Gastroenterologická ambulancia Nové Zámky MUDr.Jozef Klucho

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

DOVOLENKA
V nasledujőcich dňoch nemáne plánovanú dovolenku.       

 
SLUŽBY PACIENTOM
Gastroenterológ bez čakania.
 
Pre registrovaných užívateľov, diskusia  v rubrike  "Najnovšie otázky a odpovede" Chodíte k nám na pravidelné kontroly? Nemusíte si pamätať, že sa máte objednať o polroka. Stačí ak nám necháte svoj e-mail. My to urobíme za Vás.  VIAMOVýkony a služby na priamu platbu už môžete uhrádzať aj cez aplikáciu. 


whatsappNedovolali ste sa v pracovnej dobe? Pošlite odkaz na WhatsApp 0940 737 016. Toto číslo slúži len na textové správy v súrnych prípadoch po pracovenej doibe. 

VIRTUÁLNA AMBULANCIA
QRcodeGEAPozrite si pravidlá na poskytovanie odpovedí zadarmo a spoplatnené konzultačné služby. Ak máte záujem o expresné zaslanie rady, ide o platenú službu podľa cenníka. Otázku majú možnosť poslať aj neregistrovaní užívatelia. Ak však chcete vidieť odpoveď, musíte sa zaregistrovať a prihlásiť. Ak máte problémy s registráciou alebo odoslaním formulára s otázkou alebo s hľadaním odpovede na Vašu otázku, poradíme Vám na klucho (at) gastroenterolog.com

Magyarul is beszélünk English speaking doctor Здесь говорят по-русски

E-recept - papierové recepty už netlačíme. O predpis môžete požiadať písomne e-mailom alebo cez sociálne siete a recept si vyzdvihnúť  v ktorejkoľvek lekárni v SR s preukazom poistenca.  

TELEFONICKÉ RADY poskytujeme len našim skutočným, nie virtuálnym pacientom. Vďaka za pochopenie.
phone  Pevná linka
  0356423285
  (iba volania)

smartphone  Mobil
  0940890823
  (volania a SMS)
 

ŽIADNE NEŠTANDARDNÉ POPLATKY
RIADNE POISTENÝM PACIENTOM K VYŠETRENIAM NEÚČTUJEME! Platby sa týkajú len výkonov na žiadosť pacienta alebo takých, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa.

CHRÁNIME VAŠE ZDRAVIE
Menej liekov + menej vyšetrení = menej vedľajších účinkov a viac zdravia!


ZA OBSAH REKLÁM A TVRDENIA V NICH UVEDENÉ ZODPOVEDAJÚ INZERENTI



GAF-na choroby konečníka

Symptomatická liečba ochorení konečníka - svrbenie konečníka, hemoroidy, trhliny, píľťaly

Dostanete v lekárňach alebo na tomto webe  

rady_pacientom endoskopia_nove_zamky vistualna_ambulancia lianasro

Hľadáte odpoveď na svoje tráviace problémy?  Zistiť viac

Vyšetrenie aj do 24 hod. a bez čakania. Zistiť viac

Potrebujete urgentnú konzultáciu? Zistiť viac

Nové bezlepkové potraviny Zistiť viac

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

Rady pacientom s ochoreniami pečene-archív 2002-2005

Rady pacientom s ochoreniami pečene - archív 2002-2005
Číslo otázky: 1/2002-PEC
Predmet: Stravovanie pri ochoreni pecene!
Dátum: 9. apríl 2002 14:49

Dobry den, som rada, ze sa na internete nachadza stranka aka je tato. Velmi rada by som Vas poprosila o radu pre svoju maminu. Pred 8 rokmi jej zistili, ze ma vysoke pecenove testy a bola nakoniec hospitalizovana, dokonca jej museli vytiahnut aj vodu z brucha. Potom sa to zlepsilo chodila na krv a bolo to v poriadku, uzivala aj vitaminy, ale asi pred 2 rokmi prestala uzivat tie vitaminy, pretoze to mala v poriadku a myslela si, ze uz bude vsetko v poriadku, tak zacala sa normalne stravovat, co zn. solila, korenila, fajci dost vela, dava si aj vinko a teraz bola v doktora s nohou, pretoze spadla a ten jej zobral krv a zistil, ze ma strasne zle pecenove testy a navrhol okamzitu hospitalizaciu. Rada by som sa Vas spytala na jej stravu, co by mohla jest. Velmi pekne Vam  dakujem. Prajem vsetko dobre.

ODPOVEĎ Zn. P.  Vaša mamina má žiaľ už pravdepodobne cirhózu pečene, ktorá asi momentálne zlyháva vo svojich základných funkciách. Pokiaľ ide o životosprávu, teraz by mala kompletne vynechať to, čomu doteraz holdovala (solené a korenené jedlá, cigarety, alkohol). Bude to ťažké, ale bez tohto prvého kroku zlepšenie nie je možné. Hoci dieta sama o sebe už cirhózu pečene nevylieči, môže aspoň obmedziť alebo aj zastaviť tvorbu opuchov a vody v  bruchu. Piť môže najmä čistú vodu (čaj a  mlieko v obmedz. množstve), nesmie piť  čiernu kávu. Denne môže vypiť  maxim. liter tekutín. Vymočiť musí  aspoň 1.5 až 2 litre (najlepšie by bolo po prepustení  z nemocnice presne sledovať množstvo prijatej a vylúčenej tekutiny za 24 hod. aspoň počas 5-7 dní.). Strava musí byť bohatá na vitamíny najmä skup. A, D,.E,K  (vo všeobecnosti sa odporúča veľa ovocia, zeleniny, bielkovín-syry, tvaroh, jogurty...) Dietu treba individuálne prispôsobiť tomu, či sú prítomné opuchy, voda v bruchu a tiež  hladine pečeňových testov a iných látok v krvi (hlad. sodíka, draslíka, amoniaku). Presné informáície podľa aktuálneho stavu by jej mal dať jej ošetrujúci gastroenterológ alebo hepatológ, záleží od toho,  u koho je sledovaná.

Císlo otázky 2/2002-PEC
Predmet: Problem s pečeňou.

Dátum: 9. december 2002 20:25

Som 37 ročná žena, som podnikateľka/obchod s textilom/, mám 3 deti, pôrody prebehli prir. cestou.
Výška 172 cm, váha 65 kg.Prestala som fajčiť pred 6 rokmi. Z alkoholu občas pivo 10 stup.alebo pohár vína Asi 1a pol roka mám zvýšené hodnoty peč.testov AST 1,17 ostatné hodnoty sú v medziach normy. V máji 2002 mi robili USG pečene, žlčníka pankreasu, sleziny a obličiek.Opíšem Vám výsledok: Pečeň má výraznejšiu štruktúru, primeranú echogenitu, homogénna. Žlč.cesty intra a extrahepatálne
bez dilatácie. Slezina,obličky bpn.Žlčník vyplnený konkrementami cca 1 cm s dorzálnym akustickým tieňom, žlčník relat.menších rozmerov, stena primerane hrubá. Záver: Coholecystolithiasis I typu. Asi pred 17 rokmi som prekonala hepatitídu A. Odvtedy som mala peč. testy v norme. Teraz mám svetlejšiu stolicu, moč je norm.farby.Občas mam pocit tlaku pod pravým rebrovým oblúkom, ktorý aj
sám prestane. Mám chron.zápal priedušiek užívam dlhodobo inhalačný spray Beclazone 250 mg a Oxis 4,5 mg /obe po l dávke ráno/. Chcela by som sa spýtať, či užívanie týchto sprayov môže mať vplyv na pečeň. Na rozpustenie žlč.kameňov som pila bylink.čaje, užívala som homeopaticke kvpaky, ale asi bez efektu.Existuje nejaký spôsob odstránenia žlč.kameňov mimo operácie ? Bojím sa aby som nedostala chron.hepatitídu. Prosím o odpoved. ďakujem a ostávam s pozdravom.

ODPOVEĎ:

1. Vami uvedené lieky v sprayoch majú len lokálny účinok a neovplyvňujú funkciu pečene.
2. Žlčníkové kamene je možné odstrániť aj neoperačne a to buď špeciálnymi liekmi alebo ich rozbitím ultrazvukom. Ak však máte v žlčníku viac kameňov, ani jedna z uvedených metód Vás kameňov natrvalo nezbaví a operácií sa asi nevyhnete. Dnes už nie je problém urobiť ju veľmi šetrne laparoskopicky. Sterilita tu musí byť prísne zachovaná, takže hepatitídy sa báť nemusíte.

ROK 2003
Číslo otázky: 1/2003-PEC
Predmet: Hyperbilirubinémia

Dátum: 15. februára 2003  09:43:30

Dobry den mam 27 rokov a rad by som sa na Vas obratil s problemom ktory ma  sprevadza od roku 1987.V danom roku my lekari diagnostikovali benignu hyperbilirubinemiu.Priblizne od roku 1994 až po december 2002 som uzival Phenaemal l.Po jeho skusobnom vysadzovani mi po par mesiacoch hodnoty stupli a tak som sa k nemu musel neustale vracat.Momentalne Phenaemal neuzivam od decembra 2002 a hodnoty bilirubinu ku dnu 10.2.2003 su nasledovne:Bilirubín 68,7 a Bilirubín kunjugovany 9,9.Odber bol urobený po mesiaci užívania prípravku Essentiale Forte N.  Mesiac pred uzivanim pripravku boli bilirubin na urovni 59,6.Chcel by som sa spýtať na možnosti liečby nakoľko po prestaní užívania Phenaemalu cca. po 10 dňoch zacinam mat problemi so spankom a prakticky cele noci prebdiem a to spôsobuje vycerpanie a nasledny narast hodnot bilirubinu.Dnes 3 mesiace po prestani uzivania Phenaemalu uz problemi so spankom nemam, ale hodnoty bilirubinu su vysoke.Ake su moznosti liecby pripadne vyhliadky do buducnosti.Za odpoved Vam vopred dakujem. Richard.

ODPOVEĎ: Benígna hyperbilirubinémia, ktorou trpíte je pravdepodobne M. Gilbert. Je to porucha metabolizmu bilirubínu, ktorá je najľahšou poruchou spomedzi  porúch metabolizmu bilirubínu. Medikamentózna liečba tu nemá žiadne opodstatnenie,
nakoľko po jej vysadení sa hodnoty bilirubínu opäť vracajú na hladiny spred liečby. Ide o dedičnú poruchu, ktorá sa liečbou liekmi odstrániť nedá. Podobne nemajú význam ani lieky typu hepatoprotektív (Essentiale forte ani iné), nakoľko nejde o poškodenie pečeňovej bunky, ale o genetickú poruchu  enzýmu, ktorý je zodpovedný za spracovanie bilirubínu v pečeni.

Číslo otázky: 2/2003-PEC
Predmet: žiadosť o informáciu

Dátum: 20. marca 2003 14:15

Dobrý deň, neviem sa nikde dopátrať po web-stránke alebo literatúre na tému "Úprava stravovania po vírusovej hepatitíde" Mohli by ste mi prosím niečo doporučiť. Je vôbec nutné zmeniť stravovanie? Akým poživatinám sa mám vyhýbať a prečo? S pozdravom  Lucia

ODPOVEĎ: Po prekonaní akútneho infekčného zápalu pečene ďalšia životospráva pacienta je závislá od toho, v akom stave toto ochorenie pečeň zanechalo. Teda ak sú po vyliečení normálne pečeňové testy a pacient prakticky nemá žiadne subjektívne (malátnosť, mierne pobolievanie pod pravým rebrovým oblúkom...) alebo objektívne príznaky (napr. žltačka, mierne zvýšené teploty a pod.), špeciálna  dieta nie je potrebná. Je vhodné dodržať určité zásady v životospráve, pečeň zbytočne nedráždiť konzumáciou alkoholu a mastných jedál ani nadmerným prejedaním sa. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, bohatá najmä na bielkoviny a vitamíny. Multivitamínové komerčne dostupné  prípravky sú vhodným doplnkom diety.
Číslo otázky: 3/2003-PEC

Predmet: Dobry den
Dátum: 28. apríla 2003 11:41

Dobry den pan doktor, mam 22 rokov a som studentka EU v Bratislave.Som slobodna, bezdetna.Uz v detstve /na zakladnej skole/ mi zistili mierne zvysenu hladinu bileho rubinu. Vtedy som nepodstupila ziadnu liecbu.Asi pred pol rokom som bola na krvne testy a zistili mi vysku bileho rubinu az 62. Neprekonala som ziadne vazne choroby, len beznu chripku ...... Som alergicka, mam atopicky ekzem.Neviem ci na vysku mojho bileho rubinu moze mat vplyv aj fakt, ze som skoro po dvoch rokoch prestala uzivat antikoncepcne tabletky. Pocas ich uzivania som mala hodnoty bileho rubinu mierne zvysene./ani gynekologicka vtom nevidela problem, preto mi ich predpisala/.Na znizenie som brala 2 flasticky Flavobionu a bili rubin mi klesol na 31. Potom som si kupila volno predajne kvapky z asi 20 biliniek. Po ich dobrati som bola na testy a bili rubim mam 48. Tak mi priatel kupil bilinkove tabletky Liv 52 na regeneraciu pecene. Chcela by som sa opytat, ako si este mozem pomoct sama? Mala by som mat nejaku dietu? Je dobre uzivat taketo bilinkove preparaty?Je pre moj zivot velmi nebezpecne, ze mam zvysenu hladinu bileho rubinu? Bude to mat vplyv na zalozenie rodiny, zdravie dietata o par rokov? Dakujem Vam za informacie. S pozdravom Ivana

ODPOVEĎ: Milá Ivana, porucha, na ktorú trpíte sa nazýva benígna hyperbilirubinémia (u Vás najskôr ide o Morbus Gilbert alebo v preklade Gilbertovu chorobu, aj keď označenie "choroba" by sa asi malo nahradiť iným termínom, lebo o chorobu v pravom slova zmysle nejde. Kompletnú informáciu  o tejto  poruche nájdete na mojej stránke. Tu zdôzazním iba toľko, že ide síce o dedičnú poruchu spracovania žlčového farbiva -bilirubínu (nie bileho rubínu, aby si niekto nemyslel, že sa tu bavíme o víne). Medikamentózna liečba ani iné dietne opatrenia nie sú potrebné. Vaše dieťa síce uvedenú poruchu asi bude mať tiež, ale tehotenstva ani následkov hyperbilirubinémie ani u Vás (ani v tehotnosti) a ani u Vášho budúceho potomka sa obávať nemusíte. Porucha nemá žiaden vplyv na vývoj plodu ani nepoškodzuje pečeň a neskracuje život. Môžete s ňou žiť ako zdravý človek.

Číslo otázky:4/2003-PEC
Predmet: hepatitida
Dátum: 18. mája 2003 17:39

Dobry den, chcela by som sa opytat, ako sa da zistit hepatitida A a B, ked chyba jeden z hlavnych priznakov-zozltnutie koze a oc. bielkov? Pecenove testy vraj mozu byt aj normalne (tzv.zdravi nosici), odhali teda hepatitidu spolahlivo iba pozitivita na HbsAg?  Dakujem Anetta

ODPOVEĎ: Milá Anetta, infekčná hepatitída môže prebiehať aj bez žltačky (ikteru), tejto forme hovoríme anikterická. Ak je imunitný systém postihnutého človeka dostatočne silný a vírus naopak slabý, stretnutie sa s vírusom hepatitídy sa môže prejaviť len zistením protilátok  alebo antigénu  v krvi daného jedinca. Tzv. zdraví nosiči napr. HBsAg sú takí jedinci, ktorí buď prekonali infekčnú hepatitídu  B, alebo sa stretli s  jej vírusom  bez toho, aby o tom vedeli (napr. sa infikovali HBsAg pozitívnou krvou alebo pohlavným stykom s HBsAg pozitívnym partnerom, pričom ani on o tom, že je HBsAg pozitívny nemusí vedieť). HBsAg pozitivita sa obyčajne zistí náhodne napr. pri darovaní krvi alebo inom vyšetrení (napr. u žien v rámci prehliadky tehotnej),  pri ktorom je potrebné zistiť aj  to, či pacient  v minulosti neprekonal žltačku. U tzv. asymtomatických nosičov HBsAg pečeňové testy môžu
byť naozaj v norme. Stav je treba ale bližšie špecifikovať (určiť, či ide o akútnu resp. chronickú  hepatitídu alebo len o asymptomatické nosičstvo sa len z pozitivity HBsAg nedá. Treba doplniť ďalšie markery hepatitídy B, a síce antiHBs, antiHBc, antiHBe a HBeAg. Podľa toho, ktorý marker je spolu s HBsAg pozitívny a podľa aktivity pečeňových testov sa bližšie zistí aktuálny stav, teda či ide o hepatitídu alebo len o nosičstvo HBsAg. U niektorých HBsAg pozitívnych asymptomatických ("zdravých") nosičov môže niekedy dôjsť aj k tzv. spontánnej sérokonverzií na HBsAg negativitu. To sa stáva u tých, ktorí majú dostatočne vybavený imunitný systém. Asymptomatickí nosiči by mali byť tiež pravidelne sledovaní gastroenterológom, hepatológom alebo infektológom. Pacíenti HBsAg pozitívni s príznakmi chronickej hepatitídy B by mali byť vyšetrení a liečení na špeciálnych pracoviskách, kde sa presne diagnostikuje  (aj za pomoci odberu vzorky z pečene), v akom stave sa ich pečeň nachádza a prípadne sa začne liečba interferónom, v ktorej potom môžu pokračovať v domácom prostredí.

Číslo otázky: 5/2003-PEC
Predmet: pečeňová dieta

Dátum: 25. mája 2003 12:35

Prosim o zakladnu informáciu, v com spočíva pečeňová dieta. Syn (22 rokov) má zväčšenú pečeň - po absolvovaných lekárskyskych testoch a lekárka mu odporučila dietu. V tom okamihu syn prestal o tom komunikovat a ja neviem v com spočiva ta dieta a ake následky moze mat nerešpektovanie tohto odporučenia. Tak mam strach z buducnosti. Prosím pomozte mi radou. Dakujem K.

ODPOVEĎ: Vážená pani Lýdia, škoda, že  nepíšete či Váš syn absolvoval gastroenterologické alebo hepatologické vyšetrenie. Hoci pečeňová dieta je v hrubých rysoch pri každom postihnutí pečene zhruba rovnaká, predsa len má svoje špecifiká podľa  druhu a štádia ochorenia, v ktorom sa pacient momentálne nachádza. V skratke možno konštatovať, že pri  ochoreniach pečene sa pacient musí vyhýbať konzumácií takých potravín a vystavovaniu sa takým vplyvom, ktoré sami o sebe vedú k poškodeniu pečene aj u zdravého  jedinca, a o ktorých je to všeobecne známe (napr. alkohol, nadmerný konzum živočíšnych tukov, užívanie látok a liekov, poškodzujúcich  pečeň).  V diete treba uprednostniť konzumáciu bielkovín a cukrov, obmedziť tuky a vylúčiť už spomínané  toxické látky, najmä alkohol.  Odporúčam Vám, aby syn absolvoval niektoré z vyššie  uvedených vyšetrení, kde mu  podľa typu poškodenia pečene lekár presne vysvetlí aj dietu, ktorú by mal dodržiavať.

Číslo otázky: 6/2003-PEC
Predmet: Prosba o pomoc

Datum: 4. augusta 2003 16:27

Dobry den pan doktor. Prosila by som Vas o pomoc.
Pohlavie: zena
Vek: 24
Zamestnanie: reerent v cestovnej kancelarii
Stav: slobodna
Deti: bezdetna
Vaše ťažkosti:
- 5 mesiacov uzivam liek Reductil 10mg na znizenie hmotnosti a pri poslednom krvnom vysetreni mi zistili zvyseny bilirubin. Nikdy predtym som s tym problemy nemala. Neviem, ci je to sposobene stravovanim, ktore je velmi nepravidelne a prevazne sucha strava alebo nejakym ochorenim, pripadne tymito liekmi.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky:
Enzymy: Refer. hodnoty:
AST (A) 0,27 ukat/l 0,01 - 0,53
ALT (A) 0,22 ukat/l 0,01 - 0,52
ALP (A) 0,81 ukat/l 0,70 - 1,67
GMT (A) 0,12 ukat/l 0,10 - 0,90
Lipidove parametre:
Cholesteroli (A) 3,36 mmol/l 4,00 - 5,20
TGL (A) 0,51 mmol/l 0,10 - 1,92
VLDL Cholesterol 0,23 mmol/l 0,27 - 0,99
Glukoza 4,7 mmol/l 4,2 - 6,2
Bilirubin celkovy (A) 21,7 umol/l 1,7 - 20,5
Bilirubin priamy (A) 3,4 < 3,4
Vaša doterajšia liečba: (názvy liekov)
- uzivam preventivne LIV 52 (asi 4 mesiace)
Iné aktuálne ochorenia:
- znizena cinnost stitnej zlazy
- alergia (pelova, kozmetika)
- ekzem
- problemy s travenim (spomalene vyprazdnovanie -
hlavne cez zimne obdobie, obcasne bolesti zaludka a dvanastnika)
- hlieny v stolici (kolonoskopicke vysetrenie negativne) Za pomoc vopred ďakujem.
S pozdravom DADA

ODPOVEĎ: Milá Dada, uvedené hodnoty bilirubínu sú len mierne nad hornou hranicou normy. Ak sa zistia opakovane, možno predpokladať, že ide o tzv. benígnu hyperbili- rubinémiu (najskôr M. Gilbert). Ostatné Vaše vyššie popísané vyšetrenia svedčia najskôr pre funkčnú poruchu vyprázdňovania tráviaceho traktu (dráždivý žalúdok a dráždivé hrubé črevo). O nich si prečítajte v častiach Funkčné poruchy tráviaceho traktu a Syndróm dráždivého hrubého čreva.

Číslo otázky: 7/2003-PEC
Predmet: zvyseny bilirubin
Dátum: 21. septembra 2003 16:44

Dobry den pan doktor, na internete som si precitala par clankov ohladom zvysenych hodnot bilirubinu, avsak mam otazku. Pred 2 mesiacmi som skoncila 8 mesacnu chemoter.liecbu ABVD (diagnoza C81 Hodgkin), som v kompletnej remisii. Pocas liecby som mala pecenove testy normal. hodnoty, teraz mi vsak poskocil bilirubin celkovy na 38. Lekar vravel, ze zatial sa netreba znepokojovat. Chcem sa spytat, co takato hodnota znamena, ci to moze byt vplyvom terapie, a co mozem robit aby sa hodnota dostala do normalu. Dakujem za odpoved. mk

ODPOVEĎ: Vážená pani Marta, ak ste mali pred chemoterapiou hodnoty biliruibínu v norme a po nej došlo k jeho miernemu zvýšeniu, naozaj nemusíte mať obavy, ak sú pčeeňové testy v norme. Sú tu možné tri možnosti. Buď premenu (metabolizmus) bilirubínu ovplyvnila chemoterapia (ktorá mohla znížiť hladinu enzýmu, ktorý je potrebný na metabolizmus bilirubínu alebo mohla vyvolať jeho čiastočné  znefunkčnenie. Treťou  možnosťou asi najpravdepodobnejšou môže byť to, že trpíte na tzv. benígnu hyperbilirubinémiu, ktorá sa manifestovala po chemoterapií. V prípade pretrvávania vyšších hladín bilirubínov je treba tiež vylúčiť rozpad červených krviniek (tzv. hemolýzu). Predpokladám však, že toto určite u Vás sleduje lekár, ktorý Vám chemoterapiu podáva.

Číslo otázky: 8/2003-PEC
Predmet: otazka

Dátum: 23. októbra 2003 19:36

Dobry den, chcel by som sa na Vas obratit s problemom. V januari t.r. som bol na operacii nosnej prepasky a ked mi robili predoperacne vysetrenia tak vacsina z nich bola uplne v poriadku az na pecenovu hodnotu ALT- 1,67. Co bolo dost vysoke. Odvtedy sa hodnota postupe znizovala, lebo som bral Flavobion, nasledne Esentiale Forte a asi po 2 mes. prestavke beriem Lagosa. Pri poslednom septembrovom odbere bolo ALT 0,78. Ziade subjektivne potiaze nemam. Problem tu ale isty je, ktory by som chcel vylucit. Asi pred dva a pol rokmi som mal dost tazke a stresove a frustrujuce obdobie a psychicky som na tom nebol najlepsie. Asi rok som bral Zoloft. V tom obdobi ked som sa citi strasne psycho-somaticky zle a robili mi odbery ALT bolo okolo 0,5 t.j. v norme. Ak som pozeral dalsie zaznamy mierne sa zvysilo asi po 5 mesiacoch na 0,85. V obdobi ked mi nahodou zistili hodnotu 1,67 som uvedeny liek nebral uz asi rok. Pol roka predtym som vsak zacal citit nadmernu unavu a vycerpanie, pricom z prace to nebolo nakolko tam nemam ziaden stres a pracujem tolko kolko sa mi chce. Unava bola dost velka a mal som dojem, ze fungujem asi tak na 30-40%. Lekar mi tvrdil, ze je to psychickeho povodu, ale ziaden endogenny ani exogenny faktor ktory by ma psychicky rozkolisal tam nebol. Povedal by som, kedze pracujem s ludmi,tak az nasledne na to sa zacal vytvarat kruh, ktory sa tocil>unava-nizky vykon-nizka sebadovera- psychika .Opat sme nasadili Zoloft, ktory beriem aj teraz, a mozno pricina bola niekde inde, nakolko niektore virusove alebo zapalove ochorenia pecene clovek ani nemusi vediet, ze ich ma, a moze ich prekonavat bez vedomia. Prosim Vas ake vysetrenia by som mal absolvovat, ktore by mohli objasnit, pricinu toho preco bola tato hodnota taka vysoka. Alkohol nepijem vobec, nefajcim, stravujem sa primerane. Mam 26 rokov. Teraz cakam na vysledok ser. vys. virusovej hepatitidy C, B je v poriadku aj serove Fe .  Je mozne to, ze uvedena nadmerna unava a vycerpanie, ktore mali vplyv na moje osobne aj pracovne fungovanie mohli byt aj dosledkom pecene - zapal,infekcia alebo pod.? Vopred Vam dakujem za Vasu odpoved a ak by ste mali este nejake doplnujuce otazky rad Vam n ne poslem odpoved. B.

ODPOVEĎ: Nakoľko momentálne je Váš stav vo vyšetrovaní, konečná diagnózu, teda presnejšie určenie príčiny možného poškodenia pečene je možné stanoviť až po ukončení tzv. diferenciálno-diagnostického procesu. Váš lekár, ktorý Vás na pečeň vyšetruje a lieči iste robí maximum, ale pokiaľ nemá všetky výsledky vyšetrení ani on Vám presnejšie nepovie, čo mohlo spôsobiť zvýšenie ALT.  Preto trpezlivo vyčkajte na závery plánovaných vyšetrení a dôverujte svojmu lekárovi. Moje úvahy na základe Vašich vyššie uvedených informácií by preto mohli byť len teoretické a zavádzajúce.

Číslo otázky: 9/2003-PEC
Predmet: Hyperbilirubinemie

Dátum: 10. decembra 2003 20:35

Vážený pane doktore, na Ústavu leteckého zdravotnictví se budu ucházet o získání zdravotní způsobilosti 1. stupně. Je nějaká možnost zajistit, aby nepřišli na to, že mám Gilbertovu chorobu (tedy abych měl v době měření bilirubin v normě)? Co třeba opalování na slunku?  Dále bych se chtěl zeptat, co je pravdy na tom, že Gilbertova choroba, která postihne lidi v pubertě postupně odezní? Říkal mi to jeden lékař (chirurg). Děkuji mnohokrát za odpovědi. Jan

ODPOVEĎ: Milý Jan, odpovedať na prvú časť Vašej otázky by asi bolo odo mňa neetické. Gilbertova choroba si nevyžaduje špeciálnu liečbu, ale ak sú hodnoty celkového bilirubínu nad 50 umol/l, u niektorých citlivých pacientov sa môžu prejaviť známky únavy, tlaku pod pravým rebrovým oblúkom ako pri funkčných poruchách trávenia. V  ČR je registrovaný preparát, ktorý sa používa pri takýchto stavoch na zníženie hladiny bilirubínu. Gilbertova choroba je dedičná celoživotná porucha metabolizmu bilirubínu a vekom nemizne.
ROK 2004
Číslo otázky: 1/2004-PEC

Predmet: Otazka
Dátum: 24. januára 2004 15:19

Vazeny pane doktore, nahodou jsem narazil na Vasi internetovou stranku a tak jsem si rekl " zeptam se" Mel jsem v zivote 3x zloutenku a cely zivot jsem uzival Lipovitan. Ten se uz bohuzel nedela a jsou k dostani Flavobion a Essentiale forte. Rad bych, kdyby jste mi poradil, ktery z techto dvou leku je lepsi nebo jestli existuje jeste neco jineho. Mnohokrat Vam dekuji predem za odpoved. P.S. Pracoval jsem v Praze na histologii u Karlovy univ. jako technicky asistent u elektronoveho mikroskopu. Ted ziju uz 23 let v Nemecku a Rakousku. Je mi 63 let. Srdecne pozdravuji.  Jiri R.

ODPOVEĎ: Vážený pán Jiří, užívanie liekov na pečeň u Vás záleží od jej momentálneho stavu a typu žltačky, ktoré ste prekonali. Ak nechodíte po prekonaní žltačky na pravidelné kontroly, znamená to buď to, že ste úplne v poriadku a potom nemusíte užívať žiadne lieky na pečeň alebo sa sledovanie zanedbalo. Radím Vám nechať si urobiť pečeňové testy u svojho ošetrujúceho lekára vrátane testov na žltačku (HBsAg a antiHCV). Ak budú výsledky negatívne, lieky brať nemusíte, ak budú pozitívne, mali by ste absolvovať buď gastroenterologické alebo hepatologické vyšetrenie, po ktorom sa rozhodne o ďalšom postupe.   

Číslo otázky: 2/2004-PEC
Predmet: Unava a pečeňové testy

Dátum: 18. marca 2004 17:07

Vážený pán doktor, dovolim si obrátiť sa na vás so svojim problémom: mám 39 rokov, vydatá, jedno dieťa 3,5r narodené predčasne SC (môj vysoký krvný tlak). Som obézna. Pracujem ako samoživiteľka. Od polovice tehotenstva sa sústavne liečim na vysoký tlak. Užívam Concor, 5mg 1x denne, rhefluin obden. Okrem toho mám problém s vysokým cholesterolom (5,7- 7, momentálne 6,7), triglyceridmy (3,5- 7, momentálne 3,32), kyselinou močovou (momentálne 502). Cholesterol a kyselinu mocovu som sa snazila ovplyvnit stravou, užívala som iba milurit. Pri poslednom odbere mi zistili zvysene hodnoty pecenovych testov AST 1,3 (norma<0,6) ALT 1,62 (<0,7) A Amylaza 2,18 (<1,67)  V podstate od porodu, ale najviac posledne 3 mesiace citim nekonecnu unavu. Pri zjedení ľubovoľného ovocia ma okamžite začína páliť jazyk (alergiská reakcia?). Niekedy mám pocit, že ma svrbí celé telo, na veľa miestach mám exem. Rada by som hovorila aj o nemožnosti schudnúť, ale to je možno iba otázka mojej nedisciplinovanosti. Radikálne sa snažím meniť jedálny lístok, ale trochu mi robí problém nájsť také potraviny, ktoré by vyhovovali aj cholesterolu, aj kyseline močovej aj pečeni. Priznavam, že som asi týždeň skúšala jesť iba zeleninu a chlieb a môj subjektívny pocit bol, že mi je lepšie. Moja otázka je: Sú hodnoty pečeňových testov v súvislosti s vyššie opísanými príznakmi závažné, aby som začala podstupovať nejaké hlbšie lekárske vyšetrenia? Alebo sú to iba bežne zvýšené hodnoty, ktoré sa dajú upraviť stravou. Vedeli by ste mi poradiť stránky, na ktorých by som sa mohla dozvedieť niečo bližšie o dietach pri vyššie uvedených problémoch? Ďakujem za odpoveď
Rada by som sa podpísala plným menom, len neviem, či sa otázka tak ako je, nezjaví na webe. S pozdravom Dagmar

ODPOVEĎ: Vážená pani Dagmar, aj keby ste sa boli podpísali plným menom, odpovede uverejňujem zásadne bez osobných údajov, takže nemusíte mať obavy, že by Vás tu niekto spoznal. Ale teraz k Vašim problémom. Predpokladám, že mierne zvýšené hladiny pečeňových testov súvisia so stukovatením pečene (tzv. steatózou), ktoré je druhotne zapríčinené Vašou nadváhou, ktorá je zase najskôr príčinou zvýšených hladín tukov. je to bludný kruh, ktorý môže preťať len Vy sama. Ak ste už skúšali, ako píšete, vyššie uvedenú dietu, mali by ste v nej pokračovať, možno pod vedením skúseného odborníka. Druhým Vašim problémom ako asi správne píšete, bude pravdepodobne potravinová alergia (za účelom spresnenia diagnózy bude treba absolvovať alergologické vyšetrenie). Radím Vám okrem alergológa, navštíviť prípadne aj gastroenterológa (k obom odborníkom potrebujete odporúčanie svojho praktického lekára) prípadne si nechať urobiť aspoň  sonografiu pečene. Ak sa potvrdí stukovatenie pečene, potom skúste držať redukčnú dietu a po 3 mesiacoch si nechajte skontrolovať pečeňové testy a hladiny tukov v krvi a ak budete dietu držať zodpovedne, budete sa cítiť lepšie, zmizne Vám únava a upravia sa aj uvedené patologické laboratórne parametre. V diete však potom bude treba pokračovať dlhodobo. Viac sa o obezite aj o zdravej výžive dočítate práve tento piatok (190304) na našej partnerskej stránke
Číslo otázky: 3/2004-PEC
Predmet: zníženie hladiny bilirubínu
Dátum: 21. marca 2004 15:35

Vážený pán doktor,
rád by som sa opýtal, či existuje liek na zníženie bilirubínu. Podľa mojich informácii je napr. v túto chviu najlepším liekom proti Gilbertovému syndrómu ZIXORIN, (Flumezinolum), kt. vyrába Gedeon richter - maďarská firma (www.farmo.ru. alebo www.richter.sk, ktorý je možno kúpiť v Rusku - údajne je to výborný liek a v mnohých prípadoch preverený. Ďalej by som sa rád opýtal na liek Simepar, kt. vyrába Mepha Pharma AG, Švajčiarsko. A taktiež na LIV. 52 kt. vo väčších dávkach údajne tiež znižuje bilirubín (www.himalaya.sk). Je vôbec na Slovensku nejaký liek špeciálne na zníženie bilirubínu v krvi?

ODPOVEĎ: Gilbertov syndróm (alebo choroba) je síce dedičné ochorenie, ale pacientovi z neho nehrozí prakticky žiadna komplikácia. Liečiť ho v podstate nie je potrebné. Liečba rôznymi preparátmi, znižujúcimi hladinu bilirubínu v sére je účinnaá len vtedy, ak sa uvedený liek berie, po jeho vysadení sa hladiny bilirubínov vracajú na pôvodnú zvýšenú hladinu. Zyxorin hladinu bilirubínov znižuje len počas jeho užívania a Simepar ani LIV52 nemajú na liečbu Gilbertovej choroby žiadny trvalý vplyv.
Číslo otázky: 4/2004-PEC

Predmet: neuvedený
Dátum: 14.mája 2004 20:14
Pán doktor, rád by som sa opýtal, či je dostať Zixoryn aj na Slovensku? Má nejaké vedlajšie účinky? Ešte by so sa rád opýtal či zvyšujú bilirubín niektoré jedlá, prípadne ktoré ho znižujú. Za odpoveď vopred ďakujem

ODPOVEĎ: Registrácia uvedeného prípravku na Slovensku nebola obnovená, u nás je teda nedostupný. S uvedeným prípravkom nemám skúsenosti takže k jeho vedľajším účinkom sa neviem vyjadriť. Hladina bilirubínu, či už konjugovaného alebo nekonju- govaného, od druhu prijatej potravy nie je závislá. Súvisí skôr s množstvom jedla, ktoré pacient v jednej porcií skonzumuje a či je v čase odberu krvi nalačno alebo nie. Hladina nekonjugovaného  bilirubínu sa pri M. Gilbert zvyšuje po dlhodobom lačnení.   
Číslo otázky: 5/2004-PEC

Predmet: hepatitída c
Dátum: 21. mája 08:54

Dobrý deň, mám 45 rokov, pracujem ako predajca. Veľa cestujem , aj do zahraničia. Som vydatá , mám dve deti, rodené boli normálne, pri druhom pôrode som dostala transf. krvi. V októbri minulého roka som mala problémy s kĺbikmi na prstoch rúk, vytvoril sa mi opuch a preto som navštívila lekára. Pri vyšetrení krvi som mala latex 121 IU/ml, lekár ma odporučil na reumatológiu. Tu mi v novembri 2003 urobili kompletnejšie vyšetrenie krvi a tiež vyšetrenie pohybového syst. Výsledok - bez závažnejších zmien pohyb.systému. Výsledky krvi boli v novembri 2003:v januári 2004 AST 2,08...1,32, ALT 2,60...1,69 GMT 1,64...1,26. Lekár ma doporučil hepatológovi, po vyšetrení vo februári 2004 po testoch , ktoré nemám k dispozícii / sú v ambulancii hepatológa/ som sa dozvedela, že mám hepatitídu c a treba urobiť ďalšie testy. Odvtedy mi testy robili 2x /v marci a v apríli/ dozvedela som sa, že testy sa robia cez farm. firmy, ktoré prípravky na liečbu vyrábajú a liečba je finančne náročná. Od posledného vyšetrenia sú tri týždne , cítim sa vyčerpaná, nervózna, pre každú hlúposť sa rozplačem. Neviem či to spolu súvisí ale počas dňa ma nesmierne nafukuje. Na stravu si dávam pozor, za 3 mes. som schudla som 3 kg. Okrem toho ma bolia oči, mám popraskané žilky. Čítala som , že po pol roku sa neliečená hepatitída c dostáva do chronického štádia. Prečo príprava liečby trvá tak dlho, čo mám robiť? Taktiež neviem ako sa mám chovať voči svojej rodine, informácie o možnosti nákazy som získala z internetu, bojím sa aby som im neublížila.Povedala som to iba manželovi, ktorý nechce veriť že sa môže odomňa infikovať aj bozkávaním.  Vopred Vám ďakujem za radu.  Lenka

ODPOVEĎ: Vážená pani Lenka, Vaša psychická reakcia na správu o možnej hepatitíde C je pochopiteľná lebo žijete v neistote, čo bude ďalej. Myslím si, že v prvom rade by Vás mal uľudniť Váš hepatológ a odpovedať Vám na Vaše otázky. Je totiž veľmi dôležité aj z hľadiska prenosu infekcie aj z hľadiska prognostického, či ide o akútnu, chronickú infekciu alebo len o nosičstvo po prekonaní nepoznanej hepatitídy C. Tiež je dôležité, či tzv. vyhľadávací (skríningový) test na hepatitídu C (tzv. antiHCV) ak bol pozitívny, bol ešte overený špeciálnou veľmi citlivou metódou, ktorá sa volá PCR (HCV RNA PCR). Predpokladám, že teraz čakáte práve na tento výsledok. Dovtedy, kým sa situácia nevyjasní sa k svojmu okoliu naozaj musíte správať tak, ako keby ste boli infekčná. Hepatitída C sa prenáša, najmä krvou. Prenos pohlavným stykom je menej častý, ale možný, odhaduje sa že asi 5% infikovaných sa nakazilo týmto spôsobom. Prenos slinami je síce možný, (v USA bol popísaný prípad prenosu hepatitídy C uhryznutím človeka, človekom pri bitke ale priamy dôkaz, že išlo o prenos slinami podaný nebol). Opatrnosť do vyjasnenia Vašej situácie je však namieste. V prípade, že PCR bude u Vás pozitívna, Váš hepatológ iste urobí všetko potrebné a odošle Vás do špecializovaného centra na liečbu infekčných hepatitíd. Viac sa o tejto problematike dozviete aj na našej partnerskej stránke, kde v rubrike Mám problém nájdete aj moje odpovede na túto tému.
Číslo otázky: 6/2004-PEC

Predmet: pecenove testy
Dátum: 22. mája 2004 00:15

Som muz 21rocny student slobodny! Bol som si urobit pecenove testy u troch hodnot boli zvysene! ALT-1.06; GMT 1.12; CHOL 5.82! su tie hodnoty zvysene vyrazne? chcel by som sa opytat co to znamena aku mam mat dietu alebo co mi odporucate? o mesiac som objednany na hepatologicke vysetrenia! myslite ze to moze byt aj s pitia alkoholu uzivam ho nadmerne asi 5 rokov! ( navstevujem uz psychologa)! Budem moct aj v buducnosti pit aspon pivo? citim nejaky tlak smerom von pod pravym rebrom! co mi budu na hepatologii robit? je to bezbolestne?  za odpoved velmi pekne dakujem! ( moj text mozte aj zmenit ako uznate za vhodne, ak je potrebne vediet o tazkostiach viac ochotne napisem staci napisat na mail)

ODPOVEĎ: Milý Marek, hodnoty pečeňových testov a cholesterolu, ktoré uvádzate, sú zvýšené len mierne, ale veľmi pravdepodobne súvisia s Vašou životosprávou. Za účelom spresnenia Vašej diagnózy (poškodenia pečene) Vám najskôr možno na hepatológií doplnia ďalšie krvné testy a urobia sonografiu. Je možné, že Vám podľa týchto výsledkov navrhnú punkciu pečene, čo je odber pečeňového tkaniva pomocou tenkej ihly cez medzirebrový priestor vpravo. Vyšetrenie nie je bolestivé a trvá len niekoľko minút (samotný vpich je otázkou sekúnd). Hopci na spresnenie diagnózy pečeňových ochorení existujú ak iné vyšetrovacie metódy, u Vás pravdepodobne nebudú potrebné. je však veľmi dôležité úplne prestať s konzumom alkoholu a mastných jedál. Pivo v budúcnosti možno áno, ale jedine bezalkoholické, aj to s veľkým výkričníkom.  Všetko závisí od Vášho postoja k chorobe a pevnej vôle. Držím Vám palce !  
Číslo otázky: 7/2004-PEC

Predmet: Zvysene pecenove testy
Dátum: 2. júna 2004 14:31

Dobry den pan doktor. Chcela by som Vas pekne poprosit o radu.
Pohlavie: zena
Vek: 27
Zamestnanie: sedave, v kancelarii
Deti: bezdetna
Stav: slobodna
vyska/vaha: 160/53
Moje tazkosti: V maji tohoto roku mi moj kozny lekar robil vysetrenie, kde mi zistil infekciu Uraplasma urealyticum. Predpisal mi antibiotika (aj pre mojho partnera) Doxyhexal na 3 tyzdne, ale este pred zahajenim liecby mi spravil krvne odbery. Vysli mi zvysene pecenove testy, konkretne: AST: 0,85, ALT:1,32. Testy zopakoval o dva dni + GMT, ALP, HBsAg, Anti HCV, Anti EBV, Paul-Bunnel. AST a ALT boli opat zvysene, aj ked o nieco menej a ostatne vysledky boli negativne. Bolo som aj na sono brucha, kde bola pecen podla pani doktorky v poriadku. Pani doktorka mi predpisla na tri tyzdne vitaminy Essentiale forte 3x1 s tym, ze za tri tyzdne sa testy zopakuju a az podla nich sa zahaji ta antibiotikova liecba. Chcela by som sa pan doktor opytat z coho by som mohla mat zvysene pecenove testy, ked este v marci tohoto roku mi boli robene (koli antikoncepcii) a boli v poriadku (kazdy rok mi boli vzdy robene koli antikoncepcii a boli v poriadku). V aprili som antikoncepciu vysadila (za ucelom otehotnenia) a po mesiaci boli zvysene. Stravujem sa zdravo, alkohol nepijem. Akurát som dva dni pred odberom krvi bola na oslave, kde som zjedla trochu husaciny s loksami (alkohol nie). Mohlo prave toto sposobit zvysenie hodnot ALT a AST? Inac si to neviem vysvetlit, kedze od narodenia som mala vysledky pecen. testov ukazkove. Este by som chcela doplnit, ze som v minulosti prekonala infekcnu mononukleozu. Moze to aj s tym suvisiet? Mala by som dodrziavat nejaku specialnu dietu? Dakujem Vam velmi pekne za Vas cas. S pozdravom Denisa

ODFPOVEĎ: Milá Denisa, príčin zvýšenia pečeňových testov môže byť celý rad. Na Vašu otázku nemožno odpovedať jednoznačne. Čo bolo príčinou zvýšenia testov u Vás, momentálne neviem. Jedno je však isté, že zvýšenie, ktoré popisujete nie je významné a nemusí znamenať vážne poškodenie pečene. V podobných prípadoch sa treba držať odporúčaní z nedávno vydanej knižky Doc. Hrušovského "Praktická hepatológia", kde na str. 29 píše: "Pri mierne zvýšenej aktivite ALT neordinujeme lieky, ale vyšetrenia".  Predpokladám, že výsledky ďalších ordinovaných testov ešte nemáte. Ďalší postup bude veľmi významne záležať od ich výsledkov. Pokiaľ ich dostanete, stačí vynechať mastné jedlá, alkohol a neužívať lieky, ktoré by mohli poškodzovať pečeň. Či zvýšenie pečeňových testov mohla spôsobiť Vami uvádzaná strava je ťažké povedať úplne jednoznačne. Nedá sa to ani vylúčiť ani potvrdiť.
Číslo otázky: 8/2004-PEC

Predmet: cirhoza pecene
Dátum: 9. júna 2004 21:15

Dobry den, Pan doktor chcela by som sa informovat o cirhoze pecene..Moja matka ma 49 rokov a zistili jej tuto chorobu.Absolvovala vela vysetreni a momentalne je v kritickom stave,pretoze stale vracia a a nic poriadne neje,zobrali jej krv s tym ze sa uvidi ake budu vysledky a podla toho ju prijimu do nemocnice,ale mne sa to zda,ze I tak by mala absolvovat pobyt v nemocnici..jej doktorka mi povedala,ze jedina moznost je iba uzivat lieky a pravidelne kontroly,alebo transplantacia pecene..je to pravda?prosim o radu.dakujem

ODPOVEĎ: Žiaľ, ošetrujúca lekárka Vašej matky má pravdu. Cirhóza pečene však nie je ochorenie, ktoré sa u pacienta vyvinie zo dňa na deň. Je to konečné štádium chronického, najčastejšie infekčného alebo iného veľmi závažného postihnutia pečene. V prvom rade je potrebné u Vašej matky určiť príčinu (ak sa dá), ktorá k cirhóze pečene viedla a podľa toho prípadne upraviť liečbu. Základná liečba je však bez ohľadu na pôvod cirhózy v podstate rovnaká. Hospitalizácia je u cirhotika potrebná väčšinou z dvoch dôvodov - ak je potrebné určiť presnú príčinu cirhózy alebo ak došlo k jej zhoršeniu (ak zlyháva pečeň a/alebo sú prítomné mimopečeňové komplikácie základného ochorenia). Ak sa chcete o cirhóze pečene dočítať viac, použite prosím ktorýkoľvek dobrý vyhľadávač. Článkov, zrozumiteľných aj pre laikov je o cirhóze pečene na internete naozaj dosť.
Číslo otázky: 9/2004-PEC

Predmet: nekonjugovaná hyperbilirubinémia
Dátum: 18. augusta 2004 14:21

Váž. pán doktor, dovolím si obrátiť sa na Vás ako skúsného odborníka v oblasti gastroenterológie s problémom našej skoro 15 ročnej dcéry. Po očkovaní - 3. dávka Twinrixu do 2 hod.dostala teplotu a ožltli jej skléry a koža. Pred očkovaním nebola prehliadnutá až pri zvýšení teploty a ožltnutí sme zistili, že má silno prekrvené hrdlo. Nakoľko do tejto doby nemala žiadne problémy okrem potravinovej alergie, pripísali sme laicky tento stav oslabenej imunite pred očkovaním. Po hospitalizácii bola prepustená s dg. :nekonjug.hyperbilirubinémia. Prepúšťacia správa ( príloha gr1.jpg). Serológie sú poriadku. Avšak o mesiac neskôr bola opätovne hospitalizovaná, nakoľko zvracala, mala teplotu a ožltlé skléry. (príloha gr2.jpg). Do 24 hod zažltnutie zmizlo. Po vyšetrení v detskej GEA bola prepustená s dg.: nekojug.hyperbilirubinémia - v.s.M.Gilbert (príloha gr3.jpg). Podotýkam, že v rodine ani po predkoch z obidvoch strán sa žiadne takéto ochorenie, alebo ochorenie pečenie nevyskytlo. Nakoľko kontrola má byť až o 2 mesiace, čo sa zdá byť dlhdá doba, prosíme o radu ako ďaľej postupovať, nakoľko máme obavy, aby sa niečo nezanedbalo. S pozdravom Dodo

ODPOVEĎ: Na základe vykonaných vyšetrení môže ísť skutočne o M. Gilbert  Vaše obavy nateraz nie sú namieste, odporúčam Vám riadiť sa radami detského gastroenterológa. V prípade akéhokoľvek zhoršenia zdravotného stavu dcéry sa s ňou objednajte na kontrolu skôr.  

Číslo otázky: 10/2004-PEC
Predmet: pankreatitida
Dátum: 25.augusta 2004 10:49

Dobry den - bola mi diagnostikovana chronicka hepatitida a chronicka pankreatitida. Bilirubin je stale zvyseny a pohybuje sa v rozmedzi 25 - 50 , amilazy su zvysene len obcasne.Uzivam flavobion a ked treba aj pankreolan .Z vysledkov krvi nebol zisteny ani jeden typ prekonania hepapitidy A,B,C.Co moze byt pricinou stale zvyseneho bilirubinu ? Pri laparoskopii boli zistene len minimalne zmeny na peceni. Aj po kratkej fyzickej namahe pocitujem unavu - ma to suvis s mojou diagnozou ? Rad by som vedel ci tieto dva diagnozi spolu suvisia ,co je postihnute pecen , pankreas alebo obidva organy? Chcel by som vediet co najviac o tejto diagnoze,liecbe,prognoze. Dakujem .peter

ODPOVEĎ: Milý Peter, z údajov, ktoré ste uviedli vo svojej otázke je pravdepodobné len jedno, a síce, že u Vás ide o niektorú z benígnych hyperbilirubinémií, najskôr M. Gilbert  To je však tiež potrebné ešte asi dodiagnostikovať. Ak Vám boli laparoskopicky zistené "minimálne zmeny na pečeni", tieto mali byť overené histologicky, potom by sa dalo vyjadriť aj k zvýšeniu hladín bilirubínu aj k tomu, či vôbec máte hepatitídu a akú. Zvýšenie hladín amyláz "len občas", tiež o pankreatitíde nič nehovorí. Váš stav si vyžaduje spresnenie diagnóz na špecializovanom pracovisku (gastroenterologickej alebo internej klinike) kam Vás môže odoslať Váš gastroenterológ.
Číslo otázky: 11/2004-PEC

Predmet: veľmi vysoké hodnoty pečene
Dátum: 3. októbra 2004 16:28

Prosím Vás, o radu o vyliečení pečene
Muž, 21 rokov, vysokoškolák, slobodný, vážim 105 kg, cvičím 4 roky
Bral som druhý krát steroidy na zvečšenie svalovej hmoty. Naposim, Bionabol tá istá účiná látka Methandienon. Prvý bol Naposim- Rumunsko a nič sa mi nestalo potom po 3 mesiacoch som začal brať Bionabol- Bulharsko v polovici brania som skončil lebo sa mi natiahol brušný sval o 2 mesiace som zas začal brať bionabol a dávkoval som este menej ako sa malo a len pri začínaní po týždni som dostal vysoké horúčky a stále som vracal a preháňalo ma. Išiel som do nemocnice a tam mi povedali, že mám veľ mi vysoké hodnoty ALT a AST čítal som, že sa to môže o trochu zvíšiť ale mne sa to teraz zvíšilo až na ALT 22. Po vysadení po 2 dní som prestal vracať, ale stále ma preháňa. Doktor mi predpísal ibuprofen na zníženie teploty. Mám menšiu horúčku drží sa okolo 37. Vráti sa mi to na normu a budú stoho následky? Sú na to nejaké lieky? Poraďte mi prosím. Ďakujem

ODPOVEĎ: V prvom rade Vám musím povedať, že naša poradňa tu nie je pre urgentné stavy ako je ten Váš. Preto je možné, že moja odpoveď už nebude pre Vás aktuálna. Napriek tomu, pri takto enormne zvýšených hodnotách pečeňových testov (transamináz) je v prvom rade potrebné vylúčiť akútnu infekčnú hepatitídu. Preto čo najskôr zájdite znova do nemocnice alebo požiadajte svojho praktického lekára o odoslanie na infekčné oddelenie. O následkoch debatovať dnes by bolo predčasné.
Číslo otázky:12/2004-PEC

Predmet: hemangiom na pečeni
Dátum: 7. októbra 2004 14:00

Dobrý deň, volám sa Soňa, mám 30 rokov, 1 dieťa, vydatá, pracujem v súkromnej firme ako obch. asistentka, deklarantka. Pred mesiacom som začala pociťovať popichávanie, pobolievanie na pravej strane brucha pod rebrami. Bola som na SONO vyšetrení a zistilo sa, že na pečeni mám akési klbko ciev (hemangióm). Nemám predpísanú žiadnu liečbu, iba mám prísť na kontrolu o pol roka. Stále ma to v tých miestach pobolieva, preto Vás prosím o radu, či by sa to nemalo preliečiť, či mi nehrozia nejaké komplikácie (pečeňové testy som mala negatívne). Doposiaľ som netrpela nijakým vážnym ochorením. Ďakujem za odpoveď.

ODPOVEĎ: Vážená pani Soňa, hemangióm, ktorý Vám bol zistený je u Vás najskôr náhodným sonografickým nálezom, ktorý by bolo možno vhodné ešte overiť kontrastným CT alebo scintigrafickým vyšetrením. Stav si skutočne nevyžaduje žiadnu liečbu iba sonografické sledovanie. Ak by sa zistilo jeho zväčšovanie alebo by bol umiestnený tak, že by bránil napr. odtoku žlče z pečene alebo tlačil na cievy pečene, potom by bolo potrebné jeho operačné odstránenie. Bolesti pod pravým rebrovým oblúkom Vám určite uevedený nález nespôsobuje. Príčina bude najskôr inde (chrbtica, žalúdok alebo funkčná porucha).
Číslo otázky: 13/2004-PEC

Predmet: Jaterní testy - zvýšené transaminázy
Dátum: 23. novembra 2004 10:03

Dobrý den, Prosím o konzultaci. Jsem žena, 42 let, před 23 lety po narození syna jsem prodělala bezpříznakovou hepatitidu B, následovala léčba Prednisonem ( 8 let). Nyní již jen hepatoprotektiva. Jaterní testy většinou v normě, ke zhoršení dochází jen po prodělaných infekcích, lékové zátěži, dietní chybě apod. Navíc jsem před třemi lety prodělala plicní TBC, zcela vyléčena, játra zvládla léčbu celkem dobře, jsem slabé konstituce, mám podváhu - ale již mnoho let ( po léčbě Prednisonem jsem měla předčasný přechod v 33 letech.). Toto se mi přihodilo nyní: Výsledky pravidelných jaterních testů ze začátku září 2004 byly ještě zcela v normě, mezitím ( koncem srpna na pracovišti ) probíhala nějaká střevní infekce, které jsem odolala s živočišným uhlím, jen za velmi mírných příznaků křečí a řídké stolice. Koncem září jsem absolvovala dovolenou na Madeiře ( samozřejmě jako při cestování vždy změna stravování, větší zátěž , bohužel jsem ochutnala i trochu vína - za 14 dní asi 1,5 dcl ( ale to jsem asi neměla vůbec), poslední dva dny jsem dostala opět pocity mírných křečí, velká únava, trochu teplota. Nasadila jsem Ercefuryl. Koncem října hodnoty jaterních testů vyletěly a postupně se stabilizují ( ALP 6,09 ,dnes 3,46, AST 4,0, dnes 2,41) ale GMT byla 1,5, dnes je 2,26. Ostatní hodnoty - bilirubin, celk. bílkovina, cholesterol, jsou v normě.I krevní obraz a vyšetření moče. Byla větší únavnost, trochu mě pobolívalo v pravém podžebří, občas i nyní. napadlo mě, zda mimo jater nemůže jít ještě o problém třeba se žlučníkem, či střevem. Někde jsem četla, že GMT souvisí s funkcí žlučových cest.Delší dobu ( několik let) trpím plynatostí ( to souvisí asi s chronickou chorobou jater). Chuť do jídla mám, nezvracím ,stravuji se zdravě - ovoce, zelenina, hodně sýry, jogurty, bílé maso jím několikrát denně, menší dávky ,teplé obědy. Chtěla bych co nejdříve stav normalizovat. Nyní užívám: Flavobion a Simepar, Hepasun, Vit. B komplex, kys. listovou, Spektrum energy, vit. C a zinek, Citrogrep na imunitu. Piji Alveo , využívala jsem i Apiglukan a Pangamin s laktobacily.Nechci toho brát mnoho najednou, neboť veškeré chemické přípravky játra také zatěžují. Rozhodla jsem se i nahradit pokud možno vit. C v tabletách zvýšením přírodního - kivi apod.,zinek v tabletách dýňovými semínky. Taková situace už v minulosti nastala víckrát, stabilizace hodnot trvala vždy několik měsíců, takže to není žádná vyjímka. Dokonce podle přehledů výsleků, které si vedu jsem zjistila, že hodnoty GMT se ještě mírně zvyšovaly, i když ostatní ALP, AST už klesaly. Je tato souvislost možná?
Prosím , poraďte mi, co mohu ještě udělat, co případně vysadit, či začít užívat.
Děkuji Ing. Pavla H.

ODPOVEĎ: Vážená pani inžinierka, na základe popisu Vašich ťažkostí predpokladám, že Vaša pečeň takto iba reaguje na iné ochorenie. V každom prípade ak trpíte podváhou treba v prvom rade vylúčiť malabsorbčný syndróm (najmä celiakiu ) a tiež ochorenia žlčových ciest (najmä primárnu sklerotizujúcu cholangitídu a aj tzv. primárnu biliárnu cirhózu, teda ak budú žlčové cesty v poriadku mala by nasledovať buď laparoskopická alebo slepá punkcia pečene. Až na základe výsledkov uvedených vyšetrení sa dá dospieť k zlepšeniu hodnôt pečeňových testov a Vášho stavu.
Číslo otázky: 14/2004-PEC

Predmet: Porucha pečene
Dátum: 28. novembra 2004 19:42

Dobrý deň! Pán doktor, chcel by som Vás poprosiť o radu pre môjho priateľa, resp. o prognózu vývoja postupu jeho choroby.
pohlavie:muž
vek:40 rokov
váha: okolo 90 kg
výška : 175 cm
povolanie: podnikatel-vodič
stav:ženatý, 2 deti
nález pri USG vyšetrení v rámci prevent. prehliadky/ u lekára nebol asi 10-12rokov/: zväčšená pečeň+expanzívne ložisko anecho a aj echerogénne, nepravidelného tvaru velkosti 12 cm na pečeni, ostatné orgány negatívne. Nasledne bol poslaný na CT, kde nález potvrdili avšak doporučili CT s kontrastným vyšetrením kompletné  vyšetrenia,ako predb.diagnoza bola uvedená Hepatopatia, velkost ložiska bola upresnená na 11x7 cm.Primárom chirurgie,kde bol poslaný, mu bola navrhnutá niekolkodnová hospitalizácia s cielom kompl.vyšetrení /gastroskopia,kolonoskopia atd./+ to kontrastné CT. Jeho matka ho však presvedčila, aby išiel za liečitelom do Dolného Kubína / p.Jašica, www.pmo.szm.sk/. Jeho otec totiž zomrel na rakovinu /nádor na obličke/ a teraz celá jeho rodina neverí lekárom. Tento liečitel /akupresurista!!!/ ho presvedčil, že ho uzdraví a aby odložil plánované horeuvedené vyšetrenia a že po dalších sedeniach bude v poriadku. Tak sa aj stalo, odložil tieto vyšetrenia a pôjde k tomuto liečitelovi zase. Pán doktor mohli by ste mi napísať čo sa môže diať s tou jeho chorobou dalej ak sa nebude liečit normálnym spôsobom a aká je jej dalšia prognóza a možnosti liečby? Chcem ho presvedčiť o tom že jeho rozhodnutie s tým liečitelom je chybné a že môže na to doplatiť svojím zdravím.
Ďakujem.

ODPOVEĎ: Milý Maťo, je pekné, že sa zaujímate o osud svojho priateľa, ale ak sa rozhodol liečiť sa u liečiteľa, nepomôže mu ani moja rada. V prvom rade treba určiť povahu uvedeného ložiska v pečeni, čo samozrejme môže byť aj rakovina, ale to sa cez net stanoviť nedá. Každého liečiteľa, ktorý o sebe tvrdí, že toto dokáže vyliečiť, treba brať s veľkou rezervou. Pokiaľ Váš priateľ neabsolvuje vo Vašej otázke navrhované vyšetrenia, akákoľvek diskusia je tu zbytočná.
Číslo otázky: 15/2004-PEC

Predmet: Otázka
Dátum: 3. decembra 2004 19:21

Váž. pán doktor!
Mám 38 rokov, meriam 184 cm, vážim 110 kg, som živnostník,
ženatý, 2 deti.
Obraciam sa na Vás s týmito problémami: -Zhruba pred 7-8 rokmi som ochorel na angínu - predpísaný tetracyklín - o týždeň po ukončení marodky som dostal zápal stredného ucha - predpísaný ušným/krčným/ lekárom znova tetracyklín. - Môj doktor mi dal potom vykonať pečeň. testy, pretože 2 lekár si nevšimol, že som bral tetracyklín. Zaznamenalo sa poškodenie pečene, ktoré sa potvrdilo aj sonografom / zväčšenie ?/ Od toho času sa pri akejkoľvek námahe nadmerne potím, mám ekzémy, ktoré raz zmiznú raz sa objavia na tom istom mieste. Predovšetkým potenie je pre mňa veľmi nepríjemné. Stolicu mám dobrú len keď nejem niečo vyprážané. Pokiaľ si dám rajčiakovú šťavu, alebo borievky, kávu, vývar tak je to dobre, na ostatné jedlá som citlivý. Dá sa s tým ešte niečo robiť? Ďakujem. Ing.Jaroslav D.

ODPOVEĎ: Vážený pán inžinier, hoci ste vo Vašej doplnenej otázke napísali o čosi viac údajov ako po prvýkrát, neuvádzate všetky výsledky vykonaných vyšetrení (napr. či ste mali kožné vyšetrenie, ak píšete o ekzéme, neuvádzate presné hodnoty pečeň. testov a pod.) Takže moja odpoveď bude zodpovedať zaslaným údajom. Stav je potrebné najprv dôkladne diagnostikovať a potom po liečbe sa možno upravia aj Vaše ťažkosti. Z Vami uvedených údajov sa môžem len domnievať, že pečeň je asi len stukovanená pri nadváhe a možno pečeňové testy sú len mierne zvýšené, čo je dôsledok nadváhy a nemusí to vôbec súvisieť s užívaním tetracyklínu. Nadmerné potenie by mohlo signalizovať poruchu metabolizmu alebo štítnej žľazy, alebo je to jednoducho dôsledok Vašej (nad-) váhy, takže by ste mali absolvovať endokrinologické vyšetrenie (vylúčiť aj poruchu metabolizmu tukov), doplniť si kožné vyšetrenie a ak pečeňové testy sú minimálne 2-3x nad normu, potom sa treba zamerať aj na vylúčenie iných chronických chorôb pečene (napr. hepatitídy) a určiť rozsah postihnutia pečene (biopsiou pečene - to je mikroskopické vyšetrenie pečeňového tkaniva, ktoré sa odoberá vpichom z pečene v nemocnici). Možno, ak sa Vám podarí schudnúť aspoň 20 kg, upravia sa Vám pečeňové testy aj bez liečby a nebudete sa ani potiť. Príčina môže byť aj tam.
Číslo otázky: 16/2004-PEC

Predmet: Steatóza - zvýšené ALT
Dátum: 8. decembra 2004 2:19

-muž, 39 rokov, 176 cm, 92kg, sedavé zamestnanie s cyklom 24hodinévé služby, ženatý, 2 deti
- pred 2 rokmi mi boli pri preventívnej prehliadke zistené mierne zvýšenie pečeňových testov a to ALT na hodnotu 1.25, ostatné / AST.../ v norme. K veci ešte uvediem, že dlhodobo mám zlé výsledky v krvi cholesterol a trigliceridy / okolo 6 /. Následne vyšetreniami pečene / sono / zistená steatóza/
- predpísané Lagosa, Esenciale Forte, pravidelné odbery krvi a postupne ALT klesá na hodnotu 0,75 čo bolo pred 6 mesiacmi. Po tomto mi boli uvedené lieky vysadené a t.č. na kontrole 14. 10. 2004 zistené ALT 1,5 ostatné v norme. nasadené Esenciale Forte a beztuková dieta / držal som poctivo/ , na kontrole krvi 6.12.2004 ALT 1,7, ostatné v norme. Ešte uvediem že pri prvých zvýšených pečeňových testoch som bol vyšetrený na hepat. A,B,C - negatívne. V súčasnej dobe mám písanú diagnozu: Chronická hepatitída. Chcel by som sa opýtať, či zvýšená hodnota ALT súvisí zo stetózou pečene a po akej dobe prísnej diety sa to prejaví na znížení hodnoty ALT a aký ďaľší postup by ste mi odporúčali : ďakujem.

ODPOVEĎ: Vážený pán Roman, moja rada sa Vám možno páčiť nebude, ale okrem zmeny životosprávy a schudnutia nemusíte robiť nič. Snáď len vylúčiť, či nejde
o vrodenú poruchu metabolizmu tukov - toto vyšetrenie sa dá realizovať cestou internistu. Po úprave hladín tukov a telesnej váhy sa Vám zaručene znormalizujú aj hodnoty ALT. Potom môžete vysadiť a lieky na pečeň.
ROK 2005

Číslo otázky: 1/2005-PEC
Predmet: zvysené ALT
Dátum: 20.januára 2005 20:50

Zn. Zvýšené pečeňové testy. Vážený pán doktor. Som 30 ročný relatívne zdravý muž.(190cm/101kg). Nepijem alkohol ani nefajčím.Dodržujem oddelenú stravu. Posilňujem ( nesypem ).Som strieborný darca krvi. Pri náhodnom vyšetrení krvi 6.12. som mal hodnoty Bilirubín celk.9,4  AST 1,03 ALT 2,10 nasledovala liečba Flavobionom 14.1. nasledné testy Bilirubín celk.17,0 AST 1,81 ALT 2,28 Chcel by som od Vás odpoveď na otázku či je možné že zvýšené hodnoty mám po vakcinácii prípravkom TWINRIX Adult ukončenej v Júni. Všetky ostatné príčiny (okrem Hep.C ) som vylúčil.( údaje zo strediska darcov: 10.7. ALT 0,67 19.10. ALT 0,92). Ďakujem za odpoveď. Martin K.

ODPOVEĎ: Milý Martin, ak ste mali hodnoty pečeňových  testov zvýšené už pred podávaním Twinrixu, tento sa vôbec nemal aplikovať, ale mala sa zistiť ich príčina, ktorá je najskôr v stukovatení pečene pri nadváhe. Ak posledné hodnoty máte z októbra a sú takmer v norme, Twinrix Vám pečeň veľmi pravdepodobne nepoškodil,
takže nemusíte mať žiadne obavy. Stačí len schudnúť

Číslo otázky: 2/2005-PEC
Predmet: Konzultácia - naznačená pozitivita protilátok proti ASMA
Dátum: 12. apríla 2005 8:20

Som 34 ročný muž, 178cm/85kg, ženatý - 2 deti. Začal som mať mierne bolesti v pravom boku. Po krvných vyšetreniach - AST 1,24, ALT 0,9, GMT 0,47 mi urobili podrobnejšie vyšetrenia: TOXO Elisa IgG>250 IU/ml CMV IgG - reaktívny Anti EA IgG - 67 RU/ml Anti EBNA IgG - 177 RU/ml  Boli žiadané aj vyšetrenia na ANA, AMA, ASMA a záver je - naznačená pozitivita protilátok proti ASMA. s pretrvávajúcim zvyš.HT trasnsamináz. Prosím, čo je príčinou tohto ochorenia a aká je liečba. Ďakujem.

ODPOVEĎ: Na vašu otázku jednoznačne v tomto štádiu odpovedať nemožno, Váš ošetrujúci lekár stav určite ešte nedodiagnostikoval, takže otázku ako ďalej, by ste mali položiť v prvom rade jemu. Pečeň máte pravdepodobne poškodenú najskôr po vírusovom ochorení (cytomegalovírus čiže CMV resp. je možná aj kombinovaná príčina (vírusová+tvorbva protilátok proti hladkým svalom - ASMA). Poasledná otázka, ktorú mi kladiete tiež patrí Vášmu ošetrujúcemu lwekárovi, ktorý podľa konečnej diagnózy zvolí aj liečebný postup. Kým sa tak stane, riaďte sa všeobecnými pravidlami, aké platia pre hepatitídy

Číslo otázky: 3/2005-PEC
Predmet: Hepatitída C
Dátum: 12. apríla 2005 13:27

Pohlavie: žena
Vek: 24
Výška/Váha: 168/56
Zamestnanie: asistentka riaditeľa
Stav: slobodná (rok a pol žijem s priatežom)

Ťažkosti: pred 4 mesiacmi mi zistili HCV. Neviem či je to v dôsledku choroby
ale mávam paranoie, veľmi zle spím a ak zaspím mávam zlé sny, schudla som 6
kg za 2 týždne. Vyšetrenia + výsledky:hepatálne testy zasielam v prílohe aj s opisom počas pobytu v nemocnici.
Liečba: Momentálne nemám určenú, až po výsledkoch biopsie.
Prekon. ochorenia: časté anginy v detstve.
PROSIM VAS DAJTE MI CIM PRV VEDIET NA ZAKLADE ZASLANYCH VYSLEDKOV CI JE TO VAZNE , CO BY SOM MALA ZATIAL UZIVAT (VITAMINY,) AKO BY SOM SA MALA STRAVOVAT. MALA BY SOM IST ZA PSYCHIATROM? zA SKORU ODPOVED VAM VELMI PEKNE DAKUJEM A ZELAM PRIJEMNY DEN. ZUZANA

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, so  svojimi problémami by ste mali najskôr konzultovať svojho praktického lekára, ak sa Váš stav neupraví po jeho liečbe, návšteva psychiatra by asi bola namieste. Odporúčam Vám tiež podrobne informovať o svojej diagnóze Vášho priateľa a pokiaľ  sa stav neuzavrie, sprívať sa k nemu tak, akoby ste boli infekčná (t.j. bať na vedomie že hepatitída C sa prenáša krvou a pohlavným  stykom. Viac info k hepatitíde C a bezpečnému sexu nájdete aj na našej partnerskej stránke. Myslím si, že ste v rukách renomovaných odborníkov, ktorí urobia maximum pre Vaše vyliečenie, na ktoré je stále nádej. V strave treba uprednostniť bielkoviny a vitamíny predovšetkým zo skupín A,D,E,K.

Číslo otázky: 4/2005-PEC
Predmet: Hemangiom ?
Dátum: 13. mája 2005 13:08

Dobry den. Chcel by som poprosit o radu: Manzelke (33 rokov, 55 kg / 165 cm, jedno dieťa - 2r. - normálny pôrod ), pri beznom vysetreni krvi po chripke zistili zvyseny bilirubin. Nasledne na SONO vysetreni jej bol zisteny objekt v pravom laloku pecene cca 23x20 mm s odhadom na hemangiom Nakolko mala zvysenu hodnotu AFP doporucili jej CT vysetrenie, toto vsak absolvuje najskor o styri tyzdne po prvom SONO vysetreni - dlhy poradovnik. Nie je to prilis neskoro?  Moze byt pri hemangiome zvysena hodnota AFP - falosny poplach, alebo sa naozaj jedna o nieco vaznejsie?  Subjektivne doteraz nepocitovala ziadne problemy, oblicky, slezina na SONO boli ciste Dakujem Richard

ODPOVEĎ: Vážený pán Richard, ak mala manželka ostatné pečeňové testy, prípadne krvný obraz normálne, zvýšený bilirubín ešte nemusí znamenať nič vážne.
Možno ide len o náhodný nález benígnej hyperbilirubinémie.  Pri zvýšenom AFP by som už však bol opatrný. To treba v každom prípade doriešiť, žiaľ asi inú možnosť ako čakať na CT momentálne nemá. Či naozaj ide o hemangióm alebo inú štruktúru, to môže spresniť len CT alebo iné vyšetrenia (napr. MRCP)   

Číslo otázky: 5/2005-PEC
Predmet: Problemy po poziti alkoholu
Dátum: 17. mája 2005 19:44

Zdravim Vas, najpr zopar udajov: muz, 29 rokov, vyska 185 cm, vaha 115, zamestnanie sedave (pocitacovy technik), slobodny, bezdetny, rekreacny sportovec - tenis, mountain biking. V ramci preventivneho komplexneho vysetrenia mi bola v lete minuleho roka zistena hypertenzia (denny priemer 150/120). Boli mi nasadene lieky (Tarka 1x rano), upravena ivotosprava a vysledkom bolo znizenie hmotnosti o 20 kg v priebehu 9 mesiacov a uprava krvneho tlaku na 125/105.
Moje tazkosti spocivaju vo velmi zlom znasani alkoholu organizmom. Prilezitostne (cca 1x do mesiaca) si dam 1-2 pivka, zopar deci vinka alebo 2-3 "stampedle" kvalitneho konaku, no napriek tomu, ze konzumujem alkohol naozaj prilezitostne a v podstatne mensich mnozstvach, ako predtym, mavam horsie problemy, ako volakedy. Za mladych cias sa doslova pretekalo, kto vypije viacej atd, vtedy som nemal ziaden problem...  V sucasnosti po poziti aj maleho mnozstva nastava u mna asi 6 hodinova faza kludu a az po dalsich 6 hodinach po konzumacii nastupuje zvracanie. Zvracanie trva tiez spravidla 6 hodin, potom ustupi a znova sa vsetko vrati do normalu - tzn mozem sa najest a napit a uz to vo mne zostane. Zvracanie je casto spojene s teplotami nad 38*C a bolestami vlavo dole pod rebrami, ktore po tych 6 hodinach ustupia.  Trapi ma vsak obsah zvratkov - alkohol vyzera byt straveny, rovnako ako pripadne jedlo, pretoze zvratky obs ahuju len zlc, strieda sa riedka s hustou, niekedy sa v zlci objavuje krv pripadne oranzova hmota podobajuca sa na cottage syr. Taketo problemy som predtym nemal, aj ked som vypil za vecer 1-1,5 litra vina alebo mensie mnozstvo tvrdeho alkoholu. V ramci upravy zivotospravy som alkohol obmedzil na prilezitostnu konzumaciu, ale problemy sa paradoxne zhorsili. Absolvolal som sono vysetrenie brusnej dutiny, rontgen hrudnika aj brusnej dutiny, vysetrenie krvi, mocu, endokrinologicke vysetrenie, no vsetky vysledky su v uplnom poriadku.  Riesenie mojho problemu vidim v tom, ze vsetky alkoholicke napoje uplne obmedzim na 0. Ale zaujimalo by ma, aky je dovod toho, ze som prestal znasat alkohol, ked som s tym volakedy nemal vobec ziaden problem. Dakujem za odpoved!  I.

ODPOVEĎ: Moja úvaha je čisto teoretická, ale pravdepodobná. Najskôr u Vás došlo k poškodeniu alebo zablokovaniu tvorby enzýmu, ktorý je zodpovedný za odbúravanie alkoholu z krvi (alkoholdehydrogenáza). Mechanizmy mohli byť rôzne, od virózy až po nejaké doteraz nezistené chronické ochorenie. K stavu môže prispievať aj Vaša nadváha a nadmerný konzum alkoholu v minulosti. Mylsím si, že je Vašim šťastím, že ste momentálne v tomto stave, pretože ak by ste pokračovali v takej životospráve, akú ste viedli, nemalo by to dobrý koniec, to isto viete. Skúste schudnúť, možno sa enzým spamätá. Ale dovtedy musíte dodržať úplnú abstinenciu, ako o tom píšete.  

Číslo otázky: 6/2005-PEC
Predmet: vysoké hodnoty GMT
Dátum: 4. júna 2005 18:48

Jmenuji se Jan,je mi 59 let,měřím 170cm,pracuji na letišti jako letecký meteorolog,ženatý,mám jednoho syna. Před 8 lety při odběru krve mi bylo zjištěno,že mám jaterní testy - GMT 9,69 ostatní v normě včetně bil.Hned mi bylo naznačeno,že je to alkohol,přesto alkoholu vůbec neholduji,do restaurace nechodím,doma alkohol nikdy nemáme,pouze v zaměstnání při oslavách výročí spoluzaměstnanců,myslím v mimopracovní době, jsem alkohol někdy požil,ale ne více než ostatní,ti navíc chodí i do restaurací a GMT mají v normě.Začal jsem ihned chodit do nemocnice na gastro..,byla mi provedena biopsie se závěrem ztukovatění jater-steatoza,sono od té doby každý rok,hrubší struktura,někdy přes oblouk,jindy zase ne,bez portálního přetlaku nejsou známky hypertenze,vena portae i linea v normě 7 a 12 mm.od té doby 8 let,alkohol nepiji vůbec absolutní abstinence a přesto se hodnoty GMT pohybují od 3,2 do 5,8,je to vždy jiné ale v těchto hodnotách,nikdy to nekleslo na těch 0,8 jak je horní hranice pro GMT.Vystřídal jsem několik lékařů,každý jen krčí rameny a snad mi nevěří,že nepiji alkohol,ale to bych při těch vysokých testech musel být blázen.Opravdu za těch 8 let ani na jazyk,na silvestra piji jen limonádu.Dg.:např.jaterní steatoza,pak chronická hepatitida,dnes chronická hepatopatie,mám kontroly jednou za rok,jaterní testy asi 4 krát doroka dvakrát sono.Nevím,co mi je,protože hodně jsem o játrech začal číst a všude se píše,že pokud byl příčinou alkohol,tak po abstinenci se testy upraví,tak nevím.Navíc mi byly zjištěny vysoké hodnoty onkologického markeru TPA norma do 80,já mám od 250 do 340,to je nejvíce,někdy to klesne na 170 i 130 vyjímečně byla i norma.Bylo mi provedeno důkladné vyšetření na urologii,cystoskopie,několikrát sono,vylučovací urografie,pravidelně chodím k urologovi na kontroly,TPA hovoří o nádoru v močovém měchýři lékař to vylučuje.Dozvěděl jsem se,že i při chronickém onemocnění jater,chronická hepatitída nebo cirhoza,nebo herpetické onemocnění,to jsem rovněž prodělal předs 3 lety pásový opar s následným zánětem mozku meningtní encefalitída,může být vyšší TPA,že to může souviset s onemocněním jater.Prosím o radu,jak snížit hodnoty GMT,protože si opravdu nevím rady,lékař to jen konstatuje a pozve na další rok na kontrolu ,ale já nejsem v klidu.Vaší poradnu po internetu jsem našel náhodně na vyhledávači a proto Vás prosím o radu.
Moc děkuji s pozdravem  Jan  P.s.ještě jsem zapoměl uvést,že osobně žádné potíže nemám,jídlo chutná vše,nehubnu ani netloustnu,bolesti nemám,nebýt těch testů tak o ničem nevím.

ODPOVEĎ: Vážený pán Jan, u uvedeného je zrejmé, že Váš stav nie je doriešený. Pacient ako Vy by mal absolvovať vyšetrenie na špičkovom hepatologickom pracovisku, akých máte v ČR naozaj dosť, aby sa zistila presná príčina Vášho stavu. Nechce sa mi veriť, že by takéto hodnoty GMT vyvolávala steatóza pečene. Hoci to neuvádzate, predpokladám, že u Vás boli vylúčené aj vrodené metabolické poruchy resp. poruchy metabolizmu tukov. Pozývať pacienta raz ročne na kontroly a konštatovať, že sa nič nezmenilo naozaj nie je to najlepšie riešenie. Zvýšená hladina  TPA môže, ale nemusí súvisieť  s ochorením pečene. Myslím si, že najvhodnejším riešením by bolo požiadať Vášho gastroenterológa, aby Vás odoslal na niektoré zo špecializovaných hepatologických pracovísk, za účelom stanovenia presnejšej diagnózy. Toto sa cez net, pochopiteľne, bez ďalších informácií urobiť nedá.      
Číslo otázky: 7/2005-PEC

Predmet: Benigní hyperbilirubinemie m. Gilbert - únava
Dátum: 7. júna 2005 13:18

Vážený pane doktore, na internetu jsem našla Vaše stránky a příspěvky jednotlivých pacientů. Mám totožný problém, bilirubin vždy okolo 40jednotek, konj. 9jednotek. Ovšem nejvíce mi vadí únava přicházející v jednotlivých vlnách. Jsou dny, kdy nemohu dojít ani od autobusu domů, jsem nevýkonná v práci, někdy i obyčejné mytí nádobí, žehlení či příprava na studium je pro mne velmi vyčerpávající. Můj gastroenterolog říká, že mám omezit své aktivity a odpočívat. Ale myslím, že ve svých 30 letech je velmi brzy na časté odpočívání a stále šetření svých sil. Velmi ráda bych Vás požádala o Váš názor a případnou radu. Samozřejmě, potřebujete-li více informací velmi ráda je zašlu. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den přeje Lenka.

ODPOVEĎ: Milá Lenka, hladiny bilirubínov, aké popisujete, by nemali byť sami o sebe príčinou takej únavy, akú mávate. Treba asi pátrať po inej príčine Vašich ťažkostí (málokrovnosť, iné chronické ochorenia a pod.) Ak sa nič nezistí, treba sa pokúsiť hladinu bilirubínov znížiť liekmi s obsahom phenobarbitalu. Je pravda, že táto látka má tiež uspávacie účinky, ale dávku treba individuálne vytitrovať. Liečba by však nemala byť dlhodobá.

Číslo otázky: 8/2005-PEC
Predmet: hepatitis chronica
Dátum: 28. júna 2005 13:28

pohlavie: muž
vek: 30 r
výška/váha: 173/78
zamest: elektronik
stav: ženatý
deti: dve

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať na pár vecí ohladne mojej liečby. Už 7 rokov sa liečim u infektológa v našom meste.Pri náhodnom odbere krvi mi boli zistené zvýšené hepatálne testy. Po pár vyšetreniach mi bolo povedané , že sa zrejmä jedná o chronockú hepatopatiu. Čo je to za chorobu, odkiaľ som ju mohol dostať aké môžu byť jej následky ( pri neliečení ) ?Dá sa táto choroba úplne vyliečiť aby človek mohol viesť úplne normálny život čo sa životosprávy týka? Na začiatku liečby som bral Flavobion no ten nemal dobré vysledky tak to bolo zamenené na Essentiale forte a Vitamín E , najčerstvejšie výsledky sú Bi c: 11,5 ALT 1,74 AST 0,64 GMT 2,42 ALP 1,27 ukat/1 sú tieto výsledky nejako hrozivé? Za akú dobu by sa pri liečbe mali dostaviť už normálne výsledky? Teraz mi lekár zmenil na tri mesiace lieky na Lagosa + Vitamín E, je to dobrý tah? Chcel by som už normálne jesť a občas si s priateľmi dať nejaké pivko, mám ešte šancu? Ťažkosti nemám žiadne a nebyť zlých testov ani neviem , že mám pečeň chorú. ďakujem

ODPOVEĎ: Chronická hepatopatia nie je konečná diagnóza. Spýtajte sa svojho lekára, akú má Vaše ochorenie pečene príčinu. Tá sa často dá zistiť, ale niekedy aj nie, vtedy sa stav môže uzatvoriť  tak, ako píšete, ale aj tu je možnosť aspoň odberom biopsie z pečene alebo laparoskopiou (to je pohľad do brucha a na pečeň cez brušnú stenu pomocou špeciálneho prístroja) spresniť diagnózu, za predpokladu, že pacient s vyšetrením a odberom vzorky z pečene súhlasí. Asi Vás sklamem, ale pokiaľ máte také pečeňové testy, ako uvádzate, pečeň šetriaca diéta a liečba musí pokračovať, vrátane abstinencie.    

Číslo otázky: 9/2005.PEC
Predmet: Hemangioma hepatis gravis (2 500g)
Dátum: 29. júna 2005 21:28

Dobry den, chcela by som poprosit o radu: mam 42 rokov, 94kg/178cm, dve deti- normalny porod, sukromna podnikatelka, vydata. Ako 37 rocna som absolvovalu operaciu v Prahe. Mala som vaskularizovane lozisko v celej lavej peceni-hemangiom. Pecen bola vyrazne zvacsena, lavy lalok dosahoval takmer k lavemu rebrovemu obluku. Uspesne mi odstranili cely lavy lalok pecene a cast z praveho laloka.Stav po resekcii laveho laloka - v mieste vs koagula velkosti 5*2,3cm - ostro ohranicene. Posledne týzdne pocitujem tlakove bolesti, unavu. Pecen ma o nieco vyssiu echogenitu teda pravy lalok- velkost 16cm, zmnozena vaskularna cievna kresba difuzne zvysena echogenita, bez loziskovych zmien = Posledna kontrola 10.7.2005 KE. Prosim Vas o radu, ako predist dalsim komplikaciam,co robit, aby sa mi situacia znova nezopakovala. Dakujem za odpoved.

ODPOVEĎ: Asi Vás sklamem, ale pacient s hemangiómom, ak je po operácií okrem fyzického šetrenia a ochrany pečene pred mechanickým poškodením  (úrazom)
preventívne, na to aby nedošlo k podobným komplikáciam, aké popisujete,  nemôže sám urobiť  prakticky nič. Potrebu tzv. antikoagulačnej liečby v podobných prípadoch musí individuálne podľa aktuálneho stavu posúdiť lekár, ktorý má v rukách sledovanie pacienta po takejto operácií. Ten je kompenentný rozhodnúť aj o prípadnej medikamentóznej resp. inej liečbe. Diéta po čiastočnej resekcií pečene by mala byť šetriaca. bez tuku, alkoholu a iných, pečeň dráždiacich látok s dostatkom vitamínov a minerálov, teda podobná ako pri hepatitíde  
Číslo otázky: 10/2005-PEC
Predmet: ALT, GMT
Dátum: 30. júna 2005 1:48

Prajem pekný den, som muz, vek-27, vyska-190, vaha-120, povolanie-dispecer, stav-zadany-slobodny, deti-ziadne. Moj problem je v zvysenych hodnotach ALT a GMT. Bol som v marci na vysetreni krvy a mal som zvysene hodnoty ALT-1,9 a GMT-1,5. Nasledne som bol asi o 2 tyzdne na vysetreni a ALT poskocilo na 2,6 GMT bez zmien a sono potvrdilo stukovatelu pecen. Od toho casu beriem Essencial forte 3x2, Lagosa 3x2 +lecitin 2x1 + centrum multivitamin 1x1 + aloe vera vsetko denne. Snazim sa drzat dietu /od toho casu 5kg dole/. Hodnota ALT postupne klesala na 2.2 no GMT bez zmien! Prave som sa vratil z dovolenky, kde som ozaj mohutne behal po horach a plny ocakavania som siel  na krv. GMT kleslo na 1,3, no ALT je opat na 2,6!!! Neviem co robim zle. Pohybujem sa v cistom /bez chemikalii/ prostredi, a dlhodobo takmer  abstinujem. Asi 7 rokov spat som bol na vysetreni a bolo mi povedane, ze nemam pit kvoli peceni-vraj som mal zvysene hodnoty, no neboli vazne. Teraz mam sancu zmenit povolanie, no podmienkou je zlepsenie vysledkov pecene /ULZ/. Vahu davam aktivne dole a myslim, ze ta je za hodnotami ALT, GMT. No poradte-odhadnite-ake moze byt casove obdobie na zlepseni hodnot /pod1,0/ a robim nieco zle? Dakuje za odpoved.

ODPOVEĎ: Váš postreh je absolútne správny. Pokračujte v chudnutí a až dosiahnete váhu aspoň 100 kg, ideálne by bolo max. 90 kg, garantujem Vám, že Vaše pečeňové testy budú v norme.  

Číslo otázky: 11/2005-PEC
Predmet: hepatitida C
Dátum: 30. júna 2005 11:29
Pohlavie  zena
Vek 26
Výška / váha 166/46
Zamestnanie administrator/ PC
Stav slobodna
Deti - počet, prípadne či ste rodili cisárskym rezom nie
Vaše ťažkosti Dobry Den, chcela by som vas poprosit o radu. Mam 26 rokov. Od marca tohto roku sa liecim na hepatitidu c , interferon alfa a ribavirin, kombinovana liecba stanovena na 48 tyzdnov..genotyp 1 A..( nakazila som sa v maji minuleho roku, ked som sa dala robit tatoo) .cela liecba neprebieha az tak zle...chripkovy efekt a tak..to vsetko sa da zvladnut, az na to ze mi byva strasne zle na zaludok, Pred nastupenim liecby som vazila 52 kg a teraz sa mi znizila vaha na 46...meriem 166 cm..Na zaludok mi byvalo zle uz aj pred zacatim liecby..bola som aj na vysetreni zaludka a zistili mi nejaku gastritidu ( zacina sa to na a)...urcite povod ma na tom, ze som ako 18 rocna trpela bulimiou ..bohuzial, teraz si to vsetko berie svoju dan...mam stale pocit ako by ma palila zaha..a po vacsine jedal mi byva zle...Musim povedat ze nejem ani mastne ani vyprazane a snazim sa stravovat racionalne..gastrolog, ktoreho navstevujem mi nevie pomoct..nemoze mi predpisat teraz ziadne lieky na zaludok a aby mi nebyvalo stale zle, nakolko sa teraz liecim na hepatitidu. Odporucil mi uzivat probiotika. V Nudzi som navstivila aj homeopata..ale asi mi nic nepomaha... Preto sa chcem spytat, nemam sa dat na umelu vyzivu alebo neviete mi odporucit nejake energeticke napoje, cokolvek, z coho by som mohla cerpat trosku energiea pribrat par kil? to ze nemozem dostat do seba jedlo ma strasne ubija a odobera mi aj tu stipku energie co mi zostava potom ako moje telo bojuje s liecbou.. Este sa chcem spytat ...pecenove testy mam uz dobre...a hodnoty su uplne v norme..myslite, ze je to dobre znamenie co sa tyka liecby?
dakujem

ODPOVEĎ: Váš prípad je varovaním pre všetkých, ktorí si myslia, že tetovanie je iba nevinná zábavka. Ale k veci. K zvýrazneniu Vašej podváhy došlo najskôr pod vplyvom hepatitídy ale svoj podieľ na to môže mať i Váš zdravotný stav z minulosti. Každý gastroenterológ má prostriedky, ktorými sa dajú tieto poruchy výživy zmierniť. Umelá výživa, ktorá by Vám pomohla sa dá predpísať na recept. Vaši ošetrujúci lekári vedia podľa výsledkov vyšetrení najlepšie posúdiť, čo by Vám prospelo a mali by Vám to aj napísať. Normálne pečeňové testy môžu byť síce dobrým znamením, ale treba ich brať s rezervou. Jedine HCV RNA PCR negatívna
krvná vzorka je známou vyliečenia.
Číslo otázky: 12/2005-PEC 

Predmet: Zvysene hodnoty pecenovych testov
Dátum: 18. júla 2005 12:07
Dobry den, Som 27 rocna (164/58) slobodná, bezdetná odborna pracovnicka v chemickom laboratoriu a rada by som sa na Vas obratila s problemom, ktory ma trapi. V january tohto roku som bola na preventivnej prehliadke a na zaklade neho som bola aj hospitalizovana v aprili. Mala som erytrocyty v moci a bola som chudokrvna. Chudokrvnost ma uz trapi 5 rokov. Zrealizovali viacere vysetrenia so zaverom: Chronicka nefropatia v.s. chronicka tubulointersticialna nefritida lahkym funkcnym defektom s recidivujucim uroinfektom. Pocas tejto hospitalizacie som mala aj zvysene hodnoty pecenovych testov, AST 1,25ukat/l a ALT 1,74 ukat/l, pricom v january som ich mala v poriadku. Jedinu vec, co som v priehebu tychto 4 mesiacov zmenila bolo, len to, ze som prestala v january uzilat hormonalnu antikoncepciu. Mohlo to sposobit zvysenie aktiviti aminotransferaz? V sucasnosti uzivam Flavobion a posledne julove testy mali hodnoty: AST 1,00 a ALT 1,07ukat/l. Pre opakované zvysene hodnoty mi vylucili virusove, metabolicke ci autoimunitnu pricinu hepatopatie. A odporucili mi morfologicke vysetrenie pecene. Myslyte si, ze je to nutne? Mala by som to podstupit? Este vas chcem upozornit, ze v detstve (10 rokov) som prekonala hepatitidu typu A. Myslite, ze moj sucasny zdravotny stav suvisi s mojou pracou v chemickom laboratoriu (po jednom roku prace)? Laboratorium je velmi ciste, klimatizovane a neprichadzam az tak casto do kontaktu s chemikaliami. Laborantki mi vsetko pripravuju. Za odpovede Vam vopred dakujem? Jana.

ODPOVEĎ: Milá Jana, je pravdou, že najpresnejšie k diagnóze poškodenia pečene by sa dalo priblížiť po biopsii pečene, ale vzhľadom na klesajúcu tendenciu po vysadení hormonálnej antikoncepcie by som asi s biopsiou ešte počkal. Dokedy, to je na rozhodnutí Vášho ošetrujúceho lekára, závisí to od dynamiky vývoja aktivity pečeňových testov. Vyjadriť sa, či príčinou zvýšenia pečeňových testov mohlo byť aj pracovné prostredia sa musí ten, kto ho dôverne pozná. Zvýšenie pečeňových testov s prekonanou hepatitídou A v minulosti nemá nič spoločné.   

Číslo otázky: 13/2005-PEC
Predmet: Jaterní testy
Dátum: 24. júla 2005 0:42

Vážený pane doktore, ráda bych se vás zeptala na svůj problém. V červnu 2005 mi byly při hospitalizaci kvůli hypertezi zjištěny zvýšené jaterní testy (byly mi měřeny 2x po sobě a následovně tři týdny po propuštění) s těmito výsledky: ALT 1,26, pak 1,81 a po 3 týdnech 1,39. AST 0,83, 1,31 a 0,87. Kromě toho mi byla v den hospitalizace naměřena glukóza v krvi 9,4, leukocyty 10,1 a FW 18/38. Jinak vše v normě. SONO břicha a ledvin ukázalo zvětšená játra a vyšší echogenitu jater, lipomatosní pankreas, jinak v normě. Byla mi odebrána krev (asi 8 zkumavek) na rozšířené jaterní testy. Tam bylo pozitivní ANF, ostatní negativní. Ještě bych chtěla podotknout, že beru léky Betaxa, Amicloton a nově Amlozek na snížení TK, nově Anopyrin 100 a nepravidelně mi bývá dáván Agolutin na vyvolání menses (letos 4x). Kromě toho mi byla v únoru 2005 zjištěna subklinická hypothyreosis na základě výsledků TSH 4,47 a T3 2,1. SONO štítné žlázy bylo v pořádku. V lednu 2004 mi byly ještě naměřeny triacylglyceroly 2,66 , cholesterol HDL 1,08 a cholesterol LDL 3,99. To bylo při preventivní prohlídce, od té doby mi to už nikdo nezjišťoval. Ráda bych znala váš názor, co mi ty zvýšené jaterní testy způsobuje, co je to za nemoc a co dál? Ještě podotýkám, že je mi 37 let, mám 2 děti (porody normální), jsem silně obézní. Na ty játra jsem dostala SIMEPAR 3x1 tbl. Děkuji vám předem za vaši odpověď. Iva

ODPOVEĎ: Vážená pani Iva, z údajov ktoré ste mi poskytli sa ako najpravdepodobnejšia príčina zvýšenia pečeňových testov javí Vaša telesná hmotnosť. Pravdepodobne u Vás ide o tzv. nealkoholickú steatózu pečene (NASH). Radím Vám pokúsiť sa upraviť si váhu. Už jej pokles o 5 kg by mohol mať priaznivý vplyv na hodnoty pečeňových testov. Liečba tzv, hepatoprotektívami je len pomocná. Viac sa treba zamerať na liečbu zvýšenej hladiny tukov v krvi (tá je však najskôr druhotná, pri Vašej hmotnosti). Ste tiež ohrozená cukrovkou a inými komplikáciami, ale to iste viete.  

Číslo otázky: 14/2005-PEC
Predmet: Pozitivné EBV EBNA IgG

Dátum: 3. augusta 2005 13:09

Vážený pán doktor, Som 35 ročný muž ( 189 cm/ 101 kg). V detsvte som prekonal chorobu pečene tzv. Q horúčka. Bol som teraz na preventívnej prehliadke a krvné testy som mal následovné: zvýšené ALT 1,02 v norme AST 0,59 zvýšené KVP 0,37
Potom som bol na ďalších podrobnejších testoch na ktorých som mal výsledky :
Anti HAV Igm - negat. Anti HCV - negat. Anti EBV EBNA IgG - 170 IU/ml - pozitivné
Anti EBV VCA IgM - negat. Anti CMV - negat. CIK - 32,9 v norme Borrelia - negat.
Na sono žiadne zväčšenie pečene, všetko v norme. Záver na zdravotn.správe: Hepatopathia, stp. po prekonaní Q horúčky v detstve. M ierna proteinuria - nešpecif. Bola mi predpísaná Lagosa 1x1., 3 mesiace Pán doktor chcem sa opýtať či z týchto výsledkov vyplýva choroba pečene a či je nutná liečba liekom Lagosa. Môžem tento liek užívať aj počas dovolenky v Chorvátsku - pobyt na slnku. Nie je možná liečba iným spôsobom - dietou, bylinkovými čajmi atď. Poprosím Vás o Váš názor resp. odporúčanie ďalšej liečby. Vopred ďakujem. S pozdravom Peter.

ODPOVEĎ: Vážený pán Peter, veľmi mierne zvýšenie ALT nemusí znamenať pre Vás žiadnu katastrofu, ktorú treba ihneď liečiť. Ak u Vás ide vôbec o nejakp chorobu pečene, tak najskôr  stukovatenie pri nadváhe a stav po prekonaní Q horúčky a infekčnej mononukleózy (o tom svedčí EBV IgG pozitivita). Takže v prvom tade sa pokúste schudnúť a potom by sa pečeňové testy mali znormalizovať. Dáka Lagosy, ktorú užívate je na Vaše telesné rozmery zbytočná, teda nízka a efekt je asi taký ako keby ste ju vôbec neužívali. Dávka by mala byť aspoň 3x150 mg denne.

Číslo otázky: 15/2005-PEC
Predmet: Chronicka porucha pecene.

Dátum: 3. septembra 2005 14:02

Dobry den. Som slobodna 28 rocna, meriam 158 cm a vazim 57 kg. Alkohol nepijem. pol roka je zo mna uplny abstinent a nefajcim. Okrem vitaminov na pecen ziadne lieky dlhodobo neuzivam. Pracujem v nemocnici ako zdravotna sestra uz 10-ty rok. Dlhodobo...od 17-nastich rokov mam zvysene pecenove testy-na..Bi a ALT AST a niekedy i GMT. Hodnoty byvaju zvysene mierne.tak do 1,5.kolisu a mozno raz dva krat boli i v norme. Podstupila som rozne vysetrenia z krvi..kde sa bol pozitivny cytomegalovirus a zvysene imunoglobulin .Liecena som intenzivne iba posledne 2 roky vitaminmi ako essentiale a ursosan..no nejaky konkretny zaver z coho je pecen chronicky poskodena zatial nie je. V juni som bola na gastrofibroskopii. .brali mi histologiu z duodena i zo zaludka.v sliznici mam pomnozene lymfocyty a zaver Marsch l. Kedze to nie je uplne este mi zobrali krv na vysetrenie prip alergie na lepok al kravske mlieko. Viem zeby som mala byt trpezliva.no zda sa mi ze sa to vlec ie strasne dlho....a moje tazkosti ( tazoba po najedeni, velka plynatost ) stale trvaju. Chcela by som vediet ci sa daju tieto tazkosti i pri chronickej poruche pecene nejako odstranit al zmiernit. Dalej by ma zaujimal vas nazor na biopsiu pecene. Moze pripadne tehotenstvo nejako zle vplyvat na pecen? Robim v nemocnici na smeny.denne podavame velke mnozstvo antibiotik moze mat i riedenie tychto liekov nejaky vplyv? Dakujem za vasu odpoved.urcite som nenapisala vsetko co by som chcela vediet lebo za tie roky je toho vela. S pozdravom Andrea.

ODPOVEĎ: Milá Andrea, aj keď je možné, že mierne zvýšené pečeňové testy môžu byť u Vás následkom nejakého v minulosti prekonaného alebo chronického ochorenia, treba to v prvom rade vylúčiť alebo potvrdiť ďalšími serologickými testami. Okrem hepatitídy  treba vylúčiť aj iné chronické ochorenia, ktoré môžu postihovať pečeň a ich prvotné miesto postihnutia môže byť niekde inde (napr. v tenkom alebo hrubom čreve). Tiež treba vylúčiť chronické ochorenia žlčových ciest a žlčníka. Vykonaná gastroskopia a histológia nesvedčí u Vás pre malabsorbčný syndróm. Ak sa z krvných vyšetrení nedospeje k presnej diagnóze a vylúčia sa ochorenia žlčových ciest resp. iné ochorenia, ktoré postihujú pečeň nepriamo, biopsia pečene je namieste. Antibiotiká, ani lieky, ktoré pripravujete iným pacientom a sama ich neužívate, nemajú žiaden toxický vplyv na pečeň. Iná by bol situácia, ak by ste pracovali s cytostatikami.      

Číslo otázky: 16/2005-PEC
Predmet: Please HELP
Dátum: 17. septembra 2005 19:47

Vopred ďakujem za pomoc Som 30 ročný muž 182/85 športovo založený
Po návšteve lekára mi bola zistená diagnóza: 27.4.1994 som mal diagnózu podozrenie na infekčnú mononukleózu a od 17.5.1994 som bol aj hospitalizovaný ale stále to bolo len podozrenie kvôli vysokým testom ALT, AST - prekonal som to v pohode už s dobrými výsledkami 4.6.2004 mi diagnostikovali chron. steatoheoatopathia chron. pankreatopathia  celk.bilbilirubín : 14.9 AST : 0,72 ALT : 1.34 GMT : 0,57 ALP : 1,52 Cholesterol : 5,98 Po diagnóze zo 4.6.2004 som užíval lieky URSOSAN 2x1 tab. denne Omeprazol 20mg "on the mand" som bral iba pri bolestiach v oblasti epigastria a pri pálení žáhy som abstinent, dodržiaval som pečeňovú diétu momentálne výsledky : 8.9.2005 celk.bilbilirubín : 13,2 AST : 0,40 ALT : 0,61 GMT : 0,56 Cholesterol : 4,68 TGL : 0,89 obj. hydrat. dobre. eupnoe, brucho mäkké, priehmatné, nebol. hepar, lin nehm.DK bpn.  dg. chron.hepathopatia t.č. laborat v kľude Moja známa ošetrujúca lekárka (Gastroenterológička) mi oznámila že všetky výsledky sú v pohode a že už nemusím užívať lieky mám otázky ktoré som sa zabudol opýtať 1.) chron. = chronický znamená že tejto choroby sa už nezbavím a mám ju doživotne?  2.) či počas užívania liekov ako sú URSOSAN a OMEPRAZOL som nemohol mať deti z dôvodu škodlivosti týchto prípravkov a či táto choroba má vplyv na potomstvo myslím tým aj počas choroby ak som splodil dieťa či to bude mať vplyv na jeho zdravie (táto otázka je pre mňa veľmi dôležitá)
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď s pozdravom Ľubor

ODPOVEĎ: Milý Ľubor, slovo chronický znamená dlhodobý, resp. trvalý, takže máte pravdu, ale či máte chronické ochorenie pečene, na to Vám musí dať odpoveď Vaša gastroenterologička. K druhej otázke len stručne. Krátkodobé užívanie uvedených liekov nemá absolútne žiadny vplyv na plodnosť ani iné negatívne účinky, na ktoré sa pýtate.   



POZRI:
Choroby v gastroenterológii

Benígne hyperbilirubinémie
Cirhóza pečene
Rady pacientom s ochoreniami pečene
Rady pacientom s ochoreniami pečene - archív
2006-2007
2008-2010
Zápal pečene - hepatitída

Z obsahu vyberáme

  • CHOROBY V GASTROENTEROLÓGII
    • Rakovina hornej časti tráviacej trubice

      Rakovina hornej časti tráviacej trubice Slovo „rakovina“ naháňa každému z nás strach, bez ohľadu na to, či ide o človeka vzdelaného a informovaného alebo o človeka, ktorý sa o svoje zdravie, kým ho má,...

  • Choroby pažeráka
    • Gastroezofágová refluxová choroba (GERD)

      Gastroezofágová refluxová choroba (GERD) je ochorenie pažeráka, spôsobené komplexom príčin, na konci pôsobenia ktorých je chronický  zápal, vred alebo  až zúženie pažeráka. Dlhotrvajúca a ťažká refluxná...

  • Choroby pečene
    • Benígne hyperbilirubinémie

      Benígne hyperbilirubinémie Hyperbilirubinémiou nazývame zvýšenú hladinu žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty (celkový bilirurbín  do 20,0 umol/l a konjugovaný do 6,0 umol/l....

    • Cirhóza pečene

      Cirhóza pečene   je ochorenie, ktoré je obyčajne konečným štádiom postupne sa vyvíjajúceho chronického najčastejšie zápalového, venostatického alebo nádorového ochorenia pečene. Vyznačuje sa...

    • Zápal pečene - hepatitída

      Zápal pečene - hepatitída Ide o zápalové postihnutie pečeňového tkaniva (parenchýmu). Hepatitídy rozdeľujeme podľa rôznych kritérií. Deliť ich môžeme podľa vyvolávajúcej príčiny na vírusové,...

  • Choroby tenkého a hrubého čreva
    • Crohnova choroba

      Crohnova choroba (Morbus Crohn) je nešpecifický črevný zápal, ktorý v typickom prípade postihuje len určité úseky hrubého čreva (zápalovo postihnuté úseky sú medzi sebou oddelené zdravým úsekom...

  • Choroby žalúdka a dvanástnika
    • Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice

      Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice Dyspeptickým syndrómom nazývame komplex príznakov, sprevádzajúcich akúkoľvek poruchu trávenia. Väčšinou sa však týmto  termínom označuje tzv. funkčná...

    • Zápal sliznice žalúdka - gastritída

      Zápal sliznice žalúdka - gastritída je pomerne častým ochorením tráviaceho traktu, resp. žalúdka. Ak hovoríme o gastritíde, máme na mysli predovšetkým diagnózu, stanovenú mikroskopicky po odbere...

  • Choroby žlčníka a žlčových ciest
    • Žlčové kamene - cholelitiáza

      Žlčové kamene - cholelitiáza sú stvrdnuté súčasti žlče, ktoré sa môžu vytvoriť kdekoľvek v žlčových cestách (tzv. intrahepatálnych - teda v žlčových cestách nachádzajúcich sa v pečeni alebo...

  • RADY PACIENTOM
    • Etický kódex

      ETICKÝ KÓDEX ZVEREJŇOVANIA MEDICÍNSKYCH INFORMÁCII NA www.gastroenterolog.com Autor stránky a poskytovateľ virtuálnych konzultačných služieb a rád v jednej osobe, verejne vyhlasuje, že -je jediným...

Čo je nové na mojom blogu

21. november 2018

Nezávislé Noviny
  • Nemá kto obhliadať mŕtvych, ale hlavne, že máme trináste najlepšie zdravotníctvo v Európe
    V eufórii, ktorú asi vyvolalo hodnotenie slovenského zdravotníctva (EHCI), podľa ktorého máme trináste najlepšie zdravotníctvo spomedzi 35 krajín Európy, naši stranícki a štátni predstavitelia zrejme pozabudli, že ľudia na Slovensku dosť často aj umierajú, a tak sa stalo, že mŕtvych v niektorých lokalitách Slovenska nemá kto obhliadať a príbuzní s nebožtíkom niekedy na obhliadajúceho lekára čakajú aj niekoľko hodín.
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2017
    Jedna z prvých medializovaných správ z začiatku roka 2017 hovorí, že elektronizácia zdravotníctva bude spustená o rok, teda v januári 2018. Toto je snáď jediná správa, ktorá zostala pravdivá po celý rok. Ako to však nakoniec v roku 2018 dopadne, by asi nevedel predpovedať ani Nostradamus. Šéf e-zdravia totiž priznal, že systém nemyslel na lekárov a majú aj slabé servery, takže ak by sa v januári 2018 pripojili všetci, ktorým to zákon prikazuje, systém by sa pravdepodobne zrútil ako domček z karát. .
  • Bude e-zdravie skutočne prínosom pre pacienta?
    Od januára 2018 to vraj konečne príde. Ušetria sa vraj milióny, prestane sa plytvať liekmi a ten, kto z toho bude mať najväčší osoh, bude pacient. Aspoň takto si to predstavujú kompetentní, no prax môže byť a asi spočiatku aj bude na míle vzdialená od tejto predstavy.

Z môjho prvého blogu

VYHĽADÁVANIE

Nájdete nás aj tu

Jazyk-Nyelv-Language

Prihláste sa cez soc.sieť

Prihlásiť sa menom a heslom môžete, ak ste sa už registrovali na našom webe

Ak sa chcete prihlásiť cez Vašu sociálnu sieť, kliknite na ňu. Uvidíte Vaše meno na vybranej sociálnej sieti a pod ním vyplňte príslušné údaje. Potom kliknite na odkaz v maili, ktorý dostanete obratom. K heslu do Vašej sociálnej siete ako tretia strana, prístup nemáme.

Inzercia

Joomla web support
Social marketing support
Potrebujete vlastný web alebo správu sociálnej siete pre svoje zdravotnícke produkty?
Načo platiť úžerníckym firmám stovky eur ročne, ak za zlomok tejto sumy môžete mať vlastný web natrvalo.
Vyladíme jeho pozíciu pre vyhľadávače, čím sa Vaša stránka dostane na popredné miesto.    

Inzerujte na našom webe. Umiestnenie bannera je možné podľa Vášho želania. Vašu klikateľnú reklamu na našom pozadí návštevník nevypne, lebo potom stránku nebude môcť čítať
Prijateľné ceny dohodou.    

Sme tu pre vás. Kontaktujte nás

Symprove - 5% zľava

Suprabiotikum SYMPROVE™ je probio nápoj novej generácie, určený pre pacientov so syndrómom dráždivého hrubého čreva a nešpecifickými črevnými zápalmi

Stačí slovo Symprove do nášho FB Messengera a máte 10% zľavu na mesačnú kúru pri nákupe cez symprove.sk

Článok mesiaca

INZERCIA
Chioská masticha a jej využitie pri liečbe ochorení tráviaceho traktu
Táto prírodná živica, ktorá sa získava špeciálnym spôsobom z kríka (Pistacia lentiscus var. Chia), pestovaného predovšetkým na gréckom ostrove Chios, má niektoré zdraviu prospešné účinky, ktoré je možné využiť v rámci pomocnej liečby aj pri ochoreniach tráviaceho traktu

Aktuálne

Kedy na ambulanciu prvej pomoci a kedy na ambulanciu urgentného príjmu?

tlakomerKedy na ambulanciu prvej pomoci a kedy na ambulanciu urgentného príjmu? Ambulancia prvej pomoci alebo lekárska služba prvej pomoci (po novom APS) je služba, ktorá slúži na riešenie zdravotných problémov pacientov, po obvyklej pracovnej dobe praktického lekára alebo lekára špecialistu. Ambulancia urgentného príjmu býva najčastejšie situovaná na prízemí v rámci centrálneho prijímacieho a prepúšťacieho oddelenia (CPPO).

  
TOPlist
G4Ranch

 



Pomohla Vám táto stránka? 
Aj malá suma môže pomôcť udržať jej činnosť. Ďakujeme.
Segített Önnek valamikor ez a weboldal? Köszönjük a kedves támogatását.
Was this website helpful for you? Thanks for your kind donation.

paypal  
Stránka používa súbory cookies. Zakázať ich môžete vo svojom prehliadači. Ochrana osobných údajov a používanie cookies