Nesľubujeme, že Vás vyliečime, ale urobíme všetko, čo môžeme, aby sa tak stalo.

Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika- archív 2011-2015

ROK 2011
Číslo otázky: 1/2011-ZAL
Dátum a čas: 250111 01:38

zov otázky Chronicka gastritida
Meno Rudinko
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 25
Výška 178
Váha 65
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Mam chronicku gastritidu uz asi 3-4 roky.Moj problem je v tom ze som sa to dozvedel len nedavno ked som bol na endoskope.Prestal som fajcit drzim dietu a mam omeprazol. Helycobactera nemam.Mam biely jazyk a zapach z ust.No a tu sa dostavam ka mojej otazke. Mozem zut zuvacky? Myslim ze nesposobuju zuvacky nadmernu tvorbu kyselin v zaludku?Ale bez zuvaciek sa nemozem bavit ani s kolegami v praci :( Vopred dakujem za akukolvek radu ak mi tie zuvacky skodia v liecbe da sa s tym neako inak vybabrat? Myslim ten zapach z ust :)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Endoskopia-gastropatia
Vaša doterajšia liečba Omeprazol
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Nic

ODPOVEĎ: Samotná chronická gastritída môže, ale nemusí byť príčinou zápachu z úst. Ak ste nemali, bolo by treba doplniť výtery z hrdla a nosa u všeobecného lekára, ORL a zubné vyšetrenie. Samozrejmosťou, je dodržiavanie ústnej hygieny a vylúčenie potravín, ktoré môžu zápach spôsobovať. Pomôcť môžu aj žuvačky, ústna voda a probiotiká, napr. Probiofix-Imun, pri priaznivom efekte aj dlhodobo.

Číslo otázky: 2/2011-ZAL
Dátum a čas: 040311 14:42

Názov otázky Biliarny reflux
Meno Petra
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 30
Výška 183
Váha 58
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Na gastroskopicom vysetreni mi bol zisteny biliarny reflux, mala som mnozstvo zlce v zaludku. Doktorka mi predpisala Venter a Ganaton, ktore vsak velmi nepomohli... Chcem sa spytat na pricunu tohto refluxu, ci sa to da nejak odstranit, pripadne aku zivotospravu dodrziavat..., kedze sa pokusam otehotniet... Dakujem
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Gastroskopia
Vaša doterajšia liečba Venter, Ganaton
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Duodenogastrický reflux je funkčnou poruchou činnosti žlčníka a/alebo žlčových ciest a tomu by mala byť prispôsobená aj životospráva. Vylúčiť by ste mali potraviny, ktoré dráždia žlčník, žlčové cesty a žalúdok (objemné mastné, korenisté, nadmerne kyslé jedlá, čokoládu, kávu, bublinkové nápoje a pod.)
a pridať si probiotiká, napr. Probiofix-Imun. Ten môžete užívať aj počas tehotenstva. Ak však plánujete otehotnieť, užívanú liečbu by ste mali buď vynechať alebo počkať na doliečenie a tehotenstvo plánovať až potom, keď uvedené lieky nebudete užívať.

Číslo otázky: 3/2011-ZAL
Dátum a čas: 190511 17:48

Názov otázky pretrvavajuca bolest
Meno apollo
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 30
Výška 183
Váha 66
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, v januari som po antibiotikach citil silnu bolest zaludka, podstupil som endoskopiu a zistila sa bulbitida, kt. sa liecila asi mesiac, po kontrole malo byt vsetko OK ale bolesti pretrvali. pridal sa problem s kyselinou ktoru som predtym nikdy necitil, ba v slinach sa vyskytla aj krv ked som nahol dopredu. Obvodna lekarka ma v aprili opat poslala na GE, kde sa zistila inaktivna antralna chronicka gastritida, bez metaplazy aj dysplastickych zmien, HP sa nezistil aj USG bolo negat. Dostal som lieky proti kyseline, ktore zaberaju ciastocne. Bolesti vsak stale pretrvaju, ba su aj miernejsie bolesti v podbrusku, nepravidelna, riedkejsia stolica. schudol som 4 kg, a vyskytuju sa pocity silnej nevolnosti po jedle. Davam si pozor co jem, nikdy som nefajcil. Neviem ci ma zmysel ist zase na vysetrenie? lekar tvrdi ze to nie je nic vazne co je mozno pravda ale problemy aj tak velmi obmedzuju vo fyzickej aktivite a som z nich velmi nestastny a bezmocny. Neviem preco vznikla gastritida ked zapal dvanastnika sa zahojil? zapal a bolest je nasledok kyseliny, alebo funkcneho problemu alebo je to naopak ? co mam podla Vas robit ? dakujem.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky endoskopia, histologia negat.
Vaša doterajšia liečba ganaton 2x den (januar-februar), dyspex
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Vaše telesné rozmery, nevoľnosť po jedle a redšia stolica môžu svedčiť pre potravinovú neznášanlivosť, ktorú treba vylúčiť alebo potvrdiť sledovaním, po akých potravinách sa Vám stav zhoršuje (veďte si potravinový denník a zapisujte si čo jete a či to má súvis s Vašimi ťažkosťami). Pridajte si probiotiká, napr. Probiofix-Imun a ak sa Vám stav do mesiaca nezlepší, Váš gastroenterológ by Vám mal urobiť ďalšie testy alebo Vás poslať na vyšetrenie na špecializované pracovisko.

Číslo otázky: 4/2011-ZAL
Dátum a čas: 221011 12:16

Názov otázky Peptická bulbitída
Meno Ľuboš
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 43
Výška 190
Váha 82
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Pred tromi mesiacmi recidíva algicko - dyspeptických ťažkostí, bolesť v epigastriu, pyrozy, pocit plnosti, grganie... Počas užívania liekov stav zlepšený, niekedy sa bolesť aj grganie vrátili, po jednom-dvoch dňoch prešli. Teraz som už doužíval lieky - grganie aj pobolievanie v ľavej časti žalúdka sa začalo vracať (kontrolu mi nenapísali) ako postupovať ďalej? Ďakujem.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Gastroskopia - bulbus je priestranný bez deformácie, sliznica plastickejšia, mierne hyperemická, pylorus voľne priechodný, žalúdok sa rozvíja, bez patol. obsahu, autoplastické krivky, sliznica ružová, neporušená, kardia doviera, pažerák nenápadný
Záver: Mierna peptická bulbitída, prejavy funkčnej dysmotility.
Vaša doterajšia liečba Lomac cps 28x20
Ganaton 40x50
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia -

ODPOVEĎ: Mali by ste dodržiavať životosprávu ako pri gastritíde a vredovej chorobe. Ak Vám lieky zaberali a ťažkosti sa Vám vrátili, treba sa vrátiť aj k liečbe. Ak sa stav po vybratí liekov nezlepší, objednajte sa na gastroenterologickú kontrolu.

ROK 2012
Číslo otázky: 1/2012-ZAL
Dátum a čas:310312 22:31

Názov otázky Stav po gastritide
Meno Ladislav
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 35
Výška 193
Váha 110
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 2
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, po niekolkorocnom trapeni s nocnymi obcasnymi bolestami v oblasti strednej casti pazeraku (achalaza vylucena) som sa odhodlal ku gastroenterologovi. Absolvoval som endoskopicke vysetrenia s nizsie popisanymi vysledkami. Aktualne stav tri tyzdne po prelieceni, avsak trapi ma pocit nafuknutia a plnosti po konzumacii potravy. Moje otazky su:
1) moze tento stav suvisiet s uvedenou diagnozou, pripadne s uzitymi liekmi, pricom zaludok je aktualne v stave zotavovania?
2) ako zistit, ci som skutocne vylieceny? Ake su postupy po prelieceni? Moj gastroenerolog mi povedal, ze dalsie kontrolne vysetrenie neterba pokial tazkosti ustupili (oni zatial naozaj ustupili, ale objavili sa nove s nafukovanim), maximalne sa mozem objednat na dychovy test mesiac dva po prelieceni. Podla krvneho testu z lekarne som HP pozitivny, co je vsak normalne vzhladom k sposobu testovania pomocou antigenu.
3) Je dlhodobe uzivanie antacid prospesne pre zaludok? Je sliznica zaludka viac chranena? Dakujem za vcasnu odpoved.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Gastrofibroskopia - erozivny povrch sliznice zaludka a dvanastornika Utest negat.
Histologia vzorka zaludka - stredne tazka stredne akutna gastritida, helicobakter pylori
Kolonoskopia - bez nalezu
Krvne testy - v norme
Vaša doterajšia liečba Dvojkombinacia antibiotik (amoxicilin) antacidum omeprazol, Mg,B6
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Lymska borelioza bugdoferi

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti mlžu, ale nemusia súvisieť s uvedeným gastroenterologickým nálezom. Ak máte teraz skôr nafukovanie, to môže mať príčinu inde, pravdepodobne v tenkom alebo hrubom čreve, ale i v žlčových cestách alebo pankrease. Môže ísť o funkčnú, ale i organickú príčinu. To, či ste
vyliečený Vám povie Váš gastroenterológ po kontrolnom vyšetrení a Vaše telo samotné. Ak sa budete cítiť zdravý a objektívny nález bude v norme, ste vyliečený. Užívať antacidá dlhodobo sa neodporúča pre ich vedľajšie účinky. V tomto prípade by Vám viac osožili probiotiká, napr. Probiofix-Imun, ktoré pomáhajú liečiť aj gastritídu, spôsobenú H. pylori.

Číslo otázky: 2/2012-ZAL
Dátum a čas: 060412 15:32

Názov otázky HP silne pozitivny
Meno Andrea
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 34
Výška 167
Váha 65
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Cisársky rez
Vaše ťažkosti pekný deň prajem pán doktor, moje problémy žačali začiatkom februára- bolelo ma brucho v pravej časti a svrbelo ma telo v oblasti pupka a na bokoch. tak som išla ku svojej lekárke na vyšetrenie a preventívku. zobrali mi moč, krv a poslali na gyn. vyšetrenie že to bude ich parketa. Výsledky boli na druhý deň hotové, všetko bolo ok.
Na gyn. vyšetrení mi zistili cystu na vaječníku cca 40mm a zápal na vaječníkoch tak mi dali ant. Doxyhexal - ten som brala 10 dní. Ja som na nete niekde vyštudovala že na cysty je dobrý ľanový olej užívať. tieto problémy nejak pominuli ale bojavilo sa niečo iné, (možno z toho ľanového oleja :( podráždený žalúdok? ). V polovici marca sme mali doma oslavu všetko čo k oslave patrí som prichystala (samozrejme že som si už nedala ) začal ma bolieť žlčník alebo žalúdok ani sama neviem, tak som si naordinovala dietu, ale nebolo to ono tak som zašla znovu ku svojej lekárke zobrala mi moč (pozitivny) sestrička mi povedala že akoby som sa vyvracala či som nevracala, a poslali ma na gastro.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky pri vyšetrení sonom mi nezistili nič ale po odobratí vzorky sa potvrdil HP silne pozitivny čo to pre mna znamená??? doktor mi ani nevysvetlil o čo ide a ja som sa nejak nepýtala myslela som si že to nieje až také važne ked nič nehovorí, nasadil mi trojkombináciu liekov
Vaša doterajšia liečba Fromilid 2x1tbl. týždeň
doxybene 2x1tbl 5dní
helicid 2x1tbl. týžden a potom každých 2-3 dni na ráno
po využívaní liekov pociťujem po najedený bolestivý tlak v žalúdku ale po chvíli to prejde a je dobre. a v hrdle akoby mi niečo zavadzalo.
mám ísť znovu na vyšetrenie? ako zistím či to je ešte pozitívne- kupiť si test v lekárni?
mám doma 2 malé detičky nemôžem ich nakaziť - mám o ne strach - oddelila som si príbor aj poháre od ostatných.
Ešte podotýkam že ma stále svrbí telo, kde sa začnem škriabať tam sa mi objavia vyrážky ktoré po čase zmiznú. cez deň je to ok ale večer sa nemôžem doškriabať. Je to nejaká reakcia na HP? myslím že som schudla asi 4kg za posledný mesiac. nevážila som sa, vôbec neviem čo môžem jesť,
prosím poraďte mi. vybudila som si ho tým lanovým olejom, alebo odkial som ho dostala. :( Dá sa ho zbaviť? Ďakujem za odpoveď a prajem krásne sviatky.
Andy
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia moč pozitívny,

ODPOVEĎ: Ak ste mali H.pylori pozitívny len z krvi, to znamená len toľko, že ste sa s infekciou stretli, teda nie jej akútnu formu. Ale ak ste dobrali predpísanú liečbu, jej výsledok sa dá skontrolovať zhruba o 6 týždňov vyšetrením stolice na antigén H.pylori u všeobecného lekára alebo gastroentzerológa. Test z lekárne jej Vám teraz úplne zbytočný. Svrbenie tela môže byť alergického pôvodu. V čase vyrážok by ste mali navštíviť kožného alebo alergológa, pretože pôvod vyrážok sa dá objasniť až po ďalších vyšetreniach. Sama si môžete pomôcť vynechaním dráždivých jedál, vedením potravinového denníka a sledovaním, či stav nesúvisí s niektorými potravinami. Denník si potom vezmite na vyšetrenie. Pridajte
si probiotiká, napr. Probiofix-Imun, ktoré Vám pomôžu Váš stav zlepšiť.

Číslo otázky: 3/2012-ZAL
Dátum a čas: 090612 11:38

Názov otázky zapal zaludka
Meno Jozef
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 23
Výška 181
Váha 86
Zamestnanie Študent
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Po jedle mi byva dost zle, pocit ako na vracanie, ale nevraciam (tento pocit sa znasobuje stresom, napr. v skole pred skuskou radsej ani nejem), ale chut do jedla mam stale, ani traviace tazkosti nemam. Jedine v klude v domacom prostredi mi nebyva zle vobec. Chcel by som sa opytat, ci mi neviete poradit nieco na ukludnenie zaludka alebo nieco co by mi pomohlo zmiernit tento prejav, aby mi nebyvalo tak zle (nejake caje alebo cokolvek). Zatial som nasiel len tieto kvapky: J.V.KVAPKY-DUO 50ml a v nejakych poradniach som sa docital, ze pomaha harmancekovy caj alebo aloe vera. Viete mi prosim v tomto smere poradit?
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Pred necelymi 3 mesiacmi mi diagnostikovali gastritidu, robili aj test na helicobaktera s negativnym vysledkom. Dovod zapadu zaludka je pretekanie zlce, ktora podrazdila zaludok (aspon tak nejak som to pochopil). V zavere je refluxna gastritida a bulbitida.
Vaša doterajšia liečba Ozzion, costi, obe rano a vecer pol hodinu pred jedlom
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia mierna hypertenzia - dedicne

ODPOVEĎ: Keďže u Vás ide o chronickú HP negatívnu gastritídu pri duodenogastrickom refluxe, do žalúdka sa Vám dostáva žlč, ktorá mení kyslé prostredie žalúdka. Návrat žlče do žalúdka má najskôr pôvod v strese, ktorý nepriaznivo pôsobí na nervovú reguláciu vyprázdňovania žlčových ciest a žalúdka.
Začať teda musíte s elimináciou stresu, ak to je možné. Ak nie, kúpte si v lekárni nejaký prírodný prostriedok na ukľudnenie (napr. na báze žen-šeňa alebo homeopatika), lieky, ktoré beriete, ak Vám nepomáhajú, po dohovore s Vašim lekárom vynechajte. Pridajte si probiotiká, napr. Probiofix, majú nielen protistresový účinok, ale potláčajú aj tvorbu tzv. "zlých" baktérii v tráviacom trakte, k množeniu ktorých môže prispievať aj uvedený reflux.

Číslo otázky: 4/2012-ZAL
Dátum a čas: 120812 18:25


Názov otázky Žalúdok a dvanástnik
Meno Ada
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 30
Výška 165
Váha 53
Zamestnanie Študent
Stav Vydatá, ženatý
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Pociťujem bolesti v žalúdku a dvanástniku po požití určitých potravín, napr. mlieko, šalát, paradajky, isté druhy jogurtov a i. Bolesti sú rôzneho stupňa, od jemného tlaku pod bránicou, cez pocit na dávenie až po silné kŕče neviem či v dolnej časti žalúdka, alebo uź dvanástnika (15-60 min., bolo aj pár hodín v isté obd.). Tento problém trvá už niekoľko rokov, objavuje sa obdobne, niekedy raz za mesiac-dva-tri, inokedy aj 3-krát do týždňa. Bola som na gastroenterologickom vyšetrení, lekárka mi oznámila, že moje telo reaguje na dlhodobé psychické podnety ako je stres a depresia. Pani doktorka bola veľmi rozumná a milá osoba, nechcem podceniť jej diagnózu, iba by ma zaujímalo, či sa nemôže jednať hypoteticky aj o akýsi druh potravinovej alergie, resp. alergie na chemikálie v nich. Ďakujem!
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Výsledok bioptického vyšetrenia:

MAKRO:
Typ vzorky:
1. antrum - 2 vzorky
2. duodenum - 4 vzorky

1. Mierna chronická inaktívna antrálna gastritída, HP negat., stredne ťažká foveolárna hyperplázia, bez intestinálnej metaplázie a bez displastických zmien.

2. Sliznica dvanástnika s miernou prevažne chronickou zápalovou celulizáciou, bez vilóznej atrofie a bez sreteľného predĺženia krýpt. Zachytená je mierna intraepitelová lymfocytóza, ktorá ale nedosahuje jednoznačne signifikatnú úroveň.
Vaša doterajšia liečba Carbo activatus a Anacidol podľa potreby
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Pred pol rokom: kožný zápal okolo rektálneho otvoru.

V r. 2007 som prekonala nejaký typ gastritídy, bola som umiestnená na infekčnom odd. Kramáre v BA, avšak na tretí deň som odišla na reverz, nemám presnú diagnozu.

V r. 1998-2004 porucha príjmu potravy.

ODPOVEĎ: Ak sa Vám ťažkosti objavujú pomerne nepravidelne, potravinová alergia je nepravdepodobná. Najskôr u Vás ide o funkčnú žalúdlkovo-črevnú poruchu, ktorej hlavnou príčinou môže byť stres. Veďte si potravinový denník aspoň 14 dní, možno zistíte, ktoré potraviny Vám škodia, tie potom vynechajte. Pridajte
si probiotiká, napr. Probiofix-Imun a ak sa Vám stav do mesiaca nezlepší zo sledovania budete mať podozrenie, že Váš stav zhoršujú potraviny, bolo by vhodné doplniť alergologické vyšetrenie.

ROK 2013
Číslo otázky: 1/2013-ZAL
Dátum a čas: 200113 20:37

Názov otázky vred dvanastnika?
Meno Miroslava
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 25
Výška 175
Váha 66
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, asi pred dvomi rokmi mi zacali problemy v oblasti brusnej dutiny, citila som bolest v hornej casti v oblasti zaludka, vacsinou bola tato bolest pred jedlom, ked som sa najedla bolest ustupila. Obcas som sa zobudila v noci na to ze mi je zle, ale nezvracala som. Vacsinou som bolest mala v jesennych alebo jarnych mesiacoch, zakazdym mi to ustupilo. Teraz tuto bolest mam opat v noci sa budim na bolest, inak ziadne ine problemy so stravovanim alebo vylucovanim nemam. Chcem ist na vysetrenie coho sa mam obavat? Moze byt ochorenie zaludka alebo dvanastnika dedicne? Dakujem za odpoved.
Miroslava
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky ziadne
Vaša doterajšia liečba ziadna
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti skutočne imponujú ako vredová choroba, pri ktorej je určitá dedičná záťaž. Takže by ste mali navštíviť gastroenterológa a gastroskopii sa asi nevyhnete. V prípade Vášho záujmu sa môžete objednať aj u nás.

Číslo otázky: 2/2013-ZAL
Dátum a čas: 010213 19:18

Názov otázky Bolesti žalúdka
Meno Alexandra Šereková
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 35
Výška 168
Váha 75
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor, nakoľko na gastroenterologické vyš. som objednaná až koncom marca. Cca 2 týždne mám mierne bolesti žalúdka a to tesne pod kľúčnou kosťou a občas s jednorázovou bolesťou, skôr pichnutím mierne vľavo. Často sa mi jemne odgrgne, niekedy aj so "žalúdočnou šťavou?" a veľakrát trpím zvýšenou plynatosťou. Nechutenstvom netrpím, skôr naopak. Viackrát som odpozorovala tzv. bolestivý hlad. V noci je všetko v poriadku. Neviem či je podstatné, užívam Dorsiflex kvôli problémom s chrbticou a Wobenzym.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky žiadne
Vaša doterajšia liečba žiadna
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti sa mi javia ako funkčné, ale nie je vylúčená ani gastritída. Do gastroenterologického vyšetrenia si mlžete pomôcť sama vynechaním potravín, ktoré Vám stav zhoršujú (môžu to byť dráždivé jedlá alebo strukoviny), mali by ste tiež obmedziť užívanie liekov, ktoré poškodzujú žalúdkovú sliznicu a užívať probiotiká, napr. Probiofix-Imun. Tie Vám môžu pomôcť zlepšiť trávenie, zmiernia nafukovanie a majú aj iné pozitívne účinky.

Číslo otázky: 3/2013-ZAL
Dátum a čas: 040213 20:40


Názov otázky LIecenie Helikobaktera
Meno 3z
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 32
Výška 199
Váha 86.8
Zamestnanie Živnostník
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Evidovanie nadmernej plynnatosti od skoreho rana.
Paliva bolest 10cm nad pupkom.
Bolesti v dolnej casti brucha.
Pri rozculeni zvysena bolest v bruchu.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIA
Pozitivny nalez: Helicobakter p. za 24 hod. ostal pozitivny
Vaša doterajšia liečba Dobrane nasledovne:
Ospamox 1 balenie - kazdych 12hodin
Fromilid 1 balenie - kazdych 12hodin
Helicidu - kazdych 12hodin

S helicidom pokracujem na odporucanie obvodnej lekarky aj nadalej - uz to bude skoro mesiac.

Pravidelny beh a cvicenie.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Minuly rok 2012 na jar prekonana mononukleoza.
Ziadne ine problemy s travenim, velky apetit a chut do jedla.

ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás ide o kombináciu organickej žalúdkovej príčiny (gastritída spôsobená h. pylori infekciou, ale tá bola riadne liečená) a funkčnej črevnej poruchy. Vylúčte zo stravy všetko, čo Vám stav môže zhoršovať (kyslé jedlá, strukoviny, káva, čaj, alkohol...) pridajte si probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ak sa Vám stav do mesiaca neupraví, objednajte sa u gastroenterológa.

Číslo otázky: 4/2013-ZAL
Dátum a čas: 050413 08:27

Názov otázky Prasknutý dvanástnikový vred
Meno Saňa
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 22
Výška 182
Váha 77
Zamestnanie Študent
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý Deň. Pred vyše 2 týždňami mi praskol vred na dvanástniku. Praskol do von a spôsobil zápal pobrušnice. Tento vred sa sám zalepil a prestal krvácať a krv sa vstrebala pravdepodobne lebo bolesti ustúpili. Po dvojtýždňovej liečbe ma na lačno sem tam pichá na lačno v pravom boku. Chcem sa spýtať či je to spôsobené tým že sa to liečilo alebo by to už nemalo pobolievať? Lieky ktoré mi predpísali som už dobral. Bolesti pred tým ako mi vred praskol som vôbec nemal a brucho ma predtým vôbec nebolelo. Som profes. športovec s životosrávou a zdravým stravovaním. Tiež sa chcem spýtať keď cítim to pichanie a nechutenstvo (tiež som mal jedno obdobie asi 4 dni veľmi nízky tlak a cez niektoré dni sa mi tiež krúti hlava) či môžem pomaly začať športovať (bez zaťažovania bruš. svalov)? Stolica pravidelná a bez problémov iba to pichanie na lačno v pravom boku,nechutenstvo, nízky tlak a slabosť.
Ďakujem!
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Sono, GE, RTG, Krvné odbery, EKG, tieto vyšetrenia boli robené v nemocnici krátko po tom ako mi praskol vred.
Vaša doterajšia liečba Amoksiklav 3xdenne 1tb. (1týždeň)
Omeprazol 2xdenne 1tb. (2 týždne)
LactoFlor 2xdenne 2tb.
Bcomplex 1xdenne 1tb.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia V mladosti borelióza.

ODPOVEĎ: V akom štádiu je hojenie vredu, treba v každom prípade skontrolovať gastroskopicky asi o mesiac. Rovnako treba skontrolovať laboratórne testy, aspoň tie, ktoré boli v nemocnici abnormálne. Ak máte naďalej ťažkosti, záťažový šport Vám neodporúčam, prechádzky alebo rýchla chôdza však môžu byť prospešné. V liečbe omeprazolom by ste mali pokračovať do kontrolnej gastroskopie.

Číslo otázky: 5/2013-ZAL
Dátum a čas: 070513 22:16


Názov otázky Bolesť brucha
Meno Nikol
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 20
Výška 166
Váha 50
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, potrebovala by som veľmi poradiť. Už dva mesiace mám bolesti v bruchu zvláštneho charakteru.. Niesú to krče, ani nafukovanie ale skorej tlaky a občasné ostré bolesti pri pohybe. Bola som u lekará ktorý mi následne urobil gastroskopiu. bral mi histológiu a testy na celiakiu zo žalúdka a z dvanástnika. Po vyšetrení mi oznámil vraj z funkčného hladiska je všetko úplne OK a tak že mám počkať na výsledky. O 2 týždne som si po výsledky prišla, povedal mi vraj boli úplne negatívne = aj histológia aj celiakia. No do správy mi napísal niečo čomu vôbec nerozumiem:
Záver 1: nešpecifické, minimálne vyznačené zápalové zmeny sliznice duodena neumožnujú morfologicky potvrdiť cs.
Záver 2: sliznica antra s miesne vyznačenými nešpecifickými chronickými zápalovými zmenami. HP negat., bez IM, bez dysplázie.

Prosím vysvetlite mi čo to znamená? mám teda nejaký chronický zápal, alebo ako to mám rozumieť keď lekár mi povedal že je všetko v poriadku.. Som z toho veľmi zúfala pretože mi o žiadnom zápale a už vôbec nie chronickom nepovedal a brucho má stále pobolieva. Ďakujem vám.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky gastroskopia, histologia, celiakia = negat., sono brucha = negat, stolica na parazity = negat, krv = v poriadku.
Vaša doterajšia liečba žiadna
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Tie "minimálne vyznačené zápalové zmeny" v popísanom náleze neznamenajú pre Váš zdravotný stav žiadne riziko, vlastne neznamenajú vôbec nič, pretože liečiť ich netreba. Podobný nález má 90% pacientov, u ktorých sa vzala bioptická vzorka zo žalúdka alebo dvanástnika a pritom nemusia mať žiadne ťažkosti. Ak Vás brucho stále bolí, môže to byť aj prejav funkčnej poruchy. Váš stav si vyžaduje trpezlivosť a sledovanie. Sama si môžete pomôcť šetriacou diétou, prípadne probiotikami, napr. Probiofix-om. Ak sa Vám stav do mesiaca po diéte a probiotikách neupraví, požiadajte svojho alebo iného gastroenterológa o kontrolné
vyšetrenie.

Číslo otázky: 6/2013
Dátum a čas: 110513 11:38

Názov otázky zaludocne tazkosti
Meno michal
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 35
Výška 190
Váha 98
Zamestnanie Iné
Stav Vydatá, ženatý
Deti 3
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den cca pred dvomi mesiacmi som absolvoval kolonoskopiu a nasledne po tyzdni kontrolne vysetrenie gastroendoskopiu. Obe vysetrenia dopadli dobre pricom mi nezistili ziadnu organicku poruchu. V tom tyzdni medzi vysetreniami mi zacali problemy ako pocit plnosti zaludka a neustaly pocit na grganie a napinanie. Zistili mi funkcnu dyspepsiu a moj Ol ma poslal k psychologovi.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Kolonoskopia gastrofibroskopia
Vaša doterajšia liečba Kinito , degan, rivotril, sulpirid belumo
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia 2005 zapal zaludka, terajsie vysetrenia neg - celiakia ,hp,laktoza

ODPOVEĎ: Pri liečbe funkčných porúch tráviaceho traktu je to bežný postup. Sám si môžete pomôcť vylúčením jedál a nápojov, ktoré Vám stav zhoršujú a užívaním probiotík, napr. Probiofix-u, pri priaznivom efekte aj dlhodobo.

Číslo otázky: 7/2013-ZAL
Dátum a čas: 200513 23:25

Názov otázky gastritida
Meno katkariina
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 31
Výška 170
Váha 55
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Cisársky rez
Vaše ťažkosti silne bolesti zaludka, vystrelujuce do chrbta
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky gastrofibroskopia, potvrdeny helicobacter pilory ++
Vaša doterajšia liečba prelieceny Duomox, Klabax, Lomac. Vysledky hp uz negativne, ale tazkosti pretrvavaju: bolest zaludka /nie uz taka akutna, ale stale dost silna/ aj na lacno aj po niektorych jedlach - napr. ovocie. Pretrvavajuci zapal zaludka potvrdeny metodou oberon
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia znizena funkcia szlazy

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti vôbec nemusia súvisieť s gastritídou. Treba doplniť sonografiu, prípadne ďalšie vyšetrenia. Sama si môžete pomôcť vylúčením jedál a nápojov, ktoré Vám stav zhoršujú, prípadne probiotikami, napr. Probiofix-Inum, ktoré pri priaznivom efekte môžete užívať aj dlhodobo.

Číslo otázky: 8/2013-ZAL
Dátum a čas: 220513 19:18

Názov otázky zaludocna dyspepsia
Meno michal
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 35
Výška 190
Váha 97
Zamestnanie Iné
Stav Vydatá, ženatý
Deti 3
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den mal by som otazku na zaludocnu dyspepsiu,ktoru mi diag. Moja lekarka. Problemy zacali po kolonoskopii odkedy nemozem riadne prijat potravu, schudol som 5 kg, po jedle ma napina a je mi na zvracanie. Bolesti ale nemam ziadne. Psyciatwr mi dal nejake antidepresiva. Velmi by ma zaujmalo ako dalej s touto chorobou a aku liecbu by ste odporucili vy. Uvediem priklad na veceru som si dal parky a hned ma napinalo na zvracanie. Citim sa unaveny a mam problemy so spankom. Velmi pekne dakujem za odpoved
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Kolonoskopia, gastrofibroskopia, celiakia, sono vsetkp negativne
Vaša doterajšia liečba Sulpirid belumo, leuxarin. Helicid
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia 2005 zapal zaludka

ODPOVEĎ: To, že sa Vám ťažkosti zhoršili po kolonoskopii, môže byť len zhoda náhod. Súvis s kolonoskopiou je veľmi nepravdepodobný, ak nie nemožný. Ak boli Vaše ťažkosti odborníkmi vyhodnotené ako funkčné, liečebný proces je dlhodobý a vyžaduje spoluprácu gastroenterológa s psychiatrom. V podobných prípadoch sa väčšinou liečia iba príznaky, pretože príčina je v psychike a v osobnosti pacienta, ktorá sa mení len ťažko. Môžete skúsiť probiotiká napr. Probiofix-Imun, ktoré sa odporúčajú aj pri takýchto stavoch. Lieky proti zvracaniu Vám predpíše všeobecný lekár alebo gastroenterológ.

Číslo otázky: 9/2013-ZAL
Dátum a čas: 020813 14:02

Názov otázky Duodenogastrický reflux
Meno Eva
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 39
Výška 163
Váha 50
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti dobrý deň, zistili mi na endoskop. vyš. v gastr. ambulancii duodenogastrický reflux. Lekár mi nasadil liečbu Itoprid 3x denne. Na internete som sa o tejto chorobe dozvedela viac a strašne ma vystrašilo, že z tejto funkčnej poruchy môžem časom dostať rakovinu žalúdka. Prosím Vás je to pravda? Čo môžem urobiť pre to aby to tak nebolo. Kúpila som si aj probiofix a psyllium. Ďakujem za odpoveď.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Sono brucha všetko absolútne v poriadku teda čo sa týka orgánov dutiny brušnej.
Vaša doterajšia liečba Itoprid 3x denne pred jedlom.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Iné ochorenia nemám.

ODPOVEĎ: Je to pravda, ale pravdepodobnosť je zhruba taká, ako to že rakovinu dostanete z vody, ktorú pijete, zo vzduchu,. ktorý dýchate a z potravín, ktoré konzumujete. Užívajte dlhodobo probiotiká, konzumujte zdravú stravu, vylúčte mastné jedlá, s mierou konzumujte kávu a alkohol. Ale aj keď si budete myslieť, že ste pre prevenciu rakoviny urobili maximum a máte ju v génoch, dostať ju môžete bez ohľadu na prevenciu. Zbytočný strach tu nie je namieste.

Číslo otázky: 10/2013-ZAL
Dátum a čas: 291013 14:20

Názov otázky HP++, a polypózny adenóm hrubého čreva
Meno Monika
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 42
Výška 175
Váha 63
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Dobrý deň p. doktor, od detstva mám problémy s anémiou, pri nedávnom preventívnom vyšetrení som mala železo len 1,5. HB 8,8 a VK - Fe 76,8. Lekárka mi preto o.i. indikovala aj GFS a kolonoskopiu, ktoré som v 09/2013 absolvovala. Výsledky vyšetrení popisujem nižšie. Chcela by som sa opýtať na konkrétne rady ohľadom odporučeného diétneho režimu a čo vlastne znamenajú moje výsledky z vyšetrení, nerozumiem odborným výrazom..neviem,či sa mám znepokojovať, či sa začína diať niečo vážnejšie..... Vopred ďakujem za ochotu a Váš čas.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky GFS - výsledok hist. vyšetrenia:
1. Chronická nešpecifická duodentítída, MARSH 0
2. Chronická aktívna antrumgastritída, IM-, atrofia-, HP ++.
Liečba: Tevazol, DUOMOX 1000, Fromilid

Kolonoskopia:kolonoskop zavedený až do céka, oblasť ileocekálnej chlopni bpn,sliznica hr.čreva neporušená, bez patol.lézie, haustrácia a cievna kresba v norme, v hlbke40cm prítomný plochý polyp do 6mm - odstránený kliešťami,oblasť ampuly bpn, v análnom kanáli prítomné memoroidy II st.
Výsledok histol. vyšetrenia: tubulový polypózny adenóm hr. čreva s LG dysplastickými zmenami.
Doporučené kontrolné vyšetrenie GFS o 6M a rektosigmoidoskop. vyšetrenie o rok + diétny režim.
Vaša doterajšia liečba na HP vybrané predpísané lieky, aktuálne užívam Maltofer kvôli anémii. Inak žiadne lieky neberiem. Cítim sa zdravá.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia vážnejšie som chorá nebola, v 10 rokoch operovaná na apendix, nefajčím už 2 roky, predtým príležitostne..

ODPOVEĎ: V gastroskopickom náleze máte zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, pravdepodobne spôsobený infekciou helicobacter pylori, na ktorú ste dostali lieky. V esovitej kľučke hrubého čreva bol malý polyp, ktorý bol odstránený. Treba pátrať ďalej po príčine málokrvnosti aj v iných orgánoch a doplniť ďalšie vyšetrenia (gynekologické, urologické, prípadne endokrinologické). Mali by ste konzumovať potraviny so zvýšeným obsahom železa (vnútornosti, vajcia, orechy, marhule a pod.) Vysvetlenie pojmov nájdete aj v našom slovníčku.

Číslo otázky: 11/2013-ZAL
Dátum a čas: 301013 14:47

Názov otázky Zaludocne tazkosti
Meno Stanley
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 27
Výška 190
Váha 75
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, mam styri tyzdne pretrvavajuce zaludocne tazkosti. Pred 4. rokmi som absolvoval liecbu na zisteneho Helikobaktera trojkombinaciou antibiotik. H. Pylori bol prelieceny a od vtedy som mal len minoritne zazivacie tazkosti. Teraz sa vsak tazkosti vratili, este som nebol na testoch ale z predchadzajucich skusenosti mam pocit, ze sa Helikobater vratil. Nechcem vsak zasa brat antibiotika v takom mnozstve a radsej by som sa priklonil k alternative. Zatial beriem toboly Chioskej Mastichy a probiotika, ktore mi zatial pomahaju, no posledne dni mozem konzumovat len surovu zeleninu a to tiez len v obmedzenom mnozstve a tiez len par druhov ako napr. brokolica, mrkva, kapusta, salat a pod.
Som zamestnany v Rakusku a nemecky viem len sporadicky a aj preto by som sa chcel vyhnut navsteve lekara tu v Rakusku, kedze som tu aj poisteny, lebo mu nebudem vediet vysvetlit, co mi je.
Este musim napisat, ze som bol aktivny fajciar a vikendovo som uzival alkohol. Posledny mesiac nefajcim, nepijem a nekonzumujem zivocisnu potravu. Konzumujem vela vlakniny vo forme sucharov a ovsenych vlociek, banany a tu surovu brokolicu a podobne.Po konzumacii jogurtu ma zaludok rozbolel, preto tie probiotika.
Preto by som vas chcel poprosit na vas odborny nazor.
Vopred dakujem za odpoved.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Ziadne vysetrenia.
Vaša doterajšia liečba Toboly Chioskej Mastichy a probiotika.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Prekonany Helikobakter Pylori.

ODPOVEĎ: Obávam sa, že možnosti samoliečby ste vyčerpali. Ak Vám ťažkosti trvajú asi Vám nezostane nič iné, len návšteva lekára. Pred vyšetrením môžete ešte skúsiť nejaké voľnopredajné digestíva.

Číslo otázky: 12/2013-ZAL
Dátum a čas: 101113 23:27

Názov otázky Palenie zahy
Meno Jurda
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 29
Výška 175
Váha 98
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 1
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, asi pred 2 rokmi sa mi castejsie stavalo ze ma pali zaha, ked som bol u vseobecneho lekara, tak mi predpisal helicid. Zacal som uzivat 1 tabletu rano denne a vsetko bolo v poriadku! Ked som si zabudol viac dni po sebe zobrat helicid, zacal som opat citi palenie. Tak uz beriem helicid pravidelne asi rok apol a moj zivot a aj stravovanie je uplne vporiadku! Mozem kludne vykonavat hovijaku cinnost a mozem hocico jest! Moja otazka je: je toto dlhodobe uzivanie helicidu bezpecne? Mozem v tom pokracovat? Aj by som isiel na vysetrenie, ale bojim sa tej hadice do krku! Dakujem za odpoved
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Ziadne zatial
Vaša doterajšia liečba Helicid, 1 tabletka denne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Ziadne.
Za posledne 4 roky som pribral z 80 kg na 98kg a tuto vahu si uz dlhsie drzim!

ODPOVEĎ: Ak potrebujete dlhodobo užívať liek proti zvýšenej žalúdkovej kyseline, Váš stav patrí do ambulancie gastroenterológa. Dlhodobé užívanie takýchto liekov bez vyšetrenia nie je riešenie.

Číslo otázky: 13/2013-ZAL
Dátum a čas: 181113 19:04

Názov otázky pálenie záhy
Meno Petra
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 24
Výška 165
Váha 62
Zamestnanie Študent
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň pán doktor, trápi ma pálenie záhy od júna 2013, spôsobené pravdepodobne nadmerným stresom z prijímacích skúšok na VŠ.
Ťažkosti trvajú bez ohľadu na jedlo, celodenne, má to zhoršujúcu sa tendenciu, posledné dva týždne cítim kyselinu až v hrdle, permanentne mám akoby hrču v krku, pália ma z toho priedušky, bývam zachrípnutá, dokonca ma začali bolieť i uši.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Gastroskopia v septembri, údajne sa mi nezatvára dobre prechod medzi pažerákom a žalúdkom, ale lekár povedal, že to nie je nič mimoriadne. Vraj bol trochu zapálený dvanástnik z pôsobenia kyseliny, helicobacter sa nepotvrdil.

Pre bolesti žlčníka v októbri urobené funkčné vyšetrenie žlčníka, lekár zhodnotil, že mám lenivejší žlčník, ale ževraj tiež nič mimoriadne.
Vaša doterajšia liečba Helicid 20 - jedna tabletka ráno od 09/2013, prvý mesiac pomohlo, potom liečba skončila, ale ťažkosti sa objavili znova, tak opäť nasadený, ale odvtedy sú ťažkosti permanentne.
Rowachol asi 3 týždne na žlčník - 3x3 kvapky pred jedlom, nepomohlo, žlčník ma bolí stále.

Momentálne Helicid 20 jedna tbl večer + Ganaton 2x1 tbl denne.

Ťažkosti neustupujú ani po úprave životosprávy, pálenie je neznesiteľné každý deň a celý deň bez ohľadu na stravu, nápoje, čokoľvek.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Žiadne, vo februári mi vybrali slepé črevo pre chronický zápal.

Som už z tejto situácie zúfalá, nedokážem sa pre ustavičné pálenie na nič sústrediť.

Bola by som vďačná, keby ste mi napísali Váš názor na celú vec. ďakujem

ODPOVEĎ: Ak máte aj žlčníkové príznaky, lieky proti žalúdkovej kyseline Vám pálenie pravdepodobne neodstránia, pretože je pravdepodobné, že ho možno spôsobuje žlč, ktorá sa dostáva do žalúdka pri možnom duodenogastrickom a následne gastroezofageálnom refluxe. Ak Vám liečba nezaberá, Váš gastroenterológ má dve možnosti - zmeniť ju naslepo (to postup, bežný všade vo svete) alebo Vás odoslať na pH-metriu a podľa nej liečbu nastaviť.

Číslo otázky: 14/2013-ZAL
Dátum a čas: 211113 13:49

Názov otázky Neviem si grgnúť, svrbenie konečníka
Meno Zuzka
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 22
Výška 183
Váha 64
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Od malička si neviem grgnúť, neviem vôbec aké to je poriadne si grgnúť. Po maturitách a teda poriadnom strese som bola hospitalizovaná v nemocnici so zastavenými vetrami v hornej tráviacej časti. Z čoho to mohlo byť som sa v nemocnici nedozvedela, povedali mi, že to z nejakého jedla. Ale problémy sa mi vracajú aj keď nie veľmi, ale začínam to pociťovať čoraz častejšie. Pri vypätých situáciách a strese cítim žalúdočnú nervozitu, aj keď navonok zvládam stres celkom schopne. Asi pred pol rokom začalo svrbenie konečníka, vďaka kremikom a mastičkám už prešlo to najhoršie, ale stále sa vracia aj keď už len mierne a nie tak intenzívne ako predtým. Keď natriem mastičkou, opäť prejde.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Diagnostikovali mi nadmerné zavzdušnenie v hornej tráviacej časti. Čo z toho vyplýva som sa nedozvedela ani keď som sa viackrát pýtala.
Vaša doterajšia liečba Na trávenie nemám žiadne lieky, keď cítim zavzdušnenie dám si espumisan. Ale to veľmi málo, väčšinou to pretrpím a počkám kým sa trávenie samé pohne. Na svrbenie konečníka som mala od kožnej lekárky krémy ako belogent a excipial.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Aktuálne ochorenie ktorým trpím je diagnostikovaná hyperventilačná tetania.

ODPOVEĎ: K žalúdku-Váš stav pravdepodobne súvisí s psychikou, aj keď si to možno nepripúšťate. Rovnako tak s psychikou súvisí hyperventilačná tetania a je možné, že práve pri nej sa Vám do žalúdka dostáva viac vzduchu, ako je únosné. Takže ôiečbu by ste mali začať u psychiatra alebo psychológa, prípadne kombinovanú. K nej treba pridať životosprávu, vylúčiť potraviny, ktoré nafukujú, pridať lieky na zlepšenie hybnosti žalúdka, prípadne probiotiká, napr. Probiofix, ktorý môže pri dlhodobom užívaní obmedziť nafukovanie. Svrbenie konečníka, ak ste brali uvedené mastičky, je asi z ekzému, ale treba vylúčiť aj hemoroidy alebo zápal sliznice vonkajšej často konečníka.

Číslo a čas otázky: 15/2013-ZAL
Dátum: 261113 08:10

Názov otázky zaludocne problemy a nafuknute brucho
Meno Lubica
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 40
Výška 170
Váha 62
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Dobry den, poprosim o radu pri mojich tazkostiach. Asi mesiac mam problemy so zaludkom. Zacali mi po troch dnoch uzivania imunoterapie Oralair (neviem, ci to moze byt pricina), najskor hnacka, potom zapal nosohlatna, kasel, herpesy a strata hlasu. Po skonceni tychto problemov zacali problemy so zaludkom. Boli ma v jamke nad pupkom, niekedy mam pocit ako by mi islo zaludok roztrhnut. Obcas mi bolest vystrelovala do pravej strany a picha ma niekedy aj vlavo hned vedla pupka. V zaludku je to taka tupa, tlakova bolest. Velmi ma ale trapi, ze sa mi stale zvacsuje obvod brucha. Rano, ked sa zobudim je celkom normalne, ale po jedle sa velmi zvacsi, ako keby som bola v piatom mesiaci tehotenstva. A to po kazdom jedle, aj po piti vody. Nie je to urcite priberanim, lebo som 3 kila schudla. Na lavej nohe sa mi nad kolenom urobila aj taka zdurenina, ktora je bolestiva. Trpla mi aj cela lava noha z toho. Casto sa mi po jedle vracia kyselina. Castejsie sa mi aj grga. Mala som pocit aj na zvracanie, ale ten uz trochu ustupil. Stolicu mam normalnu, pravidelnu. Vetry mi odchadzaju, ale tazsie. Nepijem alkohol ani kavu a ani nefajcim. Dakujem vopred za akukolvek radu.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Odber krvi - vysledky v poriadku, vykonany ultrazvuk - taktiez v poriadku, vykonana gastroskopia - vysledok - pazerak: kardia nedoviera a zaludok: antrum mierne iritovane, pylorus doviera. Zaver: lahka antralna gastritida
Vaša doterajšia liečba Najprv Helicid - nepomahal, teraz Ganaton 3 x denne pred jedlom a Pantoprazol 1 x vecer pred jedlom - ani po tychto liekoch nepocitujem nejake vyrazne zlepsenie. Akurat tlakova bolest v zaludku sa trochu zmiernila a nemam uz taky velky pocit na zvracanie.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Operovany apendix a v minulosti som mala zvacsenu slezinu. V rodine maju rodicia a sestra operovany zlcnik.



ODPOVEĎ: Pravdepodobne u V8s ide o vedľajší účinok imunoterapie, ale príčina môže byť aj inde, napr. v potravinovej alergii, ale rovnako môže ísť aj o funkčnú poruchu. Skúste vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré V8m stav zhoršujú, pridajte si probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ak sa stav do mesiaca nezlepší, treba pátrať po uvedených príčinách.

Číslo otázky: 16/2013-ZAL
Dátum a čas: 021213 18:24

Názov otázky Bolesť žalúdka
Meno Jaroslava
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 36
Výška 168
Váha 78
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Asi týždeň mám mierne bolesti žalúdka a mierny tlak akoby za hrudnou kosťou. Okrem toho trpím veľmi častým grganím a niekedy aj plynatosťou. Bolesti nie sú kŕčovité, skôr mierne a objavujú sa zásadne cez deň. Po jedle mierne miznú.
Nechutenstvom netrpím, práveže skôr nadváhou.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Krvný obraz - neg.
Vaša doterajšia liečba žiadne
- na odporúčanie lekára užívam 18 mesiac Wobenzym
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Problémy s hrudnou a driekovou chrbticou - Wobenzym, Aescin, Dorsiflex, Acidofit (druhý deň)

ODPOVEĎ: Môže ísť o podráždenie sliznice žalúdka liekmi, ktoré užívate alebo o funkčnú poruchu činnosti hornej časti tráviacej trubice. Skúste na pár dní vynechať všetky lieky, ktoré beriete, jedzte len ľahko stráviteľné jedlá a ak to nepomôže, pridajte si probiotiká, napr. Probiofix. Tie by Vám mohli pomôcť zlepšiť trávenie a zmierniť nafukovanie. Ak sa stav ani potom nezlepší, navštívte svojho všeobecného lekára, možno bude potrebné aj gastroenterologické vyšetrenie.

Číslo otázky: 17/2013-ZAL
Dátum a čas: 141213 15:56

Názov otázky Helicobacter pylori a reflux
Meno Milan
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 28
Výška 171
Váha 77
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti V auguste 2013 ...som zacal mat pocit hrce v krku a bolievalo ma za hrudnikom+teplota 37.1-37.2+sa po case kym som sa dostal na orl pridalo caste odgrgavanie a plynatost.
Kontrola u svojej doktorky.odoslanie na EKG,a ORL.
Ekg v poriadku (od srdiecka je vsetko ok)
Orl - zisteny reflux (sliznice zivocervene - drazdenie z EER) dostal som Lanzul 2x denne(kontrola za 1,5 mesiaca)..pocas dalsieho mesiaca som zacal mat problemy striedala sa hnacka z normalnou stolicou (vobec neviem ci z liekov alebo bez stratil som hmotnost 6kg-pre ten reflux som zacal jedavat 5x denne,2litre vody,a hlavne zeleninu + delena strava - zacal som sa stravovat naozaj zdravsie skoro ziadne pecivo,vela zeleniny ovocia,+refluxna dieta).

Dostal som sa na ORL za mesiac a nie za 1.5 a povedali mi ze je to zlepsene ze mozem vysadit tabletky (stale mi vsak ostala plynatost - doporucila gastro) . Gastro bolo o mesiac.Za ten mesiac som stratil uz len 1kg stolicu som maval aj 4-5x za den ale vzdy bola tvarovana(je to OK?),sem tam som mal jemne bolesti v zaludku, a take mierne svrbenie(jemnucka bolest) napravo a nalavo pod rebrom.(neviem ci je to normalne?) sem tam take jemene bolesti pod pazuchou nalavo aj napravo, po WC som mal skoro vzdy cisty papier (je to OK?)
Konecne gastro
" Pazerak: sliznica svetloruzova, lumen bpn, peris. vlna v norme, sliznica bez inflamacie, kardia doviera,gerd nevidno.
Zaludok: subkardialna oblast v retroflexii,fornix a korpus bez inflamacie, riasy autoplasticke,jazierko primerane,angul riasa bez inflamacie,
Antrum: na sliznici pocetne nad okolite lumen prominujuce papulk, pylorus nedoviera - volne priechodny pre endoskop
bulbuz bez inflamacie,bez ukusovych zmien. Vysledky o mesiac.

VYSLEDOK ..1.sliznica dvanastnika s miernou prevazne chronickou zapalovou celulizaciou,bez sig. inter. lymfocytozy,atrofie klkov a bez zretelneho predlzenia krypt.
2. stredne tazka chronicka stredne aktivna antralna gastritida kolonizacia HP stredneho stupna , bez intestinalnej metaplazie, bez dysplastickych zmien.
Dostal som trojkombnaciu na 7dni

Z vysledkom som bol na ORL a tam mi povedala ze ten reflux tam ona vidi a ze si mam namiesto 1x1 helicid si davat 2x2. (takze podla gastra nemam reflux podla orl mam som zmeteny)-moze HP byt spojene z refluxom ??? nikto mi to nepovedal.

A doktor mi nepovedal co potom ked doberiem lieky. Takze uz som po liekoch a neviem co teraz.
Stolica pocas liekov bola vseliaka takze to nebudem uvadzat.
Teraz po liekoch sa citim dobre nemavam nafuknuty zaludok,sem tam si odgrgnem (raz za cas) ale na wc chodim nadalej tak okolo 3-5 denne ..plus ked zacnem mat plynatost viem ze za urcity cas je treba ist na wc. (zaujimave je ze na wc ked idem sa uplne vyprazdnim a vzdy je toho dost-stolica je formovana). Vaha uz neklesla ani po trojkombinacii,ani nic stale sa drzim na vahe 77kg.
Chcem sa aj opytat ci mam ist esste na nejaku kontrolu ak nahodou niekto niekde nieco zabul.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Pocas mesiaca september a oktober som absolvoval sono epigastria vsetko v norme,stolica na parazity a krvacanie 3x - negativne,vytery z nosa a krku negativne bezna HCD,vyter z recta (aerobna kultivacia escherichia coli a enterobacter cloacae)ostatne negativne.
3x odber krvi celiakia a intolerancia na potraviny (hviezdicky v norme vsetko okolo 2.5),obraz zvyseny choleterol,
Znizena lipaza 0.30 (hviezdicka mimo normy), hemoglobin 166 a ostatne OK
Zubarka nasla zapal pod zubom od toho bola asi teplota.
Vaša doterajšia liečba Helicid,megamox,+aste nieco (trojkombinacia na HP

Lanzul 30 2xd kvoli refluxu.

Teraz nic aj ked by som mal brat ze vraj lanzul 30 pri dobrom stave 1xD.
Vysetrenie z ORL. Lenze podla mna su to tambletky co mozu ublizit pri dlhodobom uzvani. Po HP kombinacii si chcem dat na chvilk udetox od tabletiek.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Nic dlhodobo mavam troska horsie pecenove vysledky.


ODPOVEĎ: Z gastroskopického nálezu vyplýva, že GERD nemáte, takže lieky na zníženie tvorby kyseliny užívať nemusíte a ak tak len podľa potreby, ak budete mať pálenie v pažeráku alebo v hornej časti brucha. Po antiHP kúre Vám na úpravu stavu stačia probiotiká, napr. Probiofix-Inum, ktorý by Vám mohol zlepšiť aj črevné ťažkosti, ktoré budú najskôr asi len funkčného pôvodu.

Číslo otázky: 18/2013-ZAL
Dátum a čas: 151213 15:13

Názov otázky problemy so zaludku
Meno Jakub
E-mail vymazaný administrátorom
vymazaný administrátoromPohlavie Muž
Vek 25
Výška 184
Váha 80
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Moje problemy so zaludkom trvaju asi stvrty rok, pocity taziveho zaludku a nechut k jedlu vzdy zacinaju s prichodom chladnejsieho pocasia (v Septembri) a vzdy skoncia s prichodom teplejsieho pocasia (koniec februara), v obdobi medzi februarom a septembrom nikdy nepocitujem nijake problemy. Tazkosti byvaju rozlicne- vacsinou tazky zaludok a s tym spojena nechut k jedlu a kvoli tomu aj strata urcitej vahy (bez pocitu hladu sa mi nechce ani tak velmi jest). Prvy krat, co sa objavili problemy, tak som byval v Parizi, potom v Cine, v Anglicku a teraz opat v Cine, ale bez ohladu na to, kde som, tak problemy zacnu so zeleznou pravidelnostou. Pred styrmi rokmi, ked som byval v Parizi, tak som bol na gastroskopii- vsetko v poriadku, problemy prestali samovolne na konci februara. Druhy rok, v Cine, celu zimu mi nebolo dobre, uz som nechcel jest lieky ten rok, na konci zimy, tiez skoncili problemy. Treti rok som v Cine isiel k tradicnemu cinskemu doktorovi a bylinkova medicina mi pomohla- on opisal moj stav ako to, ze moj zaludok sa boji zimy a vysvetlil to z hladiska ying a yang (ja som studoval trochu cinsku medicinu, tak tomu trocha rozumiem, mozno to pride na slovensku ako trocha scifi). Potom som bol rok v Anglicku, tiez som siel k tradicnemu cinskemu doktorovi, tiez mi to pomohlo. Tento rok som sa vratil do Ciny, nemozem najst povodneho doktora, zatial je stav nie velmi dobry - pocit plnosti, grganie aj po piti co i len pohara vody atd. Zivotosprava- alkohol nepijem takmer vobec (mozno raz do roka), nefajcim, nejem vobec mastne a vysmazane, okrem vody a mlieka ziadne ine napoje, okrem toho nejem and nepijem chladne alebo prilis teple jedla/napoje.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky gastroskopia- v poriadku
krvny obraz- v poriadku
Vaša doterajšia liečba cinska medicina
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia ziadne

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti sa mi javia ako funkčná porucha. Mali by ste si upraviť životosprávu a konzumovať jedlá podľa znášanlivosti. Okrem čínskej medicíny asi bude potrebná aj klasická s pridaním liekov, ktoré pohyby žalúdka a funkčnú poruchu trávenia upravujú.

Číslo otázky: 19/2013-ZAL
Dátum a čas: 301213 17:13

Názov otázky Žlčové jazierka
Meno Petra
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 20
Výška 168
Váha 70
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, či je vhodné používať probiotiká, resp. iné doplnkové vitamíny, vlákninu alebo enzýmy v prípade, že mi pri vyšetrení zistili nadmerné množstvo žlče v žalúdku, tzv. žlčové jazierka a reflux. Ďakujem
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky 20.12.2013 gastroskopické vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu - zistená nadmerná tvorba žlče, reflux

test na HP - negatívny
Vaša doterajšia liečba Maalox - len v prípade pálenia záhy
Quamatel - 1 tableta večer
Duspatalin - 2x denne 1 tableta
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Ak pri uvedenom náleze trpíte na tráviace ťažkosti, probioitká, napr. Probiofix ich môžu účinne zmierniť. V prípade priaznivého efektu ich môžete užívať dlhodobo. Voľne dostupné enzýmové prípravky Vám môžu, ale nemusia pomôcť, pretože obsahujú len malé množstvo účinných látok.

Číslo otázky: 1/2014-ZAL
Dátum a čas: 120114 17:16

Názov otázky ťažko na žalúdok
Meno joni
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 37
Výška 168
Váha 47
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobry den, casto mi byva tazko na zaludok a vacsinou mi pomoze zuvacka alebo solene chipsy, zaludok sa mi vzdy upokoji. Tak ma zaujima, cim to je, ze prave tieto dve veci vzdy pomozu? znamena to ze mam malo alebo vela kyseliny alebo nejaky iny problem v zaludku? Dakujem
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky primarny Sjogrenov syndrom
znizena produkcia slin, slz
reflux
znizena cinnost pankreasu
neznasanlivost lepku, mlieka, histaminova intolerancia (dietu dodrziavam)
krizena alergia pele/potraviny (brezovite, ambrozia)
silna osteoporoza
Vaša doterajšia liečba Itoprid 0-1-0
Panzynorm 1-1-1
Nolpaza 1 obden
Alerid pri silnych prejavoch HIT
Daosin nezaberal, uz neuzivam
Prolia inj 2 x rocne
Prednison a Plaquenil pre vedlajsie ucinky v pribehu roku 2013 vysadený
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia 1993 inf. mononukleoza

ODPOVEĎ: Ak trpíte na Sjögrenov syndróm, je pravdepodobné, že tým trpí celý tráviaci trakt, vylučovanie štiav, a teda môžete mať zníženú tvorbu a vylučovanie žalúdkovej kyseliny a pankreatických enzýmov. Týmto spôsobom by mala byť vedená aj Vaša liečba. Až potom môžete očakávať zlepšenie, ktoré však vzhľadom na uvedený syndróm nemusí byť trvalé a príznaky sa časom môžu zhoršovať.

Číslo otázky: 2/2014-ZAL
Dátum a čas: 130114 11:23

Názov otázky Bolesť žalúdka
Meno Tímea Feledyová
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 30
Výška 170
Váha 78
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Trvalá bolesť žalúdka, tesne pod hrudnou kosťou. Bolesť sa mi prvýkrát objavila v decembri, po 3 týždňoch bolesti pominuli a teraz sa objavili znova.
Bolesť je trvalá, v noci bolesti nemám. Trpím častejším grganím a niekedy nafukovaním, resp. plynatosťou.
Niekedy mi bolesť pripadá ako pocit hladu, občas bolesť pod ľavým rebrom bližšie k stredu. Nechutenstvom netrpím.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Dec. 2013 - USG, neg.
Bežné fyzikálne vyšetrenia, ktoré boli negatívne.
Vaša doterajšia liečba Wobenzym - 12 mes. 4drg/2xdenne
Dorsiflex - hernia disku 2x1tbl.
Doxybene - posledných 10 dní - angína

predtým Talcid 2x1tbl.
Posledné 2 dni Probiofix Imun
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Hernia disku, angína,...

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti pôsobia skôr ako funkčné, ale ak sa Vám stav po šetriacej diéte a probiotikách neupraví, asi by ste mali absolvovať gastroskopiu.


Číslo otázky: 3/2014-ZAL
Dátum a čas: 190114 12:04

Názov otázky Tlak v žalúdku
Meno Miroslava Šťastová
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 35
Výška 168
Váha 78
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Zadaný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Viac ako mesiac trpím neurčitými bolesťami žalúdka - skôr tlakom pod rebrami. Okrem toho sa mi často objavuje grganie, plynatosť, dnes asi prvýkrát pocit na zvracanie - zvýšené slinenie.
Tlak nie je závislý od príjmu potravy, nechutenstvom vôbec netrpím. V noci bolesti vymiznú. Tlak a nepríjemné pocity sú horšie v sede, v stoji alebo počas pohybu si ich neuvedomujem.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Základné vyšetrenia - všetko negatívne.
Pri pohmate necítim bolestivosť.
Vaša doterajšia liečba Talcid - 2x1 tabl., po 2 týždňoch došlo k úľave a potom mi ich lekár vyradil a nahradil Quamatel-om 20 mg - 2x1 tabl., po tých nepociťujem úľavu, skôr zhoršenie - vraj mám vydržať.
Odporučil mi Orenzym, ale ešte som ho neužila.
Žlčníkový a žalúdočný čaj, zázvor.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Vysunutá hrudná platnička - Dorsiflex - príležitostne pri problémoch.


ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás ide o funkčnú žalúdkovo-črevnú poruchu. Ak Vám uvedená liečba nepomáha, treba ju zmeniť. Vylúčte zo stravy jedlá, ktoré nafukujú, prípadne si kúpte v lekárni niečo na odplynenie. Stav by Vám mohli pomôcť upraviť probiotiká, napr. Probiofix. Pri priaznivom efekte ich môžete užívať aj dlhodobo.

Číslo otázky: 4/2014-ZAL
Dátum a čas: 180314 12:26

Názov otázky Problém so žalúdkom
Meno Scoobinko
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 21
Výška 180
Váha 65
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Zadaný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň.Myslel som,že je to psychického pôvodu ale skúšam už dlho čaje nervové, voľno predajne lieky na stres.Problém je, že ma to chytí ked si večer ľahnem do postele.Stiahne sa mi žalúdok a hrča v krku.Nemôžem preto spať.Cez deň normálne jem,chuti mi.Zapisujem si co som jedol no nenašiel som žiadnu spojitosť s konkrétnou potravinou.Prosím o radu,co robiť,ďakujem
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Žiadne
Vaša doterajšia liečba Deprim, Sedatif Pc
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Žiadne

ODPOVEĎ: Vaše problémy sú psychického pôvodu. Konzultujte svojho psychiatra.

Číslo otázky: 5/2014-ZAL
Dátum a čas: 130914 21:01


Názov otázky funkčná žaludočna dyspepsia
Meno Erika Humajová
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 27
Výška 164
Váha 54
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 1
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti pocit na zvracanie, ráno prvé dni vracanie po vracaní uľava, nechuť do jedla, bolesti žaludka nad pupkom. Mám to už skoro 3 mesiace, 3 týždne mi je zle a tyždeň dobre
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky krv v poriadku, sono brucha 2 male kamene alebo polypy, záver z histologie vzorky duodenalnej sliznice- mierne nešpecifické zmeny. sliznica žaludka-nález v medziach normy.HP neg. v oboch je že mierny edem. doktor povedal že vysledky su v poriadku.
Vaša doterajšia liečba costi, emanera 20 mg
In aktuálne alebo prekonané ochorenia nič

ODPOVEĎ: Predpokladám, že Vaša diagnóza je správna, avšak liečbu by bolo treba zmeniť. To je však úloha pre Vášho alebo iného gastroenterológa. Sama si môžete pomôcť vylúčením jedál a nápojov, ktoré Vám stav zhoršujú, prípadne probiotikami, napr. Probiofix-om

Číslo otázky: 6/2014-ZAL
Dátum a čas: 221014 17:12

Názov otázky bolesti žalúdka
Meno jana
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 35
Výška 170
Váha 85
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti Váž, p.doktor, trápi ma stála bolesť žalúdka..pocit plnosti, na zvrcanie po zkonzumovaní akej kolvek potravy, čo mi škodí a čo nie si neviem odsledovať, pretože niekedy mi konkretne jedlo vôbec nevadí a inokedy mám bolesti.. zároveň mávam časté pálenie záhy...
mám 8 rokov vyoperovaný žlčník laparoskopicky
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky kolonoskopia - negatívne odbery
rektoskopia - všetko v norme
gastroskopia-reflux v žalúdku je žlč
odbery negatívne...len patrične zníženná činnosť laktózy /dla správy
Vaša doterajšia liečba lieky občas pantoprazol na pálenie záhy
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia liečim sa na štítnu žlazu /znížená činnosť


ODPOVEĎ: Pravdepodobne u V8s ide o funkčnú poruchu činnosti žalúdka, ku ktorej prispieva aj to, že nemáte žlčník. K liečbe je potrebné pridať liek na stimuláciu činnosti žalúdka a možno aj nejaké pankreatické enzýmy, ale to už je úloha pre Vášho gastroenterológa. Sama si môžete pomôcť tak, že budete jesť menšie porcie ľahšie stráviteľných jedál, prípadne skúste probiotiká, napr. Probiofix.

Číslo otázky: 7/2014-ZAL
Dátum a čas: 281014 15:00


Názov otázky Bolesti v trojuholniku
Meno nikus3
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 21
Výška 167
Váha 64
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Bolesti v trojuholniku, tlak a niekedy palenie. Bolesti niekedy po jedle ale niekedy hocikedy...trva to uz 2 mesiace striedavo niekedy boli niekedy nie...bola som na gastroskopii tam vsetko v poriadku helikobakter bol prelieceny v maji,,,teraz negativny,,,neskutocna bolest po co i len kusok okorenenom jedle,,pocit na vracanie niekedy aj vracanie striedanie zapchy a hnacky...stravujem sa pravidelne skoro vsetko snazim sa vyhybat vyprazanim a mastnym jedlam..co to moze byt? ako postupovat dalej?
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky heliko bakter b ol potvrdeny ale je uz vylieceny,,,gastroskopia v poriadku,,,
Vaša doterajšia liečba helicid a dvoje antibiotik na helikobaktera
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia astma, oblickove kamene, helikobakter

ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti žalúdka a čriev, Mali by ste sa vyhýbať potravinám, ktoré Vám stav zhoršujú, pridať si probiotiká, napr. Probiofix-Inum a ak sa Vám stav do mesiaca neupraví, liečbu by Vám mal doplniť Váš gastroenterológ.

Číslo otázky: 8/2014-ZAL
Dátum a čas: 221214 20:49

Názov otázky Ranná nevoľnosť
Meno Daniel Tóth
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 26
Výška 180
Váha 80
Zamestnanie Študent
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, znova sa mi objavil problém, ktorý na zacal trápiť pred cca 2 rokmi a po pár dňoch zmizol. Ráno, takmer už nadránom, keď sa prebudím a cítim sa prirodzene hladný, mi prichádza v kŕčoch taká hnusná nevoľnosť, pichanie v žalúdku a silný pocit na vracanie. Tečú mi kyslé riedke sliny. Akonáhle sa najem problém zmizne na celý deň. Čo to môže
byť? Dúfam že to zmizne ako minule.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky žiadne
Vaša dot erajšia liečba žiadne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia žiadne

ODPOVEĎ: Ak ste mali podobný stav aj v minulosti a ustúpil sám, možno išlo len o nevhodnú kombináciu skonzumovaných potravín a ich následkom bolo podráždenie sliznice žalúdka k vyššej tvorbe žalúdkovej kyseliny. Vylúčte dráždivé jedlá, skúste voľnopredajné lieky na podobné ťažkosti a ak sa V8m stav nezlepší, objednajte sa u gastroenterológa.

Číslo otázky: 1/2015-ZAL
Dátum a čas: 190115 12:39


Názov otázky ťažoba na žalúdku a nafukovanie
Meno Katka0208
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 29
Výška 170
Váha 60
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti 5 mesiacov mám tráviace ťažkosti...veľký pocit ťažoby a sýtosti v žalúdku, ako by mi vôbec nepretrávilo, po jedle, ale aj celý deň. Niekedy mi je zle na žalúdku (nie sú to bolesti žalúdka) a občas mám pocit, ako by mi trebalo zvracať, no ešte som nevracala. Trápi ma aj nafukovanie (už niekoľko rokov, občas až do krčov). A za posledné 2 mes. sa mi zhoršila i pleť, začali sa mi robiť vyrážky a vysušovať pleť.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky gastrofibroskopia, RTG žlčníka, pankreasu - všetko v poriadku
Vaša doterajšia liečb a Pantoprazol, Kinito, Ganaton - 3 x denne jednu tbl. (pri užívaní tabliet som nepocítila zlepšenie)
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Len operačné zásahy - 2x pruh, 1x stabilizácia chrbtice. 4 roky dozadu mi pri MR mozgu (kvôli bolestiam hlavy - mávam aj dodnes) bolo zistené, že mám hraničnú veľkosť hypofýzy, preto som bola odoslaná na endokrinológiu, no ochorenie štítnej žľazy sa vtedy nepotvrdilo.


ODPOVEĎ: Ak Vám uvedená liečba nezaberá a mávate aj nafukovanie, vyšetrenia treba zamerať na funkciu žlčníka a pankreasu a tiež na hrubé črevo. Ťažkosti by Vám mohli pomôcť zmierniť probiotiká, napr. Probiofix, prípadne zmena doterajšej liečby, ale to už je úloha pre Vášho gastroenterológa.

Číslo otázky: 2/2015-ZAL
Dátum a čas: 230215 12:32


Názov otázky Zápal žalúdka
Meno Mariana
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 37
Výška 180
Váha 65
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 1
Spôsob pôrodu Cisársky rez
Vaše ťažkosti V decembri14 som si preliecila halicobaktera=posledna gastroskopia bez pritomnosti helicob. ale pritomny zapal brala som asi mesiac helicid citila som sa dobre po vysadeni znova pocit tlaku pod lavym rebrom, kyselina, grganie, nafukovanie,stolica je v poriadku, lekarka odporucila uzivanie orenzymu problem nepresiel chcem sa opytat co robit, nejem vyprazane,koreniste ani mastne jedla,je potrebna nejaka dieta? ak tak aka? pripadne uzivanie liekov? dakujem za odpoved
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky gastroskopia=histologia bez pritomnosti helicobaktera, chronicky zapal
Vaša doterajšia liečba antibiotika pri liecbe helikobaktera, helicid 1tab rano asi mesiac po ukonceni liecby a ntibioti kami
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia podozrenie na prekonany dvanastornikovy vred

ODPOVEĎ: Bolesť pod ľavým rebrovým oblúkom nie je pre žalúdok typická. Bolo by vhodné doplniť základné krvné testy, brušnú sonografiu a podľa výsledkov ďalší postup. Uvedené príznaky Vám môžu pomôcť zmierniť probiotiká, napr. Probofix.

Číslo otázky: 3/2015-ZAL
Dátum a čas: 090415 09:29


Názov otázky neustaly pocit plnosti
Meno marianka
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 35
Výška 187
Váha 77
Zamestnanie Manuálne pracujúci
Stav Slobodný
Deti 1
Spôsob pôrodu Prirodzený
Vaše ťažkosti cca rok tazkosti s travenim pocit neustalej plnosti nafuknutosti akoby mi netravilo niekedy sa najem a som schopna 20hodin nepocitovat hlad stale sa citim plna na stolicu idem raz za 3dni skor riedka ako tuha no po vyprazdneni mam rovnako pocit plnosti obcas bolest zaludka
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky nic pisem nizsie
Vaša doterajšia liečba liecenie psychiatrom brala som lieky z kt.som velmi priberala plus magne b 6cca pol roka teraz som ich vysadila postupn e
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia nic pisem vyssie psych.problemy som mala


ODPOVEĎ: Najpravdepodobnejšie u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti hornej časti tráviacej trubice resp. žalúdka. Životosprávou, teda konzumáciou menších porcií a častejšie sa Vám to pravdepodobne upraviť nepodarilo, takže budú potrebné lieky na podporu činnosti žalúdka. Tie Vám predpíše gastroenterológ po príslušnom vyšetrení.

Číslo otázky: 4/2015-ZAL
Dátum a čas: 280515 08:39

Názov otázky Problémy so žalúdkom - zápach z úst
Meno Tori
E-mail vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 30
Výška 159
Váha 55
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti 0
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, mám problém so žalúdkom, resp. so zápachom z úst. Dych mi cítiť po acetóne. Jem pravidelne,údenín jem ale dosť.Skúšala som ich obmedziť,aj pečivo,jesť iba do polosýta.Keď sa dlhšie nenajem,hneď ma chytí "hypo"(?)Predtým som mala problémy s pravidelnou stolicou,teraz je to lepšie.Ale keď ma preženie,nejdem aj týždeň na veľkú a hneď ma bolí žalúdok a dostaví sa zápach.Veľmi mi vadí cesnak-aj malé množstvo stačí na celodenné problémy.
Vaše ťažkosti (pokračovanie)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Podľa zubára je to ok. Tieto moje problémy sa objavujú vždy, keď "cítim" žalúdok. Bola som už aj na sonde- nič neobvyklé nenašli. Povedali mi iba, že mám citlivý žalúdok. Krv a spol. mám v poriadku, cukrovku nemám.
Vaša doterajšia liečba Probiotiká - Lacto7, Hylak iba počas problémov, nie na dennej báze. Na trávenie mi pomáha čaj z feniklu.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Źiadne.Väčšinou mám pocit podráždeného žalúdka, bez kŕčov, ale občas ma pri týchto problémoch bolí.Ťažko to opísať...

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti horného i dolného tráviaceho traktu. Vylúčiť by ste mali jedlá a nápoje, ktoré V8m stav zhoršujú a pravdepodobne bude potrebná zmena liečby. To je však už úloha pre Vašich lekárov. 

Číslo otázky: 5/2015-ZAL
Dátum a čas: 170915 11:21

Názov otázky antrálna gastritída
Meno vlado
Email vymazaný administrátorom
Pohlavie Muž
Vek 33
Výška 180
Váha 66
Zamestnanie Administratíva,sedavé zamestnanie
Stav Slobodný
Deti 2
Spôsob pôrodu ...
Vaše ťažkosti Dobrý deň, moje problémy začali pre 3 mes.-pocit ťažoby,pocit na zvracanie, nechuť do jedla, niekedy bolesť, schudol som 7kg.Niekdy je to Ok, niekedy veľmi zle, väčšinou po jedle. Gastroenterolog mi diagnostikoval miernu chronicku antralnu gastritidu a doporučil Gastroval. Obvodný že to je zbytočné a dal mi Nolpaza a Costi s tým, že sa s tým musím naučiť žiť, lieky si dávať podľa potreby. rád by som vedel Váš názor, čo mi odporučíte. Ďakujem
Vaše ťažkosti (pokračovanie pri platenej službe)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky Gastroskopia - OK, výsledky odberu tiež
Sono - OK
Vaša doterajšia liečba Nolpaza (2x) a Costi (3x) - bez zlepšenia
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia nie

ODPOVEĎ: Všetko závisí od toho, či Vám liečba pomáha alebo nie. Ak sa chutnutie nezastavilo, treba pokračoivať v ďalích vyšetreniach, ak ustalo, dobrať liečbu do ústupu ťažkostí. 
Číslo otázky: 6/2015-ZAL
Dátum a čas: 301015 14:26

Názov otázky Liecba miernej gastritidy bez liekov?
Meno Iveta
Email vymazaný administrátorom
Pohlavie Žena
Vek 32
Výška 164
Váha 54
Zamestnanie Rodičovská dovolenka
Stav Vydatá, ženatý
Deti 2
Spôsob pôrodu Cisársky rez
Vaše ťažkosti Neurcite trav.tazkosti od 05/ 2015 - tlaky v zaludku, nauzea, obcas palenie zahy, pocit netravenia, stolica pravidelna, ale 1-2x do mesiaca bola aj 4x/den , obcas zase aj 2-3 dni zapcha, potom aj 2 mes. pokoj, znova to iste. Po nasadeni setriacej diety zlepsenie, teraz 10/ 2015 nepocitujem ziadne tazkosti, okrem obcas. slabeho palenia zahy 1-2x /tyzden, v obdobi pred menstr. sa opakuju tazkosti so zapchou. Na jazyku sa mi robia vyhladene cervene flaky a zase zmiznu. Bola zisteny GERD a mierna gastritida, moze sa vyhojit spontanne, alebo je potrebna denna liecba, hoci mi sposobuje problemy?
Vaše ťažkosti (pokračovanie pri platenej službe)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky USG brucha - OK. gastrosk..: GERD, inak OK. Histol.: 1.korpus - min.chron.inakt.gastrit., HP negat. bez zmien, 2.antrum - detto, 3.duodendum - sliznica dvanast.s miernou prevaz.chron. zapal. celuliz, bez signif.intraepit.lymfocyt, atrofie klkov a zretel.predlz.krypt. Enzymy: L80%,DAP 90%,GGT 70%
Vaša doterajšia liečba Helicid - problemy zhorsil, vyrazna tazoba na zaludku, Nolpaza - detto, Kreon - detto, Neexistuje nieco setrnejsie - prirodne? Nestaci napr. len Fatra pri akutnom paleni zahy?
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia Neurovegetativna labilita s nou spojena tachykardia - uzivam Betaloc 25mg - 1/4 denne

ODPOVEĎ: Vami uvedený histologický nález žiadnu špeciálnu liečbu nevyžaduje. Vhodné sú probiotiká dlhodobo. Ostatná liečba podľa Vášho gastroenterológa. Ak Vám Fatra príležitostne stačí, je to dobrá voľba, ale pravidelne a dlhodobo ju konzumovať neodporúčam. 
 

POZRI:
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientom s ochoreniami žalúdka dvanástnika
Rady pacientom - virtuálna ambulancia



Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme. 

© 2001-2022 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené