Nesľubujeme, že Vás vyliečime, ale urobíme všetko, čo môžeme, aby sa tak stalo.

Často kladené otázky

Na tejto stránke sa dozviete, ktoré otázky ste nám kládli najčastejšie.

Horná časť tráviacej trubice -ústa, pažerák, žalúdok, dvanástnik
Mám pocit zápachu z úst a nosa, ako mám postupovať?

Ak ste vyskúšali všetky možnosti samoliečby, máíte dobrú ústnu hygienu a používate ústnu vodu a ťažkosti trvajú, mali by ste absolvovať základné vyšetrenie u všeobecného lekára (krvné testy, výtery z nosa, hrdla... ) s výsledkami zubné a ORL vyšetrenie. Ak sú nálezy negatívne, všeobecný lekár Vás môže odoslať na gastroenterologické vyšetrenie, kde budete pravdepodobne absolvovať gastroskopiu. Podľa výsledkov týchto vyšetrení sa stanoví ďalší postup a liečba.   

Mávam neznesiteľné pálenie v hornej časti brucha, viac nalačno a v noci. Čo mám robiť?

Vylúčte dráždivé jedlá, kúpte si lieky na zníženie tvorby žalúdkovej kyseliny a čím skôr sa objednajte u gastroenterológa. 

Asi 2 týždne mám žalúdočné problémy. po jedle mi bolo strašne ťažko od žalúdka sprevádzané tupou bolesťou v žalúdku a občasnými kŕčmi, ťažko sa mi celý čas dýchalo, veľa  sa mi odgrgávalo. Po týždni sa to začalo diať po každom jedle. Pred dvoma dňami som mal aj hnačku a horúčku, trvala len 1 deň potom sa aj mi stolica upravila. Nejdem žiadne živočíšne produkty. Žiadne vyšetrenie som neabsolvoval.

Ak Vám ťažkosti trvajú po diéte a samoliečbe, iná možnosť, ako vyšetrenie, nie je.

Dolná časť tráviaceh trubice - hrubé črevo, konečník
Dobrý večer, asi pred 3tyzdnami sa začal sťažovať 3,5r. syn, že ho boli ritka...
Milí rodičia, ľutujem, ale na otázky, týkajúce sa Vašich detí nemôžem kvalifikovane odpovedať, pretože v detskej gastroenterológii nie som odborník. Ďakujem za pochopenie. 

Mávam často prelievanie v črevách, nafukovanie a probiotiká ani zmena životosprávy nepomáhajú, čo mám robiť?

Mali by ste absolvovať základné vyšetrenbie u všeobecného lekára a podľa stavu aj gastroenterologické vyšetrenie. Treba vylúčiť celý rad ochorení od syndrómu dráždivého čreva až po celiakiu a nešpecifické črevné zápaly.

Nemôžem pribrať, mám hnačku po každom jedle probiotiká ani diéta nepomáha, čo mám robiť? 
V provom rade by ste mali absolvovať základné vyšetrenie u všeobecného lekára vrátane krvných testov aj na poruchu funkcie štítnej žľazy. Aj keby boli negatívne, mali by ste absolvovať gastroenterologické vyšetrenie, kde treba vylúčiť celý rad ochorení od chronických črevných zápalov, cez ochorenia pankreasu až po celiakiu.  

Zistila som, že po určitých potravinách ma nafukuje a mávam hnačku. Kde sa mám dať vyšetriť?
Skúste si najprv viesť potravinový denník, zapisujte si všetky potraviny, ktoré Vám škodia a tento zoznam prineste všeobecnému lekárovi, ktorý Vás po základnom vyšetrení a krvných testoch pravdepodobn e pošle k alergológovi. Jemu tento zoznam tiež prineste. Ak sa alergologickými testami nezistí príčina, malo by nasledovať gastroenterologické vyšetrenie.

Nahmatal som si hrčku na konečníku. Čo to môže byť a ako mám postupovať? 
Môže ísť o hemoroid alebo hnisavý zapálený vačok ochlpenia konečníka, prípadne absces konečníka. Ak nemáte v konečníku trhavé bolesti, nemáte zvýšenú teplotu, skúste samoliečbu ako pri hemoroidoch, kúpele v dubovej kôre a akj sa stav do 7-10 dní neupraví navštívte svojho všeobecného lekára. 

Objavil som si po stolici na papieri čerstvú krv, vyprázdňovanie je bolestivé a mám úzku stolicu. Čo mám robiť?
Skúste samoliečbu, ako pri hemoroidoch. Ak sa  Vám stav do 7 dní neupraví alebo dostanete teplotu, navštívte svojho všeobecného lekára. V takom prípade môže ísť o zápalovú komplikáciu alebo absces Ak sa Vám stav opakuje, pravdepodobne budete musieť absolvovať chirurgické alebo gastroenterologické vyšetrenie a rektoskopiu

Pociťujem intenzivne svrbenie v okoli konecnika, vysledky stolce na parazity vsak boli negativne, čo by to mohlo byť?
Najpravdepodobnejšie sú hemoroidy, druhou možnosťou je análna fisúra a treťou menej pravdepodobnou je zápal kože v okolí konečníka alebo sliznice konečníka. Ženy, ktoré majú podobné ťažkosti by tangá nemali nosiť v žiadnom prípade a ak stav trvá dlhšie, mali by sa nechať vyšetriť aj u gynekológa, či nedošlo k prenosu gynekologickej infekcie na konewčník a/alebo naopak.

Mám sedavé zamestnanie a časté bolesti konečníka pri stolici a v sede. Čo to môže byť a ako mám postupovať?
V mladšom veku môže ísť najskôr o hemoroidy alebo análnu fisúru. Ak je stav spojený s teplotou a samoliečba ako pri hemoroidoch nepomáha, mali by ste navštíviť chirurga-proktológa, pretože treba vylúčiť absces konečníka alebo inú infekčnú komplikáciu.   

Mám bolesti brucha iba v ľavej časti hore, vždy po prvom jedle do pol hodiny niekedy aj skôr.cez den môžem už zjesť čokoľvek a niš ma neboli. Vyšetrená som zatiaľ nebola. 
Uvedomte si prosím, že ani virtuiálny lekár nie je jasnovidec a na takéto jednoriadkové otázky Vám môže odpovedať tiež v jednom riadku. V prvom rade sa nechajte vyšetriť, potom budete vedieť viac.

Bolieva ma v krížoch najmä na ľavej strane, 2 mesiace sa mi nedostavila menstruacia, v moci mam biele čiastky, a na ľavej strane pod bruškom na začiatku panvovej kosti mam na dotyk niečo tvrde podlhovaste okolo pol dcm smerom dole. O co moze ist?
Váš problém patrí do kamennej a nie do virtuálnej ambulancie. Začať by ste mali u gynekológa alebo všeobecného lekára.  

Strieda sa mi zápcha a hnačka, nafukuje ma. Stav sa zhoršuje pri nervozite, čo to môže byť?
Najskôr u Vás ide o syndróm dráždivého čreva. Skúste samoliečbu, upravte si jedálný lístok, vynechajte potraviny, ktoré Vám škodia, pridajte si probiotiká a ak sa stav do mesiaca po samoliečbe nezlepší navštívte svojho všeobecného lekára, krorý Vás po základnom vyšetrení, ak jeho liečba nezaberie, môže poslať na gastroenterologické vyšetrenie.

Žlčník, žlčové cesty, pankrewas
Zistili mi žlčové kamene, občas mávam bolesti v pravom podrebrí po jedle. Čo mám robiť? 
V prvom rade musíte dodržiavať žlčníkovú diétu a ak sa Vám ťažkosti opakujú, navštíviť chirurga a plánovať operáciu. Tá je jediným riešením v podobnej situácii. Žiadne rozpúšťanie ani rozbíjanie kameňov u mladých, inak zdravých pacierntov nie je indikované.  

Môžem dostať koliku aj po operácii žlčových kameňov?
Áno môžete, pretože kamene sa môžu po čase obnoviť. Ak ju dostanete v krátkej dobe po operácii, ďalšími vyšetreniami treba vylúčiť kamene v žlčových cestách. Ak sa zistia, dajú sa často vybrať endoskopicky, teda "cez ústa", po ERCP a EPS.   

Ochorenia tráíiaceho traktu a tehotenstvo
Mávam pálenie v nadbrušku a kyslý reflux do pažeráka. Aké lieky môžem užívať v tehotnosti a pri dojčení?
V prvom rade je potrebná úprava životosprávy, vylúčiť treba jedlá a nápoje, ktoré Vám stav zhoršujú a tiež by ste sa mali vyvarovať činnostiam v predklone. Pri GERD je možné užvať antacidá s alginátom s nižším obsahom antacidnej zložky, ktoré sú voľnopredajné alebo omeprazol, ten je na lekársky predpis. 

Trpím na IBD. Aké lieky môžem v tehotnosti užívať? 
Liečbu, ktorú Vám naordinoval Váš gastroenterológ, po zistení gravidity, bez jeho vedomia neprerušujte. Mesalazin je v tehotnosti úplne bezpečný a v krajnom prípade pri zhoršení sa môžu užívať pod dohľadom lekára aj kortikoidy. Biologická liečba sa v gravidite obyčajne prerušuje, ale konkrétne informácie Vám dajú v centre pre biologickú liečbu, ktoré navštevujete. 

 
POZRI:
Ako sa správne pýtať
Chcem poslať otázku
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientom - archív


Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme.

© 2001-2022 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené