nič iné, len ovocie, po ktorom máte uvedené ťažkosti, vylúčiť zo stravy, prípadne ho nekonzumovať samostatne. Dráždiť Vás môže aj vláknina, ktorá môže vyvolávať riedku stolicu alebo aj hnačku. Pomôcť by Vám mohli však aj probiotiká, napr. Probiofix-Inum, ktorý pri priaznivom efekte môžete brať aj dlhodobo.
Číslo otázky: 20/2013-THC
Dátum a čas: 201113 21:39

Názov otázky bolesti brucha,hnacka/zapcha
Meno miska
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 17
Výška 155
Váha 61
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den chcem sa opytat.Pred dvoma tyzdnami som bola na pohotovosti s velkymi bolestami brucha.Robili my odbery krvi,mocu a sono.Povedali ze ma len zastavene vetry.Lenze bolesti ma stale aj krce v bruchu.Raz mam hnacku raz zapchu a takmer neustale nutkanie na stolicu. Zacina ma bolsiet uz aj chrbat a prsia a v hrudi prosim viete mi poradit dakujem
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Sono v poriadku
Gastroolog cca pre 1rokom v poriadku
Vaša doterajšia liečba Jedine od bolesti som dostala 2X Algifen
Uzivala som espumisan
Teras Buscopan
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Ziadne

ODPOVEĎ: Sú to typické príznaky funkčnej poruchy, pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Tu by Vám mohli pomôcť probiotiká, napr. Probiofix-Inum, ktoré pri priaznivom efekte môžete užívať aj dlhodobo. Zo stravy vynechajte dráždivé jedlá a také, ktoré nafukujú. Ak sa Vám stav do meisiaca po samoliečbe neupraví, bude potrebné kontrolné gastroenterologické vyšetrenie.

Číslo otázky: 21/2013-THC
Dátum a čas: 231213 20:11

Názov otázky akutne koliky?
Meno Pali
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 36
Výška 170
Váha 71
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, chcel by som Vas poziadat o radu. Moje zdravotne tazkosti su nasledovne: Do 2 hodin po obednom jedle (nie po ranajkach ani veceri) zacnem pocitovat ako by som mal v crevach penu, ktora sa posuva a nasledne musim ist akutne 4-5 krat v rozpati 45-60 minut na wc, az kym zo mna nejde uz len "voda". Vtedy sa obcas stava, ze pri moceni citim aj mierne palenie v rure. Najprv som si myslel, ze to je vtedy ked zjem jedlo prilis rychlo alebo s chutou, alebo ze jedlo bolo mastnejsie, ale stalo sa mi to aj po zeleninovej polievke, rybach, zemiakoch alebo kuracine. Stravujem sa v praci na roznych miestach, nejde o konkretnu jedalen alebo restauraciu. Jedine co mam potvrdene je, ze tekutiny (aj cista voda) po obednom jedle tieto stavy urychluju. Preto cakam aspon 2 hodiny a az potom sa napijem. Ked uz situacia nastane, uzivam na zmiernenie Espumisan. Pocas roka mam obdobia, ked sa tieto stavy u mna vyskytuju castejsie, napr. v rozpati 3-4 tyzdnov sa to stane 1-3 tyzdenne, potom je niekolko mesiacov pokoj. Zacal som uzivat probiotika, ktore spominate na Vasej stranke (Probiofix Inum), a po nich nastalo zlepsenie. Je to nejaky druh koliky, potravinovej intolerancie alebo syndrom drazdiveho creva alebo nieco uplne ine?
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky ziadne
Vaša doterajšia liečba ziadne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Do úvahy prichádzajú všetky možnosti, ktoré ste spomenuli. Ak Vám pomohli probiotiká, treba v ich užívaní pokračovať dlhodobo, ale ak zlepšenie nebude úplné, treba vylúčiť najmä potravinovú alergiu cestou gastroenterológa alebo alergológa.
ROK 2014
Číslo otázky: 1/2014-THC
Dátum a čas: 090114 17:05

Názov otázky Konečník
Meno Eva
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 50
Výška 163
Váha 53
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Dobrý deň, mám 50 rokov. Niekoľko rokov trpím na chronickú hnačku. Stolicu mám niekoľko krát denne (takmer pri každej návšteve WC). Je riedka a s veľkou spotrebou toaletného papiera. Pocit nedostatočného vyprázdnenia. Snažím sa stravovať racionálne - jem 5 x denne, zelenina, mliečne výrobky, tmavý chlieb, pohár mlieka ku raňajkám, 2 - 3 x do týždňa hydinové mäso, občas červené mäso, 1 x do týždňa ryby, strukoviny. Paradoxne som stolicu som mala v poriadku v období, keď som brala kvôli nejakému inému ochoreniu antibiotiká. V tom období bola stolica 1 x denne a formovaná.
Pred 10-timi rokmi mi diagnostikovali helicobactera pyllori. Po preliečení antibiotikami sa stratil.
Prosím o radu, v čom robím chybu.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Krvný obraz - striedavo krvný obraz v norme alebo ľahká anémia.
Vaša doterajšia liečba Beriem tabletkové probiotika - značky striedam.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Žiadne.

ODPOVEĎ: Možno máte v strave veľa vláknin alebo zvýšenú činnosť a zrýchlené pohyby hrubého čreva. Je však možná aj organická príčina (napr. potravinová alergia, zápal čreva, divertikulová choroba a pod.) a tú musí odhaliť Váš gastroenterológ

Číslo otázky: 2/2014-THC
Dátum a čas: 130114 12:44

Názov otázky Pohyby v crevach
Meno Flea
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 160
Váha 50
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Uz dva tyzdne citim permanentne pohyby v crevach - v lavej casti. Nic ma NEBOLI, hnacky nemam, resp. mala som asi raz ci dvakrat inac je to v poriadku. Stolicu mam 1 - 2 krat denne. Po vyprazdeni nastane nachvilu klud ale potom to opat zacne a dalej mi skrvka v bruchu
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky ziadne
Vaša doterajšia liečba Od kedy som si uvedomila problem skusala som klystiry (4 krat), psyllium, cvicim jogu, maso nejem vobec, laktozu som obmedzila, jem vela zeleniny a ovocia. Momentalne drzim post - ciel je aspon tri dni na vode - chcem dat oddychnut traveniu a crevam.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Od novembra som mala opakovane virusove ochorenia ako nadcha.. bolest hrdla, kasel, upchaty nos a tym padom som brala vo zvysenej miere dostupne lieky ako panadol coldrex sinupret, kvapky do nosa atd.. Mam pocit ze mi to zjavne narusilo mikrofloru, je mozne ze je problem prave v tom?

ODPOVEĎ: Ak ste podobné problémy v minulosti nemávali, Váš predpoklad o naručení črevnej mikroflóry po infekte dýchacích ciest by mohol byť správny. K diéte si môžete pridať probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ak sa Vám stav ani potom neupraví, mali by ste absolvovať vyšetrenie u všeobecného lekára, prípadne aj u gastroenterológa.
Číslo otázky: 3/2014-THC
Dátum a čas: 070214 15:55

Názov otázky Mierny dolichocolon
Meno Martin
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 17
Výška 182
Váha 62
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Zapcha - interval vyprazdnenia az 3 tyzdne
bolesti brucha Dnes na navsteve u gastroenterologa mi bolo povedane, ze existuje nejaky operacny zakrok, co by mi mohol pomoct. Neviete o nom nieco?
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky rektoskopia - fyziologicky nalez - hlbka 30 cm
irigografia - dolichocolon, dolichosigma, ptoza priecnika, nejednoznacna napln apendixu
KO - vramci normy
potravinove alergie - negativne
zapalove ochorenia creva - negativne
Vaša doterajšia liečba Duphalac 2 x 20 ml
Duspatalin 2 x 1 kapsula
Psyllium
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Kolapsove stavy

ODPOVEĎ: Pred prípadnou operáciou treba vylúčiť ďalšie ochorenia, ktoré Vám môžu spôsobovať zápchu. Sú to ochorenia čriev (vylúčiť treba najmä poruchu črevnej inervácie, doplniť rtg pasáž hrubým črevom a ďalšie vyšetrenia), ale aj iných systémov (napr. endokrinologické, neurologické) Až keď sa nenájde príčina, operuje sa tzv. dolichosigma. Ale ak je mierna, asi príčinou zápchy u Vás nebude. Mohli by Vám pomôcť probiotiká, napr. Probiofix.
Číslo otázky: 4/2014-THC
Dátum a čas: 100214 13:46

Názov otázky zmeny stolice
Meno Matej
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 37
Výška 181
Váha 108
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, pozorujem už 4 mesiace zmeny v stolici.Je redšia, v menších útvaroch (typ 5-6 Bristol tabl).Po negatívnom teste na krvácanie v stolici,som našiel krv vo WC,bolo to len jednorázové.Na internete sa píše, že zdravá stolica je valcovitá, takú nemám. Väčšinou je riedka a malé útvary. Iné ťažkosti nie sú. Je potrebné podrobné vyšetrenie? Ďakujem
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky praktická lekárka - hmat. Výrastok na konenčníku (občas sa zvačší, potom zmenší) a podozrenie na vnútorné hemoroidy.
Vaša doterajšia liečba lieky na tlak - Betalock
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia seminom testis

ODPOVEĎ: Ak nemáte iné ťažkosti, len popisovanú zmenu konzistencie stolice, vo Vašom veku je organická diagnóza málo pravdepodobná. Skúste zmeniť životosprávu, možno trocha obmedziť vlákninu v strave, pridať si probiotiká, napr. Probiofix a ak sa Vám konzistencia a tvar stolice do mesiaca nezlepší, absolvujte gastroenterologické vyšetrenie. Ak sa stav upraví, pokračujte v užívaní probiotík a vyšetrenie môžete odložiť na neskôr, ak sa pridružia iné príznaky, čo však nepredpokladám.
Číslo otázky: 5/2014 - THC
Dátum a čas: 011014 17:02

Názov otázky zlta riedka stolica
Meno katty
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 150
Váha 48
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den uz vyse tyzdna ma trapia hemeroidy pouzivala som cipky aj krem po cipkoch,som vzdy isla na toaletu myslela som ze to je z nich.takze cipky som vysadila,no vzdy ked nieco zjem mam skrkanie v bruchu nato pridu krce a musim ist na stolicu stolica je do zlta riedka a asi s hlienom,do rana sa na krce zobudim idem na stolicu a zaspim takto sa to stale opakuje,neviem co mam robit som v zahranici,a domov idem v decembri som zufala,tu k doktorovi nemam moznost ist,prosim poradte mi co robit
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Vysetrenie hemeroidov v minulosti II.stupen,gumickova metoda
V aša doterajšia liečba Proctoglynelol
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Ziadne

ODPOVEĎ: Ak Vám stav trvá len týždeň a predtým ste podobné ťažkosti nemali, možno nejde o nič vážne. Dalo by sa to napraviť diétou a probiotikami. Avšak ak Vám budú ťažkosti trvať, po návrate domov by bolo vhodné gastroenterologické vyšetrenie za účelom vylúčenia potravinovej alergie alebo aj tzv. malabsorbčného syndrómu.
Číslo otázky: 6/20104-THC
Dátum a čas: 161214 10:50

Názov otázky Travenie a Stolica
Meno Peter Kothaj
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 31
Výška 178
Váha 75
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 1
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Nepravidelna konzistencia a tvar stolice, obcas zapchy + plavajuca stolica. Nepravidelna konzistencia trva cca 15 dni - raz tvrda hrudkovita, inokedy takmer tekuta a to aj pri pravidelnom vyprazdnovani. Stolica takmer nezapacha. Strava: ranajky skoro stale vlocky s jablkom, obed typicky slovensky, casto cestoviny (cca 2 krat tyzdenne halusky alebo cestoviny).Pol roka dozadu bolesti brucha(uz nie)
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky test stolice (ziadal som na H.Pylori, celiakiu) - negativne
Vaša doterajšia liečba v case bolesti brucha pr obiotika , inak nic.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia v minulosti do 5 rokov hemeroidy - 2x

ODPOVEĎ: Podľa Vášho popisu ide u Vás najskôr o funkčnú črevnú poruchu, pravdepodobne syndróm dráždivého hrubého čreva. Stav by Vám mohli pomôcť upraviť probiotiká, napr. Probiofix. Ak sa Vám stav do 2-3 týždňov po samoliečbe nezlepší, základné vyšetrenie Vám urobí všeobecný lekár, prípadne Vás pošle ku gastroenterológovi. Predtým by ste však malai mať urobené základné krvné testy a vyšetrenie stolice (parazity, plesne, bežná kultivácia...)
Čislo otázky: 1/2015-THC
Dátum a čas: 130115 22:12

Názov otázky časté vyprázdňovanie, svrbenie
Meno Jenny
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 51
Výška 164
Váha 90
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti V posledných týždňoch badám zmeny vo frekvencii stolice - pôvodne 1x denne, teraz 2-3x denne (nie hnačka), pociťujem tiež svrbenie v okolí konečníka. Tiež som v minulosti mala problémy s hemoroidmi, občas sa mi aj v súčasnosti objaví krv na toaletnom papieri, čo pripisujem hemoroidom. Celkový subjektívny stav bez zmeny. Mám dôvod sa znepokojovať, je potrebné odborné vyšetrenie? Liečim sa na zvýšenú činnosť štítnej žľazy.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky žiadne
Vaša doterajšia liečba žia dne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Skúste samoliečbu probiotikami, napr. Probiofix a samoliečbu ako pri hemoroidoch. Ak sa Vám stav do 10 dní neupraví, objednajte sa na gastroenterologické vyšetrenie.
Číslo otázky: 2/2015-THC
Dátum a čas: 140115 15:56

Názov otázky hrubé črevo
Meno Michaela
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 31
Výška 166
Váha 70
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Pred mesiacom som užívala ATB Zinnat500, po 4 dnoch užívania som dostal zápal hrub.čreva - hlien, hnačky, krče pri vetroch,teplota 38,5. ATB som vysadila, liečila som sa. Problémy mi odzneli, jedlo som už všetko. Po mesiaci som 1 deň vyprázdnovala hlien, hnačky neboli, stolica normalna. Nie veľká bolesť brucha na ľavo dole, niekedy do krížov. Vrátil sa mi zápal späť alebo to spolu vôbec nesúvisí?
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky výter z konečníka - negatívny
Vaša doterajšia liečba dieta, smecta, čierne uhlie, biopron9,b-komplex, vit. C, čierny čaj, čaj z repíka, maty
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia nikdy som nemala problém s vyprázdnovanim, hnačkami ani s pálením záhy

ODPOVEĎ: Váš stav si v každom prípade vyžaduje gastroenterologické vyšetrenie. Kým sa naň dostanete, sama si môžete pomôcť probiotikami, napr. Probiofix-Inum. Zmena probiotík niekedy v podobných prípadoch môže pomôcť.

Číslo otázky: 3/2015-THC
Dátum a čas: 150115 18:39

Názov otázky chronická hnačka
Meno zelmira001
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 46
Výška 168
Váha 60
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 1
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Dobrý deň,už 25 rokov mám hnačky,ktoré prejdú bez liečby,nikdy nie sú v noci,občas zápchy, niekedy je aj pol roka vyprázdňovanie v poriadku.Mám ľahkú anémiu,ale som vegetariánka a mám silný menzes.Test na okul.krv. bol ok,kalprotektin ok,vyšetrenie slabín na onkológii bolo tiež ok. Mohlo by ísť o kolorektárny karcinóm? Ďakujem
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Test na okul.krvácanie:negat.
kalprotektin:v norme
vyšetrenie slabín na onkológii:negat.
krv.obraz:ľahká anémia z nedostatku železa, ostatné v norme
Vaša doter ajšia l iečba žiadna (iba Parlodel na vysoký prolaktin)
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia vysoký prolaktin-v liečbe 15 rokov

ODPOVEĎ: vaše ťažkosti budia dojem funkčnej črevnej poruchy, najskôr ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Kolorektálny karcinóm je vysoko nepravdepodobný. Predpokladám, že gastroenterologické vyšetrenie a kolonoskopiu ste za tie roky už absolvovali. Treba zmeniť liečbu, prípadne skúste probiotiká, napr. Probiofix-Inum, ale ak sa Vám ťažkosti po ňom do mesiaca neupravia, gastroenterologická kontrola by bola prospešná. Anémia má u Vás pravdepodobne tie príčiny, ktoré ste uviedli, ale možno Vám gastroenterológ navrhne ešte vyšetriť tenké črevo.
Číslo otázky: 4/2015-THC
Dátum a čas: 090215 10:26

Názov otázky problemy s hrubym crevom
Meno Peter
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 29
Výška 185
Váha 87
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Zdravim,asi pred 2 tyzdnami som mal po stolici na papieri krv,svetla skvrna cca priemer2cm.Na stolici bol hlien tiez s trochou krvi.Odvtedy som krv nemal. Stolica je svetlo hneda, normalnej farby,skor tvrdsia.Stolica kazde rano. Hnacku nemam. V lavo dole si viem vzdy nahmatat pomerne tvrde crevo, od panvy po mechur kde sa straca. Toto je pri tvrdsej stolici bolestive/pichanie/,ked tadial putuje stolica,a to ma znepokojuje. Crevo je dost tvrde aj po vyprazdneni,ked dlhsie sedim tlaci ma.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky ziadne
Vaša doterajšia liečba ziad na
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás ide len o hemoroidy a funkčnú črevnú poruchu. Skúste samoliečbu, pridajte si do stravy vlákninu a probiotriká, napr. Probiofix, kúpte si masť alebo čapíky na hemoroidy a ak sa Vám stav do 7-10 dní neupraví, navštívte svojho všeobecného lekára, ktorý Vás možno pošle na gastroenterologické vyšetrenie.
Číslo otázky: 5/2015-THC
Dátum a čas: 160215 16:38

Názov otázky bolest pri kolonoskopii
Meno barbora
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 26
Výška 170
Váha 58
Zamestnanie Nezamestnaný
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti dobrý deň, na irrigografii mi bol zistený konvolut črevných kľučiek v sigmoideu. Nebude to robiť problémy pri kolonoskopickom vyšetrení? veľmi sa bojím zvýšenej bolesti kvoli takto skrútenému črevu.ĎAKUJEM
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky irrigografia, defekografia
Vaša doterajšia liečba žiadne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia pruh

ODPOVEĎ: Možné to je, pravddepodobne totiž u Vás ide o tzv. dolichosigmu. Indikáciu na kolonoskopiu a vhodnú voľbu analgetík však musí zvážiť Váš gastroenterológ. Ak je kolonoskopia skutočne indikovaná a obávate sa bolesti, vyberte si pracovisko, kde ju robia aj v celkovej anestézii. Ale musím Vás upozorniť, že to nie je vyšetrenie bez rizika a jeho indikácie treba dobre zvážiť.
Číslo otázky: 6/2015-THC
Dátum a čas: 220215 17:49

Názov otázky Nafukovanie, plynnatost
Meno Peter
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 31
Výška 176
Váha 74
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den.Ako nahle sa najem tak ma zacne nafukovat a mam hned plynnatost a tlaky v spodnej casti brucha. Niekedy ma zacne aj dost palit a boliet konecnik. Stolica casto kasovita a masna.Bol som aj na GFS zaludka kde zaverecna diagnoza bola K29.7 so zaverom mierna chronicka inaktivna antralna gastritida, HP negat. Podla lekara udajne mam deficit laktazy ale aj ked vynecham mliecne vyrobky tak problemy mam stale.V com by mohol byt problem? Ake vysetrenia treba este spravit?
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky gfs zaludka, vz orka na celiaku negativna, elastaza hodnota 602
Vaša doterajšia liečba laktazan, laktanon, pankreolan forte, gel hemostop
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia epilepsia v detstve, uz vyliecena

ODPOVEĎ: Vylúčiť treba ešte celý rad príčin Vášho stavu, ale najpravdepodobnejšia sa mi javí funkčná črevná porucha. Vylúčte zo stravy všetko, čo Vám stav zhoršuje, pridajte si probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ak sa Vám stav do mesiaca neupraví, požiadajte svojho gastroenterológa o kontrolu.

Číslo otázky: 7/2015-THC
Dátum a čas: 230215 09:15

Názov otázky bolesti žalúdka a brucha
Meno Pipistrel
E-mail lvymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 32
Výška 151
Váha 50
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Rozvedená, rozvedený
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Bolesť žalúdka,brucha Žalúdok ma bolí najmä ráno a navečer,pociťujem ťažobu, grganie vzduchu. Čo sa týka brucha,mám bolesti často v pravo dole-pichanie,slepé črevo odoperované.Avšak bolesti brucha majú rôzny charakter,niekedy ide o pichanie, niekedy tlak,v podstate v celom bruchu. Stolicu mám,ale nie pravidelnú(v podstate odkedy sa pamätám),pridružilo sa nafukovanie brucha,niekedy veľa vetrov,niekedy vôbec,pocit nedost. vypráz.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky V minulosti som sa liečila na gastritídu, asi štyri roky, reflux pažeráka. Pozitívn y helico bacter, trikrát preliečeny. Naposledy v októbri 2013
Vaša doterajšia liečba Od roku 2007 liečená na gastritídu a pozit.helicob.-užívanie antibiotík na preliečenie,costi - na upravenie stolice
V roku 2010 - kolonoskopia - vraj slabý zápal ten.čreva
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Problémy s chrbticou
Môžu byť všetky problémy dôsledok silného emočného stresu,ktorý trval cca dva roky, i keď dnes už pod ním nie som,ale skončil sa niekedy v auguste 2014.
Veľmi pekne ďakujem.

ODPOVEĎ: Pravdepodobne máte pravdu. Predpokladám, že u V8s ide o funkčnú žalúdkovo-črevnú poruchu, čo môže byť aj dôsledok prekonaného alebo trvajúceho stresu. Takže skôr ako lieky, by možno pomohla návšteva psychológa. Sama si môžete pomôcť vylúčením jedál a nápojov, ktoré V8m stav zhoršujú, prípadne probiotikami, napr. Probiofix-Inum. Pri trvaní ťažkostí aj po úprave životosprávy a probotikách však vyšetrenia neodkladajte.

Číslo otázky: 8/20105-THC
Dátum a čas: 020315 11:29

Názov otázky Škŕkanie v bruchu a kŕče
Meno Denisa
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 35
Výška 168
Váha 67
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Pociťujem škŕkanie v bruchu počas dňa po jedle.Kŕče pod pravým rebrom vždy večer,pomôže keď si ľahnem.Trvanie asi 10 minút.Niekedy cítim v krku kyslú chuť.Často mávam pocit na vracanie a bývam unavená.Ťažkosti trvajú asi rok.Stolica pravidelná, každý deň.Niekedy pocit preháňania, vtedy býva stolica mäkká, občas hnačkovitá.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky hysteroskopia maternice
Vaša doterajšia liečba antikoncepcia Belara
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Predčasná menopauza od 30.-ho roku.
Autoimunitný vývoj štítnej žľazy, nevyžadujúci liečenie

ODPOVEĎ: Predpokladám, že ak Vám ťažkosti trvajú rok, navštívili ste s nimi aspoň všeobecného lekára. Ak nie, začať treba tam. Sama si môžete pomôcť vylúčením stravy, ktorá Vám stav zhoršuje a probiotikami, napr. Probiofix-Inum Pri trvaní ťažkostí by bolo vhodné gastroenteroologiocké vyšetrenie. Tipujem však, že to bude len funkčná črevná porucha.
Číslo otázky: 9/2015-THC
Dátum a čas: 030315 13:31

Názov otázky brucho ako tehotná
Meno katarinkag
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 33
Výška 165
Váha 60
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti mam brucho ako v tretom mesiaci,krce na lavej strane,dole vlavo,pod lavym rebrom,trva to asi rok,pocit plneho,nafuknuteho brucha,ako keby som tam mala vodu,stolica pravidelna,normalna,jest mi chuti,vacsinou ked som doma v klude,je mi stale lepsie ako ked som napriklad v praci.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky sono brucha,vysetrenie krvi,krv v poriadku,pecen v poriadku,pankreas v poriadku,normalnych velkosti
Vaša doterajšia liečba bylinky,buscopan,espusmisan
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Tipujem najskôr na funkčnú črevnú poruchu, možno pracovný stres. Vylúčiť by ste mali potraviny, ktoré Vám stav zhoršujú, k diéte skúste probiotiká, napr. Probiofix a ak sa Vám stav do mesiaca neupraví, objednajte sa na gastroenterologické vyšetrenie.
Číslo otázky: 10/2015-THC
Dátum a čas: 070415 17:28

Názov otázky Nafukovanie, únava
Meno Monika Annušová
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 43
Výška 168
Váha 53
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň! Mám problém s nafukovaním, už roky, vlani v októbri mi vybrali žlčníkový kameň. Snažím sa stravovať zdravo, veľa zeleniny, vlákniny, mäso. Cukor, bielu múku ani výrobky z nej nejem, napriek tomu mám neustále problémy s nafukovaním, a neustálou únavou. Na tvári sa mi mesačne 1-2x objavia nepekné veľké vyrážky - hlavne v oblasti brady.
Va e ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Dala som si v Komárne urobiť test na citlivosť lepku a laktózy z krvi, boli vraj negatívne. Zo stolice testovali helikobakter, tiež nič nenašli. Aké vyšetrenie, prípadne diétu mi odporúčate?
Vaša doterajšia liečba Žiadna
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia v detstve zápal slinivky brušnej- pankreasu. Liečená v nemocnici, infúziami.

ODPOVEĎ: Tipujem na funkčnú žlčníkovo.črevnú poruchu, takže skúste lieky na podporu činnosti žlčových ciest a probiotiká, napr. Probiofix, samozrejme s vylúčením potravín, ktoré Vám stav zhoršujú. Ak bude samoliečba neúspešná, treba vylúčiť tzv. SIBO (bakteriálne prerastanie v tenkom čreve). Dychové testy na túto diagnózu robia niektoré ambulancie. Vylúčiť však treba aj potravinovú neznášanlivosť (napr. na lepok alebo celiakiu) a inú poruchu trávenia v tenkom čreve.

POZRI:
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientom s ochoreniami tenkého a hrubého čreva - archív
2001-2005

2006-2007
2008-2009
2010
2011-2012
2013-2014




© 2001-2016 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené

Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme.