TOPlist Rady pacientom s ochoreniami pažeráka-archív 2008-2009

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky ambulancia pre dospelých

Rady pacientom s ochoreniami pažeráka-archív 2008-2009

Rady pacientom s ochoreniami pažeráka-archív 2008-2009

ROK 2008
Číslo otázky: 1/2008-PAZ
Predmet: reflux
Dátum: 2. januára 2008 14:13

Dobrý deň,pán doktor.Volám sa Martina,som študentka gymnázia,mám 17r. a 176/58.Mám taký problém.Pred rokom som začala mať pálenie záhy,bolesti žalúdka a dennú nevoľnosť.V máji 2007 som bola na gastroskopii kde mi zistili reflux.Dali mi nan lieky,ktoré na určitú dobu zabrali,mala som menej záchvatov.Nejaký čas som mala pokoj aj ked úplne nezmizli teraz sa mi vrátili nanovo.Cez deň ich mám aj 10,niekedy aj viac.Mávam ich počas jedla a pri zmene polohy.Ten kyslý obsah žalúdka mi ide až do krku,niekedy sa mi neda pritom ani nadýchnuť musím počkať,kým to prejde.Jedávam všetko a po jedle sa mi vždy spraví ťažko a pridá sa aj nevoľnosť,po nejakej tej hodine to prejde.Dosť často ma bolieva hrdlo a mávam zachripnutý hlas.Teraz som bola chorá 2týždne-bolesť hrdla a potom kašel,ten mám ešte teraz ale už menší.Nedávno mi zistili výsoký krvný tlak z bolesti hlavy, ktoré som mala 4 mesiace,môže to byť z toho refluxu? Lebo ostatné vyšetrenia boli v poriadku ale ešte ma čaká sono obličiek. Poradte mi prosím,ešte som u doktorky nebola. Za odpoveď ďakujem a prajem pekný deň.

ODPOVEĎ: Milá Martina, vysoký krvný tlak s gastroezofageálnym refluxom súvis nemá. Ak máte naozaj vysoký krvný tlak dlhodobo, práve ten môže spôsobovať bolesti hlavy a nie naopak. Váš stav si v každom prípade vyžaduje dovyšetrovanie. V prípade dlhodobého trvania refluxu by ho bolo vhodné upresniť pH-metriou. Na ňu by Vás mal odoslať Váš gastroenterológ.   

Číslo otázky: 2/2008-PAZ
Predmet: kašeľ, reflux
Dátum: 27. januára 2008 21:53

Dobry den pan doktor, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam 29 rokov, vyska 165 cm, hmotnost 68 kg, prekladatelka, vydata. Od augusta 2007 ma trapi intenzivny, drazdivy kasel, ktory zacal pocas niekolkodnoveho pobytu v Turecku, kam som uz cestovala prechladnuta. Tamojsi lekar mi zdiagnostikoval zapal pluc (?) a stredneho ucha a nasadil PNC. Liecba vobec nezabrala, po navrate domov problemy pretrvavali. Vseobecna lekarka mi predpisala Azitromerck a urobila krvne testy. Tieto preukazali chlamydie IgG 2,5 (bez liecby). Odporucila ma k pneumologovi, ktory mi predpisal Formovent a Miflonide a stanovil diagnozu kasel (rtg snimka hrudnika bola negativna, spirometria v norme). Po tychto liekoch sa mi stav na asi tri mesiace upravil, potom sa kasel znova vratil. V septembri som bola odoslana k alergologicke, ktora mi znova predpisala Formovent a Miflonid a v karte si vsimla zaznam o prekonanych chlamydiach, preto mi spravila opakovane krvne testy. Tieto boli pozitivne: CHLAMYDIA pneumonie IgA - pozit. 51, IgG - pozit. 164 (januar 2008). Lekarka mi predpisala Azitromycin 500, ktory uzivam dodnes (t.j. treti tyzden, douzivala som tretie trojkusove balenie). Kvoli pretrvavajucemu kaslu som znova navstivila pneumologa, ktory mi zdiagnostikoval astmu a kasel a naordinoval k Azytromycinu este aj Medrol (50x16 mg, 1x1) a Singulair (28x10 mg, 1x1), ktore stale uzivam (t.j. druhy tyzden). Alergologicka mi okrem toho odporucila absolvovat gastroenterologicke vysetrenie pre vylucenie refluxu. Myslite, pan doktor, ze je potrebne toto vysetrenie, resp. mozem ho absolvovat v celkovej narkoze, ak mam problemy s dychanim? Kasel je pocas dna drazdivy, zachvatovity, citim hlieny, ktore sa mi vsak nedari vykaslat, prehltam ich. Kaslem cely den, v noci menej (nebudim sa na kasel). Zaludok ma neboli vobec, nemavam ani kyselinu ani problemy s travenim. Velmi pekne Vam dakujem za odpoved. Jana     P.S. - Vasa stranka je uzasna :)

ODPOVEĎ: Vážená pani inžinierka, ak Vám kašeľ trvá takú dlhú dobu, treba naozaj myslieť aj na gastroezofageálny reflux. Ten sa dá diagnostikovať gastroskopiou a/alebo pH-metriou (tá môže nasledovať po gastroskopii, ak ťažkosti pacienta trvajú a gastroskopický nález nie je jednoznačný). U nás robíme gastroskopiu aj pacientom so syndrómom dráždivého kašľa bez anestézie. K nej pristupujeme naozaj iba výberovo, pretože aj samotná anestézia má svoje riziká. Rozhodnutie, či gastroskopiu bude treba urobiť u Vás, je asi jasné, ale či ju bude treba urobiť v celkovej anestézii, je na Vašom gastroenterológovi a na Vás,      
Číslo otázky: 3/2008-PAZ

Predmet: otazka
Dátum: 2. marca 2008 01:15

Vazeny Dr. Klucho, s radostou a potesenim som si precital rozhovor, ktory ste poskytli na www.sme.sk. Dakujem. Chcem Vas poprosit o radu. Nikdy som nemal problemy s traviacim traktom. Minuly tyzden som zacal pocitovat bolest v mojej hrudi, akoby som mal sprieceny kus stravy v mojom pazeraku. Teraz tuto bolest, akoby tlacenie, citim v hornej casti zaludka, tesne pod prsnou kostou. Jest mozem normalne, aj ked citim pri prehltani urcite napatie a aj ked mi strava prechadza tou oblastou. Stolicu mam pravidelnu a bez zmeny. Ked si to miesto zatlacim, tak ma to boli prirodzene viac a akoby mi ta bolest vystrelovala do hrudnika. Nie je to neznesitelna bolest, len to trochu "otravuje"... Viete mi zhruba povedat v com by mohol byt problem. Kedze zijem mimo Slovenska nemam sancu za Vami prist osobne. Pytam sa preto, lebo tu v Kanade sa na stretnutie s odbornikom caka niekolko mesiacov... Dakujem. S prianim vsetkeho dobreho, Dr. Tomas M.

ODPOVEĎ: Vážený pán doktor, ďakujem Vám za uznanie. Hoci neuvádzate potrebné údaje (pozri "ako sa správne pýtať"), vzhľadom na to, že Váš stav považujem za urgentný, rozhodol som sa Vám odpovedať. Ak ste mladý človek, možno nemusí ísť o nič vážne, ale aj máte viac ako 40 r. potom by ste mali čo najskôr presvedčiť svojho GP, aby Vám čo najrýchlejšie zariadil gastroskopiu. Ak by to naozaj trvalo dlho, potom bude asi lepšie prísť na vyšetrenie na Slovensko:-) Len potom budete vedieť presne, kde je problém. Môže ísť o viac problémov od banálneho zápalu pažeráka alebo žalúdka cez peptický vred až po rakovinu. Dovtedy jedzte len mixovanú alebo tekutú stravu, nie horúcu, skôr vlažnú, mechanicky a chemicky šetriacu a v lekárni si kúpte niečo na zníženie tvorby žalúdkovej kyseliny (antacids).    
Číslo otázky: 4/2008-PAZ
Predmet: reflexná esofagitída
Dátum: 2.apríla 2008 18:33

Dobrý deň pán doktor. Mám 52 rokov, 90kg,3x som rodila normálne.Som predavačka.Už rok mám žalúdočné ťažkosti.Naposledy mi stanovili diagnózu: Pažerák:erózia na č.10-11 nad kardiou prolabs gastroesofagálnej sliznice s GER,alkalickým Žalúdok:sliznica antra i tela nehomogenna,škvrnitá,povlečená žlčovým obsahom,riasy autoplastické. Žalúdočné jazierko veľké spenené žlčové Pylorus:okrúhly Bulbus: bez lézie D2,D3: bez lézie. Beriem teraz Ganaton1x ráno a večer, Helicid 1x ráno a 2x večer.Hp negat. Mám predpísanú životosprávu, ktorú dodržiavam.Chela, by som vediet či je to vážne a či sú dovolené nejaké športové aktivity a či sa dá ten žalúdok nejako rozcvičiť,aby dobre fungoval. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom T.

ODPOVEĎ: Gastroezofágová refluxová choroba (GERD) s refluxnou ezofagitídou, na ktorú trpíte je v tomto štádiu dobre liečiteľná, takže žiaden strach nie je namieste. Pokiaľ ide o fyzickú aktivitu, rozhodne sa neodporúča robiť cviky a záťaž, pri ktorej by mohlo dochádzať ku gastroezofageálnemu refluxu  (cviky v predklone, brušný lis, resp. silové cviky). vhodné športy sú plávanie, lyžovanie turistika a pod.    

Číslo otázky: 5/2008-PAZ
Predmet: reflux
Dátum: 8. mája 2008 20:00

Dobry den.Chcela by som vas poprosit o radu.Mam 23rokov,vahu 47kg,vysku 167cm.Som studentka, slobodna, bezdetna. Problemy sa mi zacali od augusta 2007.Mala som bolesti zaludka.Po gastroskopii mi diagnostikovali chronicky zapal zaludka.V decembri minuleho roka mi zistili vysetrenim krvi HP.Po antibiotickej liecbe mi bola urobena kontrolna gastroskopia s negativnym vysledkom HP.No od januara 2008 som citila palenie zahy.Aj napriek setriacej a antirefluxnej diete a uzivaniu liekov( brala som famotidin, quamatel, lomac, PPI, costi, ganaton, helicid-lekarka mi vyskusala viacere) som necitila zlepsenie. Stale citim palenie na krku,nielen vpredu,ale aj z bokov-vacsinu dna bez zavislosti na tom,ci som po jedle alebo pred jedlom. V ustach mam niekedy kyslu, niekedy horku, niekedy zmiesanu chut, casto aj kovovu chut.Na hrudniku vacsinou necitim palenie,ako opisuju ini to typicke palenie zahy.Lekarka ma poslala aj na ORL vramci diferencialnej diagnostiky. Vysetrenim vyteru z hrdla mi zistili Streptokoka pneumonie,ktoreho mi uz preliecili antibiotikami.Bola mi spravena aj ph-metria s vysledkom,ze nejde o reflux.Ale chcela som sa spytat aj to,ci moze zlozenie stravy prave pocas ph-metrie ovplyvnit vysledok.Pocas tohto vysetrenia moje jedlo cez den bolo: ranajky- jablkova zemlovka,rozok s maslom, obed:spenatova polievka a varene zemiaky s brokolicou(nesolene), bebe keksy, vecera: jablko bez supky s mrkvou a nizkotucny jogurt, neskor burizony. Chcela som vediet,ci prave taka viac-menej dietna strava mohla ukazat falosne negativne vysledky.Dakujem.

ODPOVEĎ: V žíadnom prípade. Strava, resp. 24-48-hodinová diéta určite výsledky pH-metrie nemôže ovplyvniť natoľko, ako sa domnievate. Ak Vám uvedené ťažkosti trvajú, treba pátrať po iných príčinách (vzhľadom na Vaše telesné rozmery by bolo zrejme vhodné vylúčiť aj malabsorbčný syndróm)      
Číslo otázky: 6/2008-PAZ
Predmet: kŕče
Dátum: 28. júla.2008 18:16

Pohlavie: ženské
Vek: 25
zmestnanie: predavačka
stav: vydatá
deti: bezdetná

Milý pán doktor Klucho, mám zdravotný problém, na ktorý by som potrebovala poradiť. Pred 3-mi rokmi sa mi objavila kŕčová bolesť tesne pod stredom pŕs (myslím, že je to miesto v oblasti bránice, či pankreasu)po zjedení JABLKA.Bola to obrovská bolesť akokeby som mala záchvat.Ked som vypila kvapky Algifen, tak mi to po nejakej pol hodine zabralo. Potom následne po nejakom čase som zjedla len časť jablka a tiež som dostala veľmi silný kŕč. Potom zasa som jablko skúsila obieliť a objavilo sa to isté. Zjesť jablko môžem iba uvarené a zaujímavé je, že môžem bez problémov vypiť čerstvú štavu z odšťavovača. Rodina mi povedala, že to môže byť žlčník, čo jeho vyšetrenie nepotvrdilo.Žlčník mám v poriadku, s trávením tiež nemám problém. Na iné vyšetrenia som nebola. Liečená som iba na peľovú alergiu, kt. trvá od 10. rokov.Prosím o radu. Za odpoveď srdečne ďakujem. Gabika z LV

ODPOVEĎ. Pani Gabika, najskôr  to bude funkčná, menej pravdepodobne organická porucha pažeráka. Ak sa Vám ťažkosti budú opakovať, presnejšiu odpoveď Vám dá až gastroenterologické vyšetrenie prípadne gastroskopia. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.  
Číslo otázky: 7/2008-PAZ
Predmet: oesofagialne varixi
Dátum: 20. augusta 2008 15:11

Prajem pek.den p.doktor,chcem sa vas spítať pripadne poradiť,mam miernu steatozu heparu pred rokom som mal rob.ct brucha štruktura pečene bola dobra ale posledne 3mesiace ma tlači v oblasti pečene a v oblasti pasu-v chrbtovej časti brucha po vypití káv,denne ich vypijem 4 nesky,ked sa najem tak ma to prejde ale mna hlavne zaujima ake su príznaky oesofagiálnych varixov,myslim či to citit pri prehltani alebo piti takutin myslim tím či to citit ako keby tam niečo zavadzalo.AMS mam v norme,GMT mierne zvíšené ,môže to biť naznak cirhozi?Nepijem ale mi zistili celiakiu pred 3 rokmi,dietu dodržiavam prísne ale mam problem s chrbticov a ramenom a ja si môžem od bolesti vziať len Tramal kv.3x7kv. maximalne denne,ine analgetika mi robia flaky po tvari a rukach .Mam 57r.Prosim vas mna hlavne zaujimaju tie oesofag.varixi či sa to da cítit a zistiť bez gastrofibroskopii.Prajem pek.den Som muž,57roč.administr.pracovnok ,mam 80kg.v-168cm,dakujem Igor

ODPOVEĎ: Vážený pán Igor, ak máte len steatózu pečene, pažerákové varixy sú u Vás nepravdepodobné. Dajú sa nepriamo diagnostikovať aj inými metódami, ale ezofagogastroskopia je v ich diagnostike prioritná. Ak máte ťažkosti s hltaním, je to najpresnejšia metóda, ako zistiť ich príčinu. Odporúčam Vám s dôverou sa obrátiť na svojho gastroenterológa a nestanovovať si fiktívne diagnózy blúdením po internete.
Číslo otázky: 8/2008-PAZ
Predmet: GERD, refluxova choroba pazeraka
Dátum: 22. augusta 2008 17:59

Dobry den pan doktor, mam 39 rokov, 168 cm, 59 kg, 1 dieta 2-rocne, momentalne som na materskej dovolenke, rodila som prirodzene. Byvam v Bratislave. V minulosti som prekonala mononukleozu, mala 2x diagnostikovany Helicobacter Pylori, naposledy v roku 2001 a lieceny antibiotikami. Patologicky nalez v pazeraku bol negativny. Dg. zaver: Bulbitita, HP pozit, sklzna hiatova hernia. Od malicka som alergik - senna nadcha, v dospelosti sa pripojila aj potravinova alergia, ale pri testoch sa nepodarilo zistit konkretnu alergizujucu potravinu. V case tehotenstva sa vyskytli alergicke reakcie. Tehotenstvo som mala inac bezproblemove. Po porode bol zaludok viacmenej bez problemov. Snazim sa stravovat zdravo, vela zeleniny. Kedze sa stravujem s mojim dietatom, mam pravidelnu cerstvu stravu a jem mensie porcie. Vo februari som sa zacala trapit so zhorsenou alergiou - prejavy na kozi, svrbenie, vraj nespecificka alergia a prakticky beriem kazdy den lieky. Brala som Zyrtec, ale asi pred 2 mesiacmi som presla na Xyzal predpisany alergologom. Zhruba pred mesiacom som zacala mat problemy so zaludkom. Zacalo to palenim v pazeraku, bolestami zaludka. Bolesti sa zhorsovali a ja som nadobudla dojem, ze to moze byt znova H.pyroli. Kedze sme boli na dovolenke v UK, vyhladala som tam lekara (presne 10. jula) a ten mi na zaklade popisu problemov predpisal Lansoprazole na 1 tyzden, kym vyhladam lekara na Slovensku. Moje bolesti trocha ustupili, ale zhruba o tyzden sa zasa velmi zhorsili. V Kosiciach, kde sme stravili dalsie 3 tyzdne, som sa dala endoskopicky vysetrit. Helicobacter mi nebol diagnostikovany. Zaver: Aktualne makroskopicky nalez na hornom GIT-e bez patologickych loziskovych zapalovych a infiltrativnych zmien. Susp. GERD, refluxova choroba pazeraka, inkompetencia kardie. Predpisany mi bol Helicid. Stale teda uzivam Helicid rano a Xyzal vecer. Moje problemy so zaludkom ale neustupuju, stale pocitujem tlak v hrudi, problemy pri preglgani, bolesti zaludka graduju vecer. Snazim sa jest pravidelne, doslova sa napchavam jogurtami a actimelom. Uvazujem, ci nemoze byt spojitost medzi uzivanim Xyzalu a problemami so zaludkom/pazerakom, kedze problemi sa vyskytli po zacati uzivania Xyzalu. Mate s tym nejaku skusenost? Co poradite? Ako dalej? Som nestastna, kedze sa staram o neposedneho dvojrocneho chlapca a problemy so zaludkom + alergia mi velmi strpcuju zivot. 2 kavicky denne a vecerna cokolada su moje jedine neduhy, ale samozrejme od zaciatku problemov so zaludkom sa im snazim vyhybat. Alkohol konzumujem len velmi prilezitostne a vo velmi malej miere, samozrejme teraz vobec. Dakujem za odpoved. Dana C.

ODPOVEĎ: Vážená pani Dana, v prvom rade by ste mali urobiť dve veci. Upraviť si životosprávu a ak máte dojem, že Vám stav Xyzal zhoršuje, poraďte sa s Vašim alergológom, aby Vám ho vymenil za iný liek. Ak Vám ťažkosti aj potom budú pretrvávať, skôr by som pozornosť upriamil na funkčnú poruchu činnosti horného tráviaceho traktu, a tá patrí do rúk Vášho gastroenterológa. Ak žiadneho nemáte, tak si ho nájdite. Aj kobyla podkúvaná viacerými kováčmi môže nakoniec krívať.
Číslo otázky: 9/2008-PAZ
Predmet: reflux.pazeraka a jej dosledky
Dátum: 5. decembra 2008 17:56

Dobry den pan doktor,volam sa milos mam 24 rokov a som slobodny ,nezamestnany,vysku mam 181cm a vahu 78kg.Asi tri roky som mal neustaly pocit na zaludku akoby mi ho niekto zovrel do ruky a drzal,lekary to prisudzovali psychyke kedze krv som mal stale ok s vynimkou kolisania zeleza.(Tak tiez mam 6 rokov proktokolitydu hrubeho creva ktora je vsak ustalena a uzivam na nu liek pentasa)Vela som toho ani ako si nikdy nejedol a nemohol som pribrat,len ze cca pred 6 mesiacmi som zacal pit pravidelne kazdy den surove bielka ktore mi pomohli s prezieranim sa dostat za 4 mesiace z 65kg na terajsich 78kg a s tym prisli problemy.A to pocity zvracania, zvracania a nenormalna chut a hlad po jedle,ktore po case vyustilo do nechutenstva.Tak na tu nechut do jedla som dostal liek peritol a na tie zvysne problemy nasledovalo vysetrenie u gastro. kde sa pri gastroskopickom vysetreni prislo na citujem lekara,,Refluxna choroba pazeraka(NERD).sklz.hiat.hernia.H.pylori aktualne ureaz.testom negat chron.proktokolitida v remisii t.c"Dostal som na to liek nolpaza , ktoru som zacal uzivat ihned po vysetreni lenze po dvoch dnoch uzivania tohto lieku a po vysetreni sa dostavil iny problem a to este vacsi pocit na vracanie a nechut do jedla a tras tela.Tak momente som ten liek vysadil tazkosti sa vratili do povodneho stavu ale ten tras tela nezmizol dodnes.(V kludnom stave tela napr. pri lezani sa tras neprejavuje ale ako nahle zatazim urcity sval tak dojde k je treseniu napr. pri zdvihani sa z postele dojde k traseniu brusnych svalov,po drepe k traseniu svalov na nohach)S obvodnou lekarkou sme prisli na iny liek a to oprazole ktory mi pomohol sa zbavit toho pocitu zovretia zaludka a znizeniu zal.kyselin a ich dvihania sa do ust akurat odgrgavanie sa neodstranilo a s chutov do jedla je to kolisave.No a najvacsi problem je momentalne tras tela, odgrgavanie a kolisajuca sa chut do jedla.(momentalne som presiel na vareny bielok,ktory mi pomaha vykryt dennu potrebu bielkovin a tak zabranit schudnutiu)Neurologiske vysetrenia vysli ok tak, ze povod trasu z neurologickeho hladiska som vylucil a zo psychologickeho vysetrenia uzivam lieky ako timonil,frontin a serlift,ktory nahradil 4 roky uzivany citalopram-uzivany proti bolestiam hlavy(nahradeny bol na odp. gastr. pre jeho neziaduce ucinky v popise lieku)a kedze ani tieto lieky zamerane na tras tela nezaberaju tak mam podozrenie ci ten tras nemohol vzniknut vysetrenim v gastr. alebo nejakym neziaducim ucinkom lieku nolpaza popripade odozvou zludka ci reflx.choroby.Tak tiez mi lekar povedal ze na reflux.chorobu mam jest castesjsia a po menej a vecer pred spanim uz nejest, ale s tym je tiez problem lebo ak sa nenajem pred spanim tak sa v noci budim na nenormalny hlad a akonahle znizim prijem jedla tak ako by som mal a vylucim vajicka dochadza k chudnutiu.Tak,ze zhrniem to chcem sa spytat ako sa zbavit odgrgavania a kolisajucej sa chuti do jedla a ci moze pravidelne uzivanie bielok drazdit zaludok ci nejako zasahovat do reflux.choroby pazeraka a ci staci na jej liecbu uzivanie lieku oprazole a tak tiez ci sa pripadne podrazdenie zaludka alebo reflx.chor.pazeraka moze sposobovat popripade co by mohlo sposobovat ten tras tela,ktory sa s pribudajucou zatazou a hladom zvysuje.Za Vas nazor ci radu vopred dakujem preto ,ze s
tym nikto nevie pohnut a ja nie som schopny normalne existovat nieto este pracovat.

ODPOVEĎ: Milý Miloš, podľa Vášho popisu, ak je presný, nejde u Vás o GERD, ale o NERD (čo je neerozívna refluxová choroba pažeráka, teda endoskopický nález na pažeráku by ste mali mať normálny) a ten je klasifikovaný ako funkčná porucha pažeráka, tzv. hypersenzitívny pažerák. Takže liečba, zameraná na gastroezofageálny reflux môže zlyhať, a to je práve Váš prípad, ktorý sa bez pomoci psychiatra asi zvládnuť nedá.  
ROK 2009
Číslo otázky: 1/2009-PAZ
Predmet: GERD?
Dátum: 10. novembra 2009 20:13

Dobry den pan doktor! Volam sa David, mam 24 rokov, 192 cm, 100 kg, student VS. Obraciam sa na vas s mojim problemom, z ktoreho som uz zufaly. Asi pred rokom aj pol som zacal pocitovat bolesti na hrudniku. Takze som absolvoval radu vysetreni -rontgen pluc, vysetrenie u plucneho lekara. ORL vysetrenie, po mojom naliehani som absolvoval aj vysetrenie v specializovanej plucnej nemocnici v Nitre, kde mi boli robene kompletne vysetrenia, bronchoskopia, CT pluc, krvne vysetrenia, vysetrenia moci, sono srdca, vysetrenie u fyzioterapeuta. Po tychto vysetreniach mi dodatocne moja osetrujuca lekarka telefonicky oznamila, ze z vysledkov z bronchoskopie mi bol zisteny bacil pseudomonaza. Predpisala mi teda antibiotika Ciplox 500g. Avsak ani po vyuzivani antibiotik bolest neustupila. Este v roku 2006 mi gastroenteroog diagnostikoval GERD. S mojim problemom som navstivil aj jeho, este pred absolvovani pobytu v plucnej nemocnici v juli 2007. Po gastrofibroskopickom vysetreni: pazerak: sliznica v distalnej casti, zapal II. stupna, zaludok: jazierko bez primesy krvi, riasy autoplasticke, peristaltika prebieha-antrum volne, pylorus. priechodny, Bulbus: sliznica intalna, zaver: GERD pri hiatovej hernii s ezofagitis II. Vysetrenie krvi: KO a biochemia v norme, FW v norme, onkomarkery: AFP: 2,8 ng/l, CFA: 3,7 ng/l, CA-19-9 15,7, CA-72-4: 9,6 U/ml. Naordinoval mi liek Nolpaza a Ranital. Avsak ani po tom mi bolesti neustupili. Mam v umysle ist spat k mojmu gastroenterologovi a opytat sa co dalej, pretoze uz som naozaj zufaly a neviem kam mam s mojim problemom ist. Myslite, si, ze by to mohol byt aj helicobacter? Maval som predtym priznaky GERD- naval obsahu zaludka-"kyselinu", avsak po uzivani Helicidu tieto priznaky nemavam a citim sa relativne v poriadku. Niekedy pri uziti nejakeho alkoholickeho napoja pocitujem palenie pazeraka, ale nie vzdy. Momentalne uzivam Helicid 1 tabletku rano. Jest mi chuti, citim sa celkove po fyzickej stranke dobre, sportujem, behavam 5-10 km denne. Okrem tohto problemu mam este jeden, o ktorom som sa vam rozhodol napisat, aby ste mali kompletnu moju anamnezu. Okrem uz spominanych tazkosti ma trapi aj bolest v oblasti sankoveho klby vpravo a miestami aj vlavo. Absolvoval som radu vysetreni aj CT a MR hlavy a
inklinovanych miest, neurologicke vysetrenie. Vsetko je v norme. Pokusil som sa vam co najvystiznejsie a najstrucnesie popisat moje problemy. Prosim vas o radu, pripadne usmernenie, som uz z toho psychicky zdrveny. Dakujem!

ODPOVEĎ: Vaše príznaky skutočne svedčia pre GERD, ale ak si myslíte, že to pri liečbe nie je celkom ono, gastroskopiu asi bude treba zopakovať a upraviť aj liečbu, ale to už je úloha pre Vášho gastroenterológa. Otázka ohľadom H. pylori je čisto teoretická, viac budete vedieť po kontrolnom gastroenterologickom vyšetrení.   

POZRI:
Choroby v gastroenterológii
Refluxová choroba pažeráka (GERD)
Rady pacientom s ochoreniami pažeráka
Rady pacientom s ochoreniami pažeráka - archív
2003-2004
2005-2007
2010