Gastroenterologická ambulancia Nové Zámky MUDr.Jozef Klucho

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

DOVOLENKA
V najbližších dňoch nemáne plánovanú dovolenku.       

 
SLUŽBY PACIENTOM
Máme zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami v SR. Gastroenterológ bez čakania.
 
Pre registrovaných užívateľov, diskusia  v rubrike  "Najnovšie otázky a odpovede" Chodíte k nám na pravidelné kontroly? Nemusíte si pamätať, že sa máte objednať o polroka. Stačí ak nám necháte svoj e-mail. My to urobíme za Vás.  VIAMOVýkony a služby na priamu platbu už môžete uhrádzať aj cez aplikáciu VIAMO, na tel. číslo 0940 737 016.   


Magyarul is beszélünk English speaking doctor Здесь говорят по-русски

E-recept - papierové recepty už netlačíme. O predpis môžete požiadať písomne e-mailom alebo cez sociálne siete a recept si vyzdvihnúť  v ktorejkoľvek lekárni v SR s preukazom poistenca.  


VIRTUÁLNA AMBULANCIA
QRcodeGEAPozrite si pravidlá na poskytovanie odpovedí zadarmo a spoplatnené konzultačné služby. Ak máte záujem o expresné zaslanie rady, ide o platenú službu podľa cenníka. Otázku majú možnosť poslať aj neregistrovaní užívatelia. Ak však chcete vidieť odpoveď, musíte sa zaregistrovať a prihlásiť. Ak máte problémy s registráciou alebo odoslaním formulára s otázkou alebo s hľadaním odpovede na Vašu otázku, poradíme Vám na klucho (at) gastroenterolog.com

TELEFONICKÉ RADY poskytujeme len našim skutočným, nie virtuálnym pacientom. Vďaka za pochopenie.
phone  Pevná linka
  0356423285
  (iba volania)

smartphone  Mobil
  0940890823
  (volania a SMS)
 

ŽIADNE NEŠTANDARDNÉ POPLATKY
RIADNE POISTENÝM PACIENTOM K VYŠETRENIAM NEÚČTUJEME! Platby sa týkajú len výkonov na žiadosť pacienta alebo takých, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa.

CHRÁNIME VAŠE ZDRAVIE
Menej liekov + menej vyšetrení = menej vedľajších účinkov a viac zdravia!


ZA OBSAH REKLÁM A TVRDENIA V NICH UVEDENÉ ZODPOVEDAJÚ INZERENTI



Zaviedli sme dychové testy na laktózovú intoleranciu a SIBO. Viac info TU
Gastrolyzer gastroenterolog

europacolon






Preventívne vyšetrenie
hrubého čreva nad 50 rokov
hradí Vaša poisťovňa.
Informujte sa u svojho 
všeobecného lekára
alebo gastroenterológa. 

rady_pacientom endoskopia_nove_zamky vistualna_ambulancia

Hľadáte odpoveď na svoje tráviace problémy?  Zistiť viac

Vyšetrenie aj do 24 hod. a bez čakania. Zistiť viac

Potrebujete urgentnú konzultáciu? Zistiť viac

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

Rady pacientkám s ochoreniami tráviaceho traktu v tehotnosti-archív-2003-2010

Rady pacientkám s ochoreniami tráviaceho traktu v tehotnosti - archív 2003-2010

Číslo otázky: 1/2003-TEH-1
Predmet: Žiadosť o  radu
Dátum: 9. január 2003 12:48

Dobrý deň pán doktor, rada by som Vás oboznámila o svojom probléme a požiadala o radu. V lete minulého roka som prvý krát otehotnela. Moje tehotenstvo bolo od začiatku sprevádzané značnými žalúdočnými a tráviacimi problémami. Bola som vypísaná na PN. Prvé týždne mi bývalo dosť zle, neskôr sa k tomu pridružilo časté vracanie. Mávala som dni, kedy som v sebe neudržala ani jedlo, ani nápoje. Žalúdok ma bolieval od hladu a častého vracania. Ďalším javom bolo veľmi silné slinenie a pachuť slín, čo ma nútilo k ich neprestajnému vypľúvaniu. Toto vypľúvanie bolo prakticky stále, každú chvíľočku, čo bolo aj dosť únavné. Oddýchla som si od toho prakticky len v noci počas spánku. Strácala som tým denne veľa takutín. Túto stratu som na druhej strane nedokázala kompenzovať dostatočným prísunom tekutín, pretože môj žalúdok nezniesol väčšinu nápojov a vyvraciavala som aj tie. Nemohla som piť žiadne ovocné čaje, malinovky, sýtené minerálky, ani džúsy, lebo mi to spôsobovalo tvorbu kyseliny a žalúdok to nezniesol. Ovocie tiež neprichádzalo do úvahy. Vodu a nesýtenú minerálku ako neochutené nápoje som nezniesla zase z dôvodu tých slín, ktoré mali svoju pachuť. Bývala som hladná a smädná. Mávala som stavy, kedy som vyložene visela nad vandlíkom a tiekli zo mňa sliny a vyvraciavaná žalúdočná kyselina. V 13. týždni tehotenstva som bola hospitalizovaná v nemocnici. Stav sa mi zlepšil. Neskôr ale po nástupe do zamestnania som hneď po dvoch dňoch znovu začala vyvraciavať všetko, čo som dala do úst. Obvodná lekárka ma znovu vypísala na PN a predpísala Anacid a neskôr Gasterin na zlepšenie trávenia (nie som si istá už názvom). Po štyroch týždňoch sa mi stav zlepšil, trávenie však stále nebolo úplne v poriadku, potrava mi ako keby stála v žalúdku, bývalo mi špatne. Asi tri dni po nástupe do zamestnania, čo som bola už v 20. týždni tehotenstva, mi na sone zistili, že dieťatko sa nevyvíja. Následne som bola hospitalizovaná v nemocnici a absolvovala vyvolávaný potrat. Intenzívne slinenie a pľutie ma sprevádzalo do konca.  Keďže obaja s maželom chceme dieťatko, chceli by sme obdobie 6 mesiacov, ktoré mi boli doporučené ako prestávka pre ďalším otehotnením, využiť na vylúčenie apsoň niektorých faktorov, ktoré mali vplyv na moje ťažko znášané tehotenstvo so zlým koncom. Okrem vyšetrenia na infekčnú chorobu, ktoré som si dala urobiť, sme uvažovali aj nad gastroenterologickým komplexným vyšetrením, ktoré by možno pomohlo odhaliť príčiny uvedených problémov a ich následným riešením by som snáď mohla predísť v budúcnosti takým problémom počas ďalšieho prípadného tehotenstva. Zaujímalo by ma, či je takéto vyšetrenie na mieste teraz , keď nie som tehotná a či je nádej, že by sa tak dali spomínané negatívne prejavy počas ďalšieho tehotenstva aspoň zmierniť, alebo ide o niečo, čo je dôsledok výhradne tehotenstva a predbežne sa s tým nedá nič robiť.   ...ešte by som k uvedenému rada doplnila, že mlieko a väčšinu mliečnych výrobkov môj žalúdok nezniesol vôbec, to som musela úplne vylúčiť. Takže všetky odporúčania lekárov o správnom stravovaní, ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch a dostatočnom prísune tekutín vo mne vyvolávajú len trpké konštatovanie, ...."ale čo v prípade, že to môj žalúdok neznesie a nie je v mojej moci sebe aj dieťatku dožičiť správny prísun živín". Ďakujem za pochopenie a radu. Alena B.

ODPOVEĎ: Milá pani Alena, chápem Vaše obavy o budúce bábätko, ale asi Vás svojou odpoveďou nepoteším. Každá tehotnosť môže prebiehať úplne inak a je celkom možné, že ak znova otehotniete, podobné problémy mať nemusíte a ak áno, možno len v menšej miere. V spolupráci s gynekológom  treba zodpovedať otázku, či sa na Vašom stave v tehotnosti nepodpísalo aj nevyvíjanie sa plodu, resp. to mohlo byť aj opačne, že sa plod nevyvíjal dostatočne pre Vaše uvedené ťažkosti. Možno Vám gynekológ navrhne aj genetické vyšetrenie, tiež by bolo vhodné kompletné interné prípadne gastroenterologické vyšetrenie za účelom vylúčenia prípadného Vášho skrytého ochorenia, o ktorom neviete. Ak sa pred počatím minimalizujú všetky možné riziká, poraďte sa s gynekológom, kedy by bolo vhodné sa znova pokúsiť o počatie. Ak budete pred počatím úplne v poriadku a aj výsledky uvedených vyšetrení budú normálne, uvedené problémy by nemali nastať. Ak by ste predsa tehotenstvo horšie znášali, radšej vydržte v nemocnici aj niekoľko mesiacov v záujme svojho potomka. Držím Vám palce.

Číslo otázky: 2/2003-TEH-2
Predmet: Uzivanie Salofalku pocas kojenia
Dátum: 5. februára 2003 21:23


Dobry den, chcela by som Vas opytat....mam jeden problem co sa tyka uzivania cipkov Salofalk. Momentalne som v 9. mesiaci tehotenstva, tak tyzden, dva pred porodom. Uz tri roky mam chronicku proktitidu, zapal hrubeho creva...kratka cast pri konecniku. Podla mojho lekara - gastroenerologa nie je ten zapal velky, len uzivanim Salofalku Ho treba drzat pod kontrolou, aby sa to nerozsirilo a nezhorsilo.Pocas tych troch rokov som nemala ziadne komplikacie .Cipky uzivam denne , vzdy vecer 1x 250 Salofalk. Uzivala som ich v takejto davke aj pocas celeho tehotenstva. Moja otazka je - ci mozem hned po porode vysadit uzivanie cipkov aspon na par dni, kvoli hojeniu hradze, ktoru predpokladam ako prvorodicke budu nastrihovat. Niekedy sa z toho cipku ktory si dam vecer dostane trosku vonku a neviem ci sa to nejak nemoze dostat k tej rane a zhorsit mi to a takisto by to bolo na tych par dni po porode pre mna pohodlnejsie nebrat ich.Na druhej strane ak by to za tych par dni kym cipky nebudem brat, malo zhorsit moj stav...zapal tak to by som ich radsej brala. Preto sa Vas chcenm opytat na Vas nazor. A co je dolezitejsie, chcela by som jednoznacne kojit svoje babatko hned po porode a Potom co najdlhsie....aj rok.Mam len obavy ci uzivanim cipkov 25O Salofalk denne Neuskodim svojmu babatku pocas tej doby kojenia.Alebo ich mam vysadit? Ale ak ich vysadim pocas kojenia moze sa zase mne zhorsit stav toho zapalu, alebo sa moze rozsirit,co tiez nechcem v ziadnom pripade.Cize....moze skodit uzivanie takejto davky Salofalku pocas pol roka az roka kojenia babatku ? Kojenia sa nechcem v ziadnom pripade vzdat.Kedze zachvilu mam uz termin porodu a rada by som vediet co robit v takomto pripade, prosim Vas, ak je to mozne o skoru odpoved. Velmi pekne dakujem. Viktoria

ODPOVEĎ: Vážená pani Viktória, ako ste si iste všimli  na mojej web-stránke, odpovede sú síce individuálne pre každého pacienta ich spracovávame osobitne, ale na e-mail ich zásadne neposielame. Je to daň za to, že odpovede poskytujeme zdarma a robiť takýto individuálny servis je nad naše možnosti. Preto každý, kto pošle otázku cez EDUSAN, si tam nájde aj odpoveď a podobne to robím aj cestou mojej web-stránky. Pokiaľ ide o Vašu otázku, liečbu ordinovanú Vašim gastroenterológom svojvoľne neprerušujte a pred vysadením sa s ním poraďte. Myslím si však, že  ak by ste mali tesne po pôrode problémy s hojením hrádze, vynechať čípky na pár dní by ste mohli. Tak malú dávku Salofalku, akú užívate, nemusíte vynechávať ani počas kojenia. Nemusíte mať žiadne obavy o zdravie svojho potomka ani teraz ani pri súčasnom užívaní Salofalk čípkov v dávke 250 mg počas kojenia.

Číslo otázky: 3/2003-TEH-3
Predmet: žiadosť o radu
Dátum: 13. augusta 2003 9:03


Dobrý deň p. doktor. Rada by som sa na Vás obrátila o radu. Mám 25 rokov a v decembri 2002 som sa liečila na helicobakter.  Momentálne som v 11 týždni tehotenstva a znova ma začali trápiť rovnaké problémy ( bolestivé vriedky na tvári a bolesti brucha) aké som mala keď mi diagnostikovali helicobakter.Chcela by som vedieť, ako vplýva na dieťaťko prítomnosť helicobaktera a či ho to nemôže ohroziť. Je možné helicobakter liečiť počas tehotenstva alebo je potrebné s liečbou počkať?  Katarína P.

ODPOVEĎ: Vážená pani Katarína, Vaše problémy s tráviacim traktom, ktoré popisujete, nemusia mať súvis s prekonanou H.pylori infekciou, ale môže ísť o sprievodné príznaky samotnej tehotnosti, ktoré sú v prvom trimestri gravidity takmer bežné. Ak Vám ťažkosti neustúpia ohľadom bolestí brucha sa poraďte najskôr s gynekológom, ktorý Vás prípadne odošle na gastroenterologické vyšetrenie, kde Vám pravdepodobne urobia aj serologický test (z krvi) na H.pylori, aby sa zistilo, či sú potrebné ďalšie vyšetrenia, napr. gastroskopia. Nakoľko lieky používané na liečbu HP infekcie nie sú v tehotnosti vhodné, s liečbou, ak bude potrebná, je možné počkať až po donosení plodu, ktorý by žalúdočná HP infekcia nemala nijako ohroziť. 

Číslo otázky: 4/2003-TEH-4
Predmet: Prosim o radu
Dátum: 29. októbra 2003 10:11


Dobry den, ocenujem Vasu sluzbu rad pacientom.
Zakladne udaje:
Pohlavie: zena
Vek: 22
Zamestnanie: sekretarka
Stav: slobodna
Tazkosti: som v 10 tyzdni tehotenstva, kt. zatial prebieha bez komplikacii. Mam ale casto zapchu. Stolica je tvrda a niekedy ma pieskovozltu farbu. Pred tehotenstvom som mala problemy zo zapchou, ale iba zriedka, stolica bola pravidelna. Pocas tehotenstva je zapcha velmi casta a stolica nepravidelna. Chcem sa spytat, ci moze byt zapcha sprievodnym znakom tehotentva, alebo s nim nesuvisi.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky: nie Vaša doterajšia liečba: bez liekov, nepouzivam prehanadla, snazim sa vypit denne 2l tekutin, otruby a ovsene vlocky.Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia: nie Dakujem za ochotu a odpoved S uctou Zuzana

ODPOVEĎ. Ak pri zápche v tehotnosti nepomáhajú bežné dietne opatrenia, aké popisujete (teda dostatočný príjem vlákniny a tekutín), prechodne možno užívať preparát s obsahom laktulózy, ktorý Vám na odporúčanie praktického lekára alebo gynekológa predpíše gastroenterológ. Užíva sa 1 až 2 max. 3 odmerky denne, do úpravy stolice.

Číslo otázky: 1/2004-TEH-5
Predmet: tehotenstvo a uzivanie liekov
Dátum: 9. januára 2004 9:10


Pohlavie: zenske
Vek: 27
Zamestnanie: sekretarka
Stav: vydata
Deti: nemam
Dobry den pan doktor, Mam 27 rokov a uz desiaty rok sa liecim na ulceroznu kolitidu (postihnutu mam cast creva nad konecnikom a usek asi vo vzdialenosti 30 cm od konecnika). Momentalne sa nachadzam v 14 tyzdni tehotenstva. Ide o moje prve tehotenstvo. Planovanie tehotenstva som konzultovala so svojim gastroenterologom, ktory mi na zaklade vysledkov kolonoskopie, tehotenstvo odsuhlasil (otehotniet sa mi podarilo hned v druhom cykle) Ochorenie je momentalne v remisii. Uz 11 mesiacov uzivam Asacol tablety 3x2 a Asacol capik 1x1 (predtym som uzivala Salofalk). Tuto davku mi moj gastroenterolog ponechal, s tym ze mi lieky nemoze vysadit. Podla jeho slov uzivanie liekov pocas tehotenstva predstavuje mensie riziko ako keby zapal znova prepukol. Svojmu lekarovi plne doverujem, ale chcela by som vediet aj Vas nazor na davku liekov, ktoru momentalne uzivam a mozne riziko poskodenia plodu. Citala som totiz na Vasej stranke o udrziavacej davke mesalazinu uzivanej v tehotenstve bez nasledkov 3x 500 mg. V mojom pripade, ak dobre pocitam, je to 3x 800 mg + 500 mg capik. Moja gynekologicka je samozrejme o vsetkom informovana, ale k moznym rizikam sa nevyjadrila. Momentalne ziadne tazkosti nemam ani v suvislosti s tehotenstvom. Citim sa vyborne, stolica je pravidelna a normalna a bez krvi (1x denne). Velmi pekne Vam vopred dakujem za odpoved. Srdecne Vas zdravi Zuzana

ODPOVEĎ: Vážená pani Zuzana, udržiavacia dávka liečby pri ulceróznej kolitíde závisí od štádia choroby, v ktorom bola pred jej uvedením do remisie (štádia kľudu). Dávka lieku (liekov), pri ktorej sa remisia udrží by mala byť taká, aby pri nej choroba znova neprepukla. O tom, akú dávku potrebujete, je najlepšie informovaný Váš gastroenterológ. Odporúčam Vám naďalej mu plne dôverovať.

Číslo otázky: 2/2004-TEH-6
Predmet: Prosba
Dátum: 15. marca 2004 12:22


Dobry den, mam 27.r. a som v 5.mesiaci tehotenstva. Poctivo som si precitala Vasu webstranku a na zaklade mojich tazkosti a vasich podrobnych informacii ksyndromu draz.hrubeho creva si myslim, ze patrim do tejto skupiny. Min.roksom presne v tomto obdobi mala uporne hnacky bolestive prelievanie vcrevach, dyskomfort po stolici, meteorizmus - celorocne, problemy sostolicou - celorocne.Pred tehotenstvom som bola preventivne na sono brucha vsetko bolo v poriadku, gastroskopia ( mala hiatova hernia, mierna gastritida ), vytery z rekta vhnackovych obdobiach negativny.Lekar gastroenterolog tiez usudil, ze by sa mohlo jednat o tento syndrom.Medzitym som otehotnela a celkovo som sa citila dobre tak som vys.hr.crevauz neabsolvovala.A teraz moj problem: uz 4.dni ma pobolieva od prav.podbruska smerom kprav.reb.obluku. Tie bolesti su pichlave a suvisia s konzumaciou stravy (hlavne mliecnej ) a znova sa pridruzi to bolestive skrkanie v crevach a ajpod pravym rebrom. Ulavi sa mi po vyprazdneni a odchode plynov. Ale zase nalacno ma boli zaludok tvoria sa mi bubliny v bruchu a zase mam ten pichlavypocit pod rebrom. Stolicu mam skor riedku ako tuhu. ( zacala som pootehotneni pit vo velkom mliecko a cerstve ovocne stavy - ci by to mliekonemohlo mat suvis s tymito tazkostami )Kedze toto moje tehotenstvo je velmi vytuzene tieto bolesti ma vystrasili a sla som za lekarom kde po sone bruchasa o zlcnik nejedna vsetko je OK az na zvacsenu slezinu.( vysetrenia z krviby som mala mat do stredy )Mam na Vas prosbu pretoze sa mi zda, ze mate velmi dobre skusenostia a praxs prave spominanym syndromom a chcela by som vediet ci tato Dg nemoze nejakonegativne ovplyvnit moje tehotenstvo. Popripade ako sa mam stravovat abybabo malo dostatok zivin. Pretoze vsetci ma strasia so slepym crevom azlcnikom tak drzim taku miernu dietu ale bojim sa o zdravie svojho dietatka.Nehnevajte sa za tak dly mail ale velmi by som Vas prosila o nejaku odpoved.
Srdecne Vam dakujem.Sona.

ODPOVEĎ: Vážená pani Soňa, pri syndróme dráždivého hrubého čreva univerzálna dieta prakticky neexistuje. Čo jedného nafukuje, inému nerobí ťažkosti. radím Vám preto jedzte všetko, čo Vám chutí a nerobí Vám to ťažkosti. Iste viete, že strava tehotnej musí byť bohatá na vitamíny a minerály, ktoré si prípadne ak by Vám nejaké potraviny, napr. mlieko škodilo (môže spôsobovať nafukovanie a hnačky), môžete nahradiť bežne dostupnými polyvitamínovími prípravkami, ktoré sú odporúčané v tehotnosti. V prípade potreby ani s liekmi, používanými pri syndróme dráždivého hrubého čreva by už po 5. mesiaci (až do posledného trimestra) nemal byť problém, ale užívať ich môžete len po odporúčaní Vášho gastroenterolíga, resp. po porade s gynekológom.

Číslo otázky: 3/2004-TEH-7
Predmet: prosba
Dátum: 6. apríla 2004 16:14


Mily pan doktor, uvediem najprv zakladne udaje :
zena, 24 rokov, administratívny pracovník, ešte 2 týzdne
slobodná,bezdetná, t.c. v 13.týzdni tehotenstva
Mojim - v podstate uz dlhorocnym problemom- je chronicka zapcha azastavene vetry. Dlho som si neuvedomovala, ze nieco nie je v poriadku.V detstve moje problemy diagnostifikovali ako " lenive creva " a viac saso mnou nikto nezaoberal. Stolicu mavam raz za 3-4 dni, teraz pocastehotenstva niekedy zriedkavejsiu a dost tvrdu.Jem kompoty, ovsenevlocky, susene ovocie, pijem Diakys, mam dostatok pohybu,ale nic na mnadlhodobejsie nezabera... Velmi neprijemne su aj zastavene vetry - inymi slovami casto ma nafukuje - v podstate bez ohladu na to, co som jedla, ale nedokazem vetry zo sebadostat von.. Mam potom sice mierne ale zato vytrvale bolesti v podbrusku. Bojim sa si co len masirovat brucho alebo cvicit na brusnesvaly, pretoze sa bojim, ze ublizim svojmu babatku. Z rovnakeho dovodusa bojim pri vyprazdnovani viacej zatlacit...prosim, poradte mi, co mam robit, tu stolicu ako-tak regulujem, ale tiezastavene vetry su fakt velmi neprijemne... Velmi pekne dakujem. Zuzana.
ODPOVEĎ: Milá Zuzana, podobnému problému sme sa už venovali dostatočne, aj na tejto stránke nájdete , ako postupovať.  V lekárni tiež dostať voľnopredajné lieky na odplynenie alebo Vám niektorý môže predpísať Váš gynekológ, resp. praktický lekár.

Číslo otázky: 4/2004-TEH-8
Predmet: Dotaz
Dátum: 4. novembra 2004 14:40

Dobry den prajem, Pisem za svoju tehotnu sestru /25 tt/, ktora ma uz 7 rokov stanovenu diagnozu ulcerozna kolitida. Svoje dietatko by chcela kojit, ale gynekolog jej kojenie neodporuca pri brani lieku Salofalk. Preto by som sa chcela spytat, ci mate rovnaky nazor. Ak je choroba v aktivnom stadiu tak berie aj Prednison. Je mozne kojenie aj pri nom? Lekar jej odporuca rodit spontanne, neviem vsak ci je to při jej diagnoze mozne. Dakujem za odpoved  Janette K.
ODPOVEĎ: žena s diagnózou (teda alebo ) musí dostávať takú udržiavajúcu liečbu, aby sa choroba udržala v remisií (teda pod kontrolou, bez závažnejších vonkajších a laboratórnych prejavov zápalu čreva). Ak je liečba potrebná aj v tehotnosti,  nemala by sa prerušovať ani počas kojenia. Tehotná, ak nie sú iné prekážky, môže rodiť spontánne bez problémov. Počas tehotnosti a kojenia by však mala byť v jej sledovaní veľmi úzka spolupráca jej ošetrujúceho gynekológa s gastroenterológom.

Číslo otázky: 1/2005-TEH-9
Predmet: Hnačka
Dátum: 9. augusta 2005 9:18

Pan doktor, chcela by som Vas poprosit o radu:
Pohlavie: zena
Vek: 23 rokov
Vyska/vaha: 152 cm / 51 kg
Zamestnanie: administrativna pracovnicka
Stav: vydata
Deti: nemam
Moje tazkosti:
Som v 16 tt.. Od zaciatku tehotenstva som nemavala problemy so stolicou. Problemy zacali az v tretom mesiaci, kedy som mavala casto zapchu.Od 15 tt az po dnesny den ma trapi hnacka. Najprv to bolo po tom,ako som sa naobedovala (stravujem sa v zamestnani), ale dnes to bolo aj okamzite po prebudeni. Hnacka je sprevadzana krcami.Prezenie ma 1-krat, nanajvys 2-krat denne. Snazim sa jest vyvazenu stravu, t.j. zelenina, ovocie, mlieko, polieky kazdy den. Hnacky som zvykla mat pri stresovych situaciach. Teraz si ich vsak neuvedomujem. Este jedna vec, ktora by Vam mohla pomoct: beriem vitaminy pre tehotne zeny - Materna so selenom. Na internete som vycitala, ze selen pri zbytocne velkom prijme sa hromadi v organizme a vyvolava zaludocne a crevne tazkosti. Lieky beriem podla predpisu, t. j. 1 tabletku denne. Myslite si, ze by mi mohli sposobovat uvedene ochorenie alebo by to mohol byt virus. Bojim sa, aby to nemalo nasledky na moje dietatko. Mala by som navstivit lekara?  Vykonane vysetrenia a pripadne ich vysledky: doteraz som nebola na ziadnom vysetreni. Vaša doterajsia liecba (nazvy liekov, pripadne ich davkovanie): ziadne. Ine aktualne alebo prekonane ochorenia: ziadne. Za odpoved Vam velmi pekne dakujem a ostavam s pozdravom Emilia C.
ODPOVEĎ: Vážená pani Emília, najskôr ide u Vás o zhoršenie syndrómu dráždivého hrubého čreva, na ktorý ste asi trpeli už pred tehotenstvom. Pri hnačke treba obmedziť vlákninu v strave a individuálne si otestovať potraviny, ktoré Vám spôsobujú hnačku a tie obmedziť alebo vynechať zo stravy. Zelenina, ovocie (najmä ak ho konzumujete so šupkami, v ktorých je najviac vlákniny)  Vám práve hnačku môžu zhoršovať. Ak sa Vám stav po úprave jedálneho lístka do 2-3 týždňov  neupraví,  navštívte svojho

Číslo otázky: 2/2005-TEH-10
Predmet: hemoroidy a tehotenstvo
Dátum: 12. októbra 2005 10:42

Dobrý deň pán doktor, tak najprv základné údaje: mám 34 rokov, 164 cm, 65 kg, sedavé zamestnanie, som vydatá, 1 dieťa (nar. 2000) a momentálne som pravdepodobne znovu tehotná (vynechanie menštruácie + ďalšie príznaky, ku gynekológovi som už objednaná). Na vonkajšej strane análneho otvoru mám už viac ako rok malý výrastok (hemeroid?), ktorému som doteraz nevenovala pozornosť. Je úplne zvonku konečníka, niekoľko milimetrov od análneho otvoru, zdá sa mi, že do anál. otvoru ani nezasahuje, a je to akoby mäkký kožný vačok s tvrdším vnútrom. Najprv som si myslela, že je to len hrubšia časť zvlnenej kože okolo análneho zvierača, ale v poslednom čase som si uvedomila, že je to väčšie a keď si rukami jemne roztiahnem okolie anál. otvoru, vidno, že je to samostatné "teliesko". Ide o hemeroid? Čítala som si na Vašej stránke všetko o hemeroidoch, ale aj tak si nie som istá, keďže je to tak zvonku. Iné problémy (ani ochorenia) nemám, ani krv v stolici, ani ten výrastok nie je bolestivý, ale obávam sa, že sa mierne zväčšuje, teraz má asi 5 mm - 1 cm. Mám obavy najmä v súvislosti so začínajúcim tehotenstvom - aké sú možné komplikácie? Akú samoliečbu (kúpele, masti?) môžem vykonávať, keď som tehotná? Môže ísť aj o niečo iné ako hemeroid (nádor?)  Ďakujem veľmi za Váš čas. D. B.
ODPOVEĎ: Pravdepodobne u Vás skutočne ide o hemoroidy. Ak ste v počiatočnom štádiu tehotenstva, bez obáv môžete krátkodobo použiť čapíky alebo masti voľne dostupné v lekárni alebo kalciovú masť a kúpele v dubovej kôre. v tehotnosti sa ničím nelíšia od komplikácií, ktoré sú bežné pri hemoroidoch aj mimo tehotnosti. Iná diagnóza je u Vás málo pravdepodobná, ale ak si chcete byť istá nechajte sa vyšetriť buď praktickým lekárom, gynekológom alebo chirurgom-proktológom.

Číslo otázky: 3/2005-TEH-11
Predmet: crevne problemy
Dátum: 26. novembra 2005 12:02

Dobry den p. doktor Klucho, som 28 rocna zena, vaha 58 kg, vyska174 cm, povolanim ekonomka, bezdetna, tehotna v 4.mesiaci a mojim problemom su 8-9 mesiacov pretrvavajuce crevne tazkosti, hnackovita, riedka stolica, nafukovanie, plynatost, bolesti brucha vzdy s prechodnym zlepsenim stavu. Priebeh: problemy zacali prejavmi crevnej chripky, teplotou, po 2 recidive hnaciek mi boli praktickym lekarom naordinovane antib., po nich zlepsenie stavu. Po opetovnom zhorseni, navsteva gastroenterologa. ten zistil zvysenu sedimentaciu erytrocytov, sonografia bez patolog. zmien v USG obraze, gastrofibroskopicky zistena axialna hyatova hernia, kolonoskopiou zistene diskretne sliznicne zmeny rekta a colon sigmoideum imponujuce ako odznievajuca kolitida infekcnej etyologie, (biopsia zo sliznice hr. creva:mierny edem, riedky chr. zapal, infiltrat lamina propria s ojedinelymi eozinofilnymi leu, bez polynuklearov, drobne extravazaty, 2 lymfoidne folykuly, architektura zliaz neporusena), kultivacia stolice, mykologicke a parazitologicke vysetrenie stolice bolo negat. Zaver: recidivujuca enteritida sups. virus. povodu, axialna hyatova hernia. Asi po dvoch mesiacoch, neuzivala som ziadne lieky, sa mi opat dane tazkosti a hnacky vratili a iny gasroenterolog doporucil doplnit histolog. vyset. sliznice zaludka, co sa vsak nepodarilo kvoli mojej extremnej drazdivosti. Krvnym testom mi zistoval pritomnost helikobaktera - negativne. Pred 5 rokmi som prekonala salmonelozu, so zaludkom a travenim tazsich veci som vzdy mala trochu problem, ale nikdy nie s crevami a stolicou. Pri hnackach ak zacnem s dietou a vylucim aj pecivo, sa moj stav zvykne zlepsit, ale potom sa opat hnacky a bolesti brucha vratia. Zaver ze ide o funkcnu poruchu ma vobec neuspokojuje, pretoze neviem ako mam s nou zit a co jest. som v 4.mesiaci tehotenstva a trapi ma ze v situaciii kedy by som mal dbat na vyzivu nie som schopna jest ani ako normalny clovek. Po navsteve vasej stranky mam pocit ze aj nespecificke a funkcne poruchy sa daju analyzovat a liecit. Chcela by som sa spytat ci by som nemala ist aj na testy na celiakiu, ale vobec neviem kde.Za odpoved dakujem a prajem Vam vela uspechov v praci, Vasa stranka je perfektna. Mirka H.
ODPOVEĎ: Milá Mirka, žiaľ, asi ani ja Vás svojou odpoveďou nepoteším. Vzhľadom na to, že ste tehotná, ak by Váš stav spôsobovala funkčná porucha (teda syndróm dráždivého hrubého čreva), čo je pravdepodobné, liečiť ho v tehotenstve tak, ako je bežné, sa nedá. Lieky, ktoré sú naň najúčinnejšie sa v tehotenstve užívať  nesmú. U Vás však treba vylúčiť aj iné, najmä organické príčiny (v prvom rade malabsorbčný syndróm a v rámci neho najmä celiakiu.)  Až potom bysa dalo uvažovať o vyššie uvedenej diagnóze syndrómu dráždivého hrubého čreva alebo inej funkčnej poruche. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí

Číslo otázky: 4/2005-TEH-12
Predmet: tehotenstvo a tráviace problémy
Dátum: 5. decembra 2005 15:23

Dobrý den, mám 26 rokov a som v 7týždni tehotenstva. Toto je moje druhé tehotenstvo. Prvé bolo úplne bezproblémové. Pri tomto druhom asi tak pred tromi týždňami ma začal bolieť žalúdok, napínanie ale bez zvracania a pridali sa vetry. Teraz ma sa pridali ešte kŕče a hnačka, preženie ma tak maximalne 4 krát alebo len 1 krát ale stále ma pobolieva brucho. Pritom pociťujem hlad. Niekedy mi pomože ked sa najem niekedy nie. Obvodná mi teraz doporučila Smectu nech sa mi to ukludní.Asi pred 1,5 rokom som začala mať tráviace problémy po rodinných nepríjemnostiach. Takého druhu, že ako náhle sa vyskytol problém alebo iný menší stres prišli tieto problémy. Na základe toho som začala chodiť po vysetreniach, nebola som si istá totiž, že to je od stresu a neviem to dodnes. A ešte pred dvomi rokmi mi vyoperovali slepé črevo. Rok navštevujem gastroenterologa. Robili mi vyšetrenia aj na Helikobaktera v marci bol pozitívny, prieliečili teraz negatívny. Aj histologie a histochému negat. Aj kolonoskopiu ale všetko negatívne.Sono a krvné testy rôzneho druhu všetko o.k. Celiakia nebola jednoznačne dokázaná ale od septembra mi doporučili predsa len dodržiavať bezlepkovú dietu. Takže si všetko kupujem, nakolko mi nemôžu potraviny predpísať. Stav sa mi polepsil, myslí že aj preto že som sa ukludnila. Teraz som otehotnela a problémy sa zasa vrátili. Neviem, či to s otehotnením súvisí alebo nie. Alebo za to naozaj môže stres - podnikám a to človeku na klude nepridá. Sám lekár mi povedal,že vlastne v skutočnosti nevie čo to je ale , že to môže byť žalúdočno- črevná neuroza. Tak skutočne neviem. Preto Vás prosím o odpoveď. dakujem Mira 26, Nitra
ODPOVEĎ: Milá Mira, máte úplnú pravdu, skutočne u Vás môže ísť len o zhoršenie už pred tehotnosťou prítomnej funkčnejj poruchy činnosti tráviaceho traktu a v rámci neho je teraz v popredí asi syndróm dráždivého hrubého čreva. Ak sa ukľudníte, stav sa skutočne zlepší. Gynekológ alebo praktický lekár Vám prípadne môže predpísať niečo na ukľudnenie, alebo si v lekárni kúpte v tehotnosti vhodné voľnopredajné prírodné prostriedky na tento účel. K celiakii sa musí jednoznačne vyjadriť Váš gastroenterológ.

Číslo otázky: 1/2006-TEH-13
Predmet: žalúdok a tehotenstvo
Dátum: 30. augusta 2006 11:19

Dobrý deň dovoľte mi aby som sa obrátila na Vás o radu. Mám 33 rokov, som v 4 mesiaci tehotenstva, meriam 176 cm a vážim 61 kg. Pred rokom začala žalúdočné ťažkosti, absolvovala som gastroenterologické vyšetrenie kde mi bola urobená gastrofibroskopia. Mala som veľké množstvo kyseliny v žalúdku, bol mi predpísaný helicid a po doužívaní ťažkosti ustúpili. Od začiatku tehotenstva sa problémy začali znovu. Kyslosť a horkosť v ústach, bolesti žalúdka, odpor k jedlu. V prvých mesiacoch som výrazne pochudla. Od začiatku 4. mesiaca sa trochu uľavilo ale i napriek tomu po konzumácii niektorých jedál /a je ich podstatne veľa/ sa kyslosti a horkosti v ústach neviem zbaviť. Lekár mi od začiatku tehotenstva predpísal Malox s odpoveďou že v tomto štádiu tehotenstva sa nič iné podávať nemôže. Rada by som chcela počuť i Váš názor, pretože mám strach o svoje dieťa či moje nechutenstvo nebude mať vplyv na jeho vývoj. Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom A.

ODPOVEĎ: V tehotenstve sú podobné príznaky bežné a žiaľ väčšina liekov, ktoré sa predpisujú na tieto problémy, sa v tehotnosti užívať nesmie. Vaša liečba je teda správna. Treba sa pokúsiť upraviť uvedené ťažkosti životosprávou. V prvom rade treba vylúčiť zo stravy dráždivé a kyslé jedlá alebo také, ktoré spôsobujú nafukovanie. Proti horkosti v ústach skúste žuvačku alebo občas kúsok  mliečnej čokolády, pri kyslosti minerálku Fatru.

Číslo otázky: 2/2006-TEH-14
Predmet: nechutenstvo v tehotenstve
Dátum: 10. októbra 2006 15:40

dobry den, som tehotna v 32.tt, mam 41 rokov a cakam svoje druhe dieta.asi tri tyzdne trpim na silne nechutenstvo-v podstate nemam hlad, len uporny smad.potravu konzumejem len pre vyzivu dietata.po poziti jedla mam palenie zahy a uzivam acix. nezvraciam.v minulosti som nemala nikdy problemy s nechutenstvom.vysetrenia v poradni boli v poriadku. co by ste mi odporucili na opatovnu chut do jedla, je tento stav v tehotenstve normalny, moze signalizovat nejaku poruchu? dakujem za odpoved eva

ODPOVEĎ: Vážená pani Eva, Váš gynekológ Vám iste potvrdí, že podobné stavy v tehotenstve sú možné. Odporúčam Vám však poradiť sa s ním osobne, aby posúdil, či je tento stav skutočne len sprievodným zjavom tehotnosti alebo sa u Vás vyvíjajú zmeny zdravotného stavu, ktoré treba sledovať prípadne liečiť. Skúste jedávať častejšie a menšie množstvá potravy a dostatočne ich zapíjať napr. alkalickou minerálkou Fatra. Tú môžete popíjať aj v priebehu dňa, ak pocítite pálenie v oblasti žalúdka. Do stravy si tiež pridajte probiotiká (napr. Probiofix),  ktoré Vám upravia črevnú bakteriálnu flóru a zlepšia trávenie.

Číslo otázky: 1/2007-TEH-15
Predmet: problémy so žlčníkom
Dátum: 13.
marca 2007 18:42

Meno: Karin
Vek:33
Výška/váha 170/85
povolanie: smenový majster dopravy
stav: žijem s partnerom
Dobrý deň, cca týždeň mám problémy so žlčníkom, ktoré sa mi ozvali po roku, problém je v tom, že som štvrtý mesiac tehotná, nejedná sa o nejaké silné záchvaty, väčšinou to prejde keď vypijem dostatočné množstvo minerálky, príp. žlčníkový čaj. Chcem sa spýtať, či tieto "záchvaty" nemôžu ublížiť bábetku. Lieky neberiem žiadne. Ďakujem
Karin.
ODPOVEĎ: Milá Karin, v prvom rade by ste sa mali nechať vyšetriť. Základné laboratórne odbery a sonografia spresnia Vašu diagnózu. Ak sa nájde kameň v žlčníku alebo v žlčových cestách a bola by potrebná operácia, nie je to problém ani v tehotenstve. Ak ide len o mierne "záchvaty", Vášmu bábätku určite neublížia, ale ako treba postupovať ďalej, to budete vedieť až po uvedených vyšetreniach. 

Číslo otázky: 2/2007-TEH-16
Predmet: plynatost v tehotenstve 
Dátum: 25. apríla 2007 19:17

Dobry den, mam 27 rokov a som v 9. tyzdni tehotenstva. Pracujem ako ucitelka na  zakladnej skole, je to moje prve tehotenstvo. Moj problem spociva v tom, ze uplne ad zaciatku tehotenstva (obcasne som tymito problemami trpela aj predtym, nie vsak v takej miere ako teraz) trpim nadmernou plynatostou a nafukovanim, hlavne vecer. Nevsimla som si zavislost na jedle, mozem jest cokolvek, kazdy vecer sa to opakuje a je to dost neprijemne. So stolicou problem vpodstate nemam, i ked je ina ako pred
otehotnenim, je pravidelna. Predtym som pri problemoch (mala som to asi 2 - krat za poslednych par rokov) uzivala homeopatikum gastrocyneze a problemy vzdy ustupili, teraz mam vsak z uzivania liekov strach, pretoze okrem toho beriem Duphaston a momentalne i antibiotika Zinnat, pretoze mam v hrde zapal. Este jedna informacia,  neviem ci podstatna, ale otehotnela som az po hormonalnej liecbe - 5 mesiacov - Clostilbeghytom. Prosim vas o radu a odporucanie, co robit,  co brat, prip. ci navstivit odborneho lekara. Dakujem
ODPOVEĎ: Možno predpokladať, že ak ste uvedené problémy mali už pred tehotnosťou, ide najskôr o funkčnú črevnú poruchu, možno syndróm dráždivého hrubého čreva. Jeho prejavy môže súčasná antibiotická liečba ešte zhoršiť. Do stravy by ste si preto mali pridať probiotiká, (napr. Probiofix ) a vylúčiť všetky jedlá, ktoré spôsobujú plynnatosť, prípadne si v lekárni kúpiť niečo na odplynenie čriev. Uvedené lieky na odplynenie a podobne aj probiotiká v tehotenstve užívať môžete aj dlhodobo, taktiež ich môžete kombinovať s homeopatikami. Až potom, ak sa stav po týchto opatreniach asi do mesiaca nezlepší, navštívte gastroenterológa.

Číslo otázky: 1/2008-TEH-17
Predmet: virtualna ambulancia - porod a nasledne problemy s vylucovanim
Dátum: 15. marca 2008 11:18

dobry den, prosim vas o pomoc pri svojom probleme, ktory sa objavil po porode.
V popise otázky prosím uveďte:
Pohlavie: zena
Vek :25
Výška / váha: 160/63
Zamestnanie: materska/ studentka
Stav: vydata
Deti - počet, prípadne či ste rodili cisárskym rezom : 1, spontanne
som 2 tyzdne po spontannom porode, pri ktorom mi bola robena epiziotomia, dnes je rana takmer zhojena, neboli. mam vsak problem s velkou stolicou. citim tlak obsahu v konecniku, avsak neviem ho vytlacit von, hoci stolica je formovana, ale nie tuha. mam pocit,akoby posledna cast konecnika nebola inervovana a nevykonavala peristalticke pohyby. tlacenie nie je priliz bolestive, skor pocitujem obrovsku bolest prave z tlakov stolice na konecnik. taktiez po porode sa objavili hemoroidy, ktore liecim pomocou masti FAKTU, co zmiernuje svrbenie.myslim, ze tazkosti nie su psychickeho povodu, kedze mala je ukazkove dieta a ani v inych situaciach nepocitujem stres...ako dlho moze trvat navrat do povodneho stavu? (nikdy som nemala problemy s vylucovanim). kedy treba navstivit lekara, ak sa to nezlepsi? co moze byt pricinou takehoto stavu? dakujem za odpoved... s pozdravom valeria
ODPOVEĎ: Pani Valéria, tento problém by ste mali v prvom rade konzultovať s Vašim gynekológom. Aplikujte si liečbu ako pri hemoroidoch, dbajte na dostatočný prísun vlákniny, pitný režim, robte si sedacie kúpele v harmančeku alebo dubovej kôre a stav by sa mohol do pár týždňov upraviť. Ak nie, navštívte gastroenterológa.

Číslo otázky: 2/2008-TEH-18
Predmet: problém so stolicou po porode
Dátum: 26. júna 2008 19:13

Dobry den, pan doktor, Mam 29 rokov a som tyzden po porode. Od porodu mam problemy s vyúrazdnovanim stolice. Dvakrat som si dala Bisacodyl-K a v pohode som mala stolicu. Nakolko vsak plne dojcim syna, nechcem sa zbytocne dopovat liekmi. Dnes som vsak opat potrebovala na velku potrebu, ale nemohla som ju vobec vytlacit. vyslo len kusok, ale nebola cierna. Farbu mala hnedu a konzistencia bola normalna. Mohli by ste mi nieco poradit, co by som s tym mohla urobit nakolko mi to tlaci na jazvu, ktora boli a nemozem poriadne sediet. Dakujem Denisa
ODPOVEĎ: Vážená pani Denisa, návykové preháňadlá Vám na dlhšiu dobu nepomôžu, skôr naopak. Okrem stravy s dostatkom vlákniny a dodržiavania pitného režimu (mangéziové minerálky, prípadne iné, určené na úpravu zápchy) -piť by ste mali aspoň 3 litre denne. Ak už naozaj potrebujete preháňadlo, dajte si laktulózu a dlhodobo užívajte probiotiká (napr. Probiofix). Ak dojčíte, nemusíte sa obávať -laktulóza aj probiotiká sa počas laktácie užívať môžu aj dlhodobo.  

Číslo otázky: 3/2008-TEH-19
Predmet: Trpím zápchou
Dátum: 20. októbra 2008 08:29

Dobrý deň, mám 26 rokov, som kojaca matka a dostala som sa do problémy so zápchou, bolo to asi pred pol rokom. Zúrila u nás brušná chrípka,všetkých preháňalo a ja som si v podvedomí vsugerovala, že nepôjdem na záchod ani za nič(kvôli sttrachu zo straty mlieka-čo mohlo zapríčiniť odvodnenie hnačkou). Takže asi tam väzí môj problém, že som to raz zastavila a potom to už nešlo. PO mesiaci sa mi to upravilo-pila som acidko a ustúpilo to. Chcela som si ešte prečistiť organizmus, v lekárni mi poradili psyllium, ale malo to na mňa opačný účinok a odvtedy sato stále zhoršuje.Teraz pijem sennu-na tú sa chcem spýtať, či nie je návyková a ešte jem probio-fix. Probiofix mi zfunkčnil stolicu, ale bolo jej stále málo a bola tvrdá a teraz mi už akosi nezaberá. chcela som si kúpiť laktulozu, ale v istej lekárni mi povedali, že je len na predpis. Prosím Vás o radu, neviem si s tým rady, najhoršie je na tom moja psychika, stále myslím na to ako ísť na záchod a to je asi ešte horšie.Mám už zväčšené brucho a cítim črevá na pohmat. Prosím poradte mi. Našla som aj reklamu na colonix-aký je váš názor? ďakujem, Katarína.
ODPOVEĎ: Vážená pani Katarína, najskôr u Vás ide iba o funkčnú črevnú poruchu (možno syndróm dráždivého hrubého čreva so zápchou. ideálnou kombináciou pri kojení sú pre Vás probiotiká a laktulóza. V lekárni Vám dali len polopravdivú informáciu. Existuje aj preparát s obsahom laktulózy, ktorý je voľne v predaji v každej dobrej lekárni.

Číslo otázky: 4/2008-TEH-20
Predmet: liečba helikobaktera
Dátum: 22. októbra 2008 13:28

Dobrý deň pán doktor, volám sa Veronika, mám 29 rokov, 1 dieťa. Chcela by som sa opýtať, momentálne beriem trojkombináciu antibiotík(Fromilid, Entizol, Helicid) na helikobaktera pylori a po dobratí liekov by som chcela otehotnieť. Sú nejaké obmedzenia po dobratí týchto liekov čo sa týka tehotenstva? Či treba počkať nejakú dobu s otehotnením, alebo môžem otehotnieť bez nejakých obmedzení. Ďakujem pekne za odpoveď.
ODPOVEĎ: V prípade, že ste liečbu proti H. pylori už dobrali, nemusíte mať žiadne obavy. Otehotnieť môžete bez obavy z vedľajších účinkov uvedenej liečby.

Číslo otázky: 1/2009-TEH-21
Predmet: Gastroskopia a tehotenstvo?
Dátum: 6. marca 2009 18:31

žena 31, výška 168,váha82, zamestnanie:predavačka, 1.dieťa( nar.cisárskym rezom).Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu k môjmu problému. V polovici januára 2009 som začala mať žalúdočné problémy : zvracanie, nadmerné grganie, pocit tlaku po jedle v žalúdku,pocit"hlodania",akoby sa mi jedlo vracalo späť.Jedla som veľmi málo, lebo hneď som mala pocit, že mám jedlo niekde zastaté. Bola som objednaná na gastroskopiu, ale až na koniec februára. Medzitým som otehotnela, teraz som v 4.týždni tehotenstva.(problémy nastali ešte pred tehotenstvom)Môj gynekológ mi neodporúčal podrobiť sa gastroskopii. Chcela by som vedieť Váš názor. Aké máte skúsenosti s gastroskopiou a tehotenstvom.K týmto problémom sa pridružili aj vyrážky na tvári- momentálne som liečená na kožnom oddelení, doktorka mi robila odber krvi na prítomnosť helikobaktera.Môže to to s tým súvisieť? Veľmi pekne ďakujem.
ODPOVEĎ: Žiaden diagnostický alebo liečebný výkon v tehotnosti by sa nemal robiť bez toho, aby sa dôkladne zvážil pomer prospechu a rizika pre matku a plod. Gastroskopia v zásade v tehotnosti nie je kontraindikovaná, ale nemá sa robiť vtedy, ak nie je skutočne potrebná. Jej indikáciu však musí zvážiť Váš gastroenterológ v spolupráci s gynekológom. Serologická pozitivita H. pylori nie je dôvodom na jeho liečbu a nemusí mať súvis s kožnými prejavmi, ktoré popisujete.

Číslo otázky: 2/2009-TEH-22
Predmet: kolonoskopia a dojcenie
Dátum: 28. marca 2009 08:17

Dobry den pan doktor, som 27 rocna mamina 3 mesacnej dcerky, ktoru plne dojcim. Mam 160 cm a po porode 64 kg. Doteraz som pracovala ako administrativna pracovnicka pre platobnu agentruru, momentalne som na materskej. Som vydata. Rodila som prirodzenym sposobom. Moje tazkosti trvaju uz 10 alebo aj 15 rokov, stale ma picha v pravej strane podbruska, lekari mi stale hovorili, ze to nie je slepak a aj vajecniky mam v poriadku. Gynekolog mi tvrdil, ze je mozna aj endometrioza, ale najprv ma poslal ku gastroenterologovi, aby sa vylucil chronicky zapal slepeho creva, pripadne porucha s crevami. Takze mi mala byt robena kolonoskopia, ale podarilo sa mi otehotniet, takze kolonoskopia sa nekonala. Teraz uz mam 3 mesacne babatko, ktore plne dojcim, ale pichanie mam stale. Samorzejme su obdobia, ked pichanie nemam a kedy sa objavi, ale nie je tam ziaden suvis s prijmom potravy. Teraz po porode mam pichanie casto, skoro neustale, je to aj take pobolievanie. Obcas je to vyraznejsie ked chodim. Kedze by som mala podstupit tu kolonoskopiu chcela by som sa opytat, ci mate skusenosti aj s kolonoskopiou u dojciacich zien. Citala som si, ze pred tymto vysetrenim mozem jest 3 dni len kasovitu stravu a den pred vysetrenim len rano vianocku a trochu caju a potom cely den a noc nic a este k tomu vypit prehanadlo a pit len vodu, tak sa bojim, ze nebudem moct dojcit, pripadne ze uplne stratim mlieko. Navyse by som chcela toto vysetrenie podstupit v kratkodobej celkovej anesteze. Odporucili by ste mi s vysetrenim pockat, alebo ho moze podtupit aj dojciaca zena. Nechcem ale stratit mlieko, pretoze viem, ze pre moju dcerku je velmi dolezite. Dakujem za odpoved. Prajem Vam vsetko dobre. S pozdravom Lola
ODPOVEĎ. Vážená pani Lola, hoci kolonoskopia nie je pri dojčení nemožná, ak máte pocit, že by bola pre Vás viac stresujúca, ako efekt z nej, poraďte sa  so svojim lekárom, či sa nedá odložiť na čas, kedy kojiť nebudete. Stres totiž môže vplývať aj na náhlu stratu mlieka, Ak by ste kolonoskopiu absolvovali v anestézii, je veľmi malá pravdepodobnosť, že by ste mlieko mohli stratiť.

Číslo otázky: 3/2009-TEH-23
Predmet: vyšetrenie v tehotnosti
Dátum: 24. apríla 2009 9:22

Dobrý deň pán doktor, údaje: žena, 35 r., 164cm/48kg (t.č. 52 kg - gravidita), sedavé zamestnanie za PC, 2 pôrody spontánne (dcéra r. 1994, synček r.2005 - predčasne v 29 tt, dieťatko zomrelo po 2 týždňoch). Ťažkosti viacročné: plynotosť, škŕkanie v črevách, stolica nepravidelná, tuhá - občasná obstipácia. Hnačky nie, iba približne raz za 2 mesiace sa dostavili kŕče a prehnalo ma. Po druhom pôrode úbytok váhy nielen nabranej v tehotnosti, ale i pôvodnej pred otehotnením. Jesť mi chutilo, žalúdok ma nebolieval. Následné vyšetrenia: gastrofibroskopia - zistený helicobakter pyroli, preliečený, po pol roku zistený opäť, preliečený, ďalej zistená chronická gastritída stredného stupňa, vyšetrenie na celiakiu negatívne, zistená len laktózna intolerancia. Avšak po mlieku a mliečnych výrobkov ma nikdy nepreháňalo bez ohľadu na vypité množstvo a tak lekár povedal, že v takomto prípade ho nemusím obmedzovať. Ďalej som absolvovala irigografiu, ktorá bola bez patologického nálezu. Odber stolice na parazity - nepotvrdili sa. Tieto vyšetrenia som absolvovala v roku 2006-2007. Odber krvi nepreukázal žiadne väčšie odchýlky od normálu. Sono brušnej dutiny a CT obličiek: v poriadku. Záver: fyziologická príčina chudnutia nezistená, tak to lekári pripísali traumatickému obdobiu, ktorým som prešla (strata dieťatka). Kúpila som si laktobacili - prestalo aspoň prelievanie a škŕkanie v črevách a čiastočne ustúpila aj plynatosť. Stolica ostala stále nepravidelná, tuhá. Momentálny problém: som v 16 týždni tehotenstva, do práce chodím. Trápi ma však zápcha, ktorú som si spôsobila čiastočne aj sama. I keď je v tehotenstve pomerne častá, u mňa je až príliš intenzívna. Takmer celý prvý trimester som trpela celodennými nevoľnosťami (už sa to ukľudnilo), mala som veľmi nízky príjem tekutín, horko-tažko to bol 1 l denne, niekedy aj to nie. Pochopiteľne sa dostavila zápcha, stolica bola 2x za 10 dní aj to iba bobkovitá. Cítila som sa plná, unavená, nervózna, cítila som pichanie v mieste hrubého čreva takmer po celej jeho dĺžke, na tvári sa mi vyhádzali vyrážky, ktoré sa zapaľujú. Keďže nezaberali bežné prostriedky (sušené slivky, jesť kompóty, riedku stravu...), ganekológ mi predpísal glycerínové čípky a jednorázový domáci klystír. Po jeho aplikácii zo mňa vyšlo opäť iba niekoľko tuhých "bobkov". Až dva dni na to ma veľmi prehnalo, dostavili sa kŕče a hnačka. Až vtedy sa mi konečne uľavilo. Už dva týždne sa snažím dodržiavať tieto zásady:
- každé ráno na lačno deci vlažnej vody (viac nedokážem vypiť)
- na raňajky jogurt aktívia biela, až po hodine napr. celozrnné pečivo
- obed v závodnej jedálni: troška polievky, druhý chod k tomu miska čerstvej zeleniny
- večera vždy
- zvýšila sa príjem čerstvého ovocia + sušené slivky
- viac pijem - 2l denne (mimi drink - iné nápoje mi nechutia, ani vodu nemám rada)
Napriek tomuto sa mi stolica neupravila, stále je tvrdá a bobkovitá. Cítim aj pichanie v podbrušku a na ľavej strane v miestach, kadiaľ prechádza hrubé črevo.toto pichanie je najmä pri akomkoľvek aj menšom pohybe (napr.vstávanie zo stoličky, pri chôdzi) alebo ak mierne zatlačím na tieto miesta. Bojím sa, či tam nie je nejaký črevný zápal, ktorý by spôsoboval všetky tieto problémy, aby nejako neublížil aj plodu. Je piatok a na poradňu ku gynekológovi idem o 4 dni. Samozrejme, že mu o ťažkostiach poviem, len mám obavy, aby to nepripisoval len tehotenskej zápche a niečo sa nepodcenilo. Pán doktor, nie som typ, ktorý by sa prehnene kontroloval čo kde kedy zabolí. Skôr naopak, veľa vecí sa snažím brať športovo, i keď na druhej strane nezanedbávam žiadne preventívne prehliadky. Snáď moje obavy pramenia z o spomínanej tragédii a mám trošku strach o ešte nenarodené maličké. I keď sa snažím myslieť pozitívne a predstavovať si príjemné veci. Prosím Vás, viete mi poradiť vhodné vyšetrenie aj pre tehotné, ktoré by som mohla absolvovať, aby sa odhalila príčina pichania? Možno to naozaj súvisí len s tvrdou stolicou, ale čo ak nie?
Ďalšie závažné ochorenia: nemám, alergia na lieky nie je, snáď len mierna alergia na candidu, operovaná som nikdy nebola. Na záver sa vám ospravelňujem za tak dlhý a obsiahly mail, ďakujem za pomoc a čas, ktorý mi obetujete. Prajem veľa, veľa úspechov a spokojných pacientov. Monika
ODPOVEĎ: Vážená pani Monika, nepredpokladám, že u Vás pôjde o niečo vážne. Najskôr to bude , t.č. v popredí so zápchou, ktorá sa pravdepodobne zhoršila tlakom plodu na črevo. K Vašim doterajším opatreniam si pridajte probiotiká (napr. Probiofix) a laktulózu (obe dostať voľne v lekárni), Tú si dávkujte podľa konzistencie stolice. Môžete ju brať dlhodobo aj v tehotnosti, bez obáv z návyku alebo vedľajších účinkov na Vás alebo plod. Žiadne nepríjemné vyšetrenie pravdepodobne teraz nebudete musieť absolvovať.  

Číslo otázky: 4/2009-TEH-24
Predmet: traviace tazkosti
Dátum: 3. júla 2009 15:48

Dobry den pan doktor.Mam 27 rokov,6o kg,165cm vysoka,nezamestnana a momentalne v 5 tyzdni tehotenstva.Uz nie viac ako rok ma trapi neprijemny pocit v zaludku,nie je to bolest,skor ako pocit prazdna po jedle,alebo ako taka nervozita,dokonca mi tam aj skvrka hodinu potom ako som sa normalne najedla.Mam akoby zase pocit hladu,nefuknuty zaludok,mozno aj pocit na zvracanie,ale to je mozno tym tehotenstvom a v neposlednej rade aj zapach s ust,co som si myslela ze to mam zo zubov,ale nie.V poslednych  2 mesiacoch to pocitujem castejsie ako inokedy,netrapi ma nic ine.Jest mi chuti,stolicu mam normalnu a pravidelnu.Zo zaciatku ma ten pocit hladu zobudil aj v noci.Moja strava je normalna,pestra,nejem ziadne tucne veci,teda aspon sa snazim.Nebola som nijako vazne chora a ani liecena ziadnymi liekmi.Myslim si ze mam helikobaktera,no a nakolko som tehotna bojim sa ist na gastrofibroskopiu. Vlastne ci je nejaka moznost sa liecit kedze som tehotna urcite trojkombinacia  ATB urcite nebude pre mna vhodna.Neviem co by som mala este uviest,snad je to v poriadku,prosim poradte mi,dakujem.,Alex.
ODPOVEĎ: Milá Alex, ak ste uvedené ťažkosti mali už pred tehotnosťou, pravdepodobne s ňou nebudú mať súvis. H. pylori síce mať môžete, ale môže ísť aj o inú príčinu, možno črevnú dysmikróbiu. H. pylori si môžete nechať vyšetriť aj zo stolice, ale bez ohľadu na výsledok, Váš stav sa Vám môže zlepšiť užívaním probiotík (napr. Probiofix-u). Tie môže brať bez obáv počas celého tehotenstva. V prípade pozitívneho výsledku vyšetrenia stolice sa s preliečením dá počkať do pôrodu a pozitívny efekt na liečbu H. pylori majú nakoniec aj probiotiká.

Číslo otázky: 1/2010-TEH-25
Predmet: hlieny v stolici v tehotenstve
Dátum: 22. októbra 2010 11:29

Dobrý deň,prosím Vás o radu. Mám 24 rokov,som vydatá a som druhy krát tehotná-prvý krát som rodila v r.2006-teraz som v 28.týždni,vážim 68kg a meriam 164 cm, nepracujem som na MD.Pred tehotenstvom som mala problémy s vyprazdňovanim, stolicu mam aj teraz tak 3-4krat do týždňa. Mňa teraz skôr trápi, že už 3týždne pozorujem na stolici hlien priesvitnej alebo bielej farby. Dnes keď som bola na wc som spozorovala hlien aj na toaletnom papieri.Chcem sa opýtať či je to v tehotenstve normálne. Nie je to tým že mam v obľube sladkosti a jem ich dosť veľa?Žiadne lieky som na to nebrala a zatiaľ som sa s tým nezverila ani môjmu lekárovi. Ďakujem vopred za odpoveď.Marcela
ODPOVEĎ: Vážená pani Marcela, hlien v stolici je prejavom podráždenia sliznice konečníka alebo hrubého čreva. Ak ste krv v stolici alebo na papieri doteraz nepozorovali, je dobré znamenie. Vylúčte zo stravy všetky jedlá a nápoje, ktoré by Vám stav mohli zhoršovať, sledujte, či sa hlieny neobjavujú po mliečnych výrobkoch, ak áno, sladkomliečne výrobky vylúčte zo stravy. Pridajte si probiotiká, napr. Probiofix-Imun a čapíky do konečníka ako pri hemoroidoch s obsahom repíka alebo dubovej kôry. Ak sa Vám stav do 10-14 dní neupraví, navštívte svojho všeobecného lekára, ktorý Vás asi pošle ku gastroenterológovi. Potom treba v prvom rade vylúčiť nešpecifický črevný zápal.


POZRI:
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientkám s ochoreniami tráviaceho traktu v tehotnosti nosti
Virtuálna ambulancia


© 2001-2016 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené


Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme. 

Predmet: Dotaz
Dátum: 4. novembra 2004 14:40


Dobry den prajem,
Pisem za svoju tehotnu sestru /25 tt/, ktora ma uz 7 rokov stanovenu diagnozu ulcerozna kolitida. Svoje dietatko by chcela kojit, ale gynekolog jej kojenie neodporuca pri brani lieku Salofalk. Preto by som sa chcela spytat, ci mate rovnaky nazor. Ak je choroba v aktivnom stadiu tak berie aj Prednison. Je mozne kojenie aj pri nom? Lekar jej odporuca rodit spontanne, neviem vsak ci je to při jej diagnoze mozne. Dakujem za odpoved  Janette K.


ODPOVEĎ: žena s diagnózou (teda alebo ) musí dostávať takú udržiavajúcu liečbu, aby sa choroba udržala v remisií (teda pod kontrolou, bez závažnejších vonkajších a laboratórnych prejavov zápalu čreva). Ak je liečba potrebná aj v tehotnosti,  nemala by sa prerušovať ani počas kojenia. Tehotná, ak nie sú iné prekážky, môže rodiť spontánne bez problémov. Počas tehotnosti a kojenia by však mala byť v jej sledovaní veľmi úzka spolupráca jej ošetrujúceho gynekológa s gastroenterológom.

Z obsahu vyberáme

  • CHOROBY V GASTROENTEROLÓGII
    • Rakovina hornej časti tráviacej trubice

      Rakovina hornej časti tráviacej trubice Slovo „rakovina“ naháňa každému z nás strach, bez ohľadu na to, či ide o človeka vzdelaného a informovaného alebo o človeka, ktorý sa o svoje zdravie, kým ho má,...

  • Choroby konečníka
    • Hemoroidy

      Hemoroidy ("zlatá žila") sú rozšírené žilové splete v bezprostredom vonkajšom alebo vnútornom okolí análneho otvoru. Vyskytujú sa asi u 70% dospelej populácie. Niektorým pacientom hemoroidy, najmä ak...

  • Choroby pažeráka
    • Gastroezofágová refluxová choroba (GERD)

      Gastroezofágová refluxová choroba (GERD) je ochorenie pažeráka, spôsobené komplexom príčin, na konci pôsobenia ktorých je chronický  zápal, vred alebo  až zúženie pažeráka. Dlhotrvajúca a ťažká refluxná...

  • Choroby pečene
    • Benígne hyperbilirubinémie

      Benígne hyperbilirubinémie Hyperbilirubinémiou nazývame zvýšenú hladinu žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty (celkový bilirurbín  do 20,0 umol/l a konjugovaný do 6,0 umol/l....

    • Cirhóza pečene

      Cirhóza pečene   je ochorenie, ktoré je obyčajne konečným štádiom postupne sa vyvíjajúceho chronického najčastejšie zápalového, venostatického alebo nádorového ochorenia pečene. Vyznačuje sa...

    • Zápal pečene - hepatitída

      Zápal pečene - hepatitída Ide o zápalové postihnutie pečeňového tkaniva (parenchýmu). Hepatitídy rozdeľujeme podľa rôznych kritérií. Deliť ich môžeme podľa vyvolávajúcej príčiny na vírusové,...

  • Choroby tenkého a hrubého čreva
    • Crohnova choroba

      Crohnova choroba (Morbus Crohn) je nešpecifický črevný zápal, ktorý v typickom prípade postihuje len určité úseky hrubého čreva (zápalovo postihnuté úseky sú medzi sebou oddelené zdravým úsekom...

  • Choroby žalúdka a dvanástnika
    • Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice

      Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice Dyspeptickým syndrómom nazývame komplex príznakov, sprevádzajúcich akúkoľvek poruchu trávenia. Väčšinou sa však týmto  termínom označuje tzv. funkčná...

    • Zápal sliznice žalúdka - gastritída

      Zápal sliznice žalúdka - gastritída je pomerne častým ochorením tráviaceho traktu, resp. žalúdka. Ak hovoríme o gastritíde, máme na mysli predovšetkým diagnózu, stanovenú mikroskopicky po odbere...

  • Choroby žlčníka a žlčových ciest
    • Žlčové kamene - cholelitiáza

      Žlčové kamene - cholelitiáza sú stvrdnuté súčasti žlče, ktoré sa môžu vytvoriť kdekoľvek v žlčových cestách (tzv. intrahepatálnych - teda v žlčových cestách nachádzajúcich sa v pečeni alebo...

  • RADY PACIENTOM
    • Etický kódex

      ETICKÝ KÓDEX ZVEREJŇOVANIA MEDICÍNSKYCH INFORMÁCII NA www.gastroenterolog.com Autor stránky a poskytovateľ virtuálnych konzultačných služieb a rád v jednej osobe, verejne vyhlasuje, že -je jediným...

  • Rady pacientom s ochoreniami konečníka
    • Rady pacientom s ochoreniami konečníka

      RADY PACIENTOM S OCHORENIAMI KONEČNÍKAROK 2013 Číslo otázky: 1/2013-KONDátum a čas: 080113 18:25 Názov otázky svrbenie konečníka Meno vilo E-mail vymazaný administrátorom Pohlavie Muž Vek 33 Výška 180 Váha 75 Zamestnanie Administratíva,sedavé...

Čo je nové na mojom blogu

Nezávislé Noviny
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2018
    Silvestrovský fejtón o tom, aké úspechy dosiahlo naše zdravotníctvo v končiacom sa roku.
  • Nemá kto obhliadať mŕtvych, ale hlavne, že máme trináste najlepšie zdravotníctvo v Európe
    V eufórii, ktorú asi vyvolalo hodnotenie slovenského zdravotníctva (EHCI), podľa ktorého máme trináste najlepšie zdravotníctvo spomedzi 35 krajín Európy, naši stranícki a štátni predstavitelia zrejme pozabudli, že ľudia na Slovensku dosť často aj umierajú, a tak sa stalo, že mŕtvych v niektorých lokalitách Slovenska nemá kto obhliadať a príbuzní s nebožtíkom niekedy na obhliadajúceho lekára čakajú aj niekoľko hodín.
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2017
    Jedna z prvých medializovaných správ z začiatku roka 2017 hovorí, že elektronizácia zdravotníctva bude spustená o rok, teda v januári 2018. Toto je snáď jediná správa, ktorá zostala pravdivá po celý rok. Ako to však nakoniec v roku 2018 dopadne, by asi nevedel predpovedať ani Nostradamus. Šéf e-zdravia totiž priznal, že systém nemyslel na lekárov a majú aj slabé servery, takže ak by sa v januári 2018 pripojili všetci, ktorým to zákon prikazuje, systém by sa pravdepodobne zrútil ako domček z karát. .

Z môjho prvého blogu

VYHĽADÁVANIE

Nájdete nás aj tu

Jazyk-Nyelv-Language

Prihláste sa cez soc.sieť

Prihlásiť sa menom a heslom môžete, ak ste sa už registrovali na našom webe

Ak sa chcete prihlásiť cez Vašu sociálnu sieť, kliknite na ňu. Uvidíte Vaše meno na vybranej sociálnej sieti a pod ním vyplňte príslušné údaje. Potom kliknite na odkaz v maili, ktorý dostanete obratom. K heslu do Vašej sociálnej siete ako tretia strana, prístup nemáme.

Inzercia

Joomla web support
Social marketing support
Potrebujete vlastný web alebo správu sociálnej siete pre svoje zdravotnícke produkty?
Načo platiť úžerníckym firmám stovky eur ročne, ak za zlomok tejto sumy môžete mať vlastný web natrvalo.
Vyladíme jeho pozíciu pre vyhľadávače, čím sa Vaša stránka dostane na popredné miesto.    

Inzerujte na našom webe. Umiestnenie bannera je možné podľa Vášho želania. Vašu klikateľnú reklamu na našom pozadí návštevník nevypne, lebo potom stránku nebude môcť čítať
Prijateľné ceny dohodou.    

Sme tu pre vás. Kontaktujte nás

Symprove - 5% zľava

Suprabiotikum SYMPROVE™ je probio nápoj novej generácie, určený pre pacientov so syndrómom dráždivého hrubého čreva a nešpecifickými črevnými zápalmi

Stačí slovo Symprove do nášho FB Messengera a máte 5% zľavu na mesačnú aj 12 týždňovú kúru pri nákupe cez symprove.sk

Článok mesiaca

Gastrolyzer -ako sa pripraviť na vyšetrenie
GASTROLYZER DYCHOVÝ TEST
Ide o pohodlnú a bezbolestnú dychovú skúšku, ktorou je možné diagnostikovať neznášanlivosť určitých cukrov, alebo bakteriálne premnoženie v tenkom čreve. Pred vyšetrením pacient vypije podaný sladký roztok a potom je lekárom pozývaný v približne polhodinových časových odstupoch fúknuť do prístroja na test obsahu vodíka v dychu. Lekára by ste mali informovať:
- ak beriete nejaké lieky
- ak trpíte ochoreniami pľúc, srdca, máte dýchacie problémy, astmu, alebo ste alergický na nejaké lieky
- ak máte cukrovku, chronické ochorenia, alebo ak ste tehotná...pokračovanie článku

PA3KDESIGN MEDIA

  
TOPlist
Kvalita, rýchlosť,
prijateľná cena 





Pomohla Vám táto stránka? 
Aj malá suma môže pomôcť udržať jej činnosť. Ďakujeme.
Segített Önnek valamikor ez a weboldal? Köszönjük a kedves támogatását.
Was this website helpful for you? Thanks for your kind donation.

paypal  
Stránka používa súbory cookies. Zakázať ich môžete vo svojom prehliadači. Ochrana osobných údajov a používanie cookies