Aj tu môže byť Vaša reklama

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Ak máte záujem o komerčnú reklamu na našej stránke, kontaktujte nás na klucho (zavináč)gastroenterolog,com Ceny dohodou. Možný aj bartrový obchod.

Prihlásenie

Otázku do virtuálnej ambulancie cez formulár môžete poslať aj bez registrácie. Ak však chcete vidieť na ňu odpoveď a využívať všetky pripravované výhody stránky, musíte sa zaregistrovať. Po prihlásení uvidíte aj najnovšie aktualizované stránky. Ak svoju registráciu do 7 dní nepotvrdíte kliknutím na link v notifikačnom maili, ktorý po registrácii dostanete, bude Vaša registrácia zrušená. Vďaka za pochopenie



Počet prihlásených

Máme online 32 hostí 
02_starbec.jpg

Dôležité oznamy

DOVOLENKA:
V najbližších dňoch nemáme plánovanú žiadnu dovolenku.

Každý UTOROK v tejto ambulancii NEORDINUJEME.

ZMENA ORDINAČNÝCH HODÍN v časoch  8:00-9:00 a 11:00-12:00 na základe rozhodnutia Nitrianskeho samosprávneho kraja, vykonávame prednostné vyšetrenia. Poplatok je 6,63€.

Vážení pacienti zo Šurian a okolia. Každý utorok ordinujeme na gastro ambulancii Mestskej polikliniky v Šuranoch. Termíny tam máme na 2 týždne dopredu plné. Ak ste predtým nechodili na gastro amb. do Šurian a Váš stav neznesie odklad alebo nechcete tak dlho čakať, môžete sa objednať v našej ambulancii v NZ. Tieto dve ambulancie však striedavo navštevovať nemôžete, ale musíte chodiť len do jednej z nich, pretože duplicitné výkony poisťovňa nemusí uhradť.





















ŽIADNE NEŠTANDARDNÉ POPLATKY
RIADNE POISTENÝM PACIENTOM K VYŠETRENIAM NEÚČTUJEME!
Platby sa týkajú len výkonov na žiadosť pacienta, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa a prednostného vyšetrenia. 

VIRTUÁLNA AMBULANCIA
Pozrite
si pravidlá na poskytovanie odpovedí zadarmo a spoplatnené konzultačné služby. Ak máte záujem o expresné zaslanie rady, ide o platenú službu podľa cenníka. Otázku majú možnosť poslať aj neregistrovaní užívatelia.
Ak však chcete vidieť odpoveď, musíte sa zaregistrovať a prihlásiť. Ak máte problémy s registráciou alebo odoslaním formulára s otázkou alebo s hľadaním odpovede na Vašu otázku, poradíme Vám na klucho (at) gastroenterolog.com

TELEFONICKÉ RADY poskytujeme len našim skutočným, nie virtuálnym pacientom. Vďaka za pochopenie.





Stiahnite si
našu aplikáciu pre Android. Ak máte v mobile čítačku QR kódov, stačí si kód zosnímať a povoliť inštaláciu.



Virtuálne medicínske poradenstvo nie je nonstop a zadarmo ani v SR

Táto otázka prišla na www.edusan.sk dňa 3.7.2005: „Mam 54 rokov a meriam 192cm, vazim 73kg. Viem, ze je to strasne malo, ale nakolko som stratil svoje celozivotne uspory a byvam u rodiny musim vyjst z 1000sk/mes. na stravu. Takze samozrejme maso a podobne potraviny nejem. Toto trva vela mesiacov. Na Slovensko som sa vratil z USA v roku 1997 a vazil som 92kg. Dlhodobo som si udrziaval hmotnost 85kg. A ako som uz pisal teraz mam 73kg uz vela mesiacov. Inak sa citim dobre, chut do jedla mam. Problem je nasledovny: pokračovanie článku

GASTROENTEROLÓG s.r.o.

Čo je na našej stránke nové a čo pripravujeme, sa odteraz dozviete výlučne na našich FB profiloch. Sledujte naše statusy na tomto FB profile. Staňte sa fanúšikom jedného z našich FB profilov a budete môcť s nami komunikovať cez poštu FB. Komplexné rady ohľadom zdravotných problémov cez FB neposkytujeme. V prípade záujmu o radu musí byť takéto otázka odoslaná cez formulár a spĺňať príslušné, tam uvedené kritériá.

Prvá slovenská virtuálna gastroenterologická ambulancia

Všetci FB fanúšikovia tohto profilu dostanú odpoveď na svoju otázku zaslanú cez formulár na našej stránke do 5 dní. Stačí vo formulári uviesť Váš FB nick, pod ktorým ste našim fanúšikom. Nick sa v odpovedi nezverejňuje. POZOR - Dôležité oznámenie! V prípade nefunkčnosti našej stránky, Vás o vzniknutom probléme budeme včas informovať na vyššie uvedených FB portáloch a na Twitteri. Ďakujeme za pochopenie

(NAŠE RÁDIO) SLOBODNÝ VYSIELAČ

Pomohla vám naša stránka a chcete prispieť malou sumou na jej fungovanie? Môžete tak urobiť po kliknutí na nižšie uvedený odkaz DONATE
Na zaslanie príspevku musíte mať zriadené svoje konto na Paypal Ďakujeme!

 



NAJ.sk

Anketa

Privítali by ste na stránke rady klinického farmakológa? Odpovede na nevhodné kombinácie liekov, ich vedľajšie účinky a pod.
 
Rady pacientom s ochor. tenk. a hrub. čreva-archív 2001-2005 PDF Tlačiť E-mail
Napísal jozef.klucho   
Nedeľa, 16 Január 2011 12:29

Rady pacientom s ochoreniami tenkého a hrubého čreva - archív 2001-2005

Dôležité upozornenie - na základe platného etického kódexu už na otázky, posielané v mene inej osoby odpovedáme len v prípade platených konzultačných služieb

Číslo otázky: 1/2001-THC-1
Predmet: info
Dátum: 1. december 2001 1:18

Vážený pán doktor, moj blízky kolega má už 2 roky problémy so zápalom hrubého čreva, spojené s krvácaním...Snaží sa riadiť názorom lekárov, ale ja mu odporúčam doplniť lekárom predpísanú liečbu produktami radu Fitline. Veľa lekárov odporúča tieto produkty práve na problémy, ktoré su gastroenterologického charakteru. Dovolila by som si Vám opísať niekoľko informácií z letáčika o produktoch. Veľmi Vás prosím o názor, či tieto produkty môžu mojmu kolegovi pri liečení  pomôcť. PhytoDrink Koncentrát zložený z rôznych prírodných ovocných, zeleninových a obilných extraktov, zo živých kultúr, cenných laktobacilov a rastlinných tráviacich enzýmov. Rozhodujúcim spôsobom ovplyvňuje črevá. Navzájom zladené obsiahnuté látky: oživujú a regenerujú črevnú flóru, obsahuje lactobacilus bifidus a acidophylus - zlepšuje trávenie, čistia črevá a zlepšujú vyprázdňovanie, zabraňuje tvorbe plesní - majú antioxidačný účinok a poúkajú účinnú ochranu bunkám pred voľnými radikálmi - upravuje hnačky a zápchu, dodávajú organizmu komplex enzýmov - posilňuje obrannoschopnosť tela, zlepšuje vylučovanie odpadových látok Zellschutz Podporuje obranu organizmu pred voľnými radikálmi - obsahuje komplex antioxidantov - vitamín C,E, betakarotén a selén, ktoré neutralizujú  voľné radikály forma spracovanie antioxidantov - vitamínov E a betakarotému, ktoré sú  rozpustné v tuku, zabezpečuje ich 3 až 5-krát vyššiu a efektívnejšiu vstrebateľnosť - posilňuje imunitný systém, pozitívne ovplyvňuje nádorové ochorenia, alergie, detoxikuje  organizmus, má protistresové účinky. I keď už niekoľko rokov pracujem s týmito produktami, poprosím Vás o názor, či mojmu kolegovi môžu aspoň trošku pomôcť. Názor lekára ho skôr presvedčí ako názor tej najlepšej kolegyne. Ostávam s pozdravom  Alexandra L.

ODPOVEĎ:  Zn: Saša (031201) Aj keď presne uvedené preparáty nepoznám, podľa obsahu účinných látok, ktoré ste uviedli vyššie, uvedené preparáty majú nesporne pozitívny vplyv aj na tráviaci trakt a celý imunitný systém organizmu. Ich pozitívny vplyv na zdravý organizmus v podpore imunity a v prevencií rôznych ochorení (napr. aj ochorení tráviaceho traktu vrátane rakoviny)  je nesporný. Nakoľko ste však presne neuviedli diagnózu Vášho kolegu, na ktorého zdravotnom stave Vám záleží, môžem sa len domnievať, že u neho ide o niektorý z nešpecifických črevných zápalov Pri týchto črevných zápaloch môžu byť uvedené produkty prospešné, ale odporúčal by som ich začať užívať v kľudovom štádiu choroby, teda keď je pacient  bez hnačiek a nekrváca do stolice. V prípade, že po užívaní uvedených preparátov dôjde k objaveniu sa hnačky alebo krvácania z konečníka, je treba ich ihneď prestať užívať a viac sa k nim nevracať. Chronicky zapálené črevo k zhoršeniu stavu môže provokovať vláknina, ktorú niektoré z týchto prírodných preparátov obsahujú v hojnom množstve. Vhodné by bolo, keby sa Váš kolega, skôr ako začne uvedené preparáty užívať, poradil aj so svojim gastroenterológom, ktorý najlepšie posúdi jeho momentálny zdravotný stav a to, či choroba je skutočne v kľude.

Číslo otázky: 2/2001-THC-2
Predmet: zdravotne problemy
Datum: 3. december 2001 11:54

Dobry den,
vzhladom na to, ze poskytujete aj sluzbu na internete obraciam sa na vas s takymto problemom...
VEK : 50 rokov
POHLAVIE : zena
Pred piatimi rokmi som sa zacala liecit na chronicku gastritidu a nespecificky crevny zapal. Kazdych pol roka chodim na gastro vysetrenie – fibroskopiu a rektoskopiu, zaroven mi robili aj pasaz tenkym crevom. Prvy rok som uzivala Venter a Salofalk, druhy rok mi zistili, ze pri chronickej gastritide je aj helicobakter, tak mi lekar naordinovali D-nol a Rovamycinu. Preliecilo sa to, citila som sa lepsie. Helicobakter sa preliecil, po vysetreni fibroskopie a biopsie sa zistilo, ze sa viacej neobjavil. Avsak další rok sa tieto zapalove procesy opakovane prejavili postihnutim rekta – konecnika, ktore sa prejavovali hnackami a hlienom v stolici a bolestami v lavom podbrusku. Lekar mi naordinoval lieky Dicetel 2x100 mg, Smectu a Quamatel na zaludok. Tieto zapalove procesy stále trvaju. Lekar mi tvrdi, ze ide o drazdenie creva. Pokial sa lieky uzivali, citila som sa lepsie, ale ked som lieky vynechala mesiac, dva, stav sa mi zhorsil. Teraz pred mesiacom som mala ciernu stolicu, vela hlienu a k tomu farba stolice bola zelena ako spenat (farba pretrvavala 2 tyzdne)..Isla som s tym na gastro ambulanciu, kde mi robili vysetrenie rekta a sigma.  Lekar tvrdil, ze mi to sposobila strava. Mne sa to však nepozdava, pretoze som bola cely cas na dietnej strave. Beriem však lieky na alergiu (prach, roztoce, bakterie). Alergologicka mi naordinovala Ribomunyl a Loratadin, tak sa Vas pytam ci nahodou Ribomunyl nemohol ovplyvnit farbu stolice ? Prosim Vas o radu.  Pri biopsii mi zistili stredny zapal proktitidy a sigmotidy. Naordinovali mi lieky Quamatel 20 mg/vecer, Dicetel 2x100 mg, Hylak Forte – kvapky, na oslabenu crevnu floru, a potom mi este lekar naordinoval cipky Asacol 2x1 proti zapalu. Prosim Vas, mam na Vas prosbu…. Preco mi lekar za také dlhe obdobie (4 roky) na lahke zapalove crevne procesy nenaordinoval nieco ine okrem Dicetelu a Smecty i kde som sa s lekarom vzdy o tom radila? Myslim si, ze aj lahke zapalove procesy a drazdenia treba preliecit. Prosim Vas o Vasu radu a vysvetlenie, pretoze clovek - laik nemá také odborne znalosti v medicine. Drzim dietu, stravujem sa dietne, casto a malo, pijem bilinkove caje (rumancek, mata, rebricek….) a zapalove procesy sa mi stále opakuju. Problemy pocitujem hlavne na jar a jesen. Okrem toho stále pocitujem bolest v lavom podbrusku i ked som to lekarovi za tie roky stale pripominala. Prosim Vas mam naordinovanu spravnu liecbu, preco sa tieto kataralne procesy stále opakuju? Prosim Vas poradte mi, ako sa mam dalej liecit, ci by nebola vhodnejsia liecba bylinkova (homeopatikum) alebo na akych odbornikov by som sa mala obratit?  Za skoru odpoved Vam vopred dakujem... O.

ODPOVEĎ  Zn: Lea Na základe Vami uvedených informácií predpokladám, že u Vás ide o funkčnú poruchu vyprázdňovania žalúdka, žlčníka a čriev, na nervovom podklade. (syndróm dráždivého hrubého čreva s chronickou nešpecifickou proktitídou u disponovanej osobnosti). To, že ste mali pri gastroskopií a biopsií zistenú pozitivitu H. pylori, ktorá  bola následne preliečená je len náhodný nález, prítomnosť HP mohla, ale nemusela zhoršiť Vaše problémy. Stolicu ste mohli mať sfarbenú nie od Ribomunylu ale pri tzv. duodenogastrickom refluxe žlče (dá sa zistiť aj pri gastroskopií) a tzv. črevnej  dysmikróbií, kedy sa v čreve premnožia tzv. "zlé" baktérie a tie "dobré" sú v menšine, preto má potom pacient tráviace ťažkosti. Pýtate sa, prečo Vám lekár nenaordinoval iné lieky okrem vyššie uvedených. To sa musíte opýtať jeho. Na to sa bez vyšetrenia a podrobného poznania Vášho zdravotného stavu cez internet odpovedať nedá. Ale ako pacient máte možnosť zmeniť svojho lekára, to Vám umožňuje zákon každých 6 mesiacov. V prípade, že chcete ísť na vyšetrenie k inému špecialistovi, potrebujete písomné odporúčanie od svojho praktického lekára. Homeopatická liečba by u Vás mohla mať priaznivý podporný efekt.

Číslo otázky: 3/2001-THC-3
Predmet: Ziadost o radu z Komarna
Datum: 13. december 2001 7:25


Vazeny pan Dr.Klucho, podrobne som si prestudoval Vasu web-stranku a rozhodol som sa,ze Vas laskavo poziadam o radu pri rieseni mojho zdravotneho problemu. Mam 24 rokov, sedave zamestnanie-spravca pocitacovej siete,som zenaty mam syna vo veku 5 rokov. Moj problem spociva v tom,ze: mam celkovy pocit plneho brucha,po jedle sa citim zvlastne,alebo lepsie povedane trosku sa mi kruti hlava.Obcas ma picha na pravej strane v oblasti trochu nizsie pod rebrami.Celkovo mam pocit akoby sa mi potrava v crevach neustale presuvala z boka na bok(sprava do lava). Stava sa,ze sa po jedle citim zle ,takmer na zvracanie.Stolica je uplne normalna, moc ma tiez typicku farbu ako inokedy,nemam hnacku a ani som nezvracal. Priznaky trvaju zhruba mesiac s tym,ze vcera som po poziti 2dcl piva po jedle citil tlak v hlave a nieco ako mdloby.Moj syn je sucasne lieceny na nejake ochorenie, neviem ako sa vola ale vsimol som si v zaverecnom hlaseni z nemocnice,ze lekarka mu ma predpisat lieky na Ameoba sp.Aj ked neviem co to je pre istotu Vam to pisem,co ak som to chytil tiez,lebo na zaciatku sa priznaky strasne podobali na to co mal syn. Minuly tyzden som bol s tymito priznakmi u svojho lekara,ktory urcil diagnozu -viroza-,predpisal mi Rulid 300mg dva krat denne.Nakolko sa po uziti celej davky lieku (10 tabl.)moj stav nezlepsil obraciam sa na Vas ako na odbornika,ktory by mi mohol pomoct.Zaroven sa Vas chcem spytat kolko by stalo kompletne vysetrenie u Vas,keby som si ho hradil takpovediac z vlastneho vrecka?  PS: V roku 1997 som kvoli koznej alergii bol testovany na Helicobacter pylori, vysledok bol negativny. S pozdravom Viktor G.

ODPOVEĎ: Zn: Viktor  Vážený pán Viktor, keby ste mi neboli napísali o svojom synovi, predpokladal by som, že u Vás ide najskôr o syndróm dráždivého hrubého čreva. Napriek tomu, ak dovolíte, by som sa  trocha venoval Vášmu synovi.Ak mu odporúčali z nemocnice predpísať lieky na Amoeba sp. pravdepodobne v správe z nemocnice bude uvedený aj výsledok vyšetrenia stolice na kultiváciu a parazity. Ak tam nie je uvedené, že bola zistená "amebiáza" alebo niečo podobné, potom neviem, na základe čoho tam bolo uvedené to odporúčanie. Ak by totiž Váš syn mal uvedené ochorenie,  mohli by ste ho mať aj Vy. Ale základným príznakom tohto ochorenia sú hnačky, ktoré ako píšete ste nikdy v poslednom období nemali. Asi by bolo najlepšie, keby ste sa ozvali telefonicky na na moju priamu linku do práce 035-6423285 v pracovnej dobe do 15,00 h. Požiadajte svojho praktického lekára o písomné odporúčanie  na
gastroenterologické vyšetrenie , potom to budete mať u nás zadarmo. Doplácať možno budete len za lieky, tak ako keby ste sa dali vyšetriť v Komárne. 

Číslo otázky: 1/2002-THC-4
Predmet: chronická  zápcha
Dátum: 29. januára 2002 10:08


Dobrý deň, chcela by som poradiť na môj problém zdravotného stavu, ktorý spočíva v trvalej asi tak 3 ročnej zápche, bez použitia tabletiek napr. Fenolax aj bez stolice 10 dní. Moja strava je velmi pestrá a samozrejme že uprednost- ňujem zeleninu, ovocie a celozrnné výrobky, pijem dostatok tekutín, mám pohyb, športujem už od malička a napriek tomu mi črevá niekedy "nepracujú". Pri 1. návšteve lekárskeho vyšetrenia gastroenterologickej ambulancie mi pán doktor predpísal 1/2 l nejakej vodičky ktorú som pila ...ml. 3x denne-neskôr nepôsobila vôbec a odporučil diétu s konzumáciou ovsených vločiek s diagnózou lenivosť čriev. Pri všelijakej úprave som zvládla denne zjesť šálku ovsených vločiek sa mi stolica nedostávala a bývala som nadutá... Pri 2.návšteve mi p. doktor predpísal tabletky, ktoré taktiež účinkovali krátko a pri 3. návšteve sa ma spýtal čo má so mnou robiť, keby sa dalo tak by mi vymenil črevá. Návštevu pána doktora som z vlastnej iniciatívy ukončila a prešla som na pitie čaju senný list, ktorý je spoľahlivý, no desí ma nápis na balení, že sa nemá dlhodobo užívať. Pri čítaní netovej stránky doktorka.cz sa velmi pozitívne vyjadrovali o používaní klystíru, ale ja neviem či to bude správne, no skrátka Vás poprosím o radu som v zúfalej situácii. Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem a prajem Vám všetko najlepšie v novom roku 2002.

ODPOVEĎ Zn: Erika  Škoda, že neuvádzate, ktoré lieky ste doteraz užívali, ale predpokladám, že tá "vodička" bola asi Duphalac a tie tabletky najskôr Dicetel. Urobili ste pravdepodobne chybu, na ktorú Vás možno neupozornil ani Váš  gastroenterológ. Stravujete sa dobre, ale nesmiete užívať žiadne prenáňadlá, ani senný list. Hrozí tam návyk a potom Vám už nebude účinkovať ani ricínový olej.  Liečiť sa sama síce môžete, ale nemusí to mať žiadúci efekt. Asi by bolo vhodné aspoň na 4-6 týždňov,  resp. do úpravy stolice sa vrátiť k užívaniu Dicetelu  3x50 mg počas jedla a Duphalac 3x1 až 2 odmerky denne až kým stolica nezmäkne. Popri tom v strave uprednostniť vlákninu, ak Vás nebude nafukovať. bez ohľadu na to, či budete pociťovať nutkanie na stolicu alebo nie, si vyhraďte buď ráno alebo  večer dostatok času na WC. Sadnite si tam v stanovenú hodinu, bez ohľadu na to, či budete musieť alebo nie. Ak to spočiatku nepôjde, vypite predtým pohár vlažnej, prípadne trocha osolenej vody a zľahka si masírujte podbruško  po posadení sa na WC (najlepšie končekmi prstov alebo zatvorenou päsťou). Tento postup treba trpezlivo opakovať deň čo deň cca 2-3 týždne a stav sa Vám určite upraví, ak netrpíte na vážnejšie ochorenie, ktoré by sa malo vylúčiť alebo potvrdiť gastroenterologickým vyšetrením

 

Číslo otázky: 2/2002-THC-5
Predmet: neuvedený
Dátum: 28. február 2002 16:02


Dňa 25.2.2002 mi bolo robené kolonofobroskopické vyšetrenie v NsP Ružínov v Bratislave , kde mi bola diagnostikovaná lavostranná kolitída idiopatická  iná, valcovite vyklenuté TC do ceka prolap sliznice ilea?  Nakoľko reagujem alergicky na všetky acetosaliciláty, pán doktor mi predpisal liečbu Ciphin 2x 250 mg a Medrol tbl. 16-8-8 mg, ale aj na tieto lieky sa mi urobila  kožná alergická reakcia. Mám veľký strach z ďalšej liečby, pretože aj lekár sa zdal byť bezradný pri výbere liekov, a musím priznať že to pre mńa vytvára do veľký psychický tlak a strach. Všetky výsledky z urobených biopsií budem mať 12.3.2002. Chcela by som poprosiť o ďalšiu odbornú konzuláciu a hlavne poradiť ako postupovať v prípade alergií na lieky. či si ísť dať urobiť najprv alergické testy a čakať s vhodnou liečbou ďalej alebo sa stať pokusným králikom a testovať na sebe ďalšie lieky. Mám 33 rokov pracujem v administratíve, nikto z rodiny nemal ochorenie podobného druhu.

ODPOVEĎ: V každom prípade by som Vám odporúčal poradiť sa s kožným lekárom a alergológom.  Vhodné by bolo nechať si urobiť kožné alergické testy na všetky u nás dostupné preparáty, obsahujúce salicyláty, ktoré by v liečbe kolitídy u Vás prichádzali do úvahy (Salofalk, Asacol, Pentasa). Pravdepodobne trpíte na tzv. polyvalentnú liekovú alergiu a možno podobne zareagujete v budúcnosti  aj na iné lieky nielen na salicyláty. V prípade kombinácie Ciphin+Medrol, alergia mohla byť skôr na Ciphin ako na Medrol (ten má sám o sebe protialergické účinky, nakoľko ide o hormonálny liek podobný Prednisonu).

Číslo otázky: 3/2002-THC-6
Predmet: krv po stolici
Dátum: 12. marec 2002 22:45


Dobry den,
chcela by som sa spytat, dnes sa mi po stolici objavila jasno cervena krv , z coho som usudila, ze zrejme je z konecnika. Mam 29 rokov, zatial 1 dieta, ale momentalne som v 6. mesiaci tehotenstva. Zamestnanie mam sedave. V poslednom case som prekonal dve silne nadchy a teraz "bojujem" s kaslom. Snazim sa stravovat zdravo, lebo pri prvom tehotenstve som mala velke problemy so zapchou, takze teraz zjem denne velke mnozstva certvej zeleniny a ovocia. To co sa mi stalo je priznak nejakeho ochorenia, alebo je to len jednorazova udalost? dakujem.
Andrea K.


ODPOVEĎ Zn. Andrea Milá Andrea, máte pravdu, krv bude asi zo "zlatej žily" alebo drobnej trhlinky na sliznici konečníka, možno ste mali pár dní problémy s vyprázdňovaním a tvrdú stolicu, keď sa Vám to objavilo. Bude asi stačiť kúpiť si v lekárni masť alebo čapíky a tieto užívať pár dní, stav by sa mal upraviť. Ak máte problémy s vyprázdňovaním stolice, treba teraz jesť viac vlákniny (ovocie, jogurty, musli a pod.). Ak by sa krvácanie zintenzívnilo, vyhľadajte svojho praktického lekára, prípadne gynekológa.

Číslo otázky: 4/2002-THC-7
Predmet: plynnatost?
Dátum: 28. marec 2002 15:05

dobry den,
uz asi 2 tyzdne ma trapi nasledujuci problem s traviacou sustavou... po konzumacii jedla citim ako sa mi jedlo presuva crevami, nieco ako plynnatost criev, i ked vetri nemam az take velke. a takisto sa mi zda ze po konzumacii jedla musim ist tak do 2 hodin na zachod co sa mi zda prilis kratka doba nato aby to jedlo bolo dobre stravene. nikdy predtym tak moje telo nefungovalo...STolica je pritom podla mna v norme, teda krv som tam nenasiel. bol som s tym aj u lekara on mi dal vysetrit stolicu na kvasinky ale vysledok bol negativny. skoncilo to s tym ze ked budem mat problemy tak sa tam mam zastavit a porozpravame sa co dalej. v podstate ide o to ze ma znervoznuje to prelievanie tej potravy v crevach. Pre uplnost udajov udavam: Som muz, mam 24 rokov, pracujem ako programator, som slobodny... Je pravda ze kedze pracujem v hektickom povolani, ze pravidelnu stravu nemam, i ked teraz ked mam tie tazkosti tak sa ju snazim spravidelnit. Pre uplnost dodavam ze niekedy v novembri som bol u lekara s tym ze ma picha/boli na lavej strane...vysetrili mi krv zistili mierne zvysene hodnoty pecene...ta bolest potom prestala, ja som mesiac bral lieky na pecen a hodnoty sa vratili do normalu. mal som vsak zvyseny bilirubin (ten mam ja vsak zvyseny bezne)... K  lekraovi som teraz isiel preto, ze opat ma zacalo pichat/boliet na lavej strane. mal som asi aj trojdnovu zapchu po ktorej prisla hnacka (asi reakcia na caj Sena)...potom bola uz stolica v norme, bolest v boku prestala, ale stale com citil a aj teraz citim ako sa ta potrava prelieva crevami, a potrebujem ist castejsie na zachod. nikdy predtym to takto nebolo. Mohli by ste mi poradit ze ako odstranit tu plynnatost ? mam ist na vysetrenie creva?  dakujem s pozdravom kubo


ODPOVEĎ Zn. Kubo Na základe charakteru Vami popisovaných ťažkostí ide u Vás najskôr o  syndróm dráždivého hrubého čreva To, že u Vás došlo k zvýrazneniu týchto prejavov je zapríčinené stresom a nepravidelnou stravou. V prípade, že ste nemali zvýšené tzv. pečeňové testy (AST,ALT,GMT alebo ALP), druhá Vaša diagnóza bude asi benígna hyperbilirubinémia, najskôr M. Gilbert. Ide tu o poruchu enzýmu, ktorý spracováva bilirubín (žlčové farbivo, normálne sa tvoriace v organizme napr. z rozpadnutých červených krviniek)  alebo jeho nedostatočnú kvalitu. Ochorenie si špeciálnu dietu ani medikament. liečbu nevyžaduje. Je dedičné a celoživotné, ale pacientovi nehrozia žiadne komplikácie, či už v oblasti pečene alebo iných orgánov, či porúch zdravia. Ak sa Vám nepodarí po úprave životosprávy Vaše ťažkosti odstrániť, bude potrebné gastroenterologické vyšetrenie.

Číslo otázky: 5/2002-THC-8
Predmet: konzultacia
Dátum: 8. apríl 2002 8:56


Dobry den pan doktor, chcela by som vas poziadat o konzultaciu... mam 24 rokov, od 18 rokov som vegetarianka (stalo sa ale, ze si obcas, snad raz za pol roka dam maso je to spravna zivotosprava? co by som mala pouzivat ako doplnky k strave? odporucate mi vegetarianstvo? povodne som myslela, ze nemam tazkosti s touto zivotospravou, ale predsa  je caste nafukovanie a vetry prirodzene? ako casto ma byt stolica? ja mam pocit, ze sa mi creva naplnia na maximum a az potom sa vyprazdnujem, je to spravne? som kratkozraka od desiatich rokov, minus sedem dioptrii, zrak sa mi stale zhorsuje, SUVISI TO S TYm? a styri roky uzivam antikoncepciu cilest... vopred dakujem za odpoved  silvia cs.

ODPOVEĎ Zn. Silvia
V prvom rade musím povedať, že vo vegetariánstve nie som odborník, ale v zásade k tomuto spôsobu života nemám výhrady. Ak chcete vedieť o vegetariánstve viac,  pozrite si publikácie MUDr. Igora Bukovského, sú dostupné v každom kníhkupectve alebo knižnici a je to jeden z našich  najväčších odborníkov na túto oblasť. Častejšie  nafukovanie a vetry môžu mať pôvod vo vegetariánskej strave. Zhoršovanie zraku by s vegetariánskym spôsobom života nemalo mať súvis. Podobne nie je problém ani s hormonálnou antikoncepciou, ak je žena vegetariánka. Avšak aj vegetariánskemu spôsobu života treba rozumieť a ak chce byť niekto vegetarián ako sa patrí, mal by si o tom skôr ako s tým začne, preštudovať príslušnú  literatúru. Ak sa budete stravovať podľa odporúčaní MUDr. Bukovského, zaručene Vám nebudú chýbať v organizme žiadne telu potrebné látky. Aj vegetariánska strava môže byť plnohodnotná, len treba presne vedieť, čo a kedy konzumovať. Podobný návod ako na to, čo a kedy jesť, aby telu nič nechýbalo nájdete v uvedených publikáciach.    

Číslo otázky: 6/2002-THC-9
Predmet: konzultacia
Dátum: 12. apríl 2002 10:14

Vazeny pan doktor! Na zaklade Vasho inzeratu dovolujem si Vas poziadat o radu vo veci nasledovneho problemu: moja dcera - vek 21 rokov trpi krcovymi bolestami zaludka spojenymi s hnackou priblizne 3-4 mesiace.Obtiaze vznikali po konzumacii mliecnych vyrobkov a teraz zrejme aj inych potravin zatial nezistenych.Po vysetreni u gastroenterologa sondou neboli zistene ziadne zmeny v zaludku a lekar doporucil nejest potraviny, ktore vie ze jej skodia. Potiaze pretrvavaju a nevieme si dat rady.Neviem ci to s tym suvisi, ale v minulom roku /jun-jul/absolvovala 7-tyzdnovy pobyt v Indonezii pricom bolo potrebne vybrat 16 tabliet Lariamov -antimalarik podla doporucenia lekara pre cudzokrajne choroby, taktiez bola ockovana proti zltacke typu AB 3-mi vakcinami posledna bola priblizne v novembri 2001. Pocas pobytu tiez trpela zaludocnymi problemami, ktore boli pripisovane tamojsej strave. Taktiez tam prekonala nejaky virus a po navrate domov jej zistili flak na plucach, ktory charakterizovali ako virus z vtactva /papagajov/. Liecili ju antibiotikami - Sumamet, s tym, ze pri dalsom podobnom ochoreni /chripka,zapal pluc,priedusiek../ je potrebne nasadit antibiotika tohto typu nakolko uvedena bakteria este pretrvava v organizme a moze sa znova aktivovat.Zatial na uvedene choroby neochorela. Za Vasu odpoved vopred dakujem a zostavam s pozdravom K. 
Vážený pán doktor!
Je mi ľúto, že ste nedostal moju správu, ktorú som Vám obratom zaslala, preto Vám posielam  doplňujúce údaje: na gastroenterologickom vyšetrení bola koncom januára t.r., vyšetrenia boli negatívne helikobaktera nezistili, sliznica bola v normále. Doporučili nejesť potraviny, ktoré jej škodia čiže všetky mliečne výrobky. V súčasnosti po vynechaní mliečnych výrobkov zo stravy potiaže sa niekedy objavia ale zatiaľ sme nezistili z čoho. Je vyrovnanej povahy, študentka VŠ t.č. má voľný semester čiže problémy v škole nemá žiadne, vzťahové problémy nemá a neprežila žiadne stresy. V detstve nemala problémy s trávením. Od 9 rokov trpí migrénou, skoliózou chrbtice, je alergická - senná nádcha, a z citrusových plodov /pomaranč, mandarinka/sa jej vytvára suchý ekzém na tvári a z toho dôvodu ich nejedáva. V súčasnosti začala konzumovať acidofilné mlieko, zakysanku- tieto nevyvolávajú spomínané potiaže. Spomínala som Vám, že brala silné antibiotiká /Summamed/. Tieto isté lieky boli predpísané aj mojej staršej dcére. Vznikli u nej podobné problémy taktiež sa objavila u nej mikóza pošvy. Gynekológ tieto problémy pripísal poberaniu silných antibiotík čo spôsobilo narušenie flóry v pošve a doporučil nenasadzovať také silné antibiotiká nakoľko sa jej problémy môžu opäť vrátiť a liečenie
je veľmi dlhodobé. Preto som sa Vás chcela spýtať, či žalúdočné problémy mojich dcér nemohli  vzniknúť poberaním týchto antibiotík. Čítala som v jednom časopise o zdraví, že silné antibiotiká môžu narušiť žalúdočnú a črevnú flóru, čím vznikajú problémy s trávením. Dúfam, že táto správa Vám príde, teším sa na skorú odpoveď nakoľko v krátkom čase odchádza do zahraničia na dlhšiu dobu a neviem aké lieky prípadne vitamíny by som jej mala zabezpečiť. Ďakujem a zostávam s pozdravom K.

ODPOVEĎ Zn. Konzultácia Vážená pani Anna, na základe Vami doplnených údajov sa domnievam, že u Vašej dcéry by mohlo ísť  buď o poruchu  črevnej mikroflóry (po ATB liečbe naozaj dochádza k vyhubeniu niektorých telu potrebných baktérií v tráviacom trakte a naopak k premnoženiu tých, ktoré tam za normálnych okolností nemajú čo hľadať. Ak sa tam objavia, spôsobujú napr. hnačky alebo poruchy trávenia). Druhá možnosť, ktorá prichádza do úvahy  je potravinová alergia (možno na kravské mlieko alebo aj iné zložky potravy). Tretia pravdepodobná diagnóza je funkčná črevná porucha trávenia tzv. syndróm dráživého hrubého čreva V prípade, ak pretrváva riedka stolica  3-4x denne, odporúčam jej absolvovať gastroenterologickú  a imunologickú kontrolu so zameraním na vylúčenie  uvedených ochorení.

Číslo otázky: 7/2002-THC-10
Predmet: vazne problemy
Dátum: 17. júna 2002 10:54


Dobry den prajem,
Vazeny pan MUDr. Klucho,
chcela by som Vas poprosit o radu. Moj manzel, ktory ma 24 rokov ma asi tyzden od utorka 11/6/2002 taketo problemy : vecer to zacalo zimnicou, hned na to rano mu vystupili teploty okolo 38,2 stupnov a v ten den mu zacali hnacky, ktore boli stale sprevadzane teplotami okolo 37,7 - 37,2 stupna. Toto travalo asi do soboty 15/6/2002. V nedelu 16/6/2002 sa mu hnacky uz nevyskytli ani nemal teploty. Toto vsetko je sprevadzane bolestami - krcovitymi v brusnej casti, ako keby ho to nutkalo na stolicu. Bolesti stale pretrvavaju pocas celeho dna a dokonca aj v noci sa zobudil, ze ma bolesti brucha. Dnes sa konecne dostane na vysetrenie ku praktickemu lekarovi. Ale napriek tomu by som Vas chcela velmi pekne poprosit o radu, pripadne nejake vysvetlenie, co by to mohlo byt. Manzel mysli uz na tie najhorsie veci (rakovina....). Mozem Vas laskavo poprosit, keby sa dalo cim skor odpovedat na nas mail a nasu prosbu. vopred dakujem velmi pekne za Vase skore vyjadrenie  s uctou Zuzana

ODPOVEĎ: Vážená pani Zuzana, ak bol Váš manžel doteraz zdravý,  je možné že to u neho nebude nič vážne, možno len nejaká nezávažná  "črevná chrípka" alebo iná akútna infekčná alebo neinfekčná hnačka.  Po vyšetrení u praktického lekára, ktorý mu iste zobral výter z konečníka a základné krvné odbery, bude diagnóza presnejšia. Manžela v prvom rade ukľudnite, ak sa stav začal z plného zdravia, rakovina ani iné závažnejšie diagnózy nie sú pravdepodobné. Ak by však výter  z  konečníka bol negatívny a stav by napriek príslušnej liečbe trval dlhšie  ako 3 týždne, nech manžel požiada svojho praktického lekára o odoslanie na gastroenterologické vyšetrenie.

Číslo otázky: 8/2002-THC-11
Predmet: konzultácia
Dátum:19. júna 2002 10:22


Vážený pán doktor, využívam túto jedinečnú možnosť na konzultáciu mojich zdravotných potiaží, za čo Vám vopred veľmi ďakujem.
Som muž, 45 r., 172/75, vysokoškolský učiteľ, ženatý, 2 deti (10 a 13), fajčenei-0, káva -0, alkohol - temer 0. Máj 1994 po asi dvojmesačnej trvalej bolesti brucha náhle úporné hnačky. Lab. negatívne okrem benígnej hyperbilirubínie, zvýšená kyselina žalúdka, rtg. žalúdka negat., pasáž zrýchlená, rektoskopia opticky negatívna kalciové prášky. Po mesiaci opakované rekto.-histologicky mierna chronická proktokolitída s nízkym stupňom aktivity salofalk dlhodobo (do februára 1996), USG negatívne, Od r. 1996 pravidelné kontroly v GEA - dovtedy u všeobecného internistu. Rektoskopia: III. 96, IX.97, IV.98 bez histol., opticky negat., Irigo: V.98 negat., USG: V.97 negat. Lab. vždy negatívne okrem benígnej hyperbilirubínie. Subjektívne zdrav. stav dobrý okrem miernej občasnej bolesti vľavo hore od pupka. September 1999 po asi mesačnej o niečo intenzívnejšej bolesti brucha náhle silné migrujúce bolesti po celom bruchu a hnačka. Úbytok fyzických síl, chudnutie. Lab. negatívne okrem benígnej hyperbilirubínie. Rekto opticky neg., USG solitárny hemangion  13mm, v 10 mm hĺbke, colonoskopia opticky negatívna, histologicky kolitída stredného stupňa v kľude bez ulcerácií, GFS atrumgastritis, HP pozitívne po eradikačnej liečbe úprav zdrav. stavu.  Salofalk. (dlhodobo do IX.01) Na jar úplne bez obtiaží! Jún 2000 náhle silnejšie bolesti na ľavej hornej strane brucha, postupné zhoršovanie zdrav. stavu. Lab. negatívne okrem benígnej hyperbilirubínie, hodnotené ako dráždivé hrubé črevo. GFS: VII.00 negat., mierne zvýšená sekrécia, HP pozitívny eradikačná liečba. Celé leto rovnako. September 2000   silná koliková bolesť okolo pupka, neskôr pichavá vpravo dolu, fyzicky slabý, výrazný pokles hmotnosti (5 kg). Stolica pravidelná ráno ale na tri až štyri krát, redšia s čírym hlienom bez krvi. Po dvoch týždňoch postupné zlepšenie. USG bez zmeny (sol. hem. 13mm),lab. negatívne okrem benígnej hyperbilirubínie, kolonoskopia opticky negatívna. Do konca roka zdrav. stav uspokojivý. Január 2001 bolesti v ľavom podrebrí, mierne zvýšené hodnoty pankreasu  S-AMS 1,56, U-AMS 10,8, po mesiaci v norme (1,12 / 6,01), v máji ako príčina potiaží stanované sezónne podráždenie dvanástnika QUAMATEL. Po jeho užívaní sa bolesť presunula do podbruška. Leto 2001 celé leto stála bolesť v podbrušku (10 cm pod pupkom). Stolica ako obyčajne (ráno 2-3 x, redšia, trocha číreho hlienu). September 2001 pocit silného nafukovania ktoré prekrýva bolesť v podbruší, po uvoľnení sa bolesť v podbrušku prejavuje a sa presúva ako veľmi silná pichavá bolesť pravo dolu , úbytok fyzických síl, nočné budenie na bolesť v podbrušku, strata hmotnosti (6 kg/30 dní). Lab. negatívne okrem benígnej hyperbilirubínie. Chirurg  neguje apendicitídu. rtg. pasáž - bez podstatného nálezu niečo urýchlená tenkým črevom, stále subjektívne zlý zdrav. stav., v novembri GFS, USG, Colonoskopia negatívne, lab.  norme (i TSH), dg. Colon irritabile Dicetel, následne úplné zlepšenie zdr. stavu, nárast hmotnosti  o 9 kg (20 dní). Niekoľko návštev psychiatra bez nálezu a efektu. Od januára  2002 stála bolesť v podbruší, niekedy i inde s premenlivou intenzitou, užívam dicetel 3x50, 16.6.2002 náhle výrazné zosilenie bolesti, hnačka (6x, v stolici číry hlien), silná citlivosť na dotyk v oblasti pupka, bolesť trvalá vo dne v noci reaguje na akýkoľvek pohyb, v pondelok návšteva všeobecného lekára diéta, No-spa, S-Ams v norme, po skončení akútnych potiaží dicetel. Dnes od rána mi bolo celkom dobre, iba mierne vnímanie bolesti asi 10 cm pod pupkom, pri  zatlačení na miesto bolesť intenzívna, stolica kašovitá bez hlienu. Teraz sa bolesť trochu zosilila a cítim ju i viblasti pupka vpravo a vľavo od neho. Ako vnímam súvislosti, nenachádzam žiadnu príčinu začiatkov ale ani ukončenie ?kríz, pričom na určitý celoročný diskomfort v oblasti brucha (mierna bolesť, trvalo redšia stolica - od r. 1994) som si už zvykol, avšak tieto krízy (IX.99, 00, 01 a VI.02) ma priam sužujú. Okrem horespomenutých obtiaží mám diagnostikovanú (prvá návšteva alergológa v r. 1994 po doporučení internistu po 17 rokoch trvajúcej silnej nádche  každý rok v júni) poruchu celulárnej imunity a peľovú alergiu s dominanciou tráv - 1995 -1999 desesibilzácia a alergiu na niektoré potraviny - testy robené  na jar t.r. (horčica, korenie, zemiaky, mrkva, paprika, pšeničná a ražná múka), preto odvtedy užívam ZODAC (predtým len v sezóne tráv) a v sezóne tráv sprej do nosa Flixonase, vďaka čomu subjektívne nemám so sennou nádchou väčšie ťažkosti, potravinovú alergiu som subjektívne nikdy nevnímal. Prepáčte pán doktor, že som sa tak rozpísal ale ako laik som nevedel vybrať z toho podstatné fakty a tak som napísla všetko, na čo som si spomenul.  Dúfam že Vás tým veľmi nezaťažujem. S pozdravom Maroš M.

ODPOVEĎ: Zn. Martinko Vážený pán Maroš, Vaše vyššie uvedené ťažkosti týkajúce sa tráviaceho traktu a bolestí brucha sú najskôr spôsobené syndrómom dráždivého hrubého čreva Tu treba konštatovať jedno. Ste pravdepodobne dlhodobo vystavený stresu, proti ktorému Váš organizmus nevie dostatočne odolávať a stres u Vás vyvoláva prejavy, aké ste popísali. Preto v čas enormenj psychickej záťaže Vám odporúčam, vzhľadom na vyššie  uvedený priaznivý efekt Dicetelu, užívať ho tak dlho, ako je potrebné, prípadne pridať nejaké látky na upokojenie stresom  vybičovaného organizmu. Môžu to byť jednak voľne dostupné  preparáty na báze žeń-šeňa alebo rastlinné prírodné prostriedky (podľa dostupnosti Vám ich ponúknú v ktorejkoľvek lekárni), alebo Vám podobné lieky predpíše Váš praktický lekár. Na základe Vami uvedených informácií považujem stanovenie uvedených diagnóz z gastroenterologického hľadiska za veľmi precízne a správne. Dôverujte svojmu gastroenterológovi!

Číslo otázky: 9/2002-THC-12
Predmet: celiakia alebo IBS?
Dátum: 3. októbra 2002 17:10

Vazeny pan doktor Klucho, po znacnom case stravenom na internete hladanim odpovedi na moje otazky som natrafila na Vasu stranku. V prvom rade by som Vam velmi rada vyslovila uznanie za to, ze ste sa rozhodli spustit tak skvelu stranku! Nasla som na nej velmi vela dolezitych informacii, a to, ze ste ochotny pacientom poradit aj prostrednictvom mailu je jednoducho super!!! Touto cestou by som vas chcela poprosit o radu. Mam 23 rokov, momentalne nepracujem, som slobodna a bezdetna. Ako rocna som mala neustale hnacky,  nafuknute brusko a pod. Priblizne od jedneho do siestich rokov som preto drzala bezlepkovu dietu a bola mi diagnostikovana celiakia. Diagnoza bola  stanovena len na zaklade rozborov krvi a stolice, bez biopsie. Vo veku 6 rokov som postupne presla na normalnu stravu a bezlepkovu dietu  som viac nedrzala. Pred styrmi rokmi, teda ako 19 rocna som zrazu zacala mat problemy s pletou - na laktoch a kolenach sa mi vytvorili male  pluzgieriky, ktore velmi svrbeli. Kozna lekarka mi vysvetlila, ze sa jedna  o dermatitis herpetiformis, s cim je celiakia velmi casto spajana. Pocas  tychto 14 rokov bez diety som ale nemala ziadne traviace problemy. Isla som preto ku gastroenterologovi, ten mi okrem vysetrenia krvi a stolice urobil aj biopsiu, ktora ukazala, ze naozaj ide o celiakiu. Zacala som teda drzat  bezlepkovu dietu, kozne problemy zmizli, pravidelne som chodila ku gastroenterologovi na kontrolu krvi a stolice. Co sa tyka vysledkov krvi, vsetko bolo v poriadku, az na antigliadiny, ktore boli stale pozitivne. Vysledky stolice ukazali, ze mam problemy s absorpciou tukov a skrobov. Napriek tomu som sa ale citila dobre, vsetko fungovalo ako malo. Az do zaciatku tohto leta. V juni som zostatnicovala a po promociach sa  prestahovala k priatelovi do Holandska, kde teraz aj zijem. V podstate s mojim prichodom sem sa zacali vsetky moje problemy, mala som neustale  hnacky a niekedy velke bolesti brucha. Nevedela som, ci su to dozvuky stresu zo statnic alebo ci som urobila nejaku chybu v diete. Zacala som si  teda davat velky pozor na to co jem, ale chybu v bezlepkovej diete som naozaj nerobila. Nakoniec sa moje problemy vystupnovali tak, ze som isla ku  gastroenterologovi tu v Amsterdame. Lekarka mi urobila kompletne vysetrenie - krv, gastroskopia spolu s biopsiou, radiologia (neviem presne ako sa toto vysetrenie vola, ale islo o to, ze mi naplnili creva nejakou kontrastnou latkou a zrontgenovali). No a vysledky? VSETKO negativne - radiologia, biopsia a krv boli uplne v poriadku a dokonca aj antigliadiny v  krvi boli negativne! Na Slovensku mi boli robene testy krvi mesiac pred tym a antigliadiny som mala pozitivne! Lekarka mi pred 3 tyzdnami povedala, ze este nevidela, aby celiatik mal negativne aj antigliadiny aj biopsiu a ze s najvacsou pravdepodobnostou celiakiu nemam. Podla nej ide o irritable bowel  syndrom (IBS), cize syndrom drazdiveho hrubeho creva. Predpisala mi Metamucil - co je taky prasok, obsahujuci vlakninu, ktory musim zmiesat s vodou a kazdy den pit. Podla nej vsetky moje problemy vznikli v dosledku nedostatku vlakniny. Zacala som teda Metamucil pit a mam pocit ze je to o nieco lepsie ako predtym, aj ked nie uplne. Vsetky moje problemy su presne take iste ako popisujete vo Vasom clanku "Syndrom drazdiveho hrubeho creva". Dnes som bola na kontrole, mam pokracovat v uzivani toho Metamucilu a jest stravu bohatu na vlakninu, skoncit s bezlepkovou dietou a o tri tyzdne ist opat na kontrolu. Cize teraz naozaj neviem co mi vlastne je a komu mam verit? Ako je mozne, ze biopsia pred 4 rokmi na Slovensku bola pozitivna a teraz  je negativna? Moze to byt v dosledku toho, ze som dodrziavala bezlepkovu  dietu a moje tenke crevo sa teraz javi ako zdrave? Ak by to tak bolo, preco  mam potom hnacky a neustale nutkanie na stolicu, ked som dietu prisne  dodrziavala? Je mozne ze drzanie bezlepkovej diety mi vyvolalo tento IBS syndrom? Alebo je mozne, aby som mala sucasne aj celiakiu aj IBS? Ja uz neviem co mam robit, bojim sa zacat jest normalne. Pocas tychto 4 rokov co  som drzala dietu som vzdy zvracala ked som napr. v restauracii omylom nieco zle zjedla a nevedela som, ze je v tom muka. A este by som sa Vas chcela opytat, ci hormonalna antikoncepcia ma vplyv ci uz na celiakiu alebo na IBS? Uz 4 roky totiz beriem tabletky, a neviem ci aj tie nemozu byt  pricinou mojich problemov. Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.

ODPOVEĎ: Milá Kristína, ďakujem Vám za dôveru i povzbudenie do ďalšej práce na mojej stránke. Hoci z toho, čo ste uviedli vyzerá Váš stav pomerne komplikovane z hľadiska určenia presnej diagnózy, teraz by som sa na Vašom mieste riadil pokynmi Vašej holandskej gastroenterologičky. Neodvážim sa odpovedať na Vašu otázku, či máte alebo nemáte celiakiu. To by bola odo mňa značná trúfalosť. Ale rozhodne by som si nechal ešte vyšetriť antiendomyziálne protilátky a podľa výsledku by som buď dodržiaval alebo  vynechal bezlepkovú dietu. Pozitívny výsledok testu na AeMA podporuje diagnózu celiekie. Vlákninu si do stravy môžete pridať konzumáciou zeleniny a ovocia. Obsah vlákniny v strave však treba prispôsobiť konzistencií stolice, pri zápche pridať, pri hnačke naopak ubrať množstvo konzumovanej vlákniny. Súčasný výskyt celiakie a IBS je možný a Vy nemusíte byť výnimka. Zlepšenie bioptického nálezu na tenkom čreve po bezlepkovej diete je možné, dokonca žiadúce a očakávané, ak sa držala správna dieta dostatočne dlhý čas. A podobne je to aj s hladinou antigliadínových protilátok. Ak sa organizmus nedráždi  prívodom gliadínu teda ak sa dodržiava bezlepková dieta,  ich hladiny môžu  klesať a pacient sa môže javiť ako zdravý. Hormonálna antikoncepcia ani po niekoľkoročnom nepretržitom užívaní,  by Vami uvedené ochorenia nemala ovplyvňovať.

Číslo otázky: 10/2002-THC-13
Predmet: Prosba o pomoc!
Dátum: 27. decembra 2002 20:39


Vazeny pan Doktor, na uvod Vas zdravim a kedze su sviatky tak prajem prijemne prezite vianocnych sviatkov a vsetko len to naj do noveho roka 2003. Dovolte, aby som sa predstavil volam sa Peter a mam 24 rokov. Nie je to ziadna nahoda, ze Vam pisem tento mail. Vcera som na internete objavil stranku www.edusan.sk . Nasiel som tam aj Vase prispevky ohladom Ulceroznej kolitidy a Crohnovej choroby. O par dni to bude prave rok od toho momentu co mi lekari zistili ulceroznu kolitidu. Od tohto momentu sa moj svet dost zmenil a to vdaka tejto neprijemnej chorobe. Spociatku som tuto chorobu ignoroval a po tyzdni stravenom v nemocnici som odisel za pracou do Rakuska, kde sa toho casu nachadzam aj teraz. Cas mojej prvej hospitalizacie a uspesneho preliecenia bol zaciatok januara 2002. Od tohto momentu som aj napriek tomu, ze som uzival lieky (vysadzovacie davky Prednisonu a protizapalovy Salofalk) tuto chorbu bral len ako navydareny zart na moj ucet. Do polovice augusta som mal bezproblemovy zivota a choroba o sebe nedavala vediet. V polovici augusta nastal zlom a objavilo sa opat nove krvacanie z konecnika. Po tomto zisteni som vyhladal mojho lekara a podstupill som opat kolonoskopicke vysetrenie. Makroskokpicky sa podla usudku lekara javil konecnik bez ulceracii. Tak sme sa domnievali, ze ide o nejaku trhlinku v analnej oblasti o com svedcila aj velmi nizka krvacavost. Histologia vsak neskor potvrdila zacinajuci relaps. V tom case som bol prave tesne pred odchodom do Rakuska a tak sme po konzultacii s lekarom zvolili narazovu liecbu Prednisonom. Po nasadeni lieku sa krvacanie zastavilo a ja som odcestoval do zahranicia. Avsak po 2-3 dnoch pobytu v Rakusku som objavil nove stopy krvi v stolici. Upovedomil som lekara a uz vysadzovciu davku tabletoveho Prednisonu som zmenil na teraputicku liecbu (5 mg denne). Tato liecba vsak v konecnom dosledku nebola ucinna, pretoze krvacanie (aj ked nie masivne) pokracovalo nadalej. Zhruba po 3 tyzdnoch nastal zvrat a krvacanie sa z jedneho dna na druhy mnoho nasobne zvysilo. Asi by som mal spomenut, ze okrem krvi v stolici som nikdy na sebe nespozoroval nejake typicke priznaky ulceroznej kolitidy. Co sa tyka poctu stolic aj v case maximalneho krvacania to nebolo viac ako 3 krat do dna. Pricom priemerny pocet stolic v tomto obdobi bol v drviviej vacsine jeden krat denne. V tom case som sa o tuto chorobu vobec nezaujimal, pretoze som sam seba presviedcal, ze je to len nejake ochorenie, ktoreho sa coskoro zbavim. Pred tym ako mi bola tato choroba dignostikovana som bol maximalne zdravy a choroby ako chripka a pod sa mi uz pocas skolskych rokov az do dnes uspesne vyhybaju. Takze som bol aj napriek tomu optimisticky naladeny. Ale moj optimizmus sa po tom ako sa krvacanie stupnovalo postupne vytracal. Kedze som kvoli praci nemohol len tak kedykolvek odist, ostal som este dva tyzdne v Rakusku. Po neskorsom urychlenom navrate domov (koncom oktobra) som podstupil opat kolonoskpicke vysetrenie. Pri tomto vysetreni uz po makroskopisckom pohlade boli viditelne hnisave ulceracie v oblasti konecnika. Takze som ostal uz po vysetreni v nemocnici a podstupil som novu liecbu. Po tyzdni sa moj stav rapidne zlepsil a vlastne hned po nasaseni injekcneho Prednsonu som prestal krvacat. Po tomto uspechu som bol prepusteny do domaceho liecenia. Asi vam nebudem musiet pisat, ze tyzden straveny v nemocnici medzi ludmi, ktorych vekovy primer sa pohybuje na urovni 65 rokov a viac, cloveku na nalade neprida. Takze ma to opat trosku pozacilo a zacal som patrat po tom co ta ulcerozna kolitida vlastne je. Mozno som to nemal robit, lebo cim viac clovek vie tym viac sa pozoruje a tym viac si aj namysla (alebo aspon u mna to tak vacsinou byva) Ja vsak nepatrim medzi ludi, ktori slepo veria jednemu cloveku a jeho nazoru a asi aj preto som si informacie o tejto chorbe zadovazil. Dozvedel som sa vela a niektore veci ma tak povediac dost vystrasili. Nevedel som, ze tato choroba moze tak dramaticky ovplivnit zivot cloveka a to hlavne vtedy, ked je k nej lahostajny. Ja som seba pokladam za dost rozumneho cloveka a zdravie som vzdy pokladal za to najdolezitejsie. Viac ako sest rokov som sa pravidelne venoval posilnovaniu (bez uzivania nedovolenych podpornych latkok ako su anabolicke stereoidy a pod.), nikdy som nefajcil a v piti alkoholu som tomu tiez nejako nedal. Co sa tyka stravy, vdaka posilnovaniu viem o stravovani o zivinach o vitaminoch a pod. strasne vela. Teraz uz viem, ze v case pobytu v Rakusku som svoje hrube crevo zbytocne provokoval nadmernym pitim mlieka, mliecnymi vyrobkami a dost zvysenovu konzumaciou masa. To vsak ale nie je vsetko. Po dokladom prestudovani informacii som zistil, ze choroba sa vyskytuje zvacsa u ludi s labilnou nervovou susutavou. A to som presne ja! Ked si premietnem vsetky nahle prepuknutia mojej chorby tak k tomu mozem priradit nejaku okolnost, ktora bola pre mna stresujuca. Nechcel som si pripustit, ze som taky neodolny voci stresu, ale bohuzial je to tak. Posledny relaps nastal necele tri tyzdne po uspesnej liecbe, ktoru som podstupil koncom okrobra po navrate z Rakuska. Na naliehanie lekara a mojej mamy som po opusteni nemocnice neodcestval spat do Rakuska ako so povodne planoval. Uz viem, ze to bola chyba, ale zial napravit sa uz neda. Som v duchu strasne nestastny clovek aj ked navonok to nespozna nikto. A verim tomu, ze ludia z mojho okolia by si dovolili povedat, ze som stastny clovek. Zial nie je to tak! Nebol som stastny ani pred tym ako mi tu ulceroznu kolitidu zistili. Mal som pred tym a vlastne este stale mam jeden problem, ktory sa mi nepodarilo vyriesit. Dovolim si tvrdit, ze ten problem sa do znacnej miery podielal aj na pociatocnom vzniku ochorenia a tak isto aj na opakovanych relapsoch. V case puberty som zistil, ze moj penis sa akosi vymyka tomu comu sa hovori normalny tvar. Inac povedane je krivy. Nebudem rozpisovat, ze mi dost dlho trvalo kym som to niekomu povedal atd. Faktom ostava, ze aj napriek moju usiliu sa na tom do dnesneho dna nic nezmenilo. Vsetko som uz konzultoval s lekarmi. Absolvoval som jednu operaciu, ktora neprinesla ocakavany vysledok aj ked lekari mi od zaciatku prizvukovali, ze to vlastne nie je problem. Jednoducho je to len vec toho ako sa s tym clovek dokaze vyrovnat. Mne sa to do teraz akosi nepodarilo a to mam 24 rokov. Do dnesneho dna som akosi nenazbieral dost odvahy na to, aby som sa miloval s nejakym dievcatom hoci o prilezitosti som nikdy nudzu nemal a ani nemam. Tento problem uz nebudem dalej rozvadzat, napisal som to len preto, aby ste si urobili aspon trosku predstavu o mojom zivote. Vratim sa naspat k poslednemu relapsu. Ako som napisal nastal necele tri tyzdene po prepusteni z nemocnice. V tom case som spoznal jedno dievca, do ktoreho som sa zamiloval a uveril so tomu, ze moj zivot sa konecne zmeni k lepsiemu a to ako vo vztahu k chorobe ako aj k spominanemu problemu. Cela zalezitost vsak nakoniec vypalila uplne odlisne ako podla mojich predstav. Bol som z toho viac nez nestastny a par dnovim suzovanim som si pomaly privolal novy relaps. Predposledny novembrovy tyzden som absolvoval este kolonoskopicke vysetrenie. Makorskopia potvrdila, ze su tam este hlieny, ale hojivy proces po prekonanom relapse prebieha dobre. Mikroskopickych vysledkov som sa uz doma nedockal, pretoze som znechuteny tym co sa mi stalo odisiel spat do Rakuska. Uz par dni po prekonani osobnej krizy som pozoroval riedku stolicu a hnacky (bez stop krvi). Vtedy som bol vsak myslienkymi uplne v inom svete ,takze ma to netrapilo. Po konstatovani lekara, ze vsetko prebieha standardne som si vydychol a o dva dni som odcestoval prec. Ale este den pred odchodom (den po kolonoskopii)som v stolici obavil miniaturne stopy krvi. Lekar mi vsak po kazdej kolonoskopii hovoril, ze po odobrani vzoriek to moze 1-2 dni krvacat a tak som bol na tom, ze je to prave tak. Mensi stres z cestovania a myslienky vracajuce sa k tomu problemu s tou babau ma zrejme vratili spat do chorby. Hned po prichode do Rakuska som mal prve dni hnacky (3 krat denne) so zacinajucimi stopami krvi. Co sa tyka stravy s mliekom a inymi drazdivymi potraviny som sa rozlucil po tom co som si prestudoval informacie o kolitide. Takze strava v ziadnom pripade nemohla byt pricinou noveho relapsu. Nasadil som tvrdu dietu a zadovazil som si kopec bylinkovych cajov, ktore som zacal uzivat. Do dnesneho dna (27.12.02) sa nachadazam (podla mna lebo v to verim) v hranicnom stadiu. Dnes je mesiac a dva dni od vtedy co som zistil prve priznaky a nejako sa mi nedari vyhrat ten boj s touto chorobu. Boli dni ked sa krv neobjavila a boli dni ked sa ukazala tak ako dnes. Poslednu dobu je vsak krv coraz castejsie a coraz viac. Bud su to len take hlienovite povlaky (sliz) zafarbene krvou raz jesnejsou inokedy tmavsou zjavne starsou, alebo uz naznak krvacania, s rozsiahlejsimi krvavymi otermi na povrchu stolice. Co sa tyka hanciek tie po nasadeni diety zmizli, akonahle som vsak zjedol napr. jogurt okamzite sa vracaju presne tak ako sa stalo dnes. Trosku som sa cez sviatky v stravovani odviazal a dnes som zjedol dva jogurty. To sa nemalo stat, lebo som mal po dlhom case stolicu trikrat. Rano bola este taka tuhsia s mensim mnozstvom hlienov, ktore boli z casti krvavo zafarbene. Neskor bola stolica uz riedsia, ale uz zo zjavnymi a vyraznymi krvavymi otermi na stolici tmavsieho zafarbenia. Tretia stolica (vecer) bola uz uplne riedka (hnacka). Po tom ako to zo mna vyslo som videl iba minaturne stopy po krvi, potom vsak este nieco zo mna vyslo a to bolo uz jasne svetlo krvave. Po tomto pohlade som si uvedomil, ze je uz zbytocne sa presviedcat, ze je to len nejaka trhlinka. Ten relaps sa prebudil k ziovtu znova! Este by som spomenul, ze dost intenzivne pocitujem taky tazko defiovatelny tlak v oblasti lavej strany v podbrusi. Mojho lekara som o tom tlaku pred tym upovedomil. Zdovodnil to tym, ze je to priznak tejto chorby a zrejme to ma nieco docinenia s trakcnikom alebo nieco take. Tento tlak sa u mna objavuje zvacsa pri nejakom nervovom napati, strese ci mensom rozruseni. Je pravidlom, ze ked pocitujem tento tlak tak v ten alebo nasledujuci den sa krv v stolici objavi. Predpokladam, ze mi poradite vratit sa domov a dat to do poriadku. To vsak z viacerych dovodov zial nie je mozne. Za prve moja mama tutuo moju chorobu preziva dost tazko vlastne je z toho strasne zufala a nerad by som jej pokazil sviatky. Za druhe moj lekar ma od tejto cesty a pobytu odhovaral a ja som mu svatosvete slubil a ubezpecil ho, ze mam vsetko pod kontrolou. On o mojich problemoch co sa tyka dusevnej oblasti nevie a ja uz nemam chut nikomu dalsiemu o tom rozpravat. Je mi jasne, ze ak sa objavim v nemocnici tak moj dalsi pracovny vylet uz zamietne definitivne, tak istoakomoja mama. On sa domnieva, ze moje relapsy z vacsiej casti zapricinuje stres z cestovania a samotny pobyt a stresory v zahranici) Ja si to nemyslim a chcem urcite po vylieceni pokracovat v praci nadalej, pretoze na Slovensku sa zatial neplanujem zamestnat (a vlastne ani nie je kde). Tym by som ho celkom urcite stratil a to by som bol nerad, lebo doba je zla a lekarov, ktori tak ako on nezistne pomahaju nie je vela. Pepacte za tuto vetu, ale toto je moja osobna skusenost. A tretim faktom, ze ludia, u ktorych pracujem mi doveruju a slubil som im, ze ostanem minimalne do konca zmluvy (maj 2003). Raz ma uz podrzali tym, ze aj napriek mojej mesacnej liecbe na Slovensku mi moje miesto podrzali, co by som im teraz rad oplatil. Takze fakt neviem ako tuto situaciu riesit. Predpokladam, ze mate bohate skusenosti s ulceroznou kolitidou, tak by som bol rad keby ste mi poradili ako sa dat aspon na cas do poriadku. Co sa tyka liekov mam nejake zasoby Asacolu (tablety, cipky) a aj tabletovy Prednison. Okrem toho lieky nie je problem zabezpecit. Musim sa priznat, ze medikamentoznu liecbu som nikdy velmi neuznaval, ale momentalne asi toho vela na vyber namam. Skor by som prijal nejaky postup na zastavenie krvacania produktmi, ktore nie su chemicky vyrobene a nemaju okrem jedneho ziaduceho ucinku kopec neziaducich ako napr. Predinson. Neviem aky mate nazor a skusenosti s homeopatickymi pripravkami , vedeli by ste mi nieco poradit? Jedna ludova liecitelka mi poradila uzivanie ruskeho homeopatickeho pripravku BEFUNGIN. Ide o vytazok z nejakej huby, ktora dlhe roky rastie na brezach v ruskej tajge. Vraj je to pripravok, ktory vie do znacnej miery ovplivnit imunitny system. Neviete nieco o tomto pripravku? Pokusal som sa ho zadovazit u nas, zial bez uspechu, pretoze k nam sa nedovaza. Tu v Rakusku, tiez nie je registrovany, ale znama lekarnicka mi slubila, ze do 2-3 tyzdnoch mi ho celkom urcite zozenie. Ale upozornila ma, ze je to velmi silny pripravok a pri nespravnom uzivani moze sposobit viac zleho ako dobreho. Preto odporuca konzultaciu s lekarom o potrebnom davkovani. Vedeli by ste mi poradit v tomto smere? Moj lekar akukolvek podpornu liecbu neuznava, takze jeho by som sa pytal zbytocne. Ak byy ste mohli napiste mi aj nejaku zarucenu dietu, ktora by mohla pomoct. Asi by som to mal pomaly zakoncit. Velmi sa potesim ak mi poslete nejake rady ako sa z toho dostat bez toho, aby som musel vycestovat. Zaroven si uvedomujem, ze nejaky zazracny racept asi neexistuje, pretoze to by uz asi tato pliaga davno neexistovala. Napriek tomu budem vdacny za kazdu radu a som ochotny vyskusat a podstupit vsetko. Vopred Vam dakujem za Vasu snahu a pomoc. S pozdravom Peter

ODPOVED:  Mily Peter, nakolko moja rada pre Vas je posledna v roku 2002, vyhoviem aj Vasej prosbe, pisat bez diakritiky, hoci som zvyknuty ju pouzivat. Vas problem ste popisali velmi detailne, mozno sa vam preto moja odpoved nebude zdat dostatocna, ale verte mi, kym som ju napisal, rozmyslal som nad tym dost dlho.  Napriek tomu, ze trpite na organicke ochorenie hrubeho creva, Vas problem patri predovsetkym do ruk skuseneho psychologa. Ale podme po poriadku k Vasim otazkam. S homeopatickymi preparatmi skusenosti nemam, ani Vami uvadzany Befungin nepoznam, ale homeopatika, ktore by Vam mohli byt prospesne vyraba firma Boiron (kliknite si na tento odkaz a skuste im napisat, mozno Vam budu vediet poradit, ktory lekar v blizkosti Vasho bydliska sa zaobera homeopatiou.  Nijaka zarucena dieta, ktora by sama o sebe vedela zvratit vyvoj vasej choroby alebo zastavit krvacanie neexistuje. Pri hnacke a krvacani treba obmedzit vlakninu v strave (to je tzv. bezzvyskova dieta), ale tieto opatrenia nemaju ani zdaleka taky vyznam ako prislusna liecba. je velmi pravdepodobne, ze zaroven so zapalovym ochorenim hrubeho creva, ktore popisujete, trpite aj na tzv. syndrom drazdiveho hrubeho creva, ktory sa prejavuje u nervovo vycerpanych a labilnych pacientov tak ako popisujete. Zvlastnu pozornost si zasluhuje naprava Vasho sebavedomia, ktora je pre uspesnost liecby bezpodmienecne potrebna. Ak este mate priatelku, pokuste sa jej vysvetlit, ak ste zlyhali, preco to bolo. Ak Vas ma rada, iste to pochopi. Vy tiez musite pochopit jedno, ze tvar penisu nemusi mat absolutne ziaden vplyv na jeho funkciu. Pri nadvazovani dalsej znamosti, ak tato zlyhala, Vam radim o tejto zalezitosti s dievcatom spociatku absolutne nehovorit. Tvarte sa ako by nic a ked pride k zblizeniu, skuste to naaranzovat tak, aby ste pri milovani mali co najmenej svetla, a ak na to nebudete mysliet, uspech sa urcite dostavi. Vasa sexualna vykonnost nemusi byt nijako postihnuta a ked po prijemne stravenej noci Vam Vasa priatelka nic nezbada, ani jej o tom nehovorte. Povedzte jej to az ked bude na to vhodna prilezitost. Pouvazujte nad tym, ci sa nezverite aj do ruk psychologa, pripadne sexuologa, ktory by Vam mal poradit ako tento problem prekonat. Potom sa Vam urcite zlepsi aj ochorenie creva. Myslim si, ze to by Vam asi pomohlo najviac. Drzim Vam palce.

Číslo otázky: 1/2003-THC-14
Predmet: Syndróm dráždivého hrubého čreva ???
Dátum: 26. januára 2003 21:49


Dobrý deň prajem pán doktor. Prosím Vás o radu. Som mladý slobodný chalan, mám 24 rokov, pracujem ako progmátor. Trápia ma nemalé problémy s príliš častým nadúvaním a nepríjemným "prelievaním" v bruchu. Bol som s tým na viacerých vyšetreniach, brali mi krv, robili výtery aj sono brucha, až mi pán doktor povedal, že sa mám vyhýbať potravinám, o ktorých viem že mi robia problémy a vraj takéto problémy má veľa ľudí. Celkovo sa u mňa tieto problémy prejavujú vždy počas dlhšieho obdobia (rádovo v týždňoch až mesiacoch), potom mám istý čas od nich pokoj ... až kým nespravím nejaký prehrešok voči správnej životospráve. Všetko je to ako keby dole v črevách. Stačí ak zjem niečo problematické (kyslá kapusta, smotana, fazuľa) a behom pár hodín pocítim miernu bolesť v podbrušku a nadúvanie. Niekedy mám potom hustú stolicu, inokedy zas moc riedku. Doobeda sa to neprejavuje prakticky vôbec, začína to až tesne poobede alebo večer. Všimol som si, že intenzita nadúvania je tiež závislá od môjho pitného režimu. Pokiaľ počas doobedia neprijmem dostatok tekutín, problémy sú poobede podstatne výraznejšie. Najhoršie je to večer a pred spaním. Môžem povedať, že to nadúvanie nie je pre mňa žiadnym vážnym zdravotným problémom. V posledných rokoch som začal normálne priberať (som dosť chudý), jesť mi chutí, so žalúdkom nemám žiadne problémy. Ťažkosti mi to spôsobuje hlavne v spoločenskom živote. Pracujem ako programátor a tie problémy sú pre mňa veľmi nepríjemné hlavne keď v kancelárii nie som sám. Nechodím do kina, na žiadne spoločenské akcie, aj Silvestra som strávil doma kvôli tomu, aj keď som mohol ísť na chatu. Tiež si neviem predstaviť môj intímny život s partnerkou...  Doteraz sa mi nepodarilo nájsť nejaký 100% recept, ako sa týmto problémom vyhnúť. Nie vždy sa dá striktne dodržiavať správne stravovacie návyky, hlavne ak je v robote stres, niekam cestujem, ak sú poobede nejaké porady a pod.  Neexistuje nejaký liek, ktorý by zmiernil tieto príznaky? Skúšal som Espumisan, no dával som si ho len raz za deň (ak som nezabudol) a moc mi to nepomohlo. Viem že optimálne stravovacie návyky sú dosť subjektívnou záležitosťou, ale nevedeli by ste mi v tomto aspoň trochu poradiť? Čomu sa mám vyhýbať a čoho si mám dopriať viac?  S pozdravom Stano.

ODPOVEĎ: Milý Stano, podľa popisu Vašich ťažkostí ste si svoju diagnózu s najväčšou pravdepodobnosťou určili správne.  Na jej 100% potvrdenie by však asi bolo vhodné, keby ste absolvovali gastroenterologické vyšetrenie. Je dobré, že sa snažíte dodržať vyššie uvedené stravovacie návyky, ale niekedy samotná dieta na úpravu stavu nestačí. Espumisan a podobné preparáty treba pri nadmernej plynnatosti užívať 4-5x denne (tabletky alebo kapsule je treba rozhrýzť a zapiť vodou).  Lieky na obmedzenie plynnatosti  je potrebné často kombinovať s  účinnejšími preparátmi. Ten správny by Vám mal predpísať po komplexnom vyšetrení gastroenterológ. Viac sa o uvedenej problematike dozviete  keď kliknete na nižšie uvedené heslá.  

Číslo otázky: 2/2003-THC-15
Predmet: Prosba
Dátum: 25. februára 2003 14:21


Dobrý deň pán doktor. Som nesmierne rada, že som našla túto stránku a môžem Vás touto cestou poprosiť o radu. Volam sa Maria, mam 26 rokov, som slobodná a bezdetná. Moje zdravotné ťažkosti začali asi pred 2 rokmi. Začala som mať problémy s nafukovaním brucha a trávením. Bola som na vyšetrení u gastroenterologa a zistili mi, že mam v žalúdku Helicobaktera. Dostala som antibiotika /Klacid, Quamatel, Prepulsid a Anacid/. Na chvílku sa všetko upravilo a asi po 2 mesiacoch sa problémy vrátili. Okrem nafukovania som začala mať aj silné bolesti brucha, žalúdka a napínalo ma na zvracanie. Znova som bola na vyšetrení u gastroenterológa. Helicobakter sa nepotvrdil, len slabý zápal žalúdočnej sliznice. /brala som znova Prepulsid/ Mala som dodržiavať diétu a to bolo všetko. Nakoľko sa môj stav stále nezlepšoval aj po dodržiavaní diety, znova som podstupila gastroenterologické vyšetrenie žalúdka, tentoraz s výsledkom, že mám funkčnú poruchu žalúdka. /na názov lieku si nemôžem spomenúť/Liečba trvala asi 8 týždňov. Problémy sa ale opakovali znova. Znova bolesti žalúdka, nafukovanie a napínanie na zvracanie a mala som zápchu. Vzhľadom na to, že mi bolo viackrat povedané, že som v poriadku a moje problémy sú len psychické, snažila som sa na všetko zabudnúť, ale nedalo sa. Mohla som dodržiavať akúkoľvek dietu, nejdla som žiadne vyprážané jedlá, ani mastné, skoro ani žiadne mäso. Jedávala som veľa zeleniny, ovocia a celozrnného pečiva. Zabudnúť sa ale nedalo a tak som sa nedala odbyť a nechala som si vyšetriť tenké črevo. Napadlo ma, že ak mám žalúdok v poriadku, problém musí byť niekde inde. Tak mi asi pred 4 mesiacmi robili biopsiu tenkého čreva A výsledok? Celiakia. To znamená prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty a na začiatok vylúčiť mlieko a mliečne výrobky. Aj keď ma táto správa vôbec nepotešila, určitým spôsobom mi odľahlo. Musím povedať, že dietu dodržiavam prísne, aspoň sa snažím. Pomaly môžem skúšat jesť tvrdé syry a nejaké jogurty, aj sa mi na určitý čas veľmi uľavilo....ale...  Už asi 2 mesiace sa mi brucho nafukuje znova a poboliava ma a mávam zápchu. Bolesti žalúdka mám už len veľmi zriedkavo. Ráno vstanem už s nafúknutým bruchom a večer mam pocit, že už čoskoro musím prasknúť. Skúšala som jesť ráno len ovocie a začať s teplou stravou až na obed, ale nič nepomáha. Neviem, čo môžem jesť a pomaly sa dostávam do takého stavu, že nejedávam skoro nič. Ale ani toto nie je riešenie, lebo brucho sa mi nafukuje aj tak. Preto by som chcela vedieť, či by som nemohla mať ešte aj alergiu na iné potraviny, čo by mi spôsobovalo tieto ťažkosti. Kedže mám prístup na internet, snažim sa čítať všetky možné dostupné informácie o tejto chorobe. No a tak som sa dočítala, že by to mohla byť napr. alergia na sóju, vajcia, kuracie mäso, fazuľu.....  A ak by to bolo možné, o aké vyšetrenie by som mala žiadať?  Budem Vám vďačná za akúkoľvek odpoveď. S pozdravom...   Mária


ODPOVEĎ: Milá Mária, predpokladám, že diagnóza celiakie Vám bola stanovaneá nielen na základe biopsie tenkého čreva, ale že ste mali zistené aj pozitívne antigliadinové a antiendomyziálne protilátky. Výsledok biopsie je pre celiaku typický, ale nie špecifický, to znamená, že rovnaký výsledok biopsie ako sa našiel napr. u Vás, sa môže nájsť aj u pacienta, ktorý má iné ochorenie tráv. traktu a nemusí to byť celiakia. Najlepším  dôkazom správnej diagnózy celiakie je potreba dodržiavania  bezlepkovej diety a rapídne zhoršenie stavu po jej vysadení. Okrem toho s celiakiou je často združený aj syndróm dráždivého hrubého čreva (viď nižšie) aj iné ochorenia tráviaceho traktu (eozinofilná gastritída, iné malabsorbčné stavy,  potravinové alergie a iné).  Ak sa napriek bezlepkovej diete necítite dobre, požiadajte svojho  gastroenterológa, aby sa zameral na vylúčenie alebo potvrdenie uvedených pridružených ochorení.


Číslo otázky: 3/2003-THC-16
Predmet: Prosim o radu
Dátum: 13. apríla 2003 14:08


Dobry den p.doktor, mam 26.rokov a v poslednej dobe som mala toho trochu vela. Zacalo to dvoma spont.potratmi, ktore ma dost vyviedli z miery. Odvtedy chodim stale po roznych vysetreniach a patram po ich pricine. Po potrate sa mi objavila dost velka cysta na vajecniku nasledovala hospitalizacia z ktorej som bola tiez dost vystresovana. Nakoniec sa ale vstrebala takze nebola nutna operacia. Neskor mi pri vysetreniach zistili lahku hypothyreozu a lahku hyperprolaktinemiu.  Skratim to - o stresy som mala v poslednej dobe postarane. V 9/2002 mi robili  gastrofibroskopiu kde mi zistili malu hiatovu herniu. Toto vysetrenie som absolvovala nakolko ma obtazovali bolesti zaludka hlavne rano a na lacno.  Takisto nafukovanie, tvrda stolica, tazsie vyprazdnovanie a nie dostatocne.  Dokonca sa mi stavalo, ze pri tuhsej stolici som mala akoby z poraneneho konecnika trocha cerstvej krvi na papieri. Pred 3.-mi tyzdnami som zjedla u znamych gulas z diviny ktory mi hned v ten vecer nesadol a "prehnal" ma. Mala som uplne vodnatu stolicu a moc ma bolelo v podbrusi. Tato riedka stolica mi trva dodnes. Lekarka mi pred tyzdnom predpisala Hylak a prisnu dietu pocas tejto diety kde som konzumovala len suchare a caj to preslo. Dnes som vyskusala zjest rohlik s maslom a medom a znova ma to tak ani nie po pol hodine prehnalo. Stolica zacala tuhsia a skoncila uplne riedka. Zacne ma vzdy po poziti normalnej stravy boliet brucho s prelievanim naduvanim a potom riedka stolica akoby s primesou hlienu. Prosim Vas p.doktor poradte mi ako dalej. S uctou Sona.

ODPOVEĎ: Milá Soňa, podľa popisu Vašich ťažkostí, je pravdepodobné, že Vami popisované príznaky, zmeny vo vyprázdňovaní stolice sú skôr dôsledkom stresu, ktorý ste prežili, ako nejakého vážnejšieho organického črevného ochorenia. Najpravdepodobnejšie by mohlo ísť o
syndróm dráždivého hrubého čreva . Odporúčam  Vám kontrolné gastroenterologické vyšetrenie, možno bude potrebné aj endoskopické vyšetrenie hrubého čreva (rektoskopia alebo kolonoskopia). Tieto vyšetrenia sú síce nepríjemné a niekedy aj bolestivé , ale u nás ich na želanie pacienta robíme aj v celkovej anestézii (krátkodobom spánku). Anestézu však poisťovňa nehradí.
Nebojte sa endoskopie
Číslo otázky: 4/2003-THC-17
Predmet: celiakia
Dátum: 22. apríla 2003 16:06


Dobry den, mala by som na Vas jednu otazku. Viem, ze ak krvne testy na protilatky (muka) maju vysoku hodnotu, navrhuje sa biopsia pre podozrenie na celiakiu, ktora potvrdi alebo vyvrati podozrenie. Da sa vsak jednoznacne povedat, ze ak nie su vysoke protilatky - testy su negativne pacient nema celiakiu? Tzn. kazdy celiatik ma vysoke protilatky proti muke? A automaticky mozno vylucit celiakiu a hladat ine crevne problemy?  Vopred dakujem za vasu odpoved. Renata


ODPOVEĎ: Milá Renáta, odpoveď na Vašu otázku je trocha zložitejšia, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ale poďme po poriadku. Pri prvom podozrení na celiakiu sa ako jedno z prvých vyšetrení odoberá krv na antigliadínové (AGA) a antiendomyziálne protilátky (AEmA). V prípade pozitivity aspoň jedého z týchto vyšetrení (väčšiu diagnostickú cenu majú AEmA) by sa mala vykonaťaj biopsia tenkého čreva (alebo aspoň tzv. hlboká duodenoskopia) s biopsiou a špeciálnym imunohistochemickým vyšetrením odobratej vzorky  tenkého čreva. Pozitívny výsledok (tzv. subtotálna atrofia sliznice) je pre celiaku typický, ale nie špecifický to znamená, že takýto výsledok môžeme  zistiť aj pri iných chorobách (napr. laktózovej intolerancií ...) Preto na potvrdenie dagnózy celiakie je vhodné mať ešte pozitívny aspoň jeden z uvedených serologických testov. Avšak sú aj atypické prípady, kedy serologické testy môžu byť negatívne a biopsia z tenkého čreva pozitívna a nezistí sa žiadne ochorenie, ktoré by tento  histologický obraz mohlo spôsobovať. V takom prípade je  najlepším dôkazom toho, že pacient skutočne má celiaku, rapídne zlepšovanie jeho stavu po bezlepkovej diete a tiež možná úprava bioptického  nálezu po niekoľkých  mesiacoch (minim. 6 mes.) prísnej diety.


Číslo otázky: 5/2003-THC-18
Predmet: celiakie
Dátum: 5. mája 2003 12:48


Dobrý den, pane doktore, srdečně zdravím na Slovensko a obracím se na Vás s prosbou o radu, protože mě trápí otázka ohledně celiakie. Jmenuji se Pavel, je mi 27 let, jsem svobodný, nekuřák, pracuji manuálně jako prodavač-zásobovač ve stavebninách. Měřím 194 cm, vážím 83 kg. Od svých 6 měsíců jsem zvracel a měl průjmy, trpěl jsem bolestmi břicha, na dětské klinice v Olomouci mi byla diagnostikována celiakie. Dodržoval jsem přísnou bezlepkovou dietu. Když mi bylo 6 let, dělali mi biopsii - zjištěna atrofie sliznice 4.st. Biopsie mi byla provedena ještě v 9 letech, ale výsledek nevím. Dodržoval jsem stále přísnou bezlepkovou dietu až do 10 let, kdy mi lékaři povolili přechod na "normální stravu". To mi nedělalo vůbec žádné zdravotní problémy. Stravoval jsem se tedy zcela běžně, a to jak ve školních jídelnách, tak i doma jsem jedl "normální" jídlo a neměl jsem žádné zdravotní problémy, zvracení , průjmy ani bolesti břicha nebyly.Od té doby mi ale už nikdy nebyly udělány kontrolní testy ani žádná jiná vyšetření na celiakii. Jinak jsem v dětství neměl žádné zvláštní nemoci, občas nějaká angína, několikrát středoušní zánět, jednou zlomená ruka, od r. 1988 jsem sledován na alergologii pro polynosu a dechové potíže, prokázaná je citlivost na inhalač.prach. alergeny.V době pylové alergie ( květen až srpen) beru Zyrtec, oční kapky Cromohexal, v případě dýchacích potíží Dytec.  Po ukončení střední školy, tj. od 18 let , jsem začal pracovat jako montér s velice nepravidelnou pracovní dobou. Podle toho vypadal i můj způsob života a životospráva - nepravidelný odpočinek a spánek , nepravidelné stravování . Jedl jsem hlavně v restauracích, někdy jsem se však k pořádnému jídlu dostal až večer. Přes den jsem hlad zaháněl sladkostmi, a to hlavně čokoládou. Alkohol a černou kávu jsem pil příležitostně , taky jsem dost kouřil, asi tak 20 cigaret denně, ale s kouřením jsem ve svých 23 letech úplně přestal. Vyrostl jsem do úctyhodné výšky 194 cm, ale stále jsem vážil 72-75 kg a styděl jsem se za to , že jsem takový "vychrtlý".  V posledních asi tak dvou letech jsem začal trpět silným pálením žáhy. Většinou to bylo po čokoládě nebo po sladkém jídle, nebo také po vypití "bublinkových" nápojů ( limonády, pivo, sycené minerálky apod.), někdy mě ale žáha pálila i bez zjevné příčiny. V květnu 2002 jsem se přestěhoval ke své partnerce, změnil jsem zaměstnání a tím se mi změnil i můj dosavadní styl života. Mám pravidelnou pracovní dobu, denně každé ráno snídám, chodím pravidelně na obědy, pravidelně večeřím, většinou mám teplou večeři a potom i druhou večeři, to už ale jen něco malého, omezil jsem sladké pokrmy, hlavně čokoládu. Od té doby jsem začal přibírat na váze, do loňského září jsem přibral 4-5 kg. Pálení žáhy mě ale stále trápilo, bylo to dost časté, někdy mě to budilo i v noci. Příčinu jsem neobjevil. Pomáhalo mi, když jsem se napil mléka, v lékárně jsem si kupoval tabletky Rennie. Na radu mé partnerky a také s ohledem na dávno zapomenutou celiakii jsem si v září loňského roku zašel k obvodní lékařce a ta mi nechala udělat kontrolní testy :
M+S norm.hodn., UREA 2,5 ALP 2,7 kreat, KM, chol, TGC, bili, GMT, ALT, AST, glyk, TSH, T3,T4 - norm.hodn. KO-norm.hodn.včetně diff a trombo, MCH 34,8. Potom jsem byl odeslán do gastroenterologické poradny, kde mi paní doktorka na základě těchto výsledků okamžitě nařídila přísnou bezlepkovou dietu a poslala mě na testy na plasm. Fe, hlad. vit. B 12, Ca, P, Mg, sér. transglutaminázu, EMA, protilátky proti gliadinu, US jater. Zde jsou tedy výsledky s datem 25.11.2002: K 3,2 P,Ca,CB, ion Ca, Mg, plasm.Fe, transferin - norm.hodnoty Transglutamináza IgA 39 U/ml, vit B 12 149. EMA IgA, gliadin IgA norm.hodn., anti transglut. 11,71 gliadin IgG 17, US jater bpn. Hmotnost 83,7 kg, sklery bílé, spoj. růž., jazyk vlh., nepovl., krk bn, B-uzliny nehm., hepar, lien nehm., nebol., DK bez otoků, palm eryth. 0, naevy 0, puls klidný.  Nadále doporučena přísná bezlepková dieta. Tak jsem od listopadu loňského roku a prakticky po 17 letech začal opět držet bezlepkovou dietu, ale pořád to celé nemůžu nějak pochopit - celých 17 let jsem dietu nedržel, zdravotní problémy jsem neměl , tak proč mám znovu držet bezlepkovou dietu ? S dietou sice pálení žáhy úplně přestalo a přibral jsem dalších 5 kg. Tak nevím, jestli je to celkovou změnou životního režimu a pravidelnou životosprávou , nebo jestli je to bezlepkovou dietou, nebo obojím ? Rád bych teda věděl, jak to s tou celiakií u mně vlastně je. A protože se chci ženit, tak by to ráda věděla i moje partnerka. Moje paní doktorka mi k tomu nedokázala vůbec nic říct a jenom stále opakuje, že když jsem jednou celiatik, tak dietu musím držet celý život. V současné době, tj. po půlročním dodržování diety , mám jít opět na další kontrolu, a proto se chci zeptat, zda by bylo dobré udělat ještě nějaké jiné vyšetření, které by mě potvrdilo nebo vyvrátilo celiakii, ale nerad bych šel na biopsii, protože tohoto vyšetření se bojím. Proto se s laskavostí obracím na Vás, pane doktore, jestli byste se k mému problému mohl vyjádřit . Předem děkuji a jsem Vám vděčný .Pavel N.

ODPOVEĎ: Milý Pavel, nakoľko máte plánovanú kontrolu po 6 mesačnej diete máte ísť znova na kontrolné gastroenterologické vyšetrenie, moja odpoveď bude stručná. Vaša gastroenterologička bude na základe dynamiky krvných vyšetrení vedieť posúdiť, či u Vás naozaj ide o celiakiu (táto dynamika-vývoj-je veľmi dôležitá, ak pred opätovným  nasadením bezlepkovej diety nebola vykonaná biopsia tenkého čreva.)  Spýtajte sa Vašej  gastroenterolofgičky, ak sa naozaj biopsie obávate, či nie je možné urobiť Vám gastroskopiu v celkovej anestéze. Mylsím si, že by to nemal byť problém, ale asi Vaša poisťovňa túto anestézu pri gastroskopií nehradí, takže si ju možno budete musieť zaplatiť sám. Žiaľ iné vyšetrenia, ako krvné testy, ktoré ste už mali urobené a spomínaná biopsia sú nateraz jedinými vyšetreniami, ktorými sa dá vyvrátiť alebo potvrdiť celiakia. Vyšetrenie krvi bez biopsie má rovnako malú výpovednú hodnotu ako vyšetrenie biopsie bez krvných testov. Tieto vyšetrenia sa vzájomne dopĺ- ňajú a stav sa hodnotí komplexne, najmä podľa  odpovede na bezlepkovú dietu (toto je snáď nadôležitejší ukazovateľ zo všekch uvedených-ak pacient reaguje na bezlepkovú dietu zlepšením stavu, je veľmi pravdepodobné, že celiakiu má. Posúdenie reakcie
sa  však nemá robiť skôr ako za 6-12 mes. po prísnej diete, podobne i kontrola krvných testov prípadne kontrolná biopsia tenkého čreva.  Inak by boli závery predčasné.

Číslo otázky: 6/2003-THC-19
Predmet: L-Glutamin a celiakia
Dátum: 21. mája 2003,  16:17


Dobry den pan Klucho, dovolujem si obratit sa na Vas - ako na skuseneho odbornika - s prosbou o jednoduchu radu. Nevedeli by ste mi prosim poradit, ci aminokyselina L-Glutamin je vhodna resp. nevhodna pre ludi trpiacich celiakiou? Som aktivny sportovec - drziaci bezlepkovu dietu -a svoj jedalnicek by som rad obohatil doplnkami vyzivy pre sportovcov.
Avsak i monozlozkove proteinove vyrobky (susene vajecne bielka, suseny syrovatkovy protein a pod.) obsahuju ako suplement L-Glutamin. Ma tato aminokyselina nieco spolocne s glutenom? Treba sa jej vyhybat alebo su tieto obavy neopodstatnene?  Za Vasu odpoved vopred dakujem a prajem Vam prijemny den, Milan H.

ODPOVEĎ:  Glutamin je aktívnou zložkou gliadínu, takže tým je daná aj odpoved na Vašu otázku. Prípravky s obsahom
L-glutamínu pre celiatikov nie sú vhodné.

Číslo otázky: 7/2003-THC-20
Predmet: bezlepkova dieta
Dátum: 28. mája 2003 19:48


Dobry den, volam sa Lucia a momentalne som v Anglicku. Mam 26 rokov. 2. juna prichadzam na pat tyzdnov na Slovensko, a rada by som si dala spravit testy, ktore by dosvedcili ci mam intoleranciu na lepok a pripadne tiez na laktozu. Pochadzam z Oravy...Chcela by som sa spytat, ci by ste mi neodporucili nejakeho specialistu, ktory sa tymto problemom zaobera a mohol by mi pomoct....a najlepsie by bolo, keby posobil na Orave... Moj stav: Ked som mala 16 rokov moj kozny lekar mi podla vyrazok na tvari nadiagnostikoval bezlepkovu dietu, dodrziavala som ju asi rok a pol a kedze neskor vyrazky zmizli a citila som sa dobre...nikto mi nepovedal, ze je to vazne a ze to musi dodrziavat do konca zivota.......tak som zacala postupne jest trocha chleba....dlho mi bolo celkom dobre. Za posledne 3 roky mavam dost silne bolesti brucha a som skoro stale velmi unavena...tiez na pupku mavam take cierne zaschnute vytoky, ktore aj ked odstranim tak sa znovu utvoria...  Tiez uzivam asi 2 roky antikoncepcne tabletky a mala som pocit, ze tie bolesti mam z toho, gynekolog povedal, ze mozem mat alergiu na laktozu....ale aj ked som vysadila tabletky na 3-4 mesiace, bolesti brucha neprestavali... Zacala som pred 3 tyzdnami s bezlepkovou dietou a citim sa lepsie...Ale rada by som teda vedela ako to so mnou je...dakujem za odpoved  Lucia K.

ODPOVEĎ: Milá Lucia, stanovenie diagnózy celiakie aj alergie resp. neznášanlivosti laktózy má svoje presné pravidlá. Okrem základného gastroenterologického vyšetrenia si Váš stav vyžaduje aj doplnenie krvných testov zameraných špeciálne na celiakiu a  intoleranciu laktózy. Všetky uvedené vyšetrenia Vám urobí Váš gastroenterológ. Viac informácií k Vašej otázke nájdete aj na našej partnerskej stránke

Číslo otázky: 8/2003-THC-21
Predmet: Žalúdočno - črevne potiaže
Dátum: 30. mája 2003 9:39


Dobry den pan doktor. Tento problem som pisala aj na Edusan ale neviem kedy tam pridem na radu tak som radsej napisala aj priamo Vam lebo by som potrebovala skoru odpoved. Som s Vasimi radami nadmieru spokojna lebo ste mi uz odpovedal ohladom mojich zaludocnzch problemov a tak by som Vas chcela velmi pekne poprosit o radu aj teraz. Od januara tohto roku som mala velke problemy so zubami a podstupila som aj viacero resekcii. Popri tom som uzivala starsne vela antibiotik od januara az po maj / klacid, rulid, augmentin, sumamed, rowamicin a dalacin/ a teraz mi zacali potiaze myslim ze s crevami. Mam silny meteorizmus hlavne vecer, bolesti brucha a hlavny problem hrozne neprijemny pocit nutkania na stolicu. Hnacky nemam ani som nemala. Stolicu mam castejsie spociatku sa tam objavoval hlien ale krv nie. Nasadila som si Bactisuptil a hlien zmizol ale ten hrozny pocit nutkania na stolicu nezmizol. Mam ho hned po stolici ako keby sa mi nedostatocne vyprazdnilo crevo ale ked idem znovu na WC tak so mna nic nejde len ten pocit pretrvava. Popri tom mavam aj pocit plnosti a to aj hned rano po zobudeni. Pred pol rokom som mala potiaze so zaludkom / gastritidu ale bez helicobatera/ co mi ustupilo len neviem ci sa to nemohlo vydrazdit tymi antibiotikami a ci to spolu nesuvisi. Velmi by som Vas chcela poprosit o radu ci neexistuju nejake lieky na zastavenie toho pocitu nutkania. Dakujem Vam zatial velmi pekne a prajem prijemny den Zuzana

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, to množstvo antibiotík, ktoré ste užívali Vám pravdepodobne zničilo tzv. "dobré" črevné mikroaorganizmy, ktoré Vám pri trávení teraz chýbajú a preto máte uvedené ťažkosti. Je však možné,  že ide u Vás o dlhodobejšie prejavy inej choroby, buď zápalu tenkého  alebo hrubého čreva, prípadne len o tzv. dysmotilitu horného a dolného tráviaceho traktu. Odporúčam Vám zo stravy vylúčiť všetky dráždivé jedlá (koreniny, kysnuté  cesto, strukoviny, bublinkové nápoje, silný čaj kávu, alkohol) pridať mliečne výrobky s obsahom probiotík (jogurty), prípadne niektorý z probiotických preparátov voľne predajných v lekárni. Ak sa ťažkosti po 7-10 dňoch neupravia, bude asi potrebné navštíviť gastroenterológa. Možno budete musieť  absolvovať aj vyšetrenie konečníka (rektoskopiu alebo kolonoskopiu).

Číslo otázky: 9/2003-THC-22
Predmet: Prosba
Dátum: 3. júna 2003 16:14


Veľmi pekne Vás prosím o radu. Pred tromi dňami ma začalo kŕčovito bolieť pod pupkom. Je to kŕčovitá bolesť v ľavom podbruší až po pupok. Je to sprevádzané hnačkou a to 8 – 9 krát za deň. Dneska sa to už trochu znormalizovalo, ale neviem čo si mám od toho myslieť. Stáva sa mi niekedy že po jedle musím ísť hneď na WC. Väčšinou ma prehnalo. Toto trvá asi 2 roky. Vopred ďakujem za odpoveď. Martin

ODPOVEĎ: Milý Martin, napriek tomu, že ste nedoplnili svoje údaje a túto istú otázku ste poslali aj na edusan.sk, stručne Vám odpoviem. Ak Vaše ťažkosti trvajú už dva roky, iste ste už boli niekde vyšetrený. V prvom rade požiadajte svojho praktického lekára, aby Vás odoslal na gastroenterologické vyšetrenie. Možno u Vás ide o poruchu vstrebávania  a trávenia (tzv. malabsorbčný syndróm, možno celiakiu, ale stav je treba presne diagnostikovať  gastroenterologickým vyšetrením. Určite u Vás bude potrebná endoskopia, najskôr kolonoskopia.

Číslo otázky: 10-2003-THC-23
Predmet: otázka
Dátum: 14. júla 2003 20:02

Váž. pán Dr. Klucho! Teší ma veľmi, že vo vzťahu zdravotníctvo - pacient sa konečne blýska na lepšie časy. Dôkazom toho ste Vy a Vaša internetová stránka. Je dobrá predovšetkým tým, že je vytvorená akoby z pohľadu pacienta. Dovolím si teda využiť i ja možnosť, ktorú ňou poskytujete a obrátiť sa na Vás s prosbou o radu.
Anamnéza pohlavie: muž , matka: zomr. r. 2001, 69 r., na rakov. pankreasu /inak zdravá vek: 42 , cca v r. 1975 oper. na žlč. kamene/ zamestnanie: drobný podnikateľ, otec: 82 r., celý život bez akýchkoľvek problémov, t. č. vysoké štádium Alzheimerovej choroby
stav: ženatý
deti: 2 /16 a 13 r./ sestra: 39 r., bez zdrav. problémov
fajčenie: nefajčiar
alkohol: striedmo
výška: 182 cm
váha: 77 - 82 kg /v záv. od roč. obdobia/
spôsob života: bývanie v malom meste neďaleko Bratislavy, v tichej štvrti v blízkosti lesov.
Rodinné vzťahy dobré, sex. živ. dobrý, stres takmer žiadny. Práca - cca 7 rokov pracovne ťažkých, sezónne, t. j. cca od apríla do konca októbra veľké prac. vyťaženie, bez dovolenky, oddychu málo. V zimnom období stav opačný. Posledné 2 roky zmena - prac zaťaž. výrazne nižšie, dostatok voľ. času, športujem /cyklistika, plávanie, turistika/, venuj. sa koníčkom, atď. Fyzická kondícia veľmi dobrá, psychická taktiež. manž. a deti: bez zdrav. problémov ťažkosti: trávenie, prejavujú sa predovšetkým na stolici, kt. je riedkej, kašovitej konzistencie. Niekedy stolica aj 3 - 4 x denne, pocit  nevyprázdnenosti. Občas po  jedle pocity ťažoby, nafukovania, prelievania /škŕkania/ v bruš. oblasti. Prejavy sú dlhodobé, trvajú roky, neviem určiť odkedy. Sprievodné /?/  prejavy - občasné pobolievanie hlavy a mierna tvorba akné /trvajú už od  puberty/. Nespozoroval som žiadne súvislosti s prijímanou potravou, dennou, či ročnou dobou. Jem všetko, snažím sa o dodržiavanie zásad správ. výživy.  Dva akútne prejavy: cca pred 10 rokmi - počas stolice silný kŕč v brušnej dutine, strata vedomia /2min./. Vyšetr. EEG, EKG - bez nálezu. Cca pred 1,5 r. stupňovaná bolesť brucha, závrať, takmer strata vedomia, spontánne odozn. Vyšetrenie žiadne.
vykonané vyš.: žiadne
doter. lieč.: žiadna /na bolesť hlavy užívam Valetol, cca 1-2 tab. za týždeň/
iné aktuálne al. prekonané ochorenia: žiadne
Záver: Celkovo sa cítim dobre, zdravý. Popísané ťažkosti nie sú takej intenzity, aby ma nejako obmedzovali. Znepokojuje ma len skutočnosť, že moja matka v začiatočných fázach ochorenia mala prejavy takmer identické. Moje ťažkosti môžu snáď byť psych. pôvodu /čomu by som sa však čudoval, lebo psych. som veľmi odolný, nikdy som takéto "sklony" k chorobám nemal/. Mám tiež menšie podozrenie /po preštudovaní Vašej stránky/ na nášho psa, resp. Helicobacter. V každom prípade by som rád vylúčil možnosť ochor. rakovinového typu. Prosím aspoň o základné usmernenie, ako postupovať.  Ďakujem vopred za odpoveď, som s pozdravom a želám Vám veľa úspechov, Ľubomír K.

ODPOVEĎ: Vážený pán Ľubomír, ďakujem Vám za uznanie. Napriek tomu, čo píšete, si myslím, že by ste naozaj nemali mať príznaky funkčnej poruchy tráviaceho traktu. Príznaky, ktoré uvádzate, svedčia skôr pre ňu. Ak máte obavy o svoj zdravotný stav a chcete mať istotu, asi by blo najvhodnejším riešením gastroenterologické vyšetrenie s  kolonoskopiou.U nás ju na želanie pacienta robíme aj v celkovej anestézii

Číslo otázky: 11/2003-THC-24
Predmet: neuvedený
Dátum: 15. júla 2003 14:08


Vážený pán doktor, veľmi ma potešilo, keď som našiel Vašu stránku s možnosťou získať radu na môj problém. Mám 39 rokov, pracujem ako riadiaci pracovník vo výrobnom podniku. V posledných 14 dňoch ma začal trápiť problém s častou stolicou. Nejde o hnačku, stolica je normálna, avšak výlučne bledohnedá, obsahujúca dlhšie zhluky hlienov a nestrávené zbytky potravy. Ráno musím ísť na potrebu 2-3 krát, v priebehu dňa ešte minimálne 1raz. V predchádzajúcom období som mal bezproblémovú, pravidelnú stolicu, raz denne, vždy ráno. Mám pocit, že mi mierne vzrástla chuť do jedla.  Nezaznamenal som žiadne výrazné zmeny hmotnosti / stále mám okolo 70 kg, pri 177 cm / Prosím Vás o radu, alebo doporučenie ďalšieho postupu. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom. Marian V.

ODPOVEĎ: Vážený pán Marián, krátkodobé zmeny vo vyprázdňovaní stolice, aké sa objavili u Vás, sú najskôr prechodného charakteru a nemusia znamenať žiadne vážne ochorenie tráviaceho traktu.  Pravdepodobne ste v posledných týždňoch alebo mesiacoch vystavený nadmernému  stresu (v práci je to podľa Vášho zaradenia pravdepodobné, príčina však môže byť aj inde), čo malo za následok objavenie sa uvedenej poruchy vyprázdňovania. Podľa popisu Vašich ťažkostí usudzujem, že by mohlo ísť o syndróm dráždivého hrubého čreva. Skúste sa trocha odreagovať od bežných problémov, vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré by Vás mohli nafukovať alebo preháňať, prípadne si dať nejaké prírodné prostriedky na ukľudnenie (dostať ich v každej dobrej lekárni). Ak však tieto Vaše samoliečiteľské  pokusy nebudú mať úspech za 10-14 dní, bude u Vás asi potrebné
gastroenterologické vyšetrenie

Číslo otázky: 12/2003-THC-25
Predmet: Prosba o radu
Dátum: 16. júla 2003 19:19


Dobry den, tu je Andrej, ktory vam pisal uz 23. februara 2003 a odpoved ste uviedli aj na svojej stranke. V marci som si dal ten appendix vybrat - nalez o.k., chirurg hovoril, ze som mal vela zrastov a slepe crevo bolo straaaasne dlhe. Odvtedy som maval stale riedku stolicu aj niekolkokrat denne, sem-tam ma pichlo raz nalavo, raz napravo. Bol som sa v tej nemocnici poradit s gastro.... (neviem cely nazov), ktory je tam aj primarom, cize mal moju doveru. Vypocul si ma, prehmatal brucho a po zhliadnuti predoslych vysledkov potvrdil syndrom drazdiveho hrubeho creva. Doporucil pit vela tekutin a povedal, ze "to" ma vela ludi. To ma ukludnilo a povedal som si, ze klaslem na to, nech picha, ved sa na to nezomiera :-) Lenze v maji sa mi znova objavil moj davny problem s prostatou - u urologa mi v moci nasli nejaku bakteriu a nasadili antibiotika Unasyn a tabletky Tadenan. Cuduj sa svete, od zaciatku tejto liecby nemam hnacky, stolicu mam v poriadku, chodim max. 2x za den, pichat v bruchu prestalo. Ale pred vyse tyzdnom ma zacalo znova boliet na takom nezvycajnom mieste - priamo pod lavym rebrom. Nie je to velka bolest, iba sem-tam pichnutie, asi ako ked dlho bezite. Sem-tam mi v tej oblasti aj skrkne (ale co? ved tam creva nie su). Tak sa zase bojim (uz som nejaky vynervovany), co to moze byt. Je to po liekoch? Moze to byt to crevo? Podotykam, ze od zaludka mi zle nie je. Bojim sa, ci to nesuvisi s dalsimi organmi, o ktorych ani neviem, kde sa nachadzaju. Zaroven si hovorim, ze na mladeho 28-rocneho cloveka, ktory nefajci a pije striedmo a vysledky ma dobre (krvy obraz naposledy zac. juna) by toho bolo trocha vela. Lenze dnes clovek zo vsetkych stran pocuva sem rakovina, tam rakovina.... Akoby ani nesmrtelne choroby neexistovali. Pan doktor, verim, ze si najdete cas na odpoved, vase stranky budem "strazit". S uctou Andrej D.

ODPOVEĎ: Milý Andrej, Vaše ťažkosti sú s veľkou pravdepodobnosťou spôsobované syndrómom dráždivého hrubého čreva . Ak Vám odporúčané postupy, ktoré  dodržiavate, celkom nepomáhajú, požiadajte svojho gastroenterológa o kontrolné vyšetrenie. Bude Vám treba asi upraviť liečbu a pridať aj niečo na ukľudnenie. Ak ani potom ťažkosti neustúpia, pravdepodobne bude potrebná kontrola základných laboratórnych parametrov, prípadne sonografia. Keďže ste kolonoskopiu už nedávno absolvovali s negatívnym výsledkom, Váš strach z rakoviny hrubého čreva nie je namieste.


Číslo otázky: 13/2003-THC-26
Predmet: neuvedený
Datum: 6. augusta 2003 11:30


Dobry den, pan doktor, mam na Vas jednu otazku. Mam 23 rokov, 173 cm, 53 kg, slobodna, bezdetna, pracujem v telekomunikacnej spolocnosti. Trpim chronickou zapchou uz asi 7 rokov. Dodrziavam vsetky pokyny pre stravovanie a pitny rezim, som vegetarianka, sportujem...Bez prehanadla nejdem na WC aj 10 dni, mozno aj dlhsie. Som uz zavisla od  Guttalaxu a caju z listov Senny, ktore mi aj tak nie vzdy zaberu. Krvne testy mam v poriadku, na ine vysetrenie ma moja obvodna lekarka neposlala. Choroby prekonane v minulosti - zapal mozgovych blan, zapal mocoveho mechura, zapal pecene, ladvinove koliky a zapal slepeho creva. Bola by som velmi rada, keby ste mi mohli nieco odporucit. Dakujem Vam za odpoved. S pozdravom Jana

ODPOVEĎ: Milá Jana, vzhľadom na chronickosť Vašich ťažkostí a ich dlhé trvanie, bude aj liečba trvať dosť dlho, takže musíte byť trpazlívá, ale myslím, si, že ak si nájdete čas na seba a vhodného terapeuta, ktorý bude mať na Vás čas, stav sa postupne upraví. Ak ste vegetariánka a aj dosť športujete, problém bude najskôr vo Vašej závislosti od preháňadiel a možno aj v nedostatočnom príjme tekutín. V týchto letných dňoch je ideálne Váš stav postupne dostať aj keď možno nie do normy, ale aspoň podstatne upraviť. Hoci píšete, že dodržiavate pitný režim, neuviedli ste koľko litrov tekutín a akých pijete. Skúste vynechať všetky preháňadlá  (je to drastické, ale inak to nepôjde) a použiť ich naozaj len v krajnom prípade, ak sa účinok po nasledujúcej zmene životosprávy nedostaví. Pite denne cca 5-10 litrov (to myslím vážne) minerálok, z nich aspoň polovicu Šaratice. Ak už budete musieť použiť preháňadlo tak len krátkodobo nejaké na báze vlákniny. Jedzte veľa vlákniny a jogurtov s probiotickými kultúrami. Ak viete, ktoré jedlá Vám stav zhoršujú, vyhýbajte sa im. Ak sa stav do 10-14 dní nezačne upravovať, požiadajte svoju praktickú lekárku, aby Vás odoslala na gastroenterologické vyšetrenie. (najskôr pôjde u Vás o spastickú formu syndrómu dráždivého hrubého čreva so zápchou.

Číslo otázky: 14/2003-THC-27
Predmet: Celiakia
Dátum: 20. augusta 2003 9:27


Ako sa robí biopsia tenkého čreva pre zistenie diagnózy "celiakia". Je to bezbolestné vyšetrenie, je nutná hospitalizácia v nemocnici? Je to jediné vyšetrenie, ktoré potvrdí túto diagnózu? Ďakujem vopred za odpoveď. Maja.

ODPOVEĎ: Milá Maja, diagnostika celiakie musí byť komplexná a zahŕňa nielen biopsiu zo sliznice tenkého čreva, ktorá nie je bolestivá a robí sa pri gastroskopii Samotná gastroskoskopia tiež nie je bolestivá, niektorí pacienti ju však môžu horšie znášať, preto sa zvykne niekedy dávať pred vyšetrením do hrdla znecitlivujúci prostriedok (spray alebo cukrík) prípadne upokojujúca injekcia. Tieto opatrenia však u veľkej  väčšiny pacientov nie sú potrebné, dôležitá je však príprava pacienta na vyšetrenie najlepšie vyšetrujpcim lekárom alebo jeho asistujúcou zdravotnou sestrou, ktorá je v danej problematike vyškolená. K diagnostike celiakie neodmysliteľnbe patrí celkové gastroenterologické vyšetrenie s príslušnými laboratórnymi odbermi (v súčasnosti najpresnejším ukazovateľom sú protilátky proti tkanivovej transglutamináze a antiandomyziálne protilátky).

Číslo otázky: 15/2003-THC-28
Predmet: Problém s celiakiou
Dátum: 7. septembra 2003 23:46

Vážený pán doktor! Mám 31 rokov. V detstve mi bola zistená celiakia. Pred rokom mi bolo povedané, že v čase keď mi bola celiakia zistená neboli ešte diagnostické prostriedky na takej úrovni aby ju mohli na 100% určiť. Teraz mi urobili krvné testy, ktoré celiakiu tiež nepotvrdili na 100%. Ešte mám absolvovať biopsiu tenkého čreva. Chcela by som Vás touto cestou veľmi pekne poprosiť, či by ste mi mohol odpovedať na pár otázok.
1. Je biopsia jedinou metódou, ktorá môže na 100% určiť celiakiu?
2. Nie je to riskantný zákrok?
3. Mám sa tento týždeň objednať na vyšetrenie do BA, kde mi majú biopsiu urobiť pri plnom vedomí. Neexistuje iný spôsob ako vyšetrenie čreva urobiť?
4. V jednej českej publikácii som čítala že vyšetrenie sa môže urobiť aj prehltnutím nejakej kapsule. Je na tom niečo pravdy?
5. Aká je pravdepodobnosť že by mohlo mať celiakiu niektoré z mojich detí?. (zatiaľ sa u nich nejavia žiadne vonkajšie príznaky, chlapec má 8 rokov, dievča 3)
6. Bola mi zistená aj alergia na mlieko a vajcia. V prípade konzumácie mliečnych výrobkov mi hrozia tie isté komplikácie ako pri konzumácií lepku ? 
Za vaše odpovede Vám vopred veľmi pekne ďakujem,
S pozdravom Mgr. A. M.

ODPOVEĎ: Vážená pani magistra, na Vaše otázky odpovedám na základe najnovších poznatkov z Falkovho sympózia v Prahe, na ktorom som sa zúčastnil v dňoch 12-13. sept. 2003.
Ad 1.- Biopsia tenkého čreva zostáva naďalej "zlatým štandardom" v diagnostike celiakie, ktorej diagnóza však musí byť komplexná (anamnéza, fyzikálne vyšetrenie, základné laboratórne testy a antiendomyziálne protilátky)
Ad 2.- Nie. V rukách skúseného endoskopistu je to rutínne vyšetrenie.
Ad 3.- Endoskopia tenkého čreva aj biopsia, ktorá nie je bolestivá sa robí pri plnom vedomí, nemusíte mať žiadne obavy.
Ad 4.- Iným spôsobom je kapsulová endoskopia, avšak u nás sa zatiaľ vôbec nerobí, v ČR ju poisťovne nehradia a stojí 20 000 CZK. Jej podstatnou nevýhodou je, že pri vyšetrení sa nedá odobrať biopsia a preto sa indikuje aj v lepšie vybavených krajinách zásadne len tam, kde je potrebné zistiť, ako vyzerá sliznica tenkého čreva v úsekoch, kam už endoskop nedosiahne. 
Ad 5.- K pravdepodobnosti výskytu choroby u Vašich detí sa v prípade pozreby vyjadrí genetik. Treba ich však nechať vyšetriť
na antiendomyziálne protilátky a pravidelne sledovať v ambulancií detského lekára, ktorý ich v prípade potreby odošle na detskú gastroenterologickú ambulanciu.
Ad 6.- Táto forma alergie je u celiakie častá, ale ak píšete, že máte ísť len teraz na biopsiu tenkého čreva, možno sa potvrdí len tzv. subtotálna atrofia klkov tenkého čreva, ktorá je pri celiakií aj alergií na mlieko častá, ale nie je špecifická ani pre jedno z uvedených ochorení. Kým nemáte presnú diagnózu, hovoriť o komplikáciach by bolo predčasné.

Číslo otázky: 16/2003-THC-29
Predmet: syndrom drazdiveho creva
Dátum: 9. septembra 2003 4:01


Vazeny pan doktor, trpim syndromom drazdiveho creva (aspon podla mojho gastroenterologa), absolvoval som vysetrenie zaludka sondou. Doktor mi naordinoval Dicetel, ktory uzivam dvakrat denne a tiez Espumisan, ktory som vsak prestal uzivat, lebo som mal pocit, ze mi nepomaha, ale skor skodi (nadmerne naduvanie). Chcel by som Vas preto poprosit o pomoc, ci neexistuje nejaka ucinnejsia liecba. Som studentom vysokej skoly, mam 20 rokov a inac som uplne zdravy, som  byvaly aktivny sportovec. Mojim jedinym vyraznym ochorenim v minulosti bol herpes zoster. Terajsia choroba mi ziadne problemy nesposobuje (stolica je vacsinou pevna), mojim problemom je prave absolutna nemoznost spolocenskeho zivota - mam uplne rovnake problemy ako Stano, ktory Vas prosil o radu 26.1.2003. Mam pocit, ze i pri dodrziavani vsetkych stravovacich navykov sa to velmi nezlepsuje. Je vobec mozne, aby to prestalo? Neexistuje liecba pomocou nejakych bylinkovych cajov ? Tiez by som vas chcel poprosit, ci by ste mi nemohli poskytnut e-mailovu adresu Stana, ktory trpi rovnakym ochorenim, aby som s nim mohol konzultovat liecbu. Dakujem velmi pekne za odpoved, Leo


ODPOVEĎ: Milý Leo, okrem dietnych opatrení, o ktorých píšem v článku syndróm dráždivého hrubého čreva, Dicetel treba užívať minimálne 3x50 až 100 mg denne počas jedla dostatočne dlhú dobu minimálne 2-3 týždne, ďalej podľa stavu. Ak nepomáha, treba skúsiť inú liečbu, ktorú Vám iste predpíše Váš gastroenterológ, ak mu poviete, že Dicetel Vám na nafukovanie nepomáha. Existuje množstvo prírodných prostriedkov, ktoré však majú na uvedené ťažkosti len podporný účinok. Informujte sa vo Vašej lekárni. Kontaktné údaje pacientov tretím osobám zásadne neposkytujeme.

Číslo otázky: 17/2003-THC-30
Predmet: prosba
Datum: 9. septembra 2003 9:27


Váž. pán doktor, ak mate CT laboratorium, mohol by mi niekto odpovedat na otazku: za aku dobu pred vysetrenim colonu ma sa podat peroralne kontrastny roztok (aby sa stihol dostat do hrubeho creva k momentu vystrenia). A este: je CT preukaznou metodou pre vysetrenie makkych tkaniv brusnej dutiny?  Velmi pekne Vam dakujem a nehnevajte sa, ze vyrusujem - je velka vzacnost mat moznost si z niekym odborne konzultovat.  A. K.

ODPOVEĎ: Vážená pani doktorka, na prvú časť Vašej otázky dostanete odpoveď na pracovisku, kde Vám uvedené vyšetrenie budú robiť. Hrubo orientačne sa dá hovoriť o 12-18 hodinách, ale je pravdepodobné, že pred CT vyšetrením Vám urobia pasáž tráviacim traktom a podľa nej sa určí presná doba užitia kontrastu pred prípadným CT vyšetrením, ktoré je dostatočne senzitívnou metódou pri ochoreniach mäkkých tkanív a orgánov brušnej dutiny, hoci vyšetrenie čreva si vyžaduje skúseného odborníka a hlavne dobrý prístroj.

Číslo otázky: 18/2003-THC-31
Predmet: celiakia + laktozova intolerancia
Dátum: 18. septembra 2003 8:39


Vazeny pan doktor, dovolujem si nadviazat na nasu komunikaciu prostrednictvom web stranky celiakie, kde som Vam zaslal vysledky krvnych testov mojho syna, ktore na moje pocudovanie nepredstavovali az take hodnoty, ktore by na prvy pohlad diagnostikovali celiakiu. Samozrejem si uvedomujem Vase upozornenie, ze Vase hodnotenie bolo orientacne. Moj vtedy 3,5 rocny syn absolvoval naslednu biopsiu, vysledkom ktorej bola nasledovna diagnoza: parcialna az subtotalna atrofia klkov, intenzivny chronicky zapal 3-4 stupna zmien, enzym. aktivita: sacharaza, trehalaza stopy, Laktaza bola 0%, diaminopept. zvysk. aktivita v kryptach, klky bez aktivity, transferaza, endopeptidaza zvyšková aktivita v kryptach. Este pre doplnenie uvadzam, ze pri krvnych testoch boli protilatky proti kravskemu mlieku: pozit +++  Dnes ma syn 11 rokov a my zaciname byt na pochybach, ci sa ozaj jedna o celiakiu, kedze u neho sa velmi silno v tej dobe /ale aj dnes/ prejavovala alergia na mlieko /neskor pri dalsom vysetreni v 9-tich rokoch sa potvrdila laktozova intolerancia/. Obycajne sa vraj pri dodrziavani bezlepkovej diety strati alergia na mlieko, co sa u nasho syna nestalo, prave naopak, laktozova intolerancia pretrvava aj pri dorziavani prisnej bezlepkovej a bezlaktozovej diety. Nemohlo dojst k poskodeniu, resp. vyhladzovaniu klkov v dosledku netolerovania mlieka /laktozy/ a preto sa mohlo nespravne uvazovat o celiakii? Aj Vase zhodnotenie jeho krvnych testov nam nahovara, ze z nich sa v tej dobe nemohla diagnostikovat celiakia. Napr. po pol roku dodrziavania diety boli vsetky krvne testy syna negativne, co sa zdalo zvlastne aj osetrujucemu gastroenterologovi, ale nejako sa dalej s tym nezaoberal a prikladal to doslednemu dodrziavaniu bezlepkovej diety a prikazal pokracovat v bezlepkovej diete. Take iste vysledky boli aj po dalsich testoch asi po roku a vtedy povedal lekar, ze to bol asi nejaky
omyl. Jeden jediny raz sme sa zmylili a pri podavani jedla nasmu synovi sme mu dali tarhonu /ktora obsahuje psenicnu muku/ a vtedy nemal po nej ziadne negativne reakcie. Pozn. este pred zistenim diagnozy celiakia maval syn velmi caste bolesti brucha a zlte riedke hnacky a nechcel jedavat. Ak by tieto nase pochybnosti mali urcite realne opodstatnenie, predpokladam, ze by sa mali uskutocnit nove komplexne vysetrenia mojho syna. Ale kedze je na bezlepkovej diete, ta by sa asi musela prerusit a az potom by sa robili testy, aby neboli dodrziavanim diety skreslene /bezlaktozova dieta by sa dodrziaval nadalej/. Som velmi prijemne prekvapeny z Vasej velmi zaujimavej a na slovenske pomery vynimocnej web stranky. Takto si predstavujeme komunikaciu lekar-pacient. Dakujem Vam za Vasu radu a odpoved a zelam Vam vela uspechov. Miloslav B.

ODPOVEĎ: Vážený pán Miloslav, ak u Vášho syna ide skutočne o celiakiu, potom antigliadínové a antiendomyziálne protilátky, ak by sa odobrali v tejto dobe by mali byť negatívne ( ak boli vyšetrované v čase stanovenia diagnózy celiakie, a teda v období bez diety, mali byť pozitívne). Po zhruba ročnom dodržiavaní prísnej bezlepkovej diety by sa mal zlepšiť a neskôr aj normalizovať aj histologický nález z tenkého čreva aj napriek tomu, že pacient v skutočnosti má celiakiu. Normálny nález uvedených protilátok ako i normálny histologický nález  svedčí pre striktné dodržiavanie bezlepkovej diety. Subtotálna atrofia klkov tenkého čreva je síce pre celiakiu typická, ale nie špecifická. Váš predpoklad, že ju mohla spôsobiť aj laktózová  intolerancia, je správny. Ak teda chcete mať presnejšiu informáciu o skutočnej diagnóze Vášho syna, bolo by treba u neho zopakovať endoskopické vyšetrenie s odberom vzorky sliznice tenkého čreva na histologické a imunohistochemické vyšetrenie.

Číslo otázky: 19/2003-THC-32
Predmet: problem
Dátum: 19. septembra 2003 10:40


Vazeny pan doktor, velmi som sa potesila, ked som nasla Vasu poradnu. Mam gastroenterologicke problemy asi 6 rokov a velmi potrebujem radu. Mam 54 rokov, som vydata, mam dve deti, vazim 52 kg (vyska 160 cm ). Dlhe roky trpim zapchou, hnackami, plynatostou, nechutenstvom a syndromom chronickej unavy. V roku 1985 som bola operovana na zlcnik - bol nefunkcny a mala som dva velke kamene. Nedrzala som dietu a moje problemy v mensej miere pokracovali.
V roku 1988 som bola operovana na maternicu, mala som myomy. Bola odstranena ale vajecniky zostali. V tom obdobi sa mi zacala prejavovat depresia. Zacala som sa liecit u psychiatra. Brala som rozne psychofarmaka cely cas doteraz. Teraz je to Biston a seropram. V tomto obdobi som niekedy pribrala alebo schudla 8-9 kg. Depresia ustupovala ale necitila som sa dobre. Cely zivot trpim na zapchu a od mladi na hemoroidy. V roku 1998 ma zacali trapit hnacky. V roku 1999 som schudla 9 kg. Bola som na vysetreni medzi inym aj kolonoskopia. Vysledok bol negativny a diagnoza postcholecysticky syndrom. Brala som nejaky cas lieky - Isochol, Prepulsid. Asi pol roka to bolo lepsie ale potom znovu nastali rovnake problemy v plnej intenzite. Isla som na vysetrenie, nieco som absolvovala, ale mala som ist na kolonoskopiu. Na toto vysetrenie som sa bala ist, lebo mam velmi zlu skusenost z minuleho. Vtedy sa mi stalo toto. Dostala som sirup na vycistenie criev. V noci som sa zobudila na nutkanie na stolicu. Nieco vyslo a chcela som sa vratit do postele. Zostalo mi velmi zle a dalej neviem, co bolo. Prebrala som sa, ze ma manzel kriesi na chodbe. Lezala som na tvari - potom som mala modriny. Asi som stratila vedomie viackrat, lebo aj vzadu na hlave som mala hrce. Celu hlavu som mala doudieranu, ze som si len s bolestou mohla lahnut. Udrela som si aj chrbticu, co sa prejavilo bolestami v stehennom klbe. Pocas vysetrenia som tiez stratila vedomie. Tak som bola znicena, ze som dostala infuziu a bola som na CT v N.Zamkoch. Toto sa odohralo v roku 1999. Potom som vela pribrala. Na zaciatku roku 2002 som vazila 68 kg. V tom case som brala Ludiomil ( niekolko rokov nepretrzite ). Nastalo zlepsenie v mojom stave a v januari 2002 mi bol vysadeny. V priebehu 4 mesiacov som schudla 12 kg. Mala som absolvovat kolonoskopiu, ale nemala som odvahu. Stretla som sa s lekarskym nazorom, ze netreba, ked bola robena v roku 1999. To mi velmi vyhovovalo. Teraz v lete som schudla dalsie 4 kg. Bojim sa, ci nemam nejaky vazny problem s crevami. Obraciam sa na Vas s prosbou o Vas nazor, ci mam ist na kolonoskopiu alebo staci ked som bola v roku 1999. Mala by som absolvovat vysetrenie? Prosim Vas o odpoved. Vopred dakujem. S pozdravom Lucia.

ODPOVEĎ: Vážená pani Lucia (Mária), Vaše tráviace ťažkosti sú najskôr spôsobené funkčnou poruchou vyprázdňovania celého tráviaceho traktu a žlčových ciest. Stav má súvis s Vašou psychikou, ale vzhľadom k Vášmu veku Vám odporúčam kontrolné gastroenterologické vyšetrenie, aby sa vzhľadom na chudnutie vylúčili iné závažnejšie ochorenia. Nutkanie na stolicu a popísaná príhoda, ktorú ste mali počas prípravy na kolonoskopiu bola  najskôr spôsobená prílišným odvodnením organizmu po preháňadle. Kolonoskopiu Vám možno Váš gastroenterológ navrhne neskôr po tzv. terapeutickom teste na uvedenú funkčnú poruchu tráviaceho traktu. Ak máte zlú skúsenosť z minulého kolonoskopického vyšetrenia, skôr ako pôjdete na gastroenterologickú kontrolu, informujte sa na možnosť vykonať toto vyšetrenie v uspatí. Kolonoskopiu v celkovej anestéze však poisťovňa nehradí. U nás toto vyšetrenie na želanie pacienta v uspatí robíme.

Číslo otázky: 20/2003-THC-33
Predmet: plynatost
Dátum: 19. septembra 2003 10:47


Vazeny pan doktor,  Vasa poradna je uzasna vec, a preto som sa rozhodla ziskat od Vas radu. Mam 54 rokov, som vydata, jedno dieta. Bola som operovana na maternicu. Trapi ma dlhe roky plynatost a hemoroidy. Teraz sa moj stav velmi zhorsil. Pri unikani plynov sa mi do krvi podrazdia hemoroidy. Absolvovala som vysetrenie ale ma neuspokojil vysledok. Prosim Vas, co mam robit, da sa to liecit? Prosim o Vasu radu. Vopred dakujem. S pozdravom Zuzana.

ODPOVEĎ: Vážená pani Zuzana, škoda, že nepíšete, aký bol výsledok Vášho vyšetrenia a u akého odborníka ste boli vyšetrená (nezaujíma ma meno, ale jeho špecializácia, dôležité je, či to bol gastroenterológ). Ak trpíte na plynnatosť roky a za ten čas sa u Vás iné závažnejšie príznaky ochorenia tráviaceho traktu neobjavili, môže ísť najskôr o syndróm dráždivého hrubého čreva. Na upresnenie diagnózy ste mi však poskytli má informácií. Hemoroidy sa dnes už  dajú liečiť mnohými spôsobmi a úspešne.

Číslo otázky: 21/2003-THC-34
Predmet: problem - psychicke faktory zhorsenia stavu pri ochoreni na celiakiu
Dátum: 25. septembra 2003 10:29


Dobry den,
Kontakt na Vas som nasiel na stranke www.celiakia.sk a chcel by som sa opytat na veci suvisiace s celiakou, kedze viem, ze sa zaoberate gastroenterologiou. Konkretne by som sa chcel opytat, ci existuju nejake psychicke faktory tohoto ochorenia. Exmanzelka mi v suvislosti s mojim stretavanim s dcerou neustale pripomina, ze "psychicky stres, neistota a nepokoj moze u chorych na celiakiu posobit ako katalyzator manifestacie ochorenia (prepuknutie celiakalnej krizy) aj pocas dodrziavania bezlepkovej diety". Tieto argumenty pouziva vo velkej miere a snazi sa tymto ovplyvnovat sposob a priebeh mojich stretnuti s dcerou. Napriek upornej snahe som o psychickych faktoroch celiakie ( zhorseniu stavu - prepuknutiu cekiakalnej krizy (???) vdaka psychickemu stresu aj napriek prisnemu dodrziavaniu bezlepkovej diety ( !!! )) nenasiel na Internete ani zmienky a tak som rozhodol napisat Vam ako odbornikovi. Dcera Alzbeta  ma 4,5 roka.
Za skoru odpoved vopred dakujem Ivan N.

ODPOVEĎ: Vážený pán Ivan, ak Vaša dcérka dodržiava prísnu bezlepkovú dietu a je pravidelne sledovaná detským gastroenterológom, malo by byť všetko  v poriadku. Samotný stres pri dodržiavaní bezlepkovej životosprávy nemôže vyvolať zhoršenie celiakie, môže však byť jednou z príčin vzniku syndrómu dráždivého hrubého čreva, ktorý
má viacero foriem a jedna z nich (s hnačkou) môže u neinformovaného pacienta, resp. jeho okolia vyvolať dojem, že došlo k zhoršeniu celiakie.  To, že na dieťa v tomto veku nemá stres blahodárne účinky bez ohľadu na to, či trpí na nejakú chronickú chorobu alebo je úplne zdravé, je už iná téma, vhodná skôr na konzultáciu s psychológom.
Obaja s Vašou exmanželkou by ste mali mať na pamäti, že Vaša dcéra Vašimi nezhodami trpí viac ako si myslíte. Nezhadzujte vinu jeden na druhého, ale pokúste sa spolu komunikovať ako dospelí ľudia. Veď aj hlavným motívom Vašej firmy je komunikácia a bez nej to asi ani v tomto prípade nepôjde k lepšiemu. Budúcnosť je jasná...  Vašou budúcnosťou (a to mám na mysli aj Vašu exmanželku) je Vaša dcéra!         

Číslo otázky: 22/2003-THC-35
Predmet: moj problem
Dátum: 25. septembra 2003 13:00


Velmi pekne Vam dakujem za odpoved. Opisem Vam moj problem: Mam 34 rokov, 160 cm, 49 kg, som vydata, mam dve deti, prekonala som dve operacie cist na vajecnikoch a operaciu slepeho creva. Pred dvomi rokmi ma v noci zobudila prudka bolest brucha /to bolo uz 3 roky po slepom creve/. Nasledne som mala urobene odbery krv, moc, sonograficke vysetrenie brucha, vysetrenie ladvin. Vsetky vysledky boli negativne. Po tejto prihode som zacala mat problemy so stolicou a tlakom, resp. pocitom plnosti konecnika. Odvtedy mi pocas dna, ale hlavne vecer silne pracuju creva, v bruchu mi stale puka, brucho ma stale boli /cele brucho, bolest ako pred stolicou/ Stolicu mavam pravidelne rano /skor tuhsia stolica/ a poriadne sa vyprazdnim, no i napriek tomu mam cez den viackrat nutkanie na dalsiu stolicu. Tu vsak nastavaju problemy - citim, ze sa potrebujem vyprazdnit, ale stolica nechce ist von. Takze sa nevyprazdnim a brucho ma zasa boli, akoby som sa vobec cez den nevyprazdnila. Vzhladom na ten tlak v konecniku som podstupila i rektoskopiu, ktora bola tiez v poriadku. Obvodny lekar mi spravil i vysetrenie stolice - nepamatam si nazov vysetrenia, bolo to na take kartonove papieriky bielo-cervene, vraj sa taketo vysetrenia robia az tak u patdesiatnikov. Vysetrenie bolo tiez v poriadku. Tak ma nakoniec lekar poslal k psychiatricke, ktora moj stav posudila ako psychosomaticky a dala mi lieky Amitriptylin. Medzitym som mala viackrat urobene opakovane krvne testy, moc, stolicu, vysledky boli v poriadku. Po gynekologickej stranke som tiez v poriadku /gynekologa navstevujem poriadne pravidelne/.
Prosim Vas, poradte mi, co mam dalej robit, aky mate nazor na moj problem. Musim podstupit kolonoskopicke vysetrenie? Uz rektoskopicke vysetrenie ma velmi bolelo, kolenoskopie sa velmi bojim. Nestacilo by CT vysetrenie hrubeho creva?
Vopred Vam velmi pekne dakujem za Vasu odpoved. Mozete mi este raz napisat, ak mi odpoviete, kde presne najdem odpoved? Dakujem. N.

ODPOVEĎ: Vážená pani Katarína, na základe popisu Vašich ťažkostí ide u Vás najskôr o syndróm dráždivého hrubého čreva (spastickú formu bez hnačky). Kolonoskopia túto moju domnienku môže iba potvrdiť. Je to síce nepríjemný výkon, ale niektoré pracoviská  majú možnosť ju vykonávať aj v celkovej anestézii. Túto možnosť na želanie majú aj moji pacienti. Ak ste v poslednom období neboli na gastroenterologickom vyšetrení, požiadajte svojho lekára, aby Vás naň odoslal. Radím Vám však nájsť si pracovisko, kde lekár bude mať na Vás dostatok času, pretože ak sa uvedené ochorenie u Vás potvrdí, jeho liečba si žiada predovšetkým trpezlivosť tak zo strany lekára, ako i pacienta. Pri vzájomnej dôvere sa potom dostaví aj zlepšenie stavu pacienta.

Číslo otázky: 23/2003-THC-36
Predmet: bez názvu
Dátum: 27. septembra 2003 10:15

Dobry den pan Doktor, ani si neviete predstavit aka som stastna ze som objavila Vasu stranku na internete, predsalen o chulostivejsich ochoreniach je lepsie rozpravat takouto cestou ako tvarou v tvar. Volam sa Lubica a mam 18 rokov. Moj problem zacal pred rokom. Bolo to cez letne prazdniny, nahle som dostala dost silnu hnacku ktora pretrvavala velmi dlho. Niekedy mala doslova vodovu konzistenciu, inokedy to bolo o nieco lepsie. Myslela som ze to prejde a tak som prvy tyzden s tym ani neisla za lekarom. Koncom toho prveho tyzdna sme vsak isli na dovolenku (na 2 tyzdne) a tak uz ked som aj chcela ist lekarovi, nebol na to cas. A tak som stravila celu dovolenku s hnackou a neprijemnym pocitom v bruchu - ten bol pravdepodobne sposobeny tou hnackou. Stolicu som mala aj 7 kratdenne, niekedy to ani nebola stolica v pravom slova zmysle, bolo to skor len take nutkanie. Nasadila som si samoliecbu - Hylak, ked sa minul ten tak to bola Smekta a zivocisne uhlie. Ked sme sa vratili z dovolenky moje problemy stale neustupovali - trvali uz 3 tyzdne tak som navstivila moju detsku lekarku. Ked som jej povedala ze to trva uz 3 tyzdne, zhrozila sa, povedala som jej moje symptomy: hnacka, ubrala som na vahe myslim ze 5 kil, a v stolici bolo vele cohosi bieleho (neskor som sa dozvedela ze to bol hlien), po case uz to nebol iba hlien ale aj krv. Tak mi urobila nespocet roznych vysetreni, urobila mi vytery, zlepy, taktiez som jej musela nosit kazdy druhy den kusok stolice ktory asi posielala do laboratoria. Vsetky vysetrenia vsak mali kladnu odpoved, cize na nic neprisli. Tak som isla na tyden do nemocnice kde mi kazdy den brali zopar skumaviek krvy a na potrebu som musela chodit na "serblik" ktory pokazde kontrolovali. Koncom toho tyzdna v nemocnici mi zacali davat Hilak. Nic sa vsak nezlepsilo, iba som v nemocnici asi kilo pribrala. Potom mi uz ziadne vysetrenia nerobili hoci vlastne vobec neprisli na to co mi vlastne bolo. Ja som bola stastna ze som uz z nemocnice doma a tak som ani uz o ziadne ine vysetrenia nemala zaujem. Stolica sa postupne upravila - dokopy to vsak trvalo asi 3 mesiace. Presliel priblizne presne rok a podobne symptomy sa mi zacali objavovat znova. Jediny rozdiel je v tom ze nemam hnacku. Stolica je tuha ale na chadza sa v nej dost vela hlienu a uz aj krv. Takto to trvalo asi tyzden, po tyzdni som navstivila moju lekarku a povedala som jej ze sa mi to asi zase vracia. Ona mi zatial urobila iba vyter a povedala ze sa mam o tyzden u nej zastavit koly vysledku, ze sa poradi o tom aj s inymi kolegami a pripadne ma posle na rektoskopiu. Avsak na druhy den som hned prisla opat za nou a povedala som jej ze uz sa to upravilo. Mama mi povedala ze vraj na stolicu je dobra struhana mrkva. A tak som ju po dobu 2 dni jedla a vtedy hlien uplne zmyzol. Jeden dedn som vsak tu moju mrkvovu stravu vysadila a objavilo sa to znovu, dokonca pribudla aj krv. Moje novodobe symptomy su podobne tym z minuleho roku: castejsie chodim na VC - hoci niekedy zo mna nic nevyjde iba krvavy hlien alebo stolica zmiesana z hlienom a svetlou (cerstvou) krvou. Este som spozorovala ze cez den skoro vobec nemam vetry, vzdy ich mam az pri stolici a cez den este pocitujem taky mensi tlak v konecniku. Ked som citala vasu stranku, skusila som porovnat moje symptomy s tymi ostatnymi co som tam citala a zda sa mi ze by to mohli byt tie hemeroidy. Len trochu mi to nesedi s tym ze pri hemeroidoch je krv na zaciatku a hlieny sa tvoria az neskor, u mna je to opacne. Je vsak fakt ze na hemeroidy mi vysetrenie nerobili takze by to mozno aj mohlo byt ono. Mohli by ste mi prosim poradit Vy - skuseny odbornik? S tychto mojich dohadov som uz na nervy, tento rok som v maturitnom rocniku a na nic sa neviem sustredit, stale iba myslim na tu moju "neznamu" chorobu a mam strach ze budem musiet podstupit znova to vsetko co pred rokom a zasa to bude mat nulovy vysledok. Velmi pekne vas prosim o radu pan doktor. Ak stanovite vasu diagnozu, prosim vas povedzte mi aj ako dlho sa take nieco lieci. Este mam na Vas jednu otazocku: hned ako to bude mozne navstivim moju lekarku a poviem jej ze sa mi to vratilo, lenze ona mi povedala ze by mi chcela dat urobit rektoskopiu. Ja sa toho vsak strasne bojim, moje sestry su zdravotne sestry a hovorili ze je to velmi neprijemne a bolestive. Neda sa to nejakym sposobom obist a urobit taketo vysetrenia inou cestou? PS: neviem ako to na tejto stranke chodi, ci zasielate odpovede priamo na e-mailovu adresu pacienta alebo odpoved najdem az na vasej stranke. V kazdom pripade - velmi pekne Vas prosim o zaslanie vasej odpovede na moju e-mailovu adresu z toho dovodu ze nemam casty pristu na internet. Velmi pekne Vam vopred dakujem. S uctou Lubica

ODPOVEĎ: Milá Ľubica, keď som si prečítal Váš mail, musím povedať, že Vás úprimne ľutujem, že za rok Vám nikto nestanovil diagnózu, ktorá je podľa popisu Vašich ťažkostí veľmi pravdepodobná. Najskôr u Vás ide o chronický zápal hrubého čreva (veľmi pravdepodobne to bude ulcerózna kolitída). Chápem Vaše obavy z rektoskopie, naozaj to nie je príjemná vyšetrovacia metóda, ale optické vyšetrenie hrubého čreva je u Vás bezpodmienečne potrebné. Toto vyšetrenie sa dá urobiť aj šetrnejšie kolonoskopom (čo je ohybná optická hadička, ktorá sa zavádza do konečníka a dá sa tak prezrieť ak je to potrebné, aj celé hrubé črevo, prípadne zobrať vzorka sliznice na mikroskopické (histologické) vyšetrenie. Okrem toho kolonoskopia sa dá urobiť na niektorých pracoviskách (okrem iných aj u nás) aj v celkovej anestézii (uspatí), ale toto uspatie poisťovňa nehradí.

Číslo otázky: 24/2003-THC-37
Predmet: Žiadosť o odbornú radu prostredníctvom Vašej web-stránky
Dátum: 29.septembra 2003 00:59

Vážený pan doktor. Počas prestávky pri jednom počítačovom školení som sa náhodou preklikal na stránku venovanú celiakii a cez túto stránku som sa dostal až k Vám, na Vašu webovú stránku. Vaše aktivity sú na nezaplatenie a veľmi oceňujem možnosť konzultácie zdravotných problémov s odborníkom cez počítač. Stránka je výborná, jednoducho idete s dobou. Verím, že Vám to v konečnom dôsledku rozšíri počet klientov, pretože človek radšej uprednostní lekára, ktorý má záujem a vedomosti, ako lekára, ktorého by si dobrovoľne nikdy nevybral, ale ku ktorému spádovo patrí - a to aj za cenu prípadného vycestovania za odborníkom. Držím Vám palce. Už vtedy, asi 22.4.2003, som ako Pavol zasielal na www.celiakia dotaz, na ktorý ste mi vtedy odpovedali. Písal som to ale cez prestávku, bolo na to málo času a hlavne tam bolo málo miesta na opísanie celého problému. Mám obrovské zdravotné problémy, kvôli nejakej neurčitej, banálnej bolesti brucha by som sa na Vás určite znova neobracal a neoberal Vás o drahocenný čas. Možno by ste mi vedeli nejako poradiť ? Mám 45 rokov, som vysokoškolsky vzdelaný, som ženatý a mám 2 deti - 12 a 10 rokov. Pôvodným povolaním som lesník, neskôr som sa zameral na ekonomiku, pričom posledných 9 rokov som pracoval v banke. V súčasnosti som už skoro rok  nezamestnaný, o zamestnanie som prišiel zo zdravotných dôvodov - nevládal som už stíhať pekelné pracovné tempo. Vylúčenie stresu však vôbec nič nezmenilo a postupne sa to z roka na rok naďalej zhoršuje. Mám súčasne problémy s črevami ako aj s imunitným systémom. Som presvedčený, že ide o nejakú vrodenú chorobu. Prvé 3 roky svojho života som vraj bol veľmi chorľavé dieťa, ktoré celé noci preplakalo s večne nafúknutým bruškom. Už vtedy som mal úporné obstipácie, suchú pokožku a ekzém, prekonal som 8 ťažkých zápalov priedušiek a pľúc, liečil sa v Smokovci a vraj mi hrozila astma. Po presťahovaní sa rodičov do iného regiónu sa môj stav zlepšil a detstvo a pubertálny vek som prežil bez výraznejších chorôb. Problémy som mával iba s bruchom, ale nie extrémneho charakteru - úporná obstipácia, kvasná dyspepsia a seboroický ekzém ako dôsledok kvasenia v črevách. Čím som bol starší, tým viac sa ekzém zhoršoval (najmä vo vlasovej časti) a tým viacej ma aj z hocičoho nadúvalo, najmä ale z chleba a pečiva a z ovocia. Napriek tomu som robil vrcholový šport, bol som schopný podávať extrémne športové výkony, jednoducho prototyp nadpriemerne zdatného a zdravého človeka - nechytala sa ma v tom čase ani len nádcha. Zlom nastal po ukončení VŠ - stačili mi 2 roky zlej životosprávy v lesnom hospodárstve (celý deň suchá strava, veľa chleba, konzervy, sem tam alkohol, ktorý som dovtedy ako športovec prakticky nepoznal, extrémne klimatické podmienky vysokohorského prostredia atď.) a všetko sa zmenilo. V roku 1986 som zrazu v priebehu roka prišiel o 10 kg svalovej hmoty (z 80 kg som padol na 70 kg pri výške 180 cm = to je približne aj moja súčasná váha) a spustila sa 17 rokov trvajúca lavína chorôb, ktorá ma doslova zlikvidovala. Dnes mám oficiálne tieto diagnózy: - Bližšie nešpecifikovaná črevná malabsorbcia so selektívnym deficitom laktázy, s kvasnou dyspepsiou a parciálnou atrofiou klkov - Chronická habituálna obstipácia a dolichokolon (zistená aj spomalená pasáž črevom - ileostáza) - Cholecystolitiáza charakteru sludge so známkami chronickej biliárnej dyspepsie, septovaná cholecysta + mám neustále zvýšený cholesterol okolo 6,5 mmol/l, aj keď som štíhly ako prútik, málo jem a snažím sa športovať, ak práve nie som chorý - Deficit špecifickej celulárnej imunity - Recidivujúce infekty HDC (chronická sinusitída, laryngitída, tonzilitída), chronická stafylokoková infekcia (S. aureus) rezistentná na ATB - Chronická konjunktivitída
- Chronická prostatitída
- Chronická vazomotorická rhinitída
- Dermatitis seborrhoica / Psoriasis vulgaris (rôzne názory lekárov)
- Rekurentná aftózna stomatitída (po dôslednom vyhýbaní sa laktóze v súčasnosti už len ojedinele)
V r. 1998 mi fibroskopiou z duodena zistili v regione parciálnu atrofiu klkov a stanovili dg. celiakia II. st. Protilátky mi vtedy vyšli negatívne. Napriek blp diéte sa mi moc dobre nedarilo, zlepšenie imunity nastalo iba na začiatku, keď som pre nedostatok vedomostí nejedol takmer nič, len jednotvárnu, málo pestrú stravu. Zhoršenie nastalo v čase, keď som rozšíril sortiment a navyše začal vypekať chleby (veľa mlieka + blp múka sama o sebe obsahuje sušené mliečne produkty, droždie ?). Zhoršila sa mi imunita, mal som nepretržite aftóznu stomatitídu a schudol som až na 60 kg. Navyše som robil aj chyby z nevedomosti pri dodržiavaní blp diéty, takže nemôžem povedať, že moja diéta bola na 100 % (obilný škrob v multivitamínoch, kečup, pretlak a pod.). V súčasnosti ale afty takmer nemávam, aj keď som na normálnej strave, čiže to bolo zrejme vďaka laktózovej intolerancii. O tom, že ju mám, som ale vtedy nič netušil. Po roku diéty som v zime 1999 absolvoval vyšetrenie vo Výskumnom ústave výživy v Bratislave:  Laktózová krivka: po podaní 100 g laktózy došlo k vzostupu glykémie o 0,7 mmol/l - plochá krivka, patologické. Vtedy ma 24 hod. intenzívne preháňalo a následne som dostal silnú chrípku s horúčkou 40 °C. Infekty HDC som dostal aj neskôr po každom laktózovom teste. Xylózový test: po podaní 25 g xylózy za 5 hod. sa močom vylúčilo 4,8 g xylózy, v sére 36,8 mg% - norm. rezorpcia. Biopsia jejuna: index klky : krypty 3 - 2 : 1, chronická enteritída s parciálnou až ťažkou parciálnou vilóznou atrofiou. Protilátky AGA, ARA, AEMA vyšli negatívne. Po dohode s VÚV som následne absolvoval niekoľkomesačný záťažový test, kedy som mal byť na celkom normálnej strave, a v lete 1999 som mal takéto výsledky: Laktózová krivka: 100 g laktózy - vzostup glykémie o 1,4 mmol/l - plochá krivka D-xylózový test: 25 g xylózy - za 5 hod. sa močom vylúčilo 2,02 g xylózy, v sére 21 mg% - výrazné zhoršenie výsledku, na základe toho potvrdili diagnózu celiakie a pokračoval som v blp diéte. Biopsiu mi opakovane nerobili. Neviem, možno to bolo tým, že mi nikto nekázal úplne vylúčiť mlieko (kyslomliečne výrobky mi dokonca odporúčali), ale zhoršovanie imunity pokračovalo ďalej a rovnako aj tráviace problémy. Na jar roku 2000 som bol opäť na tom istom pracovisku, tentokrát už pod hlavičkou ÚPKM ako Klinika imunológie a farmakológie: Robili mi opäť biopsiu a vyšlo mi opäť to isté, napriek blp diéte (index klky : krypty 3 - 2 : 1, L 20%, S 100%, T 100%). Protilátky mi opäť nevyšli. Preto mi diagnózu celiakie ako aj blp diétu oficiálne zrušili a od tej doby ju nedodržiavam. Imunológovia mi potvrdili imunodeficit celulárnej imunity (zníženie T-helperov CD4 a zvýšenie T-supresorov CD8, patologický pomer TH : TS cca 0,5, pričom má byť 1: 1). Opätovne mi potvrdili silnú bakteriálnu alergiu - trojdňový polystaphana test, škvrna 8 x 5 cm. Prick-testy na zistenie okamžitej alergickej reakcie mi nevyšli pozitívne na nič, len na kotrolnú látku - histamín som mal +++ reakciu. Kožná lekárka vtedy vzhľadom na kožný nález a popísané problémy vyslovila podozrenie na poruchu protikandidovej imunity, ale pri teste oneskorenej citlivosti mi vyšli len hranične znížené hodnoty kandidacídie a v stolici sa kvasinky nenašli, takže z toho nebolo nič. Mal som však masívny nález Staphyllococcus aureus a Streptococcus pneumonie a stredný nález Enterobacter sp. v spute a v tonzilách, aj keď by to navonok nikto nepovedal - laboratórne príznaky zápalovej aktivity boli v norme (FW,CRP,KO,Ig) a rovnako som bol bez teplôt, takže mi pred odberom ani moc nechceli veriť, že som v skutočnosti strašne zapálený, že ma štípu močové cesty ako aj oči, bolia kĺby a som strašne unavený a videl som, že ich potom výsledok kultivácie dosť hodne prekvapil. Sedimentáciu mávam aj počas najsilnejších zápalov v norme, zato mávam už roky zvýšený počet leukocytov, kedykoľvek mi odoberú krv na vyšetrenie. V ÚPKM mi predpísali cielenú liečbu transfer faktormi (injekcie Immodinu, extraktu bielych krviniek od darcov), ale nepomohlo mi to, rovnako ako mi v minulosti nepomohla liečba bakteriálnymi lyzátmi typu Bronchovaxom, Ribomunyl a IRS. Lyzáty mi dávali v novembri, v čase, keď som býval akútne chorý, čo ešte zhoršilo situáciu - väčšinou nasledovala okamžitá reakcia v podobe nádchy a do 24 hod. som mal zápal priedušiek (Bronchovaxom). Nepomohla ani iná, doplnková liečba: enzymoterapia liekom Phlogenzym - žihľavka na stehnách po cca týždni. Obnova črevnej flóry liekom Hylak - celková reakcia organizmu, vošlo mi to do kĺbov a pociťoval som silné pichanie ako ihlou doslova vo všetkých, aj najmenších kĺboch. Tá istá reakcia prebehla aj pri opakovanom podaní s odstupom cca 2 rokov. Raz som mal aj nejakú šokovú reakciu po podaní nejakej injekcie na povzbudenie v alergologickej ambulancii (dodnes ale neviem, čo to bolo, pani doktorka sa vtedy veľmi zľakla a viac mi to nedala). Po cca 2 hod. som sa v robote nedokázal zodvihnúť zo stoličky, museli ma odprevadiť domov, celkom mi vtedy očervenela hlava, konce rúk a nôh, kľudový pulz mi vybehol z 60 na 120 za min. a zrejme mi veľmi poklesol tlak, lebo som bol na kolaps. Manželka a deti boli riadne vystrašené, ale ako bývalý športovec so silným srdcom som to doma poležiačky s vyloženými nohami prežil. Kedykoľvek však, či už pri týchto prípadoch, alebo neskôr pri alergii na ATB, som mal vždy oneskorenú reakciu, nikdy nie okamžitú (pri liekoch dokonca až po niekoľkých dňoch užívania). To isté platí aj pri potravinách, tam ide o hodiny až 24 hod., zrejme to súvisí s tým, ako je zaplnený tráviaci trakt a následne ako rýchlo sa patogen dostane do čriev. Len na baktérie a vírusy reagujem okamžite a silno, pričom reakcia sa naplno rozvinie zasa s odstupom času v priebehu 24 hodín. Dokonca niekoľko hodín dopredu reagujem na to, že niekto v rodine bude mať herpes, alebo ochorie. Keďže sa problémy s imunitou naďalej zhoršovali, poslala ma imunologička z alergologickej ambulanice na interné vyšetrenie do nemocnice v regióne v novembri 2001: Fibroskopia z duodena: histologicky vo vzorkách sliznice duodena intenzívna zmiešaná zápalová celulizácia s hojnou účasťou eozinofilov, reliéf sliznice kolíše od úsekov v norme až po atrofický, vyhladený. Pomer klkov a krýpt od 1 : 1 až po 2,5 až 3 : 1. S ohľadom na celiakiu hraničný nález. AEMA IgA vyšlo negatívne. Prvýkrát mi robili aj kolonoskopiu hrubého čreva - opticky nebolo vidieť nič, histologicky: vzorky hrubého čreva intenzívne zmiešané, zápalovo infiltrované, ľahko atrofické - idiopatická kolitída II. - III. stupňa. Ešte raz a naposledy som sa potom dostal do ÚPKM vo februári 2002 - tesne pred zrušením oddelenia VÚV v ÚPKM, takže aj to vyšetrenie už bolo len také narýchlo robené a vôbec som sa nedozvedel niektoré výsledky vyšetrení. Xylózový test: xylóza - S 20,8 mg/100 ml, xylóza - U 3,64 g/5h. Laktózový test: S-Glu 5,04, S1-Glu 5,30, S2 - 5,83, S3 - 5,57, S4 - 5,43. U-Glu negat., U1 až U4 negat. Autoprotilátky ANA, ASMA, APCA, AMA, ATA, ARA,AEMA negat. Biopsia jejuna: 1. mikroskopický nález - S - 100 %, T 100 %, L 0 %. DAPIV - enzymatická aktivita apikálnych častí klkov je veľmi mierne znížená, ostatná časť vykazuje normálnu hladinu akt. enz. GGT - znížená aktivita je v oblasti apikálnych častí klkov, krypty vykazujú výrazne zníženú, miestami až absentujúcu akt. enz. BBEP - v kryptách je prítomná zvyšková akt. enz., ostatná časť bez prítomnej enz. aktivity. 2. histologický nález vyšiel v norme - podľa môjho názoru príčinou bolo to, že sa mi dlho nedarilo správne napasovať sondu a rentgenológ už bol hodne nervózny. Nakoniec mi to tam napasoval sám pod rtg prístrojom, ale oproti minulým biopsiám som tú sondu nemal zasunutú ani z polovice. Za 4 mesiace sa to predsa nemohlo zahojiť ??!!! Opäť som mal nález Staph. aureus a tentokrát mi vyšli aj kvasinky v stolici a ojedinele aj v spute, takže som užíval Nizoral tbl. Od tej doby som sa liečil už iba v imuno- alergologickej ambulancii v mieste bydliska, ale bez akéhokoľvek efektu. Ak som bol na počiatku celej anabázy chorý tak 3 - 4 x za zimu, v súčasnosti už idem z choroby do choroby po celý rok. V minulosti, na začiatku anabázy, som mal 3 roky nepretržite subfebrílie, potom dlhé obdobia bez teploty (ani počas najintenzívnejších zápalov) a v tomto roku, kedy som bol asi najviac chorý za celý svoj život, aj keď som bol doma a bez stresov, som sa zasa vrátil k teplotám. Každý rok sa pridá nejaká "novinka" - tohto roku bolestivosť uzlín pod čeľusťou a v slabinách + zväčšená (ale nebolestivá) uzlina veľkosti fazuľky pod pravou pazuchou. Neviem, ako je to možné, ale nezaberali mi a nezaberajú mi ATB, aj keď by podľa kultivácie mali byť na príslušné ATB citlivé. Pri opakovanom užívaní a silnejúcich dávkach som sa dopracoval k alergii na Biseptol a Amoksiklav (celotelový erytrém a hospitalizácia). Ako tak mi ešte účinkoval Fromilid 250 mg, ale po profylaktickom 2,5-mesačnom užívaní túto zimu (1 x denne) mi prestal zaberať aj tento liek. V podstate som ponechný napospas osudu - všetci ma po neúspešnej liečbe odkázali na imunológiu (urológ, obvodný lekár, infekčné oddelenie), ale pani doktorka si s tým zjavne nevie poradiť. A tak žijem s baktériami v moči, v hrdle, dutinách a pri zhoršení iba čakám, kedy sa to zmierni samo od seba a už sa väčšinou nijako inak neliečim. Reagujem doslova na všetko, čo je vo vzduchu a všetko chytím - stačí ísť medzi ľudí. Denne ma štípu močové cesty, oči, bolí hrdlo a uzliny. Nemusím Vám asi vysvetlovať, aká príšerná únava ma sužuje, ak by som mohol, ani by som nevstal z postele. Pred 5 týždňami som konečne prehovoril imunologičku, aby mi dala súhlas na tonzilektómiu, od ktorej som si veľa sľuboval. Mal som tam nakoniec veľké ložiská, zásah bol opodstatnený, ale zázrak rýchleho zlepšenia imunity sa nekonal. Od tej doby som mal už 3 silné virózy, pričom posledná sa skončila zápalom priedušiek. Po operácii som užíval Klacid 500 mg 1 x denne, ale vôbec mi to neučinkovalo, pooperačné komplikácie (vysoké teploty, hnisanie, nemožnosť 3 týždne sa najesť a vyspať pre bolesti a zápal) ma doslova zrazili na kolená a veľmi som zoslabol. Je mi jasné, že v prípade vážnejšej operácie alebo choroby to so mnou vôbec nemusí skončiť dobre. Aj 5 týždňov po operáci reagujem zatiaľ stále rovnako silno na patogény, len je to už bez tonzíl. Myslím si, že pravá príčina všetkého sa nachádza v črevách a to je aj dôvod, prečo sa na Vás obraciam so žiadosťou o pomoc. Už dávno som vypozoroval, že po vynechaní jedla alebo pri fádnej strave typu ryža a varená zelenina sa mi imunita výrazne zlepšuje a keď mi nezaberali ATB, takto som sa liečil. Prišiel som na to vtedy, keď mi robili vyšetrenia čriev a neumožnili mi dlhšie jesť a navyše mi aj črevá vyčistili silným preháňadlom. Spolu s imunitou mám obrovské ťažkosti aj s tráviacim traktom, spolu to navzájom súvisí. Nikdy som nemával hnačky, naopak úporné obstipácie a čím som starší, tým sa mi zhoršuje motilita čriev a tým aj všetky problémy. Stolica normálne raz za 3 - 5 dní, nenormálne aj raz za 2 týždne (pobyty v nemocnici). Pri vyšetreniach vyjadrili lekári údiv nad tým, ako môže mať taký chudý človek také veľké črevá (rtg tenkého čreva, potreba 2 x toľko bária ako u iných). To isté aj pri hrubom čreve - veľké, zakrútené čreva. Mám obrovské problémy s kvasením v črevách a kvôli tomu nemôžem jesť takmer vôbec žiadne ovocie (najhoršie znášam jablká) - zrejme kvôli ileostáze a pomalému tráveniu sa tam vždy stretne s nestrávenou potravou a končí to kvasením a ekzémom. Mám obrovské ťažkosti s trávením tukov a múčnych jedál, vôbec nestrávim surovú zeleninu a všeobecne všetky ťažké jedlá, často mávam v bruchu doslova balvan a celý deň som ako ovalený únavou. Takáto potrava mi väčšinou leží celý deň nestrávená v bruchu a v noci sa potom často budím na pocit nesmiernej ťažoby, v ústach nemám sliny, svrbí ma koža na stehnách a rukách a niekedy sa zobudím taký spotený, že môžem žmýkať pyžamo. K tomu sa pridávajú imunitné problémy - totálne zapchatý nos (opuch slizníc) a ráno sa cítim, ako keby som celú noc robil v bani. Toto ma núti podstatnejšie obmedzovať stravu, čo vedie k ešte menšej frekvencii stolice a vzniká tak bludný kruh, ktorý neviem prekonať. Čo sa týka možnej alergie, som presvedčený, že som alergický iba na kvasinky a že predsa len mám tú poruchu protikandidovej imunity. Reagujem dosť presvedčivo na droždie, ale aj na všetko, kde je ocot a čokoľvek, čo prišlo do styku s kvasinkami (maggi, masox, sójová omáčka, kečup, pivo, víno a pod.). Reagujem brušným dyskomfortom (hl. nadúvanie), bolesťou uzlín, rýchlym začiatkom svrbenia ekzému vo vlasoch a nadmernou tvorbou lupín, a pri dlhodobejšom, opakovanom užívaní spustením infektov HDC. Vôbec najhoršie znášanou potravinou zo všetkých je pre mňa pivo (kvasinky, lepok, histamín ?). A teraz na čo by som sa rád opýtal: Stále sa Vás na to ľudia pýtajú - problém stanovenia diagnózy celiakie z výsledkov biopsie a protilátok. Mohlo by sa stať, že mi nevyšli protilátky kvôli imunodeficitu ? Hovorí sa, že u ľudí so selektívnym deficitom IgA to nemusí výjsť (ja ho ale nemám). Zo zdravotnej dokumentácie mi nie je jasné, či mi to robili len v triede IgA alebo aj IgG (v obidvoch triedach asi len v čase, keď som bol na blp diéte, neskôr asi už len v IgA), myslíte si, že by malo zmysel v mojom prípade požiadať o zopakovanie vyšetrenia protilátok v triede IgG ? Neexistuje nejaké preukázateľnejšie vyšetrenie ? Neviem posúdiť výsledky D-xylózového a laktózového testu. Pri poslednom vykonávanom teste mi povedali, že ide o miernu poruchu vstrebávania a stredný stupeň laktózovej intolerancie, iná lekárka priamo z labáku mi však bezprostredne po xylózovom teste povedala, že som mal zďaleka najhorší výsledok z celej skupiny v ten deň, pričom v nej bola aj celoživotná celiatička s ťažkým stupňom poškodenia (ktorá ale bola od detstva na blp diéte). Prvý výsledok môjho testu bol robený po roku trvania blp diéty, pri ktorej som ale denne prijímal mliečne produkty (normálna rezorpcia), druhý test, údajne so značne zhoršeným výsledkom, bol po niekoľkomesačnej skúšobnej záťaži lepkom a posledný už po dlhšom období na normálnej strave, avšak s obmedzeným príjmom mlieka/laktózy, nakoľko v tom čase už mi to spôsobovalo čoraz väčšie ťažkosti. Čo sa týka laktózy, vraj ide o stredný stupeň a mal by som uprednostňovať kyslomliečne produkty. Ja mám ale ťažkosti aj po menšom jogurte, minimálne v podobe nadúvania a kvasenia. Pri opakovanom, dlhodobejšom užívaní sa ťažkosti stupňujú, väčšinou dostanem aj afty - paradoxne pri dodržiavaní blp diéty s nevylúčením mlieka som mal v ústach nepretržite obrovské afty a teraz, na bežnej strave bez mlieka len zriedka. Ťažké afty som mal aj pri ATB s laktózou, pri ATB bez laktózy nie. Čo sa týka priebehu uvedených vyšetrení, najhoršia reakcia bola pri prvom teste (24 hod. hnačky, následne ťažká chrípka), druhé dva boli len so silnou kvasnou dyspepsiou. Chcem sa opýtať, keďže laktózová intolerancia nie je alergia, treba vylúčiť laktózu celkom, aj malé množstvá ? Môže mi vadiť aj laktóza pri pravidelnom užívaní antihistaminík, keď ide o malé tabletky (užívam Claritine 10 mg 1 x denne) ? Z veľkých tabliet multivitamínov s laktózou pri dlhodobejšom užívaní ma ale už nadúvalo, jednoducho mi nerobili dobre a tiež som mal po nich afty. Čo sa týka prípadnej alergie na kvasinky, musí byť sprevádzaná nálezom kvasiniek v stolici ? Nemôžem byť alergický na kvasinky len tak, ako je niekto alergický napr. na ryby a nemôže byť takáto alergia tiež príčinou atrofie klkov ? Kdesi som totiž čítal, že potravinové alergie, okrem snáď vajec a rýb, nikdy nespôsobujú vyhladenie sliznice tenkého čreva ? Jedna detská pani doktorka mi povedala, že možnou príčinou môže byť spomalená pasáž tenkým črevom a tým aj dlhšie pôsobenie patogénov, ktoré vôbec nemusia byť alergénmi, stačí vraj intolerancia. Bolo by aj toto možné ? Ja sa najviac obávam toho, že na vine je kombinácia aj lepku, aj laktózy a aj kvasiniek, a preto mi možno nepomohla blp diéta, aj keď by som bol rád, keby to celiakia nebola. Budem Vám vďačný za každú odpoveď, ktorá by mi trošku rozšírila obzor, pretože mi neostáva nič iné, ako si poradiť sám, keďže vraj v mojom prípade už "medicína dosiahla svoje hranice". Ako som uviedol, kvôli tráviacim ťažkostiam by som Vás neotravoval, ale problémy s imunitou už začínajú byť neznesiteľné a výrazne zhoršujú kvalitu môjho života.  Ešte raz Vám ďakujem za prípadnú odpoveď a ostávam s pozdravom. Pavol

ODPOVEĎ: Vážený pán inžinier, Vaša anabáza je skutočne prípadom pre medicínskeho čarodejníka, ktorým, žiaľ nie som. Ale teraz vážne!  Je veľmi ťažké odpovedať takému vzdelanému a o svojej chorobe tak informovanému pacientovi ako ste Vy. Vaše názory (možno aj správne) na niektoré problémy spojené s diagnostikou a liečbou Vašich ochorení nie som oprávnený komentovať. V medicíne, žiaľ, niekedy existujú aj také prípady, ako je ten Váš a priznám sa, naozaj ani ja na niektoré Vaše otázky odpovedať neviem. Hoci existujú aj prípady celiakie s negatívnymi  AGA a AEMA, nemôže mať celiaku ten, kto má uvedené protilátky negatívne a zároveň aj negatívnu biopsiu tenkého čreva. Vaše negatívne protilátky a pozitívna biopsia i klinicky dokázaná laktózová intolerancia svedčia skôr pre deficit laktázy s následným poškodením klkov tenkého čreva (subtotálna atrofia klkov tenkého čreva sa nevyskytuje len pri celiakií ale aj pri laktózovej intolerancií a iných chorobách tráviacej sústavy. Podľa môjho názoru väčšinu, ak nie všetky Vaše problémy s trávením i ďalšie komplikácie spôsobuje porucha imunity. Pri laktózovej intolerancií musí pacient vylúčiť všetky živočíšne mliečne výrobky (môže piť sójové mlieko). Celiakia býva často združená s laktózovou intoleranciou a pri oslabení črevnej obranyschopnosti (ako je to aj vo Vašom prípade, dochádza k premnoženiu patogénnej flóry v čreve, napr. kvasiniek). Ak máte pocit, že vo Vašom prípade je klasická medicína už bezmocná, zvážte liečbu alternatívnymi spôsobmi. Vyhľadajte si vo svojom okolí odborníka na homeopatiu a obráťte sa na neho. Varujem Vás však v dobrom pred experimentami s rôznymi "liečiteľmi", ktorí na svoju prácu nemajú zodpovedajúcu kvalifikáciu.

Číslo otázky: 25/2003-THC-38
Predmet: bez názvu
Dátum: 30. septembra 2003 18:07


Dobry den prajem Mudr Klucho, mam 23 rokov a pred 6mesiacmi mi zistili syndrom drazdiveho čreva,beriem lieky Dicetel,Bactisubtil,Quamatel,Lexaurin,mam pocit že tieto podávane lieky sa mi navzájom v tele bijú a účinnosť tým pádom zaniká,ja mám zápal hrubého čreva s opakujúcimi sa hnačkami a riedkou stolicou,častým nutkaním na veľkú potrebu,pretrváva stále pocit nedostatočného vyprazdnenia hrubeho čreva,bolesti mám hlavne ráno,poradte mi prosím vhodnú kombináciu liekov,pretože ja som zúfala,pracujem na dosť vysokom poste,a tieto zdravotné problemy mi velmi znepríjemnuju život.Za skorú odpoved ďakujem,s pozdravom Gabriela.

ODPOVEĎ: Milá Gabriela, poskytli ste mi dosť málo informácií na to, aby som Vám mohol vyčerpávajúco odpovedať alebo Vám dať aspoň odpoveď, ktorá by Vás uspokojila. Rátam s tým, že diagnóza syndrómu dráždivého hrubého čreva Vám bola stanovená ako konečná, a že sa vylúčili ostatné závažnejšie ochorenia ako napr. zápalové ochorenia hrubého čreva, nedostatočné vstrebávanie (tzv. malabsorbčný syndróm ) a iné choroby spojené s hnačkou. Ak Vám boli vykonané príslušné vyšetrenia na vylúčenie uvedených chorôb (napr. krvné testy, vyšetrenie stolice, kolonoskopia alebo aspoň rektoskopia) a boli negatívne, diagnóza syndrómu dráždivého hrubého čreva je pravdepodobná, avšak pretrvávajúce ťažkosti, ktoré popisujete by ma nútili k opatrnosti vo vyslovovaní podozrenia na túto diagnózu. Odporúčam Vám využiť jednu z nasledujúcich možností. Ak ste boli spokojná so svojím gastroenterológom, požiadajte ho o kontrolné vyšetrenie. Ak si chcete diagnózu overiť aj inde, môžete (pozri právo na výber lekára), ale potom už choďte rovno na iné pracovisko. Radiť Vášmu gastroenterológovi, aké lieky Vám má predpísať a ktoré z uvedených by som asi zamenil, by nebolo odo mňa etické.

Číslo otázky: 26/2003-THC-39

Predmet: problemy s travenim
Dátum: 17. októbra 2003 13:33

Som 21 rocna studentka, bezdetna. Najskor moj problem zacal (mohla by som to definovat ako nadmernou) plynnatostou, odvtedy sa mi dost zvacsil objem a obvod brucha, pri sedeni mam pocit tlaku na brusnu cast, pocit najedenosti, ale zaroven som hladna a niekedy ma chytaju aj krce. Skvrka mi casto v crevach, mam pocit, ze sa potrebujem vyprazdnit, ale musim cakat, az kym je to akutne, lebo inak nic nejde. Casto chodim na malu, ale to bude aj tym ze vela pijem.
Moje stravovacie navyky neboli moc pravidelne, teraz sa snazim jedavat skore obedy(11:00) a vecere(17:00). Stale mam pocit nafuknuteho zaludka, k tomu zodpoveda aj nadmerna plynnatost(casto ma naduje priamo v zaludku, neviem to presne opisat, akoby sa mi tam uvolnily nejake tlaky). Je mi to uz aj dost neprijemne, ked idem po meste, nic som uz asi 4 hod. nejedla ale stale som plna, priam na prasknutie.Pijem len bylinkove caje (materina duska, medovka)alebo vodu, nepijem kavu bublinkove vody, sladene ani nic podobne. Jem jogurty s vlakninou a bifidickou kulturou. jedavam polievky, biele pecivo - teraz som presla na tmave sojove rohliky .... uz neviem co mam robit, pri sedeni si pripadam ako velka gula. Za skoru odpoved Vam dakujem J.T.

ODPOVEĎ: Vážená slečna, na základe popisu Vašich ťažkostí som zaradil moju odpoveď do tejto rubriky, ale nemám dostatok informácií od Vás na to, aby som Vám mohol presnejšie odpovedať (pozri ako sa správne pýtať ). Do úvahy prichádza mnoho ochorení od funkčných porúch trávenia až po organické ochorenia. (prečítajte si prosím nižšie uvedené odkazy, možno tam bude skrytá odpoveď na Vaše otázky aj Vaša diagnóza, ktorá sa dá presne stanoviť iba po komplexnom gastroenterologickom vyšetrení). Ak ste ešte neboli pre uvedené problémy vyšetrená, požiadajte svojho praktického lekára, aby Vás odoslal na gastroenterologické vyšetrenie. V prípade záujmu  Vás rád vyšetrím na našej ambulancií v čase, ktorý Vám najviac vyhovuje (pozri objednávanie pacientov)

Číslo otázky: 27/2003-THC-40
Predmet: neuvedený
Dátum: 26. októbra 2003 20:35


Dobry den pan doktor. Mate dobry instinkt s urcovanim vztahov v rodine, vsak? Pisali ste totiz mojej sestre Katarine a hned ste prisli na to ze je moja sestra :o). Takze pan doktor, bola som konecne na nejakych vysetreniach a urcili mi diagnozu skor nez som vykrvacala (vtedy som mala menstruaciu a navyse zo mna tieklo dost vela krvy aj z toho vedlajsieho otvoru), bola som sa objednat na tu kolonoskopiu ale povedali mi ze mi to urobia hned, takze cas na protistresovu terapiu som mala nulovy, isli rovno na vec. Zaviedli mi tu hadicku do hlbky 20 centimetrov, dalej nesli lebo vraj dalej bolo vidno zlepsenie a na zaklade toho sa vraj dalo predpokladat ze postupne to je lepsie a lepsie. Povedali ze je to ta ulcerozna kolitida ako ste sa domnievali a predpisali mi Salofalk 500. Prvy tyzden som ho mala uzivat 4x2 a po tyzdni znizit davku na 3x2, o mesiac mam prist na kontrolu. Trochu som sa informovala o tejto chorobe a zistila som ze to nemusi byt chornicke. Je to prevda? Myslim ze v mojom pripade zatial ide len o zapal hrubeho creva - vredy tam este neboli. Tak by ma zaujimalo odkial isla ta krv? Ja som sa pozerala na obrazovku ked boli vo mne s tou kamerou a ziaden zdroj krvy som tam nevidela, a to musim povedat ze jej bolo naozaj dost vela. Chcela by som Vas poprosit este o jednu vec, chcem sa Vas spytat na ten liek. Povedali mi ze ho budem uzivat niekolko mesiacov, mozno aj rok. Uzivam ho tyzden a pol a ziadne vyrazne zmeny nevidim. Na tom papieriku vo vnutri je napisane ze na kontrolu sa ma chodit uz po 2 tyzdnoch a tak si myslim ze po dvoch tyzdnoch by malo byt vidno nejake zlepsenie. Iste zlepsenie nastalo, tej krvy uz nie je tolko, ale stale sa objavuje. Takisto tie hlieny teraz su oddelene od stolice. Stolica je vsak taka redsia nez bola predtym a mam pocit ze tvorba tych hlienov sa este zvysila. Teraz, hlavne rano, chodim na VC a vyjdu zo mna ciste len tie hlieny, niekedy su ciste, niekedy s krvou. Ale jedno sa musi nechat, tie lieky ma zbavili bolesti brucha a toho strasneho pocitu malatnosti a slabosti. Zato mi vsak pridali akesi zvlastne pocity, take bublanie v oblasti konecnika. Su tieto priznaky po jeden a pol tyzdnovej liecbe v poriadku? Lebo ja mam z toho pocit akoby mi nezaberali alebo co. Este som sa chcela spytat, ci nie je potrebne dodrziavat nejaku zvlastnu zivotospravu pri tejto chorobe. Mozem napr. pit kavu a jest co sa mi zaziada? Pocula som ze by clovek mal jest strasne vela bielkovin, vraj to pomaha. Taktiez sa chcem spytat ci mozem uzit pri tych liekoch aspon trosku alkoholu - pretoze sa mi blizi stuzkova a tak by som chcela ochutnat aspon slavnostny pripitok. Bola by som Vam vdacna keby ste mi mohli zodpovedat aj moje predchadzajuce otazky, ktore som Vam poslala este davnejsie. Vopred Vam velmi pekne dakujem. Vasa stala pisatelka  Lubica

ODPOVEĎ: Milá Ľubica, som rád, že môj tip na Vašu diagnózu bol správny. Žiaľ pri Vašej diagnóze za také krátke obdobie liečby nemôžete čakať zázraky a okrem toho si musíte uvedomiť, že ide o chronické ochorenie, ktoré sa však pri správnej životospráve a liečbe dá udržať pod kontrolou (hovorí sa tomu remisia) a dá sa s ním žiť v podstate plnohodnotný život. O životospráve si prečítajte viac na stránke idiopatické črevné zápaly a ulcerózna kolitída. Firma Falk, ktorá vyrába preparát Salofalk,  vynakladá obrovské finančné prostriedky na vzdelávanie lekárov a pacientov a každý gastroenterológ by mal mať týchto materiálov pre pacientov  s Vašou diagnózou dostatok (pacient by ich mal dostať zdarma). Požiadajte svojho gastroenterológa o tieto brožúrky, v nich nájdete všetky potrebné informácie. Záverom v skratke k Vašim otázkam. V čase aktívneho zápalu (teda teraz) musíte dodržiavať bezzvyškovú dietu, teda takú, ktorá neobsahuje vlákninu (viac na uvedených mojich stránkach), ak sa stav upraví, (teda ak nebudete mať hnačku s krvou a hlienom) alkohol príležitostne konzumovať v malých množstvách sa nezakazuje, podobne ani občasné pitie čiernej kávy.

Číslo otázky: 28/2003-THC-41
Predmet: Rada
Dátum: 27. októbra 2003 13:07


Vazeny pan Dr. Klucho, Som velmi rada, ze som na radu svojej priatelky navstivila Vasu stranku. Jej obsah ma velmi milo prekvapil. Mam 30 rokov a od leta pretrvavajuce problemy Zhrnula by som ich asi takto: Pocit tazoby, respektive tlaku v bruchu. Je to nezavisle od prijmania potravy, ale zda sa mi, ze je to omnoho horsie, ak som rozculena alebo v strese. Mam pocit akoby som v bruchu nieco mala, nieco navyse, co mi zavadzia. Citim to napriec celym bruchom, hlavne v oblasti pasu, to je par centimetrov nad pupkom, ale pozdlzne, najviac na lavo a pravo od pupka. Mne sa zda, akoby som mala napriiec bruchom vypuklinu. Navstivila som gastroenterologa, ktory mi na brucho ani nepozrel a rovno ma objednal na EGD. Vzal mi 6 vzoriek sliznice, potvrdil sa HP na ***, - tri kriziky - neviem, co to znamena a taktiez v chronicky kataralny zapal stredneho stupna, miernej aktivity so znamkami crevnej metaplazie. Neviem, co to znamena, ale absolvovala som liecbu, co mi odporucil, Summamed 2x500mg - 3dni, Omeprol - 2x1 - 7 dni a Metronidazol - 2x2 - 7 dni, lebo mam alergiu na PNC atb. Pre absolvovanie liecby som sa rozhodla aj preto, ze zhruba v tom istom case ako som zacala mat obtiaze sa mi na tvari zacali vyhadzovat vyrazky, co nadalej pretrvavalo. Ja som si myslela, ze je to prejavom alergie na nejake jedlo pripadne lieky. Anti HP liecbu som uz ukoncila a musim skonstatovat, ze moje problemy nadalej pretrvavaju, dokonca sa mi na tvari asi v 3 den liecby vytvorili cervene flakate a supinate miesta - zrejme ekzem, ktoreho som sa doteraz nezbavila a zaroven,ked mi po dobrati liekov vzali krv, mam zvysenu hodnotu Amylazy. Prosim, mohli by ste mi poradit, coho sa moze moj problem tykat, myslela som ci moze byt povodcom alergia, ci to moze mat suvis s crevom, hlavne sa bojim toho, ze aj ked mam pravidelnu stravu, neviem pribrat, mavala som okol 53-55 kg, teraz 47-48, ale brucho mam takmer stale velke -vydute, ale nie len v podbrusku, v dolnej casti ale aj v hornej.Moja doktorkami povedala, ze to je od porodu, ale ja som rodila pred 8 rokmi a nikdy som take velke brucho nemala. A ako to je po liecbe HP, ci obtiaze hned vymiznu, alebo az po urcitom case, lebo sa obavam, ci mi bola spravne stanovena diagnoza. Zaroven, by som chcela vediet, ake vysetrenia by som si este mohla dat urobit - existuje USG criev?, ci to moze byt len so stresu, ktoreho mam neurekom, ci si musim znova dat vziat vzorky sliznice, a ci sa mi hodnoty Amylazy upravia sami alebo nie. Vopred srdecne dakujem. Andrea H.

ODPOVEĎ: Vážená pani Andrea, na základe popisu Vašich ťažkostí si myslím, že H. pylori pozitívna gastritída bola len náhodným nálezom, ktorý asi nebol jedinou príčinou Vašich ťažkostí. Ak má byť Vaša diagnóza upresnená treba vylúčiť alebo potvrdiť tzv. malabsorbčný syndróm (čo je porucha trávenia a/alebo vstrebávania živín, do ktorej v širšom zmysle spadá aj celiakia ), potravinovú, resp. inú exogénnu alergiu a ďalšie ochorenia. Po vylúčení organických príčin najskôr prichádza do úvahy funkčná porucha vyprázdňovania tráviaceho traktu. Veľkú časť uvedených ochorení musí potvrdiť alebo vylúčiť gastroenterológ. Máte teda na výber, buď pokračovať tam, kde ste začali,alebo si zvoliť lekára, ktorému budete plne dôverovať. Bez dôvery pacienta si len ťažko možno predstaviť spoluprácu, ktorú si vylúčenie alebo potvrdenie uvedených ochorení vyžaduje. (pozri právo na výber lekára)


Číslo otázky: 29/2003-THC-42
Predmet: Crohn a celiakia - dotaz
Dátum: 27. novembra 2003 8:38

Vážený pán doktor. Mojej manželke (vek 42 rokov) bola kolonoskopiou pred troma rokmi diagnostikovana Crohnova choroba. Opakovane histologicke odbery ju vsak ani raz nepotvrdili. Väčšinou je v remisii, manželka berie Asacol 0,5-1 g denne. Okrem tejto choroby má i pozitívny genetický test na Bechtereva a je pravda, že sa veľmi často sťažuje na boleti v krížoch, chrbte ale najme na celkovú vyčerpanosť a únavu. Od detstva trpela nedostatkom železa, a i v súčastnosti, napriek intenzívnej liečbe Tardyfero Fol jej obsah železa stále klesá. Pokles za pol roka zo 119 na 103 pri súčasnom užívaní uvedeného liečiva. Nedostatok vápnika, ako začínajúcu osteopéniu sa podarilo zastaviť a stav sa zlepšíl bratím vápnika v tabletách. Dosť často sa u nej vyskytovala i Candidová vaginálna infekcia. Stravuje sa uplne vzorovo, málo cukrov, veľa ovocia a zeleniny, celozrnné pečivo, rybí tuk v kapsulách, vylúčila citrusové plody a dokonca na mesiac vylúčial mlieko a mliečne výrobky . . obdobný pokus urobila s vylúčením mäsitej potravy, ale na subjektívnom
zdravotnom stave sa nic nezmenilo. Sprievodným znakom ochorenia sú nepravidelné červené škvrny rôznej veľkosti - mierne vystupujúce nad pokožku ale len an tvárovej časti, dekolte a krku, - ktoré sa v priebehu dňa objavujú a miznú majú rôznu velkost, nijako nesvrbia ani neobťažujú, ale dosť nás znepokojujú. Manželka si dala urobiť testy na alergiu. Potvrdili sa ale len nevýrazne niektoré bežné alergény, avšak nie potraviny. Najviac nás ale znepokojuje nedostatok železa v krvi a s tým spojený pocit únavy a vyčerpanosti. Chcem sa preto opýtat nasledovné: - je možné si zamenit príznaky Crohnovej choroby s celiakiou
- je možné že by súčasne trpela oboma týmito ochoreniami s tým že
celiakia podnietila vznik Crohnovej choroby
- mohol by nedostatok vstrebávania železa ukazovať na celiakiu
- je možné bezlepkovou prísnou dietou v priebehu 3-4 týždňov potvrdiť  celiakiu ak by takáto dieta viedla k podstatnému zlepšeniu subjektívneho stavu pacienta Veľmi pekne Vám ďakujem uz predom za Vašu odpoveď i za to, že vediete takúto diskusiu s pacientami. Zvlášť v dnešnej dobe je veľmi cenné úprimné ľudské slovo a dobrá rada, niekedy možno viac ako lieky. So srdečným pozdravom Bohuš

ODPOVEĎ: Vážený pán Bohuš, Crohnova choroba (ďalej MC) i celiakia majú síce niektoré spoločné príznaky (hnačka, chudnutie, málokrvnosť väčšinou z nedostatku železa a iné) ale odlíšiť tieto diagnózy pre skúseného gastroenterológa väčšinou nie je problém. Ten môže vzniknúť, ak je postihnuté len tenké črevo. Ale pochybujem, že ak sa už gastroenterológ na tenké črevo zameria, aby si tieto dve diagnózy pomýlil. Obe ochorenia sa dajú pomerne dobre odlíšiť pomocou klinického priebehu a vykonaných pomocných a laboratórnych vyšetrení. Súčasný výskyt MC i celiakie je teoreticky možný, ale podobné prípady sú veľmi zriedkavé. Ako som už uviedol, tzv. sideropenická anémia (teda málokrvnosť z nedostatku železa) je častým sprievodným príznakom aj MC aj celiakie, takže usudzovať na celiakiu z tohto jediného ukazovateľa nie je možné. Nasadzovať bezlepkovú dietu u pacienta, ktorý nemá presne stanovenú diagnózu celiakie je chybou, ktorá môže presné stanovenie diagnózy oddialiť, ba až prekryť. Ak je stanovená diagnóza celiakie presná, efekt diety na subjektívne zlepšenie stavu, ako i laboratórne, endoskopické, resp. histologické charakteristiky choroby (teda celiakie) nemožno očakávať skôr ako za 6-12 mesiacov. Doriešenie príčiny vzniku vyrážok u Vašej manželky by tiež mohlo prispieť k objasneniu jej stavu, v čom by mohol pomôcť dermatológ resp. alergológ. Vykonané bežné testy na potravinovú alergiu môžu byť negatívne a predsa uvedené vyrážky môžu mať alergický podklad. K tomu by sa mali vyjadriť títo uvedení odborníci.

Číslo otázky: 30/2003-THC-43
Predmet: PORADNA
Dátum: 6. decembra 2003 11:25


Vazeny pan doktor, obraciam sa na vas s nasledovnym problemom. Nedavno som absolvoval gastroskop. vysetrenie, lebo mam probl. s travenim. Nezistili mi ziaden zapal ani vredy. Nad ranom /okolo 4-6 hod/ citim bolest tlak, pocit nafuknutosti + bolest v bruchu, kt. je sprevadzana prelievanim v crevach. Niekedy sa objavuju uvedene problemy aj pocas dna. Stolicu mam redsiu svetlejsej farby. Krv v stolici nemam. Pri prijmani vlakniny /fazula, kapusta/ dochadza nie k celkovemu spracovaniu potravy a celkovo mi robia tieto potraviny problemy. Konzumoval som aj vela mliecnych vyrobkov, ale skor tu situaciu zhorsovali. Uvedene priznaky mam asi 2 rok. Na stolicu chodim pravidelne 1x za 2 dni /v prvej faze je tuhsia, potom redsia/. Niekedy sa objavi v stolici hlien. Obcas zapcha. Niekedy citim nedostatocny tlak pri vyprazdnovani. Vsimol som si, ked mam tieto probl. pri piti napoja coca-cola to po 3-10 minutach ustupi. dufam, ze mi pomozete objasnit moje zdrav. tazkosti. Tomas / Zilina

ODPOVEĎ: Milý Tomáš, požiadajte svojho gastroenterológa, aby sa u Vás zameral na funkčné poruchy tráviaceho traktu, p
redovšetkým na syndróm dráždivého hrubého čreva. Toto je Vaša najpravdepodobnejšia diagnóza.

Číslo otázky: 31/2003-THC-44
Predmet: Rada
Dátum: 20. decembra 2003 21:59


Vážený pán doktor Klucho, mám podobný problém ako viacerí ľudia, ktorým ste už dávali rady na Vašej stránke. Mám strašne nervózny žalúdok. Na tlaky v žalúdku som si už zvykol, na čo si však zvyknúť stále nemôžem, že môj žalúdok je neustále v činnosti, teda aj keď spím. Spoznal som to podľa toho, že keď sa ráno zobudím, som dosť malátny, niekedy ma pobolieva žalúdok a vždy sa mi strašne prelievajú črevá. Niekedy si pripadám ako v hororovom filme - ako keby som mal v sebe nejakú inú bytosť. Toto prelievanie a škŕkanie sa prejavuje aj vtedy keď som tak 2-3 hodinky hladný a potom sa niečoho rýchlo najem. Vtedy je to ešte horšie. Toto sú moje terajšie problémy, bývalo to aj horšie - cítil som zápach z úst, vracal som, mal som vyrážky a pod. Absolvoval som rôzne vyšetrenia, viackrát som bol na gastroskopii/pred 4 rokmi/, kde zistili miernu ak antrum gastritídu, v krvi som mal /asi aj mám/ 220 U/ml Elisa hp, doktor však povedal, že v žalúdku je to negatívne a basta. Predpísal prvýkrát Quamatel, ktorý pomáhal asi tak ako pištoľ proti lietadlu. Druhýkrát skúsil zase prepulsid, ktorý pomáhal rovnako, teda vôbec. Tretikrát asi po roku som na naštval a šiel som na vyšetrenie k inému doktorovi, ten zistil chronickú folikulárnu gastritídu, hp negatívne, ale tohoto som donútil dať mi antibiotiká. Nepomohli./Teda pomohli, ale iba prvé dva dni, potom sa to vrátilo do "normálu"/. Rok na to som si dal urobiť test krvi - 200 U/ml. Hneď som sa na to vykašlal, avšak teraz po dvoch rokoch som sa tomu zase začal venovať. Asi pred pol rokom som rozbehol proti tomu útok zo všetkých strán/ten boj som vymyslel ja sám/ - najprv som navštívil dermatológa, ktorý predpísal antibiotiká na vyrážky, dal som si vyoperovať mandle/pre istotu/, zmenil som zubára na súkromného, ktorý mi dôkladne skontroloval každý zub,prestal som sa tak stresovať, prestal jesť mastné, korenaté a kyslé a sem-tam si dám Famosan 40. Výsledok Hp test stále pozitívny, bolesti žalúdka zmizli, vyrážky takmer zmizli/90 % zmizlo/ - ostatných 10 % sa objavuje tak 2x do mesiaca pravidelne, zápach z úst takmer zmizol /tiež okolo 90 %/, aj ten sa niekedy objavuje-povedal by som tak pár dní pred vyrážkami. Zostali už len občasné tlaky v žalúdku, hrozné prelievanie čriev a nervozita žalúdka najmä počas noci. Ku gastroenterológovi už nemám čas ani chuť chodiť, tak sa obraciam k Vám o radu, či sa s tým už nedá nič robiť.  S pozdravom B.

ODPOVEĎ: Vážený pán inžinier, hneď´ v úvode Vám musím napísal dve veci. Váš stav je liečiteľný, ale chce to čas, trpezlivosť od Vás aj od lekára a správnu liečbu. Príčinou Vášho stavu nie je infekcia H.pylori,
ale úplne iná diagnóza - funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice a syndróm dráždivého hrubého čreva. Serologická pozitivita po preliečení HP môže pretrvávať aj viac ako 6 mesiacov, takže ak máte krvný test na HP teraz povedzme 50 U/ml, svedčí to len o prekonanej HP infekcií a nie o jej aktívnej forme.

Číslo otázky: 32/2003-THC-45
Predmet: rada:Danka a Janka
Dátum: 22. decembra 2003 8:19


Vážený pán doktor, asi 1. decembra 2003 v televízii (asi na JOJ alebo Markíza) vo večerných správach uviedli, že do Čiech (alebo na Slovensko) už doviezli 1 prístroj na bezbolestné vyšetrenie hrubého čreva - niečo ako CT. Vyšetrenie vraj spočíva v požití nejakej kontrastnej látky a následnom bezbolestnom vyšetrení na novom vyššie uvedenom prístroji. Prosím Vás, viete, kde je vlastne tento prístroj a ako sa dá na vyšetrenie k nemu dostať? Za odpoveď vopred dakujem
zn.: Danka a Janka

ODPOVEĎ: Vážená pani Anna, predpokladám, že máte na mysli tzv. virtuálnu kolonoskopiu. Pre pacienta je síce príjemné, lebo je prakticky nebolestivé, ale má jednu nevýhodu. Ak sa pri tomto vyšetrení objaví chorobný proces na čreve, nie je možné zo sliznice čreva odobrať vzorku na histologické vyšetrenie, takže virtuálna kolonoskopia sa využíva len ako doplnkové vyšetrenie, ak sa klasická kolonoskopia nedá vykonať. Štandardná kolonoskopia, ktorú možno vykonať aj v celkovej anestézii (túto možnosť máme aj na našom pracovisku), zostáva naďalej zlatým štandardom v diagnostike ochorení dolného tráviaceho traktu. Celkovú anestéziu zdravotné poisťovne zatiaľ ani u nás nehradí. 

Číslo otázky: 33/2003-THC-46
Predmet: idiopatická proktokolitída
Dátum: 22. decembra 2003 21:14


Vazeny pan doktor. Ista pani mi po mojej prosbe,ktoru som napisala do EDUSAN,poradila,aby som sa obratila na Vas. Ste snad mojou poslednou nadejou a velmi dufam,ze mi budete môct poradit.Tak Vam teda napisem problem,ktory ma trapi: Moja mama- 40 ročna upratovačka v ZS, od novembra 2002 začala mávať stolicu zmiešanu s krvou.Prejavovali sa náhlym nutkaním na stolicu a následným rýchlym krvavým výtokom.Po navšteve u lekára,kde s chorobou neuspela až do januára 2003,kedy ju lekárka konečne poslala na odbornejšie vyšetrenie - gastrointerologicka ambulancia.Odborná lekárka po rektoskopickom a neskôr aj kolonoskopickom vyšetrení konštatovala,že ide o idiopaticku proktokolitidu - endo št.2.Mamke nasadila liečbu ASACOL,ktorý jej stav čiastočne zlepšil a v máji 2003 ťažkosti ustúpili.Opätovné príznaky začali v auguste 2003 a úplne sa zhodovali s predošlými.Na odbornú lekársku prehliadku - rektoskopiu chodila pravidelne,každé dva týždne.Súčasný stav choroby do decembra 2003 je viac-menej kritický a aj po opakovanej liečbe ASACOL choroba neustupuje.Naopak,začína sa rozširovať čoraz viac. Mamka prekonala operáciu mandli a v minulosti nebola vážnejšie chorá.Problemy mala akurát so stresom,kôli ktorému začala užívať aj lieky na upokojenie LUDIOMIL. Veľmi Vás prosím o radu, čo by mohlo pomôcť k zlepšeniu jej zdravotného stavu a taktiež poradiť, aké najvhodnejšie vyšetrenia by mohli pomôcť k liečbe. Istý lekári jej odporučili aj prísnu dietu,no mamka už "nemá z čoho chudnúť".
PS: Prosím o čo najrýchlejšiu radu a vopred Vám veľmi pekne ďakujem.
Prajem Vám Šťastné a veselé vianoce a nový rok 2004. Môj bude oveľa krajší ak sa mamkin zdravotný stav zlepší.
S pozdravom Jana

ODPOVEĎ: Milá Jana, idiopatická proktokolitída (alebo ulcerózna kolitída ) je síce chronické, ale vo väčšine prípadov dobre liečiteľné ochorenie. Jeho liečba je však tak ako samo ochorenie, od zistenia diagnózy, prakticky celoživotná, vrátane dodržiavania dietnych a režimových opatrení. Predpokladám, že práve tu sa u Vašej matky stala chyba. Dieta a liečba boli pravdepodobne po ústupe ťažkostí prerušené, a preto u nej došlo k návratu príznakov choroby (tzv. relapsu). Možno nebola dostatočná ani dávka lieku alebo treba pridať lieky ďalšie, ale to už musí posúdiť jej ošetrujúci gastroenterológ. Ak je choroba naozaj v takom štádiu, že sa nedá zvládnuť ambulantne, pacienta treba liečiť v nemocnici. Len veľmi zriedka je zápal taký rozsiahly, že je potrebné pristúpiť k odstráneniu zapáleného úseku čreva chirurgicky. Už z vyššie uvedeného by malo byť pre Vás a Vašu matku zrejmé, kde hľadať kľúč k zlepšeniu jej stavu. V neposlednom rade máte právo na slobodný výber lekára.   

Čislo otázky: 34/2003-THC-47
Predmet: irigo
Dátum: 28. decembra 2003 18:56


Pozdravujem Vás pán doktor. Môj problem spočíva vo vyprazdňovaní čriev. Mala som velky problém a preto som podstupila veľmi bolestivé vyšetrenie a to kolonoskopiu. Toto vyšetrenie však nebolo uspešné nakoľko sa vyšetrila len čast t.j. asi 60cm, pretože ďalej sa nedalo pravdepodobne kvôli zrastom po operáciách uterusu. Bolo doporučené vyšetrenie IRIGO. Neviem čo to je a preto Vás touto cestou prosím o vysvetlenie čo to je a ako sa prevádza či to je bolestivé? Prosim Vás o zaslanie e-mailovej správy čo naskôr. Ďakujem Marta.

ODPOVEĎ: Irigoskopia je rtg kontrastné vyšetrenie hrubého čreva. Pred vyšetrením sa pacientovi vyprázdni črevo podobne ako pred kolonoskopiou. Pacient sa uloží na rtg vyšetrovací stôl a cez konečník sa mu do hrubého čreva vstrekuje báriová kaša, ktorá obsahuje rtg kontrastnú látku. Po naplnení hrubého čreva sa vykoná jeho snímkovanie a nález vyhodnotí rentgenológ alebo lekár, ktorý vyšetrenie ordinoval. Irigografia nie je bolestivá, tlak pri náplni hrubého čreva však môže byť trocha nepríjemný. Ak sa však ani irigoskopiou nezistí príčina Vašich ťažkostí, možno by bola vhodná kolonoskopia v celkovej anestézii.

Číslo otázky: 35/2003-THC-48
Predmet: prosim o radu
Dátum: 29. decembra 2003 1:45


Vazeny pan doktor.Som muz mam 22 rokov slobodny pracujem v strojarskom priemysle.Moje problemi trvaju nepravidelne asi osem rokov.Niekedy z nicoho nic dostanem velmi neprijemne krce do oblasti podbruska.Cely den mi nieje nic a zrazu ma to chyti.Zaleje ma horucava potim sa.Potom sa musim ist vyprazdnit.Vzdy ked ma to chyti dam si ENDIARON a bolest prejde.Na druhy den mi nieje nic.Potom ma to znovu chyti napriklad o mesiac a podobne.Poradte mi prosim.Vopred dakujem

ODPOVEĎ: Ak Vaše ťažkosti trvajú ako píšete 8 rokov, iste ste už kvôli nim boli vyšetrený. Ak nie, požiadajte svojho praktického lekára o odoslanie na gastroenterologické vyšetrenie.  Na základe vyššie uvedeného popisu Vašich ťažkostí nie som schopný Vám dať presnejšiu odpoveď. (pozri ako sa správne pýtať
)

Číslo otázky: 1/2004-THC-49
Predmet: celiakia
Dátum: 6. januára 2004 12:02


Potreboval by som radu. Ked som mal 27 rokov po navrate z rocneho pobytu v zahranici sa mi zacali na laktoch objavovat palive pluzgiere. Po navsteve kozneho lekara mi bola obobrata vzorka koze a nasledne mi bola diagnostikovana celiakia. Nikdy mi vsak nebolo robene nejake vysetrenie tenkeho creva. Zaludocne potiaze som nikdy nepocitoval, mal som len tie pluzgiere. moja otazka znie ci sa moze celiakia prejavovat len tymi pluzgiermi bez toho aby som mal nejake problemy s travenim? Moj momentaly stav je taky ze uzivat DISULON 2x1/2 tabletky denne (rano, vecer). Uzival som vacsie davky , pri ktorych som pluzgiere nemal, ale viem ze tieto tabletky poskodzuju pecen a preto sa ich snazim obmadzovat,ale so sucastnou davkou mam caste vysevy pluzgierov, hlavne na laktoch a kolenach, ale zacali sa objavovat aj na lopatkach a krku (jeho zadnej casti). Nemam  ziadne problemi s dodrziavanim diety, ale aj napriek jej dodrziavaniu sa pluzgiere nadalej objavuju. Nevie mi povedat preco a ako sa ich zbavit?  Peter

ODPOVEĎ: Milý Peter, pravdepodobne u Vás ide o zriedkavé kožné ochorenie tzv. dermatitis herpetiformis Duhring, ktoré sa považuje za kožný príznak celiakie. Hoci ste nemali vykonané ďalšie vyšetrenia na celiakiu, teda protilátky proti tkanivovej transglutamináze, antiendomyziálne alebo aspoň antigliadinové protilátky a biopsiu tenkého čreva. Pri tejto forme manifestácie celiakie, okrem uvedených kožných príznakov nemusíte mať žiadne iné prejavy celiakie ani tráviace ťažkosti. Ak dodržiavate bezlepkovú dietu a Vaše ťažkosti sa napriek uvedenej dermatologickej liečbe nezlepšujú, pravdepodobne bude treba liečebnú dávku po dohode s dermatológom zvýšiť a súčasne Vás pravidelne sledovať aj na gastroenterologickej ambulancií. 

Číslo otázky: 2/2004-THC-50
Predmet: Crohnova choroba ?
Dátum: 15. januára 2004 12:04


Dobry den Pan doktor moje meno je Juraj.Som mlady chalan mam 20 rokov chcel by som Vas poprosit o radu s mojimi problemami. Som student, slobodny, deti nemam. Moje tazkosti trvaju skoro 1 rok . Mam dost silne bolesti v bruchu, trpim naduvanim, plynnatostou, a velmi casto pocitujem taku pichavu bolest na pravej strane tesne pod rebrom. Bolest bocitujem niekedy aj na pravo a na lavo v spodnej casti brucha.Vyskytuje sa u mna aj hlasne prelievanie a skvrkanie v bruchu. Tieto bolesti trvaju urcity cas (vzdy ina doba priblizne 7 dni) a potom mam 3 tyzdne, mesiac pokoj pri com nepocitujem ziadne bolesti.Stolicu mam jeden krat denne nie je hnackovita . Priblizne minuly rok v januari som zacal mat tieto problemy, obvodnou lekarkou som bol odoslany na vysetrenia: sonografia, vysetrenie zaludka kontrastnou latkou, pasaz, boli mi urobene krvne testy a vyteri. Kedze tieto problemy pretrvavali bol som 28.2. 2003 hospitalizovany v nemocnici.V nemocnici mi boli vykonane vysetrenia ktore posielam v prilohe . V skratke som sa podrobil gastroskopii, kolonoskopii a boli mi vykonane laboratorne vysetrenia (krvi, vyteri) Vsetky tieto vysetrenia boli v poriadku.( pri gastroskopii mi zistili reflux ale pri kontrolnej gastroskopii uz bolo vsetko v poriadku).Podrobil som sa vysetreniu hrubeho creva, a zaludka ale nebol som na vysetreni tenkeho creva. Po prehodnoteni laboratornych testov mi povedali ze nie je potrebne.Da sa zistit ochorenie tenkeho creva Crohnovou chorobou na zaklade vysetrenia krvi a inych laboratornych vysetreni ? Pozeral som si priznaky diagnoz na vasej stranke a niektore aj ked nie vsetky sa podobaju na Crohnovu chorobu.Myslite ze to moze byt ochorenie tenkeho creva touto chorobou ? Prosim Vas o vas nazor co by my mohlo sposobovat tieto problemy. Za Vasu odpoved Vam dakujem...

ODPOVEĎ: Milý Juraj, diagnóza Crohnovej choroby, na ktorú pomýšľate, je pri takých výsledkoch vyšetrení, aké máte, veľmi nepravdepodobná. Najskôr u Vás ide o
syndróm dráždivého hrubého čreva Diagnostika a liečba tohto ochorenia patrí do rúk gastroenterológa.

Číslo otázky: 3/2004-THC-51
Predmet: Bibiana G, Helicobacter Pylori
Datum: 18. januára 2004 21:35


Dobry den Pan Dr.Jozef Klucho
MENO:Moje meno je Bibiana G.
VEK: Mam 21 rokov
ZAMESTNANIE: Asistentka riaditela
STAV: slobodna
DETI: 0
VASE TAZKOSTI: pred tristvrte rokom mi zizstili Helicobactr  pylori,bola som tyzden v nemocnici a brala som trojkombinaciu antibiotyk,moj stav sa vyditelne zlepsil. Dodrziavam diety, nepijem kavu,nejem vyprazane, mastne ani vyprazane,alkohol tiez nepijem jedine sa neviem zriect fajcenia..no aj ked dodrziavam vsetky tieto diety a normy niekedy sa mi moje stavy hnacky a bolesti zaludka vracaju naspat a poslednu dobu ma zacali boliet aj creva prudke bolesti a pichanie.Bola som za svojou doktorkou a ta mi predpisala Novalgin a povedala ze jej sa zda ze vsetko je v poriadku.Ako mi zistovali dovod mojej choroby urobily mi tieto vysetrenia: gastro.,endoskopiu,kolnoskopiu,krvne testy,testy  stolic,mocu.. nasli my hp, kolnoskopia v poriadku ,v krvi male zvysenia hladin...ak ma bolia tie creva bojim sa nemozem dostat rakovinu creva ..pripadne mohly by ste mi poradit nieco na tie moje zaludocne a crevne stavy? Dakujem Vam vopred za odpoved s pozdravom Bibiana G.

ODPOVEĎ: Milá Bibiana, je veľmi pravdepodobné, že podľa popisu Vašich ťažkostí u Vás ide o funkčnú poruchu
vyprázdňovania celého tráviaceho traktu t.č. v popredí so syndrómom dráždivého hrubého čreva s hnačkou. Diagnostika a liečba týchto ochorení patrí do ambulancie gastroenterológa.


Číslo otázky: 4/2004-THC-52
Predmet: Prosba o radu
Dátum: 21. januára 2004 12:51


Dobry den. Prepacte, ze Vam po polroku znova pisem, az mi je to hlupe... ale akosi citim k Vam doveru, ze by ste mi vedeli dobre poradit. Aby som bol konkretnejsi - moje zdrav. problemy som uz parkrat opisal, su aj na Vasej stranke. Mam 28 rokov, sedave zamestnanie a dost frmol, nakolko mame doma male babatko. Preto len v skratke: vlani v marci som si nechal vybrat slepe crevo po asi pol roku miernejsich problemov s tym, ze je "chronicke". K tomu sa po vybrati asi 4 antibiotik, kolonoskopie (s neg. vysl.) a klistirov pridruzil syndrom drazdiveho hrubeho creva sprevadzany hnackami. Tie presli koncom jula minuleho roka -odvtedy mam  stolicu normalnu, 1-2x denne. Lenze vznikli mi nejake problemy (asi) v zaludku. Na lavej strane brucha, tesne pod rebrom, z casti aj v boku kde je hrudny kos, citim mierne akoby palenie. Niekydy aj v strede, pod hrudnikom. K tomu mam niekedy akoby pocit hladu napriek tomu, ze som najedeny. Nieco ako zaha. V bruchu hore i v crevach mi casto skrka, najma navecer mam vetry. Bol som u doktorky, ta mi dala Ranital, ktory asi pomaha, ale nemozem a nechcem furt jest tabletky. Tie problemy nemam stale, niekedy uplne ustupia aj na par tyzdnov (naposledy som o nich nevedel ked som doma lezal s chripkou a oddychoval). Znepokojuje ma to, zaroven sa obavam znova vrhnut sa do nejakej anabazy lek. vysetreni, ktorych som si vlani uzil az az. Preto sa obraciam na Vas s prosbou o radu. Co to moze byt? Na jednej strane sa utesujem, ze je to psychickeho povodu alebo len iny prejav drazdiveho hrubeho creva, na druhej strane ma strasia vredy alebo nieco horsie. Nebyt tohto problemu, tak som zdravotne o.k., chuti mi jest, zle mi nebyva.  Este raz Vas prosim o prepacenie mojej "neodbytnosti" a verim, ze mi odpoviete.
Pekny den praje Andrej D

ODPOVEĎ: Milý Andrej, ďakujem Vám za dôveru, ale obávam sa, že k svojej predošlej odpovedi na Vaše otázky
nemám čo dodať. Snáď len toľko, že u Vás ide nielen o syndróm dráždivého hrubého čreva, ale o funkčnú poruchu vyprázdňovania celého tráviaceho traktu. Hoci si myslím, že bez liekov to u Vás úplne nepôjde, bolo by vhodné nájsť si dobrého psychológa, ktorý Vás naučí relaxovať a predchádzať tým zhoršeniu Vašich ťažkostí. Niektoré lieky na úpravu funkčných porúch tráviacehoi traktu je možné užívať aj dlhodobo (mesiace, ba aj roky). O tom, na ako dlho sú u Vás potrebné, resp. či nie je potrebné na prechodnú dobu pridať aj niečo na ukľudnenie, by mal rozhodnúť Váš gastroenterológ. Znova však zdôrazňujem - Váš stav je liečiteľný, ale chce to obrovskú trpezlivosť nielen zo strany Vašich ošetrujúcich lekárov, ale aj z Vašej.

Číslo otázky: 5/2004-THC-53
Predmet: prosím o radu
Dátum: 24. januára 2004 16:28


dobrý deň pán doktor Chcel by som Vás poprosiť o Vašu radu a názor na moj problém mám 21 rokov a moje ťažkosti začali zhruba pred 5 rokmi postupným nadúvaním a hlasitým prelievaním v črevách , tieto ťažkosti ma trápili spočiatku len po konzumácii mlieka , neskor sa to stalo pravidlom nezávisle od druhu skonzumovaného jedla . Najprv som sa domnieval že ide o syndróm dráždivého čreva , bol som aj u lekára ktorý mi predpísal lieky , ktoré mi však nepomohli. Komplikácie nastali v auguste minulého roku keď som po prvý raz objavil v stolici krv , neskor aj hlieny . Následná lekárske vyšetrenie mi určilo diagnózu "výrazný chronický zápal sliznice hrubého čreva s tvorbou lymfoidných folikulov s drobnými eróziami" dostal som liek salofalk a kapsule proti nadúvaniu ,hlieny a krv násladne až na malé výnimky zmizli,nadúvanie ostalo. Musím ešte podotknút ze som dosť aktívny športovec, ročne najazdím na bicykli okolo 17 tis. km s tým že v lete odchádzam na niekoľko týždňové cykloexpedície. Dosť ma to vzalo a vystrašilo, kedže aj na tento rok plánujem podobne fyzicky náročnú 3 mesačnú cykloexpedíciu , čo sa týka moje výkonnosti tak som žiadny pokles nezaznamenal ani som neschudol a okrem nadúvania sa cítim dobre . Napriek tomu neviem čo mám robit.. či existuje neaká šanca na uzdravenie ,či možem takýmto fyzicky aktívnym a náročným sposobom života nejakým sposobom ďalej žiť.. veľmi potrebujem Vašu radu skúseneho gastroenteorológa  s úctou Martin N.

ODPOVEĎ: Milý Martin, podľa popisu Vašich ťažkostí a výsledkov vyšetrení ide u Vás pravdepodobne o ulceróznu kolitídu. Ak Vám Váš gastroenterológ túto diagnózu potvrdí, ďalšie informácie o nej nájdete aj na mojej stránke.

Číslo ottázky: 6/2004-THC-54
Predmet: creva
Dátum: 26. januára 2004 12:56


Vazeny pan doktor,
len dnes som natrafila na Vase stranky a musim povedat ze su uzasne. Ak dovolite, popisala by som teraz v kratkosti svoje problemy:
Pohlavie: zena
Vek: 35
Povolanie: pravnicka
Deti: 2, 1993, 1999, porody normalne
Zdravotne problemy mam asi 8 rokov, najprv to boli doobednajsie riedke stolice, po ktorych som mala aso hodinu bolesti brucha, potom az do vecera v poriadku. Absolvovala som pred 8 rokmi rektoskopicke vysetrenie a irigografiu, obidve negativne. Pred styrmi rokmi sa mi zmenila stolica, objavili sa hlieny a krv, tak som znova vyhladala lekara,  absolvovala som rektoskopicke vysetrenie pri ktorom bola diagnostikovana velka analna fissura na zadnej stene, po jej prelieceni som absolvovlala pred tromi rokmi kolonoskopicke vysetrenie, ale len po zostupnu cast, teda cca 50 cm, so zaverom: sliznica s hustou zmiesanou zapalovou celulizaciou bez defektov a kryptovych abscesov,  nespecificka proktokolitida, brala som Detralex a cipky Aviril H. Pocas liecby fissura zmizla, po jej preruseni sa znovu objavila. Pred rokom mi brali krv na onkomarkery s negativnym vysledkom. V sucasnosti mam bolesti v pravom podbrusi, stolica je obcas s primesou svetlocervenej krvi a hlienov, mavam bolesti brucha. Mam velky strach, ze mam zhubne ochorenie, zda sa mi ze som pre jeho diagnostiku urobila vsetko, ale nikdy mi nebola vysetrena zostupna cas hrubeho creva a moje bolesti su prave v pravom podbrusi. Lekar sa ma vzdy pyta na farbu krvi v
stolici a ked mu poviem ze svetlocervena, hovori ze to je z fissury, zo zostupnej casti by som mala vraj tmavu krv. Jest mi chuti, dokonca som teraz mala cez vianocne sviatky dva tyzdne dovolenky, bola som v klude a pribrala som az 4 kg. Kolonoskopia nebola urobena do konca pre nadmernu bolestivost a bola prerusena na moju ziadost. Jedna sa pri svetlom krvacani skutocne o krv z konecnika? Mozem mat zhubne ochorenie? Velmi pekne dakujem vopred za vase rady a prajem vela uspechov. Andrea

ODPOVEĎ: Vážená pani magistra, hoci ako sa vraví, čert nikdy nespí, ale vo Vašom prípade niet dôvodu na obavy z rakoviny hrubého čreva. Ak sa Vám však občas objavuje v stolici čerstvá krv a mávate aj bolesti v pravom podbrušku, vzhľadom na v minulosti liečenú fisúru konečníka by som Vám odporúčal zopakovať kolonoskopiu. Informujte sa na pracoviská vo Vašom okolí, ktoré majú možnosť robiť tento výkon bezbolestne, napr. v celkovej anestézii. Takúto možnosť máme aj na našej ambulancií.


Číslo otázky: 7/2004-THC-55
Predmet: žiadosť
Datum: 28. januára 2004 10:21


Prosím o informáciu ako sa prihlásiť do klubu celiakov,prípadne adresu a tel č.
Ďakujem

ODPOVEĎ: Slovenská liga celiakie
Radlinského 1
917 00 TRNAVA
tel.: 0903-378 050
fax.:033-5512812

Číslo otázky: 8/2004-THC-56
Predmet: neuvedený
Dátum: 2. februára 2004 21:53

Vážený pán doktor.
Už som Vám písala o idiopatickej proktokolitíde, ktorá "postihla" moju 40-ročnú mamku. Odpísali ste mi,že má držať prísnu diétu a podrobovať sa pravidelným lekárskym kontrolám. Momentálne sa na Vás opäť obraciam s prosbou o pomoc. Mamka každé dva týždne podstupuje rektoskopické vyšetrenie. Ja sa pýtam, nemôže aj takéto časté vyšetrenie nejak negatívne vplývať na črevo ?  To by bola prvá otázka. Druhá: asi pred týždňom bola mamka "lyžovať" - 2krát sa spustila z miniatúrneho kopca. Aj spadla. Od toho dňa jej je NEUSTÁLE zima na zadok. Čím by to asi mohlo byť? A ešte tretia otázka: Mamka mala počas vyšetrení krvi neustále zvyšené nejaké RCP - 14,5 (myslím,že by to malo byť niečo také). Lekárka jej predpísala lieky - PREDNISON. Tie RCP rapídne znížili, už to má len 1,35, ale nad normu jej zdvihli leukocyty - 10,9. Lekárka jej povedala, že je to tým PREDNISONOM ,a že teraz, keď ho vysadí sa leukocyty opäť vrátia do normálu. Mala pravdu? Veľmi pekne Vám vopred ĎAKUJEM za skorú odpoveď a želám veľa úspechov v súkromí a zamestnaní. JANA

ODPOVEĎ: Milá Jana, dúfam, že všetky tri otázky, ktoré mi kladiete, ste položili aj ošetrujúcej lekárke Vašej mamy, ktorá jediná vie, prečo jej robí rektoskopiu každé dva týždne. Ja na túto otázku odpovedať neviem.  Podobne je to aj s druhou otázkou - s niečím takým som sa vo svojej praxi ešte nestretol. A k tretej Vašej otázke - CRP je tzv. C reaktívny proteín. Je to látka bielkovinovej povahy v sére, ktorej zvýšená hladina svedčí pre zápalový proces. Hoci každé laboratórium má svoje normy (tzv. referenčné hodno ty), CRP 14,5 mg/l je len mierne zvýšená hodnota, podobne aj hodnota leukocytov, čo môže svedčiť pre mierny stupeň zápalu. Komentovať však liečebný postup ošetrujúcej lekárky Vašej matky nie som oprávnený.

Číslo otázky: 9/2004-THC-57
Predmet: Crevna sprcha
Dátum: 4. februára 2004 13:54


Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor na crevnu sprchu, ci ju odporucate, ake rizika obnasa, ako casto by ste ju doporucil. Mam 24 rokov a asi 10 rokov trpim chronickou zapchou, kt. neustupuje, pitny rezim, pohyb aj zdravu stravu dodrziavam, nadvahu nemam, vsetky kontroly u obv. lekara aj u odb.lekarov su OK. Dakujem Vam velmi pekne za radu. S pozdravom, Jana
ODPOVEĎ: Milá Jana, moje názory na tzv. črevnú sprchu nájdete napr. na našej partnerskej stránke, kde bola diskusia na túto tému.  Uvedená metóda by Vám mohla pomôcť naštartovať črevo k správnej funkcií. Možno však ide u Vás o funkčnú poruchu činnosti dolného tráviaceho traktu a tu je potrebné, kým sa lenivé črevo "naučí" ako má správne pracovať, trocha mu na prechodnú dobu aj pomôcť liekmi. Tie by Vám mal predpísať Váš gastroenterológ.  

Číslo otázky: 10/2004-THC-58
Predmet: prosba
Dátum: 23. februára 2004 2:39


Dobry den pan doktor,
Pohlavie : zena
Vek : 22
Zamestnanie : studentka
Stav : slobodna
Deti : 0
Tazkosti : Studujem v Cechach na vysokej skole. Domov chodievam len velmi malo a vzhladom k tomu sa dostanem len velmi zriedka k svojmu (gasto) lekarovi. Chcela by som vas poprosit o radu, pripadne co by som mohla navrhnut svojmu lekarovi (vysetrenia) ked mam taketo tazkosti : moje problemy so zaludkom pretrvavaju uz asi rok a pol. Tazkosti su kazdodenne. Doteraz som tomu neprikladala az taky velky doraz. Brala som lieky, drzala dietu a cakala, ze sa to zlepsi. Ale poslednych asi 8 dni sa to dost zhorsilo. Vsimla som si, ze mi pride zle po kazdom jedle. Som slaba, zacne sa mi tocit hlava, mam pocit plneho zaludka a niekedy aj pocit na zvracanie. Po chvili ked mi trochu pretravi sa to zlepsi. Doteraz som mala stolicu tak 3 - 5 krat denne a teraz mam striedavo hnacky a zapchy. Vacsinou je to tmava a tvrda stolica. Byvam aj casto unavena a vzhladom k tomu, ze potrebujem byt v skole sustredena cely den mi to dost prekaza. V lete pred rokom a pol som bola prvy krat na vysetrenie - gastroskopiu a bol mi zisteny HP - pozitivny a reflux kyselin. Vybrala som trojkombinaciu liekov, dodrziavala dietu a priblizne na pol roka som mala klud. Ale potom to zacalo znovu. O rok v lete som sa na vysetrenie dostala zase. Opat mi bola robena gastroskopia a bola zistena gastritida. Dostala som lieky GANATON 50mg 1-0-1 a HELICID 20 1-0-0. Po mesiaci som bola na kontrolu a boli mi zmenene lieky na LANZUL 1-0-0 a predpisane vysetrenia ako : sigmoskopia, enteroskopia, KO, gluten - gliadin. O dva masiase som sa na vysetrenia dostavila a dopadlo to takto : sigmoskopia v norme, enteroskopia v norme a KO a gluten - gliadin mi robene ani neboli. Zaver : Refluxna choroba, dieta a znovu predpisana lieky GANATON a HELICID. Mam este tieto choroby : Eczema atopicum, chronica alergica, astma bronchiale - lieky - AFONILUM 0-0-1, ACCOLATE 0-0-1, ZYRTEC 1-0-0, SERETIDE 1-0-1, ATROVENT p.p., chronicka anemia v kombinacii so sideropeniou - lieky - SORBIFER DURULES 1-0-1, ACIDUM FOLICUM 1-0-1, B-KOMPLEX FORTE 1-0-1, nepravidelna menstruacia - lieky - DUPHASTON 1-0-1, refluxna choroba - GANATON 1-0-1, HELICID 1-0-0. A este otazocka, nemoze to byt Celiakia alebo maloabsorbcny syndrom?
Za odpoved vam vopred dakujem. Prajem pekny den. S pozdravom Maria

ODPOVEĎ: Milá Mária, hoci ste podstúpili celý rad vyšetrení, na diagnózu, na ktorú mám u Vás najväčšie podozrenie, zdá sa, nikto z Vašich lekárov nemyslel. Veľmi pravdepodobne  u Vás ide o dôsledok stresu a doterajšej životosprávy, čo sa prejavuje ako funkčná porucha vyprázdňovania horného i dolného tráviaceho traktu. Kľúč k Vašej správnej diagnóze hľadajte pod heslami funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice a syndróm dráždivého hrubého čreva. Radiť však Vášmu lekárovi, ako má postupovať v diagnostike a liečbe, ak ma o to sám nepožiadal, by bolo neetické. 

Číslo otázky: 11/2004-THC-59
Predmet: Prosba o radu
Dátum: 3. marca 2004 14:59


Dobrý deň, volám sa Katarína a budem mať 26 rokov (slobodná , bezdetná). Mám dve sedavé zamestnania (pracujem od 5.30 do 16.30), ktoré sa snažím kompenzovať športom vo voľných chvíľach. Už viac ako rok ma trápia problémy s trávením a v posledných mesiacoch sa to zhoršuje. Po konzumácií niektorých potravín sa mi neskutočne nafúkne brucho (tvrdé ako kameň), čo sprevádzajú aj chvíľkové kŕče. Toto trvá niekedy aj dve hodiny a až potom sa dostaví plynnatosť. Neskôr bolesti aj plynnatosť ustúpi ale brucho mám stále ako balón. Všimla so si, že je to hlavne po tom ako zjem ovocie - banán, jablko, hruška, ananás, hrozno, melón (citrusové plody nejem - som na ne alergická), taktiež po zelenine rôzneho druhu hlavne však strukoviny, kapusta, paprika. Tieto problémy mám aj po iných jedlách, napr. cestoviny s omáčkou, ale nie také hrozné....ale ako náhle si dám ovocie alebo zeleninu mám pocit, že je oveľa horšie. Bola som už aj na sonografii brucha, ale lekárka povedala, že som zdravá ako buk. Nie je možné, že by mi telo nevedelo stráviť vlákninu? Moja mamina má inak takéto problémy tiež už odjakživa vraj je to nejaká choroba "lenivých čriev". Neviem, čo s tým, lebo už ma nebaví, stále všetkým vysvetlovať, že nie som tehotná, iba mám asi zlé trávenie. Vyzerá to dosť divne, lebo keď ráno prídem do práce nohavice sú mi na páse voľné a po jedle ich mám napasované ako elasťáky. Je to hrozné - dá sa s tým niečo robiť? Nepomohla by mi črevná sprcha - aký máte na tento zákrok názor ?

ODPOVEĎ: Milá Katarína, riešenie Vášho stavu, (s ktorým sa určite dá niečo robiť, ale treba mať najprv presnú diagnózu), patrí do rúk gastroenterológa, resp. alergológa. Je potrebné v prvom rade vylúčiť potravinovú alergiu, resp. neznášanlivosť, prípadne iné poruchy trávenia, možno aj celiakiu. Pokiaľ nemáte stanovenú presnú diagnózu, "liečba" črevnou sprchou Vám síce prechodne môže pomôcť, ale Váš problém to natrvalo neodstráni. Požiadajte preto svojho praktického lekára o odoslanie na gastroenterologické a neskôr aj na alergologické vyšetrenie.


Číslo otázky: 12/2004-THC-60
Predmet: Prosba o radu
Dátum: 10. marca 2004 21:07


Važeny pán doktor,chcem sa na Vás obratiť s prosbou o bližši popis mojich problemov,
popripadne o radu ,ako dalej mám postupovať.
Niečo o sebe:
Pohlavie-muž
Vek-57
Zamestnanie-konštrukter
Stav-ženatý
Pravidelne chodím na stolicu každe ráno.Hlavný problem je v tom,že po rannej stolici mám neprijemný pocit nutkania na stolicu a mám ho dosť často po rannej stolici,ako keby sa mi nedostatočne vyprazdnilo čreco,ale ked idem znovu na WC tak zo mna nič nejde,len tern pocit znovu pretrvava.Hnačky mám len zriedkavo,mám zvýšenu plynnatosť,chuť do jedla mám dobru.Ternto problem pretrvava od apríľa 1999 a vtedy som mal prevedené: laboratorné vyšetrebie krvi-ktore bolo v norme rektoskopia do hlbky cca 7cm bez zjavnych patol.zmien sliznice kolonoskopia normalny kolonoskopicky mález do oblasti hepat.flexury Usg brucha-obraz chron pankreatitidy Bol mi nasadeny Isochol,ktorý mi čiastočne pomohol. Uvedene problény veľmi zle zapôsobili na môj psychicky stav,preto som navštivil psychiatra, ktorý mi nasadil antidepresíva Seropram.Približne po dvoch mesiacoch po užívani Seropranu mi tieto problémy pomynuli.Seropram som bral cca 8 mesiacov.Po vysadení Seropranu ešte asi pol roka som sa velmi dobre citil a pomynuli tieto nepríjemné pocity.Počas užívania Seropranu som neužíval žiadme lieky ktore som mal predpisané gastroenterologom Tieto problémy znovu nastali asi v 10/2001,kedy som znovu postupil rôzne vyšetrenia, Usg brucha rektoskopia irigografia endoskopia laboratorne vyšetrenia krvy a moča Bol urcený diagnostický záver: Dolichosigma.Colon irritabile Pancreatitis chronice Diabetes mellitus typ 2 Boli mi nasadené lieky Dicetel,Kreon,Famosan Ale ešte pred týmto vyšetrením som znovu navštivil psychiatra a znovu mi bol nasadený Seropran a znovu asi po dvoch mesiacoch mi tieto prpbkemy pomynuli,ale s tym rozdielom že Seropram som bral cca 12-17 mesiacov.A velmidobre som sa citil ešte asi pol roka po vysadení Seropranu.Vlani v 11/03 sa znovu oblavili tieto problemy ktore momentalneore pretrvavaju až doposiaľ.Počas tejto doby som neužival lieky ktore boli predpisane gastroenterologom. Preto Vás prosím pán doktor o radu či tieto neprijemné pocity môžu byť psychiského pôvodu a či sa v dalšej liečbe mám obratiť na psychiatra alebo postupiť znovu kompletne gastro vyšetrenie .Momentálne užívam lieky,Siofor,Pangrol/ktorý si mýslim ,že vôbec nejako priaznivo na mňa nepôsobi/ V minulosti som užival urologicke lieky na prostatu Cardura,Setegis,Prostamol. Dakujem Vám vopred za odpoved s pozdravom Luboš K

ODPOVEĎ: Vážený pán Ľuboš, Vaše problémy budú mať najskôr kombinovaný charakter. Bolo by vhodné absolvovať kontrolné gastroenterologické vyšetrenie, ale pravdepodobne už nebudete musieť znova podstúpiť všetky v minulosti vykonané vyšetrenia. Treba sa asi len vrátiť ku gastroenterologickej liečbe, ktorá Vám pomáhala a zamerať sa na liečbu funkčných porúch vyprázdňovania tráviaceho traktu, najmä syndróm dráždivého hrubého čreva


Číslo otázky: 13/2004-THC-61
Predmet: ziadost o informaciu
Dátum: 22. marca 2004 15:24


Vazeny pan doktor, mam problemy s travenim hrubeho creva a rada by som sa spytala ci poskytujete aj tzv. crevne sprchy. Ak ano, kolko to stoji a ci je pred tym absolvovat vysetrenie hrubeho creva, pripade ine. Tiez by som Vas poprosila o orientacnu cenu a v akom casovom predstihu sa treba objednat. Dakujem a tesim sa na skoru odpoved.

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, črevnú sprchu alebo tzv. colonhydroterapiu u nás nevykonávame. Názory odborníkov na túto metódu nie sú jednotné. Ak  máte nejaké ťažkosti s vyprázdňovaním alebo iné tráviace problémy, najskôr sa poraďte so svojim gastroenterológom.

Číslo otázky: 14/2004-THC-62
Predmet: RADA
Dátum: 6. apríla 2004 9:48


Dobrý deň pán doktor, chcem Vás poprosiť o radu, pretože mám dosť veľký problém. Mám 23 rokov a ako 1 a pol ročnej mi diagnostikovali celiakiu (rodičia mi povedali, že všetko to spustili čerstvé jahody. Veľa som hnačkovala, tak mi dávali sucháre, no tie to ešte zhoršili.) V Popradskej nemocnici neboli ešte odborníkmi, a preto ma poslali do Košíc. Ako dieťa som bola v nemocnici veľmi často. Robili mi rôzne vyšetrenia cez krvné až po gastroskopie. V 16. rokoch mi bezlepkovú dietu zrušili s tým, že som vyliečená. Každý rok som na ich odporúčanie chodievala na gastroskopie, či je všetko v poriadku. A bolo. Na kontrolu som chodievala už do Popradu. Vo februári 2003 som opäť išla na kontrolu, po ktorej mi bola dieta nasadená naspäť. Problém spočíva v tom, že všetky krvné testy mám negatívne a výsledky z histológie sú 2. Vyjadrenie jedného lekára je, že celiakiu vôbec nemám a druhého, že mám. Neviem, ako ďalej postupovať. Nemám žiadne ťažkosti ani iné prejavy. Pravdou je ale, že na výšku 170 cm vážim veľmi málo 46 kg. Nikdy som nepriberala, dokonca ani keď som bezlepkovú dietu držala. Ako si pamätám, tak 4 kg som pribrala, keď som prechádzala z bezlepkovej stravy na normálnu. Doplňujúce informácie: som slobodná, bezdetná a pracujem ako metrológ (zároveň ešte študujem). Ďakujem za pomoc. Zuzana Z.

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, musím znova zopakovať to, čo som už niekoľkokrát uviedol v odpovediach na podobné otázky o celiakií.
Ak ste ju mali v detstve, máte ju aj teraz, ak nie, potom išlo o niečo iné a Vaše terajšie problémy so stavom v detstve asi nemajú súvis. Celiaku nemožno vyrásť ani sa z nej vyliečiť. Pacient ju buď má, a potom by mal mať pozitívne histologické vyšetrenie tenkého čreva a/alebo krvné testy (antigliadínové alebo presnejšie antiendomyziálne protilátky alebo protilátky proti tkanivovej transglutamináze). Váš stav si pravdepodobne bude vyžadovať hospitalizačné doriešenie na niektorom zo špecializovaných pracovísk, zameraných na túto problematiku. Tam by Vás mal odoslať Váš gastroenterológ.    

Číslo otázky: 15/2004-THC-63
Predmet: Ziadost o radu - Ulc.kolitida
Dátum: 14. apríla 2004 19:47


Vazeny pan doktor,
mam 23 rokov, sedave zamesnanie, som slobodny a liecim sa na ulceroznu kolitidu skoro 1 rok. Podla doktorky mam "iba" slabe stadium. Zacalo sa to u mna v asi v maji 2003 - najprv hnacky a postupne som mal v stolici aj krv a potom uz iba skoro samu krv. Tak 5 - 6 krat denne. Zapalene mam asi 20 cm hrubeho creva. Najprv som braj Detralex, potom Sulfasalazin 500mg / 4x2 tablety denne. Momentalne beriem Salofalk 500 mg / 3x1 tabletu denne. Co sa tyka diety, tak jem vsetko (miene obmedzujem pikantne a korenene jedla). Navyse mam problem aj s hemoroidmi ale to asi pre tu chorobu. Moj problem spociva asi v tom, ze aj ked mam iba stale stadium a nemusim robit ziadne velke upravy vo svojom zivote, neviem sa s tym akosi stale vnutorne vyrovnat. Citim, ze sa postupne uzatvaram do seba, citim sa stale akosi slabo, unaveny, nic ma nebavi, nevykonavam ziadnu pohybovu cinnost, iba sedim v praci pri PC, potom doma pri PC alebo s kamaratmi pri kofole niekde v bare. Zaujimalo by ma hlavne:
1. ci su pripady pacientov, ktori sa uplne vyliecili?
2. aka je pravdepodobnost, ze sa slabsie stadium choroby zmeny na horsie, pripadne od
coho to zavisi?
3. ako velmi vplyva alkohol na toto ochorenie?
4. zaujimal by ma hlavne vas nazor na vplyv marihuany na toto ochorenie. Mam kamarata vo Svajciarsku, ktory mi pisal ze ma tiez toto ochorenie a mal zapal celeho hrubeho creva,  vraj chodil aj 15x denne na WC + dalsie problemy s ocami, chrbticou atd. Bral aj nejaky  kortizon (neviem co to je). Mal 107 kg a teraz prestal brat lieky a ma 85 kg a je vraj spokojny. Kazdy vecer si zapali marihuanu a spi celu noc. Vie to aj jeho doktor. Vraj teraz ma zapal na iba na cca 15 cm. Neviem co si mam o tom mysliet, preto by ma velmi zaujimal Vas nazor. Na zaver by som Vam chcel popriat vela uspechov v podobe spokojnych pacientov a tesim sa na vasu odpoved. Dakujem. Marek

ODPOVEĎ: Milý Marek, s Vašou diagnózou môžete žiť prakticky ako ktorýkoľvek zdravý mladý človek. Mierne obmedzenia síce máte, musíte brať lieky, vyhýbať sa nadmernému konzumu určitých jedál a nápojov, ale to nie je dôvod na pesimiznus. K Vašim otázkam:
Ad .1- Ak Vám bola stanovená diagnóza ulceróznej kolitídy, trvalé vyliečenie žiaľ, nie je možné. Ochorenie sa však pri dodržaní životosprávy, liečebného a dispenzárneho plánu (to sú pravidelné kontroly u gastroenterológa) dá udržať pod kontrolou dlhé mesiace, ba aj roky, bez jeho zhoršenia.   
Ad 2.- Prechod medzi štádiami je možný smerom k horšiemu i k lepšiemu. Zhoršenie závisí od množstva faktorov cez nedodržanie životosprávy, svojvoľné prerušenie liečby až po poruchy obranyschopnosti (napr. k zhoršeniu UC môže dôjsť pri iných ochoreniach).  V neposlednom rade nepriaznivý efekt na vývoj choroby majú faktory dedičnosti a faktory životného prostredia (chemické látky v okolitom prostredí, potravinách, nápojoch a pod.).
Ad 3.- Alkohol v malých množstvách (napr. 1-2 dcl vína alebo 1-2 pivá týždenne)  v kľudovom štádiu choroby konzumovať možno. Denný konzum sa však neodporúča.
Ad 4.- Nemám žiadne vedomosti o vedecky podložených dôkazoch účinkov marihuany na toto ochorenie.

Číslo otázky: 16/2004-THC-64
Predmet:  proktokolitída
Dátum: 22. apríl 2004 15:19


Pohlavie: žena
Vek: 26
Zamestnanie: právnička
Stav: vydatá
Deti - 0
Vážený pán doktor, chcem sa poďakovať za túto stránku, ktorá mi dala odpoveď na mnohé otázky, a  vďaka ktorej som získala množstvo cenných informácií. Môj problém sa začal krvácaním a hlienmi z konečníka bez sprievodných hnačiek či akýchkoľvek  iných ťažkostí. Absolvovala som rektoskopiu aj kolonoskopiu. Diagnóza je  ulcerózna proktokolitída s postihnutím čreva v dĺžke cca 10 cm.  Najprv som brala klyzmy SALOFALK, teraz beriem tablety dvakrát denne po 2  ks.  Medzi mojou prvou návštevou u obvodného lekára po určenie diagnózy (prešla som cez niekoľko ambulancií vrátane chirurgickej kam ma poslala obvodná  lekárka, ktorá po opise ťažkostí diagnostikovala hemoroidy)ubehlo 8 týždňov  a ja som žila v ustavičnej neistote. Navštívíla som preto centrum zdravia,  kde pôsobí aj človek zaoberajúci sa elektroakupunktúrou. Tu mi  diagnostikovali akúsi metabolickú poruchu spočívajúcu v zlej schopnosti  organizmu spracovať živočíšne a rastlinné bielkoviny. Nasadili mi diétu (zákaz mäsa, vajec, syrov, jogurtov, mlieka, strukovín) a dostala bylinné  kvapky a tabletky určené na detoxikáciu organizmu. Kontrola mala byť o osem  týždňov. Priznám sa, že normálne alternatívnej medicíne veľmi nedôverujem, ale keďže to boli jediné odporúčania, ktoré som zatiaľ mala, vrhla som sa  diétu a kvapky. Vydžala som šesť týždňov a bolo to skutočne ťažké. Po  štyroch týždňoch diéty som konečne mala v rukách aj vyššie opísanú diagnózu a dostala som klyzmy Salofalk. Musím povedať, že už po použití prvej som pociťovala výrazné zlepšenie. Po dvoch týždňoch som prešla na tablety, a  keďže som v tom období nemala nijaké príznaky, povedala som si, že kašlem na diétu a vysadila som aj bylinné preparáty. Po cca. dvoch týždňoch som opäť začala krvácať a vrátili sa aj hlieny, mám dojem, že ešte vo väčšom množstve. Keď to zhrniem môj stav bol najlepší
počas kombinácie liekov,  diéty a detoxikačných kvapiek. (Môj ošetrujúci lekár nepokladal za potrebné  upravovať stravu keďže som nemala ani hnačky ani zápchy)  Stále beriem Salofalk a o 10 dní ma čaká kontrola u lekára. Zaujíma ma preto Váš názor na uvedený alternatívny spôsob liečby. Je  potrebné pri mojej diagnóze držať diétu, a ak áno akú? Váš názor na črevnú sprchu poznám, ale čo si myslíte o použití klystýru s bylinným protizápalovým odvarom? Existujú nejaké potravinové doplnky pri tejto liečbe a ak áno aké?  A na záver, čo znamená, keď počas liečby, ktorá na začiatku prebieha veľmi  úspešne (také boli závery mojej prvej kontroly po nasedení klyziem) sa  príznaky opäť vrátia?  Vážený pán doktor, ďakujem za odpoveď na moje otázky (len prečítať ich Vám  zaberie kopu času) a aj za túto úžasnú stránku.  S úctou Ela

ODPOVEĎ: Vážená pani Ela, ak máte postihnutých len prvých 10 cm konečníkovej sliznice, ide len o tzv. ulceróznu proktitídu. V takýchto prípadoch ide väčšinou o počínajúce ľahké štádium ochorenia, kde prísna dieta naozaj nie je potrebná, avšak ak má pacient hnačky s krvavými hlienmi, je treba zo stravy vylúčiť vlákninu až do normalizácie konzistencie stolice (čo však nebol Váš prípad). Potravinových doplnkov na zápalové črevné ochorenia je celý rad, (menovať ich tu nemôžem, pretože by to bola neželaná reklama.) poradia Vám v každej dobrej lekárni. Ale pozor ! Mnohé z nich obsahujú vlákninu a preto v akútnom štádiu zápalu nie sú vhodné. Klyzmy s bylinným extraktom by mohli mať lokálne priaznivý efekt. Pokiaľ ide o dodržiavanie diety, táto by mala byť v akútnom štádiu (keď je prítomná hnačka s krvavými hlienmi) bezzvyšková. Neskôr ak sa stav upraví a stolica nie je krvavá a nie sú v nej prítomné ani hlieny, prípadne ak je už skôr tvrdšia, vlákninu zas treba do stravy pridať. Tá dieta, o ktorej píšete nie je žiaden zázrak, je to v podstate bezzvyšková strava (ak si porovnáte rozpis diety pri ulcerózej kolitíde - brožúrku Vám môže dať zdarma Váš gastroenterológ), uvidíte, že sa od tej, ktorú ste dodržiavali veľmi nelíši. A či Vám pomohli tie kvapky, to naozaj neviem. Ak je to certifikovaný potravinový doplnok s atestom MZ SR, potom asi splňa kritériá na výživový doplnok, ale ak podobné parametre nemá, treba ho brať s rezervou. Myslím si, že najviac Vám pomohla liečba, ktorú Vám naordinoval Váš gastroenterológ. Obyčajne ľahká forma ulceróznej kolitídy zareaguje na správnu liečbu veľmi rýchlo, ak sa príznaky opäť vrátia, znamená to, že asi nad liečebnými účinkami prevládli faktory, ktoré chorobu zhoršujú (stres, pridružené infekcie, vysadenie liekov, strava bohatá na zvyšky a pod.). V takom prípade je potrebné udržiavaciu dávku liekov upraviť tak, aby sa choroba udržala pod kontrolou, čomu hovoríme remisia.   

Číslo otázky: 17/2004-THC-65
Predmet: celiakia
Dátum: 27. apríla 11:59

Vážený pán doktor,
zaujímalo by ma, výsledok ktorého vyšetrenia sa akceptuje pri uznaní príspevku na diétne stravovanie pri bezlepkovej diéte. Je možné aby posudkový lekár podmieňoval priznanie príspevku na diétu biopsiou ? Keď má pacient odborným lekárom nariadenú bezlepkovú diétu, tak ju dodržiava bez ohľadu na to, či bola robená biopsia. Ďakujem za odpoveď Anka.

ODPOVEĎ: Milá Anka, ak má pacient nasadenú bezlepkovú dietu, mal ju vedieť aj posudkovému lekárovi zdôvodniť ten, kto ju pacientovi odporúčal (mal by to byť gastroenterológ). Ak pacient nemal vykonanú biopsiu, (z akýchkoľvek dôvodov, napr. ak s ňou nesúhlasil)  diagnóza sa musí opierať anamnézu, klinický obraz a iné výsledky vyšetrení (AGA, AEMA, antiTGA, prípadne kapsulovú endoskopiu). Najdôležitejším kritériom však je porovnanie klinického obrazu pred a o 6-12 mesiacov po zavedení bezlepkovej diety. Ak došlo po zavedení diety k rapídnemu zlepšeniu klinického obrazu, niet pochýb, že pacient celiakiu skutočne má, aj keď mu nebola vykonaná biopsia tenkého čreva. Ak má pacient  problém s uznaním diagnózy  revíznym lekárom má dve možnosti. Buď sa obráti sám so žiadosťou o stanovisko na krajského alebo hlavného odborníka pre gastroenterológiu, prípadne tak v jeho mene môže urobiť jeho gastroenterológ alebo si tú biopsiu urobiť nechá. Po prísnej bezlepkovej diete sa však biopsia i uvedené lab. parametre môžu úplne normalizovať. Takže ak pacient po roku bezlepkovej diety bude mať negatívnu biopsiu, to ešte neznamená, že celiakiu nemá. Viac informácií o celiakií nájdete na našej partnerskej stránke

Číslo otázky: 18/2004-THC-66
Predmet: coeliakia
Dátum: 28. apríl 2004 13:2
7


Dobrý deň pán doktor,
som otcom 5-ročnej dcéry, ktorá ma diagnostikovanú celiakiu zhruba od 1. roka jej života. S jej matkou som rozvedený a ona prednedávnom zažiadala o zvýšenie výživného na dieťa, hoci doteraz som prispieval pravidelne a myslim si, že aj nadštandardne. Ona však od pôrodu až doteraz nikde nepracuje, hoci je vysokoškolsky vzdelaná (má titul PhDr.) a odovodňuje to argumentom, ktorý ako kľúčový uviedla vo svojom návrhu aj na súde. Tvrdí, že dlhodobo
nepriaznivý zdravotný stav našej dcéry vyžaduje jej celodennú starostlivosť. O tom, že toto ochorenie nevyžaduje celodennú nepretržitú starostlivosť som sa presvedčil z rozhovorov s ľuďmi, trpiacimi týmto ochorením a ich rodinnými príslušníkmi, takisto aj štúdiom odbornej literatúry a článkov popisujúcich toto ochorenie. Celiakia je podľa mojich zistení ochorenie, ktoré síce vyžaduje stravovaciu disciplínu a prípravu jedál bez prítomnosti obilnín (ktoré obsahujú
bielkovinu glutén resp gliadín, ktorého neznášanlivosť spôsobuje toto ochorenie), avšak myslím si, že toto nie je dôvodom na to, aby matka ostávala doma, resp. aby si nehľadala žiadne zamestnanie. Je predsa možná dohoda s personálom materskej školy, resp. ľuďmi starajúcimi sa o moju dcéru (napr. o podávaní vopred pripravenej stravy) a podľa môjho názoru sa dá nájsť riešenie, ktoré by umožňovalo navrhovateľke nájsť si zamestnanie a zároveň dbať aj o zdravie a stravovaciu disciplínu dcéry. Pre upresnenie musím uviesť, že dcéra v súčasnosti navštevuje školku na dopoludnie, pričom dostáva so sebou desiatu, ktorá vyhovuje bezlepkovej diéte a na obed ju jej matka berie domov. Napriek tomu však exmanželka trvá na tom, že sa nemôže zamestnať, hoci by sa tým by sa určite zvýšil aj jej príjem, ktorý momentálne podľa jej tvrdenia pozostáva len z rodičovského príspevku, prídavkov na deti, príspevku na diétne stravovanie a výživného. Chcel by som sa Vás ako odborníka opýtať na Váš názor, keďže určite máte skúsenosti aj s rovnako starými detskými pacienmi s takouto diagnózou a takisto sa stretavate aj s ich rodičmi.
Vopred ďakujem za Vašu odpoveď  Ivan N.

ODPOVEĎ: Vážený pán Ivan, obávam sa, že vo vyššie uvedenom spore nebudem Vašim arbitrom. Vaša otázka sa netýka podstaty celiakie ako takej, ale celkom iných vecí (súdny čitateľ Vašej otázky, nech si urobí názor sám). K svojej predošlej odpovedi na Vašu otázku z 25. septembra 2003 nemám čo dodať. Znova len opakujem, ak sa exmanželia nevedia dohodnúť, trpí tým len nevinné dieťa!

Číslo otázky: 19/2004-THC-67
Predmet: neuvedený
Dárum: 3. mája 2004 08:58


Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať.Mám štvorročnú dcéru, ktorej pred rokom diagnostikovali celiakiu.Je možné, keby sme mali druhé dieťa a dali mu odobrať pupočnú krv, či je ju možné využiť pre dcéru, a či by jej pomohlo vyliečiť sa z celiakie. Za skorú odpoveď ďakujem. S pozdravom Andrea H. z Levíc.

ODPOVEĎ: Vážená pani Andrea, v oblasti využívania pupočníkovej krvi na liečbu vrodených alebo dedičných chorôb nie som odborník. Ale ak by to bolo také jednoduché, aká jednoduchá je Vaša teoretická úvaha, možno by na svete ubudlo celiatikov. Znova opakujem: celiakiu nemožno vyrásť, ani sa z nej vyliečiť, ak ju pacient má, je to ochorenie celoživotné. Odporúčam Vám obrátiť sa na Vášho pediatra, prípadne detského gastroenterológa, u ktorého by mala byť Vaša dcéra dispenzarizovaná
.

Číslo otázky: 20/2004-THC-68
Predmet: pooperacne zrasty
Dátum: 17. mája 2004 18:34


Vaz.p.doktor. Udaje: zena, 35 rokov, laborantka, slobodna, bezdetna. Vazeny pan doktor. Moja otazka je skor teoreticka: Mala by som ist na operaciu slepeho creva, ale mam obavy z nasledkov. Okrem ineho aj pooperacnych zrastov. Totiz na Vasej stranke som citala o vykonavani vysetreni, konkretne kolonoskopie a uvadzate, ze tazkosti pri tomto vysetreni mozu byt sposobene aj zrastami, ktore vznikaju po operaciach v brusnej dutine. Patri k nim aj operacia slepeho creva? Uvazujem o tom, ci je tato operacia nevyhnutna. Mozno by sa dalo zapal liecit neinvazivne, napr. dokladnym precistenim criev, napr. surovou stravou, protizapalovymi liekmi, cajmi,... Za 35 rokov som taketo tazkosti nikdy nemala. Zacalo to zrejme po konzumacii nevhodnych jedal cez sviatky. Mate s tymto nejake skusenosti? Dakujem. Zuzana


ODPOVEĎ: Milá Zuzana, slepé črevo sa málokedy operuje plánovane. Je to len v prípade, ak ide o chronický zápal, alebo inú neurgentnú príčinu. Diagnózu chronického zápalu slepého čreva stanoviť presne je často veľmi ťažké, to Vám iste potvrdia aj chirurgovia. Ak nie ste si istá svojou diagnózou, požiadajte o konzultáciu aj ďalších lekárov, možno aj za cenu, že si túto konzultáciu budete musieť hradiť z vlastného vrecka a potom sa rozhodnite, či sa dáte operovať alebo nie. Pokiaľ ide o možné zrasty, vyskytujú sa po operácií v brušnej dutine častejšie tam, kde je zápalový proces buď rozsiahly alebo dlhodobo neliečený (toto je však skôr otázka pre chirurga). Ak skutočne u Vás ide o chronický zápal slepého čreva, potom je operácia namieste a nemá význam ju odkladať. Práve toto by bol spôsob, ako si uvedené zrasty v bruchu "vypestovať".  S alternatívnou liečbou na akú sa pýtate, nemám skúsenosti. 

Číslo otázky: 21/2004-THC-69
Predmet: Idiopatický črevný zápal? + Hemoroidy
Dátum: 18. mája 2004 15:37


Vážený pán doktor,
som nadšený, že som našiel Vašu stránku, pretože som konečne po dlhých rokoch objavil zrejme pravý zdroj a asi aj názov mojich problémov.
Vek: 49 rokov
Pohlavie: muž
Výška: 179 cm
Váha: 85 kg
Zamestananie: podnikateľ
Stav: rozvedený
Alkohol: nie
Cigarety: nie
Káva: ano
Problémy, ktoré ma prenasledujú, evidujem už veľa rokov s viacmenej rôznymi obmenami intezity a prejavov. Na Vašu stránku som sa dostal teraz preto, lebo ma pred pár dňami začalo bolieť v oblasti konečníka. Mal som bolesti pri vyprázdňovaní ( tvrdá stolica ),  objavila sa mi z vonkajšej strany konečníka bolestivá hrčka a zrazu som objavil za sebou jasnú červenú krv. Prelakol som sa a vrhol som sa na internet hľadať možnosti príčin mojich ťažkostí. Vďaka Vašej stránke som sa dozvedel, že to, čo ma postihlo, sú zrejme hemoroidy. Našiel som tam aj názvy mastí a čípkov. Kúpil som si ich (AVIRIL H a FAKTU ), aplikoval a s radosťou konštatujem, že po dvoch dňoch to asi zaberá. Najskôr sa stratila hrčka z vonkajšej časti konečníka. No stále som cítil vnútri konečníka akoby nejakú inú hrčku, ktorá bráni stolici, bolí a krváca. Spočiatku som mal ešte krv na slipoch, no už to ustupuje, vrátane bolestí. Toto je však len intermetzo v mojich dlhoročných problémoch. Nebudem teraz opisovať detailne zažívacie ťažkosti,  ktoré ma sprevádzali už od detstva. Zásadný problém v dospelosti bol striedanie zápchy a hnačky,  medzitým obdobie riadnej stolice, a potom opäť znova zápcha a hnačka. Vždy, keď som mal črevné problémy, rozbolela ma hlava, začali bolieť kĺby a bolesť pod pravým rebrovým oblúkom. Niekoľkokrát som sa dal vyšetriť na pečeň, pretože som si myslel, že bolesť pod pravým rebrovým oblúkom je spôsobená pečeňou. Výsledky pečeňových vyšetrení však boli zakaždým negatívne. Toto všetko sa striedalo pravidelne roky. Až v roku 1999 sa problémy rozpútali v hrozivých rozmeroch. Prišlo to, akoby nejaká chrípka. Lenže táto "chrípka" neprestávala. Neznesiteľne ma bolela hlava, kĺby, mal som očný zápal a hroznú únavu. Čo som sa vtedy nachodil po lekároch, to sa nedá spočítať. Prešiel som prakticky všetkými oddeleniami a nikde mi nevedeli nielen pomôcť, ale ani vôbec identifikovať, čo mi je. Podvedome som cítil, že sa deje niečo s mojou imunitou a že toto všetko nejako súvisí s črevami. Totiž, keď som išiel na stolicu, vždy sa mi uľavilo. Vo všetkom! Neustále som v tom období trpel mierne zvýšenými teplotami, v bruchu sa mi všetko prevalovalo, raz bez bolesti, inokedy s miernymi bolesťami. A stále ma nadúvalo a mal som vetry. Nemohol som z toho všetkého dobre spávať. Na imunologii som mal 29.10.1999 tieto zistenia:
- Porucha špecifickej celul.imunity
- Serol.: CMV IgM pozit 2,8, IgG pozit 2,6
EBV - EBNA IgG pozit +, EBV IgM pozit +++, EBV - EA IgG pozit
Lymska borrelioza IgG pozit
Lymska borrelioza IgM neg
Zo správy: Pac. mal zahájený od marca 1999 Ribomunyl. Pôvodne plánovené podávanie 6 mesiacov sme predlžili pri kontrole dňa 3.9.99 pre výrazné polymorfné obtiaže, výraznú slabosť, únavnosť, nevýkonnosť, niekedy rhinit.obtiaže. V poslednej dobe aj častejšie pálenie a začervenanie spojiviek. Spojivky mierne hyperemické, začerv.okraje viečok. Daný Claritin, Imudon, Promefrin. Dop. pokračovať v th, doplnujem vyš. o serologie na mykoplazmy, chlamidie, CBP,Ig, otestujeme, ANA,ENA. Po neúspechoch u "bežných" lekárov, vyhľadal som v Prahe imunologickú kliniku. Tam som predniesol moje ťažkosti a ukázal všetky lekárske a laboratórne výsledky. Bola mi predbežne "pracovne" určená diagnóza : "Chronický únavový syndróm". Pražský imunológ ma odkázal na slovenského imunológa, ktorý mi mal vykonať kompletné krvné testy na moju diagnózu. (Bolo to z dôvodu lacnejšieho vybavenia záležitosti). Z laboratórnych vyštrení vyplynulo, že skutočne mám čiastočne oslabenú imunitu a mám EBV virus a ešte najký virus, ktorého názov si už nepamätám (myslím, že herpes). Imunolog skonštatoval, že skutočne môže ísť o CFS (chron. únavový syndróm). Bol som preliečený Broncho Vaxomom a ešte nejakým prípravkom, ktorého názov už teraz tiež neviem. Dostával som injekcie B12 a išiel som do kúpeľov. Musím ešte podotknúť jednu veľmi podstatnú skutočnosť, a síce, že mojim trvalým problémom je permanentný stres. Ako základ mi bolo nariadené znížiť stres na minimum, aj za cenu užívania liekov proti stresu
(Lexaurin). V priebehu zhruba dvoch rokov sa utrpenie zmenšilo na znesiteľnú mieru. Zažívacie, alebo inak, črevné problémy mi však zotrvali aj naďalej. Zápcha kontra hnačka ( pri nej zvýšená teplota, bolesť hlavy a kĺbov ), nadúvanie - vetry (často silne cítiace) a v čase problémov bolesť pod pravým rebrovým oblúkom. Jesť mi chutí a zjem v podstate všetko. Od pobytu v kúpeloch som pribral cca 5 kg. Snažím sa stravovať rozumne, ale to mi akosi nerobí dobre. Vždy, keď vybočím z môjho zaužívaného stravovacieho návyku, napr. tým, že pridám do stravy vlákninu, ovocie, orechy, jogurty, vtedy prídu problémy. Aj teraz naposledy, keď sa mi objavili hemoroidy (aspoň si myslím, že sú to oni), experimentoval som s arašídami, hroznom a jogurtom. Takže vlastne ani neviem, čo mám jesť, aby som sa stravoval racionálne a pre moje črevá vhodne. Vážený pán doktor, prosím Vás, poradťe mi, čo so mnou? Dá sa mi nejako pomôcť alebo musím takto trpieť stále? Okrem toho, že je to všetko naozaj veľmi nepríjemné, bojím sa, či takto týrané črevá nemôžu časom prejsť do karcinómu. Ako tomu zabrániť ?  Ešte dopĺňam, že keď mám zápchu, to sú akoby kozie bobky a cítim, aj vidím v stolici hlien.  Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď. S pozdravom, Pavol

ODPOVEĎ: Vážený pán Pavol, po prečítaní Vašej otázky Vám musím napísať dve správy. Začnem tou zlou, ktorú neradi počujú najmä zaneprázdnení ľudia. Hoci problémov máte viac ako dosť, trúfam si povedať, že ich hlavnou príčinou je Váš spôsob života - stres. Ten môže za Vaše problémy s tráviacim traktom a aj za chronickú únavu. Druhá správa je tá dobrá, a síce, že Vaše ťažkosti sú liečiteľné a vyliečiteľné, ale treba splniť tri podmienky: 1. minimalizovať stres
2. byť pri liečbe trpezlivý a 3. asi najdôležitejšia - nájsť si lekára, ktorý bude mať na Vás toľko času, koľko je potrebné. V prípade Vášho záujmu som ochotný do toho s Vami ísť, ale len za predpokladu, že splníte prvé dve podmienky. Môj tip na Vašu diagnózu je syndróm dráždivého hrubého čreva. Samozrejme, asi máte aj hemoroidy, ale tento problém by som považoval až za druhotný, ktorý súvisí s nepravidelným vyprázdňovaním stolice. K druhej dobrej správe ešte dodávam - na idiopatický črevný zápal v predmete Vašej otázky predbežne zabudnite. Hoci súčasťou syndrómu dráždivého hrubého čreva je často "chronická nešpecifická proktokolitída",táto nespľňa kritéria ulceróznej kolitídy ani Crohnovej choroby, ktoré patria k pojmu "idiopatické črevné zápaly".

Číslo otázky:
22/2004-THC-70
Predmet: Crohnova choroba?
Dátum: 8. júna 2004 9:50


Dobrý deň pán doktor,
chcel by som som Vás touto cestou poprosiť o Vašu radu a názor na zdravotné problémy mojej manželky Gabriely. Má 48 rokov , za toto obdobie prekonala 4 operácie a v tomto roku laparoskopický zákrok. Už ako 7-ročná bola operovaná pre zauzlenie čriev, pôrody našich dvoch synov museli byť realizované cisárskym rezom, v roku 1999 1x extirpácia myomu i s ľavým ováriom. Problémy s trávením a najmä s uvolnením plynatosti sa periodicky opakujú už viac ako 5 rokov. Vo februári tohto roku ju musala rýchla zdravotná pomoc previesť do nemocnice (zvracala nakoľko sa nemohla vyprázdniť riadne stolicou, vo zvratkoch boli drobné krvné zrazeniny a následne skolabovala) -najpr na chirurgiu, tam jej vykonali výplach žalúdka, následne boli vykonané rôzne vyšetrenia.Čiže bola opakovane vyšetrovaná na chirurgii pre abdomin. koliky hospitalizovaná pre subileozny stav do 4.3. v ramci hospit- lab skrinink až na lahku anemiu v norme, GFS endoskopický nález v norme. Ložisková elzia pri usg v lavom laloku heparu- aj CT. Ambulantnedoplnená cielená biopsia
z pečene 11.3. s histol.nálezom fokálnej steatozy. Ambulantne doplnená RTG pasáž GITom- bez poruchy pri priechode kontrastnej látky. iodovou KL po 1,2,3 hod. Pre podozrenie nepriechodnosti stravy z dôvodov pooperačných zrastou sa 7.4. vykonal ADHAESIOLYSIS LAPAROSCOPICA. REVISIO CAVI PERITONEALIS VISUALIS. Celková OTI anestézia. Doporučená nenafukúca strava, Espumisan 3x2 tbl. Avšak i po tomto zákroku máva problémy
s uvolnením plynatosti a pobolievanie v okolí pupka.
Za Vašú odpoveď Vám ďakujem.

ODPOVEĎ: U Vašej manželky treba ešte doriešiť niekoľko problémov. Ako píšete, asi príčina, resp. zdroj krvácania z tráviacej trubice vo februári t.r. neboli doriešené (to je pravdepodobne príčina jej ľahkej málokrvnosti). Príčinu jej ťažkostí je treba hľadať v celej tráviacej trubici, vykonané RTG treba doplniť ďalšími vyšetrenami. Vaša domnienka, že by mohlo ísť o Crohnovu chorobu je síce správna, ale do úvahy prichádzajú aj ďalšie ochorenia najmä tenkého čreva, ktoré doteraz vyšetrené nemala.


Číslo otázky: 23/2004-THC-71
Predmet: neuvedený
Dátum: 15. júna 2004 23:59


Vážený pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 40 rokov, slobodné povolanie, vydatá, dve deti. V októbri minulého roka ma "seklo v krížoch". Diagnóza - cystitis ac. Po preliečení antibiotikami sa "seknutie" niekoľkokrát zopakovalo, pridala sa mierna (nie trvalá) bolesť v ľavom boku a chrbtici. Absolvovala som gynekologické vyšetrenie (11/03 - kvasinková infekcia), ortopedické (11/03) a neurologické vyšetrenie (4/04) - (negat.), sonografické vyšetrenie dutiny brušnej (11/03 - záver: difúzna lézia heparu typu incip. steatózy, cholecysta intaktná, obličky sonograficky nevykazujú štrukturálne zmeny, močový mechúr echoprázdny, iné vedľ. útvary, zväčšené LU a voľnú tekutinu v BD nezisťujem, výrazný meteorizmus). Začiatkom júna pre bolesti v boku a dolnej časti chrbtice som opäť absolvovala gynekologické vyš. - znova kvasinková infekcia, vzápätí urologické vyšerenie - cystitis ac. (moč chem. negat., Sed: L: 44-46, Er: 1-2, pl. epit.) V súčasnosti užívam Augmentin 375 mg. Prvé tri dni počas užívania antibiotika som dostala silné hnačky a bolesti v žalúdku, ktoré pretrvávajú aj po týždni. Výrazne sa znížia po užití kvapiek Hylak forte. Zaujímalo by ma, či môžu tieto bolesti (žalúdka, boku i chrbtice) súvisieť s prebiehajúcou infekciou alebo je potrebné absolvovať aj gastroenterologické vyšerenie. Ďakujem za pomoc. S pozdravom Dagmar

ODPOVEĎ: Vážená pani Dagmar, Vaše ťažkosti sú najskôr spôsobené antibiotickou liečbou, po ktorej u Vás asi došlo k vyhubeniu tzv. "dobrých" baktérií z tráviaceho traktu. Predpokladám, že po dobratí antibiotík (ATB) sa Vám ťažkosti stratia. Teraz máte dve možnosti, buď počas ATB liečby pokračovať v užívaní Hylaku forte alebo si kúpiť v lekárni niektorý z probiotických preparátov. Ak by Vám ťažkosti trvali aj po ATB liečbe, potom bude potrebné gastroenterologické vyšetrenie.


Číslo otázky: 24/2004-THC-72
Predmet: celiakia
Dátum: 30.júna 2004 10:53

Vážený pán doktor. Prosím Vás o názor na moju 18 ročnú dcéru. Po 8 rokov trvajúcich peripetiách jej bola pred 6 mesiacmi diagnostikovaná celiakia s intoleranciou na mlieko. Dcéra bola už vo veľmi vážnom stave, bola extrémne vychudnutá a skoro vôbec nič nemohla jesť. Nasadili sme prísnu bezlepkovú diétu s vylúčením mlieka, mastných a dráždivých pokrmov. Napriek tomu sa jej zdravotný stav nezlepšuje. Vyšetrenie z krvi síce vyšlo lepšie o 1 krížik, pribrala na svoju pôvodnú váhu, ale jej subjektívne ťažkosti sa nemenia. Je jej stále nevoľno (na vracanie), pichá ju v okolí žalúdka a je stále unavená. Zápchy sa u nej striedajú s hnačkami. Jej ošetrujúci lekár tvrdí, že problémy by už mali ustúpiť a že nemajú žiadnu organickú príčinu. Dcéra pravidelne navštevuje aj psychológa, ale k náprave nedochádza. Je z toho vo veľmi zlom psychickom stave. V novembri 2003 sa podrobila vyšetreniam na internom oddelení a okrem celiakie sa nič nenašlo. Prosím Vás, poraďte mi ako ju mám povzbudiť, prípadne aké vyšetrenie by ešte pripadalo do úvahy. S pozdravom, Katarína.

ODPOVEĎ: Vážená pani Katarína, celiakia a laktózová intolerancia idú často ruka v ruke so syndrómom dráždivého hrubého čreva. Príznaky Vašej dcéry svedčia pre túto diagnózu. Ak navštevuje psychológa, potom máte uľahčenú úlohu. Vysvetlite jej, že tieto ťažkosti sú nervového pôvodu a ak sa ukľudní, prípadne bude brať lieky,  stav sa jej bude zlepšovať.

Číslo otázky: 25/2004-THC-73

Predmet: Suvislost
Dátum: 4. júla 2004 12:54

Dobry den!
Chcel by som sa spytat ze ci moze nejako suvisiet epilepsia s celiakiou.Pred zhruba troma mesiacmi som mal 3 zachvaty. Dietu som niekedy porusoval ale nikdy som nejake extremne zmeny nezaznamenal. Bezlepkovu dietu mam od 3 rokov a teraz nastupujem do tretieho rocnika na gymnáziu. Vsetky vysetrenia(CT,MG, aj EEG) som mal negativne. 
Za odpoved dakujem

ODPOVEĎ: Súvis neliečenej celiakie s epilepsiou je možný. Neliečení celiatici mávajú často aj neurologické príznaky, vrátane epilepsie. Takáto epilepsia však väčšinou nereaguje na bežnú antiepileptickú liečbu, môže sa zlepšiť po nasadení bezlepkovej diety, avšak pacient máva pozitívne neurologické testy (EEG) a vyšetrenia (CT,NMR). Ak však pacient dodržiava bezlepkovú dietu a len občas ju krátkodobo porušil, čo je asi Váš prípad, tu je súvis epileptických záchvatov s porušením diety ťažko dokázateľný a s podobným prípadom som sa nestretol ani v literatúre.  Iná  situácia by nastala pri dlhodobom zanedbaní diéty. Vtedy by súvis s epileptickými záchvatmi mohol byť pravdepodobný.

Číslo otázky: 26/2004-THC-74
Predmet: Peutzov-Jeghersov syndrom
Dátum: 26. júla 2004 9:29

Meno: Alena
Vek: 24
Zamestnanie: graficka
Stav: slobodna
Deti: 0
Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Moja mama trpi Petzovym-Jeghersovam syndromom a mam to dedicne po nej. Myslite ze mam sancu na normalny dlhy zivot? Vo VADEMECUM MEDICI spred dvadsiatich rokov som sa docitala, ze tie vyrastky po rokoch neodvratne maligne degeneruju. A v novsich knihach som sa uz o tomto syndrome nedocitala nic. Nejake velke tazkosti zatial nemam, obcas hnacky, bolenie zaludka, skrkanie v bruchu. Mohli by ste mi prosim vas napisat o tomto syndrome viac informacii? Je nieco nove v liecbe?  Dakujem

ODPOVEĎ: Milá Alena,  z Vašej otázky mi nie je jasné, či ste už absolvovali príslušné vyšetrenia, ktoré pri postihnutí Vašej matky touto chorobou musíte bezpodmienečne podstúpiť, a síce genetické, kožné, gastroenterologické a prípadne gynekologické. Ide totiž o dedičnú chorobu, ktorá má dve základné charakteristiky. Prvou sú kožné a slizničné hyperpigmentácie (tmavé škvrny, podobné pehám) lokalizované najčastejšie na koži, chodidlách a dlaniach,  perách a sliznici ústnej dutiny. Druhou charakteristikou sú polypy (nádory, spočiatku nezhubné, ale s trvaním choroby sa riziko nádorovej premeny v porovnaní so zdravou populáciou neúmerne zvyšuje)  celej tráviacej trubice (najčastejšie lokalizované v žalúdku, tenkom a hrubom čreve). Nikde však nie je napísané, že aj keď je táto choroba dedičná, musíte ňou byť postihnutá aj Vy. To Vám potvrdia, prípadne vyvrátia až uvedené vyšetrenia. Ak sa u Vás táto diagnóza potvrdí, potom by ste mali byť pravidelne sledovaná nielen praktickým lekárom, ale najmä gastroenterológom a gynekológom. Okrem polypov tráviaceho traktu sú pri tomto syndróme sú oveľa častejšie aj gynekologické nádory. V liečbe PJS sa za ostatné roky prakticky veľa nezmenilo. Pri náleze polypov v tráviacom trakte sa odporúča skôr endoskopická polypektomia ako chirurgické riešenie, ktoré sa volí len v prípade ťažkej črevnej nepriechodnosti, ktorá môže byť komplikáciou uvedenej polypózy tráviaceho traktu. Viac informácií si môžete prečítať, ak si zadáte názov choroby do dobrého vyhľadávača  (relevantné informácie sú však dostupné len v cudzích jazykoch).


Číslo otázky: 27/2004-THC-75
Predmet: problémy s trávením, refluxia, celiakia, výrazné chudnutie
Dátum: 27. júla 2004 8:22


Vazeny pan doktor,
Volam sa Peter mam 21 rokov a chcel by som vas poprosit o radu. Moje tazkosti sa zacali asi pred dvoma rokmi ked ma po urcitych jedlach pravidelne palievala zaha. Po niekolkych mesiacoch sa vsak tento problem vytratil a tak som sa s tym uz dalej nezapodieval. No v novembri minuleho roku moje problemi zo zaludkom dospeli az k tomu ze som sa odhodlal ist na gastrofibroskopiu. Diagnoza bola: Inkompetencia kardie , refluxia a hypersekrecia. Na to my doktor predpisal Quamatal a Ganaton. Po prisne dodrziavanej diete sa mi zaludokdostal do normalu no problemy sa i tak hromadili dalej. Vela jedal ktore by som podla doktora mohol mi vobec nesedeli, maval som stale bolesti v brusnej oblasti rozneho charakteru a umiestnenia, stale studene koncatiny hodne vysoky tep a stale som viac a viac chudol. Navstivil som endokrinologa lebo symptomy sa podobali na problem so stitnou zlazou no vysledky boli v
uplnom poriadku. Symptomy mi stale pribudali: casto suchy jazyk, vzdy vecer ked som si lahol spat v bruchu sa mi zacali prehanat doslova stada plynov, par krat sa mi stalo ze som sa rano zobudil a mal som pocit ze sa mi obsah criev dostal az do zaludku( ono to zrejme nebol iba pocit)- na zaklade coho som potom pocas celeho dna nepocitoval hlad iba neprijemnu bolest no a na dovazok vsetkeho mi sirovodik zacal vychadzat „vrchom“ a nie spodom ako by u kazdeho zdraveho cloveka mal. To primelo mojho doktora urobit mi nove vysetrenie aj s odobranim vzoriek. Pocas mojej navstevy u neho mi este zistil zapal pankreasu.Vysledok z vysetrenia opisujem priamo zo zdravotnych zaznamov: Vysledok histologickeho vysetrenia sliznice D2: Difuzne je pritomna parcialna atrofia klkov, krypty su lahko elongovane, vystielajuci epitel je prevazne cilindricky ložiskovo sa vsak znizuje, oplostuje, objavuje sa strata bazalnej nuklearnej polarity a vznika pseudostratifikacia jadier. Pritomna je i zvysena intraepitalialna lymfocitarna infiltracia. V stromate je vyrazne zvysena lymfoplazmocitarna celulizacia i pocet eozenofilov. Objavuju sa i velmi drobne vypadky v kefkovom leme a je znizena jeho farbitelnost.- Kiezby som tomu rozumel. Kazdopadne doktor ma pocit ze to je celiakia. Ja ten pocit nemam lebo celiaticku dietu dodrzujem uz dva tyzdne a ubyvanie hmotnosti nabera nadalej galakticku rychlost. Moj momentalny stav je taky ze mam 61 kg pri vyske 1,90, mam az prilis tvrdu stolicu a malokedy sa jej chce von, jem najviac ako vladzem no cim viac toho ziem tym rychlejsie chudnem, jediny sposob ako viem to chudnutie pribrzdit je ten ze jem iba ovocie a zeleninu(cos su vlastne jedine dve veci ktore mi moje traviace ustrojenstvo bez vacsich namietok strpi, brucho mam cele dost nafuknute ked sa najem zaludok mi dost vytrca a bolievaju ma krize co si vysvetlujem tak ze mi preplnene creva tlacia ladviny na ne. (Zabudol som spomenut ze chodim na vitaminove injekcie) Ked si dam vsetko toto do hromady tak mi to na celiakiu jednoducho nevychadza, a nemam tri mesiace na to aby som si to overoval, lebo za ten cas asi najskor sublimujem. Cital som hodne o syndrome drazdiveho hrubeho creva a myslym ze dost priznakov sa mi zhoduje, ale nemam vobec predstavu ci by mi tento problem mohol narobit taku neplechu v tenkom creve. Momentalne testujem ci ten zapal v creve nie je bakterialneho povodu tym ze denne uzivam jablcny ocot. Prosim poradte mi co
mam robit, co si myslite vy co by to mohlo byt, a co take by som mal jest na podporu regeneracie tenkeho creva. Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

ODPOVEĎ: Milý Peter, Vaše diagnózy boli stanovené veľmi precízne, ale pokiaľ ide o celiakiu, musíte byť trpezlivý. Úplné zlepšenie zdravotného stavu pri prísnej bezlepkovej diete možno očakávať až o niekoľko mesiacov, najneskôr do roka, kedy by už malo dôjsť ku kompletnej obnove poškodenej sliznice tenkého čreva. Na prechodné obdobie by asi u Vás bolo vhodné trocha upraviť doterajšiu liečbu, o čom by mal rozhodnúť Váš gastroenterológ podľa Vášho aktuálneho stavu a príznakov, ktoré Vás najviac obťažujú. Radiť však Vášmu gastroenterológovi, ak ma o to sám nepožiadal, na tomto mieste nepovažujem za etické. O refluxovej chorobe pažeráka a syndróme dráždivého hrubého čreva, ktorý často sprevádza celiakiu, píšem na inom mieste a o celiakií nájdete dostatok informácií aj na našich partnerských str/ánkach.


Číslo otázky: 28/2004-THC-76
Predmet: Nadúvanie a zápcha
Dátum: 6. augusta 2004 14:11

Dobrý deň pán doktor, volám sa Katarína mám 27 rokov som slobodná, bezdetná, pracujem v banke. Od mojej puberty mám neustále problémy tráviaceho traktu. Asi pred 5 rokmi som mala Helicobaktera, ktorého mám preliečeného. V januári 2004 mi zomrela mama vo veku 45 rokov na rakovinu pečene odvtedy sa moje problémy znovu objavili no vo väčšom rozsahu. No najviac ma trápi zápcha a nadúvanie. Keď ráno vstanem mám úplne normálne brucho, keď idem z práce nedokážem zapnúť nohavice, lebo moje brucho sa neprimerane zväčší. Snažím sa stravovať zdravo - ovocie, zelenia, vločky veľa vlákniny, málo mäsa a stále mi nič nepomáha. Keďže mám sedavé zamestnanie chodím aj pravidelne cvičiť takže nedostatkom pohybu to nebude. Prosím Vás poradte mi, je to pre mňa veľmi nepríjemné hlavne keď mám pri plynatosti dosť zapáchajúce plyny. V tomto roku som bola aj na gastroenteorologickom vyšetrení, no nič mi nezistili. Už som vyskúšala hocičo, stravu, pohyb, čaje (pijem denne 3 litre tekutín) Moja stará mama mala podobné problémy, vo veku 70 rokov bola na operácii odstraňovali jej nejakú herniu, nemôže to byť dedičné ? Po operácii sa jej polepšilo. Píšem Vám preto, lebo som už z tohto zúfala a už druhý deň mám dosť bolesti a stále som nenormálne nafúknutá. Ďakujem.

ODPOVEĎ: Milá Katarína, ak máte ťažkosti, ako píšete, asi celkom zdravá nebudete.Niekto múdry povedal, že "absolútne zdravý človek neexistuje, je to iba dôkaz, že nebol dostatočne vyšetrený". Na Vás toto pravidlo platí úplne presne. Ak bolo Vaše gastroenterologické vyšetrenie "negatívne" a ťažkosti Vám pretrvávajú, máte dve možnosti. Buď sa nechať ešte raz vyšetriť na pôvodnom pracovisku alebo svoj stav konzultovať inde. Dovtedy sa riaďte odporúčaniami, ktoré nájdete v príspevku syndróm dráždivého hrubého čreva a namiesto čajov pite radšej čistú vodu alebo Šaraticu

Číslo otázky: 29/2004-THC-77
Predmet: bolesti v pravom podbrušku
Dátum: 10. augusta 13:26

Vážený pán doktor, som 27 ročná, slobodná, bezdetná, mám sedavé zamestnanie v kancelárii. Obraciam sa na Vás, pretože doteraz som nedostala jasne stanovené, čo mám robiť, resp. čo mi skutočne je. Už druhý mesiac pociťujem tupú, akoby hlbšie uloženú bolesť v pravom podbrušku, ktorá sa pomaly, čím dlhšie problém trvá, zintenzívňuje a prerastá do pichania. Ráno sa s touto bolesťou zobudím (spím väčšinou schúlená do klbka), cítim ju v prieb ehu dňa hlavne keď sedím, alebo som skrčená. Pri pohybe (cvičení) bolesť úplne vymizne alebo sa objaví len občas. Cez víkendy, keď nesedím za počítačom, ju cítím len ráno. Absolvovala som gynekologické vyšetrenie, vaginálne sono, sono brucha, všetky zistenia boli negatívne, až na sono brucha, kde lekárka konštatovala meteorizmus, no všetky ostatné orgány boli v norme bez nálezov. Uvažuje sa o chronickom zápale apendixu, ale nemám ani teploty, nezvraciam, nemám hnačku. Občas mám pocit nafúknutia, prípadne mám stolicu tuhšej konzistencie, ale je pravidelná. Myslím, že v strave mám dostatok ovocia, zeleniny a vlákniny, nejem biele pečivo a pijem dostatok tekutín, na tieto veci si dávam pozor. Neviem, či bude táto informácia relevantná, ale už dlho (viac ako 5 rokov) užívam antikoncepciu. Rada by som si prečítala Váš názor, prípadne doporučenie, aké ďalšie vyšetrenia by bolo dobré absolvovať. Ďakujem a s pozdravom, E.

ODPOVEĎ: Vážená slečna, určenie presnej diagnózy tzv. "syndrómu pravej bedrovej jamky", čo je Váš prípad, býva často veľmi obtiažne. Hoci diagnóza chronického zápalu slepého čreva je u Vás tiež možná, skôr by som sa prikláňal k funkčnej poruche dolného tráviaceho traktu. Odporúčam Vám preto gastroenterologické vyšetrenie, v prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa môžete objednať

Číslo otázky: 30/2004-THC-78
Predmet: prosba o radu
Dátum: 11. augusta 23:38


Vazeny pan Doktor!
Volam sa Evka M. Mam 25 rokov. Ja som Vam uz raz pisala, ze mi diagnostikovali gastroenterologicky asi pred 3 mesiacmi CELIAKIU a laktoz.intoleranciu. Pred diagnostikou som nemala takmer ziadne problemy az na subfebrilie po infekcii Epstein-barovej vyrusom, pred ktorym som tesne prekonala ovcie kiahne.Tieto infekcne ochorenia som dostala ako fyzioterapeutka. Takze po zisteni Celiakie som zacala dietu, ale moj zdravotny stav sa zhorsil.
Hlavnymi priznakmi boli aj su:
- takmer po kazdom jedle nasledovala ostra bolest v lavom podbrusku, zriedka na pravej
strane, ako aj na prav. Strane pod pravym rebrovym oblukom (raz do tyzdna som od
bololesti nemohla ani chodit ,cca. 10 100 min.
- kazdy den sa mi nafukne brucho, plyny tak lahko neodchadzaju
- niekedy mam zapchy, niekedy hnacky, od vtedy nemam normalnu stolicu
- vytvaraju sa mi na nohach modrinky
- trvajuce subfebrilie
- chronicky unavovy syndrom
- nemam ziadne problemy s chudnutim ako celiatici
Nakolko som teraz ako au-pair v Nemecku, navstivila som aj tu gastroenterologa.Vcera som podstupila koloskopiu. P.Doktor sa vyjadril ze hrube crevo je ciste, avsak nemam balastne latky,tak mam jest celozrnne vyrobky ako aj salaty, s tym ze vedel o mojej celiakii a s tym to bolo u neho uzavrete, ze su to len krce. Den po koloskopii, som vsak dostala ostru bolest v oblasti zaludka, kvoli ktorej som mala velke problemy s nadychom a mala som pocit nedostatocnosti vzduchu. Nie som vobec stresujuci clovek, ale rada by som uz vedela svoju pravu diagnozu, pretoze si myslim ze kazda bolest ma nejaku pricinu. Prosim Vas o radu pan Doktor. Samozrejme to nenecham tak, a chcem este raz skusit ineho gastroenterologa tu v Nemecku na zistenie poprip. celiakie Dakujem za Vasu odpoved  S pozdravom Evka

ODPOVEĎ: Milá Evka, o správnosti stanovenej diagnózy celiakie by som si dovolil u Vás pochybovať. Preto Vám odporúčam pozrieť si moje staršie odpovede na túto tému cez vyhľadávač na našej stránke Predpokladám, že Vaše problémy spôsobuje syndróm dráždivého hrubého čreva so zápchou. K ostatným Vami uvedeným diagnózam sa nebudem vyjadrovať, nakoľko nepatria do mojej odbornosti.   

Číslo otázky: 31/2004-THC-79
Predmet: Je biopsia tenkého čreva súčasťou kolonoskopie?
Dátum: 18. augusta 2004 16:08


Dobrý deň, mám 20 rokov, a už od narodenia mám problémy s tráviacim ústrojenstvom. Ako dieťa som bol často hospitalizovaný kvôly neprospievaniu. A asi posledných desať rokov mám v nepravidelných intervaloch kŕčovité bolesti brucha, lokalizované pod hrudníkom, toré sa začnú prejavovať po zjedení jedla( vždy pri inom jedle). Pri týchto bolestiach mám pocit plného žalúdka, že mi z neho jedlo nejde vytráviť, a tak sa cítim ako keby som mal žalúdok nafúknutý. Počas týchto bolestí mám bolesti aj pri chôdzi, aj pri ležaní, l ieky nezabrerajú. minulý rok som bol na gastroskopii, ale tam mi zistili len elongovaný žalúdok v tvare písmena J, mnoho riasiniek a hypersekréciu. Okrem týchto bolestí mám problé aj s tým,že nemôžem pribrať ani len kilogram, a to už 4 roky nerastiem, mávam stolicu 2-3krát denne, niekedy aj častejšie, často je pomerne riedka. môj gastroenterológ, ktorého som dnes navštívil vyslovil podozrenie na celiakiu, a zajtra ma čaká odber krvi na zistenie protilátok na glutén, a za dva týždne ma čaká Rektoskopia a Biopsia tenkého čreva. O tom čo je rektoskopia som sa už na vašej stránke dozvedel, a nemalo by to byť až také hrozné, ale môžete mi prosím napísať, akým spôsobom dochádza k biopsii tenkého čreva? Je tento odber možný aj bez kolonoskopie? Lebo na stránke píšete, že pri kolonoskopii je dôležitá pacientova predpríprava, ale jediné čo mi lekár povedal blo, že mám dojsť na tieto vyšetrenia na lačno? Ako sa teda prevádza biopsia? Je to bolestivé? A neviete mi povedať, čo za diagnózu to môžem mať? Spôsobuje mi aj psychické problémy, lebo ma veľmi trápi, že napriek všetkým mojim snahám nemôžem pribrať. Vopred ďakujem. Samuel

ODPOVEĎ: Milý Samuel, Váš gastroenterológ správne predpokladá, že by u Vás mohlo ísť o niektorú z foriem tzv. malabsorbčného syndrómu, kam sa zaraďuje aj celiakia. Rektoskopiu Vám chce urobiť bez prípravy, čo je správny postup. Biopsia tenkého čreva ani inej časti tráviacej trubice bez endoskopického vyšetrenia nie je možná.

Číslo otázky: 32/2004-THC-80
Predmet: Prečistenie hrubého čreva
Dátum: 19. augusta 2004 9:38


Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať na Váš názor, ktorý sa týka prečistenia
hrubého čreva pomocou sirupu zo sénneho listu X-PREP, ktorý sa používa na prečistenie
HČ pre operáciou. Či takýto spôsob prečistenia odporúčate, aké sú negatíva, a či to až príliš nezaťaží obličky, poprípade, či to nevyvolá žlčníkový záchvat.
osobné údaje:
27 rokov
sedavé zamestnanie
slobodná, bezdetná
pred 3 rokmi prekonaná mononukloóza ( bilirubín stále na úrovni okolo 25 )
pred pol rokom zistená tetánia
pred pol rokom zistená aktívna refluxná antrálna gastritída, bulbitída, hiatová nernia, GERD II, HP negat. Naordinované lieky boli tieto: Costi, Omeprol, Venter, Gasterin gel
problémy žiadne, sem tam pobolievanie v pravom podbruší a v pravej obličke ( po väčšej námahe, alebo veľkom strese)
ďakujem za odpoveď

ODPOVEĎ: Prípravok, na ktorý sa pýtate je určený na prípravu dolného tráviaceho traktu pred endoskopickými resp. rtg vyšetreniami alebo inými výkonmi na tráviacom trakte, resp. v brušnej dutine. Na iné účely, resp. dlhodobé, či chronické používanie napr. ako bežné preháňadlo či na tzv. prečistenie tráviaceho traktu sa neodporúča (pri dlhodobom používaní hrozí naň návyk). V príbalovom letáku je uvedené upozornenie pre diabetikov o obsahu cukru ako i upozornenie pre cirkulačne labilných pacientov, ktorým by sa mala dávka X-prepu znížiť podľa aktuálneho stavu obehového systému (platí to pre chorých na srdce, obličky, ale i vysoký krvný tlak). U zdravého človeka je jednorazové použitie prípravku prakticky bez rizika a nemal by hroziť ani žlčníkový záchvat.


Číslo otázky: 33/2004-THC-81
Predmet: chronicka ulcerozna kolitida
Dátum: 20. augusta 2004 13:42

Prijemny den p. doktor,
Vek - 23, pohlavie - zena,zamestnanie - uradnicka
Nikdy som nemala ziadne problemy, ale asi pred mesiacom som mala riedku stolicu, na druhy den ma cely den naduvalo a bolelo ma z toho brucho a nutkalo na na WC, ale zo mna nic neslo. To sa opakovalo i den na to, s tym rozdielom, ze bolesti boli silnejsie. Isla som lekarke, ta mi predpisala lieky na hnacku. Vobec mi nezaberali, skor naopak - stolicu som stale nemala, zdalo sa mi, ze som zapchana, isli zo mna len hlieny a neskor krv. Celodenne nutkanie na WC neprestalo a bolesti sa zvacsovali. Tak som sa k nej vratila, poslala ma na vysetrenie ku gastroenterologovi. Ten mi robil rektoskopiu, povedal, že mam vnutorne i vonkajsie hemoroidy a urobil mi biopsiu z rekta.Nalez bol nasledovny: "Kompletne spracovaný material je tvoreny reprezentativnymi fragmentami rektalnej sliznice a strofiou zliaz, redukciou poharikovych buniek, deformaciou sliznicnych krypt, eroziami sliznice, s vyraznou zapalovou celulizaciou lamina propria, pozostavajucou z polymorfonuklearnych leukocytov, eozinofilov, plazmocytov, lymfocytov a histiocytov, bez epiteloidnych granulomov. Zapalovy infiltrat iba minimalne prestupuje cez muscularis mucosae do zachytenej submukozy. Zachytene su i pocetne kryptove abcesy a znamky kryptitidy. Epitel zachovanych zliaz vykazuje regenerativne zmeny s dysplaziou lahkeho stupna.
Zaver: Chronicka aktivna idiopaticka ulcerozna kolitida."  Nasadil mi tablietky Salofalk, mam jest vsetko - uz o 5 dni som sa citila, akoby mi nic nebolo, stolica normalna 2x denne, bez krvi, hlienu, bolesti. Chcela by som sa spytať, ci uvedena  diagnoza je na zaklade nalezu jednoznacna, ci to nemoze byt i nieco ine napr. syndrom drazdiveho hrubeho creva. Vraj je tam vrodena dispozicia, ale nevieme o tom, že by niekto z rodiny mal problemy s crevami.Ked ma niekto chronicku ulceroznu kolitidu, vysledky histologiskeho vysetrenia to musia zakazdym potvrdit? Aj ked je pacient v stave remisie? Dalej by som sa chcela spytat, či tie protizapalove lieky budem musiet uzivat cely zivot. Dakujem za odpoved.

ODPOVEĎ: Vážená slečna, Vaše počiatočné príznaky ochorenia, histologický nález i rapídne zlepšenie po nasadení liečby diagnózu ulceróznej kolitídy (ďalej UC) robia vysoko pravdepodobnou. Biopsiu prípadne v rámci kolonoskopie bude treba o pár mesiacov v období kľudu zopakovať. Ak budú histologické zmeny pretrvávať aj v čase, keď nebudete mať žiadne subjektívne príznaky a aj rektoskopický, resp. kolonoskopický nález sa bude javiť ako normálny, je diagnóza UC istá. (potvrdiť ju potom môže aj návrat príznakov kolitídy po vysadení liečby). Máte pravdu, že môže ísť aj o syndróm dráždivého hrubého čreva, ale ... (táto chorobná jednotka sa neprejavuje krvácaním z konečníka a pri histologickom vyšetrení sa často nájdu len známky chronickej nešpecifickej proktokolitídy).


Číslo otázky: 34/2004-THC-82
Predmet: prosba o radu
Dátum:  26. augusta 2004 12:47


Dobry den pan MUDr. Klucho, potrebovala by som od vas poradit, vopred vam za to dakujem
Meno: volam sa Beata
Vek: 27
Zamestnanie: vedecky pracovnik
Stav: slobodna, bezdetna
Tazkosti:
V decembri 2003 som bola na sluzobnej ceste v Kahire (9 dni). Tam sa zacali moje problemy. Zacalo sa to silnou hnackou, zvracanim, vysokou horuckou. Na infekcnom oddeleni mi vylucili salmonelozu a liecila som sa len ambulantne. V januari sa mi stav este zhorsil, mala som tiez krce. Horucky boli 40,5 stupna. Po tyzdennom uzivani antibiotik horucky klesli, hnackovala som vsak stale. Drzala som a stale drim dost prisnu dietu. Hnacky sice ustali, vsak na jedlo som si musela davat pozor stale. Napriek tomu som tak raz do tyzdna mala hnacku sprevadzanu silnymi krcmi (v stolici som mala hlien). Pred tyzdnom sa mi stav zhorsil, znova nastupili silne hnacky, zvracanie, horucky. Bola som dehydratovana, v hypoglykemickom soku a prijata na infekcne oddelenie, kde mi zas vylucili salmonelozu a poslali ma domov. Mam stale zvysenu teplotu (37 stupnov), byvam prilis unavena, bolia ma svaly celeho tela, tiez mam citlivu pravu stranu brusnej dutiny pod a v blizkosti rebier. Sonograficke vysetrenie bolo v poriadku, vraj by ma tam nemalo nic boliet. Momentalne nehnackujem, ani nezvraciam, drzim dietu. Pred troma dnami som na toaletnom papieri objavili krv (nie som si ista ci bola v stolici, alebo som mala len nejako mechanicky poskodeny konecnik od castych stolic).  Mozte mi prosim vas poradit na koho by som sa mala obratit??? Ide o ochorenie hrubeho creva? (po precitani vysetreni ako kolonoskopickeho, tak aj rektoskopie a gastroskopie sa obavam, ze tieto vysetrenia by som naozaj nezvladla) Vopred vam dakujem. S pozdravom  Beata P.

ODPOVEĎ: Vážená slečna Beata, dôležité je, či Vám ťažkosti začali napr. v prvý deň služobnej cesty alebo v jej strede, či pred odchodom, nakoľko vo Vašom prípade treba v prvom rade vylúčiť niektorú z exotických foriem zoonóz. Ak toto doteraz nebolo urobené, doterajší diagnostický postup treba považovať za neúplný. Radím Vám požiadať svojho praktického lekára o odoslanie na gastroenterologické vyšetrenie (v prípade záujmu ho môžete absolvovať aj u nás) Ak sa týmto vyšetrením nepodarí stanoviť presnú diagnózu, malo by nasledovať vyšetrenie na klinike cudzokrajných chorôb v Bratislave. Ak sa chcete poradiť s inými návštevníkmi mojej stránky o svojich problémoch (môžu Vám poradiť najmä tí, ktorí mali podobné ťažkosti pri ceste do exotických krajín), otvorte si diskusné fórum v rubrike

Číslo otázky: 35/2004-THC-83
Predmet: traviace problemy
Dátum: 30. augusta 2004 16:50

Dobry den pan Dr.Klucho.Volam sa Martina, mam 28 rokov, pracujem v tlaciarni, som vydata, deti nemam. Moje tazkosti: moje tazkosti sa zacali asi pred pol rokom, spociatku to bola iba hnacka, po niekolkych mesiacoch sa pridruzili bolesti brucha, plynatost, neskor neprijemny pocit po vyprazdneni stolice( aj ked sa vyprazdnim nie je to ono), momentalne mam bolesti na pravej strane v podbrusku, hnacka sa upravila, ale moja stolica je vzdy zmenena, je vzdy riedka, nie je formovana. Apetit mam dobry, neschudla som aj napriek hnacke. Lekar mi urobil vysetrenie stolice na bakterie a parazity(boli neg.), vysetrenie krvi- len krvny obraz(bol v poriadku), momentalne cakam na rektoskopiu. Chcela by som sa opytat, ci by nebolo lepsie vysetrenie celeho hrubeho creva, nie len casti? Co si myslite, co by to mohlo byt?  Dakujem a ostavam s pozdravom. Martina.

ODPOVEĎ: Milá Martina, hoci postup Vášho lekára je správny, na želanie pacienta možno urobiť vyšetrenie hrubého čreva namiesto rektoskopu, kolonoskopom. Jednak je to pre niektorých pacientov šetrnejšie a "zabijú sa tým dve muchy jednou ranou".  Ak sa totiž pri rektoskopií zistí, že chorobný proces siaha aj vyššie ako je dosah rektoskopu, mala by nasledovať kolonoskopia. Vo Vašom prípade môj typ na diagnózu je syndróm dráždivého hrubého čreva. Presnejšiu odpoveď Vám však dá až endoskopické vyšetrenie.

Číslo otázky: 36/2004-THC-84
Predmet: rontgenove vysetrenie hrubeho creva
Dátum: 21. septembra 2004 16:30


Dobry den, v prvom rade Vam chcem podakovat za uzasnu stranku, ktora pomoze vela ludom. Chcela by som sa Vas opytat na priebeh rontgenoveho vysetrenia hrubeho creva. Mam 22 rokov a pocitujem obcasne pichanie v pravom boku, myslela som, ze ide o zapal apendixu, ale krvne testy a prehmatanie bruska to nepotvrdili.....Takze mam ist na rontgenove vysetrenie hrubeho creva. Ako teda prebieha (nepostrehla som to na Vasej stranke), je to bolestive ako kolonoskopia. Mozem vyuzit anestezu, alebo injekciu na zmiernenie bolesti ??? Co sa vlastne zisti kolonoskopiou a co rontgenovym vysetrenim hrubeho creva ??? Nie je lepsie radsej absolovat hned kolonoskopiu v anesteze, nez ront. vysetrenie ??? Zaujima ma, ako by lekar postupoval dalek, keby mi nic nezistil ront. vysetr. ??? Posle ma na kolono. resp. inu ..skopiu. Dakujem za radu a prajem vela uspechov. LOLA

ODPOVEĎ: Milá Lola, kontrastné rtg hrubého čreva možno realizovať dvomi spôsobmi, buď vypitím kontrastnej látky (tzv. báryovej kaše) a sledovaním jej prestupu (pasáže) do hrubého čreva až po konečník (opakovanými rtg snímkami v určitých časových intervaloch) alebo vstreknutím kontrastnej látky cez konečník a sledovanie jej prestupu až po slepé črevo na monitore a zhotovenie rtg snímok. (irigoskopia, irigografia). Vyšetrenia sa realizujú po 12-hodinovom lačnení a nie sú bolestivé, irigoskopia môže byť trocha nepríjemná. Pacient môže cítiť mierny tlak v bruchu pri prestupe kontrastnej látky do hrubého čreva. Anestéza pri rtg vyšetreniach nie je potrebná, u zvlášť citlivých pacientov možno pred irigoskopiou podať proti bolesti pôsobiacu alebo upokojujúcu injekciu. Rtg vyšetrením sa zisťuje okrem času, ktorý potrebuje kontrastná látka na dosiahnutie konečníka (pri jej vypití cez ústa, je to tzv. "prechodový čas"  alebo transit time), pohyblivosť čriev pri jej prestupe (peristaltika), ale i rôzne stenové nerovnosti alebo zúženia, či rozšírenia priesvitu (lúmenu) čreva, ktoré potom treba presnejšie overiť kolonoskopicky a najmä biopticky. Máte pravdu, vo Vašom veku je úplne obvyklé, ak sa namiesto rtg uprednostní sonografické vyšetrenie prípadne kolonoskopia, na želanie pacienta aj v celkovej anestézii. Rtg vyšetrenie bude s veľkou pravdepodobnosťou asi u Vás negatívne a ak by aj bolo pozitívne, musela by nasledovať kolonoskopia.

Číslo otázky: 37/2004-THC-85
Predmet: colon irritable liecba
Dátum: 23. septembra 2004 07:50


Dobry den pan doktor, dnes som bol na konzultacii u gastroenterologa ktory mi diagnostikoval syndrom drazdiveho creva. Som 25 rocny student, slobodny, 0 deti. Predtym som bol na internych vysetreniach brusnej dutiny a vsetko bolo v poriadku. V 2001 som bol na rektoskopii kde mi diagnostikovali hemoroidy ale nic ine. Moja otazka sa vsak tyka liekov, ktore mi dnes doktor predpisal. Su to antidepresiva AMITRIPTYLIN 50 retard Desitin. Kontrolu mam o dva tyzdne. Bol som dost prekvapeny a po precitani pribaloveho letaka som bol nemilo prekvapeny mnozstvom nepriaznivych ucinkov. Preto mam dost velke obavy z uzivania tohto lieku. Chcel by som sa preto opytat, ci lieky ktore mi predpisal doktor su vhodne pre takuto liecbu ?  Dakujem velmi pekne za odpoved.
S pozdravom Peter M.


ODPOVEĎ: Milý Peter, uvedený liek sa pri syndróme dráždivého hrubého čreva bežne ordinuje, aj keď v súčasnosti už existujú aj iné lieky s menším počtom nežiadúcich účinkov. Ak budete mať po užívaní uvedeného lieku problémy, zavolajte svojmu gastroenterológovi a konzultujte s ním ďalší postup. Určite Vám liečbu upraví tak, aby ste sa po nej cítili lepšie. Liečba uvedeného ochorenia si však vyžaduje veľkú trpezlivosť nielen od pacienta, ale i od jeho ošetrujúceho lekára a mnohokrát aj tímovú lekársku spoluprácu gastroenterológa s psychológom resp. psychiatrom.

Číslo otázky: 38/2004-THC-86
Predmet: Bolesti brucha
Dátum: 23. septembra 2004 08:29


Dobrý den pan doktor, volam sa Miriam, mam 26 rokov, som slobodna, bezdetna, pracujem ako ekonomka. Pravidelne ma trapia bolesti, resp. nieco ako krce brucha, neviem ich presne lokalizovat do konkretneho miesta (dost casto ma picha vpravo pod rebrom alebo v pravom podbrusku), brucho byva vtedy bolestive na dotyk, dost casto sa tieto problemy vyskytuju napr. ked zadrziavam plyny, resp. nemozem ist na potrebu ale bez nejakej zjavnej priciny. Nemam ani zapchy ani hnacky,ked len zriedka. Stolicu mam kazdy den. Niekedy sa mi po potrebe ulavi, ale obcas tieto problemy pretrvavaju aj po stolici, napr. 1-2 hodiny. Pred 5 rokmi mi boli zistene vnutorne hemoroidy (robene asi rektoskopicke vysetrenie, myslim ze tak sa to vola, ked sa zasuva hadicka len na urcity usek hrubeho creva). Tento tyzden som pri stolici zistili krvacanie - jasnocervene, a aj na stolici bola jasná krv. Toto krvacanie, aj ked nebolo vyrazne, ma vystrasilo, hlavne krv na stolici. Mam sa znepokojovat tym, ze ide o nieco vazne? Velmi sa bojim rakoviny hrubeho creva. Dakujem za radu.
P.S. Tato poradna je nieco fantasticke, moc krasne co robite pre pacientov. Ja totiz ked idem ku svojej lekarke, tak si pripadam ako idiot, pretoze ked jej poviem, ze mam nejaky problem, casto si po jej reakcii pripadam ako sprosty hypochonder. Ona ma totiz je schopna presvedcit, ze mi vlastne nic nie je a problemy si vymyslam alebo su to len hluposti, ktorymi sa neoplati zaoberat. Myslim, ze kazdy sa boji o svoje zdravie a je fajn, ked sa moze poradit
s dobrym odbornikom. Este raz vdaka.

ODPOVEĎ:Milá Miriam, ďakujem Vám za uznanie. Ak dovolíte začnem od konca Vašej otázky. Rakoviny hrubého čreva sa vo Vašom veku a pri uvedených ťažkostiach obávať nemusíte, ale gastroenterologické vyšetrenie by ste absolvovať mali. Vyšetrenia sa nemusíte obávať (aspoň u nás určite nie), možno na spresnenie diagnózy bude stačiť anamnéza, fyzikálne vyšetrenie (vrátane vyšetrenia prstom cez konečník) prípadne sonografia. Opakovanie rektoskopie resp. kolonoskopia by prichádzali do úvahy až neskôr. Jasnočervená krv z konečníka by mohla svedčiť pre hemoroidy, prípadne trhlinku sliznice konečníka alebo zápal sliznice konečníka. Samozrejme, sú možné aj iné príčiny, ale u Vás sú menej ptravdepodobné. Vaše brušné ťažkosti najskôr spôsobuje funkčná porucha vyprázdňovania tráviaceho traktu alebo syndróm dráždivého hrubého čreva bez hnačky.

Číslo otázky: 39/2004-THC-87
Predmet: Hlieny v stolici.
Dátum: 27. septembra 2004 14:49


Dobrý deň pán doktor, volám sa Viera, mám 33 rokov, vydatá, 1 dieťa, mám sedavé zamestnanie. Moje problémy trvajú asi 3 roky a prejavujú sa nafukovaním, tlakom pod pravým rebrovým oblúkom, prelievaním a škvrkaním v črevách, bolesťami brucha a prítomnosťou hlienov v stolici. Od malička mám sklon k zápche a po zápche ich tam je naozaj dosť. Pred rokom som absolvovala kolonoskopiu do hĺbky 40 cm, sliznica bola v poriadku, zistili mi hemoroidy 2.stupňa a asi syndróm drážď. hrub. čreva. Poradíte mi? Mám ešte raz absolvovať kolonoskopiu? Ostatné ochorenia: alergia-breza, znížená činnosť št. žľazy. Za radu veľmi pekne ďakujem. Viera 

ODPOVEĎ: : Vážená pani Viera, myslím si, že opakovať kolonoskopiu, ak na to nie sú závažné dôvody, asi nebude potrebné. Indikáciu však musí posúdiť gastroenterológ po Vašom kontrolnom gastroenterologickom vyšetrení. Škoda, že neuvádzate, či užívate na syndróm dráždivého hrubého čreva nejaké lieky, ich účinnosť je tiež dôležitým faktorom v indikácií ďalších vyšetrení, vrátane kontrolnej kolonoskopie. Ak sa jej obávate, vyberte si pracovisko, kde sa vykonáva v celkovej anestézii


Číslo otázky: 40/2004-THC
Predmet: Ulcerozna kolitida
Dátum: 29. septembra 2004 10:27


Dobry den, volam sa Peter, mam 22 rokov a som student.Tuto jar mi na zaklade kolonoskopickeho vysetrenia a odobratych vzoriek na histologicke vysetrenie diagnostikovali - Ulceroznu kolitidu. Beriem denne 2x Acidum folikum a 1x čipky Assacol.Podla vyjadrenia lekara ide o lahku formu s velkostou postihnutej oblasti cca 5cm. Problem je v tom, ze aj ked beriem lieky, stale mam v stolici i mimo stolice krv a niekedy aj hlieny.Na zachod chodim tak 5x denne a niekedy
vychazda len tekutina premiesana s krvou.Bolesti brucha pozorujem len velmi zriedkavo, tiez chut do jedla mam dobru,aj spavam celkom dobre.Trapi ma ta krv. Je to trvaly prejav choroby, alebo sa da tomu nejako zamedzit? Potreboval by som radu tiez v oblasti stravovania (co ano, a co v ziadnom pripade nie,aky vplyv ma napr.kofola alebo mlieko)a chcem sa tiez spytat, ci mozem pri tejto chorobe posilovat vo fitness, alebo to nema dobry vplyv na moj stav. Pokuste
sa prosim zodpovedat na moje otazky, vseobecnu informaciu na Vasej stranke o tejto chorobe som si uz precital.Dakujem.

ODPOVEĎ: Milý Peter, dúfam, že ste sa s uvedenými problémami obrátili najskôr na Vášho gastroenterológa, ktorý vie najlepšie posúdiť, prečo sa Váš stav nelepší. Liečba, ktorú beriete je správna, ale predpokladám, že dávka liekov bude nízka. Po úprave dávkovania možno očakávať zlepšenie stavu v krátkej dobe. Tiež je možné, že okrem ulceróznej kolitídy máte aj inú príčinu krvácania v oblasti konečníka napr. drobné vnútorné hemoroidy alebo trhlinku sliznice konečníka. Striktné dietne obmedzenia pri ulceróznej kolitíde sú vždy individuálne. Znášanlivosť kolových nápojov a mlieka je individuálna (v akútnom štádiu môžu oba nápoje hnačku zhoršovať). Rámcovo platí, že strava pri akútnom zhoršení by mala byť bezzvyšková, ale čo chorobu zhoršuje jednému, inému škodiť nemusí. Každý gastroenterológ by mal byť vybavený brožúrkami o uvedených ochoreniach, ktoré sú dostupné pacientom zdarma. Tam nájdete podrobné návody pokiaľ ide o životosprávu i stravovanie. Fyzická námaha pri akútnom zhoršení choroby sa neodporúča, v kľudovom štádiu však nie je dôvod na obmedzovanie fyzických aktivít. Aj tu však platí zásada, všetko s mierou. S takýmto ochorením, samozrejme možno cvičiť len rekreačne a podávať obdivuhodné športové výkony sa ani v kľudovom štádiu choroby neodporúča.

Číslo otázky: 41/2004-THC-88 
Predmet: alergia na mlieko
Dátum: 7. októbra 2004 12:22

Dobrý deň pán doktor! Som učiteľ, mám 30 rokov, dve deti. Pred rokom mi diagnostikovali celiakiu a vysokú alergiu na mlieko. Dodržiavam diétu, cítim sa výborne. Chcem sa len opýtať, či môžem výrobky zo 100% ovčieho a kozieho mlieka. Asi ide o príbuzné cicavčie mliečne bielkoviny. Mám len alergiu len na kravské mlieko?  Ďakujem a prajem všetko dobré. Daniel K. 

ODPOVEĎ: Vážený pán doktor, pri alergií na bielkoviny kravského mlieka môže byť u niektorých pacientov prítomná aj alergia na iné živočíšne príp. rastlinné bielkoviny. K tejto otázke by sa u Vás mal vyjadriť alergológ. Pokiaľ nemáte 100% istotu, radšej to s inými druhmi mliek neskúšajte.

Číslo otázky: 42/2004-THC-89
Predmet: chron. antrumgastritida
Dátum: 8. októbra 2004 13:04

Dobry den,
Pán doktor prosím o radu nasledovne:
Vek- 30 rokov
žena
rozvedená
1 dieťa - pôrod normálny
administratívna pracovníčka
zistené ochorenia:
- ochorenie štítnej žľazy perif. hypothyreóza - - užívam Euthyrox 150 ug 1x1 doživotne - kontroly sú pravidelné - DG 510 megaloblastová anémia - užívam vitamín B 12 - vnútrožilne doživotne - kontroly pravidelné - min. týžden posledná - DG 508 - železo Sorbifer Durules 1 x 50 mg - K 26 dvanástnikový vred - upravený , pri terajšom gastro vyš. nezistený vysoký tlak - Coronal 1/2 tabletky denne - skolioza krčnej chrbtice - sem tam beriem lieky proti bolesti - Mydocalm, Diclofenac, alebo klasické lieky proti boleniu hlavy prekonané ochorenia- celiacia , už vyliečená, pred dvoma rokmi mi boli robené testy, nie je bezlepková dieta  Prisím o radu . Vyše troch týždňov ma trápia hnačky a kŕče v brušnej oblasti - vodová stolica. Zo začiatku to bolo každý deň aj 6-8 krát, neskoršie to prešlo na frekvenciu každý druhý deň, pričom jeden deň som vôbec na stolici nebola. Po 1-1/2 týždňa som si nasadila dieétne jedlá - varená zelenina, zemiaky, sucháre, skúsila som aj čokoládu. Nezabralo. Všetko ma preháňa. Schudla som už 5 kg z pôvodnej váhy 62 kg za 3 týždne. Hnačky mám stále. Kŕče mávam stále. Boli mi urobené nasledovné vyšetrenia: aerobná kultivácia - nález - Escherichia coli, Proteus mirabilis
Obvodný lekár:
krvné testy - všetkov norme
lieky: Hylak, Rudotel 2 x 1 tabletka, Quamatel 1 x 1, Bismoral 480 2-0-2
Aj napriek týmto liekom hnačky a kŕče neustúpili.
Gastro:
Boli robené odbery: antitTG protilátky, anti gliadínové, kys. listová, vit. B12 feritín, Ca,
celk. bilek. , albumín, FW CRP, imunoglobulíny. BIelkoviny v norme, Kalcium v norme,
albumín v norme IgG-S / TD / v norme, IgM-S /TD/ v norme, IgA-S / TD/ v norme,
ostatné výsledky ešte zatiaľ nie sú.
Colonoskopia.
Nález - CAECUM: sliznica prim. kolorovaná, cievy presvitajú, haustracie autoplast. bez patol. primesi v lumen. Terminalne ileum bon sliznica
lumen, riasy bon. Ostatné v norme. Lieky - Guspatalin proti kŕčom 1-0-1 v období zhoršenia.
Záver - Chron. antrumgastritída, Coolon irritabile
Prosím o vysvetlenie záveru - nakoľko je to latinsky - bolo mi povedané, že mám jednu časť čreva oslabenú a pravdepodobne to súvisí s trávením,  ako keď niekto má zápchu, tak ja mám hnačky. No nemôžem mať hnačky mesiace a toľko týždňov, nakoľko chudnem, keďže všetko ide zo mňa von. Bývam často unavená. A pri mojej výške 175 cm - 57 kg a nižšie nie je dobré. Je možné aj vrátenie celiakie, nakoľko som sa dočítala, že je to možné aj v prípadoch už vyliečených ľudí. Ako sa dá tomu predísť, a či vôbec má význam držať teraz nejakú dietu - myslim kvôli hnačke. Rozmýšľam o nejakých liekoch - rastlinné výťažky alebo svedske kvapky. Neviem, či to má význam. Poprípade, aké vyšetrenia by som mala ešte podstúpiť. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Andrea

ODPOVEĎ: Vážená pani Andrea, ak Vám hnačky netrvajú dlhšie ako 3 týždne,  stav bude asi len prechodný a liečiteľný. Skúste pátrať po spúšťacom mechanizme hnačky (dietna chyba, infekcia? stres??). Ak predpokladám, žeby mohlo ísť o syndróm dráždivého hrubého čreva s hnačkou, potom Duspatalin samotný asi nestačí  a okrem toho ho musíte užívať pravidelne aspoň mesiac 2x200 mg počas jedla a nielen pri krčoch. Tiež k nemu treba pridať iné lieky na zastavenie hnačky a úpravu činnosti črevných nervov. Ak tento postup nepomôže, treba ďalšími vyšetrenami vylúčiť či naozaj nejde o celiaku (ak túto chorobu niekto raz má, nedá sa ani vyrásť ani vyliečiť) alebo iný druh tzv. malabsorbčného syndrómu. Chronická antrumgastritída je zápal sliznice dolnej časti žalúdka a colon irritabile je syndróm dráždivého hrubého čreva.


Číslo otázky: 43/2004-THC-90
Predmet: laktóza
Dátum: 11. októbra 2004 9:17


Vážený pán doktor.
Poprosila by som Vás o radu. Moja dcéra má 15 rokov. Od 5 rokov má astmu a v januári 2004 jej bola zistená (na základe vyšetrení jej sestry) latentná forma celiakie. Dcéra nemá žiadne zažívacie problémy, ale diétu svedomito dodržiavame, lebo nám boli vysvetlené riziká spojené s jej prerušením. Je to dosť obtiažne, pretože hlavne chlieb jej nechutí a neustále repce. Väčším problémom je však to, že jej bola zároveň zistená laktózová intolerancia. Prosím Vás,môžete mi vysvetliť na čo je vlastne alergická? Na kravské mlieko ako celok alebo len na laktózu čiže mliečny cukor? Môže napr. konzumovať kyslé mliečne výrobky ako kefír alebo kyslú smotanu či jogurty? Sójové výrobky odmieta, syry nemôže a už teraz jej zistili deficit vápnika. A čo sa jej môže stať ak mliečne výrobky bude konzumovať, môže sa jej narušiť črevo, alebo si šetrí na nejaké vážne ochorenie v dospelosti? Prepáčte, že moja otázka je taká netypická a netýka sa priamo zdravotných potiaží, ale ani náš gastroenterológ mi na tieto otázky nevie dať vyčerpávajúcu odpoveď.
Vopred ďakujem Ing. Katarína Š.

ODPOVEĎ: Vážená pani inžinierka, pri laktózovej intolerancií ide u pacienta o deficit alebo zníženú kvalitu enzýmu, laktázy, ktorý štiepi laktózu, teda mliečny cukor. Pacienti s laktózovou intoleranciou môžu niekedy skrížene reagovať aj na iné ako kravské mliečne výrobky, avšak aj tu existuje riešenie. Požiadajte dcérinho gastroenterológa, aby jej prípadne po konzultácií s alergológom predpísal preparát s obsahom dinatrii cromoglycas. Počas užívania tohto preparátu môže vyskúšať jesť kyslomliečne výrobky, prípadne výrobky z ovčieho alebo kozieho mlieka. Pre prípad možnej alergickej reakcie by však mala byť vybavená pohotovostným balíčkom s obsahom adrenalínového autoinjektora, kortikoidu, antihistaminika a bronchodilatačného spreja).  Ak nenastane pri konzumácií uvedených mliečnych výrobkov u nej žiadna alergická reakcia, možno skúsiť dávky lieku postupne znižovať, prípadne pri konzumácií výrobkov z ovčieho alebo kozieho mlieka ho aj úplne vysadiť.


Číslo otázky: 44/2004-THC-91
Predmet: rada pacientom
Dátum: 14. októbra 2004 20:43


Vážený pán Dr. J.KLUCHO. Včera som po dlhom hľadaní objavil Vašu stránku, ktorá ma veľmi zaujala, pretože mám dlhoročné problémy a chcem Vás poprosiť o radu. Môj problém spočíva v tomto: Asi 13-15 rokov mávam častejšie ( 5-7krát za deň ) stolicu, ktorá je redšia, kašovitá. Nepamätám si, kedy bola tuhšia. Mám aj nafukovanie, vetry, prelievanie. Z ničoho nič dostanem tlaky do brucha a mám asi 5 minút na to, aby som stíhal WC. Doslova to niekedy zo mňa vystrelí. Akoby mi tu stolicu kúskovalo. Mávam vetry aj 4-krát po sebe a na piaty raz už cítim stolicu. V mojom hrubom čreve to vyzerá asi takto: kúsok stolice, plyn, stolica, plyn atd. Občas sa pristihnem, že mám stiahnutý konečník nezávisle od mojej vôle. Preto sa bojím chodiť ďalej pešo, o preprave autobusom ani nehovorím. Cestujem
len autom, aj to, kde prídem, hneď hľadám WC. Vtedy sa cítim istejší. To mi strpčuje život. Je to nepríjemné, aj keď bolesti nemávam. Asi aj ja mám , podľa toho, čo som sa dočítal na Vašej stránke, syndróm dráždivého hrubého čreva s hnačkou. Navštívil som špecialistu -gastroenterológa, ktorý ma veľmi citlivo vyšetril ( sonografia, gastroskopia, kolonoskopia 2 krát v priebehu 2 rokoch ). Ďaľšie vyšetrenia – krv, helikobakter, alergia na laktózu. Všetky výsledky boli v norme. Gastroenterológ stanovil diagnózu - dráždivé hrubé črevo. Lieky užívam asi 1 mesiac : REASEC 2 tbl. ráno a DICETEL 1 tbl. ráno a 1 tbl. večer. Stolica trochu zhustla, chodím 4 – 5 krát za deň, ale ak mám niekde ísť, už prídu obavy. Ak sa zdržujem doma, je to v pohode ( mám po ruke WC a asi na to nemyslím ). Možno je to aj nejaké psychické. Alkohol nepijem (sem-tam trochu vína, momentálne úplne nič ). Nefajčím 8 rokov. S jedlom nemám problémy. Vážený pán doktor, mohli by ste mi prosím poradiť ako ďalej, alebo mi nezostáva nič iné, ako navštíviť psychológa, resp. psychiatra? Vopred Vám ďakujem a prajem veľa úspechov vo Vašej práci. S pozdravom Peter.

ODPOVEĎ: Vážený pán Peter, úprava životosprávy je pri liečbe syndrómu dráždivého hrubého čreva jej neoddeliteľnou súčasťou. Konkrétne u Vás ide najmä o obmedzenie stresu, a ak to už naozaj nejde, potom sa musíte naučiť, ako na stres reagovať. A presne toto Vás dobrý psychológ dokáže naučiť. Takže žiaden strach ani predsudky tu nie sú namieste.  Bolo by však ešte žiadúce upraviť Vašu medikamentóznu liečbu. Ako, to už iste vie Váš gastroenterológ.


Číslo otázky: 45/2004-THC-92
Predmet: celiakia a intolerancia laktozy
Dátum: 20. októbra 2004 22:30


Pohlavie:zenske
Vek:42
Zamestnanie:manazerka
Stav:vydata
deti:jeden syn
Vazeny pan doktor,
na zaciatku mojej prosby o radu Vam chcem vyjadrit podakovanie za to, ze takato stranka na internete je a ze poskytujete rady.Uz tri mesiace sa snazim orientovat na Vasej stranke a stranke celiakia.sk.Asi mi chyba aj na to nejaky enzym, cha..Docitala som sa iba strucne informacie o ochoreni ale mna by zaujimala zavaznost ochorenia zapalu tenkeho creva v pripade celiakie a intolerancie laktozy, ktoru diagnostikovali u mna pred styrmi mesiacmi a to v suvislosti so stravovanim. Informovana som bola,ze mam dodrziavat bezlepkovu dietu a nejest nic mliecne. ani jogurty bio ani tvrdy syr,pretoze enzym laktozy mam:0.Stvrty mesiac dodrziavam dietu, peciem si chlieb,jem pohankovy napoj,pohankove vlocky,kase kukuricne,ryzove, bezlepkove cestoviny.Vzhladom na to, ze sa moj stav nemenil som zacala absolvovat akupunkturu, pri ktorej mi doktor vysvetlil, ze pomoze len k fungovaniu criev, ale ze moja diagnoza je dozivotna. Akupunktura mi stav neutesenych a neovladatelnych hnaciek zlepsila. Musela som akupunkturu prerusit z casovych dovodov a pracovnej vytazenosti a moj stav sa vratil,dnes sa mi zda,ze na pociatok. Vsetky zdravotne tazkosti zacali vo februari tohto roku. Obrovske a caste hnacky, nadmierna stolica, nadmierne naduvanie, velke chudnutie,unava, malatnost a priznavam, ze moja psychika bola na nule..K tomu chcem napisat, ze tie iste problemy som mala pred troma rokmi a absolvovala som rektoskopiu, gastroskopiu s negativnym vysledkom a s prehlasenim podozrenia na celiakiu, ale lekar sa rozhodol, ze ma uz nebude trapit, ze unava,chudnutie a malatnost prameni zo stresu. V maji som absolvovala u prof. Vavrecku kolonoskopiu s negativnym vysledkom a vysetrenie krvi na celiakiu taisto v norme.Zaver bol psychickeho povodu. Tento rok v lete mi urobili crevnu biopsiu s tymto nalezom: parcialny malabsorbcny syndrom a intolerancia laktozy. Odporucame: disp.o rok miesto kravskeho mlieka konzumovat sojove,vhodnejsie su mliecne vyrobky spracovane kvasnymi bakterialnymi kulturami, alebo tvrde syry.( Ja nejem nic mliecne len pohankovy a sojovy napoj, vylucila som aj sojovy syr.) Bezlepkova dieta. Po tejto diagnoze som sa potesila, ze konecne viem co mi je a zacala som s dietou.Dnes ju drzim stvrty mesiac len s jednym porusenim. Uvedomujem si,ze lepok, mlieko, maslo moze byt skryte v potravinach,preto si nosim do práce to, co uvarim ja, alebo si v restauracii pytam ciste masko na grile so zemiakmi,ryzou, zeleninou a upozornim ich. Niektori celiatici ma informovali, ze je to dlhy proces kym zaberie dieta, ze telo sa cisti, niekde sa pise, ze hned sa dostavia vysledky. Každý sa inak zmieruje so zmenou stravovacich navykov, pre mna je to hroza, pretoze som jedla vela , vela sladkosti, zakuskov, chlieb nas kazdodenny bol pre mna lahodkou i s maslom a cibulou, ale viem, ze ludia maju tazsie choroby a dokazu im celit. Chcela by som vediet ci sa mozem stravovat normalne aj v takych veciach ako su salamy, len jest salamy bezlepkove, ci mozem ochutene prisadami jedla ak su prisady bezlepkove, ci nemusim mat dietnu stravu aj z tej strany, ze len uvarene maso so solou, ziadny olej, cibula, kecup, horcica, vegeta, zemiakove placky si často robim, pridam len bezlepkovu muku, kedze sa moj stav nemeni  zacinam rozmyslat ci dieta nemá spocivat aj v tom,ze dietne varit. Strukoviny odporucaju pre zdravu vyzivu, ale naduvaju, su zlucitelne s celiakiou? Napríklad bezlepkovy chlieb s dzemom? bezlepkove sladkosti, ked mam chut na sladke tak si dam presnidavku od fimy HAME pisu na nej ze je bezlepkova, ci aj sladkosti nedrazdia to tenke crevo, lebo aj salamy sunka, debrecinka su bez muky, ale aj suche salamy pisu ze su bezlepkove, ale tie nie su tepelne spracovane. Banany su este moja spasa pri hlade. MA CELIAK NAOZAJ VYLUCIT LEN LEPOK A JA V MOJOM PRIPADE AJ MLIEKO ALEBO MA DODRZIAVAT AJ DIETU CELKOVU a nejest nic, co je drazdive, co naduva, ale aj zelenina naduva, skodi to vsetko na zapal tenkeho creva? Mali by ste odporucat clanky alebo literaturu, kde sa pise o funkcii tenkeho creva a co ho vsetko ovplyvnuje.Možno som netrpezliva,  ale aj zvysene riziko vzniku rakoviny na creve ma takou robi. Ovplyvnuje dietu aj psychika? moze byt pricinou celiakie? Na fajcenie sa Vas ani nejdem pytat. Moze mat celiakia az taketo priznaky v hnackach?Asi je to u mna uz dlhorocnejsia zalezitost neobjavena. Obdivujem ludi, ktorí zmenu stravovania nepovazuju za problem.Pre mna to je problem aj psychicky, odopierat chutovym poharikom,cha,ale fungovanie criev a vyprazdnovanie je to prvorade co ma trapi. Vazeny pan doktor, dakujem Vam za odpoved, ak sa rozhodnete odpovedat mi.  So zelanim vsetkeho najlepsieho a peknej slnecnej jesene viki

ODPOVEĎ: Vážená pani Viki,  ďakujem Vám za uznanie mojej nadpráce. Obávam sa však, že Váš problém sa cez internet asi vyriešiť nedá. Štyri mesiace po bezlepkovej diete by ste už mali z nej v prípade,  že diagnóza celiakie bola stanovená správne, mať aj nejaký efekt a síce aspoň ten, že hnačky by sa mali zmeniť aspoň na kašovitú stolicu. Toto ste žiaľ po diete nedosiahli, preto si dovolím vysloviť o uvedenej dg. vážne pochybnosti. Súhlasím s dg. laktózovej
intolerancie, tá je namieste, ale... (okrem toho aj s ňou sa dá niečo robiť - pozrite  si moju odpoveď na otázku z 111004 na tejto stránke. Myslím si, že Váš stav si vyžaduje ďalšie dodiagnostikovanie so zameraním na vylúčenie resp. potvrdenie iných foriem primárneho a sekundárneho malabsorbčného syndrómu, najmä takých, u ktorých vedúcim príznakom je hnačka (hoci ak Vám pomáhala akupunktúra, minimálne 50% Vašich ťažkostí môže zapríčiňovať aj doteraz nie celkom komplexne liečený syndróm dráždivého hrubého čreva. ) Vzhľadom na moje pochybnosti o diagnóze celiakie,  Vaše úvahy a moje odpovede na ne považujem v súčasnosti za predčasné.


Číslo otázky: 46/2004-THC-93
Predmet: kapusta a krce?
Dátum: 25. októbra 2004 17:37


Dobrý deň, volám sa Jana, mám 24 rokov, som marketingová pracovníčka (sedavé zamestnanie), som slobodná a bezdetná. Nikdy som nebola vážnejšie chorá a tiež som nebola nikdy v nemocnici. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. Prežila som strašný víkend. Mala som strašné kŕče. Moji rodičia to pripisujú tomu, že som jedla surovú kapustu. Všetko to vlastne začalo v sobotu poobede. Jedla som spomínanú kapustu (bola super), a tak ale za 2 hodiny
som začala mať hrozné kŕče okolo pupku hore, okolo rebier až na chrbát. Bolo to niečo nenormálne. Na dotyk ma nebolelo nič, ale pri akomkoľvek pohybe som cítila strašné tlaky. Nepreháňalo ma, nemala som zápchu, nezvracala som, ani ma nebolel žalúdok,....vôbec nič. Môže to byť z tej kapusty? Od augusta 2004 som začala mať problémy s plynatosťou po tom ako som zjedla cca kilo hrachu. Od vtedy mám problémy keď jem hrach, kukuricu, fazuľu, šošovicu a najnovšie aj kapustu. Hovorila som to aj mojej doktorke, ktorá mi povedala, že je to normálne a odporučila mi Espumisan. Je pravda, že keď ho užijem problémy ustúpia ale nechcem sa vzdať hrachu, fazuľe,... v mojom jedálničku. Existuje nejaká diéta, ktorá mi pomôže zbaviť sa týchto nepríjemných problémov? Na druhý deň keď som sa zobudila už som nemala kŕče, cítila som tlak alebo pichanie len asi 1 cm od pupku smerom k rebru z môjho pohľadu vpravo. Prosím Vás o radu. Kolegyňa absolvovala kvôli niečomu podobnéme veľa veľmi nepríjemných vyšetrení a nezistili jej nič. ĎAKUJEM MOC ZA RADU. Ozaj dnes je všetko OK, jedla som rožky so syrom a rajčinovú polievku.

ODPOVEĎ: Milá Jana, asi Vás svojou odpoveďou nepoteším, ale Vaša lekárka a rodičia majú pravdu. Podobné problémy po nadmernej konzumácií strukovín má väčšina ľudí. Strukoviny a kapustu, samozrejme jesť môžete, sú zdravé, ale aj tu platí "všetko s mierou"  a to je aj návod na "dietu" na ktorú sa pýtate. Bolesti v pravom podbrušku po konzumácií nadmerného množstva vlákniny (obsiahnutej v potrave podobného druhu) mohli byť spôsobené podráždením žlčníka alebo slepého čreva nadmernou plynnatosťou, ktorá sa pri konzume veľkého množstva vlákniny môže vytvárať. Ak teda neviete odolať a s konzumáciou uvedených potravín to preženiete, môžete si na pomoc zobrať  Espumisan alebo niečo podobné. Ak sa Vám uvedené ťažkosti budú častejšie opakovať, nechajte si urobiť sonografiu brušných orgánov. Niekoľko dní pred vyšetrením však podobné potraviny nekonzumujte a užívajte Espumisan podľa návodu.


Číslo otázky: 47/2004-THC-94
Predmet: ulcerozna kolitida - prosba o radu
Dátum:  7.novembra 2004 10:10


Pohlavie : zena
Vek : 28
Zamestnanie : doprava
Stav : slobodna
Deti - 0
Vaše ťažkosti : na tuto diagnozu som liecena od svojich 18 rokov.. zacalo to bolestami v brusku, ktore prerastali z krcov do kolik..a taktiez silnym krvacanim pri stolici s primesou hlienu. po nasadeni medikamentov (konkr. salofalk cipky), tazkosti ustupili a po roku uplne vymizli. po dobu troch rokov som nemala ziadne tazkosti s travenim, ani so stolicou. tie sa zacali objavovat vzdy so zmenou prostredia (strednodobe pobyty v zahranici..). po tzv. "usadeni sa" sa stav zlepsil..(tieto problemy som vzdy riesila podavanim cipkov 250mg salofalk- vacsinou 2x denne). posledny rok, su vsak moje problemy vacsieho charakteru - a to mimo nepravidelnej stolice s primesou hlienu a krvi, prelievanim v crevach, trpim aj neuplnym a tazkym vyprazdnovanim,..po kazdom jedle ma nafukuje (tieto stavy mam od rana do vecera, nezavisle na tom,co zjem.. - skusala som vylucit vsetko, co ma tendenciu nafukovat..ale nepomohlo mi nic..), nasledne z nadmernej plynatosti - dostavam krce, ktore potom prechadzaju az do kolikovych stavov,kedy mi uz len pomoze absolutny pokoj na lozku.. v poslednej dobe vsak liecbu cipkami zle znasam..prejavuje sa to hlavne hnackami, a pocitom plnosti.. moj stav sa od marca nezlepsil ..stav sa zhorsuje tym, ze sa pridavaju k tomu dalsie zapaly (zapal stitnej zlazy, zapal ciev..) liecbu nezanedbavam, ale zase nie som az taka prisna k zivotosprave, k odbornikovi na vysetrenia chodim skoro kazdy druhy mesiac..ide vsak o moje osobne otazky, ktore su zatial nezodpovedane, a to : aku zivotospravu zvolit, alebo ake medikamenty uzivat na zlepsenie travenia a vyprazdnovania..a hlavne, co zvolit, alebo coho sa vyvarovat pri mojej nadmernej plynatosti, ktora mi dost stazuje zivot.. este mozno jedna dolezita a zasadna informacia v mojom pripade : moja praca je narazova, interaktivna a zodpovedna - snazim sa zvladat stresove situacie, ale nie vzdy sa mi to dari.. moja pracovna doba nie je stala, meni sa to denne podla okolnosti (pracujem na smeny..) - a dost ma to vycerpava.. casto cestujem, a vtedy sa musim vyrovnavat s cudzim prostredim, co mi je cim dalej tym tazsie..choroba mi prakticky komplikuje moje posobenie v tejto oblasti.. rada by som bola, keby sa dalo redukovat aspon to nafukovanie (ale este mi nik nepovedal, na co si davat pozor, a co naopak prijimat..), a tiez poprosit o rady, co robit pre lepsie vyprazdnovanie a pravidelnu stolicu. za vasu odpoved vam pekne dakujem

ODPOVEĎ: Milá Kristína, je veľmi pravdepodobné, že okrem ulceróznej kolitídy trpíte aj syndrómom dráždivého hrubého čreva. Tieto dve diagnózy sa u ľudí podobného typu, ako ste Vy, často kombinujú a lekári tiež na túto kombináciu občas nemyslia. Domnievam sa, že kľúč k zlepšeniu Vášho zdravotného stavu je ukrytý v správnej diagnostike a liečbe tohto ochorenia. Viac informácií o životospráve nájdete na podstránke o tejto diagnóze.


Číslo otázky: 48/2004-THC-95
Predmet: Zapalove ochorenie hrubeho creva?
Dátum: 10.novembra 2004  15:12


Dobrý deň pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o Vašu radu a názor na môj problém. Volám sa Danka. Mám 25 rokov, som vydatá 4 roky a zatiaľ bezdetná. Momentálne som nezamestnaná. Moje ťažkosti sa začali zhruba pred 3 rokmi. Kedže som prežívala vtedy dosť stresujúce chvíle moje bolesti brucha som pripisovala práve tomu. Postupne sa k bolesti pridalo nadúvanie a hlasité prelievanie v črevách. Asi začiatkom tohto roka som zistila aj prítomnosť hlienu v stolici, ktorý je niekedy asi takej farby ako stolica, alebo číry a niekedy tam nie je vôbec. Parkrát sa stalo, že namiesto stolice som mala len hlien. Krv v stolici som nebadala a ani nebadám. Dosť často ma pichalo na pravej strane v oblasti appendixu. Chuť do jedla mám a hmotnosť mám stabilnú. Kedže som nemala v ničom istotu čo to všetko znamená, bola som na viacero vyšetrení. Absolvovala som aj viacero gynekologických vyšetrení a lekárka mi povedala, že všetko je v poriadku. Potom som absolvovala vyšetrenie u gastroenterológa, ktorý mi vykonal gastroskopiu a kolonoskopiu. Lekárska správa: Kolonoskopické vyšetrenie v celkovej anestéze na oper. sále. Kolonoskop postupne zavedený do oblasti céka. Cékum priestranné, voľné, sliznica ružová, zbytky riedkej stolice. Kolon ascendens a transversum v norme. Kolon descendens: lúmen voľný, zbytky riedkej, vodnatej stolice, sliznica je vyhladenejšia, edematózna na určitých úsekoch aj so zmazanejšou cievnou kresbou, flagilná, odobraté vzorky na hist. vyš. ako susp. záp. ochorenie čriev. Rektum v norme. Hist.vyšetrenie: tri vzorky zo sliznice hr. čreva s miernym edemat. presiaknutím strómy, s drobnými čerstvými krvácaniami v povrchovej časti a s ložiskoskovou chronickou guľatobunkovou zápalovou celulizáciou strómy. Záver: Nesignif. histolog. nález pre zápal. ochorenie HČ. Susp. Chron. apendicitída. Dop.: vyhľadom na pretrv. ťažkosti  dop.: Asacol 2x1 tbl. Keďže moje problémy pretrvávajú a ja mám strach čo to môže byť, a či sa to dá nejako vyliečiť obraciam sa na Vás o  pomoc. Za Vašu odpoveď Vám ďakujem. S pozdravom Danka

ODPOVEĎ: Vážená pani Danka, Vašim problémom bude veľmi pravdepodobne syndróm dráždivého hrubého čreva. Mali by ste absolvovať gastroenterologické vyšetrenie. V prípade Vášho záujmu sa môžete objednať aj u nás.


Číslo otázky: 49/2004-THC-96
Predmet: Tvrdé podbruško napriek diéte
Dátum: 2. decembra 2004 15:56


Dobrý deň, volám sa Jana, mám 25 rokov, som študentka VŠ, slobodná, bezdetná. Pred rokom mi zistili ochorenie- celiakia. Nikdy som nedržala žiadnu diétu, mám stabilnú váhu okolo 52 kg. Najskôr však popíšem udalosti pred tým. Mávala som pichavé bolesti v pravom podbrušku, riedku "kúskovitú" stolicu viac krát za deň. Robili mi vyšetrenie- endoskopiu- kde mi zistili vred na dvanástorniku, z ktorého "ma vyliečili".Bolesti a problémy so stolicou však naďalej pretrvávali, z tohto dôvodu mi robili kolonoskopiu, ktorú však nedokončili, kvôli veľkým bolestiam, vyšetrili mi asi len 1/3 hrubého čreva. Potom som bola na  "Irigo" vyšetrení (neviem, či je to správne napísané), kvôli podozreniu z chronického zápalu slepého čreva, ktoré sa myslím kontrastne nezobrazilo, z toho usúdili, že sa jedná o chronický zápal. Cez prázdniny som sa teda odhodlala na operáciu, kde ma v príjmovej ambulancii vysmiali, že "toto slepák nebude". Obvodná lekárka mi zobrala vzorku stolice, kde sa zistilo, že v stolici sa nachádzajú zbytky tukov a škrobov. Na gastroenterológii mi vzali krv na rozbor a zistili, že mám celiakiu mierneho stupňa. Rok dodržiavam bezlepkovú diétu, pri ktorej sa moje problémy podstatne zlepšili, prestalo bolenie brucha, stolica sa zmenila (ak keď občas sa stalo, že bola riedka a kúskovitá). Môj problém spočíva v tom, že stolica je opäť pravidelne kúskovitá, riedka, je doslova lepivá, bolesti brucha sa mi tento týždeň vrátili. Pravá strana podbruška je nafúknutá a tvrdšia. Prosím Vás o Vašu radu, ako ďalej postupovať. Ďakujem, Jana.

ODPOVEĎ: Milá Jana, ďalší postup záleží od Vášho rozhodnutia.Máte niekoľko možností: Buď požiadate svojho gastroenterológa o doplnenie ďalších vyšetrení alebo sa necháte vyšetriť na inom pracovisku. Ak ste nemali vyšetrené tenké črevo a bezlepková dieta Vám bola nasadená len na základe krvných testov, toto vyšetrenie je potrebné doplniť už aj preto, že Vám ťažkosti pretrvávajú. Skôr ako ho však absolvujete, by bolo vhodné terapeutickým testom vylúčiť funkčnú poruchu (najmä syndróm dráždivého hrubého čreva) prípadne zopakovať kolonoskopiu v celkovej anestézii


Číslo otázky: 50/2004-THC-97
Predmet: neuvedený
Dátum: 2. decembra 2004 11:21


Pekny deň, mal len jednu otazku. Pred rokom mi diagnostikovali celiakiu a alergiu na kravské mlieko. Niekde som čítal, že pokiaľ mam alergiu na kravské mlieko, tak kozie mlieko mozem. Je to pravda? A este by som sa chcel opyt jednu otazku. Kedze som mal prist po roku na kontrolu, tak som tam bol a brali mi len krv a vysledky som mal vraj vyborne. Myslel som si, že opat budem musiet podstupit gastroskopiu. Je mozne, že uz z krvneho obrazu je mozne vidiet ako sa zlepsil moj zdravotný stav? Dakujem za skoru odpoved. S pozdravom Zdeno

ODPOVEĎ: Kozie mlieko traba individuálne vyskúšať, nakoľko u niektorých pacientov môže byť prítomná skrížená alergia aj na iné druhy mliek, ako je kravské. Okrem toho, Ak Vám pred rokom zistili celiakiu biopsiou tenkého čreva po prvýkrát, endoskopická kontrola po ročnom dodržiavaní diety je obvyklá.  Krvné testy na zhodnotenie stavu nestačia.

Číslo otázky: 51/2004-THC-98
Predmet: Celiakia?
Dátum: 3. decembra 2004 09:03


Vazeny pan doktor,
dovolujem si poziadat vas o radu i ked na vasej stranke upozornujete, ze nie ste odbornik na detsku gastroenterologiu, avsak na stranke venovanej celiakii som idela, ze odpovedate aj mamickam ktore ziadaju o radu pre dieta. Našim problémom je stolica dcéry, nechutenstvo a slabe prirastky na vahe? Vo veku 1 rok – v auguste 2004 sa jej začali objavovať výrazne zapáchajúce a časté stolice – niekedy 4-5 krát denne, ktoré nie sú for mované, sú objemné a kašovité, so zvyškami stravy. Dieťatko bolo dojčené do konca októbra tohto roku s tým, že v prípade že bolo mlieka málo dostávalo Nutrilon. Od asi júla dostávalo Nutrilonu viac, keďže mlieka som už mala menej. Keď sme sa obrátili na pediatra s podozrením na celiakiu (nakoľko dcéra má aj malú chuť do jedla a váhové prírastky sú slabé ), boli jej urobené vyšetrenia na protilátky na gliadín – výsledky boli negatívne. Neskôr jej gastroenterológ dal urobiť vyšetrenie stolice na škroby, bielkoviny – toto vyšetrenie bolo tiež negatívne. Výter z konečníka mala 1. krát pozitívny – Pseudomonas aeruginosa a pri opakovamom výtere o cca 1 týždeň bol negatívny. K problému stolíc sa lekári nevyjadrili i napriek tomu, ze tieto problemy pretrvavaju. Krvný obraz – znižený hemoglobín a železo. Od narodenia má ALP 19 a pozitívne pečeňové testy (počas tehotenstva som pravdepodobne koncom 3. mesiaca prekonala infekčnú mononukleózu, na čo sa však prišlo až dodatočne po pôrode). Ďalšie vyšetrenie (napr. na intoleranciu laktózy)jej robené neboli i keď problémy stále pretrvávajú. Doporučené bolo užívanie 1 balenia Bactisuptil – počas užívania aj po využívaní balenia sa žiaden efekt neprejavil. Užívala 1 balenie sirupu Nutrolin, výsledky nie sú žiadne. Vzhľadom na tieto problémy a to, že si už dlhšiu dobu s nimi nevieme poradiť Vás prosím o radu resp. Váš názor na tento problém.Ďakujem.

ODPOVEĎ: Vážená pani Denisa, máte pravdu, celiakia je jediná diagnóza, kde som sa rozhodol pre mamičky urobiť výnimku. Stav Vašej dcéry určite nie je dodiagnostikovaný a rozhodne vyžaduje doriešenie na špecializovanom pracovisku. Buď požiadajte detského gastroenterológa, aby ju tam odoslal, alebo si to dohodnite osobne s prednostom detskej kliniky (v Bratislave na Kramároch, v Roosveltovej nemonici v Banskej Bystrici alebo v Košiciach v detskej fakultnej nemocnici). Príznaky a výsledky vyšetrení, ktoré u dcéry popisujete, môžu svedčiť pre primárny alebo sekundárny malabsorbčný syndróm (hoci to nemusí byť len celiakia, táto diagnóza je veľmi pravdepodobná).

Číslo otázky: 52/2004-THC-99
Predmet: Prosím zhodnotenie a radu.
Dátum: 8. decembra 2004 13:26

Meno: Martin
Vek: 48 r., váha: 82 kg, výška: 172 cm.
Od r. 1981 pracujem v oblasti výpočtovej techniky ako technik výpočtového strediska v obuvníckej firme. Prácu mám pokojnú s podpriemerným zárobkom. Okrem toho mám funkciu správcu účtu v paneláku kde býva 112 rodín. Je to náročná a nervy vyčerpávajúca práca s ľuďmi a hlavne s rodinami cigánskeho pôvodu. Túto prácu so zdravotných dôvodov tento rok končím. S prvou ženou, s ktorou som sa rozviedol v r. 1989 som mal tri deti. Teraz som ženatý s vdovou ktorá mala tiež tri deti a spoločného máme 11 r. syna Patrika Vysvetlite detailne problém, ktorým sa mam zaoberať:
Ide o zdravotný problém: Zdravotných problémov mám dosť. Začnem od najstarších. Približne od r. 1990, rok po rozvode sa liečim na vysoký krvný tlak ( 160/110 ). Hemoroidy ma trápia už niekoľko rokov. Bol tam aj ambulantný vonkajší chirurgický zákrok. Vnútorné ostali. Prvé ťažkosti dnešného trápenia nastali začiatkom roka 2000 keď po večerných ťažkostiach s trávením ( v ľavej časti brucha pri bedrovej kosti 2-3x silné, impulzívne, pichavé bolestí a po večery dlhotrvajúce hlasité zvuky ) bola ranná stolica krvavá. Bola tam tmavá krv zmiešaná so stolicou a svetlá krv z hemoroidov. V apríli r.2000 som prešiel vyšetrením rektoskópiou a kolonoskópiou kde boli zistené externo-interné hemoroidy. V októbri r.2000 som bol vyšetrený gastrofibroskópiou kde mi zistili helicobacteriózu. Na to som vybral všetky lieky. Problém s krvavou stolicou sa prejavuje do teraz 2-3x do roka. V októbri r.2002 kolonoskópia opäť nič neukázala. Asi pred mesiacom vznikol môj posledný problém, keď sa opäť objavila krvavá stolica a ťažkosti z trávením. Nasledovali teploty okolo 38°C bez zjavných príznakov nachladenia alebo chrípky. ( Som zaočkovaný proti chrípke. ) Obvodná lekárka mi predpísala liek proti teplotám a poslala ma domov, že to po troch dňoch prejde. Po treťom dni teplôt a nechutenstva k jedlu ma v noci postihla ťažká brušná kolika. Bola pri mne záchranka. Pichli mi dve injekcie a nechali ma doma. Po pol hodine sa záchvat opakoval. Sanitka ma odviezla do nemocnice kde som dostal tretiu injekciu a infúziu. Počas infúzie bol ešte jeden slabší záchvat, pre ktorý ma museli odpojiť a potom ešte jeden najslabší. Vyšetrenie krvi bolo v poriadku, nález výteru  z konečníka bol negatívny. Hneď v ten deň som bol na USG kde bol zistený zväčšený pankreas: „hlava š. 39 mm, dif. Zvýšenej echogenity a echotextúry, bez evid. ložiskových zmien a ľavá oblička má v kalichoch drobný piesok. Nasledovalo vyšetrenie u urológa bez nálezov. Ešte niekoľko dní ( 5-7 ) som  cítil miernu bolesť v oblasti brucha odkiaľ táto kolika pochádzala. Pri rektoskópii boli dokázané len trvajúce hemoroidy. HCV a CRP negatívne. Nasledovala opäť gastrofibroskópia: Pažerák – priechodný, bez slizničných lézii, bez varixov. Kardia – nedomyká, Z-línia slabo vyznačená, pod linea dentata na zadnej stene ľahká zápalová hyperplázia sliznice kardie v rozsahu 1 cm. Bulbus duodena – priestranný, sliznica iritovaná bez ulcerácií, počiatočná časť D2 bpn, haustrácie prítomné. V poslednom mesiaci mierne pichavé, impulzné bolesti v hornej časti brucha tesne pod hrudným košom. Pravidelne navštevujem a liečim sa aj u neurológa, kde mi včera tj. 7.12.2004 bolo povedané, že moja vnútorná nervozita je na úrovni puberťáčky.  Lieky: 1x ráno pol tab. Tenoretic na úpravu tlaku 3x 1 tab. Pangrol na trávenie 1x ráno pred jedlom Helicid Prosím o radu, v čom môže spočívať môj zhoršený zdravotný stav, ako mám ďalej žiť tak aby sa môj stav nezhoršoval a hlavne ako upraviť stravovanie? Čo môžem jesť a čomu sa vyhýbať? S úctou Vás pozdravujem a ďakujem  za drahocenný čas, ktorý mi venujete. Martin.

ODPOVEĎ: Vážený pán Martin, Váš popis ťažkostí a diagnóz je síce rozsiahly, ale moja odpoveď, ktorá Vás asi nepoteší, bude o to stručnejšia. Obávam sa, že Váš neurológ má pravdu, mali by ste sa držať jeho rád. Vo Vašom prípade totiž  do bodky platí, že netreba liečiť výsledky vyšetrení, ale pacienta. Radím Vám navštíviť psychológa a/alebo aj psychiatra. Niektoré formulácie z Vašej otázky svedčia o tom, že títo odborníci by Vám pomohli najviac. Som presvedčený, že Vašu otázku ste už skôr poslali aj do iných internetových poradní a teraz porovnávate odpovede. Máte na to právo, ale uvedomte si, že internetové poradne Vás nevyliečia. Pomôcť si môžete najviac sám. Jedzte všetko, čo Vám nespôsobuje ťažkosti (vylúčte len solené a dráždivé jedlá), liečte si hemoroidy a  naučte sa brať život z tej lepšej stránky. Ak to nedokážete sám, sú tu na to odborníci, ktorých Vám odporúčam.

Číslo otázky: 1/2005-THC-100
Predmet: Problémy s ulceróznou kolitídou
Dátum: 1. januára 2005 5:31

Vážený pán doktor !
Som na tejto stránke prvykrát, ale som ňou nadšený, pretože som našiel kopu užitočných informácii.Chcem však byť konkrétny a opýtať sa Vás : 
Manželka trpí na chorobu tzv. ulcerózna kolitída
Vek : 44 rokov
Zamestnanie : majsterka odb. výcviku
Deti : 3
Ťažkosti : zrejme je choroba v aktivite pretože zhruba po ročnom kľude sa to opäť ozvalo s charakteristickým priebehom, krv v stolici, bolestivé krče, schudnutie .......Trvá to už zhruba 2 týždne. navštívila svojho gastrológa, ktorý zvýšil dávku salofalku na 2-2-2 plus salofalk čipky. Nebadať však zlepšenie. Uvedomujeme si, že je potrebne v tomto štádiu dodržiavať dietne opatrenia. Aký je Váš názor na zeleninové šťavy(červená repa, mrkev, paradajky ai.) Zvláštne je , že po konzumácii potravy sa okamžite objaví hnačka. Tieto šťavy
by podľa môjho názoru nemali obsahovať vlákninu, ktorá by mala dráždiť črevo. Vzhľadom na úbytok hmotnosti, výraznu jej bledosť, som nervózny, pretože manželka išla dole s váhou asi o 6 kg. Pri výške 170 cm v súčasnosti váži 69 kg. Nebolo by vhodné podať infuzie ? Čo myslíte mohol by pomôcť ľanový olej alebo aloe veral gel. Ja si taktiež myslím, že aj životný štýl manželky nie je prospešný, pretože sa nevie vysporiadať so stresom. Mali by sme navštíviť aj psychológa ?  Musím spomenúť aj ďalšie sprievodné javy choroby a to je bolesti chrbtice, ktoré
predchádzali tomuto štádiu. Ak mi odpoviete na moje otázky v čo najkratšom čase, budem Vám veľmi vďačný.
Zároveň želám v novom roku veľa zdravia a úspechov ako aj mnoho spokojných ľudí návštevnikov vašej skvelej stránky. Miro

ODPOVEĎ: Vážený pán Miro, ak úprava liečby nezaberie, gastroenterológ má ešte iné možnosti, ktoré určite využije. Zeleninové šťavy, ak sú dobre pripravené a neobsahujú zbytky vlákniny zo šupiek, manželka konzumovať môže. Psychologické vyšetrenie a liečbu by som jej určite odporúčal, ľanový olej a aloe v tomto stave už menej, pretože môžu hnačku ešte zhoršiť. Bolesti chrbtice môžu mať súvis napr. s odvápnením kostí, ktoré je pri dlhšom trvaní ulceróznej kolitídy možné.


Číslo otázky: 2/2005-THC-101
Predmet: Nebezpecenstva pri kolonoskopii
Dátum: 5. januára 2005 23:40


Dobry den, chcem sa Vas spytat na riziko roztrhnutia hrubeho creva pri kolonoskopii a tiez ake su dalsie mozne rizika. Pred dvoma rokmi som bola na takomto vysetreni,ale pre velke bolesti mi vysetrili len cast creva. Vysvetlili mi,ze bolest citim pri prechode pristrojom cez zahyby creva, ktore je stocene tesne vedla seba. Ked som sa spytala, ci je mozne podat nieco proti bolesti, povedali, ze nie, pretoze by som necitila bolest a mohli by mi roztrhnut crevo. V sucasnosti som znovu objednana na taketo vysetrenie,podaju mi nieco proti bolesti, ale nafukovanie creva budem pocitovat.Mam obavy, neviem, ci mam podstupit taketo vysetrenie, nakolko mi bolo povedane, ze v mojom pridade nie je ine vysetrenie mozne. Dakujem. Pavla N.

ODPOVEĎ: Milá Pavla, riziko komplikácií existuje vždy, a to pri každom lekárskom výkone. Lekár indikujúci zdravotnícky výkon, zvlášť taký, ktorým sa zasahuje do organizmu a pri ktorom hrozia aj životohrozujúce komplikácie (ako napr. pri kolonoskopií) musí toto riziko vždy brať do úvahy a počítať s ním, a najmä vedieť, ak sa prihodí, čo ďalej. Aj pri tzv. postupe lege artis (teda podľa pravidiel lekárskej praxe) ku komplikáciam prísť môže (napr. ak je črevo v ohyboch prirastené o brušnú stenu v dôsledku zápalu a pod.). Toto musí mať pri každom takomto výkone na pamäti aj pacient. Preto by mal byť náležite poučený a podpísať tzv. informovaný súhlas.

Číslo otázky: 3/2005-THC-102
Predmet: črevné ťažkosti
Dátum: 13. januára 2005 14:53


Dobrý den pán doktor! Som 24 rocný muž výšky 187cm, váhy 72kg a som slobodný študent. Už skoro pol roka trpím crevnými tažkostami ako sú: nadúvanie, krátkodobé krce a hnacky. Môj lekár mi pre zaciatok predpísal na precistenie criev Amoxicillin. Tažkosti výrazne povolili, žial po krátkom case, ako som lieky vysadil sa vrátili. Kedže študujem mimo domova a mám svoje povinnosti som následne lekára nenavštívil (asi 1mesiac) pokúšal som sa sám vyliecit diétou. Lenže diétou som si oslabil organizmus a dostal som ocnú infekciu keratitídu (keratitis nummularis). Liecil som sa cez sviatky, lekári mi predpísali 4 druhy kvapiek a antibiotiká Augmentin. Doporucili mi aj gastroenterologické vyšetrenie. Pocas liecenia oka mi crevné tažkosti opät výrazne polavili stolica bola normálna. Po novom roku som dobral antibiotika a problémy opät nastúpili. Prosím Vás môžete mi približne urcit diagnózu? Podla toho co som cítal na Vašej stránke by to mohla byt diagnóza: Syndróm dráždivého hrubého creva, ale tejto diagnóze sa prikladá skôr psychicky pôvod. Potom preco mi pomáhajú antibiotiká, ked tieto lieky sa predpisujú pri infekcných chorobách. Prosím Vás poradte mi ako mám postupovat. Dakujem. PS: 11.01.05 som zacal znova brat Amoxicillin ktorí sa mi zvýšil.  Dnes 13.01.05 pocitujem opät výrazné zlepšenie (hnacky zmizli).

ODPOVEĎ: Zlepšovanie stavu po Amoxiciline svedčí proti syndrómu dráždivého hrubého čreva skôr podporuje hypotézu o infekčnom pôvode hnačiek, aj keď to nemusí byť stopercentné. Váš praktický lekár by Vám mal urobiť základné laboratórne vyšetrenia vrátane výteru z konečníka a vyšetrenia stolice na parazity a s výsledkami by ste mali absolvovať gastroenterologické vyšetrenie, ktoré by malo objasniť Vašu diagnózu.


Číslo otázky: 4/2005-THC-103
Predmet: problém tráviaceho traktu traktu
Dátum: 13. januára 2005 20:01


Vážený pán doktor, túto stránku mi poradila sestra a tak sa aj ja chcem opýtat na moje zdravotné tažkosti s tráviacim traktom. Mám 32 rokov, meriam 164 cm a vážim 75 kg, som vydatá a mám dvojrocnú dcérku, nedávno som sa vrátila spät do zamestnania - referentka v jednej nemenovanej poistovni. Moje zdravotné tažkosti spocívajú v tom, že ma asi 5 mesiacov dozadu pobolieval žalúdok, mala som krce v oblasti podbruška a tie vždy ustúpili vetrami alebo stolicou. Bola som na gastroenterologickom vyšetrení, kde mi lekár odobral krv, moc - výsledky boli dobré a urobili mi fibroskopiu - sondu do žalúdka, kde nic nenašli a potom ma ešte poslali na sono a tam sa tiež nic nepotvrdilo. Lekár skonštatoval, že moje problémy súvisia s psychikou, nakolko moja dcéra v tom období dobre nespávala, budila sa aj 7-8 krát cez noc a tak som bola totálne nevyspatá, vycerpaná a neustále unavená. Potom problémy troška ustúpili, ale v poslednom období sa zase vrátili, hlavne tie krce v podbrušku a to pred stolicou. Dcéra už spáva dobre, súkromné ani pracovné problémy nemám, takže psychika to asi nebude. Prosím Vás o Váš názor, prípadne doporucenie na nejaké lieky alebo vyšetrenia.

ODPOVEĎ: Veľmi pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Ak Vám ťažkosti po liečbe, ktorú Vám iste navrhne Váš gastroenterológ, neustúpia, určite Vám vykoná ďalšie vyšetrenia, ktorými sa spresní Vaša diagnóza a liečebný postup.

Číslo otázky: 5/2005-THC-104
Predmet: trávenie
Dátum: 15. januára 2005 19:47


Dobrý deň! Veľmi rada by som vedela Váš názor na môj problém. Mám 32 rokov, dve deti, sedavé zamestnanie (176/66). Môj problém spočíva v tom, že často krát po jedle, nemusí to byť obed, ale i malá svačinka, je mi veľmi ťažko od žalúdka, čo spôsobuje často krát až bolesť hlavy a nevolnosť. Nakoľko s týmto problémom žijem dosť dlho viem, že pancreolan (tuším sa to tak píše) mi v tejto situácii pomôže. Preventívne po ťažších jedlách si dávam i espumisan, nakoľko tieto ťažkosti často krát vyústia do bolesti podbruška - zastavených vetrov. Je zaujímavé že stolicu mám pravidelne. Mlieko a mliečne výrobky mi problém nerobia. Môj praktický lekár mi už niekoľko krát urobil vyšetrenie krvi, stolice ... a všetko je vždy OK (našťastie). Ďakujem za akýkoľvek názor a radu. Gabriela K.

ODPOVEĎ: Vážená pani Gabriela, Váš stav má pravdepodobne pôvod vo funkčnej poruche vyprázdňovania horného, ale i dolného tráviaceho traktu (teda
syndróme dráždivého hrubého čreva
Ak ste ho ešte neabsolvovali, bude najskôr potrebné gastroenterologické vyšetrenie, ak uznáte za vhodné, môžete sa objednať aj u nás.

Číslo otázky: 6/2005-THC-105
Predmet: Celiakia?
Dátum: 17. januára 2005 19:14

Dobrý den.Bola som na vyšetreniach u gastroenter.Chcela by som vediet, ci mám alebo nemám celiakiu, kedže doktorkin záver bol: Intolerancia laktózy, lipomatoza pankreasu a zatial sa nedá potvrdit celiakia. Výsledky protilátok proti:
gliadínu: IgG - 9,14
IgA - 12,80+
kravské mlieko: IgG - 11,53+
IgA - 11,70+
Bolo mi povedané že by som nemala sladké mlieko, všetko co obsahuje lakózu a obmedzit múcne jedlá. Som z toho zmätená. Sú tieto hodnoty potvrdeným celiakie alebo nie? Cítala som, že jednoznacná celiakia sa dá urcit len odobraním tkaniva, ale na to ma lekárka neodporucila. Povedala že mám príst o rok na kontrolu. A co znamená lipomatoza pankreasu? Všimla som si to až doma, doktorka povedala že orgány mám všetky perfektné na to akú mám nadváhu. K doktorke ma dohnalo, že som pol po najedení sa utekala na záchod. Nepripúštala som si celiakiu, nakolko mám znacnú nadváhu a absolútne môžem vylúcit, že by som chudla. Naopak cítim sa byt casto nafúknutá. Neviem ci navštívit dalšieho doktora alebo sa uspokojit s výsledkami ktoré mám. Dakujem Jana

ODPOVEĎ: Milá Jana, vyššie uvedené výsledky celiakiu jednoznačne nepotvrdzujú, ale ani nevyvracajú, treba doplniť ďalšie laboratórne vyšetrenia (AEMA, anti tTG a najmä biopsiu tenkého čreva) až potom sa bude dať s určitosťou povedať, či celiakiu máte alebo nie.

Číslo otázky: 7/2005-THC
-106
Predmet: laktózová intolerancia
Dátum: 18. januára 2005 10:24


Dobrý deň, Chcel by som Vás poprosiť o radu. Môjmu 1r. synovi bola zistená celiakia. Požiadal som preto svojho gastroenterológa, aby mi urobil vyšetrenie na celiakiu (bolo nám povedané že je to dedičné) čas od času mám tráviace problémy a taktiež na alergiu na mlieko, keďže po požití mlieka ma asi do 1/2h nafúkne a mám hrozné kŕče (mlieko nepijem od 18r (teraz mám 31r) kedy som začal pozorovať tento problém). Bola mi urobená biopsia - negatívna, rtg žalúdka a čriev - negatívny, denzitometria - zistená osteopénia, riziko zlomeniny 2 násobné, laktózový test - pozitívny (laktózová intolerancia) do 10min po požití nápoja ma nafúklo, hladina cholesterolu - zvýšený 5,9. Pri výške 172cm vážim 80kg, ako športovec sa snažím stravovať racionálne, nefajčím, nepijem alkohol, snažim sa vyhýbať mastným jedlám, ale mám sedavé zamestnanie s vysokým faktorom stresu. S výsledkami z gastroenterológie ma poslali za mojim všeobecným lekárom, aby mi stanovil liečbu. Ten mi kázal vylúčiť zo stravy všetky mliečne výrobky a potraviny obsahujúce laktózu. Ja však po konzumácii syra, jogurtov, masla, zmrzliny atď. s výnimkou mlieka žiadne nepriaznivé reakcie svojho tela nepociťujem. Je to teda správne stanovená liečba a vôbec môže všeobecný lekár len tak na základe papiera stanoviť presnú liečbu, bez konzultácie napr. s dietológom ? Ako náhradu za mlieko konzumujem sardinky, čaj rooibos a vápnik v tbl. forme. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom Stanislav J.

ODPOVEĎ: Pri laktózovej intolerancií treba zo stravy v každom prípade vylúčiť kravské mlieko. Kyslomliečne výrobky, ak ich pacient toleruje konzumovať môže. Vaša liečba bola teda stanovená správne. V prípade ťažkostí konzultujte svojho gastroenterológa, ktorý má možnosti ako prípadné prejavy neznášanlivosti uvedených potravín zvládnúť aj medikamentózne.

Číslo otázky: 8/2005-THC-107
Predmet: polyp
Dátum: 24. januára 2005 11:57


Vazeny pan doktor, dakujem za stranku, o ktorej som sa dozvedel od mojej znamej, ktorej ste pomohli. A tu su, prosim, moje udaje: Muz, 46-rocny, 180cm/101 kg, sedave zamestnanie, zenaty, 1 dieta. Pred 2 rokmi mi kolonoskopiou zistili polyp, ktory bol nasledne vypaleny, z histologickeho hladiska negativny. V decembri 2004 som bol opat na kolonoskopii (v 8 cm recta mi bol vypaleny polyp3x3mm a v 35 cm h.creva 2 male tiez vypalene polypy). Histologicka sprava tentokrat znela: stredna az tazka dysplazia. Na kontrolu mam prist o 6 mesiacov. Na moju otazku ako dalej, mi odporucili zmenit stravovanie: nemam jest bravcove maso, palive a ostre jedla. Pracovne som velmi vytazeny, vyprazdnovanie nepravidelne s castou zapchou, a stravovanie tiez (zvycajne jem prve teple jedlo vecer). Hravam rekreacne volejbal 3-4x do mesiaca s nasledovnym posedenim pri pive. Poradte mi,prosim, ako mam dalej pokracovat a akym sposobom sa da zabranit zhorsovaniu mojho zdravotneho problemu. Dakujem.

ODPOVEĎ: V strave treba uprednostniť vlákninu a dostatok vitamínov v prirodzenej forme. netreba tiež zabúdať na pravidelnosť a pitný režim (minimálne 2 litre vody denne). Dbať treba tiež na pravidelné vyprázdňovanie formovanej stolice minimálne 1x denne a chodiť na pravidelné kolonoskopické kontroly.


Číslo otázky: 9/2005-THC-108
Predmet: helicobakter
Dátum: 27. januára 2005 19:47


Dobry den. Volam sa Veronika a pochadzam z Kosic. Meriam 172 cm a vazim 60 kg. Som studentka.Mam 17 rokov a neustale problemy so zaludkom. Minuly rok zacali moje problemy a po vysetreniach sa zistilo ze mam helicobaktera a tak som brala antibiotika. No aj tak sa moje tazkosti velmi nezlepsili. 2x som bola na endoskopii a brala som rozne lieky:Helicid, Azitrox, Entizol, Ospamox, Vermox, Famosan, Sumamed a preventivne Acidophilus z ktoreho som mala tazkosti-vracanie. Moja problemy sa ustalili a zacali sa objavovat zase asi pred 2 mesiacmi. Bola som u viacerych lekarov ale nikto mi nepovedal nic presne. Pri hocicom co zjem pocitujem neustale plynatost v creve, aj ked mam prazdny zaludok. Ci rano ked sa zobudim alebo hocikedy cez den. Pocitujem ako mi neviem ako to nazvat bublinkuje v creve a vacsinou je to az v konecniku, je to velmi neprijemne, hlavne preto ze som studentka a neda sa to ovladat a tazko sa s tym da ucit pocas vyucovania, kedze to skvrkanie v bruchu pocut tamer vzdy. Citim kazdy pohyb potravy, neustale mi v bruchu nieco skvrka. Rano musim ist aj 3-4 krat na stolicu pokial odidem z domu a aj tak mam drazdivy pocit v konecniku. Vyskusala som uz mnoho tabliet aj na volny predaj a nespocetne vela ukludnujucich cajov, ale nic nepomaha. Moje problemy vobec nezavisia od jedla, lebo pretrvavaju vzdy. Doktor povedal ze je to syndrom drazdiveho creva bez toho aby zistoval nieco dalej. Tabletky, kt. mi predpisal ale vobec nezabrali, ani tabletky predpisane na nejake parazity. Krv mam v poriadku. Uz neviem na koho sa mam s mojim problemom obratit, lebo nikde mi nevedia povedat co mi je. Ale ja s tym uz dalej neviem zit. Prosim poradte mi. Dakujem velmi pekne za odpoved.

ODPOVEĎ: Milá Veronika, diagnóza Vám bola pravdepodobne stanovená správne, najskôr ide u Vás o syndróm dráždivého hrubého čreva. Avšak Vaša doterajšia liečba asi nebola najúčinnejšia, Tú treba zmeniť a stav by sa Vám mal upraviť. Máte dve možnosti, buď o to požiadate svojho lekára alebo si vyberiete iného. V prípade Vášho záujmu sa môžete objednať aj u nás.


Číslo otázky 10/2005-THC-109
Predmet: Bolesti brucha
Dátum: 28. januára 2005 12:06


Dobry den, uz viackrat som vyuzila moznost poradit sa prostrednictvom Vasej stranky a som rada,ze takato moznost existuje. Takze moje udaje:
Vek 26
Výška / váha 172/54
Zamestnanie účtvoníčka
Stav slobodná
Deti - 0
Vaše ťažkosti Pred tromi dňami ráno som sa zobudila na miernu nevoľnosť, vracala som a mala som hnačku (úplne riedku). K tomu sa pridali bolesti pod pravym rebrovym oblukom, vzadu na chrbte v tom istom mieste, a tiez bolesti v pravom podbrusku a takisto som citila bolesti aj mieste kde konci chrbtica a zacina zadok. V ten den som dostala aj menstruaciu, ale velmi slabu. Cely den som mala uplne roztraseny zaludok, lekarka mi pichla injekcie: NO SPA a TORECAN. Kratko po injekcii som opat zvracala. Teplota mi vystupila na 38,5 C. Uz som potom nevracala ani nemala hnacku. Na dalsi den ma vsak zacalo trapit strasne prelievanie criev a caste odchadzanie vetrov. Na treti den som mala zase hnacku, uplne riedku (za tie tri dni som zjedla naozaj minimum, ale snazila som sa aspon dostatocne pit), a zase to strasne prelievanie v crevach. Kedze som si vsak nemohla dostatocne ulavit, bola som v spolocnosti, zacali mi strasne krce, citila som ich v celom bruchu, ale najviac v pravom podbrusku. Velmi som sa lakla, ze to je slepe crevo, ale k lekarovi som nesla. Ked som bola sama, skrcila som sa do polohy embrya a potom odisli vetry a opat som mala hnacku, uplne riedku.Teplotu som viac nemala. Pokial si stlacim rukou brucho, tak asi na sirku dlane nadol od pupka a tri prsty doprava od stredu brucha, citim tam bolestive miesto. To miesto pobolieva aj bez stlacenia. Je to slepak alebo vajecnik?
Zaciatkom januara som dobrala Klabax, ktorym som sa liecila na chlamydie (predtym Doxyhexal - ci tak nejak). Zial akosi neucinne.  Rada by som vedela, či tieto problemy moze mat na svedomi slepe crevo, resp. ci mi moze prasknut a potom mozu bolesti prestat (viem, ze po pretrhnuti moze vzniknut zapal pobrusnice, ale neviem ako sa prejavuje). Alebo po prasknuti slepeho creva nastavaju komplikacie, ktore by som si urcite vsimla. Ak ano, ake (bolesti, teplota)? Velmi sa bojim totiz operacie.  A este jedna otazka. V pripade, ze by som mala podrazdene, resp. zapalene slepe crevo, mozu mi teple obklady na bruchu ublizit? Minuly rok som po liecbe antibiotikami (z gyn. ambul. - zapal vajcovodov) absolvovala diatermiu a zda sa mi, ze mi to teplo robilo dobre. Velmi pekne dakujem za odpoved.  Miriam

ODPOVEĎ: Milá Miriam, v každom prípade by sa sa mali nechať gastroenterologicky vyšetriť. Slepé črevo to asi nebude, skôr mám podozrenie na zápal hrubého čreva alebo syndróm dráždivého hrubého čreva Nemám rád otázky typu "čoby bolo keby", pretože na ne odpovedať neviem. Teoretizovanie o slepom čreve považujem nateraz za predčasné. Viac Vám povie už spomínané vyšetrenie, pri ktorom sa pravdepodobne nevyhnete ani kolonoskopií
. V prípade Vášho záumu sa stačí  objednať

Číslo otázky: 11/2005-THC-110
Predmet: problemy se stolici
Dátum: 4. februára 2005 12:03


Dobry den, na internetu jsem objevila vase stranky a rada bych Vas pozadala o radu. Je mi 25 let, vazim 55kg, merim 165cm, jsem svobodna, bezdetna a v soucasnosti pracuji jako aupair v Anglii. Behem posledniho roku se mi v dobe menstruace zejmena v prvnich trech dnech stavalo, ze jsem zacala casto chodit na zachod. Stolice byla ridka a nekdy se misto ni objevil jen svetly hlen. Povazovala jsem to za pruvodni jev menstruace. Poslednich 14 dni se ovsem chodim 'na velkou' i dvakrat az trikrat denne. Vetsinou dvakrat rano v kratkem casovem intervalu za sebou a jednou odpoledne. A musim jit na zachod ihned po prvnim pocitu - a to i pres to, ze jsem mela stolici treba pred hodinou. Stolice je zordrobena a je ji malo. Vcera jsem zpozorovala i nepatrnou stopu krve primichanou v hlenu. Vzhledem k tomu, ze nemam moznost konzultace se svym lekarem, obracim se se zadosti o radu na Vas. Pred nekolika lety jsem byla operovana kvuli podezreni na cysty na vajecnicich. Po operaci mi bylo receno, ze se jednalo o chronicky zanet slepeho streva. Nevim, zda to muze mit nejaky vyznam.
Dekuji za odpoved. E H.

ODPOVEĎ: Hoci podobným problémom sme sa v minulosti už venovali, stručne Vám odpoviem. Pokiaľ Vám ťažkosti trvajú rok, bude asi naozaj potrebné nechať sa vyšetriť. Presná diagnóza sa cez internet stanoviť nedá. Treba vylúčiť v prvom rade syndróm dráždivého hrubého čreva a aj črevné zápalové ochorenia alebo iné príčiny (chronická črevná infekcia, parazity a pod.).


Číslo otázky: 12/2005-THC-111
Predmet: Plynatost
Dátum: 12. februára 2005 17:58


Dobry den.
Som dievca, 20rokov, ziadne deti, studentka na VS, 163 cm, 54 kg. Moje problem zacali v 16, dostala som hnacku, kt.neprechadzala, takze skoro 2 roky som zila len na sucharoch a ryzi.Obcas sa to na chvilu zlepsilo, ale vacsinou to boli tie suchare. Vsetky vysetrenia, krv, stolica na parazity ako aj gastro a kolonoskopia boli negatívne. Na jar 2003, sa to este rapidnejsie zhorsili, pravdepodobne doslo k premnozeniu kvasiniek v traviacom trakte po hormon.antikoncepcii a z toho plynuce hlienove hnacky. Opat bola urobena rekto, gastro a jejunoskopia s negativnzm vysledkom. Tiez bola zistene alergia na potraviny, ale podla alergologicky, to nie je nic vazne. V januari 2004 po liecbe skenarom (asi nepoznate, ale je to uzasna vec, alternativna metoda liecby) sa to zacalo pomaly zlepsovat a teraz je to celkom ok-jem skoro aj ako normalny clovek(samozrejme ziadne fastfoody,len domaca strava) az na pravidelne bolesti v bruch vacsinu vpravo dole ale aj vlavo, viac menej vsade a udesnu plynatost, uplne po kazdom jedle. To ma dost stve, lebo viac menej nemozem nikam chodit, lebo ak sa to neuvolni, dochadza ku krcom. Skusala som aj Espumisan, ale nezabral.  Momentalne beriem celaskon, B komplex, forte, laktobacily a chlorelu (riasa). Vedeli by ste mi nieco poradit? Vopred dakujem Laura

ODPOVEĎ: Milá Laura, Váš stav sa naajskôr nezlepšuje preto, lebo nebol doteraz presne dodiagnostikovaný. Neviem, či ste naozaj mali zistené kvasinky v tráviacom trakte alebo si to len myslíte. To sa totiž dá presne zistiť kultiváciou stolice. Napriek tomu sa však domnievam, že u Vás skôr pôjde o funkčnú poruchu v zmysle syndrómu dráždivého hrubého čreva. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie a liečbu u nás sa stačí objednať.


Číslo otázky: 13/2005-THC-112
Predmet: Info
Dátum: 14. februára 2005 10:52


Vážený pán doktor,
využívam touto formou možnosť Vašej poradne. V roku 1993 som bol operovaný na vnútorné hemeroidy a následne behom mesiaca znova bola vykonaná plastika kvôli pooperačným zrastom. Dá sa povedať, že po týchto zásahoch som prežil relatívne v pokoji ďalších osem rokov. Po tomto čase sa však problémy vrátili a trvajú dodnes dá sa povedať, že gradujú. Keď som po ôsmych rokoch navštívil chirurga, ktorý operáciu realizoval s otázkou čo ďalej dostal som radu, aby som vydržal pokiaľ sa dá lebo ďalšia operácia by v mojom prípade mohla znamenať, že by som musel začať nosiť pampersky.Pri operáciách, ktoré som prekonal bolo zobratého príliš veľké množstvo materiálu, bolo prerušených niekoľko svalov zvierača takže dnes vlastne už nie je čo alej zobrať bez rizika, že tento orgán prestane plniť svoju funkciu... Pri kolonoskopickom vyšetrení je z vyššie spomenutých dôvodov možné používať len zariadenie s malým priemerom tkz detské. Dnes po liečeniach bylinkovými preparátmi na báze "rutinu" (Korolen, Virolan – firmy Energy) a následne požívaním Wobenzynu sa mi podarilo zamedziť krvácaniu avšak bolesti pri stolici zostali (hlavne v oblasti zvierača). Čítal som nejaké články o zápale konečníka. Keďže som mal v poslednom období zápal hrdla „zneužil“ som to a využíval som jednu dávku Doxybene (100 mg) a „iniciatívne“ som si k tomu pribalil „Bactisubtil (35 mg)“. Bohužiaľ bez rapídneho zlepšenia. Záverečné konštatovanie – po troch mesiacoch „mojich pokusov“ sa mi podarilo zastaviť krvácanie, ktoré bolo koncom novembra 2004 ešte skoro u každej druhej stolice. Dnes nekrvácam avšak po stolici pretrvávajú aj niekoľko hodín bolesti zvierača. K čípkom na báze mesazalínu (napr. Salofalk), vzhľadom na to, že sú na predpis som sa nedostal. Skúste mi poradiť. Ďakujem. S pozdravom Ladislav

ODPOVEĎ: Vážený pán Ladislav, obávam sa že Vás svojou odpoveďou asi nepoteším. Váš prípad je tak zložitý, že cez net sa vyriešiť nedá a myslím si, že patrí skôr do rúk proktológa (chirurga) ako gastroenterológa. Odporúčam Vám obrátiť sa buď priamo alebo cestou Vášho chirurga na špecializované pracovisko napr. v BA na niektorú chirurgickú kliniku. Bez posúdenia aktuálneho obrazu rektálnej sliznice a celkového stavu nie je možné vyjadriť sa k ďalšej či už konzervatívnej alebo chirurgickej liečbe.


Číslo otázky: 14/2005-THC-113
Predmet: problémy s trávením
Dátum: 14. februára 2005 13:07


Vážený pán doktor, mám 24 rokov, som slobodný a pracujem ako úradník v samospráve. Pri výške 180 cm mám 59 kg. Moje ťažkosti pretrvávajú prakticky od detstva (hnačky, bolesti brucha, nafukovanie). Prvý vážny moment, ktorý ma donútil vyhľadať lekársku pomoc nastal v 18. roku života, kedy sa mi v oblasti epigastria začala neznesiteľná bolesť, ktorá sa mi opakovala každého pol roka. Po neustálych bolestiach brucha a hnačkách mi vo februári 2004 po absolvovaní jednotlivých vyšetrení boli v krvi potvrdené protilátky proti kravskému mlieku a lepku. Následne mi gastroenterológ odobral vzorky z tenkého čreva, v ktorých mi bola potvrdená diagnóza so záverom parciálna atrofia klkov. A teraz dôvod, prečo sa na vás obraciam s mojou žiadosťou. Môj gastroenterológ sa domnieva, že s uvedenou diagnózou nemusím dodržiavať bezlepkovú diétu. Podľa neho sa mám vyhýbať konzumácii múčnych jedál a sladkého kravského mlieka. Aj napriek jeho názoru, však kvôli bolestiam, už od augusta 2004 dodržiavam bezlepkovú diétu a úplne vynechávam sladké kravské mlieko. Spočiatku sa moje problémy obmedzili, ale v poslednom období pretrvávajú neustále bolesti brucha, a časté vyprázdňovanie (4 x denne). Tento stav je však podľa môjho gastroenterológa normálny. Ja si to však nemyslím, pretože takmer po každom jedle mám bolesti a musím sa zdržiavať v blízkosti WC. Preto sa Vás chcem spýtať, čo si o tom myslíte Vy a čo by som mal urobiť, aby som si odstránil tieto problémy. Taktiež by som sa chcel spýtať, čo mám robiť, aby som si zvýšil váhu (čo sa mi vôbec nedarí), pretože si myslím, že je vzhľadom na moju výšku nedostatočná. Taktiež by som Vás chcel poprosiť o odpoveď na otázku, v akom množstve je pre mňa nebezpečná múka a mlieko (napríklad koláč vs. saláma obsahujúca múku a taktiež pohár mlieka vs. rastlinné maslo obsahujúce mliečne bielkoviny a kyseliny respektíve čokoládová tyčinka).Uvedenú otázku kladiem z dôvodu dopadu na imunitu a na zažívacie problémy.
Vykonané vyšetrenia:
- október 2002 – endoskopické vyšetrenie (hadica), predpísané lieky ULCERAN a COSTI
- február 2004 – odber krvi, potvrdené protilátky proti kravskému mlieku a lepku (odpis zo zdravotného záznamu:  anti – milk ++;   anti – gliadin ++)
- marec 2004 – sono brucha, pečene, žlčníka ( v poriadku)
- apríl 2004 – endoskopia (hadica) – nájdený vred na dvanástorníku
- trojkombinácia antibiotík
- máj 2004 – endoskopia (hadica) – vzorky z tenkého čreva
(parciálna atrofia klkov) – lieky žiadne, doporučené obmedziť sladké
kravské mlieko a múčne jedlá
Súbežne prebiehajúce vyšetrenia imunológom – október 2004 v krvi potvrdené lab. zn. prekonania CMV virózy, znížené absolútne počty všetkých lymfocitálnych subpopuláci (okrem NK buniek: lab. známky deficitu v oblasti šp. celul. imunity, IRI 1,74 Súčasne užívané lieky: RHYNOCORD, FLONIDAN, IMMODIN- injekcie
- november 2004 – hospitalizácia v Podunajských Biskupiciach,
oddelenie pneumológie – bez bližšieho určenia diagnózy a bez liekov.
Prosím Vás o odpoveď, pretože už naozaj neviem, čo by som mal robiť a vopred Vám veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Dalibor

ODPOVEĎ: Milý Dalibor, podľa Vášho popisu trpíte tzv. malabsorbčným syndrómom (veľmi pravdepodobne je to celiakia s laktózovou intoleranciou, takže Vaše rozhodnutie dodržiavať bezlepkovú dietu považujem za správne.). Ak dodržiavate blp dietu od augusta 2004,  presnejšie dodiagnostikovanie prípadnej celiakie je už t.č. sťažené, nakoľko vyšetrenia, ktoré by ju mohli potvrdiť alebo vyvrátiť, sa mali urobiť ešte pred nasadením diety (AEmA, antitTG -viď moje predošlé odpovede aj na našej partnerskej stránke ) a t.č. už môžu byť pri diete negatívne. Tretím problémom, ktorý Vám môže znepríjemňovať kvalitu života bude asi sprievodný syndróm dráždivého hrubého čreva
. Pri Vašich diagnózach nesmiete jesť žiadne výrobky z klasickej múky ani z kravského mlieka. Môžete podľa tolerancie vyskúšať kyslomliečne produkty. Váha by Vám pri správnej blp diete a liečbe mala po roku pomaly stúpať. Ak nie, treba pátrať po iných príčinách malabsorbcie, prípadne doplniť kolonoskopiu

Číslo otázky: 15/2005-THC-114
Predmet: Celiakia
Dátum: 16. februára 2005 22:24


Pohlavie: žena
Vek: 31
Výška/váha: 161/50 (pred pôrodom)
Zamestnanie: právnička
Stav: vydatá
Deti: 1 - normálny pôrod
Ťažkosti:
Pred dvoma týždňami, 4.2.2005 som porodila zdravého synčeka. Rekonvalescencia po pôrode prebieha v norme, avšak pred piatimi dňami ma začali trápiť žalúdočné problémy. Spočiatku som tomu neprikladala veľký význam, skúsila som „osvedčené metódy“ – čaj a sucháre, CARBOSORB príp. CARBOCIT, neskôr polievky, nejaké ľahké jedlá... problémy však pokračovali a tak som sa začala bližšie zaujímať o príznaky, ktoré tieto problémy sprevádzali : hnačka, bolenie brušnej dutiny, nadnormálne až nespoločenské vylučovanie vzduchu, stolica, ktorá vo vode pláva, nedostatok železa počas tehotenstva napriek podporným liekom... Podobné symptómy som našla na stránke, ktorá sa zaoberá chorobou Celiac Disease ( http://www.dreamspace.host.sk/lepok.htm ) . Na túto stránku som nezablúdila náhodou. Keď som mala jeden rok, bola som 2 mesiace hospitalizovaná v nemocnici kvôli žalúdočným problémom a bola mi zistená táto choroba – celiakia. Po prepustení a prísnej bezlepkovej diéte sa po dvoch mesiacoch moj zdravotný stav zlepšil a v diéte som pokračovala až do predškolského veku. Po nástupe do školy sa však diéta prerušila, nakoľko sa po začatí stravovania v školskej jedálni jedlami, ktoré obsahovali glutén, nedostavili žiadne zdravotné problémy. Bola som považovaná za vyliečenú a nikdy - až doteraz - som už žiadne žalúdočné problémy nemala (vynímajúc 2-3 tyždňovú (občasnú) hnačku po návrate z dovolenky z Egypta v roku 2003) a vlastne som sa už nikdy o túto chorobu nezaujímala. Ak Vám moje nasledujúce otázky budú pripadať paranoidné, tak sa už vopred ospravedlňujem, ale dostala som strach a u Vás hľadám aspoň pre začiatok odpovede na niektoré otázky, ktoré ma trápia. Mohla sa mi táto choroba „vrátiť“ ? Dočítala som sa, že ochorenie CELIAKIA sa nedá celkom vyliečiť, akurát prejde do tzv. latentnej formy a toto ochorenie (za predpokladu prítomnosti genetického predpisu, ktorý zrejme mám, kedže mi táto choroba už bola diagnostikovaná) môže prepuknúť pri určitom fyzickom podráždení, ktorým môže byť aj tehotenstvo. Ako mám zistiť, že je to naozaj ono? Aké vyšetrenia mám podstúpiť, na potvrdenie – vyvrátenie týchto mojich laických záverov? Podotýkam, že počas tehotenstva žiaden z lekárov neprikladal význam tomu, že v mojej zdravotnej karte bolo uvedené, že som túto chorobu prekonala. Dočítala som sa, že zanedbaná celiac disease môže spôsobiť závažné zdravotné problémy - väčšinu rakovín, alergií, infekcií žalúdka, porušenie zubnej skloviny a nervovej sústavy, pankreacové choroby, cukrovka, vnútorné krvácanie, poruchy orgánov (žlčníka, pečene, prostaty), dokonca podľa niektorých aj Aggravate Autism... Čo sa po važuje za zanedbanú celiakiu?... moje zdravotné problémy súvisiace s gluténom ustúpili keď som mala šesť rokov, takže som od svojich šiestich rokov až do dneška – čo je 25 rokov – nedodržiavala diétu. Jedná sa v takomto prípade o ZANEDBANIE CELIAKIE? Može to mať nejaké zdravotné nasledky pre mňa? Može to mať nejaké zdravotné nasledky pre dieťa (nemyslím teraz na dedičnosť celiakie), ktoré som vynosila počas doby, kedy som nedodržiavala diétu? Nikde som sa nedočítala, či matka – celiatička môže kojiť. Konkrétne ma zaujíma moja situácia, že teoreticky stále mám túto chorobu, ale nedodržiavam diétu... Nakoľko ma počas posledých rokov trápili časté vaginálne zápaly plesňového typu, zaujal ma aj článok o „Candida Albicans“ - pliesňovej infekcia, ktorá obyčajne ide ruka v ruke s celiac disease v dôsledku zoslabenia imunitného systému. Akým spôsobom sa táto infekcia diagnostikuje? Na koho sa obrátiť? Dočítala som sa, že sa táto infekcia prenáša aj pohlavným stykom. Mal by v prípade pozitívneho výsledku podstúpiť vyšetrenie aj môj manžel? Može mať táto infekcia nejaký vplyv aj na naše práve narodené dieťa?  Diagnóza mojej choroby bola v detstve stanovená ako alergia na obilniny. Je možné, že sa to rozšírilo aj na mliečne výrobky? 
Uvedomujem si, že tých otázok a “ALE” je veľa a dúfam, že aspoň niektoré z nich zodpoviete, prípadne rada prívítam akékoľvek návrhy na telefonickú, popr. neskôr (keďže sme až z Košíc a teraz máme doma bábätko :o) osobnú konzultáciu či vyšetrenia…
S pozdravom Jana

ODPOVEĎ: Vážená pani doktorka, hoci na väčšinu Vašich otázok nájdete odpoveď na našej partnerskej stránke, k Vašim otázkam len pár poznámok.
1. Raz stanovenú diagnózu celiakie nemožno ani vyrásť ani sa z nej vyliečiť. Choroba a potreba dodržiavania bezlepkovej diety sú CELOŽIVOTNÉ
2. Pri podozrení na celiakiu je bezpodmienečne potrebné gastroenterologické vyšetrenie, v rámci ktorého sa  okrem základných laboratórnych parapetrov vyšetria najmä tie, ktoré diagnózu celiakie môžu upresniť (AGA, AEmA,antitTG)
3. Ďalším vyšetrením pri podozrení na celiakiu musí byť enteroskopia (vyšetrenie tenkého čreva s odberom vzorky sliznice na histlogické vyšetrenie -tzv. biopsia
4. Tzv. zanedbaná celiakia znamená nedodržiavnie bezlepkovej diety buď svojvoľbe prerušenej pacientom alebo občas aj na radu nie celkom správne informovaného ošetrujúceho lekára. Neliečená celiakia vedie k ďalším komplikáciam medzi ktoré patria napr. chronická málokrvnosť, poruchy menštruačného cyklu a  plodnosti a zvýšené riziko rakoviny tráviaceho traktu.
5. Matka celiatička kojiť môže, ale jej dieťa by malo byť na celiakiu vyšetrené podobne ako matkini rodičia a súrodenci. Dlhodobo neliečená celiakia matky môže mať na dieťa zdravotné následky, ale nemusí to byť pravidlom.
6. Pri celiakií ide naozaj o poruchu imunity a tá sa môže prejavovať aj prítomnosťou iných infekcií v organizme.
7. Ak je partner celiatika klinicky zdravý, niet dôvodu na jeho vyšetrovanie. Vyšetrujú sa len prvo- a druhostupňoví príbuzní celiatika.
8. Celiakia býva často spojená s tzv. laktózovou intoleranciou ale aj inými ochoreniami tráviaceho traktu.
Problém vaginálnej infekcie konzultujte prosím s Vašim gynekológom.


Číslo otázky: 16/2005-THC-115
Predmet: Celiakia
Dátum: 10. marca 2005 9:31

Dobrý deň pán doktor, Potrebovala by som súrnu odpoveď na moju otázku. Problém: Moja mamička vek 45 rokov mala ako 6-ročná zistenú celiakiu.Istý čas ju ako dieťa dodržiavala asi do 8 roka.Po tehotenstve (2 deti) asi 18-20 ročná sa jej vyskytli problémy-hnačky, strašné chudnutie.Liečila sa asi od 30-35 rokov.No vlastne nie liečila, boli to sústavné návštevy nemocnice v Nových Zámkoch, kde už bola úplne vychudnutá, tam jej bohužial nič nezistili-povedali, že má alergiu na jahody(tie hnačky)(v letných obdobiach bola v nemocnici preto asi tie jahody).Neskôr keď mala 36 rokov po pretrvávaní problémov navštívila Výskumný ústav výživy v Bratislave, kde podstúpila vyšetrenia a zistili jej celiakiu a alergiu na mlieko.Túto dietu dodržiavala veľmi prísne od vtedy až podnes.Problémy prestali, pribrala a cíti sa dobre.Problém však nastal až teraz. keď je potrebné vyšetrenie odborníka ohľadne predpisovania múky na recept. Od toho roku, keď bola na vyšetrení vo Výsk.ústave na žadnom inom ani opakovanom vyšetrení nebola.Teraz ju obvodná lekárka poslala znovu odborníčke do Šurian-gastroenterologičke, kde jej spravili vyšetrenie-biopsiu, vyšetrenie žalúdka, tenk.čreva, odber krvi a poslala vzorky na prešetrenie, teda či sa celiakia potvrdí.A čo je veľmi zaujímavé celiakia sa nepotvrdila!Ako je to možné?Viete bojím sa lebo tie skúsenosti s Nemocnicou v Nových Zámkoch a Šurianskymi lekármi, toľko rokov tam chodila a nič jej nezistili.Lekár v Bratislave jej povedal ešte vtedy, že čo to bolo za matku, že nezabez.to dodržiavanie diéty!Teraz keď ide k lekárovi, lekár o tomto ochorení veľa nevie, tak čo tá matka v tej dobe. Chcem sa preto Vás lebo o Vás som presvedčená, že ste odborník-navštevujem stránku celiakia.sk spýtať, či je to vlastne možné aby sa to takto vyliečilo, veď je to celoživotné(to črevo mala veľmi poškodené bez klkov)?Aké vyšetrenia by ešte mala podstúpiť, je možné to opakovať ešte raz? Prosím o odpoveď do 3 dní ak budete mať čas. Ďakujem. K.

ODPOVEĎ: Ak Vašej matke zistili celiakiu, kolegyňa postupovala úplne správne. Chybný je len Váš  (alebo jej?) záver, že celiakia sa nepotvrdila. Práve naopak!!! Laboratórne výsledky a histologické vzorky z tenkého čreva sa môžu normalizovať už po roku prísnej diéty. Normálny nález u Vašej matky svedčí len o tom, že diétu dodržiavala a že celiakiu MÁ! Nič. viac a nič menej. Ak mala vykonané vyšetrenia, ktoré uvádzate, za účelom potvrdenia resp. vylúčenia diagnózy celiakie už nemusí absolvovať žiadne ďalšie vyšetrenia. Gastroenterologické kontroly sú potrebné raz ročne.


Číslo otázky: 17/2005-THC-116
Predmet: Meteorizmus
Dátum: 16. marca 2005 18:19


Dobry den pan doktor, Robim uradnicku pracu v kancelarii, mam 48 rokov, 65kg/173vyska, zenaty 1-dno dieta. Po jedle po 15-20min sa pravidelne objavuju vetry, ktore potom trvaju cca 3 hod ale ich intenzita postupne klesa. Najintenzivnejsie je to po obednom jedle, po rannom jedle a vecernom tiez, ale nie az tak intenzivne ako po obednom jedle. Travenie a chut do jedla je velmi dobra, dokonca sa mi zda ako keby niekedy pretrvavala. So stolicou nie su problemy 1x za den. Nie su ziadne uzliny na clenkoch, na krku ani inde, brucho nie je zdurene a nemam ani ziadne bolesti ani pocit naduvania. Uvedene pretrvava posledne cca 2 roky. V rodine sa ziadne ochorenie traviaceho traktu nevyskytovalo. Prekonane choroby su iba bezne (v mladosti anginy), doterajsia liecba nebola ziadna, vysetr.stolice 3/2005 OK. Nakolko to nie je obvykle, v com moze byt prosim problem priciny meteorizmu ? Je potrebna irigografia dolnej casti traviacej trubice ?, alebo problem je uplnie niekde inde ? Dakujem.

ODPOVEĎ: Nadmerná plynnatosť je len príznak, nie ochorenie. Môže to byť príznak funkčného i organického postihnutia tráviaceho traktu, ale i iných orgánov. Vzhľadom na to, že ste ešte neabsolvovať okrem stolice na OK žiadne iné vyšetrenia za účelom zistenia príčiny nadmernej plynnatosti, Vašu otázku ohľadom irigografie Vám musí zodpovedať gastroenterológ, ktorý je kompetentný rozhodnúť o ďalších vyšetreniach, medzi ktoré patrí aj irigografia.


Číslo otázky: 18/2005-THC-117
Predmet: "návrat celiakie?"
Dátum: 1. apríla 2005 14:49


Dobrý deň, pán doktor, obraciam sa na Vás so žiadosťou o radu ako totálny laik v oblasti celiakie. Žijem s ňou len vyše týždňa a pomaly si zvykám, ale nie sú mi jasné niektoré veci. Celiakiu nemám ja, ale manžel. Má 38 rokov, 168cm/64kg, pracuje ako obchodný zástupca (čo znamená, že prevažnú časť dňa presedí za volantom). Keď sme sa pred 15 rokmi brali, vedela som, že "mal v detstve" celiakiu a musel dodržiavať bezlepkovú dietu, ale v poberte mu to prešlo, v čase, keď sme sa zoznámili mal 20 rokov a už dávno žiadnu dietu nedržal. Nič som o tejto chorobe nevedela, bola som rada, že je zdravý a necítila som potrebu sa o tom niečo viacej dozvedieť. Kajo (manžel) nikdy nebol nejak moc pri tele, skôr je chudý, ale považovala som to za dedičné, aj otca má dosť chudého. Ale počas rokov som sledovala, že býva dosť unavený, večer vždy zaspal už pri televíznych novinách a často nemal chuť cez víkend s nami niečo podnikať. Pripisovala som to vždy namáhavému zamestnaniu a fajčeniu. Hnačky ako také - s častým behaním nemával, stolicu mal pravidelne raz denne, ale stolicu nikdy nemal normálne formovanú, a vždy mala abnormálny zápach. Dosť veľa fajčil (aj 25 denne), a nakoľko som jeho slabosť pripisovala práve tomuto zlozvyku, roky som na neho naliehala, aby s tým prestal. Nakoniec (asi sám cítil, že niečo nie je v poriadku) s fajčením prestal. Vďaka biorezonančnej terapii prestal fajčiť doslova zo dňa na deň a neviem, či aj tento šok pre organizmus nespustil následnú reakciu - dostal hnačky. Hnačky napriek diete (avšak nie bezlepkovej) neprestávali, trvali vyše mesiaca, kým som ho doslova nedokopala do gastreenterologickej ambulancie. Spravili mu gastrofibroskopické vyšetrenie (záver: t.č. endoskopický nález v norme), súčasne mu odobrali vzorky z D3 na histologické vyšetrenie. O týždeň mu previedli kolonoskopické vyšetrenie (záver: t.č. endoskop. nález do 160 cm negat., nodi hemoroidales int. v kľ. štádiu). Histologický nález z odobratých vzoriek však potvrdil celiakiu: "Drobné čiastky duodenálnej sliznice so známkami totálnej viloznej atrofie s ojedinelou prítomnosťou krýpt s prítomnou intraepiteliálnou lymfocytózou Marsh III C." Nariadenú má prísnu bezlepkovú dietu a kontrola o pol roka. Moje otázky: môže sa celiakia vrátiť? Čítala som, že je to celoživotné ochorenie, takže si asi sama dám odpoveď, že pravdepodobne ju mal vždy. Ale ako je možné, že sa nejak výraznejšie preprejavila? Ako veľmi mu mohlo uškodiť vyše 20 ročné obdobie bez diety? Ak bude teraz dodržiavať prísnu bezlepkovú dietu, napraví sa mu tenké črevo do takej miery, že dokáže absorbovať všetky prijímané živiny? Koľko štádií má celiakia a aké zlé je to Marsh III C? Súvisí celiakia nejako s mužskou potenciou? Za odpoveď na moje zvedavé otázky vopred ďakujem a ďakujem (neviem, či na správnu adresu) aj za stránky www.celiakia.sk , lebo už teraz mi v mnohom ohľadne nejasností v diete pomohli. Ešte pre úplný prehľadný obraz o zdravotnom stave manžela uvádzam laboratórne výsledky (len tie, ktoré neboli v norme): hemoglobín 12,7, konc. Hb v ery 30,6, Eo+Ba1Mono% 1,5, Eo+Ba+Mo 0,2, Arit.dist.š.Ery 65,7, cholesterol celkový 2,51, HDL cholesterol 0,75.
Vopred ďakujem za odpoveď. Ľubica.

ODPOVEĎ: Vážená pani Ľubica, ak sledujete stránku celiakia, určite ste si v mojich odpovediach mohli prečítať takmer všetko, na čo sa pýtate. Moje odpovede na Vaše otázky preto budú stručné. Nejde o návrat celiakie. Tá buď nie je alebo je prítomná a vtedy je prítomná CELOŽIVOTNE!!!  Ak sa nedodržiava diéta TRVALE po jej zistení, má to pre pacienta také následky, aké vidíte u svojho manžela. Existuje aj tzv. latentná forma celiakie, kedy nie sú vyznačené u pacienta všetky príznaky, ale len niektoré aj to veľmi mierne. Či mu nemohlo uškodiť 20-ročné obdobie bez diéty, bude zrejmé až po roku dodržiavania prísnej bezlepkovej diéty, resp. neskôr (potom bude treba kontrolné vyšetrenie, pravdepodobne aj vrátane biopsie tenkého čreva). Skôr ako po roku dodržiavania diéty, úpravu laboratórneho, klinického a bioptického nálezu možno očakávať len v ojedinelých prípadoch. MARSH III C nie je štádium celiakie, ale hodnotenie závažnosti histologických zmien tenkého čreva, celiakia nemá žiadne štádia, buď je alebo nie je prítomná. Pri 20-ročnom nedodržiavaní diéty sa u muža môžu prejaviť aj poruchy potencie, ktoré sa však môžu po diéte postupne zlepšovať. Pokiaľ sa tak stane, podpornú liečbu porúch potencie treba konzultovať s urológom alebo sexuológom.


Číslo otázky: 19/2005-THC-118
Predmet: hrube crevo "naduvanie"
Dátum: 1. apríla 2005 23:28


Dobrý cečer volam sa Martin .Mam 26 rokov a Už rok mam problem dost nepirjemny.Zacalo to asi pred rokom pracoval som v jednej firme a tam mi raz jedna pani povedala ze ci sa nanbym "prdiet" ja som ale nic necitil a ani ma nanaduvalo proste bolo zo mna citit nejaky zapach. potom som odisiel do zahranicia no a uz ked som cestoval v autobuse tak po par hodinach cestujuci co sedel vedla mna tak si presadol inde nepovedal nic ale viem ze preto lebo asi zo mna nieco citil.obcas ma naduvalo ale nikdy som to nepustil ked som bol niekde v spolocnosti.No potom sa to ale zhorsovalo naduvalo ma castejsie a musel som aj casto zadrziavat.No a jeden den v praci sa ma manager opytal ci nemem nejake problemy .tak som povedal ze mam lebo vsetci co pracovali okolo mna sa zacali stazovat ze si uvolnujem ze smdim a tak .tak som bol nuteny dat vypoved .Teraz som doma asi mesiac a pochodil som po vysetreniach gasrto,usg,ale vsetko negativne.Tak som bol dnes na kolonoskopiu pripravoval som sa ako sa pise aj na vasej stranke hladovka a tak no po skonceni vysetrenia mi povedal lekar ze vsledok je negativny ze tam nic nenasli tak mi povedzte ako potom ze ma cele dni naduva vsade sa lidia tvaria neprijemne .este som bol aj na crevnu sprchu musim povedat ze po nej sa mi uvolnilo trochu uz ma nanaduva cely den ale neustupilo to uplne a na tom vysetreni na kolonoskopii som videl na obrazovke v creve taky tmavy flak lekar povedal ze to je cast stolice ale ako to mohla byt stolica kdem som 3 dni nejedol bol som 5 krat na WC tak sa chcem opytat nemoze to byt ze ta stolica co bola prilepena na creve ze to je prave to preco ma stale este naduva moze to byt preto?velmi by som bol rad keby som sa toho zapachu zbavil aj toho naduvania ale uz naozaj neviem ako.este som chcel ist na crevnu sprchu lebo mozno by mi tu nalepenu stolicu z creva mohla ta voda vyplavit co myslite mohla by ?ten lekar co ma vysetroval na kolonoskopii mi odporucil brat tabletky kapsule ESPUMISAN ktore som uz davno bral a nepomohli mi ani ORENZYM ani ine tabletky.napisal som vam vela ale bol by som rad keby som sa dockal rady od vas pretoze uz neviem co mam robit myslim ako keby som trpel nevyliecitelnou chorobou. Stale ked som niekde v cakarni alebo v rade v obchode tak ais to ty ludia nieco zo mna citia .Moja hygiena je taka ze kazdy den sa sprchujem tak potom neviem co moze z mojho tela vychadzat. mam 26 rokov 75 kg 181 cm a teraz nepracujem a neviem ci este budem lebo ked bude stale nieco citit zo mna tak ja uz to nezvladenm psychicky uz vsade pocujem ze sa hovori smrad nieco smrdi a tak tak uz neviem ako dalej .

ODPOVEĎ: Milý Martin, pravdepodobne ide u Vás o poruchu trávenia, tzv. hnilobnú alebo kvasnú dyspepsiu (prípadne ich kombináciu). Treba vylúčiť v prvom rade ich organickú príčinu (napr. neznášanlivosť mlieka, v dôsledku deficitu laktázy, to je enzým, ktorý trávi zložku kravského mlieka, laktózu). Zamerať sa treba na uvedené laboratórne vyšetrenia a prípadne endoskopiu tenkého čreva. Vylúčte zo stravy všetko, čo by Vás mohlo nafukovať a skúste si črevá prečistiť prírodnými prostriedkami (ale nie preháňadlami). Ak Vám črevná sprcha pomohla len na určitý čas, podporuje to hypotézu, že s Vašim trávením nie je niečo v poriadku a to treba vyšetriť.
Potom sa to možno dá aj adekvátne liečiť. Inak budete mať problémy celý život.


Číslo otázky: 20/2005-THC-119
Predmet: candida albicans v stolici
Dátum: 2. apríla 2005 3:15


Dobry den.Nasiel som vasu webstranku a kedze ma presvedcila svojou profesionalnou urovnou a v minulosti som sa s vami už aj stretol osobne, rozhodol som sa obratit na vas s mojim problemom trvajucim 10 tyzdnov, počas ktorých som schudol z 83kg na 75 kg. Som muž, 34 r., 174cm/75kg, podnikateľ, slobodný. Po 6 týždňoch diéty bez sladkostí mi lekár v stolici zistil masívne candidu albicans, ťažkosti sa prejavovali plynnatosťou po požití sladkého a následnou hnačkou s boleťami, žial lekár požiadal o test na kandidu až po 6tich týždňoch ťažkostí. Nasledovalo 18 dní liečby a po 19 tabletkách Sporanoxu (itraconazol) prešiel týždeň a candida bola v stolici nájdená znovu - súčasnosť. Test stolice v 14ty deň užívania Sporanoxu bol negatívny. Na jazyku mám pri koreni jazyka belavý povlak. Počas 10 týždňov užívam probiotické preparáty ako napr Nutrolin-B, Lactobacil 5, New Life Colostrum Plus Candida Formula. Zial az doteraz som pozíval bielu muku a produkty z nej - na www.doktorka.cz uvadzane medzi zakazanymi. Ako mám postupovať v ďalšej terapii? Tento stav mi vznikol po užívaní antibiotík Ciplox 500 a Suprax v decembri 2004 . Som alergik, imunologicka spomenula ze z krvi mozno usudit, ze mam znizenu bunecnu imunitu, uz 17 rokov mam ulcus duodeni, test na HIV negativny, v krvi boli protilatky chlamidie prekonanej podla imunologicky pred davnejším časom. Prosím, poradte. Vďaka.

ODPOVEĎ: Ak bol kontrolný výter z konečníka, resp. stolica na kandidu už negat., potom treba urobiť ešte ster z jazyka (možno tam bude jej zdroj a odtiaľ sa dostáva do čreva). Aj v prípade že budú stery negatívne, treba sa zamerať na posilnenie imunity, pretože kandidóza tráviaceho traktu je pri oslabenej imunite častým javom. Tiež treba dlhodobo brať probiotické preparáty ako ste to robili doteraz). Výrobky z bielej múky podporujú kvasné procesy v organizme, preto je vhodné počas kandidovej infekcie ich neužívať.


Číslo otázky: 21/2005-THC-120
Predmet: dlhodoba zacpa
Datum: 7. apríla 2005 12:23


Prajem Vam pekny den, ak mam zacat podla navodu na internetovej stranke, tak som takmer 26 ročná žena s výškou 176 cm a váhou 55 kg. Pracujem ako marketingový pracovník v reklamnej agentúre a ešte mesiac slobodná bez deti. Moj problem je niekolkorocny. Ide o zacpu. Ak si uz myslim, ze som nabehla na nejaky pravidelny rezim vyprazdnovania, staci, ak idem niekam na cely den mimo domov, alebo pracovisko, ako keby som sa zasekla a s vyprazdnovanim sa mozem rozlucit na 4 - 5 dni. Nepisem o bolestiach a komplexoch z nafucaneho brucha, ako keby som bola v 5 mesiaci tehotenstva a objavi sa aj zlata zila. Spociatku som navstevovala gynekologa a urologa, ale vysledky boli vzdy pozitivne. Na urologii mi lekar pri sonografe povedal, ze mam plne cele hrube crevo a to mi tlaci na mechur. Co sa tíka zivotospravy, pijem vela tekutin (denne 2 - 3 litre len mineralky bez bubliniek,alebo caju nesladeneho bylinkoveho, zeleneho), jem prevazne tmave celozrnne pecivo.... Spociatku som to riesila kavou rano na lacno, ale teraz tuto zarucenu metodu vyprazdnovania pouzijem v krajnom pripade po asi 4 dnoch. Na gastroenterolofii som sa liecila asi pred 5-6 rokmi. Pozitivny nalez na helikobakter pilori. Bolo to preliecene antibiotikmi. Vtedy som schudla 15 kg a od vtedy sa mi váha nezmenila. Priberam tak kilo - dve asi po 4dnovej zacpe. Od vtedy mam aj podrazdeny zaludok. Nie je to pravidelne. Vacsinou po uzivani nejakych liekov, hlavne antibiotik. Gastroenterologa som navstevovala asi 2 - 3 krat do roka s problemami jak traviaceho charakteru, tak s vyprazdnovanim. Niekedy nemam stolicu, ale ide zo mna mnozstvo hlienu. Lekar mi vzdy skontroluje, ci to nie je helikobakter a vzhladom na nizky vek vyluci rakovinu hrubeho creva. Robili mi jak ednoskopiu tak kolenoskopiu, ak som to spravne napisala. A odchadzam s pocitom, ze v cakarni je jedna babka vedla dedka, ktori sa tam chodia chvalit, kto uz mal ake zakroky a co vsetko im je, a zo mna sa stava hypochonder. Nebavi ma uz chodit po lekaroch a pozorovat, ako si ma prehadzuju z jedneho oddelenia na druhe a nic.  Priserne..... Ak mi viete poradit, pripadne pomoct, vopred dakujem. Martina

ODPOVEĎ: Milá Martina, pravdepodobne máte dlhodobo porušený vyprázdňovací reflex, najskôr pri syndróme dráždivého hrubého čreva
, ale nie je vylúčená ani organická porucha trávenia a vstrebávania v tenkom alebo hrubom čreve. Vaše telesné rozmery rozhodne nie sú štandardné,  najmä tá podváha) a môžu byť práve dôsledkom uvedených porúch, ktoré treba dodiagnostikovať. Ak Vám nepomáhajú diétne opatrenia, o ktorých píšete, asi bude potrebné Váš stav prechodne upraviť liekmi. Snáď vo Vašej životospráve by som upravil iba jedno. Namiesto čaju pite minerálky s obsahom magnézia alebo občas podľa konzistencie stolice aj Šaraticu. V  prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať

Číslo otázky: 22/2005-THC-121
Predmet: polyp
Datum: 7. apríla 2005 14:23


Vazeny p. doktor, najprv sa Vam chcem podakovat za rady, ktore ste mi poskytli touto cestou pred nejakym casom, velmi mi pomohli. Preto Vas prosim o dalsiu informaciu. Som muz, 48r., 172/75, zenaty, dve deti, ucitel, chronicka kolitida v  klude, drazdive hrube crevo - po 18 mesacom uplnom pokoji ma opat trosku viac trapi - priznaky su vsak uplne identicke ako pred rokmi ked som Vam pisal. Chcem sa vsak opytat na nieco ine. Pred dvomi rokmi mi pri kolonoskopii nasli v hlbke 20 cm polyp priemeru 3 mm, ktory mi cely odstranili exciznymi kliestami (teda asi mechanicky nie elektricky -aspon si myslim). Nasledna histologia je tubulovilozny adenomatozny polyp s miernymi displatickymi zmenami. Teraz na jesen mam ist na kontrolu. Chcem sa prosim opytat na sposob jeho odstranenia, nakolko na Vasej stranke som sa docital iba o postupe s elktrickym odpalenim. Taktiez v r. 1999 mi diagnostikovali na USG solitarny hemangion pecene priemeru 13 mm 10 mm pod povrchom. Predtym v r. 1997 pri USG pecene nebol najdeny. Chodim kazdorocne na kontrolu USG. V v r. 2003 mal  priemer 14mm, vlani 15 mm (stale na tom istom pristroji v tej istej ordinacii - i v.r. 1999). Na zaklade tychto vysledkov je povazovany za stacionarny. Mozu byt tieto rozdiely dane pristrojovou chybou? Ine  vysetrenia ohladom toho (okrem HT - benigne zvyseny bilirubin od r. 1994 - kazdorocne kontrola, ostatne v norme) neboli robene. Predpoklad je, (aspon tak som to pochopil z vyjadrenia lekara) ze ho mam dlhodobo, mnoho rokov, ale v r. 97 diagnostikovany nebol. Dakujem za odpoved s pozdravom z vsetko dobre Martin..

ODPOVEĎ: Milý Martin, ak mal polyp skutočne iba 3 mm, naozaj sa dá sňať  celý pri biopsii. Na kontrolnej kolonoskopii by ste sa mali dozvedieť, ako to teraz vyzerá v hrubom čreve v mieste polypu. Indikované sú kolonoskopické kontroly raz ročne, prípadne častejšie alebo menej častejšie podľa vývoja kolonoskopického a histologického nálezu. Ak sonogasfický nález bol popísaný ako hemangióm a došlo len k miernemu zväčšeniu, nemusí to znamenať nič len jeho prirodzený vývoj. Ak sa budú jeho rozmery rapídne zväčšovať, sú indikované ďalšie vyšetrenia (CT, scintigrafia...) Benígna  hyperbilirubinémia nemusí byť v laboratórnom obraze vždy prítomná, najmä ak sú hladiny bilbirubínov len mierne nad normu. Takže, záver:  dôverujte svojmu lekárovi!


Číslo otázky: 23/2005-THC-122
Predmet: prosim o radu
Dátum: 12. apríla 2005 15:47


Vazeny pan doktor Klucho, synovi pred 23 rokmi ako patnastmesacnemu diagnostikovali celiakiu. Do 6 rokov drzal BZP dietu. Potom sme presli na normalnu stravu. Jeho zdravotny stav sa zacal zhorsovat / bolenie brucha, naduvanie, nechutenstvo, anemia, nedostatok vapnika, na kozi vznikali biele flaky podobne vitiligu, rastova krivka pod hranicou priemeru,v patologickom rozhrani/. Syn bol hospitalizovany, prevedena biopsia, nasadena bezlepkova  dieta, ktoru dodrziava dodnes. Vsetky spomenute zdravotne problemy ustupili, syn sa citi dobre. Od roku 1995 niekolkokrat sme ziadali o prispevok na dietne  stravovanie a vydania preukazu ZTP. Vsetko bezuspesne . V roku 2005 syn poziadal opatovne o prispevok na dietne stravovanie. Posudkova komisia urcila mieru funkcnej poruchy na40% Ziadaju biopsiu.  Biopsii sa podrobil v roku 1995, citujem zapis z prepustacej spravy: Enterobiopsia duodenojejuna: koagulum a mikroskopicke fragmenty - nalez nemeritrozny pre histologicke vysetrenie.  Prosim Vas o vyjadrenie Vasho nazoru o efektivnosti tohto vysetrenia- - biopsie. Zhodou okolnosti ma kolegu v jednej kancelarii, ktoremu pred  polrokom diagnostikovali tuto chorobu a bezproblemov mu vystavili preukaz ZTP bez casoveho obmedzenia. Je to skutocny paradox, nakolko moj syn bol v ohrozeni zivota,  niekolkokrat mu bola podana transfuzia krvi, ludskej plazmy a aj ked presiel na normalnu stravu, nastali zase problemy, touto chorobou trpi od narodenia a nema narok na vydanie preukazu ZTP.Este raz Vas pekne prosim,o Vas nazor a radu, nakolko som bezradna .Dakujem a ostavam s pozdravom Erika 

ODPOVEĎ: Vážená pani Erika, pre komisiu by mala byť záväzná biopsia z detstva a nie tá po rokoch bezlepkovej diéty, ktorá býva u väčšiny pacientov, ktorí dodržiavajú poctivo diétu, po rokoch normálna (u Vášho syna je však výsledok z roku 1995 nehodnotiteľný, opakovať ho kvôli potvrdeniu celiakie už nemá význam). Ak synovi komisia nepriznala to, čo mu patrí, odvolajte sa prípadne aj na MZ SR.Budem veľmi zvedavý, čo Vám ministerskí úradníci odpovedia, a či vôbec odpovedia.  Viac info nájdete aj na našej partnerskej stránke


Číslo otázky: 24/2005-THC-123
Predmet: krv v stolici
Dátum: 13. apríla 2005 9:33


Dobrý deň. Mám 31 rokov, 164 cm/75 kg. pracujem ako účtovníčka (sedavé zamestnanie), som vydatá, bezdetná. Moje ťažkosti začali v piatok. Po užití 6 tabliet SPORANOXU ( od kožnej lekárky) som dostala hnačku. Na druhý deň v sobotu a tiež v nedeľu som objavila v stolici čerstvú krv svetlej farby. Tieto problémy už pominuli. Doteraz som žiadne tráviace ťažkosti nemala. Občas sa stane, že nemám 1 deň stolicu, ale to bude asi sedavým zamestnaním. Od júna minulého
roka až do konca decembra som sa s prestávkami liečila približne troma druhmi antibiotík a + chemoterapeutiká na chlamýdie. V pondelok  mi hneď bratli krv na krvný obraz a ďalší biochemický rozbor. Všetko je v norme. Začala som sa okamžite obávať najhoršieho. Aj pred tým som bola v značnom psychickom vypätí. Mohla sa krv v stolici a hlieny objaviť práve z toho, že som mala narušenú črevnú mikroflóru a tiež k tomu značný stres? Deň pred začiatkom problémov som vypila chladené  nápoje. Mohlo by ísť aj o podráždenie čriev práve z toho? Som momentálne z toho v dosť zlom psychickom rozpoložení. Ďakujem Vám za Vašu skorú odpoveď. Jana

ODPOVEĎ: Vážená pani Jana, Vaše ťažksoti mohli byť spôsobené ATB liečbou, ktorú ste užívali, ale môžu mať aj inú príčinu, napr. chronický zápal sliznice hrubého čreva
Ak už máte preliečené kožné problémy, neužívate ATB a ťažkosti Vám pretrvávajú, mali by ste navštíviť gastroenterológa. Dovtedy si upravte stravu, vynechajte vlákninu a zaraďte do nej probiotickú stravu alebo si kúpte probiotiká v lekárni. Možno Vás stav deprimuje, ale nemusíte mať obavy, aj zápal hrubého čreva sa dá bez problémov liečiť. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať

Číslo otázky: 25/2005-THC-124
Predmet: Ulcerozna kolitida
Dátum: 18. apríla 2005 10:59


Prijemny den pan doktor, volam sa Katarina,vek:24,zamestnanie:uradnicka, slobodna, bezdetna, nefajciar.Minuly rok v septembri mi diagnostikovali chronicku ulceroznu kolitidu. Nasadili mi lieky salofalk 500 3X1. Od tej doby som moc pribrala-9 kg, pritom sa stravujem rovnako ako predtým. Pri mojom ochoreni by sa malo udajne skor chudnut ako priberat. Nemoze to suvisiet s tymi liekmi? Za odpoved dakujem, a prajem vela pracovnych uspechov.

ODPOVEĎ: Vaše priberanie na váhe s liečbou, ktorú užívate veľmi pravdepodobne nemá žiadny súvis. Skôr môže ísť o dôkaz toho, že choroba je v kľude. Musí to však posúdiť Váš ošetrujúci lekár a tiež, ak Vám to prekáža, navrhnúť Vám podľa výsledkov vyšetrenia ďalší postup.


Číslo otáz&y: 26/2005-THC-125
Predmet: Nadmerná plynatosť
Dátum: 18. apríla 2005 15:33


Dobrý deň, pán doktor. Som muž, 46 rokov, 171/71, pracujem s počítačmi, ženatý. Problémy s bolesťou žalúdka sa ťahajú už asi 15 rokov. Pred 5-imi rokmi preliečený na HP, potom asi rok zlepšenie. Významné zhoršenie nastalo v novembri 2003. Bola mi diagnostikovaná koprolitiáza slepého čreva. Po odstránení apendiksu bolesti ustúpili, ale objavil sa meteorizmus. Predpísaný Orenzim ako tak zaberal. V zime tohto roku opäť zhoršenie (pobolievanie pod pravým aj ľavým rebrovým oblúkom, tlak v oblasti obličiek a moč.mechúra ). Pri bolestiach častejšie močenie. Výsledky z odberu moču negat. Krv: AST:1,26 ALT:0,83 Chol:6,2. Ostatné vyšetrenia v norme. Sono bruš.dutiny v norme, len výrazná plynatosť hrubého čreva. Vo februári 2005 opäť gastroskopické vyšetrenie – U-test pozitívny. HP preliečený /Helicid,Fromilid,Entizol/. Plynatosť však pretrváva, niekedy až do migrénnych bolestí hlavy a pocitov bezvedomia. Záver: Inkompetencia kardievs s aerofágiou, chron. Gastr..Prosím o radu ako ďalej postupovať. Ďakujem! P.S. Zabudol som ešte možno na závažnú skutočnosť: Stolica nie je pravidelná a po vyprázdnení cítim svrbenie až miernu bolesť v oblasti konečníka. Po aplikácii „Faktu“ svrbenie ustúpi.

ODPOVEĎ: Vo Vašom zdravotnom stave je niekoľko problémov. Nafukovanie a pobolievanie v bruchu najskôr súvisí so syndrómom dráždivého hrubého čreva. Zvýšené pečeňové testy majú najskôr pôvod v druhotnom stukovatení pečene, ktoré je zapríčinené zvýšenou hladinou cholesterolu. Liečbu teda treba zamerať na tieto ochorenia. V prvom rade konzum nízkotukovej diety a následnú kontrolu tukového metabolizmu o 3 mesiace. Pri pretrvávaní zvýšených hladín, treba pátrať, či nejde o vrodenú poruchu metabolizmu tukov. Ak áno, potom treba vyšetriť aj Vašich príbuzných-rodičov, súrodencov a deti. Inak zo stravy treba vylúčiť všetko, čo Vás nafukuje a pridať príslušnú medikamentóznu liečbu. Akú, to iste vie Váš gastroenterológ. Svrbenie konečníka môže byť spôsobené zápalom, infekciou stolice (napr. parazitózou) alebo hemoroidmi. Ak po samoliečbe ako je uvedená pri hemoroidoch ťažkosti neustúpia, je to treba vyšetriť.


Číslo otázky: 27/2005-THC-126
Predmet: Prelievanie a skrkanie
Dátum: 25. apríla 2005 12:24


Vazeny pan doktor! Mam vazny problem...Rano ked sa zobudim tak mi asi 2-3 hodiny pocut prelievanie a skrkanie v zaludku...Bol som na vysetreni kde mi doktor povedal ze je to prirodzene pracovanie criev.Som student a velmi mi to vadi lebo sa v skole kvoli tomu neviem sustredit.Okrem toho nemam ziadne bolesti zaludka akurat rano este citim aj v zaludku tlak.Ked je to drazdive hrube crevo,jak by som sa mal spravne stravovat aby mi to zmyzlo?....Dakujem

O
DPOVEĎ: V prvom rade by ste sa mali ukľudniť a nebrať veci tak tragicky. Nesledujte sa toľko a ak to nedokážete sám, požiadajte o pomoc gastroenterológa alebo psychológa. Skutočne asi u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti tráviaceho traktu, ale presnejšiu odpoveď Vám dá až gastroenterologické vyšetrenie.

Číslo otázky: 28/2005-THC-127
Predmet: prosim poradte...
Dátum: 29. apríla 2005 12:11


dobry den, moj stav nieje dobry, rad by som touto cestou dostal od vas radu....
pohlavie-muz
vek-24
vyska/vaha- 178/74(?)
zamestnanie-zahradnictvo, dozor na parkovisku /nesedave zamestnania/
stav-slobodny
deti-0
vysetrenia-0
liecba-0
prekonane ochorenia- chripky, angina, mums, zapal priedusiek, kiahne
popis tazkosti-pan doktor, asi najskor v rychlosti objasnim situaciu....z prvu som nemal ziadne problemy ci tazkosti zo zdravim...podla mojho nazoru problemy odstartovali mojim odchodom do cudziny a naslednou zmenou stravovacich navykov, ale clovek si nikdy nemoze byt uplne isty....aj teraz som momentalne vo Velkej Britanii, kde pracujem...inak by som  uz lekara na slovensku davno a bez hanby navstivil. po par dnoch pobytu tuna, som zacal mavat objemnu a pevnu stolicu a teda aj aj nasledne bolestive vyprazdnovanie... nepripisoval som tomu vacsi vyznam...doba  vsak  plynula a nic sa nezmenilo...stale bolestive vyprazdnovanie....tak to trvalo uz vcelku 2 mesiace, az naraz sa v stolici objavila aj krv....to  viete ze ma to vyplasilo... na dalsi raz som krv neobjavil a tak som sa ukludnoval ze to zrejme zas take vazne nebolo...potom avsak na dalsi raz vyprazdnovanie bolelo o to viac a krv sa objavila znova a to uz vo vacsom mnozstve...na papieri aj na stolici.....clovek v tom zacne reflektovat a hladat pricinu...jednou by mohol byt maly prijem  tekutin....problem je asi v tom ze pracujem vo dvoch zamestnaniach...spolu 8 hodin, 7krat do tyzdna, takze vlastne sa ani nezastavim.....tekutiny prijimam asi naozaj malo oproti vydanej energii.....odkedy som tu v Britanii, moje stravovacie navyky sa zmenili. aj ked musim podotknut a priznat, ze ani ked som bol este na Slovensku zrejme neboli najvhodnejsie....momentalne nejedavam pravidelne, skor za pochodu a v strese...a co je asi najhorsie-z casovych a aj financnych dovodov som takmer uplne vylucil teplu stravu, za tie dva mesiace som mal len zopar sackovych poievok....., s prisunom vitaminov by problem byt asi nemal, uzivam vsemozne multivitaminove tablety,...neviem...ja osobne mam tusenie, ze by mohlo ist snad o hemeroidy....trpim nutkavym potlacovanim stolice, nadmernou plynatostou a taktiez v sprche som nahmatal v blizkosti otvoru cosi co by hemereoidmi asi mohlo byt. v poslednej dobe som v noci pocitoval opakovanu nutkavu potrebu ist sa vyprazdnit, co sa mi normalne nestava...  dokonca som sa na to aj prebudil... neviem teda..., velmi by som bol stastny ak by ste mi takto nadialku dali nejaku cennu radu, pretoze mam strach co dalej..... ja osobne som zvysil prijem tekutin...za den vypijem aspon 2 litre vody /neviem kolko je v tychto mesiacoch idealne/, pre zvysenie obsahu vlaknin ranajkujem ovsene vlocky a snazim sa mat aspon na vecer teplu polievku...som ochotny prestat s fajcenim, vitaminy uzivam, neviem co dalej...krv v stolici doposial nezmizla....neviem, ci to ma nejaky suvis, ale asi pred 3-4 tyzdnami sa mi lavej strane tvare-nad obocim objavili take male pehy...mozno je to ale zo slnka a ja si uz privela domyslam a zbytocne kombinujem... este by som rad vedel , ci obtiaze podobneho  charakteru moze mat na svedomi pokazene ovocie alebo pod....dakujem...

ODPOVEĎ: Žiaľ asi Vás svojou odpoveďou nepoteším. Vaše ťažkosti sú veľmi podozrivé z tzv. kolitického syndrómu, ktorý je typický pre zápalové ochorenia hrubého čreva. Hemoroidy síce môžete mať ako druhú diagnózu,. ale tá v tomto prípade nie je podstatná. Váš stav si vyžaduje okamžité lekárske, najlepšie gastroenterologické vyšetrenie
(vrátane rektoskopie). V strave by ste mali obmedziť vlákninu a jesť podľa možnosti riadnu stravu a žiadne umeliny (vreckové polievky a umelé multivitamíny už vôbec nie). Ak budete vyšetrenie odkladať, hrozia Vám komplikácie, o ktorých si môžete prečítať v nižšie uvedených odkazoch.

Číslo otázky: 30/2005-THC-128
Predmet: Parcialny malabsorbcny syndrom
Dátum: 9. mája 2005 22:32

Dobry den MUDr. Klucho, Dovolujem si vyuzit Vasu poradnu, kt. Som nasla na HYPERLINK  www.celiakia.sk  Je vyborne, ze existuje nieco taketo. Ale k podstate. Som zena 30r., vaha 62 kg, vyska 171 cm, vydata, bezdetna, veduca personalneho odd. Bez liecby, klinickych potiazi ( v poslednej dobe, teda asi 2 mes. nepravidelna stolica –niekedy redsia, prikladam to prac. stresu, som pod velkym tlakom v praci a dlho, nepravidelna tepla strava, ale bagety to nie su, skor vynechanie obeda, resp. polievky). Z prace sme boli na preventivnej lekarskej prehliadke, kde vyslo, ze som chudokrvna. Lekar to uzavrel, berte zelezo a kys.listovu. Kedze mama je prakt. Lekar a otec zomrel na akutnu leukemiu a nikdy som nebola doteraz chudokrvna, resp. vzdy hodnoty boli na dolnej hranici, ale nie pod, isla som na dalsie vysetrenia, kde bola zistena makrocyt.anemia, s-B12 bola 93 (norma 132-857). Hematolog naznacil tendenciu k makrocytaze erytrocytov a poslal ma k gastronterologovi vylucit hepatopathiu. Absolvovala som fibroskopiu GIF –E a vysledky su nasledovne: aGLIga pozit. aGLIgC negat  aTrgIga 4.63 kU/l (0.00-7.00)  AGPC 44.5 kRu/l (0.00-20.0)
Zaver: histologia excizie zaludka – minim.prejavy chron.superfic.inaktivnej antrumgastritidy s loziskovou foveol.hyperplaziou bez atrofie, HP negat., korporal.sliznice v norme, takze lahka chron.inaktivna antrumgastritida autoimunna / antiGPc pozit, doporucene na enterobiopsiu. Tu som absolvovala 21.04:   Vysledky: Priebeh klin.nalez: veku primerany endoskopic. nalez na pazeraku, zaludku a duodene, redsia hnackova stolice bez krvi Mikroskopicky nalez zo vzorky D3:  S-100% T-100% L-80% DAPIV-ojedinele su pritomne vypadky enz.aktivity v apikalnych castiach klkov, ostatny nalez je v norme GGT-pritomne su fokalne vypadky enz.aktivity celych klkov, v oblastiah so zachovanou aktivitou je znizena hladina BBEP-obraz ako v priapde GGT AF-pritomne je fokalne znizenie akt.e.v apikalnych castiach klkov, ostatny nalez je v norme. V materiali pre SM nachadzame 1 ciastocne mechanicky poskodeny utrzok duodenalnej sliznice s nespecifikovanou zmiesanou zapalovou celulizaciou lahk. Az stredne tazkeho stupna v lamina propria, bez signif. Intraepitelialnej lymfocytarnej infiltracie, s obrazom loziskovej parcialnej atrofie klkov, vilozno-kryptalny index 2-3:1
A som na konci svojho e-mailu a pri svoje prosbe, nie je mi jasne, ci mam celiakiu, ci musim drzat bezlepkovu dietu a co dalej? Citim sa v norme, skor psychicky to zle znasam a ak mam nejake tazkosti (niekedy unava, ale kto ju dnes nema , tak to pripisem stresu a prezivaniu. S manzelom by sme chceli dieta, snazime sa on a toto vsetko mi akosi nepridava a hlavne neviem dopad na seba a tehotenstvo, dieta... Prosim Vas, ak je mozne, doporucte mi dalsi postup, ak treba dalsie vysetrenia, spojim sa s Vami a dotiahnem to. Zijeme v BA Dakujem Vam za radu a pomoc. A.G,

ODPOVEĎ: Musím sa Vám priznať, že tiež som na pochybách, či to skutočne celiakia je alebo nie. Vyššie uvedené leboratórne a ostatné parametre vrátane histológie z enterobiopsie sú síce pre celiakiu typické, ale nie špecifické. Proti celiakii by svedčila negativita antiTG protilátok a nie celkom typický histologický obraz. Makrocytová anémia a antiGPc skôr podporujú hypotézu autoimúnneho pôvodu uvedeného histologického obrazu. Ak bolo toto u Vás prvé vyšetrenie tohto druhu (teda, ak výsledky nemáte možnosť porovnať so staršími nálezmi), potom treba doriešiť  otázku možnej autoimúnnej gastritídy a jejunitídy aj cestou imunológa. Ak sa potvrdí autoimúnny pôvod uvedených nálezov, potom je indikovaná liečba kortikoidmi a korekcia makrocytovej anémie. Ak sa vylúči autiminúnny pôvod uvedených nálezov, potom by som sa prihováral za do držiavanie bezlepkovej diéty a po roku jej trvania by bolo treba zopakovať všetky vyšetrenia vrátane enterobiopsie. Tento nález by mohol byť pre konečnú diagnózu smerodajný. Vaše vyššie uvedené nálezy sú precíznym obrazom erudovanosti Vašich lekárov. Môžete im plne dôverovať!  

Číslo otázky: 31/2005-THC-129
Predmet: Prosba o radu
Dátum: 12. mája 2005 0:21


Vážený pán doktor, chcela by som vás požiadať o informáciu ohľadom laktózovej intolerancie. Pol roka sa liečim u gastroenterológa / dg.: dysp.sy, nešpecifická kolitída, duodenitída, pyrózy. Je u mňa podozrenie na intoleranciu laktózy. Pán doktor mi však povedal, že laktózový dychový test sa už na Slovensku nerobí a mám sa naďalej vyhýbať mliečnym výrobkom. Hoci mliečne produkty už nejedávam, takmer vo všetkých liekoch, ktoré užívam je laktóza prítomná napr. Helicid cps. Preto by som sa chcela spýtať, či tento test naozaj nie je možný ( vyšetrenie by som si poprípade aj uhradila). Alebo na základe akého iného vyšetrenia sa lakt. intolerancia posudzuje ??? Je na Slovensku dostupný nejaký enzymatický prípravok alebo iný preparát pri deficite / zníženej kvalite enzýmu laktázy? Za odpoveď vopred ďakujem a prajem veľa úspechov. S pozdravom, Gabriela.

ODPOVEĎ: Milá Gabriela, za predpokladu, že diagnóza laktózovej intolerancie bola u Vás stanovená presne a nejde len o domnienku (žiadne výsledky, ktoré by podporovali túto diagnózu totiž neuvádzate). Dychový  test je schopné urobiť každé pracovisko, ktoré má k dispozícií prístroj na dychový test H. pylori
a takých pracovísk je na Slovensku niekoľko (len v BA  sú minimálne dve). Informácie o uvedených pracoviskách by Vám mal vedieť poskytnúť Váš gastroenterológ. Skôr ako sa u Vás laktózová intolerancia nepotvrdí úplne presne, zaoberať sa ďalšími otázkami, ktoré ste mi položili je predčasné. Liek, ktorý sa podáva pri alergických prejavoch na kravské mlieko, resp. aj inú potravinovú alergiu existuje aj na Slovensku (účinnou látkou je dinatrium cromoglicas). Orientačným testom je vyšetrenie tzv. antimilk protilátok, ktoré robí prakticky každé biochemické laboratórium. V liekoch prítomné stopové množstvá laktózy by Vám asi škodili len v prípade, ak by ste naozaj trpeli na výraznú neznášanlivosť (resp. priamo alergiu) na laktózu.

Číslo otázky: 32/2005-THC-130
Predmet: celiakia
Dátum: 14. mája 2005 0:05


Vážený pán doktor, prosím Vás o radu. V roku 2003 po narodení dcéry som začala trpieť bolesťami v podbrušku. Po vyšetrení mojím gastroenterológom mi bola diagnostikovaná celiakia. Keďže dovtedy som nemala žiadne problémy s trávením, chcela by som vedieť či nemohla nastať chyba v diagnostike, alebo či je potrebné testy opakovať. Výsledky testov sú nasledovné: anti-milk G: 6,52 U/ml, antigliadinG: 1,60 U/ml, antigliadinA: 0,50 U/ml, anti milk A: 0,06 U/ml, anti-tTG(IgA : 1,40 U/ml. V sprievodnom liste k zásielke bioptického materiálu je v kolónke Predmet vyšetrenia napísané D2/3 duodenum 2x a v odpovedi je uvedené iba, že ide o celiakiu. Je to postačujúce na určenie diagnózy? Počas držania diéty sa zlepšenie nedostavilo. Irigografia a rektoskopia sú negatívne.Takisto gynekolog. vyšetrenia sú v poriadku.
Ďakujem. Iveta Z.

ODPOVEĎ: Vážená pani Iveta, jediné, čo môžem konštatovať je, že o diagnóze celiakie u Vás  možno pochybovať. Je síce pravda, že každé laboratórium má svoje tzv. referenčné hodnoty, ale Vami uvádzané laboratórne parametre sú vo fyziologickom rozmedzí. Pokiaľ ide o výsledok biopsie, dôležité je, ako bola získaná a spracovaná odobratá vzorka, či  Vám bola robená enterokospia alebo len klasická gastroskopia, či bola bioptická vzorka odobratá do suchého ľadu a či boli v nej vyšetrené aktivity enzýmov. Iba takýto histologický nález vykonaný pri enterobiopsií možno považovať za vierohodný. Ak po viac ako ročnom dodržiavaná bezlepkovej diéty u Vás nenastalo zlepšenie stavu, diagnóza celiakie je skutočne pochybná. Ďalší postup je preto na Vás. Môžete požiadať Vášho gastroenterológa o kontrolné vyšetrenie alebo si vybrať iného.


Číslo otázky: 33/2005-THC-131
Predmet: celiakia ??
Dátum: 5. júna 2005 18:21


Važený p.doktor, prosím Vás o posúdenie či v mojom prípade môže ísť o celiakiu.Mám 46 rokov a asi pred štyrmi rokmi ma začal pobolievať ľavý bok (od konca rebier až po kĺb) mala som riedku hlienovitu stolicu a nafukovalo ma.Pochodila som po rôznych vyšetreniach,ale nič nezistili.Pripadala som si,že ma podozrievaju,že si vymyšľam.Tam vas nemôže bolieť,alebo boli vás to od chrbtice.Inak asi 6 rokov trpím anémiou mierneho stupňa./Liečila som sa aj na hematologii/V roku 2001 mi vyšetrili krv na EMA,výsledok bol slabo pozit.V tom čase som absolvovala gatroskopiu s biopsiou na H.pylori HP-neg. a kolonoskopiu s norm.obrazom po lienalnu flexuru,dalšia časť sa nepodarila vyšetriť.Doporučili mi dietu a odber antigliadín.protilátok.Nakoľko mi odoberali krv na 2x a moje ťažkosti pomaly prestali/nedodržiavala som bezlep.dietu/ ani som sa neinformovala aké su vysledky.Asi pred mesiacom som dostala hnačku ked som v záv.jedalni zjedla buchtičky s kremom./pridružil sa aj vysoky tlak 150/95/.Začala som dietovať no nie bezlepkovu dietu a po 2 tablet.endiaronu hnačka prestala.Bolesti v ľavom boku a klbe pretrvavali.V tom čase ma moja obvod.lekárka pozvala na prevetív.prehliadku.Urobila mi vyšetrenia krvi:glukoza 5,11 kreatín 72,7 ALT 0,26 KO bol slabší WBC 3,7 RBC 3,75 RBC 110 a sedimentácia 35 Poslala ma na gastro s tým,aby mi tie antig.protil.dovyšetrovali.Výsledok z r.2001 tam bol IgA neg. a IgG 6,6. Doktorz gastra mi doporučil črevnú biopsiu s tým,že môže dôjsť k prederaveniu čreva,aby som sa rozhodla.Konzultovala som to so svojou lekárkou a tá mi doporučila bezlep.dietu bez vyšetrenia.Za tie 4 roky možno 3-4krát ma pochytila hlienovita hnačka /niekedy sa pridružila aj teplota/,ale endiaron a dieta zabrali a bolo po probléme.Je možné,abz som mala celiakiu,ked výsledky boli také ako boli ?Prosím Vás p.doktor o Vaš názor na môj problém. Je to super ked ľudia s podobnými problémami sa možu podeliť a svoje skusenosti.´
DAKUJEM

ODPOVEĎ: Bez endoskopického vyšetrenia tenkého čreva (enteroskopie)  vrátane biopsie sa, žiaľ diagnóza celiakie
nedá u Vás úplne ani potvrdiť, ani vyvrátiť, hoci klinický obraz je z tejto diagnózy veľmi podozrivý. Enteroskopia nemá o nič vyššie percento komplikácií, medzi ktoré patrí aj perforácia (prederavenie) čreva, ktoré sa vyskytuje v menšom počte ako 0,05% prípadov. Ak ste už absolvovali gastroskopiu, enteroskopie sa skutočne obávať nemusíte. Má pre Vás viac osohu ako rizika.


Číslo otázky: 34/2005-THC-132
Predmet: Zlé trávenie, ťažkosti s vyprázdňovaním
Dátum: 8. júna 2005 9:04

Žena, 46 rokov. 165/60 kg, sedavé zamestnanie. V roku 2002 som podstúpila resekciu hrubého čreva. Diagnóza C18, stupeň podľa Dukesovho gradientu 2, T3. Pri akejkoľvek slabej infekcii( nádcha, prechladnutie) sa zastaví peristaltika hrubého čreva, objavia sa zvýšené teploty, pocit zimnice, nadúvanie , pocity plnosti, ťažkosti s vyprázdňovaním, tužkovitá stolica. Môj gastroenterológ posunul v minulom roku interval na kolonoskopiu na tri roky, vzhľadom na uspokojivý stav . Neviem si vysvetliť príznaky, ktoré mi veľmi komplikujú život. Vysvetlili mi, že zápalové ochorenie čriev po diagnóze, ktorú som prekonala by bolo veľmi nepravdepodobné. Ja však svoj stav nie som schopná regulovať len životosprávou. KV

ODPOVEĎ: Popisované príznaky sú veľmi podozrivé z organickej choroby pravdepodobnej hrubého čreva. Mali by ste konzultovať svojho onkológa a aj gastroenterológa, aby sa zopakovali príslušné vyšetrenia. Len po nich sa dá povedať, že sa Vám rakovina hrubého čreva skutočne nevrátila.

Číslo otázky: 35/2005-THC-133
Predmet: ileus
Datum: 14. júna 2005 20:29


Pohlavie: mužské
Vek: 25
Detie: žiadne, slobodný
Zamestnanie: študent
Dobrý deň, po prvý krát využívam možnosť získať informácie vo vašej virtuálnej ambulancii, píšem vlastne za svojho syna. Môj 25 ročný syn bol v máji 1993 ako 13 ročný chlapec na operácii so slepým črevom. To mu vyoperovali a už v januári 1994 bol na ďalšej s nepriechodným črevom ileus V júli 1996 nasledovala ďalšia operácia ilea. Momentálne leží už 7. týždeň v nemocnici. Prekonal dve operácie ilea v priebehu jedného týždňa. Prvá bola neúspešná, veľmi komplikovaná, pretože jeho brušná dutina bola nahnisaná, zapálená, po operácii mal stále teploty, CT ukázalo ďalšiu nepriechodnosť čriev, takže musel byť druhý krát operovaný. Teploty po operácii neklesali, na ďalšom vyšetrení CT-čkom mu bol zistený hnisavý absces na stene brušnej dutiny, ten sa zväčšoval, takže syn bol tretí krát v priebehu jedného mesiaca operovaný. Jeho imunitný systém nefungoval, mal nulovú imunitu.Týždeň po poslednej operácii mal veľmi bolestivú zástavu stolice, bol znova na CT, to potvrdilo ďalší absces, ten ale praskol, vytvorila sa tzv. fistula a hnis mu začal vytekať operačným rezom v oblasti stehov. Tak sa mu brušná dutina čistí, teploty už nemá štvrtý deň. Ale neprijíma žiadnu stravu, len tekutiny, umelú výživu, antibiotika, injekcie na zacelenie fistule, výživný vitamínový nápoj na podporu imunity. Ale za dva dni by mal dostať prvú stravu. A tu je ten problém, čo jesť! Akú dietnu stravu by mal požívať teraz po operáciach a hlavne akú diétu by mal dodržiavať neskôr po prepustení z nemocnice v domácom liečení. Ktoré potraviny môže jesť a ktoré by mal vylúčiť zo svojho jedálnička. Môže jesť napríklad celozrnné potraviny, ovsené vločky apod.? Ktoré druhy zeleniny a ovocia by mohli znova spôsobiť problémy s tenkým črevom. Ako sa chrániť pred ďalšou možnou nepriechodnosťou čreva, keďže vznikli pooperačné zrasty? Aký šport alebo telesné aktivity prichádzajú do úvahy. Prosím Vás pán doktor o urýchlenú odpoveď. Ďakujem.

ODPOVEĎ: V prvom rade je potrebné u Vášho syna stanoviť presnú príčinu, ktorá viedla k tomuto stavu. Podľa toho sa upravuje aj diéta. Odporúčania bez komplexného poznania zdravotného stavu pacienta môžu byť len všeobecné. V podobných prípadoch sa odporúča nedráždivá a najmä bezzvyšková strava, ako pri nešpecifických črevných zápaloch. Je veľmi pravdepodobné, že Váš syn trpí na Crohnovu chorobu, Diagnózu však treba stanoviť presne a podľa toho pacienta aj liečiť.

Číslo otázky: 36/2005-THC-134
Predmet: syndrom drazdiveho hrubeho creva
Dátum: 20. júna 2005 20:09


Dobry den, volam sa Zuzana a mam 27 rokov, 182cm a 68 kg, mam sedave zamestnanie (tzv.8 hodin v praci sedim) a casto aj doma, som slobodna, deti nemam.Moje problemy pretrvavaju dlhsie, myslim, podla priznakov, ze mam syndrom drazdiveho hrubeho creva, u lekara som este nebola. Od malicka mam problemy so zapchou. Asi pred rokom sa moje tazkosti zväcsili v tom zmysle, ze mi bolo casto na vracanie, mala som silne bolesti v bruchu (ktore casto mam az doteraz). Bola som na vysetreni zaludka, kde mi zistili mensi zapal. Avsak sama citim, ze hlavny problem su creva. Zmenila som postupne aj stravu, varujem sa vyprazanych a pecenych jedal, kysnutych kolacov a kolacov z bielej muky, pretoze mi asi prave ta skodi a tiez biely cukor som zamenila za hnedy. Zacala som jest ovsene vlocky, kupujem si acidofilne mlieko a ine podobne mliecne vyrobky, susene slivky, obcas nejaku zeleninu (hlavne paradajky a papriku, pretoze z ostatnej mi nafukne brucho a mam priserne bolesti), celozrnne cestoviny, tiez chlieb, obcas ovocie. Casto sa bojim aj nieco zjest, ze ma zase rozboli brucho. A pijem bylinkove caje, bez kamilkoveho caju vecer je jasne, ze rano pojdem len stazka na wc alebo budem mat bolesti brucha. Brucho mam skoro stale nafuknute akoby opuchnute a neznasam pasove nohavice, hned ma z nich boli brucho. !!!v poslednej dobe mi casto v praci, ale aj doma zostane tak zle, ze aj ked sedim, mam pocit, ze odpadnem. A nie je mi zle zo zaludka, alebo z hrdla. Len mi je zrazu priserne na odpadnutie. Denne zjem mnozstvo mentolovych cukrikov, pretoze jedine tie mi pomahaju, aby som niekde neodpadla, alebo aby som prezila tieto divne navaly zla, ktore ma coraz viac a viac vycerpavaju.!!! Môze to nejako suvisiet (a ako) s predoslymi priznakmi? Prosim, poradte mi! Asi budem musiet ist na vysetrenie, vsak? Vopred srdecne dakujem za odpoved, hlavne ma zaujima to, o tych navaloch zla na odpadnutie, ci to suvisi... Este raz vdaka. Zuzana
PS: momentalne sa liecim na kvasinkovu infekciu, uzivam diflucan 150 mg, raz za tyzden.

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, funkčná porucha vyprázdňovania celého tráviaceho traktu je u Vás veľmi pravdepodobná a v rámci nej aj syndróm dráždivého hrubého čreva
so zápchou. Vylúčiť však treba aj iné príčiny (napr. hormonálne). Bez vyšetrenia sa skutočne nedá stanoviť ďalší postup tak, aby viedol k Vášmu vyliečeniu. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 37/2005-THC-135
Predmet: kolonoskopia?
Dátum: 22. júna 2005 16:34


Pohlavie: žena
Vek: 44
Výška:170 cm / 57 kg
Zamestnanie: učiteľ
Stav: vydatá
Deti: 2
Ťažkosti: Stále ma pobolieva žalúdok /?/ na ľavej strane,môžem jesť len niektoré jedlá. Vôbec nepijem mlieko, nemôžem jogurty ani veľa masla, ani ťažké jedlá, nemôžem už ani zeleninu a ovocie.Nemôžem piť vodu ani žiadne tekutiny okrem bylinkových čajov. V druhom tehotenstve som bola prvýkrát anemická, cítila som sa unavená, nechutilo mi jesť. Odvtedy prešlo už 19 rokov a periodicky v období jedného-dvoch rokov klesal môj hemoglobín na hodnotu 90-95, železo na hodnotu 2až 7.Lekárka mi vždy predpísala krabičku Aktiferinu, krvný obraz sa upravil, Momentálne som ale s hemoglobínom na hodnote 86 aj ked som pred dvomi mesiacmi vybrala 8 tisíckových injekcií B12, lebo som sa cítila zle.Celé roky sa cítim zle, som slabá a stále prechorená a bolieva ma žalúdok. Užívala som Quamatel, asi päť rokov brala som injekcie B12, ale moje problémy pretrvávajú, naposledy som brala Lomac,ale nepríjemnosti so žalúdkom zostali. Bola som na gastroskopickom vyšetrení a žalúdok mám momentálne v poriadku, ale trápi ma veľmi mierna plynatosť. Gynekológ tvrdí, že pri mojom popise menštruácie také straty nemôžu vznikať, na hematológii mi povedali, že som v poriadku. Poslali ma na kolonoskopické vyšetrenie .Strašne sa bojím, že to psychicky nezvládnem a spanikárim. Je to vyšetrenie potrebné ? Aký by bol postup, keby som ho chcela podstúpiť v anestéze? Prípadne vo Vašej ambulancii? Som z Handlovej. Ďakujem

ODPOVEĎ: Postup, ktorý Vám navrhli Vaši lekári je štandardný. Ak sa však pri kolonoskopii, nezistí príčina málokrvnosti, bude treba pátrať ďalej. Vzhľadom na dlhotrvajúcu málokrvnosť z nedostatku železa je treba vylúčiť najmä ochorenia, ktoré ovplyvňujú jeho trávenie a vstrebávanie (ochorenia tenkého čreva, prichádza do úvahy najmä celiakia.
V prípade Vášho záujmu kolonoskopiu u nás v celkovej anestézii, by ste mali absolvovať najprv úvodné fyzikálne vyšetrenie, pri ktorom budete poučená o rizikách a príprave a potom sa môžete rozhodnúť, či vyšetrenie absolvujete,

Číslo otázky:
38/2005-THC-136
Predmet: krvavá stolica
Dátum: 27. júna 2005 12:58


muž, 19 rokov, 180cm, 75 kg, študent, slobodný. Moje problémy sú zatiaľ krátkodobé. V piatok sme boli s priateľmi oslavovať a každý to trochu dosť prehnal s alkoholom, a ja hlavne. Na druhý deň počas triezvenia ma na záchode čakal šok v podobe krvavej hnačky. Myslel som že to prejde samé, no dnes (v pondelok, dva dni po) sa situácia vôbec nezmenila. stolica je červená a riedka, občas len s drobnými hustejšími hrčkami. Existuje šanca že sa to dá do poriadku časom samé? Ako mohol alkohol zapôsobiť na tráviaci trakt? Pomôže diéta (hladovka)? Alebo je jedinou možnosťou návšteva doktora?  Za odpoveď vopred ďakujem. Michal.

ODPOVEĎ: Milý Michal, asi Vás nepoteším, ale samé sa to veľmi pravdepodobne nevylieči. Ide najskôr o chronický nešpecifický zápal hrubého čreva, ale presnejšiu odpoveď sa dozviete až po gastroenterologickom vyšetrení a najmä po kolonoskopii. Alkohol mohol byť len posledným impulzom, ktorý spustil krvácanie z už aj tak  pravdepodobne chronicky zapálenej sliznice hrubého čreva. Kým navštívite gastroenterológa, bolo by vhodné dodržať diétny režim ako pri uvedených zápaloch, teda vylúčiť zo stravy vlákninu a dráždivé jedlá (alkohol, kofeín...). V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 39/2005-THC-137
Predmet: enteroskopia
Dátum: 28. júna 2005 21:23


Na vašu stránku som natrafila náhodne a veľmi sa mi páči.Ako veľa iných aj ja vás chcem poprosiť o radu.
pohlavie:žena
vek: 29
výška/váha: 164/ 58
stav: vydatá
deti: dve, spontánne pôrody
V minulosti som vážnejšie chorá nebola,prekonala som bežné detské ochorenia,7/ 03 som bola operovaná pre subileózny stav,diagnostikovaný tu v oblasti sigmy a polypóza hrubého čreva,histologicky dobre diferencovaný tubulárny adenoca a adenomatózne polypy s rôznym stupňom dysplázie.Urobená totálna kolektómia s ileo-rectálnou anastomózou a s následnou chemoterapiou. DNA analýzou APC génu bola zistená mutácia v oblasti 15.exónu v kodóne 788,ktorá potvrdzuje suponovanú diagnózu Familiárnej adenomatóznej polypózy. Cítim sa dobre,jesť mi chutí,stolica pravidelná bez prímesu a čo je najdôležitejšie nechudnem. Pri poslednom kolonoskopickom vyšetrení z mája 2005 mi boli v per recte nájdené drobné polypy,anus a okolie bpn, v tenkom čreve mám miestami malé až 3 mm ploché polypy/odobraté vzorky na hist.č.1/, oblasť anastomózy bpn,v ampule prítomné polypy rôznej veľkosti,prevedená polypektómia /histolo.č.2/. Hist.nález: 1- polypoidne utváraná sliznica tenkého čreva  2- tubul.adenóm sliznice recta s dysplastickými zmenami mierného až stredného stupňa. Som objednaná na enteroskopické vyšetrenie,viem že sa jedná o vyšeternie tenkého čreva ale neviem ako prebieha, a či je v mojom prípadne dôležité a nevyhnutné ho podstúpiť. Za skorú odpoveď vopred ďakujem. Vďačná pacientka

ODPOVEĎ: Postup Vášho gastroenterológa je úplne správny, enteroskopiu by ste mali absolvovať. Pre pacienta sa toto vyšetrenie, aj pokiaľ ide o prípravu a priebeh vyšetrenia,  prakticky nelíši od gastroskopie, len trvá trocha dlhšie, pretože prístroj, ktorý sa zavádza až do tenkého čreva je dlhší ako gastroskop.

Číslo otázky: 40/2005-THC-138
Predmet: Otazka
Dátum: 4. júla 2005 10:33


Vážený pán doktor Klucho. Mám 29rokov.Pred viac ako rokom mi po neustálych hnačkách,krčoch a zvracaniach lekár z odberu krvi diagnostikoval pozit. Helikobakter135/2+/.Robil aj fibro-povedal,že je všetko o.k.Vzorku mi nezobral.Nasadil liečbu.Príznaky mi neustúpili ale ma začalo ma zapekať.Po roku som to už nevydržala.Začiatkom tohto roka som potratila a ked´že som kojila pripisovalo sa to tomu.Začala ma veľmi bolieť chrbtica,svaly,kľby,cítila som veľkú únavu.Ked´mi začali tr´pnuť ruky aj nohy obvodná mi dala prefotený papier s cvikmi na chrbticu a povedala mi aby som nekojila a nenosila malého na rukách.Pozerala na mňa že si vymýšľam,no ale konečne som si u nej doslova vydupala kontrolu u gastroenterologa.Medzi tým malému zistili alergiu na lepok a mlieko. Ked´ som zisťovala diagnózu ohľadom malého došlo mi,že ja mám celiakiu. Lekárovi som to povedala a ten mi už konečne odobral vzorku z duodena. Výsledok-parciálna atrofia klkov s ľahkou intraepiteliálnou lymfocytozou,Marsh III.A. Výsledok na AEMA ešte neprišiel z Blavy. V rodine máme pozit. lymfosarkom /telefonovala som vám/. Na bezlepkovej diete som asi mesiac. Histologiu mi robili tu v Topoľčanoch len na celiakiu. Zistila som,že mi nerobia dobre ani mliečne výrobky. Je to len prechodné asi na rok kým sa mi upravý zdravotný stav,alebo sa musí opakovať histologia aby sa zistila intolerancia laktozy?  Lekár mi naordinoval Prednison10mg a Helicid/obsahujú laktozu/Ako dlho ho mám užívať? Trápi ma aj nechutenstvo a chudnutie. Naozaj dobre mi je len po kukuričných lupienkoch. Ktoré lieky mám brať na zvýšený prísun vápnika a minerálov? Fe a KO sú v norme. Prejde mi časom tá únava a nechutenstvo? čo mám proti tomu robiť? Mám ísť na nejaké vyšetrenia ohľadom bolesti chrbtice a kľbov? Dakujem Vám veľmi pekne za odpovedˇ a pozdravujem Vás Katarína M

ODPOVEĎ: Vážená pani Katarína, celiakiu na 99% máte, výsledok AEMA to môže len potvrdiť (ak bude negatívny, to ešte nemusí znamenať, že celiakiu nemáte, najdôležitejšia je anamnéza, klinický obraz a histológia z tenkého čreva. Hoci ste nemali urobené imunohistochemické vyšetrenie vzorky tenkého čreva, kvôli nemu opakovať enteroskopiu by bolo asi aj zbytočné). Orientačné vyšetrenie na laktózovú intoleranciu sa dá urobiť aj z krvi, ale najdôležitejší je klinický expozičný test (ak teda máte pocit, že by ste mohli trpieť na túto poruchu, vynechajte zo svojho jedálneho lístka kravské mlieko a sladkomliečne výrobky. Kyslomliečne produkty môžete skúsiť jesť podľa tolerancie). Otázku, ako dlho užívať  predpísanú liečbu  musíte položiť svojmu lekárovi. Jedno je však isté, že sprievodné príznaky celiakie (nechutenstvo, nafukovanie, únava, bolesti kostí) môžu aj po bezlepkovej diéte trvať až do roka, kým sa neupraví vzhľad klkov tenkého čreva a nevymizne atrofia klkov. To sa však posudzuje enteroskopicky a biopticky najskôr až po roku od začatia diéty.). Tzv. sekundárna osteoporóza (rednutie kostí) môže byť prejavom dlhotrvajúceho a neliečeného malabsorbčného syndrómu, kam patrí aj celiakia. Takže vyšetrenie kostného aparátu (denzitometria) je u Vás namieste. Podľa jeho výsledku si treba upraviť prísun minerálov. Lieky obsahujú laktózu často, ale sú to také minimálne množstvá, ktoré väčšinou neškodia ani pacientom s laktózovou intoleranciou.

Číslo otázky: 41/2005-THC-139
Predmet: Hnacka
Dátum: 5.júla 2005 19:06


Dobry den, Som zena, mam 26 rokov, 164/ 47, pracujem ako asistentka, som vydata a bezdetna. Mojim problemom su uz roky traviace tazkosti ako hnacky. Zo zaciatku mi lekari predpisovali lieky proti hnacke ako endiaron, cierne uhlie, reasec. Niekedy zabrali bol pokoj a niekedy nie. Absolvovala som rontgen zaludka s vysledkom, kde bol problem so zaludocnou kyselinou a predpisali mi gasterin gel. Situacia sa nacas upravila. Po case sa opet hnacky prejavovali castejsie tak som zasla opet za gastroenterologom, ktory mi odobral vzorky s nasledovnymi vysledkami ( medzi tym som uzivala dicetel 100, po ktorom sa stav neupravil) HBsAg ELISA negativny CRP precipitacia v agare negativny, zakladna biochemia: bilirubin 9,4, AST 0,46, ALT 0,65, GMT 0,32, Fofataza alkalicka 1,18, cholesterol 4,53 Na to som absolvovala Fibrosigmoidoskopiu Olympus OES 20HL s vysledkom:  Sliznica kolonu je ruzova, so zachovalou cievnou kresbou, bez patol. nalezov a loz. infiotratu, hladky prechod sigmou, a klukatym col. desc. po fl. lienalis, kde je normalny nalez. Nakolko sa stav nezmenil bola mi odobrana krv na protilatky, kde vysledok bol EMYE Endomyzium Opica ezofagus SMA +. Nasledne na to som absolvovala gastrofibroskopiu nasledovne: Pazerak: sliznica ruzova, peristaltika primerana, volne dobieha ku kardii Kardia: dolny pazerakovy zvierac doviera, subkardinalne bez zmien zaludok: v zaludocnom jazierku ciry obsah, - primerane mnozstvo, sliznicne riasy autoplasticke, sliz. defekty nenachadzame. Pylorus: volne priechodny, bez deformacie bulbus: bulbus duodena symetricky, okruhly bez sliz, chor. zmien D2,D3 bez sliznicnych chorobnych zmien, z D3 odoberame 1 reprezentativnu vzorku na histochemicke vysetrenie Zaver: Veku primerany endoskopicky nalez na pazeraku, zaludku a duodene - spresnenie po histochemickom a histol. vysetrenie. Mikroskopicky nalez: S-100%, T-100%, L-40% DAPIV - ojedinele je pritomne znizenie anzymatickej aktivity, ostatna zachovana aktivita je v norme. GGT - obraz ako v pripade DAPIV, navyse je pritomna aj aktivacia poprie  BBEP -v norme. Histologicky nalez je nespecificky, klky sliznice dvanastnika su normalne tvarovane, v poprii je stredne husta lymfoplazmocytova zapalova celulizacia s pritomnostou ojedinelych eozinofilov. Celkovy zaver bol: ziadne prejavy colon irrtabile, defek. Stereotyp je primerany, enterobiopticky sme vylucili primarny malabs. Kedze vysetrenia nic neukazali zacala som pit bylinne caje, uzivat vselijake sirupy z roznych vytazkov a citila som sa lepsie. Ked som v tom polavila, hnacky sa vratili a su az do dnes no neboli tak casto ako dnes. V poslednom obdobi co je ale 2-3 mesiace su stolice riedke, niekedy vodnate az spenene aj 5 x denne, sprevazdane krcami, mdlobami, chvilou zimy potom tepla ...., (bez zvysenej teploty) niekedy stolicu nemam aj 2 dni, najme po tabletach proti hnacke ako reasec, davam si pozor na stravu ktoru zjem aj napriek tomu sa hnacky dostavia.
Pred 14 dnami som navstivila obvodneho lekara popisala tazkosti,  predpisal mi helicid 20, a v pripade hnacky smectu s tym, ze ked sa hnacky nestratia tak mi zoberu vzorky na vysetrenie stolice. Zo zaciatku uzivania tychto liekov som sa citila lepsie, upravila sa mi aj stolica, no po 6 dnoch sa hnacka prejavila. Niekedy mam stolicu normalnu 1x za den, a niekedy je stolica riedka, s mensimi bolestami 2-3x za den. Dbam na osobnu hygienu, zo stravy som vylucila mliecne vyrobky ako jogurty, majonezy, zeleninu. Neviem co moze hnacku sposobovat. Prosim Vas ako odbornika o radu ako mam dalej postupovat. S pozdravom Dakujem Vladimira L.

ODOPOVEĎ: Vážená pani Vladimíra, hoci vyšetrenia u Vás primárny malabsorbčný syndróm resp. celiakiu nepotvrdili, klinika je veľmi podozrivá. Škoda, že neuvádzate krvný obraz. Ak ste čo len trocha málokrvná, ak náhodou máte poruchy menštruácie alebo problém s otehotnením, s bezlepkovou diétou by som asi nečakal. Okrem toho máte nízku aktivitu laktázy, takže by mohlo ísť aj o laktózovú intoleranciu, takže by bolo vhodné prejsť na stravu s vylúčením sladkomliečnych výrobkov. (pozri aj odpoveď vyššie). Uvidíte, aký to bude mať efekt, ten by sa mal prejaviť o pár mesiacov, najneskôr do roka od začatia diéty.

Číslo otázky: 42/2005-THC-140
Predmet: Travenie
Dátum: 8. júla 2005 7:26


Dobry den pan doktor,rad by som sa opytal na moje problemy ktore pretrvavaju cca.5rokov. Mam problem s nadmernou plynatostou a stolicou, ktora nie je pevna-tuha / je to hmota ktoru by som prirovnal k natrhanym chumacom vaty, stolicu mam 2-3x denne/, obsahuje nestravene zvysky najma kukuricu, casti jablk, melon a pod.. Konzistencia stolice sa po podani antibiotik/liecba chorob dychacich ciest/ zmeni na tuhu. Pri vynechani pravidelnej stravy resp. dlhsej doby medzi jedlami mam bolest v zaludku. Pri konzumovani sladkeho jedla na lacno /cokolada, horalka atd/ mam v zaludku podobne bolesti ako ked som hladny a musim nieco zjest. Pravdepodobne su s mojim travenim spate aj kozne problemy /nadmerne mastenie pokozky,vyrazky/ ktore sa zhorsia po konzumacii vyprazanych jedal, alkohole, kava/ ako aj zapach z ust ktory sa zhorsuje s vynechanim jedla. Na zaver udaje: vyska 171 cm/84kg, obchodnik, zenaty, doterajsie vysetrenia a liecba na problem - ziadne. Dakujem za odpoved a zelam vam vela uspechov v zdravotnickej osvete. S pozdravom Ing.Tibor G.

ODPOVEĎ: Vážený pán inžinier, aj keď neuvádzate, či ste pre Vaše problémy absolvovali nejaké vyšetrenia, domnievam sa, že u Vás ide o poruchu trávenia najskôr na podklade tzv. kvasnej dyspepsie a syndrómu dráždivého hrubého čreva. Pravdepodobne toto bude aj príčina Vašich kožných problémov a zápachu z úst. Odporúčam Vám vynechať zo stravy všetky jedlá, ktoré Vám stav zhoršujú a/alebo ôsobujú nafukovanie a nadmerné kvasenie (strukoviny, kysnuté cesto, omáčky, majonézové šaláty...)  Naopak, do stravy si pridajte probiotiká (jogurty, resp. preparáty dostať v lekárni) Ak sa stav po mesiaci nezlepší, mali b y ste sa nechať vyšetriť. Okrem základného vyšetrenia u praktického lekára a základných lab. odberov, by ste mali absolvovať aj zubné a ORL vyšetrenie na vylúčenie pôvodu zápchu z úst v ústnej dutine a zuboch. Potom by malo nasledovať gastroenterologické vyšetrenie. V prípade záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 43/2005-THC-141
Predmet: celiakia
Dátum: 20. júla 2005 23:27


Vážený pán doktor, prosím o radu:
Vek: 40 rokov
Pohlavie: žena
Deti: 1993,
1994 (zomrela ako 5 ročná),
2000
Asi pol roka po druhom pôrode, som začala chudnúť, ráno som mávalala hnačkovú stolicu a asi po roku sa mi objavila silná gingíva. Tieto problémy pretrvavali cca 3 roku. Absolvovala som irigoskopiu (negatívna), kolono (negatívna). Biopsia nebola urobená. V tom čase táto diagnóza u dospelých nebola pre nášho gastroenterológa známa. Celiakiu mi diagnostikovali až vo VÚV v Ba. Odvtedy držím bezplepkovú diétu. Môj stav sa stabilizoval až na stále pretrvávajúcu gingivitídu, s ktorou mi nikto nevie pomôcť. Dá sa s tým fungovať bez problémov. Dve krásne deti jedia klasickú potravu a zatiaľ nemajú žiadne prejavy diagnózy K90. Asi pred mesiacom mali robené krvné odbery na transglutaminázu. Bolo mi oznámené, že syn je v poriadku a dcéra má hornú hranicu. Doporučená biopsia a kontrolné testy na konci roka.
Mala som zájem o podrobnejšie informácie referenčných hodnôť pani doktorka komunikovala so mnou len prostredníctvom sestry. Oznámila mi, že výsledky sú 4 (syn) a 10 (dcéra). Vraj sú to veľmi presné výsledky a čo chcem viac. Podľa mňa sú tieto hodnoty pre mňa málo vypovedacie. Bola by som rada, keby ste mi o tom napísal niečo viac.Ďakujem S pozdravom vaša čitateľka

ODPOVEĎ: Žiaľ asi Vás nepoteším, pretože každé laboratórium má svoje tzv. referenčné hodnoty podľa typu vyšetrovacej metódy, ktorú používa. Bežné referenčné hodnoty pre anti-tTG IgA sú do 10-15 U/ml. Zápal jazyka (gingivitis) môže mať lokálnu i celkovú príčinu. Ak niekoľko rokov držíte bezlepkovú diétu,  s celiakiou by asi zápal jazyka nemal mať súvis. Môže Vám však v organizme chýbať nejaký vitamín (najčastejšie tento prejav býva pozorovaný pri nedostatku niektorého z vitamínov skupiny B) Niektoré laboratóriá sú schopné aj u nás hladiny vitamínov vyšetriť. Informujte sa na oddelení klinickej biochémie Vašej nemocnice, možno Vám budú vedieť poradiť. Treba tiež vylúčiť príčinu v ústnej dutine a ORL oblasti, ale to ste už asi absolvovali.


Číslo otázky: 44/2005-THC-142
Predmet: Polypektomia
Dátum: 23. júla 2005 10:16


Prajem dobry den, som muz 51 rokov vyska 175 cm hmotnost 86 kg ucitel slobodny. Pri preventivnej prehliadke som dostal test na okultne krvacanie. Po vyroku "vsetky tri pozitivne" som isiel na gastroenterologicke vysetrenie. Gastrooenterolog navrhol kolonoskopiu. Absolvoval som. Neviem z nalezu vybrat co je dolezite, ale je kratky tak ho pre istotu odpisem. Pristroj Olympus GIF-Q 145, c.2412347 Per rectum: v dosahu prsta bez hmatatelnej patologickej rezistencie, anus a okolie bpn. Kolonoskop zavedeny az do ceka, oblast ileocekalnej chlopni bpn. sliznica neporusena, bledoruzovej farby s normalnou haustraciou a cievnou kresbou v hlbke 50 cm pritomny maly polyp do 8 mm,
oblast ampuly a analneho kanala bpn. Zaver: maly plochy polyp v hlbke 50 cm. Odporucanie : polypektomia predchadzana odberom PRC (c je s makcenom ja zasadne komunikujem mailom bez diakritiky) a trombocyty.
Dalsie udaje aj ked som si nie isty, ci vsetky dolezite: krvacanie v stolici som spozoroval prvykrat priblizne pred dvadsiatimi rokmi. Samoprehliadkou som nahmatal v oblasti konecnika podajne vystupky. Usudil som, ze ide o hemoroidy. Lekarsku pomoc som nevyhladal. Tento jav sa zvykol raz dvakrat do roka zopakovat bez toho aby sa priznaky stupnovali a tak som sa s tym naucil zit. V momente, ked som absolvoval test na skryte krvacanie, bolo a je obdobie pokoja od hemoroidov. Okrem toho mi bol asi pred dvomi alebo tromi rokmi (nepamatam) indikovany posun v krvnych testoch a bral som nieco na podporu regeneracie pecene. Teraz otazka : vo Vasich textoch som si precital, ze na polypektomiu vykonanu mimo hospitalizacie su priaznive polypy na tenkej stopke a ploche polypy su vacsinou nevhodne na tento typ zakroku. Pri rozhovore s gastroenterologom sme hovorili prave o takomto ambulantnom zakroku. Pytam sa prave na tie okolnosti, ktore nepoznam z rozhovoru s gastroenterologom a ktore nie su dalej rozvadzane ani vo vasej poradni, a ktore by mi umoznili lepsie volit medzi ambulantnym zakrokom, ktory pre mna znie velmi sympaticky alebo predsa len uprednostnit klasickejsi pristup v nemocnici. Dakujem Pavel K  B.Bystrica

ODPOVEĎ: Vážený pán Pavel, to, či je polyp vhodný na endoskopickú polypektómiu a rozhodnutie, či sa výkon zrealizuje ambulantne alebo v nemocnici je výlučne na vyšetrujúcom endoskopistovi, ktorý zákrok bude vykonávať. Jedine on je za pacienta zodpovedný, toto sa cez net riešiť nedá. Avšak ak ide o malý polyp, je veľmi pravdepodobné, že sa dá odstrániť ambulantne bez komplikácii. O ďalšom sledovaní po zákroku by Vás mal podľa jeho priebehu poučiť Váš gastroenterológ.

Číslo otázky: 45/2005-THC-143
Predmet: celiakia
Dátum: 23. júla 2005 17:42

Dobrý deň pán doktor Volám sa petra a mám 20 rokov pred nedávno mi robili vyšetrenie čriev a tam mi zistili celiakiu 3 stupna prosím vás čo je to vlastne celiakia tretieto stupna. Mám už 17 rokov exem v oblasti celeho tela tam kde sa len dá vydieť. Doktor mi povedal že môže isť o celiakiu ale zobral mi krv . V martine mi robili na toto vysetrenie ale z toho mi vyšlo ze nemám celiakiu kto sa v tom má vlaswtne vyznať. Prosím Vás o radu lebo neviem sama čo to vlastne mám. A počula som o cervenej celiakiu príznaky sú, že panient má exém alebo výrašky po tele. Prosím vás odpovedzte mi na moje otázky už ničomu v medicíne nerozumiem a som z toho zmetená. Pýtam sa vlastne sama seba kde boli lekári 17 rokov ked mi robili hocijaké vyšetrenie a stále nič. Jedine martin mi pomáha v mojej horobe s exémom. robili mi aj vyšetrenia na alergiu výrobkov. Ja môžem jej hocičo na nič niesom alergická. U nás v rodine nikto nemá túto chorobu. Som studentka od septembra nastupujem na vysokú školu deti nemám. Mám 160-165 cm a mám 75 kg. Možno som vás zahrnula veľmi veľkým počtom otázok prosím vás pokúste sa mi odpoévedať. Za vaše odpísanie na moju správu vám vopred a stredečného strdca ĎAKUJEM. Petra

ODPOVEĎ: Milá Petra, ak Vám zistili celiakiu
, ten tretí stupeň o ktorom píšete je mikroskopický nález tzv. atrofie klkov tenkého čreva (Marsh III.) a ten je už pre celiakiu typický. Existuje tzv. kožná forma celiakie, čo je dermatitis herpetiformis Duhring. Ak kožný lekár vysloví na túto diagnózu podozrenie, treba pacientovi počas aktívneho štádia choroby zobrať vzorku z kože a podkožia na histologické vyšetrenie. Ak sa peukáže uvedená diagnóza, mala by nasledovať enteroskopia (optické vyšetrenie  tenkého čreva s odberom vzorky na histologické vyšetrenie. Takže postup, aký bol zvolený u Vás je úplne správny. Celiakiu na 99ˇmáte, takže by ste mali doživotne dodržiavať bezlepkovú diétu. Žiaľ celiakia sa niekedy správa ako chalemeón (schováva sa za príznaky iných chorôb) a aj to môže byť dôvod, prečo Vám ju diagnostikovali až teraz. Ešte stále je minimálne 30% pacientov, u ktorých sa celiakia diagnostikuje po desiatom až pätnástom roku života, hoci väčšina pacientov má ochorenie zistené v detskom veku.

Číslo otázky: 46/2005-THC-144
Predmet: tažkosti so zápchou
Dátum: 29. júla 2005 9:20


Dobrý den. Som 16- rocné dievca a mám dlhodobé problémy so zápchou... Doteraz som toto ochorenie vlastne ani nepoznala, vôbec som s týmto nemala problémy...No zmenilo sa to nástupom na strednú školu...  Vážim 45 kilogramov.  Neviem, co sa zmenilo...možno jedlo v jedálni, ale vznikol tu problém... Nijak inak som sa pred tým nestravovala ako teraz. Prvýkrat som si uvedomila zápchu asi pred Vianocami...Dodnes mám s nou problémy...  Už som pocula množstvo rád ktoré treba dodržiavat, no vždy sa mi to vráti.. Jedla som ovsené vlocky, pšenicné klícky, otruby, lanové semena...no akoby si na to organizmus zvykol teraz mi skoro nic nezaberá.(ovsené vlocky a semená už vôbec nie)  Poslednú dobu som pila kávu CARO obsahuje rôzne obilie a zdalo sa, že mi pomáha - chodila som na stolicu takmer každý den.No ked som ju nevipila - nešla som.Ked som sa vrátila z dovolenky už mi nepomáha ani to.Tak ostala moja posledná nádej - senný caj...Vypila som ho však až na piaty den, pretože dovtedy som sa pokúšala o prirodzené vyprázdnenie - aj ovocie som jedla a nic. No horšie bolo ked mi ani ten senny caj nepomohol a ja som dnes bez stolice prakticky ŠIESTY den! Brucho ma zatial nebolí, no mám obavy ako sa vyprázdnim ked mam akoby zapecenú stolicu. Chcem sa spýtat - ako dlho môže byt clovek bez stolice, a kedy je to už extréme dlho?  Samozrejme u lekára sme boli. Aj na rentgene USG creva, povedali mi že je všetko v poriadku, že by som mala jest viac ovocia, zeleniny vlákniny vela pit, no zdá sa mi že mi to velmi nezaberá...  Normálne si teraz musím kontrolovat stolicu, že kedy som mala naposledy, pretože potom neviem ako dlho som nebola.Lekárka mi ešte vtedy predpísala DUPHALAC no aj to pôsobilo docasu - pokial sa mi to neminulo....  Aktívne nejak nešportujem ale pravidelne chodím so psom von, alebo na basketbal takze pohyb by tu aj bol.Okrem toho v minulosti som nešportovala o nic viac ako doteraz...jednoducho to nechápem...Zmena školy?Obedy stravovacie návyky?Je pravda, že po zacatí 1. rocníka na Obchodnej akadémii som menej pila pretože tam nemôžem chodit na záchod.Neviem, ale proste ked aj idem neviem sa vymocit, nie to ešte vyprázdnit stolicu.Proste akoby sa mi v tom momente zablokoval mocový mechúr...  ...a tak ma aj prekvapuje, že mi to trvá aj cez prázdniny.Dá sa táto zápcha úplne vyliecit?? Bez toho aby som sa musela každý den kontrolovat, ci som bola alebo nie na záchod?Niekedy sa neviem vyprázdnit, už len ked sa na to sústredim(aby som sa vyprázdnila -aby nebola žiadna zápcha)  Mám íst ešte raz rentgenové vyšetrenie? Prosím odpíšte mi co najskôr - mám strach už...   (ospravedlnujem sa za prípadé gramatické chyby)

ODPOVEĎ: Váš stav je potrebné najprv dovyšetrovať. potom by aj liečba mala byť účinná. Dovtedy to však bude problém. Je možné, že u Vás ide len o reflexnú alebo návykovú zápchu, treba však vylúčiť aj iné najmä organické príčiny, teda ochorenia tenkého alebo hrubého čreva. Nové rtg vyšetrenie ani sonografia Vašu diagnózu asi neupresnia. Mali by ste absolvovať skôr kolonoskopiu
a potom prípadne aj vyšetrenie tenkého čreva. Predtým sú však potrebné príslušné laboratórne odbery na vylúčenie ochorení, ktoré by mohli zápchu spôsobovať. Ktoré to sú, to by mal vedieť lekár, ktorý Vás bude vyšetrovať. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 47/2005-THC-145
Predmet: Pichanie a štípanie v bruchu, riedka stolica
Dátum: 3. augusta 2005 0:22


Vážený pán doktor, vašu stránku navšetevujem asi pol roka, a dovolím si vás požiadať o radu alebo názor. Mám 24 rokov, 178cm/75kg, slobodný, žijem s partnerkou 4 roky. Pracujem od 16 rokov, ako programátor, dnes ako konateľ firmy. Zrejme väčšinu života som strávil posediačky, vždy som radšej hýbal rozumom ako svalmi. Gastro ťažkosti mám od približne desiatich rokov, detský gastroenterológ mi určil chronickú pankreatitídu a pravidelné užívanie Panzytratu problémy zlepšovalo. USG vyšetrenia preukázali, že mám zmenšený pankreas. Posledné roky mi telo netoleruje alkohol, takže takmer úplne abstinujem. Dlhodobo neužívam žiadne lieky. Zhoršenie môjho stavu nastalo koncom minulého roka (dosť stresové obdobie) - mával som časté pálenie záhy, plynnatosť, niekedy neznesiteľné pocity hladu. Charakter ťažkostí sa menil po niekoľkých dňoch až týždňoch. Za zmienku stojí príhoda, kedy ma (tuším po štedrovečernej kapustnici) neskutočne nafúklo - so _strašnými_ bolesťami som na toalete z čriev vytlačil sprchu tekutín a plynov. Odvtedy ma sprevádzala hlienovitá stolica viackrát denne. O cca 2 týždne sa pridali problémy s ťažším a štípavým močením, citlivými nadsemenníkmi a semenovodmi, a spolu s hnačkami ma to priviedlo k lekárovi. Keďže urologickým problémom bolo lepšie v teple, nasledujúce 3 týždne som strávil doma v posteli. Vybral som Endiaron, ďalšie 2 lieky na proti hnačkám a upravenie črevnej kultúry, liečili mi zápal močových ciest a prostaty. Problémy s močením pominuli, hlienovité hnačky pretrvávali, a pridali sa rôzne pichavé a občas štípavé pocity v oblasti brucha, najčastejšie v oblasti apendixu a nižšie - bez problémov znesiteľné, ale dosť výrazné na to, aby som si ich musel všímať. Zredukoval som stravu na diétnu, schudol som asi 7kg. Pri výraznejších pocitoch v oblati apendixu a teplote 37,4 C ma obvodný lekár poslal pre istotu na príjem do nemocnice. Tam som absolvoval pingpong chirurg-urológ-chirurg-urológ, žiadny z nich vo svojej oblasti problém nenašiel. Na koniec dňa mi spravili komplet USG brušnej dutiny, vylúčili náhlu príhodu brušnú, a šiel som domov. Môj gastroenterológ ma v nasledujúcich dňoch uspokojil, že hnačky súvisia s dráždivým črevom a so stresom, vybral som sériu Nutridrinkov, postupne som prešiel na normálnu stravu, a po dvoch mesiacoch som sa začal venovať konečne iným veciam, než svojmu bruchu. Počas tohto obdobia od januára cca do marca som absolvoval množstvo aj opakovaných odberov (biele krvinky normál, krvné doštičky znížené, cholesterol mierne z výšený - máme v rodine, tiež sa testovali chlamýdie, výter z rekta, močovej trubice, kultivácia stolice - v poriadku). Stolica mi ale ostala trvale redšia, svetlohnedá, občas hlienovitá. Stolicu mám pravidelne každé ráno, niekedy ešte raz počas dňa. Snažím sa obmedzovať stres a jesť pravidelne. Ostalo mi zabolenie či zapichanie v bruchu (najčastejšie poniže apendixu) niekoľkokrát denne, škvŕkavé prelievanie obsahu čriev, a nadmerná plynnatosť, ale nič, s čím by sa nedalo žiť. Skúsil som akupunkúru, detoxikáciu bylinnými prípravkami, bez výraznejšieho úspechu. V posledných dňoch (možno v súcislosti s teplom) sa obtiaže zhrošili - bolesti, pichanie a štípanie sú častejšie a výraznejšie, stále znesiteľné, ale znepokojujúce. V pravej dolnej časti brucha registujem dávnejšie (určite už od spomínaných problémov začiatkom roka) mierny opuch/vydutinu s priemerom asi 5-7cm a výškou menej než 1cm, prehmat je bez bolesti. Naviac mám asi 10 rokov hemoroidy 2. stupňa, pri utieraní stolice mierne krvácajúce, stav sa nezhoršuje ani nezlepšuje, zvykol som si. Jediná stanovená diagnóza bolo dráždivé črevo. Môžu bolesti, pichanie a štípanie súvisieť s ňou? Aký je Váš názor na opuch či vydutie, treba s tým niečo robiť? Je potrebné niečo robiť s hemoroidami, môžu spôsobiť v budúcnosti nejaký problém? Uvítam akýkoľvek Váš názor. Vopred ďakujem za Váš čas a prajem Vám veľa úspechov v práci i v živote.
s pozdravom Michal

ODPOVEĎ: Milý Michal, stotožňujem sa s názorom Vášho gastroenterológa v tom, že u Vás ide veľmi pravdepodobne o syndróm dráždivého hrubého čreva a v rámci neho možno o tzv. kvasnú dyspepsiu, pri ktorej je potrebné upraviť črevnú flóru, potlačiť rast "zlých" a podporiť rast "dobrých" črevných baktérii. To sa dá dosiahnuť probiotikami (preparáty sú voľne dostupné v lekárni). Vaše ťažkosti sa dajú zmierniť príslušnou liečbou (akou, to iste vie Váš gastroenterológ). Vydutina ktorú popisujete môže súvisieť s pohybmi čriev pri uvedenej diagnóze, avšak treba vylúčiť aj organickú príčinu ( kolonoskopicky alebo irigoskopicky) Hemoroidy sa dnes už dajú úspešne liečiť.

Číslo otázky: 48/2005-THC-146
Predmet: krv a hlien v stolici
Dátum: 3. augusta 2005 21:23


Dobry den, pan doktor. Som zena, mam 26 rokov, 164cm, 47kg a prave sa pripravujem na statnice. Asi 10-15 dni pozorujem zmeny stolice- byva "potiahnuta" slabunkou krvou a priesvitnym hlienom, niekedy bledozltym. Pri vykonavani potreby pocitujem slabu bolest, akoby bol v stolici maly spendlicek. Krv na toaletnom papieri nepozorujem. Bolesti brucha nemam, len sa mi zda, ze je o kusok vacsie nez byvalo. Pozorujem vsak "hrkotanie", resp. pohyby vo vnutri brucha, naduvanie a s tym spojenu castu plynnatost. Momentalne uzivam Frontin 0,25mg 3xdenne po jednej tabletke z dovodu uzkosti. Ta bola zapricinena stratou muzov v mojom zivote- tragicka smrt dedka, otca, snubenca,brat ma bil..toto vsetko som dusila v sebe do maja tohto roku, kedy moj terajsi partner odisiel za pracou do Londyna..jeho odchod bol spustacom, ze to vytrysklo na povrch v podobe uzkosti- to len vysvetlenie, ze netrpim poruchou tazkeho blazna. Este predtym, ako bola vyslovena diagnoza "uzkost", som absolvovala neurologicke, ocne, nosno-usno-krcne,gynekologicke vysetrenia, krvny obraz, onkomarkery, absolvovala som aj sono zlcnika,pankreasu, obliciek, zaludka, sleziny, EKG- vsetky vysledky boli v najlepsom poriadku. (len opakujem, vsetky vysetrenia boli robene v april a maji tohtoo roku)  Moze mat tento moj problem, spadajuci do vasho oboru, taktiez suvis s uzkostou?  Uz vopred Vam dakujem za Vas cas a odpoved.

ODPOVEĎ: Niektoré prejavy, ktoré popisujete, majú súvis s úzkosťou a prejavujú sa ako syndróm dráždivého hrubého čreva
Malé množstvo krvi v stolici môže najskôr spôsobovať drobná trhlinka konečníka alebo hemoroidy. Ak po prípadnej samoliečbe Vaše ťažkosti neustúpia, obráťte sa na svojho praktického lekára alebo gastroenterológa.  Bolo by tiež treba zistiť príčinu Vašej nízkej telesnej váhy. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať

Číslo otázky: 49/2005-THC-147
Predmet: dodrziavanie bezlepkovej diety
D
átum: 16. augusta 2005 12:53

Vazeny pan doktor, rada by som sa s Vami poradila ohladne dodrziavania bezlepkovej diety. vysledky vysetrenia tenkeho creva formou biopsie priniesli nasledovne vysledky: "ide o chronicku duodenitidu s parcialnou viloznou akrofiou (index klky:krypty=3:1, ojedinele intraepitelove lymfocyty). AF v mikroviloznej zone enterocytov klkov je vo vysokej aktivite (85-90%), zretelna aktivita v kapilarach a arteriolach. KF v lyzozomoch enterocytov je vo vysokej aktivite, v proprii makrofagy so stredne vysokou kativitou KF, 90%). laktazu dokazujeme len vo velmi malych fragmentoch vzorky (10%). moze ist, ak ide, o lahsiu formu PMS, okrem laktazy, ktora je nizsia (10%), ostatne enzymy vo vysokej aktivite" Moja lekarka mi aj nadalej odporucila dodrziavat bezlepkovu dietu. Je to skutocne nevyhnutne, kedze vysledky biopsie to nepotvrdili? dakujem Vam za Vasu odpoved a radu. S pozdravom Maria D.

ODPOVE
Ď: Na takto postavenú otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Jedine Váš gastroenterológ je kompetentný posúdiť, či je bezlepková diéta u Vás potrebná alebo nie a prečo. Opakujem a zdôrazňujem, že parciálna vilózna atrofia je pre celiakiu typická, ale nie špecifická. Okrem toho existuje celý rad nekompletných foriem celiakie, pri ktorých je bezlepková diéta rovnako potrebná, ako pri kompletnej forme. Nepíšete nič o ostatných sprievodných príznakoch prípadne iných vyšetreniach, ktoré diagnózu celiakie podporujú alebo spochybňujú. Znova opakujem, toto môže urobiť len lekár, ktorý Vás vyšetroval a aj to len po komplexnom vyšetrení.


Číslo otázky: 50/2005-THC-148
Predmet: Preleceny kampilobakter, trvajici potize
Dátum: 31. augusta 2005 2:35


Dobry den, Jsem muz, 20 let, 180 cm, 79 kg, student asi 2,5 mesice zpet jsem mel kampilobakter (vyter), nejprve leceny jako bezny prujem (od doktora) endiaronem, potom hylakem. po asi 3-4 tydnejch 2x negativni vyter, od doktora svoleni postupne prejit na normalni stravu, z vlastni vule jeste tyden dietne (pecivo, kureci sunka, 30% syr, ryze, testoviny, ochuceny kefir, voda bez bublin)... bez obtizi, pri prvnim pokusu o jidlo s olejem (maso delane na oleji) nadymani, prujem (ne pocit na zvraceni nebo horecky). Sono praveho epigastria, nalez v poradku ("primereny"), od obvodni lekarky 14 dni lek Cerucal, po neuspechu lecby poslan ke gastroenterologovi, ten stanovil diagnozu jako bakterialni infekci jako pozustatek po kampilobakteru (asi 3 tydny zpatky), stale plynatost, stolice tuha, ale obcas s vodou ci hlenem, predevsim pokud jsem se snazil obohacovat stravu (napriklad musli.. nejsem si vedom zadne dietni chyby krom jedne konzumace Coly Light, ktera mi neprospela a uz sem ji neopakoval, asi 4 tydny po prvni navsteve lekare). Dostal jsem Lacidofil 3x denne, po konzumaci musli/susenek bebe dobre rano opet nadymani, kontrola, dostal jsem meteospasmyl 3x denne pouze pri bolestech. Po 14 dnechod prvni navstevy gastroenterologa stav dobry (po prvnim tydnu, kdy mi byvalo obcas spatne - nadymani, obcas hlen/voda - jsem jedl pouze veci, po kterych mi nikdy nebylo spatne, tj pouze pecivo, sunku, testoviny, 30% syr, kefir, vodu bez bublin), opet sem dostal svoleni prejit na normalni stravu, vzal jsem si za cely den musli s probiotickym jogurtem, nekolik housek se sunkou, piskoty a kefir. Prvni stolice dobra, potom ten samy den ale
plynatost, voda s pevnou stolici. Posledni tyden pocit jako na ryhani/krkani, pocit plneho zaludku Muj pohled je, ze pokud jim veci, po kterych mi neni spatne, stav je dobry, ale jakmile zkusim neco jineho, stav se zhorsi bez ohledu na leky. Probiha lecba spravne nebo mam uvazoat o navsteve jineho odbornika? Pokud pominu lecbu obvodnim lekarem, i lecba u gastroenterologa mi pride uz dost neefektivni, obzvlaste kdyz veskera diagnoza je stanovena pohamtem a usudkem. Snazim se byt tak objektivni jak to de, ale po takove dobe clovek uz je clovek precitliveli jak fyzicky, tak psychicky. Snazim se vsak brat to s nadhledem a nepripoustet si situaci, abych tim svuj stav nepodporoval. Dekuji, Honza z Prahy

ODPOVEĎ: Milý Honza, je pravda, že pri diéte síce robíte malú chybu (pri hnačke alebo po nej by ste mali načas vynechať vlákninu zo stravy. Obsahujú ju aj musli), ale to asi nebude hlavný dôvod toho, že Vaše ťažkosti trvajú tak dlho. Máte dve možnosti, buď sa spýtať svojho gastroenterológa, aké má s Vami plány, pretože tento stav u mladého, inak zdravého človeka nie je normálny a treba zistiť jeho príčinu alebo svoj stav budete konzultovať aj s iným odborníkom. V každom prípade si myslím, že by bolo treba okrem základným laboratórnyc h vyšetrení, urobiť u Vás aspoň rektoskopiu, možno lepšie kolonoskopiu
, ktorá by mohla odhaliť príčinu Vašich ťažkostí, ak by bola negatívna, mala by nasledovať enteroskopia (endoskopické vyšetrenie tenkého čreva) Vylúčiť by sa mali predovšetkým organické príčiny Vašich ťažkostí, ale i syndróm dráždivého hrubého čreva.

Číslo otázky: 51/2005-THC-149
Predmet: ucelorozna kolitida a velky ubytok na vahe
Dátum: 13. septembra 2005 19:25


Lukas
pohlavie: muz
vek: 23 rokov
vyska/vaha: 180cm/na zaciatku ochorenia(v polovici maja 2005) 73 kg a teraz
60 kg
zamestananie: ukoncene vysokoskolske studium na EU v Bratislave,
nezamestnany
stav: slobodny, byvam u rodicov
Asi tak v polovici maja, ked som sa zacal ucit na statnice, zacal som mavat hnacky- 5-6x denne, tenezmy, s oranzovou primesou vodnateho i tuheho charakteru ubytok hmotnosti 3-4 kg. Spociatku som tomu nevenoval velku pozonost - zmenil som stravovanie - dieta,liecil som sa najprv Endiaronom 1-1-1 a potom mi obv. lekar predpisal Ofloxin 2x1...Hnacka pretrvavala a objavila sa mi tam aj primes krvi a ubudanie hmotnosti. Na pohotovosti (27.5.2005) gastroenterologom mi bol predpisany dalsi liek Bactisuptil 1-1-1 a vykonane podrobné labor. vysetrenia, odporucena setriaca dieta. Zaver: crevny dysperticky syndrom. Boli mi odporucene dalsie vysetrenia stolice naSalmonelly a Shigelly, Campylobactera a Yersinie - vsetky testy boli negativne... 14.6. 2005 - Stav zhorseny, indikovana kolonoskopia. Predpisane lieky:
Salofalk 1-1-1-1. 23.6.2005 kolonoskopia- Zaver: ucelorozna kolitida lavy typ., stupen II -  excizia na histologiu, Histologicky nalez: Chronicky zapal vysokeho stupna so strednym az vysokym stupnom aktivity, miestami v zliazkach su povrchove erozie Liecba: K Salofaku bol pridany Entocort klyzmy 7x 2 mg 1-0-1 (2  balenia). 8.7.2005 - Kontrola, stav stabilizovany, stolica 1x denne, formovana, bez primesii, hmotnost: 67 kg, Liecba. setriaca strava a Salofalk 1-1-1-1.  17.8.2005- Kontrola, bolesti a skvrkanie v bruchu, stolica asi tyzden zmenena-kasovita aj vodnata 3-5x. Liecba: Pokracovanie v uzivani salofalku a  pridany Entizol 2-2-2 (20x250 mg), ubytok na vahe 65 Kg. Pocas aplikacie Entizolu mierne zlepsenie, ustup bolesti a skvrkania v bruchu a nadmernej  plynatosti. Po douzivani Entizolu za par dni sa stav opat zhorsil, casta vodnata - hlienova stolica stolica, plynatost.  2.9.2005- Kontrola, pokracujuce ubudanie hmotnosti, opat predpisany Entizol  2-2-2 a aj Entocort klyzmy 7x 2 mg 1-0-1 (2 balenia) pokracovanie v liecbe Salofalkom 2-2-2 terajsi stav: Entizol a Entocort stav nezlepsili, stale ubudanie vahy,  hmotnost: 60 kg, caste chodenie na zachod, prevazne vodova stolica, oslabeny, mierne zvysenie teploty, niekedy zimnica, scvrknuty zaludok,  bolesti chrbtice, ochorenie a strata hmotnosti pri mojej vyske ma psychicky deprimuje. Obraciam sa na Vas s prosbou a radou ako dalej sa liecit a pribrat na  hmotnosti. PROSIM POMOZTE MI Dakujem za moznost komunikacie a pomoci touto formou.
S pozdravom Lukas

ODPOVEĎ: Milý Lukáš. nie všetky stavy v medicíne sa dajú zvládnuť ambulantne. Pravdepodobne aj ten Váš patrí medzi ne  Hoci postup Vášho gastroenterológa je správny, pravdepodobne bude potrebné Vás odoslať na hospitalizáciu na pracovisko, ktoré sa venuje podobným stavom, teda gastroenterolgickú alebo internú kliniku. Ak Váš gastroenterológ vyčerpal všetky ambulantné možnosti diagnostiky a liečby Vášho stavu, mal by Vás tam odoslať. Okrem ulceróznej kolitídy
treba  vylúčiť aj iné príčiny Vášho stavu (malabsorbčný syndróm primárny alebo sekundárny, infekciu inej lokalizácie a pod.)

Číslo otázky: 52/2005-THC-150
Predmet: plynnatost,hnacka
Dátum: 26. septembra 2005 12:46


Zakladne udaje:pohlavie zenske.vek:37,vyska 160cm,vaha 70kg,zamestnanie zdrav.sestra,stav:vydata,deti-2 Tazkosti: asi mesiac pozorujem zvysene prelievanie criev,ako keby mi skrkalo v zaludku,je jedno ci je to pred najedenim,alebo po nom,rano,alebo vecer.Bolesti dolnej casti brucha,suvisiace s odchodom plynov.Dostavi sa nahla bolest brucha,ako ked ma clovek zastavene vetry,trva 10-20 sekund,kym s vetrami neodide.Takto to ide cely den.Stolica: riedka,ale nie vzdy,no viackrat za den.4-5krat.Neviem si vysvetlit tieto tazkosti.U lekara som zatial nebola.Liecba: dieta ,Bactisubtil,Nutrilon B,Espumisan, na radu v lekarni,vsetko bez efektu.Prosim o radu,o ake ochorenie sa moze jednat,pripadne dalsi postup. Vopred dakujem.S pozdravom Iveta H.

ODPOVEĎ: Sestrička, pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva, ale vylúčiť treba aj organické, najmä zápalové ochorenie konečníka a/alebo hrubého čreva. Viac sa dozviete po gastroenterologickom vyšetrení. V prípade Vášho záujmu sa stačí
objednať.

Číslo otázky: 53/2005-THC-151
Predmet: dotaz do virtualni poradny
Dátum: 29. septembra 2005 12:47


Dobry den, jsem muz, 26 let, 178cm, 65kg, mam sedave zamestnani, jsem svobodny. Svuj problem radim spise do psychosomaticke oblasti, ale presto bych rad znal vas nazor. Pred nekolika mesici jsem trpel stresovym stridanim zacpy a prujmu a jeste pred dlouhodobym nedodrzovanim pitneho rezimu. Ovsem zmenil jsem svuj styl zivota, jim spoustu vlakniny, stolici mam jiz dlouhodobe pravidelnou 1x denne, bez hlenu nebo krve, proste vypada v poradku. Jen jeji konzistence mi dela starosti - neni totiz tuha, nybrz polotuha, obzvlaste brzy po ranu. Rozhodne to ovsem nepovazuji za prujem, protoze tento stav neni trvaly, ale opakuje se kazdych nekolik dni. Behem dne mivam nekdy slabe nuceni na stolici a potim se na zadnici, aniz by k tomu byl nejaky zrejmy duvod. Po vecerech se casteji dostavuje zvysena plynatost. Bolesti nemivam, uz jsem byl i u doktorky, kde bakteriologicke vysetreni a sonografie dopadly dobre. Takze ma skutecna otazka je, jake jsou bezne odchylky v konzistenci stolice u zdraveho cloveka a jestli povazujete me obtize za podlozene. Druha otazka je ciste pro informaci. Co sy myslite o strevnim vyplachu, ktery nabizi nektere soukrome ordinace? Proc se napriklad nepouziva pri kolonoskopii? Diky za odpoved, Tomas

ODPOVEĎ: Milý Tomáš, máte pravdu, Vaše ťažkosti budú najskôr funkčného charakteru, pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva A teraz k Vašim otázkam. Ad 1.- zdravý človek má obyčajne formovanú stolicu 1-2x denne, jej konzistencia však veľmi závisí od stravy a pitného režimu, ale to asi viete zo skúsenosti aj sám. Definícia zápchy alebo hnačky vo veľkej miere súvisí s pocitmi pacienta. Ak má niekto stolicu len raz za dva-tri dni, ale pravidelnú a formovanú nemusí to považovať za zápchu a nerobí mu to žiadne problémy, kým iný to za problém považovať môže a obráti sa na lekára. Ad 2- k tejto téme som sa v minulosti už vyjadroval, moje odpovede si ľahko nájdete cez vyhľadávač
.

Číslo otázky: 54/2005-THC-152
Predmet: Chronické problémy s travenim+pankreas
Dátum: 8. októbra 2005 14:43


Dobry den, Som muz, 25r, 180cm/82kg, slobodny, bezdetny, obchodny zastupca. Mam tazkosti s travenim uz cca 13 rokov a neviem sa tohot problemu zbavit. Po poziti potravy mam casto bolesti v crevnej oblasti, mierne krce a casto je to spojene so riedsou stoliciou. Stolicu mam aj 3-4x denne. Po jedel ani blizko pred jedlom nemozem pozit tekutiny, inac mam okamzite bolesti v crevach a hnacky. Nezalezi od toho aku stravu poziejm. Niekedy mam tieto tazkosti po poziti bravcoveho masa, inokedy hovadzieho a niekedy nemam tieto tazkosti vobec. Taktiez sa nemozem velmi vyhladovat lebo potom mam take iste problemy. Dost casto a rychlo vyhladnem aj po poziti "tazkej" stravy. Pri tychto problemoch niekedy uzivam indiaron a ked potrebujem ist na dlhsiu cestu tak uzivam Reasec s ktorym mam vyborne skusenosti. Po poziti reascu mozem konzumovat hocake jedlo a travenie je takmer vzdy v poriadku. Dakujem vlemi pekne za radu. R.

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti sú najskôr funkčného charakteru. Veľmi pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva, ale presnejšie sa k tomu dá vyjadriť až po gastroenterologickom vyšetrení. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí
objednať.

Číslo otázky: 55/2005-THC-153
Predmet: bolesti v konečníku
Dátum: 14. októbra 2005 19:12


Dobry den, som 36- rocna zena, vyska 168, vaha 71kg, ucitelka, vydata, 1 dieta - spont.porod, v dec.2004 som si robila test na okult. krvacanie zo stolice -v poriadku Prosim o radu pre tieto tazkosti: Viac ako rok som trpela necakanymi a silnymi nocnymi bolestami v podbrusku, ktore trvali niekedy aj hodinu a presli po stolici. Okrem toho som niekedy pred stolicou pocitovala prudke pichanie v konecniku, hlavne vtedy, ked som dlhsie nemala stolicu - co je moj dlhorocny problem.Pripisovala som ich hemoroidom, pred 5 rokmi som mala 2krat malu uzlinku na konecniku, ktora trocha krvacala a bez spec. liecby zmizla. Chirurg bolesti vysvetloval velkym myomom, ktory som mala v maternici. Odporucil operaciu myomu. Ani sonograf. vysetrenie nic neukazalo. Absolvovala som aj irigografiu, kde lekar zistil len to, ze hrube crevo je na jednom mieste stlacene, zrejme myomom a ze zrejme od narodenia mam dlhsie hrube crevo.  2. septembra tohto roku mi vyoperovali maternicu, myom-10 cm, vajecniky mi  zostali a vyoperovali aj slepe crevo - preventivne. Myslela som, ze budem mat konecne pokoj. Po operacii som nemala vobec nutkanie na stolicu, musela som brat Duphalac,
po ktorom som mala velku plynnatost a neskutocne mi z neho skvrkalo v crevach. Otruby mi sposobovali bolesti, preto ich nejem.Postupne sa rytmus  vyprazdnovania upravuje, vdaka slivkam, zelenine, aj ked- pravdupovediac - hlavne vdaka rannej kave a cigarete(uz niekolko rokov sa skusam oducit  creva od tohto navyku- vzdy to skonci riadnou zapchou a bolestami...tak to vzdam). Co ma vsak trapi su pichave bolesti v konecniku pred stolicou - aj ked tato je makka. Bojim sa, ze sa vratia aj nocne bolesti brucha. Okrem toho mam aj nalez v moci. Neustale "Enterococus faecalis"(neviem presny nazov), napriek uz tretim liekom sa nalez opakuje. Nemoze to mat suvis s problemami s konecnikom? Co moze byt pricinou mojich tazkosti? Ako skoro po operacii mozem absolvovat kolonoskopiu alebo rektoskopiu? Dakujem za odpoved. Jana

ODPOVEĎ: Vážená pani Jana, Vaše črevné ťažkosti sú najskôr kombinovaného pôvodu. Istú úlohu v nich môže zohrávať aj "dlhšie črevo" (neviem, presne, čo tým myslíte, možno ide o "dolichosigmu"), ale väčšinu Vašich ťažkostí má asi na svedomí syndróm dráždivého hrubého čreva. Močový nález má súvis s črevom (enterococcus fecalis je črevná baktéria). Bolesti v konečníku môžu pravdepodobne spôsobovať hemoroidy (pri tvrdej stolici je ich vývoj pravdepodobný). Na všetky Vaše otázky sa však dá s istotou odpovedať až po gastroenterologickom vyšetrení. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí
objednať.

Číslo otázky: 56/2005-THC-154
Predmet: laktozova intolerancia = lakt. insuficiencia?
Dátum: 20. októbra 2005 9:27


Dobry den, pan MUDr. Klucho, mam nizku aktivitu laktazy (5 %). Ortoped mi predpisal Flamexin, ktoreho pomocna latka je monohydrat laktozy.  Mam uzivat 1 tabletu denne. 1 tableta obsahuje 102,8 mg laktozy. Pri kontraindikaciach sa pise, ze liek nie je vhodny pri laktozovej  insuficiencii (s tymto slovnym spojenim som sa este nestretla, preto prosim
o vysvetlenie). Mozem tento liek uzivat, alebo si mam vyziadat iny? Za odpoved vopred dakujem S uctou Martina M.

ODPOVEĎ: Milá Martina, máte pravdu. pri takej nízkej aktivite laktázy, akú máte, by Vám aj toto množstvo, obsiahnuté v jednej tabletke uvedeného lieku mohlo spôsobiť problémy. Ak nie je vyslovene uvedené na letáku, či liek môžu alebo nemôžu užívať pacienti s laktózovou intoleranciou, najlepšie bude obrátiť sa s Vašou otázkou aj na zástupcu výrobcu uvedeného lieku na Slovensku. Informáciu o firme, prípadne kontakt na zodpovedného pracovníka Vám môžu dať v lekárni, kde ste si liek vybrali alebo ohľadom tejto informácie kontaktujte svojho ortopéda. Ten si môže túto informáciu vyžiadať od farmaceutického reprezentanta firmy, ktorý ho iste navštevuje. To však nič nemení na mojom vyššie uvedenom názore.

Číslo otázky: 57/2005-THC-155
Predmet: Energeticky deficit, bolesti zaludka
Dátum: 6. novembra 2005 18:38


Dobry den. Volam sa Martin, mam 22 rokov. Vyska 176cm. Vaha 65kg.Vasu poradnu som zacal sledovat tento rok na jar a je to velmi podareny projekt. Presiel som zopar prispevkov, ale podobny som nenasiel a tak Vam pisem. Som student a sportovec. Neviem kedy sa zacali moje problemy, ale pozorujem ich od roku 2002 pricom zo zaciatku som im neprikladal vyznam. V roku 2000 som prekonal boreliozu. Hladinu protilatok proti borelioze mam pravidelne sledovanu a od roku 2003 je v norme. V roku 2003 som bral antibiotika a uvedomil som si, ze uz nejaky cas som trpel nedostatkom energie. Pretoze pocas liecby antibiotikami a asi mesiac po nej som mal zrazu dostatok energie a necitil som traviace problemy ako predtym. Jedol som to co predtym, ale pocas liecby antibiotikami som citil, ze zaludok pracuje lepsie a akoby som mal viac energie a zaludok travil rychlejsie.(Odvtedy som mal protilatky proti borelioze v norme.) Pocas celeho roku 2004 som trpel nedostatkom energie az kym som na jesen nezacal brat L-carnitin  sportovy pripravok, ktory urychluje premenu energie z tukov a bielkovin. Pocas tohoto asi dvojmesacneho obdobia som sa citil v poriadku, ale schudol som asi 4kg. A aj pocas tohoto obdobia som dostaval krce zrejme do zaludka. Zaciatkom roka 2005 som sa rozhodol moj stav riesit. Pretoze som maval dost casto krce asi v zaludku. A hlavne rano ma bolel a este aj boli zaludok. V krvy mi pravidelne nachadzali znizeny cholesterol a latky, ktore naznacuju rozkladanie svalov za ucelom ziskania energie(nazov si napamatam, ale takto nejako mi to opisali). Pecenove testy som mal v norme. Najhorsie som sa citil a aj sa citim rano. Vecer je moj stav najlepsi. Po jedle citim akoby mi jedlo dlho lezalo v zaludku bez travenia a akoby mi jedlo nedodavalo energiu, ale skor mi ju odoberalo. Takisto mam problem sa nadychnut a to hlavne po jedle a to aj ked nezjem vela(nemam ziadne choroby dychacich ciest). Ak napiklad vynecham jedlo citim sa ovela lepsie ako ked ho nevynecham, lenze velmi rychlo potom stracam hmotnost. V moci citim "aromu" jedla co som jedol. Moje problemy su dlhodobeho chrakteru a nie su zavisle na tom co robim aj ked oddychujem, citim nedostatok energie. Lekar mi zistil z krvi HP a tak som bral antibiotika a Helicid. Pocas liecby som sa citil ovela lepsie, ale moj stav sa po case znova zhorsil. Po liecbe HP som bol na vysetreni sondou, na tomto vysetreni nezistili pricinu mojich problemov. Takisto mi odobrali vzorku a vysetrili ju na pritomnost HP -negativ. Potom mi lekar predpisal liek Costi(domperidon blokator dopaminovych receptorov pre zaludok). Pocas tejto liecby ani po nej som nezaznamenal ziadnu zmenu mojho stavu. Neskor som skusil bezlepkovu dietu, tu drzim az doteraz. Zo zaciatku som pocitoval zlepsenie, sposobene mozno skor znizenym prijmom stravy. Z oktobra 2005 mam vysledky bioptickeho vysetrenia, ktore mi zatial nemal kto interpretovat, celiakia sa nepotvrdila: Mikroskopicky nalez: S-100 T-100% L-60% DAPIV-ojedinele je pritomne znizenie akt.e. v oblasti apikalnych casti klkov, ostatny nalez je v norme GGT-normalna hladina enz. aktivity je pritomna v kryptach, apikalne  casti klkov vykazuju jej absenciu, propria je mierne zaktivovana BBEP-v kryptach je pritomna normalna, fokalne znizena akt.e.,  apikalne casti klkov vykazuju absenciu akt.e. AF-obraz ako v pripade DAPIV KF-obraz ako v pripade DAPIV Kompletne spracovany ciastocne mechanicky poskodeny material tvoreny  utzkom duodenalnej sliznice s lahkou/stredne tazkou nespecifikovanou zmiesanou zapalovou celulizaciou v lamina propria, s loziskovym  edematoznym presiaknutim klkov, bez signifikantnej intraepitelialnej lymfocytarnej infiltracie(menej ako 30 lymfocitov na 100 enterocytov), s obrazom loziskovej parcialnej/subtotalnej atrofie  klkov, vilozno-kryptalny index 2-3:1/1:1 Dg.MKCH-10: K 90.8  Este cakam na vysetrenie krvy na protilatky proti lepku. aujimalo by ma preco sa vzdy pocas liecby antibiotikami sa moj stav zlepsi, a ci by neexistovala nejaka liecba antibiotikami, ktora by mi pomohla dlhodobo? S cim by mohol suvisiet moj energeticky deficit ked drzim bezlepkovu dietu? Mozu vysledky naznacovat neznasanlivost aj na ine potraviny? Dakujem za Vas strateny cas a rady.
S pozdravom Martin P.

ODPOVEĎ: Milý Martin, v každom prípade si myslím, že podozrenie na tzv. malabsorbčný syndróm je u Vás treba dodiagnostikovať. Celiakia je dosť málo pravdepodobná. Ak po ATB liečbe pociťujete subjektívne zlepšenie, mohlo by to vyvolávať podozrenie, že poruchu vstrebávania Vám spôsobuje infekčný zápal tenkého čreva (napr. Whippleho choroba), ale na základe vykonaných vyšetrení sa k príčine Vašich ťažkostí presne nedokážem vyjadriť. Môže ísť snáď aj o neznášanlivosť iných potravín, ale to treba príslušnými vyšetreniami preukázať. Stav si vyžaduje ďalšie vyšetrenia, ak sa nedá zrealizovať ich ambulantne, sú na to špecializované pracoviská, kam by Vás mal odoslať Váš gastroenterológ. Až po stanovená presnej diagnózy sa Vaša telesmá hmotnosť môže upraviť na žiadúcu úroveň aj bez  "dopingu".


Číslo otázky: 58/2005-THC-156
Predmet: PRUDKE BOLESTI V PODBRUSKU
Dátum: 8. novembra 2005 11:37


Pohlavie: muz
Vek: 25
Výška / váha: 183/63
Zamestnanie: informatik, grafik
Stav: slobodny
Deti: 0
Moje ťažkosti: Dobry den prajem, rad by som sa spytal na ostre bolesti v podbrusku. Asi pred rokom bolo vsetko v poriadku, zrazu sa zacali vyskytovat prudke a ostre bolesti v podbrusku, pod pupkom /priblizne o oblasti mechura, akoby v hlbke/. Stolicu mavam pravidelnu avsak raz riedku a na druhy den tvrdu. Ak jeden den stolica nepride, na druhy den z nicoho nic hocikedy pridu tie ostre bolesti. Su take ostre, ze jednoducho sa musim zvalit na zem a pokrcit a vyckat. Priblizne po 10-tich minutach bolesti ustupia a pride nutkanie na stolicu. Potom je asi hodinu klud a pride to cele opat. Niekedy aj 5x za den. Na druhy den je vsetko opat v normale. Bol som asi pred troma rokmi vysetreny kolonoskopiou a nic nenasli, okrem chronickeho zapalu slepeho creva. Nedavno som podstupil aj sono, kde mi tiez nic nezistili. Chcel by som sa spytat ci neviete aka pricina by to mohla byt a ako sa z toho dostanem ? Lekari povedali ze mi nic nie je a s tym sa vysterenia skoncili. Este dodatok, akonahle si dam viac ako dva kusky cokolady, na druhy den som zapeceny a opat pridu bolesti. Vopred vam velmi pekne dakujem za odpoved. Martin M.

ODPOVEĎ: Milý Martin, Vaše ťažkosti najskôr spôsobuje syndróm dráždivého hrubého čreva, ale presnejšie sa to dá povedať až po gastroenterologickom vyšetrení na ktoré sa v prípade Vášho záujmu stačí k nám
objednať. Potom môže byť správna aj liečba a úspech sa určite dostaví, len treba absolvovať uvedené vyšetrenie a pri liečbe byť trpezlivý. Úprava Vášho stavu môže totiž trvať aj niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Číslo otázky: 59/2005-THC-157
Predmet: zapcha
Dátum: 11. novembra 2005 1:53


Dobry den pan doktor, mam 39 rokov, vysku 164 cm, vahu 69 kilogramov, co je zatial moja najvyssia. Zamestnanie mam sedave, ale striedajuce sa s pohybom. Deti dve, bez cisarskeho rezu. Mojim problemom je dlhotrvajuca chronicka zapcha, ktoru som si z nevedomosti liecila prehanadlami. Respektive som ju mozno ani nemala, len som si to myslela, lebo som si tym zrejme riesila psychicke problemy. Neskor som sa obavala nieco s tym robit, t.j prestat pit ten caj. Skratka, rozhodla som sa az teraz. Operaciu som mala zatial len jednu / v roku 1997 ako tridsatjedenrocna a bolo to odstranenie zlcoveho kamena spolu s herniou na pupku. Vraj sa mi ten pruh urobil ked som bola tehotna, dieta malo 4.3 kila. Vtedy mi chirurg povedal, ze som v poriadku, len som mala zrasty, ale nijako inak mi to nevysvetlil. Bola som predtym aj na rontgene criev a tam nic nezistili. Naposledy som bola na sonografe asi pred dvomi rokmi, kde som mala vsetko o.k., resp. bolo to ale vysetrenie zlcnika,pankreasu a pecene. To je z mojich vysetreni a tazkosti asi vsetko. Ze prestanem pit ten caj som sa rozhodla asi pred tromi tyzdnami a zacala som sa velmi zdravo stravovat, bez pitia caju. Povedala som si, ze urobim vsetko, aby som bola opat zdrava a bez nutnosti pit caj. Vypijem denne jedno acidofilne mlieko, aby som si udrzala tu zdravu crevnu floru, resp. aby som ju obnovila, neviem, ci som si ju tym cajom narusila, pijem mrkvove dzusy, jem slnecnicu, alebo pseno, dvakrat som si kupila saraticu, jem len celozrnne pecivo, zeleninu, ovocie, nejem maso, len kuracie aj to len sem/tam. Davam si kazdy den multivitamin a pijem caje na ocistu organizmu. Pijem caj z maty. Zacala som chodit peso a pijem aj vela bud mineralky, alebo nesladeneho caju. Nejem napriklad zemiaky, lebo tie mi nerobia dobre, naduvaju ma. Jedine, co asi nie je dobre, je, ze pijem kavu, ale inak sa mi dari chodit na potrebu / teraz po troch tyzdnoch, co som naposledy pila caj / t.j. list senny/ kazdy druhy den. Takze viem, ze to az take jednoduche nebude, musim to absolutne dodrziavat, ale moja otazka je, respektiva prosba, ci je v poriadku, ze nejdem na wc kazdy den, pretoze som citala, ze kazdy ma potrebu individualnu, ak chodi niekto trikrat za den, tak to je o.k. a to iste, ak chodi raz za tri dni. Ja som tiez este predtym, nez som pila ten caj, nechodila kazdy den. Ale pravidelna stolica je podmienkou pre zdrave crevo. Lenze co je to pravidelna, to sa chcem opytat a potom i to, ci je potrebne, aby som navstivila odbornika, pokial nebudem mat problemy ineho charakteru. Alebo ci by som mala aspon teraz uzivat, alebo pit este nejaky podporny caj, na ocistu organizmu, alebo nejake ine druhy vitaminov, ci liekov.  Velmi pekne vam dakujem, ak si najdete cas odpovedat mi. S pozdravom vasa obdivovatelka.

ODPOVEĎ: Máte pravdu, frekvencia vyprázdňovania stolice je u každého skutočne individuálna, takže ak Vám to nespôsobuje subjektívne alebo objektívne ťažkosti,  môžete byť bez obáv. Stravujete sa zdravo a ak si občas dáte aj nejaký ten Váš obľúbený čaj, vážnejšie problémy by Vám to nemalo spôsobovať. Ak sa Vám objavia ťažkosti, ktoré ste doteraz na sebe nepozorovali (napr. kolikovité bolesti brucha, zápcha resp. hnačka - teda riedka, až vodnatá stolica niekoľkokrát denne, s prímesou hlienov a/alebo krvi alebo bez nich, hrčka v bruchu a pod.) potom neodkladne vyhľadajte lekára. 

Číslo otázky: 60/2005-THC-158
Predmet: riedka lepkava stolica
Dátum: 13. novembra 2005 20:13


pohlavie: zena
vek: 22
vyska/vaha: 164/71
zamestnanie: student
stav: slobodna
deti: nemam
tazkosti: priblizne dva mesiace mam lepkavu, nekompaktnu, riedku, hilienovu stolicu. Aj ked je riedka ma tazkosti ju dostat von. Pri stolici ma pali konecnik. Pocas dna mi niekedy "vrcia" creva. Zriedka mavam tupe bolesti v konecniku s pocitom na tlacenie. Tie bolesti mam uz dlhsie ale pocas tychto dvoch mesiacov sa zvecili, ale aj tak ich mam najviac 1-2 x do tyzdna a trvaju najviac pol minuty. Ked jem cez den menej a dam si banan a cokoladu stolica sa zlepsi ale najviac na jeden den. Snazim sa zdravom stravovat, nejem ziadny druh udenin, snazim sa jest vela zeleniny, ovocia a vlakniny. Skusala som si precistit creva kyslou kapustou ale nepomohlo to. Zatial som problemy zo stolicou nemala. Este som nesla na ziadne vysetrenie, myslela som ze sa to zlepsi ale nechcem cakat kym sa to este zhorsi a uz ma to obtazuje, vysetrenia sa dost bojim. Vopred dakujem za radu.
vysetrenia: ziadne
doterajsia liecba: ziadna
ine ochorenia: ziadne

ODPOVEĎ: Nemyslím si, že by ste trpeli na vážnu chorobu. Najskôr u Vás ide o funkčnú poruchu vyprázdňovania hrubého čreva, možno syndróm lenivého čreva v rámci  syndrómu dráždivého hrubého čreva. Hoci je pravda, že bez gastroenterologického vyšetrenia sa presná diagnóza stanoviť nedá, ubezpečujem Vás, že sa ho obávať nemusíte, aspoň u nás určite nie. Nič nepríjemné Vás nečaká a ak predsa, dá sa to urobiť tak, aby to bolo pre Vás znesiteľné. Stravujete sa zdravo, ale mali by ste si dávať pozor aj na pitný režim a obmedziť stresy, ak sa to dá. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí
objednať.

Číslo otázky: 61/2005-THC-159
Predmet: problemy s travenim
Dátum: 15. novembra 2005 8:14


pohlavie :Zena
vek : 29
Vyska/vaha : 175/62
povolanie : chemik
stav : vydata
deti : 2
problemy : Dobry den, chcem Vas poprosit o radu tykajucu sa ,,nafuknuteho " brucha. Uz od mladosti mam problem ked nieco zjem okamzite sa mi ,,zdvihne" brucho a to az do vytravenie a potom je to v norme.Rano som uplne o.k a poobede uz som ako tehotna no je to hrozne. Proste co zjem, to hned na sebe vidim doslovne. Inak po detoch mi bol diagnostikovany syndrom drazdiveho creva doteraz ak je treba beriem duspatalin. V strave sa vyhybam drazdivym jedlam a snazim sa jest pravidelne a normalnych davkach.Neviem ci to nafukovanie ( ci zdvihanie ) moze mat suvislost so syndromom drazdiveho creva alebo je to dane uz takou ,,konstrukciou" traviacieho traktu. Velmi pekne Vam dakujem za Vas drahocenny cas a prajem krasny zbytok dna.

ODPOVEĎ: Myslím si, že diagnóza syndrómu dráždivého hrubého čreva Vám bola stanovená správne a príznaky, ktoré popisujete sú len jej súčasťou. Ak však máte pocit, že Vám liečba nezaberá, treba ju buď upraviť alebo hľadať aj iné príčiny príznakov, ktoré popisujete. To je už ale úloha pre Vášho gastroenterológa.


Číslo otázky: 62/2005-THC-160
Predmet: problemy so stolicou- VIRTUALNA PORADNA
Dátum: 19. novembra 2005 15:28


Pohlavie : žena
Vek: 18 (1987)
Výška / váha 180 cm, 68 kg
Zamestnanie: študentka, sedavé, aktívne nesportujem kvoli zraneniu kolena
Stav: slobodná
Deti - počet, prípadne či ste rodili cisárskym rezom :0
Vaše ťažkosti :
Moje ťažkosti s traviacim ustrojenstvom začali už v lete,bola som na tyzden hospitalizovana v bratislavskej nemocnici.Diagnoza znela hyperacidita zaludka a nedovieranie pazerakoveho zvieraca. S liekom LEXAURIN sa vsak moje tazkosti zlepsili a bola som prepustena domov.po 2-3 tyzdnoch som spozorovala ine problemy: bolo uplne normalne, ze som na stolicu isla raz za 4 dni, i ked predtym som mala normalnu stolicu kazdy den. Uz ked citim nutkanie ist na stolicu, vyprazdnim sa len ciastocne, stale mam pocit akoby to "nebolo ono", mam pocit plnosti brucha, cele ho mam nafuknute. Povoli to len ak si lahnem na chrbat a mierne uvolnim brucho a cele telo, no aj tak je brusko na dotyk tvrde. Stravujem sa pravidelne, a mnozstvo stolice vobec nezodpoveda prijatej potrave, neviem ako to opisat ale mam pocit, akoby sa mi nevylucene vykaly niekde v creve "ukladali" bolest brucha je najintenzivnejsia vecer, ked si po celom dni laham do postele.Bolest brucha je situovaná od pupku smerom nadol,Bolesti uz su citelne aj v podbrusku a v oblasti konecnika. Bola som na gynekologickom vysetreni, no vsetko je v poriadku, tak isto gastroskopia ani 24 hodinova ph metria nepreukazali ziadne negativne vysledky. jedinym neabsolvovanym vysetrenim je kolonoskopia. Neviem ci by to mohlo s traviacim traktom suviset, ale od kedy som spozorovala tieto problemy s crevami, mam neustale pnutie v prsiach, ako by ma svrbeli, ale gynekologické vysetrenie bolo v poriadku, menstruaciu mavam pravidelnu. Taktiez sa chcem spytat, bolo by mozne sa k vam objednat na kolonoskopicke vysetrenie v celkovej anesteze aj ked pochadzam z bratislavy? Dakujem velmi pekne. Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky: gynekologické, ph metria, gastroskopia, test na celiakiu....ziadne z vysetreni nebolo mimo noriem Vaša doterajšia liečba : lexaurin, cierne uhlie
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia : v roku 1988 operovaný pruh na lavej strane pan doktor, dakujem velmi pekne a prijemny den vam zela Katarina

ODPOVEĎ: Milá Katarína, predpokladám, že Vaše ochorenie tráviaceho traktu nebude vážne a dúfam, že ho spolu zvládneme. Najskôr to bude len syndróm dráždivého hrubého čreva alebo nejaká podobná funkčná porucha. Objednať sa na kolonoskopiu v celkovej anestézii u nás nie je problém, ale skôr ako by som Vám ju odporúčal, Vás musím vidieť a vyšetriť. Možno po vyšetrení a zmene liečby ani nebude potrebná, ale ak predsa, dá sa  zrealizovať bez problémov. Viac si povieme pri vyšetrení. Teším sa na stretnutie.

Číslo otázky: 63/2005-THC-161
Predmet: crevna kandidoza
Dátum: 21. novembra 2005 10:15


pohlavie: zena
vek: 24
vyska: 171
vaha: 53
zamestnanie: studentka
Dobry den.
Cca 1 rok ma trapia traviace tazkosti - naduvanie, hnacky, zapchy, pocit na zvracanie. K tomu sa casto pripajaju aj bolesti hlavy a zvysena teplota. Testy na Helicobacter pylori boli negativne. V juli mi zo stolice zistili crevnu kandidozu. Brala som Nizoral 10 dni, po troch tyzdnoch po vyuzivani liekov boli testy negativne. Moje tazkosti ustupili, no asi mesiac dozadu mi opet zacali podobne problemy. Chcem sa spytat, ci je mozne, ze sa mi to vratilo. Asi 4 mesiace uzivam vitaminy s probiot. kulturami. V minulosto som casto brala pre anginy antibiotika, naposledy v marci V-penicilin a Fromilid. Asi od 17 rokov mam problemy s oslabenou imunitou, posledne 2 roky sa to zlepsilo, ale stale mam zvysene hodnoty ASLO, v juni som brala Imunor, v sucasnosti uzivam Ribomunyl. Este sa chcem spytat, ci moje problemy moze sposobovat aj hormonalna antikoncepcia, od januara som brala Triguilar, teraz od septembra uzivam Cilest. Pocula som, ze crevna kandidoza sa da vyliecit aj dietou, moja lekarka mi o tom nic nespominala. Co by som teda mala a nemal jest? Prosim odpiste mi. Dakujem.

ODPOVEĎ: Váš stav si vyžaduje komplexné vyšetrenie. Črevná kandidóza môže byť len dôsledok Vašej oslabenej imunity a s ňou môže súvisieť aj Vaša podváha. Vyliečiť črevnú kandidózu samotnou diétou (s probiotikami) sa podarí len zriedka, ale rozhodne má pri liečbe podporný účinok. Z tohto hľadiska povaťujem Vaše terajšie stravovanie a podpornú liečbu probiotikami za prospešnú, ale asi nie celkom účinnú. Pri črevnej kandidóze u ženy je potrebné aj gynekologické a urologické vyšetrenie, aby sa zistil primárny zdroj infekcie. Hormonálna antikoncepcia by problémy, ktoré popisujete, spôsobovať nemala. Hoci Vami popisované ťažkosti mohli svedčiť aj pre syndróm dráždivého hrubého čreva , v prvom rade treba vylúčiť ich organickú príčinu, najmä poruchu trávenia a vstrebávania v tenkom čreve alebo alergiu na niektoré potraviny alebo ich neznášanlivosť (mlieko, lepok a pod.) V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí
objednať.

Číslo otázky: 65/2005-THC-162
Predmet: chronicka zacpa u 93-ročnej zeny
Dátum: 21. novembra 2005 20:11


pohlavie :Zena
vek : 93
Vyska/vaha : 170/50
povolanie : dôchodca
stav : vdova
deti : 2
problemy : Vážený pán doktor prosím o radu. Moja 93-ročná mama, s minimálnym pohybom pre slabosť a vek, trpí chronickou zácpou. Dostava Duphalac, rozne čaje... Myslím si, že stav je podmienený vekom a minimálnym pohybom, "staré lenivé črevá". Prosím najmä o doporučenie druhu dietneho stravovania. Doporučili by ste bezzvyškovú dietu ? Uprimne Vam dakujem. S uctou Alica

ODPOVEĎ: Vážená pani Alica, práve naopak, u Vašej matky je potrebná diéta s vysokým obsahom vlákniny a treba dbať najmä na pitný režim. Minimálne by mala vypiť aspoň 2 litre tekutín denne (v lete aj viac) pri zápche sú vhodné minerálky s obsahom magnézia, tie majú mierny preháňavý účinok. Liečba, ktorú berie je správna, bez obáv ju môže brať podľa potreby aj dlhodobo.


Číslo otázky: 66/2005-THC-163
Predmet: vazne problemy s plnynatostou , s prehananim a neudrzanim mojich problemov, VEK 30R, 7R DCERKA
Dátum: 29. novembra 2005 17:26


Vazeny pan doktor, po dlhom zvazovani a trpeni som sa rozhodla hladat riesenie kazdou moznou cestou a dnes po prvy krat som aj na internete, kde citam, ze vela ludi ma podobne problemy... mam 31 r, 7 r. dcerku zijem uz treti rok v zahranici s mojim druhym  manzelom, kde som minuly rok prekonala aj operaciu - kompletna proteza bedroveho klbu titan-porcelan (problem od narodenia vyklbene nozicky),odhliadnuc od vsetkeho co mam za sebou som velmi spokojna osoba a velky optimista po tom vsetkom avsak moje zdravotne problemy mi komplikuju denno denne zivot. Prakticky od porodu mam vazne problemy s vyprazdnovanim sa, resp. casto sa mi stavalo ze to na mna pride v rychlosti par sekund akoby mi dali klistir a niekedy nestiham ani dobehnut ale ked si v rychlosti sadnem tak to zvycajne prejde ..... no posledny rok je to uz neunesitelne....moje vetry dostali taku sirku ze ich neudrzim, velakrat ani necitim ze mi unikaju resp. az ked je vsetko von si uvedomim ze som to ja...dostala som sa uz niekolkokrat do tak neprijemnej situacie ze posledne som vacsinou doma blizko toalety ...do parfumerie ani nemozem vojst lebo hned to vo mne provokuje prehananie alebo vetry, to iste kde je silna klimatizacia... robila som si aj zoznam jedla ci nieco neprovokuje ale neexistuju potraviny specificke...raz sa to stane s tym raz z inym. Som presvedcena ze to moze byt aj psychickeho razu, rozvod, opustenie Slovenska...novy zivot, porod, ale nevladzem takto dalej pokracovat. Obcas ma pobolieva v lavej strane ale povedali mi ze to nie je nic ze tam nemam nic, robili mi aj ultrazvuk brucha, oblicky, pankreac...zda sa ze tieto veci su vsetky v poriadku, na to gaster. vysetrenie zatial nechcem ist som pripravena ist a vyhladat aj psychologa nehanbim sa za to aby mi lekari pomohli ale nechapem to, som velmi spokojna s mojim osobnym zivotom, stravujem sa napriemerne zdravo, takmer kazdy druhy den cvicim ci plavam ale nedokazem sa vzdialit od toalety alebo ist medzi ludi ked to namna dojde a najhorise je to ze tie vetry su silne a coraz horsie , takmer kazdy den a k tomu to prehananie aj ked stolica nie je vzdy tekuta ale pride to jednorazovo a nahle presne ako pocas podavania klistiru. Viete mi nieco poradit, co s tym, ako postupovat dalej????  DAKUJEM VOPRED. LENKA

ODPOVEĎ: Vážená pani Lenka, z Vašich informácií je takmer isté, že ťažkosti, ktorými trpíte sú funkčného pôvodu. Ide najskôr o syndróm dráždivého hrubého čreva. Ten sa síce dá ovplyvniť aj životosprávou a psychologickými radami, ale u Vás to asi bez liekov aspoň na začiatku nepôjde. Odporúčam Vám preto nechať sa čo najskôr vyšetriť u gastroenterológa. Potom budete vedieť viac a po správnej liečbe by sa Váš stav mohol na dlhšiu dobu zlepšiť. Ak však nezmeníte svoje návyky (v tom by Vám mohol pomôcť psychológ), trvalejšiu zmenu zdravotného stavu k lepšiemu u Vás nemožno očakávať.


Číslo otázky: 67/2005-THC-164
Predmet: pravdepodobne krv v stolici
Dátum: 7. decembra 2005 12:59


Mam 26 rokov, 162 cm, 50 kg, som bezdetna, mam sedave zamestnanie. Na ziadnom gastro- vysetreni som doteraz nebola. Priblizne pred troma mesiacmi som mala silne bolesti v podbrusku, myslela som si, ze je to gynekologickeho povodu - akykolvek problem gynekolog vylucil, ale krvne testy potvrdili silny zapal. Odporucil mi gastovysetrenie, ale neabsolvovala som ho, lebo po par dnoch to preslo, mala som vela prace (kedze zijem a pracujem v Bratislave, ale lekarov mam stale v rodisku - Nitre). Od detstva trpim podobne ako matka a stara matka silnymi zapchami a plynnatostou, ktore som sa snazila riesit zivotospravou (vela vlakniny a bylinkove caje), ale nepomahalo to. Od spominaneho pravdepodobne "zapalu" sa to zmenilo - stolicu mam pravidelnu, skoro denne, ale jej konzistencia sa zmenila a stav cele tri mesiace pretvava. Obavam sa, ci to nie je krv - spociatku sa v nej objavovali akoby biele "vlakna" podobne pene, obcas oranzove (parazit to pravdepodobne nebude), teraz najma oranzove az hnedaste. Konzumujem iba malo masa (max 1x tyzdenne), ale po jeho konzumacii je "vlakien" podstatne viac. Ziadne ine subjektivne problemy nepocitujem, citim sa dobre, no casto som unavena.

ODPOVEĎ: Z popisu Vašich ťažkostí je dosť málo pravdepodobné, že by u Vás mohlo ísť o nešpecifický črevný zápal.
Krv v stolici mohla byť najskôr z hemoroidov
alebo z malej konečníkovej trhlinky. Vaše ťažkosti budú najskôr funkčného charakteru, najpravdepodobnejšie pôjde o syndróm dráždivého hrubého čreva. Presnejšie sa to však dá povedať až po vyšetrení, na ktoré sa v prípade Vášho záujmu stačí u nás objednať.

Číslo otázky: 68/2005-THC-165
Predmet: urgent
Dátum: 8. decembra 2005 18:19


Dobry den prajem, Mam 21,som celiatik uz 15rokov. Na uvod sa opytam ci moze mat obcasne kratkodobe pobolievanie klbov suvis s celiakiou? Po tom, co som si po prvy krat objavil v ustnej dutine bielu bodku(neviem odborny nazov)podobnu ako akne, navstivil som otolaryngológa, ktorý mi dal urobit krvne testy meziinymi aj na ASLO, podla ktorych som zdravy, teda produkcia protilatok bola absolutne v norme. p.doktorke (detsky otolaryngológ) som spomenul obcasne pobolievanie klbov, ktora dosla k zaveru ze mandle mi treba odobrat (aj napriek tomu ze mam ASLO v poriadku).Zaroven ma aj objednala na januarovy termin odobratia mandli. Moj obvodny lekar si mysli ze na ich odobratie nie je dovod, zaroven respektuje rozhodnutie otolaryngologicky....neviem co si mam o tom mysliet. Skratka sa snzim prist na pricinu spominanych udalosti, resp. opytat sa Vas, ci dovot nie je v celiakii, nakolko z vyberania mandli mam obavy, pricom neviem ci to vyriesi moje spominane problemy. Uctivo Vas chcem poprosit o Vas nazor na vec (na odoberanie mandli za takychto okolnosti)...mam si ich dat odobrat? Vopred velmi pekne dakujem za urgentnu odpoved S uctivim pozdravom Branislav Ď.

ODPOVE
Ď: Milý Branislav, ak trpíte na celiakiu
15 rokov, bolesti kĺbov súvis s ňou mať môžu, ale to musí posúdiť odborník, teda ortopéd, ktorého by  mal Váš gastroenterológ požiadať o vyjadrenie k tejto záležitosti. Podľa nálezu ortopéda sa treba postaviť aj k vybratiu mandlí. Ich vybratie by bolo v každom prípade indikované, ak by sa preukázala zápalová príčina bolestí kĺbov. 

Číslo otázky: 69/2005-THC-166
Predmet: virtualna ambulacia: zapcha-hrube crevo
Dátum: 10. decembra 2005 14:33


F, 29 rokov, 165cm/60kg, vyskumnik, slobodna, 0 deti, intolerancia na gluten a laktozu
Dobry den, V poslednej dobe mavam problemy so stolicou (zapcha 2, max3x tyzdenne) casto s bolestivym a nedostatocnym vyprazdnenim. Pred stanovenim diagnozy (celiakia, laktoza) som tento problem nepoznala. Stravujem sa pomerne racionalne, na bezglutenovych a nizkolaktozovych produktoch od stanovenia diagnozy (viac ako 2 roky) a v poslednom obdobi zijem aj v poriadnej davke stresu. Syndrom drazdiveho creva by snad tomu velmi zodpovedal. Ak sa vydatne najem neskor vecer (co vsak moj zaludok velmi nepodporuje) dalsie rano na wc je velkou ulavou. Okrem toho na lavej strane brucha mam hmatatelnu, pomerne dlhu "hrcu", vysvetlitelnu ako naplnena zaverecna cast hrubeho creva. Ani po "ulavujucej" navsteve wc, vsak nezmizne (mozno je stihlejsia). Asi by som iba chcela pocut, ze je to normalne? Dakujem za odpoved a prajem vela uspechov pri praci. /Andrea

ODPOVEĎ: Milá Andrea, máte pravdu, tieto ťažkosti Vám najskôr spôsobuje syndróm dráždivého hrubého čreva
so zápchou, ktorej treba predchádzať stravou bohatou na vlákninu, pitným a protistresovým režimom. Ak sa zápcha uvedenými opatreniami nedá upraviť, mali by ste o pomoc požiadať svojho gastroenterológa.

Číslo otázky: 70/2005-THC-167
Predmet: ulcerozna colitida
Dátum: 13. decembra 2005 3:43


Zena
49rokov
170/59
teraz v domacnosti/predtym uctovnicka
vydata
2 deti
Zijem 3 roky v zahranici a v lete som bola doma na 3 mesiace. V auguste som zbadala po stolici krv a tak som ihned v ten den isla k lekarovi-gastroenterologovi. objednali ma na kolonoskopicke vysetrenie a vysetrenie krvi, ultrazvuk brucha. po 3 dnovej hladovke som isla na vysetrenie-kolonoskopiu, kde mi zistili ulceroznu kolitidu. naordinovali mi Pentasu tabletky aj cipky. najprv som ich mala brat 2tabl.3x denne ale po kontrole o 10 dni mi upravili na 1tabl. 3xdenne a cipok na noc. po tych 10 dnoch mi brali krv na vysledky a boli v poriadku. Predtym som mala take priznaky, ze ma casto bolievali klby, krize a aj brucho, co som pripisovala zenskym problemom, lebo ma to bolelo v strede dolnej casti brucha. preto som bola aj na gynekologii, kde chodim pravidelne na cytologiu. Bola som aj na vysetreni urologickom-cystoskopii, kde mi nic nezistili. ale na ultrazvuku ladvin mi nasli v lavej ladvine 2 male cysty. Co mi vsak nedokazali zistit na ziadnom vysetreni bola krv v moci aj ked len v malej miere. Niekedy som ju tam mala a niekedy nie. NIektori lekari mi povedali, ze to moze byt aj z tych cyst na ladvine. Niektori to vsak vylucili. nasli mi aj zlaty stafylokok + streptokok pri krcnom vysetreni. Pre uspokojenie som navstivila aj primara naturalnej mediciny, ktory mi doporucil uzivanie Aloe vera gelu. vysetrili mi rtg aj celu chrbticu, ktoru som mala zablokovanu a tak som absolovala aj napravovacie cviky. Inac nemavam hnacky a to je vraj hlavny priznak ulceroznej colitidy. Preto neviem, aku zivotospravu mam dodrziavat. ci mozem jest vsetko, lebo tak mi povedali, ze sama zistim co mi skodi. To znamena, ze ked ma neprehana ziadne jedlo, tak mozem jest vsetko? aj celozrnne chleby a ovocie so supkou? Nikdy som nefajcila ani nepila alkohol, a aj som sa snazila zdravo stravovat a pravidelne cvicim. Preto teraz neviem, ci mozem v takej zivotosprave pokracovat, alebo to mam nejako obmedzovat. A aky mate nazor na Aloe veru, alebo uzivanie olivoveho oleja za surova, ci uzivanie Active Probiotic v tabletkach. A este ma tiez zaujima, ci tabletky Pentasa mam stale uzivat bez prestavky, alebo na com je zavisle uzivanie tychto liekov. Ako casto treba chodit na prehliadky a ci moje bolesti krizov a klbov suvisia s touto chorobou. Inac moja povaha je taka, ze som si prilis vsetko brala a suzovala sa pre vsetko. Tiez som si tazko zvykala na nove prostredie v zahranici. Dakujem velmi pekne za odpoved. EVA

ODPOVEĎ: Pani Eva, ak nemáte hnačku ani krv v stolici, môžete jesť prakticky všetko, lepšie je však vylúčiť dráždivé a korenené jedlá. Udržiavaciu liečbu (mesalazin) užívajte podľa odporúčania Vášho gastroenterológa, dlhodobo. Priaznivý efekt na ulceróznu kolitídu majú aj probiotiká. Bolesti kĺbov a krížov s touto diagnózou súvis mať môžu. Presnejšie Vám to však povie ortopéd po denzitometrickom vyšetrení. Dispenzárne kontroly u gastroenterológa by ste mali absolvovať aspoň raz ročne.


Číslo otázky: 71/2005-THC-168
Predmet: Požiadanie o radu
Dátum: 16. decembra 2005 7:51


Dobrý deň! Pán doktor mám 59 rokov a sedavé zamestnanie. Už niekoľko rokov ( cca asi 7 - 8 ) pociťujem bolesti v ľavej časti brucha . trpím na plynatosť, zápchu (z čoho mám operované hemeroidy ), hlasné prelievanie čriev a tiež prekyselenie žalúdka. Tvrdú stolicu mám cca 2x do týžňa a to niekedy za pomoci podporných prosriedkov. Podstúpil som vyšetrenie hrubého čreva irigom a kolonoskopiou. Irigo bolo negatívne a pri kolonoskopii mi boli odstránené tri malé negatívne polypy ( posledná bola pred 1,5 rokom ). Ďalej som bol na mag.rezonancii pankreasu - iba obrastený tukom a tiež vyšetrenie žalúdkla gastroendoskopiou bolo v poriadku ( iba zväčšené prelievanie žlče ), helikobakter negatívny. V poslednej dobe s tie bolesti lokalizované najviac v ľavej strane celkom pri pupku a brucho je bolestivé v tejto oblasti i na dotyk. Mám obavy z možnej perforácie hrubého čreva. Prosím o radu aká môže byť príčina mojich problémov a ako sa dá rýchlo diagnostikovať perforácia hrubého čreva. Ďakujem

ODPOVEĎ: S najväčšou pravdepodobnosťou budú Vaše ťažkosti zapríčinené syndrómom dráždivého hrubého čreva so zápchou. Vo Vašom veku je však potrebné v prvom rade vylúčiť organickú príčinu zápchy (napr. zúženie čreva, vinutý priebeh esovitej kľučka a pod.). Ak ste však  mali kolonoskopiu
aj irigografiu negatívnu, to iba podporuje moju vyššie uvedenú hypotézu. Perforácia čreva je náhla brušná príhoda, s ktorou pacient nesedí za počítačom,ale leží na operačnom stole. Takže Vaše obavy v tomto smere určite nie sú namieste. Diagnostika perforácie patrí do rúk chirurga a diagnóza sa dá stanoviť veľmi rýchlo a presne anamnézou, fyzikálnym vyšetrením a natívnou  rtg snímkou brucha. Kolonoskopiu by ste však vzhľadom na to, že ste po polypektómií mali absolvovať pravidelne aspoň raz za 1-2 roky podľa typu polypov a zmien na stene čreva po ich odstránení. K tomu Vám viac povie Váš gastroenterológ.

Číslo otázky: 72/2005-THC-169
Predmet: Moje problémy
Dátum: 20. decembra 2005 13:53


Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, absolvoval som kolonoskopiu, pretože som mal krv v stolici, doktor povedal, že sú v konečníku drobné hemoroidy a erózie, hrubé črevo je v poriadku. Chcem sa spýtať, či je odporúčate dodržiavať nejakú diétu, jesť len vybrané jedlá a či to, že kolonoskopia dopadla dobre znamená, že nemám ani ulceróznu kolitídu, alebo crohnovu chorobu. Pýtam sa preto, lebo posledných pár dní mi bolo divne od žalúdka, nie celý deň, ale zjedol som napríklad rožky s mliekom, alebo rybičky v oleji a bolo mi tak divne. Môj príbeh v skratke (pre Vás možno nepodstatné, ale pre úplnosť to uvádzam): začiatkom októbra som prechladol, vystúpila mi teplota 37,5, preliečil som sa sám, prechladnutie zmizlo, teplota ostala tak, že ráno a večer nebola, cez deň bola 37,5, potom som dostal antiobiotiká, jedny, druhé, trošku sa mi polepšilo, ale mám podozrenie, že mi narušili črevnú flóru, bolo to napísané na príbalovom letáku, nechutilo mi jesť, pocity na dávenie, zapchávalo ma... a potom som začal pozorovať krv v stolici, podľa mňa k tomu určite prispelo aj to, že ma zapchávalo, lebo som samozrejme tlačil a tlačil... začiatkom decembra som bol 2 týždne v nemocnici, kde mi zobrali krv, moč, stolicu, z hrdla, z nosa, bol som u zubára, urológa, rongen prínosových dutín, sono obličiek, močový mechúr, prostata, všetko je v poriadku, len v nose zistili Stafylokok aureus...  Prosím najmä o otázku na odpoveď či je možné na základe kolonoskopie vylúčiť UC a crohnovu chorobu. Ďakujem S pozdravom Ing. Miroslav H.

ODPOVEĎ: Pán inžinier, na základe Vami uvedených informácií predpokladám, že okrem hemoroidov, Vaše ťažkosti budú najskôr funkčného charakteru. Pravdepodobne u Vás ide o syndróm dráždivého hrubého čreva. Ak bol kolonoskopický nález taký, ako píšete, UC
alebo Crohnova choroba je u Vás nepravdepodobná, ale zodpovedne sa k tomu môže vyjadriť len lekár, ktorý Vás vyšetroval. Dôverujte svojmu lekárovi!

Číslo otázky: 73/2005-THC-170
Predmet: zdravie
Dátum: 21. decembra 2005 11:09


Mám 21 rokov a od 16.augusta 2005 mám vážne problémi – po každom jedle mám bolesti v oblasti brucha, ktoré pretrvávajú celý deň a to až doteraz. Po približne 5 týždooch trápenia ma poslali do nemocnice pre zvýšené hodnoty amylázy ( S – AMS ) a bilirubínu. Podstúpil som rôzne vyšetrenia ako Gastroskopia, ERCP, sono, odbery krvi . Z výsledku bioptického vyšetrenia mi zistili, že mám celiakiu a Gilbertovu chorobu. Výsledok bioptického vyšetrenia :
Makro a mikro nález :
1. Štyri vzorky
2. Dve vzorky
1. Vo vz. duodena je morfologický nález zlúeiteľný s obrazom malabsorbených zmien typu MARSH II, s pomerne intenzívnym lymfoplazmocytovým stromálnym zápalom s eozinofilovou prímesou a ťažkou IEL, entrocyty sú s regresívnymi zmenami a defektami mikrovilóznej vrstvy, klky nie sú atrficky zmenené, ložiskovo skôr len incip. atrofizácia, ložiskovo je stredne výrazná kryptová hyperplázia so zn. zvýšenej regenerácie epitelu. 2. Vo vz. antra je obraz stredne ťažkej chron. inaktívnej gastritídy, bez M a D, HP negat. Všetky ostatné výsledky a vyšetrenia sú negatívne. Užíval som veľa rôznych liekov ( napr. algifen, ganaton, buscopan, oprazol, pancreolan ati. ), ale všetky boli bez efektu – ani trochu mi po nich neprestali tie bolesti. Bezlepkovú diétu držím prísne, a aj napriek tomu mám tie bolesti, ako som aj mal pred hospitalizáciou do nemocnice.Tie bolesti má trapia každý deo a už sa to nedá vydržať. Už vôbec neviem eo mám so sebou robiť, lebo akosi mi nikto nedokáže pomôcť. A preto Vás veľmi pekne prosím, ei by ste mi dokázali nejako pomôcť a zbaviť sa už koneene tých bolesti. Prosím ozvite sa mi čím skôr.

ODPOVEĎ: Pravdepodobne okrem stanovených diagnóz u Vás ide aj o syndróm dráždivého hrubého čreva. Organická príčina v tráviacom trakte je dosť málo pravdepopdobná. Dá sa to však presnejšie povedať až po vyšetrení. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí
objednať.


POZRI:
Gastroenterologické vyšetrenie
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientom s ochoreniami tenkého a hrubého čreva

Optimalizované pre rozlíšenie 1024x768
©2001-2014 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené

Posledná úprava: Streda, 15 Január 2014 21:49