Gastroenterologická ambulancia Nové Zámky MUDr.Jozef Klucho

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

DOVOLENKA
V dňoch 5-16.augusta 2019 máne dovolenku.       

 
SLUŽBY PACIENTOM
Máme zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami v SR. Gastroenterológ bez čakania.
 
Pre registrovaných užívateľov, diskusia  v rubrike  "Najnovšie otázky a odpovede" Chodíte k nám na pravidelné kontroly? Nemusíte si pamätať, že sa máte objednať o polroka. Stačí ak nám necháte svoj e-mail. My to urobíme za Vás.  VIAMOVýkony a služby na priamu platbu už môžete uhrádzať aj cez aplikáciu VIAMO, na tel. číslo 0940 737 016.   


Magyarul is beszélünk English speaking doctor Здесь говорят по-русски

E-recept - papierové recepty už netlačíme. O predpis môžete požiadať písomne e-mailom alebo cez sociálne siete a recept si vyzdvihnúť  v ktorejkoľvek lekárni v SR s preukazom poistenca.  


VIRTUÁLNA AMBULANCIA
QRcodeGEAPozrite si pravidlá na poskytovanie odpovedí zadarmo a spoplatnené konzultačné služby. Ak máte záujem o expresné zaslanie rady, ide o platenú službu podľa cenníka. Otázku majú možnosť poslať aj neregistrovaní užívatelia. Ak však chcete vidieť odpoveď, musíte sa zaregistrovať a prihlásiť. Ak máte problémy s registráciou alebo odoslaním formulára s otázkou alebo s hľadaním odpovede na Vašu otázku, poradíme Vám na klucho (at) gastroenterolog.com

TELEFONICKÉ RADY poskytujeme len našim skutočným, nie virtuálnym pacientom. Vďaka za pochopenie.
phone  Pevná linka
  0356423285
  (iba volania)

smartphone  Mobil
  0940890823
  (volania a SMS)
 

ŽIADNE NEŠTANDARDNÉ POPLATKY
RIADNE POISTENÝM PACIENTOM K VYŠETRENIAM NEÚČTUJEME! Platby sa týkajú len výkonov na žiadosť pacienta alebo takých, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa.

CHRÁNIME VAŠE ZDRAVIE
Menej liekov + menej vyšetrení = menej vedľajších účinkov a viac zdravia!


ZA OBSAH REKLÁM A TVRDENIA V NICH UVEDENÉ ZODPOVEDAJÚ INZERENTI



Zaviedli sme dychové testy na laktózovú intoleranciu a SIBO.
U nás len za 19 €.
Viac info TU
Gastrolyzer gastroenterolog

rady_pacientom endoskopia_nove_zamky vistualna_ambulancia

Hľadáte odpoveď na svoje tráviace problémy?  Zistiť viac

Vyšetrenie aj do 24 hod. a bez čakania. Zistiť viac

Potrebujete urgentnú konzultáciu? Zistiť viac

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky ambulancia pre dospelých

Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika - archív 2001-2005

Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika - archív 2001-2005
ROK 2001

Číslo otázky: 1/2001-ZAL
Predmet: Vážený pán doktor Klucho
Dátum: 24. október 2001 15:59

Vážený pán doktor Klucho, Vašu adresu som našla na internete, kde ste na jednej stránke radili pacientke s podobnými problémami ako mám ja. Pred rokom som bola tiež liečená na Helicobacter, 2 x, pretože jedna dávka antibiotík nestačila. Bacila som sa zbavila, ostali mi včšak problémy. Mám skoro stále tlak od žalúdka po hrtan, mám stále pocit, že mi netrávi žalúdok a pocit, že mi ťažko odchádzajú plyny. Už rok skoro nejem mäso, nič vyprážané, niekedy mi uškodí i jabĺčko. Bolesti sa vystupňujú v priebehu niekoľkých dní a potom to na pár dní prejde a odznovu. Trikrát som bola na gastrosopii, už nemám Helicobakter, ani vredy. RTG tiež bol negatívny.V noci väčšinou problémy nemám, len cez deň. Neviem, čo mám robiť, niekedy sú problémy veľmi intenzívne. Mám aj astmu, niekedy mám pocit, akoby tie ťažkosti boli práve z nesprávneho dýchania,  ale niekedy je to vyslovene po jedle. Niekedy sa mi zdá, že sú pri tom i arytmie. Prosím Vás o radu. Vopred Vám veľmi ďakujem za radu. Libuša

ODPOVEĎ:  Zn: Libuša (251001)
Na základe popisu Vašich ťažkostí možno predpokladať, že Vaše ťažkosti ani v minulosti ani teraz neboli spôsobené infekciou Helicobacterom pylori, ale majú skôr dlhodobý, najpravdepodobnejšie funkčný charakter. Ide u Vás najskôr o poruchu funkcie vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice (od pažeráka až po dvanástnik), čo má pravdepodobne príčinu v psychickej sfére (možný vplyv dlhodobého stresu). Hoci z Vami uvedených údajov nemám komplexný obraz o Vašom zdravotnom stave, radím Vám nasledovné: vyskúšať sa trocha preladiť, uvoľniť, vhodné pohybové aktivity na čerstvom jesennom vzduchu Vám len prospejú. Zo stravy by bolo vhodné vynechať alebo obmedziť, podľa znášanlivosti strukoviny, mlieko, bublinkové nápoje, kávu, čokoládu. V prípade, že uvedené svojpomocné aktivity Vám nepomôžu do 2-3 týždňov tak ako si predstavujete, vhodné by bolo kontrolné gastroenterologické vyšetrenie.
Číslo otázky: 2/2001-ZAL

Predmet: Diagnoza
Datum: 8. november 2001 14:09

Vazeny pan doktor Klucho V nasom Spravodaji som sa dozvedela, ze poskytujete poradensku a diagnosticku sluzbu cez e-mail a preto Vas chcem poprosit o radu. Mam 9 rocnu dceru, ktora  cca 2 roky trpi opakovanymi bolestami v brusnej dutine. Bolesti minuly rok boli nepravidelne ale  posledne tri mesiace su dost intenzivne. Dcera bola v detskej nemocnici na Zobore na testy a na pozorovanie a bezne vysetrenia boli negativne. Chceli jej robit gastroskopiu, ale ja som poprosila o odklad o niekolko tyzdnov,aby som este mohla pozorovat kedy sa tie bolesti objavuju. Jedna z alternativ je stres a zaludocna nervozita - kedze moja dcera v poslednej dobe prekonala vela stresu. Pristahovali sme sa pred 3 mesiacmi z cudziny a ma urcite problemi z jazykom a v skole, kedze do skoly doteraz chodila v cudzine. Podla mojho pozorovania bolesti sa objavuju intezivne rano na lacny zaludok, pretravaju skoro cele dopoludnie. Niekedy ma bolesti aj ked nieco zje a co ma najviac trapi, je ze sa budi aj v noci, ze ma krce v bruchu. 19 novembra je objednana na gastroskopiu a ja neviem, ci mam tam s nou ist alebo nie. Ci sa mam pridrzat tej diagnozy na stres a vylucit, ze tam nieje nejaky zapal zaludka alebo nieco podobne. Mozu mat deti v takomto mladom veku nabeh na zaludocne vredy? Pan doktor prosim, Vas dajte mi vediet Vas nazor co mam robit, ci mam pokracovat v tych testoch, alebo hladat nejakeho psychologa? Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem a som s pozdravom. Drahomira Sz.

ODPOVEĎ. Zn: Drahomíra (081101) Hoci som špecialista na ochorenia tráviaceho traktu u dospelých, vykonávam aj gastroskopie u detí od 10 rokov na odporúčanie nášho detského gastroenterológa, takže niekoľkoročné skúsenosti s detskými pacientmi mám. Z nich vyplýva, že väčšina týchto detských pacientov trpí skôr na funkčné poruchy v oblasti tráviaceho traktu. Na základe popisu ťažkostí u Vašej dcérky usudzujem, že budete mať pravdu Vy a že stav bude podmienený skôr psychicky (stres zo zmeny prostredia). Preto Vám odporúčam s gastroskopiou u dcéry ešte počkať a ak to nezvládnete sama (napr.primeranýmm dôverným rozhovorom s dcérou -myslím si, že je toho teraz na ňu trocha veľa, preto by ste nemali byť na ňu prísna) Ak to nepôjde, skúste sa poradiť s detským psychológom a ak aj potom bude mať dcérka ťažkosti, nechajte jej urobiť gastroskopiu. Ešte pred ňou by však možno bolo vhodné urobiť jej test na H.pylori. Ak po psychologickej intervencií budú problémy pretrvávať, prosím ozvite sa.
Číslo otázky: 3/2001-ZAL

Predmet: konzultácie
Datum: 23. november 2001 7:55

Vázený pán doktor, dakujem za velmi rýchlu odpoved. Moje problémy sú nasledovné: ak hocico zjem, jem to aj druhý raz, takze si dávam pozor na to co zjem, lebo nie všetko je dvakrát dobré. Nafukuje ma, pijem preto sem-tam feniklový caj, rascový...Pri urcitých druhoch jedál (rajciny) mám zvýšenú kyselost. Obcas ma zaleje horúcava a z casu na cas mam pálenie v pravej casti pod rebrami. Dost casto mám pocit nafúknutosti, no to uz som písala. Záverom, mám 39 rokov, dve deti, zacala som tieto príznaky pocitovat po prvom porode. Pracujem ako projektantka, takze toho pohybu asi mám málo. Velmi rada si precítam web stránku. Vopred dakujem, ze mi odpovedáte.  S pozdravom G.        

ODPOVEĎ: Zn. S.G.(231101) : Podľa príznakov, ktoré popisujete, ak ste doteraz nemali urobené sono žlčníka, toto vyšetrenie je potrebné realizovať. Rascový čaj môže stav ešte zhoršovať. Aj pri negatívnom sono náleze je vhodná žlčníková dieta (ide u Vás najskôr buď o žlčové kamene, piesok v žlč. cestách alebo funkčnú poruchu vyprázdňovania žlčníka a žlč. ciest). Ak nechcete absolvovať gastroenterologické vyšetrenie, ktoré by odhalilo presnú príčinu Vašich ťažkostí a chcete ešte trocha experimentovať, skúste vynechať potraviny s nadmerným obsahom živočíšnych tukov, kysnuté cesto, strukoviny a dráždivé jedlá (čiernu kávu, silný čaj, alkohol) V lekárni si môžete kúpiť nejaký voľnopredajný liek na problémy so žlčníkom a skúsiť ho užívať cca 10-14 dní. Ak však do uvedeného obdobia ťažkosti neustúpia, asi odkladanie gastroenterologického vyšetrenia by bolo zbytočné. Ak by ste mali záujem absolvovať ho u nás, najlepšie je, ak budete mať odporúčanie od svojho praktického (obvodného, závodného) lekára a potom sa objednajte telefonicky na 035-6423 285.

Číslo otázky: 4/2001-ZAL
Predmet: Prekyslenie zaludka - prosba o pomoc
Datum: 20. december 2001 9:00

Dobry den, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Chcela som si vyhladat nejake informacie cez internet, ale okrem Vasej stranky som nic nenasla, tak dufam, ze mi promptne poradite. Mam 34 rokov, pracujem v hoteli na marketingovom odd., vydata a momentalne som v 12 tyzdni tehotenstva. Cakam prve dieta, na ktore sme velmi dlho cakali.Mam problemy s prekyslenim zaludka, co sa zvycajne prejavuje az vo vyssiom stadiu tehotenstva. Tieto problemy mi pretrvavaju uz styri tyzdne, mam stale tazky zaludok, obcas ma pobolieva v pravom boku, v ustach mam velmi horku az kyslu chut a nemozem nic jest, lebo vsetko mi robi zle. Poslednych par rokov som mavala gastritidu a pred styrmi mesiacmi som skoncila v noci na pohotovosti s akutnou gastritidou. Uzivala som paracetamol a pila kamilkovy caj. Nechceli mi davat silnejsie lieky, vzhladom na to, ze uz dlhsi cas som chcela byt tehotna. Tazkosti mi po 4 dnoch presli. Na to som aj otehotnela a teraz nemozem brat ziadne lieky a robyt mi vysetrenia podla mojho gynekologa nema vyznam, lebo lieky by mi aj tak nemohli nasadit. Pred dvomi rokmi mi zistili nedostatocnu funkciu zlcnika,  na co som dostala homeopatika (u gastrologa) Lykopydium, ktore mi aj pomohli. Ja by som Vas chcela poprosit o radu, co mozem jest a co nie je vhodne (co robi kyselinu a co ju pripadne neutralizuje), lebo momentalne mi robia zle aj suchare s cajom a moja strava by mala byt v tomto obdobi bohata na vitaminy. Citim sa velmi unavena a bez energie. Moj zaludok mi robi trochu starosti, lebo tento zdravotny problem mame v rodine. Mojmu otcovi zobrali ped tromi rokmi 2/3 zaludka a o tyzden na to zvysok, na ktorom sa mu hned po operacii vytvorili vredy. V mladsom veku mal tiz problemy s kyselinou, operacne mu presusili nerv ktory, ktory bol za to zodpovedny a po rokoch mal zaludok nefunkcny. (To je moj laicky popis). Jeho toec zomrel na tazkosti so zaludkom a moja mama ma tiez problemy s travenim.
Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved a prajem Vam prijemne sviatky, plne pohody a porozumenia. Tatiana V.

ODPOVEĎ: Zn: Tatiana: Vazena pani Tatiana, vzhladom na to, ze ste v 12. tyzdni tehotenstva bude moja odpoved vedena predvsetkym s ohladom na ochranu Vasho babatka. Skuste najprv niektore zmeny zivotospravy. Pri tazkostiach ake popisujete, je vhodne vylucit zo stravy vsetky potraviny drazdiace zalúdok (predovsetkym potraviny  kysle uz svojou povahou, pozor na kysle ovocie, dalej caj, kavu, bublinkove napoje - pozor na mineralky s obsahom oxidu uholnateho, lepsie su tie bez bubliniek a alkalicke - na  Slovensku napr. Fatra, vo Svajciarsku asi nebude problem taku zohnat.Do jedal. listka je vhodne pridat mlieko a mliecne vyrobky, jogurty s vlakninou, z ovocia napr. banany. Ak uvedene dietne postupy nebudu mat uspech, mozete si v lekarni volne kupit nejake antacidum s vyrovnanym obsahom zloziek aluminia a magnezia napr. Maalox (je to vyrobok firmy Rhone Poulenc, dostupny takmer na celom svete). Mozete ho uzivat podla potreby alebo pravidelne 3x1 tbl alebo odmerku.  

ROK 2002

Číslo otázky: 1/2002-ZAL
Predmet: pomoc                                
Dátum. 12. január 2002 15:40

Dobry den,
chcel by som Vas poprosit o radu. Mam 23 rokov a mam diagnozu "masivna aktivna chronicka gastritida" - "H. pylori masivne pritomne". Bol som na vysetreni u gastroenterologa asi po pol roku pretrvavajucich tazkosti. Gastroenterolog mi predpisal troj-kombinaciu: Amoclen (500), Fromilid (500) a Lanzul. Zial, medikamenty som dobral asi pred 2 tyzdnami a tazkosti pretrvavaju. (Pocas liecby bolesti boli miernejsie - asi vdaka Lanzulu). Teraz mi zacalo skuskove obdobie a bojim sa, ze by mi lekar predpisal silnejsie antibiotika, ktore by mi mohli sposobovat tazkosti pri uceni (aj pri trojkombinacii mi asi 3 krat bolo znacne nevolno, ale nevracal som). Teraz uz asi tyzden pijem cca 1 liter harmancekoveho caju denne a subj. pocitujem mierne zlepsenie, ale HP su zrejme stale pritomne. Hned po skonceni skuskoveho obdobia samozrejme nabehnem ku svojmu lekarovi. Cca 1 tyzden tiez uzivam antacidum "Talcid" - je to v poriadku? mozem ho uzivat aj mesiac?. Chcel by som Vas poprosit o podrobnejsiu radu ako sa stravovat pri takejto gastritide. Predovsetkym by ma zaujimalo, ci je vhodne konzumovat mliecne vyrobky, pripadne ktore druhy ovocia/zeleniny mozu posobit drazdivo.  Vopred dakujem za radu. S pozdravom, Stefan.

ODPOVEĎ  Zn: Štefan Ak Vaše ťažkosti naďalej pretrvávajú môže ísť o najmenej dve možnosti a síce, že gastritída nebola doliečená (obyčajne sa v ťažších prípadoch akým je asi aj Váš, odporúča pokračovať ešte 14 dní v liečbe tzv. blokátorom protónovej pumpy, čo je vo Vašom prípade Lanzul. Druhou možnosťou je, že gastritída ako taká nebola vôbec príčinou Vašich ťažkostí ale treba ju hľadať inde (kde, to Vám presne povie Váš gastroenterológ podľa výsledkov vykonaných vyšetrení). Pri gastritíde sa všeobecne odporúča šetriaca dieta, nedráždivá, nekorenená. Mliečne výrobky konzumovať možno, vhodné sú najmä jogurty s probiotikami. Ovocie a zelenina sa jesť môžu, treba obmedziť strukoviny a kyslé ovocie a kyslú zeleninu (napr. zavárané uhorky), prechodne aj vlákninu, ktorá môže pri gastritíde spôsobovať nafukovanie a nepríjemné kyslé grganie.
Číslo otázky: 2/2002-ZAL

Predmet: neuvedený
Dátum: 28. marec 2002 11:42

Dobry den, pan doktor. Som velmi rada, ze nase zdravotnictvo napreduje aspon v tom, ze s lekarmi sa da komunikovat aj cez mail. Volam sa Petra, pochadzam zo Senca a mam 21 rokov. Asi pol roka ma trapia bolesti zaludka. Spociatku to nebolo take zle, bolesti sa vyskytovali zriedkavo, najma v obdobi stresov (cez skuskove,...). Posledne dva mesiace vsak bolesti neustupuju, trapia ma nonstop a nedokazem si s nimi pomoct. Pijem rozne caje na zaludok, bola som aj u internistky. Ta mi povedala, ze nakolko som alergicka (alergia na travy a byliny), mam nieco s kyselinou a predpisala mi Ranital. Ten vsak nezabera. Co mam robit? Mala by som absolvovat gastroenterologicke vysetrenie? (Mimochodom, internistka ma tam nechce poslat, vraj som este mlada.) Za Vasu radu vopred dakujem a kedze Vam pisem tesne pred Velkou Nocou, zelam Vam aj prijemne sviatky. Petra K.

ODPOVEĎ Zn. Petra  Milá Petra, vo svojej práci sa držím niekoľkých zásad. Dve z nich sú, že pacientovi treba veriť a mladý človek síce nemá byť chorý, ale keď už je, treba ho rovnako seriózne vyšetriť akoby išlo o jeho rodiča.  Podľa Vašich príznakov u Vás ide najskôr o funkčnú poruchu v oblasti hornej časti tráviacej trubice. Gastroenterologické vyšetrenie by iste bolo vhodné, ak Vás problém trápi dlhšie, požiadajte svojho praktického (školského) lekára, aby Vás naň poslal. Ešte predtým si však skúste dať odpoveď na otázku, či nie ste v poslednom čase viac psychicky zaťažená alebo či jednoducho nie ste perfekcionistka. Pôvod Vašich ťažkostí bude najskôr asi v tejto oblasti. Najskôr však treba skutočne vylúčiť organický pôvod ťažkostí a to je možné jedine gastroenterologickým vyšetrením. Bude asi potrebné aj preto, lebo Vaše ťažkosti ako píšete sú teraz intenzívnejšie. Hoci poznáme aj stresový vred žalúdka alebo dvanástnika, u Vás ho nepredpokladám, skôr asi pôjde o už uvedenú funkčnú poruchu. Aj jej diagnostika a liečba patrí do rúk gastroenterológa.

Číslo otázky: 3/2002-ZAL
Predmet: Prosba o radu
Dátum: 6. apríl 2002 13:10

Vaz. pan MUDr. Klucho, kedze ma velmi uputala Vasa internetova stranka a na zaklade jej zhliadnutia Vas povazujem za odbornika v danej oblasti, rad by som Vas poprosil o jednu radu. Pred dvomi rokmi som mal priznaky zacinajucich dvanastnikovych vredov,  resp. ako mi moj prakticky lekar povedal, narusenia sliznice v tejto oblasti. Uzival som 2 mesiace Quamatel a Maalox, priznaky na 90% ustupili a odvtedy sa uz v povodnej intenzite neopakuju. Z casu nacas, nalacno, vsak pocitujem v danej oblasti mierny tlak a celkovo nie je moje travenie v tak vybornom stave ako byvalo predtym (najma obcasna zvysena plynnatost - pocit  "nafucaneho brucha"). Kedze tieto problemy su skutocne velmi mierne a nie caste, vacsina ludi by ich asi uplne ignorovala, ale moj nazor je ten, ze niet dovodu, preco by nemal byt moj zdravotny stav, ak je to mozne, perfektny. Myslim si totiz, ze za vsetko by mohla byt zodpovedna infekcia Helicobacterom pylori a kedze som uz niekolko rokov nebral ziadne antibiotika, nazdavam sa, ze by stalo za to zvazit preliecenie (eradikaciu), najma ak sa pritomnost bakterie da indikovat pomocou krvneho testu (gastroendoskopiu by som nerad absolvoval). Rad by som Vas poprosil o Vas nazor, pripadne o navrh postupu. Vopred velmi pekne dakujem a ostavam s pozdravom, Roman H.

ODPOVEĎ Zn. Roman Úplne súhlasím s Vašim názorom, že za Vaše problémy by mohol byť zodpovedný okrem iného aj H. pylori. Hoci nepíšete, koľko máte rokov ani iné podrobnejšie údaje o Vašom zdravotnom stave, predpokladám, že ste inak zdravý mladý muž. Ak vychádzam z tohoto predpokladu, mohli by ste si dať urobiť vyšetrenie krvi  na H. pylori. V prípade negativity testu je veľmi pravdepodobné, že HP  infekciu nemáte, ale ak bude test pozitívny, znamená to len toľko, že ste sa už s HP infekciou stretli (ide totiž o dôkaz protilátok proti HP a nie o dôkaz akútnej infekcie. Tá sa dá dokázať u nás výlučne gastroskopiou a odberom vzorky zo žalúd. sliznice, ktorá sa mikroskopicky vyšetrí, alebo dychovým testom na HP, ktorý sa však u nás ešte hromadne nevykonáva.  Ak je prítomná tzv. chronická aktívna gastritída HP pozit.  (aktivita môže byť 1.až 3. stupňa) potom ak má pacient ťažkosti sa nasadzuje antiHP liečba (bližšie viď helicobacter pylori)  Ak ste gastroskopiu ešte vôbec nemali, bolo by vhodné ju absolvovať. Možno dvanástnikový vred vôbec nemáte a ide u Vás o tzv. ulcer like funkčnú dyspepsiu hornej časti tráviacej trubice

Číslo otázky: 4/2002-ZAL
Predmet: Helicobacter pylori
Dátum: 27. máj 2002 10:38

Dobry den, na Vasej web stranke som sa docital vela o helicobacter pylori. Ale len na konci toho clanku je zmienka o spojeni s koznymi ochoreniami.Najprv by som rad uviedol ze nemam a ani si nepamatam ze by som mal niekedy nejake problemy s travenim. Nemam ani ziadne bolesti zaludka.A ani neviem ze by mal niekto u nas v rodine nejake problemy s travenim.  Uz od 1998 som lieceny u dermato-alergologa. U nej som absolvoval velke mnozstvo testov, vsetky si uz ani nepamatam. Okrem ineho mi zistovali titer. Po prvych vysledkoch krvi som mal vysoku hladinu HP. Na zaklade tohoto ma doktorka poslala na gastroskopiu. Vysledok bol ale v poriadku. Lekar pri prvej prehliadke este pred gastroskopiou sa cudoval preco som tam ked nemam ziadne bolesti a ani ziadne problemy s travenim. Asi po 3/4 roku mi dermatoalergologicka znovu zistovala titer. Hodnota HP bola este vyssia ako pri prvom teste. Opat ma poslala na endoskopiu.No ale aj pri druhom gastroskopickom vysetreni bolo vsetko v poriadku. Opat sa lekar cudoval preco som tam. Minuly rok sa to zacalo vsetko od znovu. Hodnota HP bola zase vysoka. Lekarka ma opat poslala na gastroskopiu. No ja som uz odmietol. Od vtedy som sa u nej ani neukazal. Teraz neviem co mam robit. Keby to gastroskopicke vysetrenie nebolo take neprijemne. Ja som si uz po prvom vysetreni povedal "uz nikdy viac". Ked ma tam lekarka poslala druhy krat tak som bol z toho uplne mimo. Uz vtedy som rozmyslal ze radsej budem zit s mojimi koznymi problemami ako druhykrat absolvovat endoskopicke vysetrenie. Ale nakoniec som sa premohol a siel som aj druhy krat. No treti krat tam nejdem ani za nic. Dvakrat mi na gastroskopii nic nenasli. Ked si len spomeniem na to vysetrenie tak mi je na nic. Ja uz si ani nepamatam ci som bol lieceny na HP nejakymi antibiotikami. Lekarka mi predpisovala po kazdy krat nejake ine lieky na tlak.urticu no ziadne nepomohli. Vacsinou to boli antihistaminika. Predpisala mi aj nejake antibiotika ale neviem ci boli na HP alebo nie - ale to bolo davno - este pred druhym zistovanim HP v krvi. Nieco o mojej chorobe a zdravotnom stave.:
pri dlhsom tlaku (chodidla a dlane) sa mi vytvoria cervene vacsinou okruhle flaky s priemermi 0,5cm az 5 cm. Farba je az do bordova - najma smerom k stredu. Flaky sa pstupne zvacsuju - Zacne to iba malou bodkou. Su silne bolestive - najma na chodidlach. Najma ak napr .lezim 2 hod. a idem sa postavit tak to sa neudrzim ani na tej nohe. Postupne ako naslapujem ta bolest trochu ustupi. Bolest sa zvacsuje pri umyvani pod teplou vodou. Je to az paliva bolest. Flaky mi zmiznu az vtedy ked doprajem noham absolutny pokoj. Napr. cely den sa nepohnem z postele. Ked mam vela flakov a velke tak to trva aj dlhsie. Pokial neodpocivam a chodim s nimi aj nadalej tak miznu velmi pomaly - moze sa to natahovat aj vyse tyzdna. priklady: flaky na dlaniach : idem na par hodin na bicykel, v priebehu dna dlhsie soferujem  flaky na chodidlach : pobeham obchody v meste, 2 hod. tura, a to uz nehovorim celodenna tura..tieto problemy mam uz vyse 10 rokov, no vzdy som si myslel zo to mam sparene nohy alebo nieco take. som alergik - vascinou dreviny (++++) a trava (++), inu alergiu som zatial nespozoroval (potravinova, na lieky....) a mavam este migreny. A na zaklade citania inych prispevkov na vasej web stranke mam podozrenie na hemeroidy. Mam 28 rokov, nadvahu a zvyseny tlak (140/90) Pracu mam sedavu pri PC. A konecne moje otazky: Naozaj moze byt nejake previazanie medzi mojimi problemami a HP ?  Preco sa lekarka tak drzi HP? (nijakym inym smerom neriesi moj problem - okrem skusania roznych antihistaminik)  Mam ist znovu na endoskopiu? Je to naozaj nevyhnutne ked predchadzajuce dve end.vysetrenia boli v poriadku ?  Mozete mi poradit co dalej ?  popr. kde by som sa mohol dozvediet viac o moznej previazanosti medzi mojimi problemami a HP ?  Dakujem Vam za vasu trpezlivost pri citani mojho dlheho emailu a tak isto Vam vopred dakujem za Vasu odpoved.  P.S. Uz som vyskusal zmenit dermatoalergologa, no ked som tej novej doktorke vysvetlil o co ide tak ma odmietla prijat nakolko ta prva doktorka - dermatoalergologicka je jej dobra kamaratka. :-(  Martin M.

ODPOVEĎ: V prípade, že opakované  gastroenterologické, resp. gastroskopické vyšetrenie aj s odberom biopsie zo sliznice žalúdka bolo u Vás negatívne, vysoká hladina protilátok proti HP znamená len toľko, že ste sa s danou infekciou v minulosti už stretli. Ak však hodnoty z druhého odberu sú vyššie ako pri prvom, môže ísť o akútnu infekciu. Avšak, či ju z gastroenterologického hľadiska treba považovať za zreteľahodnú, musí posúdiť gastroenterológ. Ak výsledok biopsie nie je  "chronická aktívna gastritída H pozit."  (niektorí patológovia popisujú podrobnejšie aj stupeň aktivity 1-3, pričom 3 je najvyšší), liečba nemá veľký význam a podľa EGA (Eur. gastroent. spoločnosti) sa neodporúča a ak sa napriek tomu realizuje, jej výsledok bude s najväčšou  pravdepodobnosťou neuspokojivý. Na slovenskom internete, žiaľ,  podobnú  stránku ako je moja, zatiaľ nenájdete, ale ako počítačový odborník iste ovládate aspoň jeden cudzí jazyk, preto Vám odporúčam pozrieť si aj  zahraničné pramene. Väčšinou sa v nich popisuje neistý a už vôbec nie dlhodobý efekt na kožné prejavy aj v prípade, že existuje určitá spojitosť medzi kožným ochorením a HP. Dlhodobý efekt ani po preliečení HP podľa týchto prameňov nemožno očakávať. Preto Vám odporúčam, ak nie ste spokojný, nechať sa vyšetriť dermatológom a možno aj gastroenterológom napr. v inom okrese.
Číslo otázky: 5/2002-ZAL

Predmet: Konzultacia - fundoplikacia
Dátum: 24. jún 2002 12:16

Prajem dobry den pan doktor, pri hladani informacii (cez server www.google.sk) o mojom zdravotnom stave som nasiel na internete Vasu vyborne spracovanu www stranku a kedze mam uz par rokov v relativne mladom veku vaznejsie problemy, chcel by som Vas touto cestou poprosit o vyjadrenie nazoru k mojej zdravotnej situacii.
Pohlavie: muz Vek: 27
Zamestnanie: stresujuca praca na HotLine SW, posledne 2 roky sa snazim
odburavat stresove situacie a pracovat pokojnejsie,
stravujem sa uz pravidelne, nefajcim, ziaden alkohol,
Stav: slobodny
Vase tazkosti: pyroza a reflux -palenie v pazeraku a nadbrusku, a neustaly pocit kyseliny v ustach pocit navratu obsahu jedla tupa bolest brucha bezprostredne po jedle ostra bolest pri dlhsom neprijati potravy nafukovanie a nadmerne grganie v noci ziadne problemy nenastavaju
Vykonane vysetrenia a pripadne ich vysledky:
- minimalne 4 roky obcasne (jar-jesen) pocit palenia-kyseliny, tazkeho
zaludku a pripadne krcov
- pred 2 rokmi na jar prasknuty vred na dvanastorniku, zistena zvysena
nadprodukcia kyseliny, preliecenie HP
- pred rokom po testoch na specializovanom pracovisku v Martinskej
fakultnej nemocnici potvrdena hypersekrecia a mensia hiatova hernia +
preliecenie HP
Dg. zaver: vredova choroba duodena - pri vagovom hypertone a doporucena
supraselektivna VT + fundoplikacia
- sucastne vysetrenia, uz nie v MT, preukazali mensiu hiatovu herniu
(hernia hiati oesophagi), dispersiu a nepotvrdili hypersekreciu
- pred poslednym vysetrenim (minuleho tyzdna) bol na 3. tyzdne vysadeny
LOSEC a PREPULSID, po vysetreni bola dohodnuta s chirurgom fundoplikacia
zaciatkom buduceho mesiaca
Vasa doterajsia liecba: (nazvy liekov)
dlhodobo, aj aktualne:
LOSEC 1x 10mg rano
PREPULSID 3x10mg pol hodina pred jedlom
problemy sa vyskytli obcasne a to vo forme krcov v spodnej casti brucha,
pripadne hnacky (do hodiny) po prijme hlavneho jedla
Na zaklade tychto informacii si Vas dovolujem poprosit o vyjadrenie Vasho nazoru na Fundoplikaciu a supraselekt. VT v mojom pripade. Zaujima ma, ako bude fundoplikacia efektivna v pripade mensej hernie. Ci sa moze a za akych podmienok hypersekrecia po zakroku zopakovat a pripadne varianty riesenia. Vas nazor na homeopaticku liecbu v pripade hypersekrecie, na druhej strane Vase skusenosti a doporucenia s liekom Nexium. Uvitam aj dalsie informacie a doporucenia po fundoplikacii. Svojim gastroentologom doverujem a viem, ze su vo svojej triede odbornici, a tak ako aj Vas povazujem za odbornika, rozhodol som sa vyuzit moznost konzultovat moj zdravotny stav tymto sposobom. Dakujem. S uctou   Daniel.

ODPOVEĎ: Milý Daniel,  vážim, si, že ste si ma vybrali ako konzultanta, ale skôr ako sa vyjadrím k Vašim otázkam, dovoľte mi pár poznámok. Niekedy sa stáva, že ani renomované medicínske kapacity nemajú na daný problém rovnaký názor. Svedkom toho bývam často na odborných sympóziach a to nielen u nás, ale i v zahraničí. Preto prosím berte môj názor len ako príspevok do diskusie o Vašom zdravotnom stave a nie ako záväzné odporúčanie tým skôr, že Váš zdravotný stav najlepšie poznajú Vaši ošetrujúci lekári a jedine oni sú kompetentní správne rozhodnúť o ďalšom postupe.  Ak Vám bola odoporúčaná  SS-VT a fundoplikácia po vyšetreniach u Doc. MUDr. Hyrdela CSc, názor  z jeho pracoviska  treba považovať za veľmi seriózny. Osobne nepoznám v SR lepšie pracovisko s lepšími výsledkami v liečbe a diagnostike vredovej choroby ako je toto. Okrem toho majú veľmi dobrú koncepciu spolupráce s tamojšou chirurgiou. Takže nimi odporúčané postupy jednoznačne schvaľujem. Otázky ohľadom  vhodnosti fundoplikácie a SS-VT by však bolo vhodné položiť chirurgovi, ktorý Vás bude operovať. Hypersekrécia po zákroku sa môže vyskytnúť len ak nebol správne  indikovaný alebo kvalifikovane  realizovaný operačný výkon, a to asi v MT neprichádza do úvahy. Iný variant riešenia Vášho problému je dlhodobá (či už trvalá udržiavacia alebo nárazová, t.j. podľa potreby) medikamentózna liečba. S homeopa- tickou liečbou hypersekrécie nemám osobné skúsenosti, možno neskôr. Nexium je vynikajúci liek na liečbu ochorení spôsobených hypersekréciou žalúd. kyseliny a teda aj na Vaše problémy. Je to zatiaľ jediný liek, ktorý sa pri refluxnej chorobe pažeráka odporúča užívať podľa potreby a jediný liek, ktorý stačí užívať pri HP pozit. vred. chorobe len počas antiHP  kúry, teda 7 dní, pričom nie je potrebné pokračovať v podávaní blokátora protónovej pumpy sólovo po antiHP kúre ešte 7-14 dní.
Číslo otázky: 6/2002-ZAL

Predmet: info
Dátum: 10. júl 2002 13:01

Prajem pekny den Mam 27 rokov a chcem sa na Vas obratit s prosbou o radu. Zatial som este nebol na ziadnom vysetreni. V posledne dobe mavam ostre bolesti brucha mierne na pravej strane. Zacolo to niekedy v zime 2001 ale casom sa bolesti same zmensili az nakoniec ustupili. Lenze po pol roku sa mi to vratilo a bolesti zacinaju znova. Najviac ma to trapi v noci. Ak sa to nezlepsi, tak samozrejme planujem navstivit svojho obvodneho lekara. Moze to by zaludocny vred alebo nieco podobne ? Velmi rad mam mlieko. Niekedy vypijem aj 2 litre za den. Mam obmedzit konzumaciu mliecnych vyrobkov?  Za odpoved vopred dakujem. S pozdravom Vlado

ODPOVEĎ: Ak sa bolesti brucha, aké popisujete, objavujú u Vás najmä v noci,  je veľmi pravdepodobné, že máte vredovú chorobu dvanástnika alebo peptický vred žalúdka. Druhou alternatívou môže byť  ochorenie žlčníka alebo žlčových ciest, to je však vzhľadom k Vášmu pohlaviu a veku menej pravdepobné. Ak Vám mliečne výrobky nezhoršujú uvedené ťažkosti, nie je dôvod obmedziť ich konzumáciu.
Číslo otázky: 7/2002-ZAL

Predmet: HP
Dátum: 19. august 2002 13:00

Vážený pán doktor Klucho. Prosím Vás o radu. Mám 35 rokov,som vydatá,mám dvoch synov 11 a 12 rokov.Pracujem v strojárskej firme ako plánovačka vo výrobe.Bývam v Martine. V januári r.2001 mi diagnostikovali  HELICOBACTER PYROLI pozitívny-GASTROPATIA.Vyšetrili ma sondou. -Naordinované lieky: (20.01.2002) Lanzul,Fromilid,Entizol Kontrola 12.03.2002 - Lieky: Controloc, Klacid Záver: HP.pozit.Gastropatia s pretrvavaním HP po eradinačnej liečbe. V oktobri r.2002 mám ís? na kontrolu.  Cítim sa v poriadku.Sem-tam ma zabolí ?alúdok,padajú mi vlasy,cítim niekedy teplo v žalúdku. Schudla som z 63kg na 56 kg (vý?ka 165 cm).S váhou som spokojná.Zmenila som stravovacie návyky aj stravu. Z čoho vlastne vzniká HP? Dá sa úplne vylieči??Čítala som,?e z HP vzniká  rakovina žalúdka. Mám aj určité obavy.Existuje iný spôsob vyšetrenia ?  S pozdravom  Jana

ODPOVEĎ: Vážená pani Jana, nakoľko na väčšinu Vami položených  otázok nájdete odpovede v príspevkoch na mojej web-stránke (viď stránku  vredová choroba alebo helicobacter pylori) na tomto mieste len pár poznámok. Občasné bolesti žalúdka, ktoré popisujete, môžu, ale nemusia  mať súvis s HP infekciou. Presnejšiu odpoveď Vám dá až kontrolné  gastroenterologické vyšetrenie.  Vyšetriť prítomnosť HP iným spôsobom ako gastroskopiou je možné, hoci len nepriamo, a to serologicky (napr. odberom krvi, z ktorej sa stanoví hladina protilátok proti HP) alebo dychovým testom.
Číslo otázky: 8/2002-ZAL

Predmet: otázka na p. doktora
Dátum: 1. september 2002 17:13

Som 36 -ročná matka dvoch detí (18 a 16,5 ročné), rozvedená , 14 rokov žijúca s nimi sama,momentalne nezamestnaná.Deti sa narodili bežným spôsobom pôrodu, bez komplikácií.Od svojich 30 - tych rokov mám gynekologické problémy (cysty,zápaly,zrasty,endometrióza),zápaly kĺbov spojené s bolesťami (určená diagnóza: Artróza), opakujúca sa chlamídiová infekcia , alergia počas silných mrazov , alergia v lete na slnko. Všetky ochorenia boli vždy preliečené (opakovane).Avšak po užívaní prednizonu (cca 2 roky nazad) sa objavili ťažkosti s trávením. Tento liek mi bol nasadený práve v čase alergie (v zime),keď ani infúznou liečbou sa nepodarilo alergiu vyliečiť a lekárka sa rozodla na základe všetkých mojích ťažkostí, a nedobrých výsledkov práve pre tento liek Samozrejme som pri užívaní tohto lieku pribrala. Nielen, že hmotnosť nejde smerom dole, ale od vtedy sa cítim stále nafúknutá (a to už od hrudenj kosti), akoby naliata vodou.Brucho vyzerá ako v tehotnosti.Čokoľvek ziem ma ťaží práve až pri hrudníku.Pri ležaní mi v bruchu neustále niečo zavadzia (pocit) a tlačí sa to smerom nahor, niekedy a to v poslednej dobe, akoby to išlo až do krku.Zo začiatku som si myslela , že ma tlačí močový mechúr. Bolo to akoby sa rozlieval po brušnej dutine.Často chodím močiť, hlavne v noci.Nemávam žiadne kŕče ani pri jedle ani po jedle ,len bolesť pod hrudníkom a pocit plnosti. Dcéra ma 4 roky žalúdočné problémi, opakujúci sa helicobactér pylori, posledné vyšetrenie:aktívna refluxná antrálna gastritída (21.08.2002). Chcele by som vedieť, či som si svoje žalúdočné ťažkosti získala neopatrnostťou napr.pri dojedaním jedla po dcére tým istým príborom , pití z jej pohára, či spôsobili problémi lieky (prednizon,časté antibiotiká), či má zásluhu na tom moja nervozita (strata zamestnania) a s tým spojené nesprávne stravovanie ( pretože niekedy jem piate cez deviate). Asi by som mala navšťíviť gastroen.ambulanciu , ale mám strach z vyšetrenia (gastroskopia). Neprehltnem ani veľkú tabletku. Dcéra mi vždy rozpráva o svojích nepríjemných zážitkoch z tohto výšetrenia.Vždy povie, že už nikdy.Absolvovala to už asi 15 krát. Je statočnejšia ako jej mama. Neexistuje niaka prijatelnejšia metóda takéhoto vyšetrenia ? Môže mi lekár na základe testu na helicobactér bežne predávajúci sa v lekárni
dať lieky na žal. ťažkosti, alebo musím absolvovať spomínané vyšetrenie? Najčastejšie som užívala antibiotika a to väčšinou sumamed kôli chlamid. infekcii ,lieky od bolesti kĺbov, migrény...  Bola by som rada keby ste reagovali na môj list. Ďakujem.  Miroslava

ODPOVEĎ: Vážená pani Miroslava, podľa Vami uvedených informácií je možné, že Vaše ťažkosti sú kombinovanej príčiny. Jednak môže ísť o infekciu H. pylori, ktorú ste, ak mala dcéra zistenú HP pozitivitu, mohli získať od nej. Je však pravdepodobné, že k pozdráždeniu žalúdkovej sliznice mohlo viesť i užívanie Prednisonu. Na tieto dve otázky Vám žiaľ, najpresnejšiu odpoveď dokáže dať iba gastroskopia, resp. gastroenterologické vyšetrenie. Liečbu na základe pozitívneho antiHP testu Vám gastroenterológ síce nasadiť môže, ale  táto by sa mala aplikovať len pri aktívnej forme HP pozitívnej gastritídy, ktorá sa  dá diagnostikovať výlučne odberom a vyšetrením bioptickej vzorky pri gastroskopií.  Ak ste často užívali Sumamed, treba na to upozorniť  Vášho gastroenterológa. O všetkých týchto otázkach píšem podrobnejšie v častiach funkčná dyspepsia hornej tráv. trubice, H. pylori  a syndróm dráždivého hrubého čreva.

Číslo otázky: 9/2002-ZAL
Predmet: Ranna bolest zaludka
Dátum: 27.11.2002 16:34

Vazeny pan doktor, velmi by som ocenil, keby ste mi poradil ohladne mojho problemu. Uz priblizne 6 mesiacov nemozem rano jest. Jednoducho to nejde. Ak sa predsa len prinutim zjest aspon nieco, zacne mi byt zle, az na davenie. V priebehu dna potom dostanem normalne hlad a normalne sa stravujem.Neviem si vsak vysvetlit ranne bolesti, rad by som sa naucil pravidelne ranajkovat. Prosim o radu. Vopred dakuje, Stefan

ODPOVEĎ: Vážený pán Štefan, ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď, ktorú spôsobili technické problémy môjho počítača. Ranná bolesť v nadbrušku býva často spôsobená nadprodukciou žalúdkovej kyseliny, najmä ak je pálivá.  V prípade, že je spojená aj s ranným nechutenstvom, môže to mať viac príčin. Z Vašich uvedených informácií nie je možné spresniť Vašu diagnózu. K tomu je bezpodmienečne potrebný osobný kontakt s gastroenterológom a pravdepodobne i gastroskopické vyšetrenie. Preto Vám odporúčam požiadať svojho praktického lekára, aby Vás na toto vyšetrenie odoslal.

ROK 2003
Číslo otázky: 1/2003-ZAL

Predmet: neuvedený
Dátum: 26. január 2003 14:49

Dobry den! Volam sa Katarina, mam 22 rokov, som studentka. Velmi ma potesil tento moderny sposob konzultacie s Vami a tak som sa rozhodla ho vyuzit. Uz niekolkokrat som bola na vysetreni u gastroenterologa a povazujem ho za velmi kvalitneho a dobreho odbornika, ktoremu doverujem a vzdy som dodrziavala i jeho pokyny. Avsak v poslednej dobe, len byt studentom je diagnoza a mala som pocit ze ma tak i pan doktor bral. Preto by som vas pan doktor velmi pekne prosila o takuto konzultaciu a radu. Musim povedat, ze kedysi moje problemy boli o mnoho horsie, ako dnes. Mala som vzdy tazkosti s travenim a pocit plnosti po jedle, bolesti v hrudniku, kyselinu az pocit zvratkov v ustach. V roku 2001 mi po gastrofibroskopii diagnostikovali (citam z karty) K 29, antralna gastritida s drobnymi eroziami.Histologicky nalez: lahka chronicka inakt. antrumgastritida. s eroziami, helikobakter negat. Uzivala som vtedy Prepulsid a Quamatel a naozaj sa mi polepsilo a lepsie travilo, ale bolesti "za sternom" som mala stale a pocit kyslosti. Takto to bolo cely dalsi rok az som opat navstivila lekara, vysetril mi brucho hmatanim a diagnostikoval "solarny syst." a zasa som brala Quamatel a Ansilan. Pan doktor tazkosti spajal so studiom a stresom, ale musim povedat ze som kludny typ, a takzkosti mavam bez ohladu na to, ci je v skole najvacsi napor alebo nie. Dalsie diagnostikovanie: "retrostern bolest, eroz antrumgastropathia" a brala som Quamatel.Posledne (17.6 2002) vysetrenie gastrofibroskopom bolo negativne. Zaver:"znamky antralnej gastritidy" ale uz vysledok bol negativny. Quamatel som brala 1x vecer. Musim povedat ze mam dlhsi cas problemy s pletou, asi 3-4 roky mi brali krv, ale okrem zvysenej sedimentacie nic nezistili a vlastne tam to vzdy skoncilo, robili mi i hormonalne vysetrenia a vsetko bolo v poriadku. Problem mam ten ze mam hnisave podkozne vyrazky, ktore velmi bolia a tazko sa hoja. Vzdy ked i traviace tazkosti tak sa objavia vo vacsej miere. Pan doktor, musim povedat, ze najvacsie problemy som mala teraz v lete (paradoxne, lebo som mala po skuskach a teda ziadny stres), stale stale pocit kyslosti v ustach , az taku pachut v ustach, napriklad stacilo ak som rano vypila caj, alebo zjedla banan. Snazim sa stravovat rozumne, nie vzdy to je v skolskych podmienkach mozne, ale nie som ten typ, ktory do seba hadze lieky, otravuje lekarov a popritom pre seba nic nerobi. Poprosila by som Vas, ak sa bude dat, skuste mi poradit, ci ma zmysel brat stale Quamatel, alebo skusit nieco ine...alternativnu medicinu..??.  Velmi pekne dakujem. S uprimnym pozdravom Katarina.

ODPOVEĎ: Milá Katarína, pravdepodobne hlavnou príčinou vašich ťažkostí bude funkčná porucha vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice, z čoho môže  prameniť aj vývoj tzv. antrálnej gastritídy (presnejšie skôr gastropatie, ale tým Vás nebudem zaťažovať,  s Vašim  gastroenterológom by sme sa určite pochopili,  v podstate myslíme na tú istú diagnózu, len asi každý z iného konca).  V prvom rade si myslím, že u Vás treba liečiť túto tzv. dysmotilitu horného tráviaceho traktu a následne aj uvedenú gastritídu. Je tiež možné, že uvedená porucha a následne aj gastritída môže byť faktorom, ktorý zhoršuje výzor Vašej pleti.   Ak Vám Quamatel nepomáha, požiadajte svojho gastroenterológa o zmenu liečby. Sama uvádzate, že Vám pomáhal Prepulsid, ktorý však už na našom  trhu nie je dostupný, ale bol nahradený inými preparátmi. Ten najvhodnejší by Vám mal vybrať Váš gastroente- rológ.  Ak ste od r. 2001 nemali robenú gastroskopiu ani odber vzorky antrálnej žalúdkovej sliznice, môžete si kúpiť v lekárni bioFAST test na H. pylori. Stojí okolo 350 Sk a slúži na samovyšetrenie H. pylori (je tam presný návod, ako ho urobiť a priemerne inteligentný pacient to zvládne aj sám). Ak by bol pozitívny, v prípade pretrvávania ťažkostí aj po liečbe tzv. prokinetikami, by možno bolo vhodné gastroskopiu aj s odberom vzorky antrálnej sliznice na histologické vyšetrenie zopakovať.  Osobne nemám odvahu na základe vlastných skúseností porovnávať na našom trhu dostupné prírodné preparáty. Ak chcete vyskúšať alternatívnu medicínu, poraďte sa s odborníkom vo Vašom okolí, ktorý sa tejto problematike venuje.

Číslo otázky: 2/2003-ZAL
Predmet: Vyrazky
Dátum: 5. február 2003 13:03

Dobry den pan doktor, uz dlho mam problem ohladom pleti. Vyrazky sa m zacali tvorit v 18 roku. Od vtedy mam neustale problemy. Boli mi robene vsetky kompletne vysetrenia a boli negativne cez krv, gynekologa, zuby... Odmietla som jedine vysetrenie gastro. Tvoria sa mi vredy len na tvary, ktore dozrievaju velmi dlho a opatovne po zahojeni sa vytvoria opat. Teraz v poslednej dobe som chodila na kozne ku primarke p. Zelenkovej a brala som liieky asi pol roka, Roacutane. Plet sa mi velmi zlepsila no po pol roku sa mi opat zhorsila. Teraz mam 28 rokov. Nieco som sa dopocula ze to moze sposobovat aj Helikobakter a preto som zacala vysetrenie cez krv. Povolena hodnota je od 0-20 a ja som po prvom odbere mala 100. Po dalsich 3 mesiacoch som isla na odber krvi a upravila som si stravu, t.z. ze som kazde rano zacala jest ovsene vlocky so sojovym mliekom. Test ukazal hodnotu 140 po dalsich 3 mesiacoch som hodntou mala 180 a preto som sa rozhodla pre vysetrenie gastro. Vysetrenie mi robili 15.01.2003 a 29.01. som bola na kontrolu ohladom vysledkov. Na patologii som mala test negativny ale druhy bol pozitivny a potvrdil vyskyt Helikobaktera. Doktor nechal na zvazenie mna, ohladom predpisania anitiboitiik a ja preto ze uz nemozem dalej takto chodit medzi ludi som potvrdila ze chcem zacat liecbu s antibiotikami. Mam aj dalsie priznaky ako je neprijemny zapach z ust, traviace problemi, caste zapchy, pocit plnosti a nafukovanie. Chcela by som sa vyliecit. Naozaj podstupim vsetko co mi poradite. Dakujem  Vasa stala citatelka Tatina F.

ODPOVEĎ: Milá Tatina, ďakujem Vám za Váš záujem o moju stránku.  Ak ste už absolvovali gastroskopiu  aj biopsiou a aj krvné výsledky máte také ako píšete, stojí za to vybrať príslušnú  trojkombináciu proti HP, aj keď v súvislosti s kožnými ochoreniami sú očakávania pacienta často väčšie ako samotný efekt liečby. Po dobratí  antiHP  kúry, ak Vám budú uvedené ťažkosti pretrvávať sa prípadne ešte ozvite, potom sa dohodneme na ďalšom postupe.

Číslo otázky: 3/2003-ZAL
Predmet: Helicobacter
Dátum: 17. februára 2003 11:59

Vazeny pan, gastroskopiskym vysetrenim mi bola zistena pritomnost Helicobactera Piroli. Absolvoval som liecebnu antibiotikovu kuru, po ktorej doslo k ustupu bolesti. V sucastnej dobe pocitujem bolesti po konzumacii niektorych druhov potravin - neviem ich blizsie specifikovat.  Dovolujem si Vas poziadat o radu, ake potraviny mi doporucujete konzumovat a ktorym by som sa mal vyhybat. Nenasiel som potrebne informacie o tzv. babskych liekoch. Dakujem a zostavam s pozdravom, Ing. Samuel V.

ODPOVEĎ: Samotný zápal sliznice žalúdka, spôsobený H. pylori, zvlášť ak už bol preliečený, nemusí byť príčinou Vašich pretrvávajúcich ťažkostí. Špeciálna dieta po uvedenej liečbe nie je potrebná, odporúča sa však vylúčiť dráždivé, najmä korenené jedlá, čiernu kávu, sliný čaj, nikotín  a lieky, poškodzujúce sliznicu žalúdka (niektoré  lieky proti horúčke, napr. Acylpyrin a tiež antireumatiká). Každý pacient by mal individuálne tiež vylúčiť potraviny, ktoré mu spôsobujú ťažkosti (dá sa to zistiť v priebehu 1-2 týždňov, keď si budete viesť  presný potravinový denník).  Pri pretrvávaní ťažkostí sa poraďte so svojim gastroenterológom ohľadom ďalších vyšetrení prípadne zmeny liečby.

Číslo otázky: 4/2003-ZAL
Predmet: Zápal žalúdka
Dátum: 27. marca 2003 14:26

Dobrý deň, volám sa Alena, mám 30 rokov, dve deti, som administr.pracovníčka, vydatá. V marci 2003 som absolvovala vyšetrenie u pani doktorky, ktorá sa zaoberá čínskou medicínou. Výsledok vyšetrenia: dlhodobo pretrvávajúci zápal  žalúdka a hrubého čreva. Mám tieto problémy skutočne asi 5 rokov (ťažoba na žalúdku, slabé trávenie, krvácajúci a bolestivý konečník pri stolici). Chcem Vás poprosiť o radu. Pani doktorka, ktorá robila vyšetrenie, naordinovala akupunktúru. Chcem sa poradiť, či takáto liečba (pokiaľ máte s takou liečbou skúsenosti) je dostatočná.Stačí ako dôvod návštevy u odborného lekára argument, že mi túto diagnózu určila p. doktorka prostredníctvom akupunktúr.bodov. Ďakujem veľmi pekne

ODPOVEĎ:  Vážená pani Alena, ak ste boli vyšetrená len vyššie popísaným spôsobom, k Vami uvedenej diagnóze nemôžem zaujať zodpovedné stanovisko, lebo s týmito metódami diagnostiky nemám skúsenosti, ale neodsudzujem ich, podobne ani pacientov, ktorí sa pre takéto vyšetrenie rozhodnú. Tu však musím povedať, že takéto vyšetrenie a nasledujúci liečebný postup je výlučne na vlastnú zodpovednosť pacienta.  S akupunktúrou podobne skúsenosti nemám, ale táto metóda je na Slovensku riadne uznaná ako liečebná a preto ak ju vykonáva odborník s príslušným vzdelaním a certifikátom nevidím problém, prečo by ste túto liečbu nemali absolvovať.  Hoci aj tu musím poznamenať, že zápal žalúdka a hrubého čreva sa dá presne stanoviť výlučne len endoskopicky  (gastroskopiou alebo kolonoskopiou s odberom vzorky sliznice na histologické vyšetrenie).

Číslo otázky: 5/2003-ZAL
Predmet: Diagnóza
Dátum: 3. mája 2003 16:56

Vážený pán doktor, dovoľujem si Vás poprosiť o vysvetlenie a povzbudenie. Som 42-ročná učiteľka, deti nemám. Pred dvomi rokmi mi začali bolesti pod ľavým rebrovým oblúkom s vyžarovaním do chrbta. Boli realizované odbery krvi, USG s negatívnym nálezom ako aj CT so zameraním na hrubé črevo so záverom ostrý ohyb lienálnej flexúry. Keďže v tom čase mi vážne ochorela mama, mala som ukrutný strach aj o svoje zdravie. Výsledok CT vyšetrenia ma výrazne ukľudnil, no vzhľadom na problémy s mamou som sa stala pacientkou psychiatra. V ďalšom období sa uvedené bolesti objavovali stále zriedkavejšie. 1. marca 2003 mi mama zomrela. Asi po šiestich týždňoch som dostala veľké bolesti pod ľavým rebrovým oblúkom s vyžarovaním do chrbta, škŕkanie v bruchu, celkovú slabosť. Začala aj a hlienovitá hnačka, ktorá po týždni ustúpila. Psychiater nevylúčil aj psychický funkčný stav - užívam Seropram a Neurol, ale odporúčal aj odborné vyšetrenie. Závery:
- praktický lekár: biochémia v poriadku, krvný obraz fantastický - gastroenterológ (citujem zo správy gastrofibroskopického vyšetrenia: antrum - sliznica mapovitá, edematózna sliznica antra
žalúdka, bulbus deodena: okrúhly s erytematóznzmi makulami a edemom, záver: bulbitis acuta, spresnenie po histol., antrumgastritída, spresnenie po histol. Predpísané lieky: Crismel
20mg 1x ráno, Venter tbl 1x večer. Napriek tomu, že lieky užívam už piaty deň, úľavu som nepocítila. Zo všetkého najhoršie je čakanie na výsledok histológie a strach - konkrétne z onkologického ochorenia. Pán doktor, môžete mi uvedenú diagnózu vysvetliť laickým spôsobom?
Ďakujem. S úctou  Ing. Iveta Š.

ODPOVEĎ: Vážená pani inžinierka, v prvom rade Vás chcem ubezpečiť, že vyššie uvedené závery z gastroskopického vyšetrenia (aj keď zatiaľ iba predbežné), v žiadnom prípade nevyslovujú podozrenie na rakovinu. Váš gastroenterológ najskôr predpokladá, že pri zápale dvanástnika (bulbitis) a popísanom obraze dolnej časti žalúdka (antrum) je tam prítomný zápal, na ktorom má pravdepodobne podiel helicobacter pylori. Po obdržaní výsledku histologického vyšetrenia Vám gastroenterológ asi zmení liečbu, za cielenú (proti uvedeného predpokladanému zápalu), po ktorej by  sa Vám malo uľaviť. Ak budú Vaše ťažkosti aj potom pretrvávať, objednajte sa u neho na kontrolné vyšetrenie, nakoľko okrem uvedených diagnóz  je u Vás veľmi pravdepodobne prítomný aj syndróm dráždivého hrubého čreva. Pravdepodobne si Váš stav bude vyžadovať aj pomoc psychológa  alebo psychiatra.
Číslo otázky: 6/2003-ZAL

Predmet: Problémy zo žalúdkom
Dátum: 14. augusta 2003 13:32

Dobrý deň pán doktor, po asi polroka trvajúcich problémoch so žalúdkom (nepravidelná bolesť v oblasti žalúdka, prípadne pocit niečoho väčšieho a nestráviteľného v žalúdku) som dnes absolvoval gastrofibroskopické vyšetrenie s týmto výsledkom: Pažerák: voľne priechodný, sliznice intaktné Žalúdok: kardia voľne priestupná,mierne inkompetentná,jazierko primerane objemné,číra šťava,riasy autoplastické,sliznice s presvitajúcimi cievami, na sliznici niekoľko erózii,pokrytých koagulom, odber na HP z antra pylorus okrúhly,volne priestupný. Bulbus duodena: nedeformovaný,sliznica v oblasti apexu nastreknutá D2 a D3: negat   Záver: erozívna gastropathia, inkopentencia kardie  Doporučenie: HP 21.8.11,00 hod. Helicid 20 mg 0-0-1
Vyšetrujúci doktor mi poriadne nepovedal čo mi vlastne je, prípadne či mám držať diétu..., preto Vás prosím o odpoveď čo mi je a čo mám robiť (diéta?, liečivé rastliny? lieky? vitamíny?...) Ešte poznámka: helicobaktera mi už raz liečili asi pred 4-5 rokmi (vtedy som nemal žiadne potiaže so žalúdkom, ani nikdy predtým) Ďakujem, s pozdravom Vladimír Š.

ODPOVEĎ: Vážený pán Vladimír, nakoľko ste mi otázku poslali v čase mojej dovolenky a na kontrole u svojho gastroenterológa ste mali byť 21.8. predpokladám, že ak Vám zistili HP pozitivitu zo slizničnej vzorky, odobratej zo žalúdka pri gastroskopií, momentálne asi beriete odporúčanú trojkombinačnú liečbu. Dúfam, že ste svojho gastroenterológa požiadali aj o radu ohľadom životosprávy, ak nie mali ste tak urobiť. Pacient má byť náležitým spôsobom poučený o diagnóze, liečbe, prípadne diete aj je potrebné ju dodržať. Pri Vašej diagnóze je potrebná len šetriaca životospráva, ako o nej píšem v časti o helicobacter pylori a vredovej chorobe dvanástnika
Číslo otázky: 7/2003-ZAL

Predmet: rada nad zlato...
Dátum: 17. septembra 2003 23:05

Dobry den, chcel by som Vas poprosit o radu,nakolko poslenych par/asi2-3/mesiacov sa u mna stale opakuju zaludocne problemy.Volam sa Peter,mam 26 rokov pracujem ako profesionalny vojak,slobodny..Moje problemy spocivaju v tazkom traveni-staleho pocitu plnnosti ci po najedeni alebo po vypiti hocijkeho napoja vratane caju.Ciastocne mi pomaha zaludocny caj,ale problemy sa opät vracaju.Tiez som pil pri tychto problemoch po najedeni colu light,co mi väcsinou aj pomohlo.Snazim sa jest4-5krat denne v mensich davkach napr.na ranajky vlocky s ovocim,na desiatu celozrnny chlieb so syrom a sunkou,obed normalny a vecera cestovina s tuniakom,kukuricou a kecupom.Vecer som niekedy pil pohar mlieka s grankom na zazehnanie hladu,ale zatazilo ma to a tak mlieko asi vynecham.Kavu pijem max.jednu denne a to slabu-ricore alebo z kavomatu inac cistu vodu,skusam maneralky a sem tam colu/iba light alebo bez cukru/.Zatial som nebol chory na zaludok a snazim sa uzivat len prirodne lieky.Pred par dnami som sa doma trosku viac najedol,ked som po obede zjedol este par kolacov/co normalne nezvyknem/a nasledsujucich 24hodin som prezival velke krce,pricom som nemohol ani spat celu noc.Poradite mi prosim?Som uz z toho zufaly. Velmi dakujem. Peter z Popradu

ODPOVEĎ: Vážený pán Peter, na základe popisu Vašich ťažkostí predpokladám, že by mohlo ísť o podráždenie sliznice žalúdka (možno žlčou, pri nesprávnej funkcií žlčníka, prípadne žlčníkových kameňoch). Požiadajte svojho praktického lekára, aby Vás odoslal aspoň na ultrazvukové vyšetrenie žlčníka, ale ak bude negatívne, budete musieť absolvovať aj gastroskopiu, ktorú Vám urobí Váš gastroenterológ, nakoľko môže u Vás ísť aj o vredovú chorobu.

Číslo otázky: 8/2003-ZAL
Predmet: otázka
Dátum: 29. septembra 2003 17:17

Dobry den, chcela by som sa opytat, ako je to s liecbou Helicobactera v pripade, ak niekto trpi alergiou na lieky? Existuje aj ina moznost liecby? Dakujem, Anetta

ODPOVEĎ: Milá Anetta, na liečbu helicobactera (ďalej len HP) existuje množstvo kombinácií  liekov, takže väčšinou má lekár možnosť liečiť aj pacienta, ktorý je alergický na určitý druh liekov, napr. niektoré antibiotiká (ďalej ATB).  Ak máte na mysli konkrétneho pacienta, treba lekárovi uviesť presne na ktoré lieky je alergický a určite mu vyberie takú kombináciu liekov, ktoré mu pomôžu. Ak by nastala situácia, že by pacient trpel na tzv. polyvalentnú liekovú alergiu (vtedy je alergický na celý rad liekov, vrátane ATB, potom je možné skúsiť liečbu HP napr. prírodnými preparátmi (aj tu je niekoľko možností, hoci ich nemám vyskúšané na svojich pacientoch, píše sa o pozitívnom účinku výťažku z aloe vera a cesnaku).

Číslo otázky: 9/2003-ZAL
Predmet: neuvedený
Dátum: 5. októbra 2003 20:57

Dobry den, pan doktor! Volam sa Katarina, mam 21 rokov a chcela by som Vas poprosit o radu. Pracujem ako predavacka v masiarstve. Uz dlhsi cas mam problemy so zaludkom ktore sa v poslednej dobe zhorsili. Vobec to nechapem lebo si nic velmi nesolim, nekorenim, z mastneho jedla je mi hned zle tak sa mu vyhybam, nepijem kavu, nefajcim a alkohol pijem len prilezitostne. A navyse v nasej rodine nikto vaznejsie problemy so zaludkom nemal. Ale tiez je pravda ze sa dost nepravidelne stravujem a niekedy namiesto obeda alebo vecere zjem len nejaku sladkost alebo nejem vobec. V poslednej dobe som v dost velkom v strese a odvtedy mam aj tieto problemy. Zacalo to v juni ked mi zomrel blyzky pribuzny. Vtedy som zacala pocitovat bolesti v okoli pupka. Vacsinou ma to zacalo boliet az okolo obeda alebo neskor. Asi po 3-4 dnoch som mala niekedy take bolesti ze som sa nemohla ani pohnut ale vzdy to po 1-2 min. preslo. Skusala som uzivat Quamatel 20mg 2xdenne ale vobec mi to nepomohlo. Skusila som Spasmoveralgin a ten mi pomohol ale len na chvilu. Vtedy som bola na vysetreni u chirurga:
Chir.vys.: ana: niekolko dni bolesti brucha v epigastriu a mezogastriu, operovana nebola, eruktaciu neudava.Stolica v norme. Obj.:brucho p.n. hrudnika palp. makke, priehmatne, pri hlbokej palpacii citlive v epi a mezogastriu, bez zn.defans u, pod ebriaa podbruska volne.Tapp.bi.negat.  Z.: t.c.niet zn.NBP  Gastritis?  Th: zatial Famosan 2x20mg, dietny rezim, ko o cca 7-8 dni Odobral mi krv na HP, KO - v norme, Bi-5,9 a AMS-0,79. Povedal mi ze to moze byt gastritida alebo zaludocny vred. Po tom famosane sa to dost zlepsilo ale teraz ma zase zacina boliet okolo pupka a niekedy aj pod pravym rebrom. Nezavisi to od jedla, niekedy ma to boli hned po jedle a niekedy nalacno. Uz ma napadlo aj to ci by to nemohlo byt preto lebo obcas dviham dost tazke veci (okolo 20kg) Ja vazim len 50kg. Mam trochu problemy aj s tym ze nemozem pribrat. Aj ked pri tom ako sa stravujem sa ani necudujem.  Nie som taka ze by som si vymyslala choroby aby som bola 'zaujimava' a navyse na to ani nemam dovod. Ten moj zaludok ma velmi trapi a bola by som velmi rada keby ste mi pomohol. Vopred Vam dakujem!  Katarina

ODPOVEĎ: Milá Katarína, podľa popisu Vašich ťažkostí a výsledku chir. vyšetrenia sa domnievam, že u Vás ide o funkčnú poruchu vyprázdňovania žalúdka a žlčových ciest. Nie je to nič vážne, porucha býva najčastejšie spôsobená zlou životosprávou, prípadne stresovými záťažovými situáciami. Na jej vyvolaní sa mohla podieľať strata blízkej osoby, ale i dlhšiu dobu trvajúca nesprávna životospráva. Skúste preto upraviť svoj režim. Jedzte menšie množstvá ľahko stráviteľnej potravy a častejšie (aj 5x denne), pite veľa tekutín a nedvíhajte v predklone ťažké bremená (ak ich už musíte dvíhať, potom radšej z inej polohy. Viem, že sa to v práci ťažko dodržiava, ale skúste radšej na pár dní požiadať šéfa, aby Vám nedával ťažkú prácu). Ak sa Vám ťažkosti o 7-10 dní po úprave režimu a životosprávy nezlepšia, požiadajte svojho praktického lekára, aby Vás odoslal na sonografické vyšetrenie brušných orgánov alebo priamo na gastroenterologické vyšetrenie.     
Číslo otázky: 10/2003-ZAL

Predmet: bolesti žalúdka
Dátum: 29. októbra 2003 13:46

Vážený pán doktor, veľmi som sa potešila Vašej web stránke, ktorú sa mi podarilo nájsť vlastne až dnes 29.10.03. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Už niekoľko rokov a posledné 4-5 rokov každodenne mám problémy s trávením. Ako náhle niečo zjem ( predtým len ťažké jedlá ) teraz už hocičo, mávam neskutočné bolesti žalúdka, akoby by mi vôbec nespracovávalo telo potravu. Stále grgám, mám pálenie záhy a aj bolesti od chrbta . Ani po niekoľkých hodinách po jedle mi bolesti neprestávajú až keď nakoniec potravu vyvrátim, tak sa mi trochu uľaví, ale pálenie ostáva aj grganie. Asi pred 3 rokmi mi robili gastroskopiu, ale nezistili mi nič. Mali mi zobrať aj vzorku , ale zabudli. Takže už druhý krát som si uvedené vyšetrenie urobiť nedala. Počula som niečo o tom, že v lekárniach predávajú nejaký prostriedok, ktorý určí prítomnosť helicobactera. Ale neviem , či tomu môžem dôverovať. Chcela by som Vás poprosiť o radu, či mám uvedenému testu veriť a v prípade dokázania alebo nedokázania prítomnosti helicobactera ako mám ďalej postupovať. Za odpoveď vopred ďakujem. Prajem všetko dobré. Ešte pripájam osobné údaje, som slobodná, mám 29 rokov, bezdetná, mám sedaciu robotu ako administratívna pracovníčka. V minulosti som sa liečila na hormonálnu poruchu a na nepravidelnú menštruáciu, ale to mám už 8 rokov v poriadku. B.

ODPOVEĎ: Na základe popisu Vašich ťažkostí je potrebné vylúčiť najskôr ochorenie žlčníka a žlčových ciest. Požiadajte preto svojho praktického lekára, aby Vás odoslal na sonografické vyšetrenie uvedených brušných orgánov. Potom si môžete v lekárni kúpiť HP test na ktorý sa pýtate (má názov bioFAST HP test a stojí asi 400 Sk, podľa návodu si ho môže pacient urobiť aj sám), alebo s týmto testom môžete počkať až po gastroenterolo- gickom vyšetrení. Uvedený test má asi 90% presnosť u pacientov, ktorí doteraz na HP neboli liečení  (nehodí sa ako kontrola úspešnosti liečby). Ak bude sonografia negatívna, prichádza do úvahy najskôr funkčná porucha vyprázdňovania žalúdka a žlčových ciest, ale presnejšie sa to dá povedať až po uvedených vyšetreniach.  
Číslo otázky: 11/2003-ZAL

Predmet: bez názvu
Dátum: 29. októbra 2003 13:37

Vo februáry tohto roku som bol na vyšetrení gastroskopiou, kde mi bola zistená prítomnosť HP. Bol som preliečený trojkombináciou liekov a symptómy ustúpili, ale asi v septembri sa začali znovu objavovať (hlavne zlý pocit v ústach a nepríjemný dych).Chcel by som vedieť, či musím opat podstúpiť gastroskopiu, alebo postačí iný spôsob zisťovania HP, ako je spoľahlivý a či ho hradí poisťovňa. Poprípade ak si sám kúpim set na zisťovanie HP, kto mi predpíše lieky ak bude výsledok pozitívny. (obvodnú lekárku mám v inom meste a nerád by som ešte zvyšoval náklady). Vopred ďakujem. P.S. Som rád, že už aj u nás sú lekári, ktorý využívajú tieto moderné technológie, vo svete tak bežné. Želám vela zdaru.

ODPOVEĎ: na Vaše otázky nájdete v príspevku o helicobacter pylori a v našich predošlých príspevkoch na tejto stránke.

Číslo otázky: 12/2003-ZAL
Predmet: Re: vysetrenie
Datum: 13. novembra 2003 14:16

Zdravim doktor mozem sa spytat? Ja som bola vcera u nejakej novej koznej ktoru mi odporucili, kvoli mojmu staremu problemu akne. No a ta mi povedala, ze ked som sa vyliecila z HP, este stale sa mi to moze zlepsit. A keby ne, mam si dat vysetrit ASLO a mandle. Ja som bola u mojej lekarky, a ta mi povedala, ze ASLO som uz mala vysetrovane, vtedy pred 3-mi mesiacmi, ked mi robili komplet vysetrenia. Dala mi ten papier pre koznu, ASLO mam dobre. Ale su tam aj vysledku helicobactera. Je tam pozitivny nalez a cislo 132,6 U/ml. To bolo este predtym, jak som bola u Vas prvy krat na sonde. Ja nechapem, preco mi to nepovedali, mohla som sa zacat liecit aj bez sondy. Ani som cely ten papier nemala v karte, akurat to mali v pocitaci a az teraz to vytlacili. Chcem sa spytat, co znamena to cislo, a tiez, keby som niekedy v buducnosti chcela zase skontrolovat, ci zas nemam HP, moze sa to takto cez krvne vysetrenie, nie je treba sondu? Ja by som radsej tu krv. Kozna mi odporucila dodrziavat tu dietu co ste mi dali aby som nemala moc kysly zaludok tak idem skusit a snad pomoze. Dakujem, prajem pekny den, Katarina

ODPOVEĎ: Katarína, ten titer HP 132,6 U/ml je naozaj vysoký a môže znamenať akútnu HP infekciu, ale s liečbou a vyšetrením ste urobili dobre, že ste ho absolvovali, pretože ten titer hovorí len o tom, že ste boli infikovaná HP, ale o tom, či Vám tá infekcia vyvolala aj aktívny zápal sliznice žalúdka (ktorý sa má liečiť)  sa dá presvedčiť iba odberom vzorky sliznice žalúdka na histologické vyšetrenie. Hoci serologické vyšetrenie (teda krvné) sa ako kontrola liečby neodporúča, zvýšené titre môžu trvať aj dlhšie ako 6 mes. neodporúča sa kontrolný odber skôr ako za 6 mes.- ak bude u Vás po 6 mes. titer napr. 40, znamená to, že ste sa s HP stretli a máte proti nemu protilátky, ale či ho dostanete znova, záleží od stavu Vášho imunitného systému.

Číslo otázky: 13/2003-ZAL
Predmet: bez názvu
Dátum: 17. novembra 2003 20:07

Volám sa Natália a mám 30 rokov. Pred časom som bola na gastroskopickom vyšetrení, kde mi zistili HP.Bola som preliečená trojkombináciou liekov a príznaky ustúpili.Na kontrolné vyšetrenie som objednaná nebola a teraz sa mi znova vyskytli tie isté príznaky.Je možné, že liečba nebola úspešná, alebo je skôr pravdepodobnejšie, že som sa znovu infikovala? (môj otec, s ktorým síce nežijem v jednej domácnosti sa HP tiež nevie zbaviť a tiež sa mu vracia).Prečo na kontrolné vyšetrenie nie je vhodný set, ktorý je dostupný v lekárňach? Musím absolvovať gastroskopické vyšetrenie znova? Za radu vopred ďakujem.

ODPOVEĎ: Milá Natália, sú možné obe alternatívy, ktoré uvádzate. Komerčne dostupný set, ktorý dostať v lekárňach je vhodný na zisťovanie HP najmä u pacientov, ktorí doteraz neboli gastroskopicky vyšetrení ani liečení na HP. Nakoľko ide o test založený na detekcií protilátok proti HP v sére a tieto môžu aj po liečbe pretrvávať v sére zvýšené, test môže byť aj bezprostredne resp. do 6 mesiacov po liečbe falošne pozitívny. Na kontrolu úspešnosti liečby sa u nás dá použiť len vyšetrenie HP v stolici, ale tento test poisťovňa nehradí, stojí asi 1000 Sk a robia ho len niektoré pracoviská. U nás túto možnosť máme, ale vzhľadom na cenu je využívaná zriedka a kvôli cene testovacej súpravy si musí laboratórium, ktoré nám toto vyšetrenie robí, nazbierať dostatok pacientov. Druhou  možnosťou presnej kontroly účinnosti antiHP liečby je  dychový test, ktorý sa však u nás zatiaľ nerobí a ak sa bude robiť, údajne ho poisťovňa bude hradiť len pre deti do 12 rokov. Ďalší postup je teda na Vašom rozhodnutí, absolvovať kontrolné gastroenterologické vyšetrenie (možno gastroskopia nebude potrebná, to musí po Vašom klinickom vyšetrení posúdiť gastroenterológ) alebo si nechat urobiť niektorý z vyššie uvedených testov (v okolitých štátoch to nie je problém, ale ceny Vám uviesť neviem).

Číslo otázky: 14/2003-ZAL
Predmet: zaludok
Dátum: 28. novembra 2003 12:15

Dobry den prajem. Mam 21 rokov.Po jedle sa vacsinou citim malatna,slaba,citim ako mi vo vnutri vsetko pracuje a akoby prechadza az na srdce,mota sa mi hlava a az po vytraveni vsetky priznaky prestanu.Poslednu dobu citim mierne zhorsenie.Predcasom som mala zaludocne potiaze(po vsetkom co som zjedla som mala krce a prehanalo ma.Prestalo to az po 5-6 dnoch.Najlepsie mi vtedy bolo ked som pila vlakninu a jedla ovocie). Nikdy som nebola liecena na zazivaci trakt a ani som s nim nemala nijaky iny problem.Pocas dna mavam zaludocnu neurozu. Za radu vopred dakujem.

ODPOVEĎ: Milá Danka, Vašu diagnózu ste si už stanovili sama. Ide u Vás najskôr o tzv. žalúdočnú neurózu, teda funkčnú poruchu činnosti žalúdka na nervovom podklade. Ak Vám nepomáhajú dietne opatrenia alebo bežne dostupné napr. aj prírodné prostriedky na ukľudnenie Vašich ťažkostí (napr. rôzne prírodné prostriedky na ukľudnenie alebo výťažok zo žen-šena, ktoré dostať bežne v lekárni) navštívte svojho praktického lekára, ktorý Vás prípadne môže odoslať na gastroenterologické vyšetrenie.   

Číslo otázky: 15/2003-ZAL
Predmet: Gastritída
Dátum: 11. decembra 2003 10:53

Dobry den, dovolujem si Vás poziadat o nasledovné: matka 73r. absolvovala endoskopiu žaludka s nasledovným mikroskopickým nalezom:" "Stredne ťažká chronická stredne aktívna antrálna gastritída s reaktívnými zmenami epitelu žliazok. Kolonizacia HP stredne ťažkeho stupňa. Dg. MKCH - 10: K 29.3." Prosim o Vaše nezavazné vysvetlenie a odporučanú liečbu a odporučané vyšetrenia. Ďakujem Roman R. (syn)

ODPOVEĎ: Vážený pán Roman, zasahovať do kompetencie ošetrujúceho lekára Vašej matky by bolo odo mňa neetické, preto sa s Vašou otázkou láskavo obráťte na toho lekára, ktorý Vašu matku vyšetroval. Ten má povinnosť  Vašu matku primeraným spôsobom poučiť o jej diagnóze a navrhnúť príslušnú liečbu. Bez komplexného poznania zdravotného stavu pacienta (zvlášť vo vyššom veku, kedy sa dá predpokladať, že trpí aj na iné choroby, ktoré môžu liečebný postup k vyššie uvedenému nálezu ovplyvniť). Netreba tiež zabúdať, že liečiť sa má pacient a nie laboratórny výsledok. Viac informácií o gastritíde a H. pylori nájdete po kliknutí na uvedené odkazy.

Číslo otázky: 16/2003-ZAL
Predmet: žalúdkový vred
Dátum: 20. decembra 2003 19:12

Vážený pan doktor, volám sa Kristián, mám 19 rokov. Všetky problémy so žalúdkom sa začali v januári, keď som zjedol pokazenú bagetu. Odvtedy ma začal bolieť žalúdok, bolesť sa zmiernila až po konzumácii jedla, na bolesti som sa budil aj v noci. Počas troch mesiacov som pribral až 20 kg. V máji, týždeň pred maturitami som spozoroval čiernu stolicu, prišlo mi zle, hospitalizovali ma a 16. 5. operovali na vredy. Po suture vredu duodena s resekciou žal. Billroth II. som sa po ukončení hospitalizácie 28. 5. dostavil na vyšetrenie u gastroenterológa v resekáte žal. prítomná chronická ++, aktívna ++, HP ++, antrumgastritída s prítomnosťou HP i v tele žal., AA negatív. Bol som preliečený trojkombináciou nasledovných liekov Crismel 1-0-1, Amoclen 500mg 2-0-2, Kalcid 500mg 1-0-1. Cítil som kyselinu v ústach, lekár mi 16. 6. predpísal Famotidin 20 -Sl, užíval som ho pred spaním. Asi dva týždne som sa cítil v poriadku, no potom som mal zvýšené teploty, cítil som sa celkovo slabý, na odpadnutie, zle som videl. 1. 7. som bol na vyšetrení u svojho obvodného lekára, predpísal mi V-penicilin 500 mg, Medypirin500, Septofort 2Mg.  Na kontrolnom GFS som bol 3. 7. s výsledkom bez prítomnosti HP. 13. 7. mi bolo na odpadnutie, na pohotovosti vyšetrujúca lekárka mi predpísala namiesto Famotidinu Quamatel a uviedla, že slabosť by mohla byť spôsobená liekom. No keďže Quamatel vlastne Famotidin obsahuje, začal som užívať Talcid. Stále som sa cítil oslabnutý, bolo mi zle 22. 7. mi obvodný lekár predpísal Neurol 0, 25 tbl, Talcid 500. 12. 8. mi pre bolesť hrdla lekár predpísal Septofort 2Mg, Amoksiklav, Medipyrin 500, Sorbifer Durules. Celé prázdniny som strávil behaním medzi pohotovosťou a svojím obvodným lekárom. Cítil som sa slabý, opakovane som mal pocity nevoľnosti, na odpadnutie, zle som videl, viackrát mi robili krvný obraz, lekár určil anémiu pod dolnou hranicou normy. 8. 9. mi predpísali Milgamma, Magnesium Sulfuricum, ktoré mi intravenózne podávali 3 týždne. Nastalo miernejšie zlepšenie, no v priebehu septembra ma opakovane začal bolieť žalúdok aj počas noci. Obvodný lekár ma od GFS odhováral. No na naliehanie ma predpísal na GFS, na ktoré som sa dostavil 16. 10., správa znela ulcus ventriculi v anastomóze, chron. gastritída v oblasti anastomózy, ak. peptický vred. Absolvoval som šesťtýždňovú liečbu Nexiom 1-0-1. Lekárka mala podozrenie zo Zollingerovho - Ellisonovho syn. a tak som bol poslaný na USG brucha, ktoré bolo negatív. Lekárka ma chcela predpísať na vyšetrenie do Martina. Po diagnostikovaní vredu som obvodného lekára vymenil. Po mesiaci, 18. 11. som sa dostavil na GFS, záver znel zahojený vred v anastomóze, chron ++, aktívna ++, HP negatív. gastritída v anastomóze, bez intestin. metaplázie. Lekárka mi povedala, že ak by sa ešte znovu vyskytli bolesti žalúdka, pošle ma na vyšetrenie do Martina. No ja sa obávam, že vredy sa mi znovu objavia, čomu chcem predísť a tak som požiadal o vyšetrenie v Martine. Od Vás by som pán doktor potreboval radu, pretože pani doktorka mi nevedela povedať z čoho mi ten opakovaný vred vznikol. Po operácii som dodržiaval diétu, no po vzniknutom vrede som úplne vylúčil zo svojho jedálneho lístka olej, jedávam iba varené jedlá, nič vyprážané. Po operácii som prestal fajčť, nepijem žiadny alkohol. V septembri som mal náhradné maturity, nemyslím si, že by som mohol mať vred spôsobený stresom, hoci v poslednej dobe som nervózny aj pretože sa obávam, z čoho som mal vred. Naštudoval som si, že Zollingerov - Ellisonov syndróm spôsobujú nádory, tak sa obávam, čo spôsobilo opakovaný vred aj po dodržiavaní diéty, nemôže to byť spôsobené inou, horšou chorobou? Akú liečbu mi odporúčate, čo znamená chron ++ aktívna ++? Znamená to, že mám zvýšenú tvorbu kyselín a tie potom spôsobujú vredy, z čoho ju mám zvýšenú? Sú na to lieky, ktoré by ju znížili? Čomu sa mám v strave úplne vyvarovať?Za Vašu ochotu poradiť Vám dopredu ďakujem. S pozdravom Kristián R.

ODPOVEĎ: Milý Kristián, kladiete mi otázky, na ktoré Vám z úcty k Vašej pani doktorke neodpoviem. Jedno je však isté - v Martine ste už vyšetrený mali byť dávno a podozrenie na Zollinger-Ellisonov syndróm je u Vás vysoko pravdepodobné. Ak ste si ho naštudovali podrobne, iste viete, že práve ten nádor je zodpovedný za vysokú produkciu žalúdkovej kyseliny a tá je príčinou opakovaných vredov aj po operácií žalúdka. Tam hľadajte kľúč k správnej diagnóze a liečbe Vášho stavu. Viac sa iste dozviete po upresnení Vašej  diagnózy.  
ROK 2004
Číslo otázky: 1/2004-ZAL

Predmet: Ziadost o radu
Dátum: 17. januára 2004 21:48

Dobrý den, Volám sa Zuzana mám 19 rokv a som študentkou na vysokej škole. Pred 8 mesiacmi som zjedla tresku a začala som mať krče v žalúdku. Nasledovne som ich mala zo všetkého čo som zjedla. Bola som na gastroskopickom vyšetrení kde mi zistili vredy na žalúdku a niakeho bacila.Uživala som lieky a začala som sa pravidelne stravovat.Po mesiaci sa to zlepšilo. Potom som niaku dobu nemala problémy, ale teras už dlhší čas mám pocit, že sa to vracia. Moje potiaže spočívajú v neustálej plynatosti čriev, stále ma bolí žalúdok hlavne keď nie som najedená, bolievama hlava v miestach kde sú spánky. Začala som sa viacej potiť a pribrala som. Stolicu mám pravidelnú ale pár krát som mamla krvavý výtok. Mávam sťahujúci pocit v krku. Chcela by som poradiť ako sa mám správať a čo by mi pomohlo. Momentálne nemám čas navštíviť lekára (skuškové obdobie). Tak by som aspoň dočasne chcela poradiť niake volnopredajné lieky alebo čaj na zníženie problémov. Momentálne som si zakúpila RANISAN. Prípadne akej strave by som sa mala vyvarovať a ako sa mám stravovať (som vegetarianka). A napíšte mi prosím Vás čím sú zapričinené želudočné vredy a čo podporuje ich tvorbu a ako to je s pitim alkoholu v takomto prípade. V ako prípade sa pristupuje k operácií. Predom ďakujem za skorú odpoveď.

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, je málo pravdepodobné, že Vaše terajšie problémy majú súvis s Vašou predošlou diagnózou. Hoci predpokladám u Vás dva problémy - jeden je funkčná porucha vyprázdňovania tráviaceho traktu (asi pod vplyvom stresu zo skúšok) a druhý samostatný problém je krvavý výtok z konečníka (ak nemáte hnačky, predpokladám, že to nebude vážne, najskôr pôjde o trhlinku sliznice konečníka alebo hemoroidy Riaďte sa príslušnými dietnymi opatreniami, popísanými pri uvedených chorobách. Ak po nich krvácanie z konečníka neustúpi, budete musieť absolvovať gastroenterologickú kontrolu so zameraním na vyšetrenie hrubého čreva - kolonoskopiu Všetky potrebné informácie ohľadom životosprávy pri vredovej chorobe nájdete v popise uvedeného ochorenia. Zaoberať sa otázkou operácie žalúdka vo Vašom prípade by bolo predčasné. K Ranisanu si kúpte niečo na ukľudnenie a odplynenie čriev. Poradia Vám v každej dobrej lekárni.

Číslo otázky: 2/2004-ZAL
Predmet: prosba o radu
Dátum: 21. januára 2004 14:13

Dobry den pan doktor, chcel by som Vas poprosit o radu, mam 27 rokov a pracujem ako technik hardveru, moje problemy so zaludkom zacali pred rokom kedy som bol lieceny na helicobakter a sucasne som mal zapal dvanastornika, neskor asi po pol roku som absolvoval gastroskopiu a vysledkom bolo zistenie, ze ten zapal dvanastornika stale pretrvava, zvierac je pootvoreny, ze mam kaskadovy typ zaludka/nejak pokruteny/ a dostal som radu, ze mam drzat dietu spolu s letacikom co mu sa mam v strave vyvarovat. Pocas celeho minuleho roku som mal nepravidelne bolesti zaludka spojene s prekyselenim a ked som nieco zjedol pri tychto potiazach, jedlo som velmi tazko stravil resp. som nejake kusky vypluval. Toto sa mi stavalo raz za mesiac, neskor raz za dva tyzdne a ku koncu roku to bolo dvakrat za tyzden. Zaciatkom tohto roku mam potiaze s obcasnym nedostatocnym vyprazdnovanim zaludka a kyselinou skoro kazdy den. Charakter potiazi ma nasledujuci postup: rano sa zobudim s prekyselenim a plynnatostou zaludka, ktory ma tlaci az dovtedy dokym nezjem obed, velmi mi pomaha dat si pred hlavnym vacsinou dietnym jedlom nejaku dobru polievku/vyvar/ a hned /skoro vzdy/ mi skoncia vsetky potiaze, vydrzi to az do vecera niekedy do rana. Uz mam odskusane, ze ked vypijem zopar piv prestanu akekolvek potiaze a vydrzi to skoro na dva dni, takisto sa to obcas podari rozbehat pri futbale, ktory hravam v hale. Momentalne uzivam Cerucal, ktory mi moc nepomaha, respektivne vacsinou sa to upravi jedlom. Moj prakticky lekar mi hovoril, ze sa mi zaludok schovava sam do seba, co som moc nepochopil. Tiez sa som sa chcel opytat ci by som nemal upravit stravovacie navyky, lebo jem iba dve az tri jedla behom dna. Objednany som na dalsie vysetrenie u gastroenterologa. Vopred dakujem za odpoved. S pozdravom Peter.

ODPOVEĎ: Milý Peter, podľa popisu Vašich ťažkosti pravdepodobne ide u Vás o poruchu vyprázdňovania žalúdka a dvanástnika, ku ktorej prispieva aj popísaný kaskádovitý žalúdok.  Viac sa asi dozviete po kontrolnom gastroenterologickom vyšetrení, ktoré môže odhaliť aj inú príčinu Vašich ťažkostí, o ktorej teraz uvažovať by bolo predčasné. Dovtedy si pozrite nižšie uvedené odkazy.  

Číslo otázky: 3/2004-ZAL
Predmet: Zlé trávenie
Dátum: 23. januára 2004 10:30

Vážený pán doktor, veľmi ma zaujal Váš moderný spôsob e-mailového poradenstva pacientom. Mám 50 rokov, som bezdetná a žijem v partnerstve. Prakticky od puberty mám problémy so žalúdkom, čo som zrejme zdedila po obidvoch rodičoch, u otca to bola skôr žalúdočná neuróza v mladšom veku, u matky nedostatok žalúdočnej kyseliny a "zakrpatelý" žlčník. Ja som si už vo veku cca 13 rokov začala "cítiť" žalúdok. Nebola to bolesť, skôr len taký pocit uvedomovania si ho, občas spojený s určitou nevoľnousťou. Tieto pocity sa však skončením puberty akosi stratili. Ďalšie ťažkosti sa mi objavili až po štyridsiatke, začala som totiž vykonávať veľmi stresovú prácu /bola som konateľkou jednej spoločnosti/. Od počiatočného zvierania žalúdka to prešlo do pobolievania a pichania pod pravým rebrom, škôr v pravom boku. Absolvovala som dve sonogr. vyšetrenia žlčníka u dvoch rôznych lekárov, obidve s negatívnym výsledkom. Potom som začala navštevovať antistresové cvičenia, ktoré mi čiastočne pomohli. Ťažkosti mi vždy na určitý čas zmizli, aj na pol - trištvrte roka, potom sa znovu objavili. V období, keď boli prítomné, som nemohla nič ani prehltnúť. Keď zmizli, mohla som zjesť prakticky všetko, aj ťažké jedlá. Asi pred 3 rokmi som absolvovala vyšetrenie u gastroenterologa s veľmi dobrou povesťou, ktorý mi robil aj test na Helicobactera z krvi - s negatívnym výsledkom. Predpísal mi QUAMATEL a odporučil pokoj, v tom období som totiť prežívala mimoriadne silný stres. Ťažkosti po čase ustali a odvtedy sa mi pocit ťažkého žalúdka objavoval iba pri psychických záťažiach. Asi pred mesiacom sa mi ťažkosti znova objavili a pretrvávajú dodnes s menšími prestávkami tak na 1 až 5 dní. Objavili sa po určitej stresovej situácii, len sa mi zdá, že majú trocha iný charakter - preto sa aj obraciam na Vás. Začala som totiž pociťovať - zvlášť po prebudeni, pocit kyslosti v žalúdku, niekedy až slanú chuť. Prestala, som piť kávu, každé ráno pijem mätový čaj, čo mi veľmi pomáha. Celkove mám pocit,že žalúdok sa mi uvoľni,keď si dám niečo s obsahom mentolu, napr. žuvačku. Dosť zase pociťujem tlak v pravom boku a niekedy mám pocit závrate, čo by snáď mohlo súvisieť aj s hormonálnymi zmenami /menzes mám ešte pravidelne, žiadne lieky ani hormonálnu liečbu neberiem/. Mám sedavé zamestnanie a tlak v boku a okolo žalúdka sa mi objavuje aj vtedy, keď dlho sedím, keď chodím, ťažkosti čiastočne prejdú. Rada by som poznala, vážený pán doktor, Váš názor. Vopred ďakujem za odpovedˇ. Magdaléna

ODPOVEĎ: Vážená pani Magdaléna, hoci charakter Vašich ťažkostí budí dojem funkčnej poruchy vyprázdňovania žalúdka a pravdepodobne aj žlčových ciest, vzhľadom na ranný pocit kyslosti v žalúdku je potrebné vylúčiť aj vredovú chorobu, takže by asi bolo u Vás vhodné kontrolné gastroenterologické vyšetrenie vrátane gastroskopie.

Číslo otázky: 4/2004-ZAL
Predmet: Bolesti
Dátum: 5. februára 2004 16:27

Volám sa Kornélia, mám 22 rokov a pracujem ako colný deklarant. Som slobodná, bezdetná. Moje ťažkosti spočívajú v nefunkčnosti žalúdka - nepracuje mi. Mám problém stráviť jedno jablko. Za celý deň zjem jeden jogurt, a okamžite mi začne bolesť za hrudnou kosťou a pocit nafúknutosti. Mám pocit ako keby som zjedla toho jogurtu za vagón. V žalúdku mám prázdno, ale za hrudnou kosťou nemôžem popadnúť dych. Som astmatička, a od vtedy čo mám tieto problémy si musím striekať Symbicort viac krát. Stále cítim nejakú hrču tesne pod rebrami, ako keby sa mi tam potrava zastavila a nechcela íst dole do žalúdka. A takto to je celý a každý deň.  Niekedy sa k tomu pridružia silné krče v oblasti žalúdka, a samozrejme zápcha.Stravovala som sa všelijako, ale teraz sa nestravujem vôbec. Je možné aby niekto dokázal fungovať celý deň na jednom jogurte? Alebo soletkách? Kúpila som si nejaké žalúdočne čaje, v lekárni Pancreolan forte, vytrávi mi, ale stále cítim potravu za hrudnou kosťou. Začína mi to liezť na nervy, začínam byť z toho nervózna - cítim neustály tlak, a poťahujem si tričko, podprsenka, aby som ten tlak nejako zmiernila. Neviem čo mám robiť, zatial som nebola na nijakom vyšetreni, som objednaná - ale bude to až za 2 týždne.  Neviem či vydržím tak vela čakať, pretože je to pre mna nesmiery problém - neviem čo mám zjesš, pretože všetko sa mi v polovici zastaví. Prosím Vás o nejakú radu, priblíženie problému...  - niekde som čítala ( zrejme na Vašej stránke ) o poruche funkčnosti trávenia hornej časti tráviacej sústavy. - Má to s tým niečo spoločne? - Mám pocit, že je to šité ako na mňa . Zabudla som napísať, že už 2 roky nejem mäso.  S úctou Kornélia. dakujem

ODPOVEĎ: Milá Kornélia, v prvom rade je potrebné u Vás vylúčiť organickú príčinu (najpravdepodobnejšie v tráviacom trakte, ale i mimo neho) Vzhľadom k Vášmu veku a inak dobrému zdrvotnému stavu však predpokladám najskôr funkčnú poruchu vyprázdňovania celého tráviaceho traktu, predovšetkým však pažeráka a žalúdka, ale i čriev. Na tieto otvorené otázky je však možné odpovedať až po Vašom komplexnom vyšetrení.  
Číslo otázky: 5/2004-ZAL

Predmet: prosba o radu...
Dátum: 9. februára 2004 11:44

Dobry den pan doktor.Volam sa Michal a chcem Vas poprosit o radu pretoze uz dlhsi cas ma znepokojuju moje problemy. Som student deti namam a som slobodny. Moje problemy zacali pred 1,5 rokom . Mal som bolesti v oblasti okolo zaludka a najma pod pravym rebrovym oblukom. Ked tieto bolesti trvali 3 tyzdne a nelepsili sa bol som internim lekarom odoslany na vysetrenia: sonografiu, vysetrenie zaludka kontrastnou latkou, boli mi urobene krvne testi a neskor som bol odoslany aj na gastroskopiu... vsetky tieto vysetrenia boli v poriadku len pri gastroskopii mi bola zistena refluxna ezofagitida typu A. Bol som lieceny 2 mesiace liekmi Helicid 20 a Ganaton po tomto obdobi som isiel na kontrolnu gastroskopiu kde mi povedali ze uz je vsetko v poriadku.V tom obdobi som sa citil dobre lenze tieto bolesti sa objavuju po urcitych obdobiach napr.ziadnu bolest nepocitujem aj 2 mesiace a potom mam asi 2 tyzdne bolesti v oblasti zaludka a najma pod pravym rebrovym oblukom po urcitom case tieto tazkosti na cas prestanu a takto sa to opakuje uz 1 a pol roka. Chcem sa opytat je mozne aby sa tento reflux vyskytol znova ? a je mozne aby sa opakoval v takychto intervaloch ? Nemam pocit ze by tato bolest zavisela od jedla vyskytuje sa hocikedy ale po tom ked cokolvek zjem mam okamzite silne odgrgnutie. Chcem sa opytat na Vas nazor ci mi tieto problemy moze sposobovat reflux . Bolest bod pravym rebrovym oblukom je pichava ale niekedy citim v tom mieste aj tlak a hlasne skvrkanie a prelievanie . Tato bolest sa zosilnuje hlavne pri vacsej fyzickej namahe pri sporte (beh) je bolest v tom mieste dost silna. Gastrenterolog ma ubezpecuje ze mi boli vykonane vsemozne vysetrenia a ze sa nemam coho obavat.Chcem sa opytat aky je Vas nazor na tieto moje problemy , na tu bolest pod pravym rebrovym oblukom. Niekedy pocitujem aj vratenie sa stravy alebo kysleho obsahu do ust ale nie je to az take caste. Za vasu odpoved Vam dakujem.

ODPOVEĎ: Milý Michal, z popisu Vašich ťažkostí je veľmi pravdepodobné, že u Vás ide o funkčnú poruchu pohyblivosti (tzv. dysmotilitu) celého tráviaceho traktu. Viac sa o nej dozviete po kliknutí na nižšie uvedené odkazy funkčná dyspepsia  a syndróm dráždivého hrubého čreva.  Nakoľko u Vás asi ide o uvedenú poruchu pohyblivosti (motility) horného aj dolného tráviaceho traktu, môžete mať príznaky pažerákového refluxu ale bez endoskopicky zjavnej refluxnej choroby pažeráka. Škrkanie v črevách zas môže byť prejavom dráždivého hrubého čreva. Zlepšovanie a zhoršovanie stavu súvisí s Vašou psychikou.  
Číslo otázky: 6/2004-ZAL

Predmet: Problemy so zaludkom
Dátum: 5. marca 2004 10:23

pohlavie - muz
vek - 40 rokov
zamestnanie - administrativny pracovnik
stav - zenaty
deti - 2
vyska - 178 cm
vaha - 75 kg

Vazeny pan doktor! V minulosti som bol operovaný na slepe crevo, pri com sa mi zlepilo tenke crevo a musel som byt dvakrat reoperovany. Odvtedy obmedzujem potravimy ako orechy a mak, ktore mam sice rad, ale po ich poziti vo vacsom mnozstve mam krce v oblasti zaludka. Zhruba asi pol roka dozadu pozorujem na sebe problemy so zaludkom nezavisle od toho, ci jem niektoru z uvedenych potravin, alebo nie. Mavam pocit nafuknutosti, aj ked zjem vela potravy, alebo iba mensie mnozstvo akejkolvek potravy. Tento pocit nafuknutosti, niekedy spojeny s palenim zahy, obvykle mavam v podvecer. Ranajkujem a obedujem normalne a vecer sa snazim stravu obmedzit. Raz tyzdene pravidelne rekreacne sportujem (volejbal). Po konzumacii vacsieho mnozstva jedla (oslavy) mi trva cca 2 - 3 dni, nez sa zbavim pocitu prejedenia. Cital som, ze podobne problemy sposobuje mikroorganizmus Helicobacter
pylori. Prosim Vas o radu, co moze sposobovat moje problemy.

ODPOVEĎ: Podľa popisu Vašich ťažkostí ide najskôr o funkčnú poruchu vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice, infekcia HP môže byť len vedľajším nálezom, resp. nemusí byť prítomná vôbec. Presnejšiu odpoveď Vám však dá až komplexné gastroenterologické vyšetrenie.   
Číslo otázky: 7/2004-ZAL

Predmet: zaludok
Dátum: 5. marca 2004 15:13

Vážený pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dlhší čas ma trápia rôzne zdravotné problémy. Prekonala som mononukleozu a asi po 6 mesiacoch som 3x za sebou trpela anginou. Následne mi ostali zväčšené lymfatické uzliny na krku až dodnes , preto mi lekárka 2x brala krv a robila kompletný rozbor. Všetko bolo ok, no napriek tomu sa stále obávam, že mám leukémiu. Posledný týždeň sa mi totiž pridružili silné bolesti žalúdka, najmä ráno a potom strašné krče po jedle. Robili mi rtg-negatívne, len mierne nafúknutý žalúdok, Dnes som bola na ultrazvuku, kde bolo tiež všetko Ok. Som ešte objednaná aj na Gastroskopiu, ale čo dovtedy? Doktor mi predpísal Quamatel, ale pomáha len čiastočne, je to lepšie, ale nie dobré. Na gastroskopii som už bola 2 krát a bolo mi zatiaľ zistené len nadmerné vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Posledných 5 rokov som však s týmto problémy nemala, a tak teraz neviem, či sa mám obávať žalúdočného vredu, či ešte dačoho horšieho. Mám len 21 rokov a už mám tých ťažkostí dosť. Prosím poraďte mi, čo robiť. MICHAELA S.

ODPOVEĎ: Milá Michaela, ak ste mali urobený kompletný rozbor krvi, leukémie sa báť nemusíte, tá je naozaj málo pravdepodobná. Ak by Vám ťažkosti s uzlinami pretrvávali, požiadajte svoju praktickú lekárku o odoslanie na hematologické vyšetrenie, kde Vám dajú komplexnú odpoveď a pravdepodobne aj vyvrátia Vaše podozrenie na vážnejšie hematologické (krvné) ochorenie. Nadmerné vylučovanie žalúdkovej kyseliny sa stanovuje za presne vymedzených podmienok, odberom žalúdkovej šťavy sondou, ktorú má pacient zavedenú v žalúdku najmenej hodinu (a to ste asi nemali), takže hovoriť o nadmernom vylučovaní žalúdkovej kyseliny bez tohto vyšetrenia je nepresné a zavádzajúce. Aj keď nie je u Vás vylúčená ani vredová choroba, domnievam sa, že najpravdepodobnejšie u Vás pôjde len o zápal sliznice žalúdka alebo funkčnú poruchu jeho činnosti (tzv.dysmotilitu).       

Číslo otázky: 8/2004-ZAL
Predmet: gastroskopia
Datum: 18. marca 2004 15:25

Dobrý deň pán doktor, písala som Vám asi pred mesiacom ohľadom bolestí môjho žalúdka. Za odpoveď Vám v úvode ďakujem, no chcem Vás poprosiť o ďalšiu radu. Tento utorok som opätovne 3x za 5 rokov podstúpila gastroskopiu,no tentokrát mi brali i dáke vzorky zo žalúdka. Musím hneď v úvode povedať, že prístup lekárov v Antolskej nemocnici bol otrasný, boli hrubí a vôbec ma neukľudnili, práve naopak, bola som ešte viac nervózna a taktiž mi odmitli pichnúť injekciu na ukľudnenie, napriek tomu, že som ich dopredu informovala, že som citlivá a mám tendenciu si tú trubicu vyťahovať. Aj preto Vás chcem poprosiť o radu, či nepoznáte seriozneho a ľudského gastroenterologa, ktorému by som sa v budúcnosti mohla zveriť do rúk? Som totiž z Bratislavy a k Vám to mám daleko. dalej by som rada pokračovala výsledkami gastroskopie. Bolo mi povedané, že ide o normálny gastro nález s tým, že treba 14 dní počkať na výsledky histologického vyšetrenia a následne sa môj doktor rozhodol urobiť vyšetrenie na lamblie. Chcem sa preto opýtať, čo to sú lamblie, ako sa toto vyšetrenie robí, a aké problémy tieto lamblie spôsobujú. ďakujem Vám veľmi pekne za odpoved. MICHAELA

ODPOVEĎ: Milá Michaela, ak ste mali, ako  píšete robený odber vzoriek zo žalúdka a tiež aj odber na lamblie, treba počkať na výsledky uvedených vyšetrení. Lamblie sú parazity, ktoré s obľubou osídľujú vnútro žlčových ciest a spôsobujú tam zápal. Ak takáto infikovaná žlč dráždi sliznicu žlčových ciest a následne aj dvanástnika, resp. žalúdka, môže to pacientovi okrem chronicky pretrvávajúcej ľahko zvýšenej telesnej teploty, spôsobovať aj tráviace ťažkosti. U Vás je však podľa môjho odhadu táto diagnóza nepravdepodobná a najskôr pojde o funkčnú poruchu činnosti horného tráviaceho traktu, ako som uviedol v mojej predošlej odpovedi.  K Vašej prosbe o referencie na dobrého gastroenterológa v BA na vysvetlenie uvádzam nasledovné: Aj moja osobná skúsenosť potvrdzuje, že aj vychýrený odborník nemusí  mať k pacientovi práve najlepší prístup a Vám ide práve o ten. Preto Vám radím otvoriť si na mojej stránke v diskusnom fóre tému napr. s názvom "hľadá sa dobrý gastroenterológ v BA". Som toho názoru, že ja môžem poznať kolegu ako odborníka, ale jeho prístup k pacientovi naozaj zhodnotiť nedokážem, tu Vám asi najlepšie poradia pacienti, ktorí majú dobré skúsenosti s niektorým gastroenterológom z BA. Ak neuspejete ešte jedna rada na záver: Od otvorenia mojej stránky mám pacientov od Pezinka až po Turčianske Teplice. Sú medzi nimi podnikatelia i nezamestnaní a zrejme, ak sa rozhodli nechať sa u mňa vyšetriť, nezaujímala ich ani vzdialenosť, ani precestovaný čas, ba ani peniaze, ktoré ich cesta do Nových Zámkov stála. Hľadali niečo, čo nenašli doma a som rád, že som im mohol pomôcť.

Číslo otázky: 9/2004-ZAL
Predmet: zlc v zaludku
Dátum: 15. apríla 2004 13:01

Vazeny pan doktor, pokusala som sa Vam zaslat e-mail priamo z Vasej stranky, no nepodarilo sa
mi to a tak to skusam takto. Som slobodna, bezdetna, 33 rocna zena. Mavam obcasne problemy s navracanim sa jedla do traviacej trubice. Ak si nedam pozor a vecer sa viac najem, tak rano vstanem s miernou bolestou v hrudniku, prip. v krku. Taktiez mavam obcas miernu bolest v oblasti mandli spojenu s tvorenim hlienov a zastretym hlasom. Pred tromi rokmi som bola na vysetreni, kde mi bola zavedena sonda do krku. Podla lekara som mala zahlienene hlasivky, na co mi predpisal rulid. Zastrety hlas vsak mavam aj nadalej. Mojim rodicom prednedavnom diagnostikovali ochorenie stitnej zlazy a tak zacinam mat podozrenie, ci moj problem s hlasom nemoze byt spojeny s ochorenim stinej zlazy, ktore je dedicne. Vcera som bola na endoskopickom vysetreni. Zaver vysetrenia je: Inkompetencia dolneho ezofagealneho zvieraca, fefluxna ezofagitida 1. stupna, duodenogastricky reflux, a akutna difuzna bulbitida. Lekar mi vsak pocas vysetrenia nasiel v zaludku jazero s primesou zlce a vypisal ma na sonografiu pecene, zlcnika a pankreasu (HSg, Psg, Rsg, CHsg, LSG plus funkcne vysetrenie zlcnika), na ktoru som bola objednana v pondelok. Na internete som sa pokusala najst nejake informacie o predpokladanej diagnoze pri zlci v zaludku, resp. nefunkcnom zlniku, no nasla som hlavne zavazne moznosti diagnozy. Budem velmi rada, ak mi napisete, co moze byt pricinou zlci v zaludku a aka je moznost liecby. Len pre upresnenie -- tej zlce som mala v zaludku pomerne vela. Dokonca mi pri vysetreni par krat vysla von z endoskop. sondy/trubice. Dakujem!!  Prepacte mi, no este som zabudla pripisat, ze uz pred par rokmi (tak desiatimi) som mala robene endoskopicke vysetrenie, kde ak sa dobre pamatam, tiez nasli v zaludku nejaku zlc. Cize moze ist o dlhodobejsiu zalezitost. Zlcnikove zachvaty som vsak doteraz nemala. Obcas/len sporadicky citim len miernu bolest v lavej casti brucha pod rebrami. Velmi by som ocenila, ak by ste mi mohli odpisat do piatku. V piatok vecer odchadzam za rodicmi, a neviem presne ako im popisat, co so mnou je. Dakujem!

ODPOVEĎ: Milá Dušana, je pravdepodobné, že u Vás ide o funkčnú poruchu vyprázdňovania horného tráviaceho a biliárneho (žlčníkového) traktu, čo sa prejavuje okrem iného aj poruchou činnosti uvedených zvieračov a spätným návratom žlče do žalúdka prípadne pažeráka. Žlč potom dráždi sliznicu horného tráviaceho traktu, teda  žalúdka a pažeráka a v endoskopickom obraze možno vidieť až obraz zápalu, ktorý sa môže potvrdiť aj odberom histologickej vzorky zo sliznice. Táto porucha môže ísť ruka v ruke s poruchou vyprázdňovacej funkcie žlčníka, resp. žlčových ciest. Stav je najčastejšie podmienený stresom  a/alebo neprimeranou životosprávou. Dieta a liečba je často podobná ako pri zápale sliznice žalúdka (pozri gastritída )  alebo vredovej chorobe     
Číslo otázky: 10/2004-ZAL

Predmet: prosba o pomoc
Dátum:  7. mája 2004 14:24

Dobry den...som mlady clovek...zijem internatny zivot, cize strava nepravidelna vyfajcim 10 cigariet denne(pokusam sa s tym mesiac prestat)...mam mesiac nonstop potiaze so zaludkom s malymi pauzami...bol som na vysetreniach na chirurgii(tam mi lekar predpisal anacid a ranital ktore aj uzivam ale nie podla predpisu-vedlajsie ucinky ako v pribalovom letaku) na internom vysetreni a na gastroskopickom vysetreni...zaver z gastroskopie: obraz antrumgastritidy, iritacia dist.casti kardie. odobrane na H. pylori - negat.(lekar odporucil quamatel 2x1 4 tyzdne potom 1 tbl na vecer 2-3 tyzdne-tento liek neuzivam)...cize potiaze mam od velkej noci doteraz, drogy neuzivam, s fajcenim to uz pomaly koncujem, no nedari sa mi to(abstinencne priznaky + zaludocne potiaze)do pazeraka sa mi vracia obsah zaludku, pali ma zaha, toto vsetko sprevadza neustale kaslanie, napinanie na zvracanie(no zvraciat nemozem...skusal som uz aj drazdenie no nepomohlo), tazko sa mi dycha pre hlieny(neviem ci to ma nieco spolocne so zaludocnymi problemami), mam zavraty, pred mesiacom som aj raz odpadol, mam pocit vycerpanosti, nechut ku vsetkemu...neviem co uz mam robit preto aby mi bolo konecne lepsie...poradte mi co mam pre to urobit...
vdaka juraj j.

ODPOVEĎ: Milý Juraj, je chvályhodné, že chcete prestať fajčiť, lebo ani tento Váš zlozvyk neprospieva zlepšeniu Vášho stavu. Vzhľadom na to, že máte problémy aj s dýchaním a kašľom, pravdepodobne pôjde u Vás aj o nedomykavosť kardie (to je zvierač medzi pažerákom a žalúdkom), čoho následkom je tzv. gastroezofageálny reflux. Pravdepodobne u Vás ide o refluxnú chorobu pažeráka (nateraz asi bez ezofagitídy, podľa gastroskopického nálezu) Ak však máte uvedené príznaky a vyššie uvedená liečba je neúčinná, mali by ste požiadať svojho gastroenterológa o účinnejčí spôsob liečby. Radiť mu však na tomto mieste, aký, by bolo odo mňa neetické, nakoľko jeho postup považujem za racionálny (uvedená liečba, ktorú ste brali je štandardná, avšak u Vás asi neučinná, preto ju treba nahradiť účinnejšími preparátmi. Dodržiavajte režim popísaný pri refluxnej chorobe pažeráka ale rapídne zlepšenie stavu môžete očakávať až po zmene medikamentóznej liečby.

Číslo otázky: 11/2004-ZAL
Predmet: palenie zahy
Dátum: 13. mája 2004 20:00

Dobry vecer,mam 33 rokov,som zena,pracujem v adminis.,som vydata,mam 1 dieta,ktore som porodila pred 11 rokmi vakuovym porodom.Mojim problemom je obcasna bolest najprv rebrov.obluka,neskor aj v oblasti pod pravym rebrovym oblukom trvajuca asi 2 tyzdne.Tuto bolest som pocitovala aj pred par mesiacmi,no po case sama od seba vymizla.Okrem toho pocitujem palenie zahy a v poslednom case som schudla 1,5kg-co by ma pri mojej znacnej nadvahe inokedy potesilo,teraz sa toho skor obavam.Asi 3 roky mam zlupanu cast povrchu jazyka,ktora je dost bolestiva,po zuvani zuvacky,kyslych alebo pikantnych jedlach,ktorym sa snazim vyhybat.Moju stravu tvori prevazne vlaknina-graham,polystyreny s jogortom, med, mrkva,jablka,paradajky,nizkotucne syry a donedavno aj paprika a uhorky,ale prave po tychto mavam bolesti,no nielen po tychto.Mam mierne zvysene pecenove testy.Od novembra uzivam egilok,kvoli buseniu srdca/25 mg/,ktory uzivam 2x1tabl.denne,po znizeni davky na 2x0,5 tabl.denne, som busenie pocitovala vyraznejsie,takze som sa vratila k povodnej davke.Od septembra uzivam Xalatan,kvoli glaukomu.Uz asi rok mavam menstr.poruchy-silne a dlhe krvacanie,vysledky gyn.vysetrenia su v poriadku ako aj hormon.testy.Pred rokom som bola liecena na poruchu stit.zlazy,momentalne mam vysledky v poriadku,liecbu neuzivam.S terajsimi problemami som nebola na ziadnom vysetreni,z dovodu,ze sa obavam diagnozy,zatial sa liecim bylink.cajmi a verim,ze to nie je nic vazne.Dakujem za odpoved.Karolina

ODPOVEĎ: Vážená pani Karolína, Vašim problémom bude pravdepodobne funkčná porucha vyprázdňovania žlčníka a žlčových ciest a aj hornej časti tráviacej trubice (najpravdepodob- nejšie u Vás ide o tzv. refluxnú gastropatiu (zápal sliznice žalúdka -gastritídu, spôsobenú nefyziologickým spätným tokom žlče do žalúdka a pravdepodobne aj do pažeráka ( pozri refluxná choroba pažeráka ), čo môže byť príčinou Vašich problémov s jazykom. Ak sa Vám ťažkosti po dodržiavaní režimových opatrení, popísaných  pri uvedených ochoreniach nezlepšia, gastroenterologickému vyšetreniu a ani gastroskopií sa asi nevyhnete. Pred prípadnou gastroskopiou je treba ešte sonograficky vylúčiť ochorenia žlčníka, najmä žlčové kamene

Číslo otázky: 12/2004-ZAL
Predmet: helicobacter a atopicky ekzem
Dátum: 14. mája 2004 10:27

Dobry den pan doktor, som zena, mam 27 rokov, pracujem v administrative (stres je len vo vynimocnych pripadoch), som slobodna. mam atopicky ekzem, ktory sa mi zacal prejavovat po nastupe do materskej skolky, po castych anginach. absolvovala som mnoho alergologickych vysetreni, ale bohuzial jedine na co vysli pozitive vysledky boli tazke kovy a cierne gumy. po mnohych rokoch, co som navstevovala len kozneho lekara a vyskusala nespocetne mnozstvo roznych aj hormonalnych masti, som poziadala lekarku o komplet vystrenia a odporucenie na imunologiu, pretoze mam pocit, ze to vychadza niekde zvnutra. avsak uz pri prvych krvnych testoch sa otvrdil test na helicobactera ako pozitivny.lekarka skonstatovala, ze moze byt aktivny, ale do akej miery uvidime po dalsich testoch. ekzem mam zhorseny - scervenanie a svrbenie najma vtedy, ked mam zapalene hrdlo, staci trocha bublinkovej vody a je to. absolvovala som aj vysetrenie mandli s rontgenom, ale vsetko je v poriadku, mandle su normalne a aj dutiny. okrem toho mam podozrenie, ze by to mohlo suvisiet aj s nepravidelnou stolicou, pretoze niekedy nepotrebujem ist na zachod aj tri-styri dni a toxiny s potravin sa predsa niekde dostavaju do tela. neviem, ci je mozne, by toto sposoboval helicobacter. chcem sa spytat, ci je mozne, aby bacter ovplyvnoval moj ekzem? nemam ziadne tazkosti so zaludkom, resp. necitim ziadne bolesti. momentalne cakam na vysledky druhych krvnych testov a ak sa helicobacter potvrdi, lekarka ma posle na odber s brusnej sliznice. ak budu vysledky pozitivne, je mozne, ze po liecbe trojkombinaciou liekov sa moj ekzem zlepsil?  velmi pekne dakujem za vas cas a za odpoved. s pozdravom katarina

ODPOVEĎ: Milá Katarína, asi ste si podrobne neprečítali, čo píšem na svojej stránke o helicobacter pylori a kožných ochoreniach. Kožné ochorenia patria do skupiny ochorení, pri ktorých je síce serologická HP pozitivita možná, ale to ešte nezaručuje, že ide o aktívnu infekciu. Túto môže potvrdiť len odber vzorky sliznice žalúdka pri gastroskopií alebo vyšetrenie HP antigénu v stolici, resp. dychový test, ktorý sa už vykonáva aj na Slovensku. Lieči sa len aktívna forma HP gastritídy.   
Číslo otázky: 13/2004-ZAL

Predmet: ako na to?
Dátum: 4. júna 2004 7:52

Prajem príjemný deň. Pán doktor. Prosím o radu v mene mojej 76 ročnej mamy. Pred 2 týždňami jej odstránili celý žalúdok (bol na ňom nádor, preto sa operatér rozhodol pre radikálne riešenie). Odobrali jej 5 vzoriek rôznych vnútorných orgánov-výsledky všetkých vzoriek boli negatívne. Teraz som mamu zobral k sebe na zotavenie. Je zo dňa na deň na tom lepšie, má chuť do jedla, je plne mobilná, vitálna, ... Chcel by som vedieť :  - aké jedlá môže konzumovať,  - aké nesmie, (pretože niekedy po jedle má pálivý pocit, aj keď jej jedlo nekoreníme, nepresáľame...)  - existuje nejaká knižka, publikácia, brožúra, ktorá by nám pomohla pri jej stravovaní ?  Zaujímalo by ma, ako jej z tenkého čreva urobili náhradu žalúdka (familiárna ho voláme sáčok)  Vopred ďakujem za odpoveď syn JULO

ODPOVEĎ: Vážený pán Julo, po takejto operácií, akú prekonala Vaša matka platí, pokiaľ  ide o stravu niekoľko zásad:
1. nič, čo pacientovi robí dobre mu nezakazovať.
2. strava by mala byť mechanicky a chemicky šetriaca, podávaná v menších dávkach,
viackrát denne. mechanicky šetriaca znamená buď riadne požutá alebo ak má pacient problémy so žuvaním potom mixovaná, nekorenená, s vylúčením potravín, spôsobujúcich sťažené trávenie (ťažko stráviteľné mäsá, tuky) a/alebo nafukovanie (strukoviny, kysnuté cesto, bublinkové nápoje). Pálivý pocit po jedle sa jej pokúste zmierniť bežne dostupnými voľnopredajnými liekmi na uvedené ťažkosti. Ak nepomôžu, lieky jej predpíše praktický lekár, prípadne onkológ. Kedysi bolo možné dostať v kníhkupectvách knižku s názvom "Dieta pri chorobách žalúdka". Popis výkonu na ktorý sa pýtate patrí do kompetencie chirurga, takže ak Vás táto otázka zaujíma bližšie, poraďte sa s chirurgom, ktorý Vašu  matku operoval.
Číslo otázky: 14/2004-ZAL

Predmet: neuvedený
Dátum: 4. júna 2004 10:02

Pohlavie: zena
Vek: 43
Zamestnanie: administratívny pracovník
Stav: slobodna
Ťažkosti: Mám chronickú gastritídu mnoho rokov. Mala som i Helibactera. Po preliečení som však dlho nemala žiadne problemy. Teraz sa mi však stáva, že vždy na jar mávam problémy. Zvykla som si ráno po jedle piť kávu hoci vždy s mliekom (neviem, či sójové mlieko netrulizuje taktiež ako smotana) a práve po tejto káva som začala mať problémy - kŕče v žalúdku. Užívala som Gasterin a nejaké čaje aj som sa vzdala kávy na čas, ale zase mi to vrátilo. Inak nemávam žiadne vážne problémy pri jedení, iba pri tejto káve. Nie je žiadna silná káva a iba jedna. Sú dostať na voľno nejaké tabletky alebo musím navštíviť odborníka?? Ďakujem

ODPOVEĎ: Ak sa Vám stav po doterajšej liečbe nezlepšil, navštívte svojho praktického lekára, ktorý Vám predpíše účinnejšie lieky aké ste doteraz užívali. Ak ani tie nepomôžu, pravdepodobne budete musieť absolvovať gastroskopiu.

Číslo otázky: 15/2004-ZAL
Predmet: MUDr. Klucho
Dátum: 18. júna 2004 20:39

p. doktor, neviem ci mi date kratku radu. Som zo Ziliny, mam 40 rokov, a tc. cca uz 1/2 roka mavam stale palenie zahy. Pred cca 5- 10tima rokmi som maval ale raz za cas, v malom mnozstve. Teraz ma pali skoro denne, daval som si napr TUMS, ci take hranate (nazov nepamatam), toto mi vzdy pomoze, ale len na chvilku nejaku hodinu. Naposledy som si kupil v Polsku liek Ranigast, no ten mi pomaha najlepsie,po tom mi skoro drzi nepalenie i 1 den...Prosim, ako mineralku ci vody mozem pijat, prip. coho a akych jedal sa vyvarovat, a ak mi to nepomoze, zrejme vas musim navstivit, no ale co u mne je absolutny problem ale vysetrenie gastro...., lebo po vstanuti ráná, vzdy mavat, tak, ze ma casto natahuje na vracanie. A pritom ani nepijem a nefajcim. Ked si niekedy vecer dam 1, 2 piva, tak rano ma natahuje este viac... Maval som i slabe hlieny v mladosti, tc sa mi javi tak ako keby som ich tiez mal v hrdle, ale nakolko podnikam, mali viaceri lekari nazor, ze toto mam zo psychiky-podnikania, preto sa mi javi ako keby som mal hlieny. Prosim o strucnu radu. Vdaka, B.

ODPOVEĎ: Vzhľadom na dlhšiu dobu pretrvávajúce pálenie, dobre reagujúce na protivredovú liečbu, predpokladám u Vás tri možnosti: vredovú chorobu, zápal sliznice žalúdka alebo funkčnú poruchu činnosti žalúdka (ktorá má príznaky podobné, ako pri vredovej chorobe). Životosprávu dodržiavajte ako pri vredovej chorobe. Napínanie na zvracanie pri gastroskopií nie je problém, ak máte záujem o toto vyšetrenie u nás, môžete ho absolvovať aj v celkovej anestéze (uspatí), čo však poisťovňa nehradí. Na vyšetrenie si vyžiadajte výmenný lístok s kódom Vášho praktického lekára a môžete sa u nás objednať mailom alebo v pracovnej dobe na 035-6423 285.

Číslo otázky: 17/2004-ZAL
Predmet: Traviace tazkosti
Dátum: 21. júla 2004 14:07

Vazeny pan doktor, prave som doprezerala Vasu internetovu stranku. Precitala som si par otazok a odpovedi a dodalo mi to odvahu, aby som Vam napisala aj ja. Volam sa Andrea, mam 29 rokov, mam sedave zamestnanie, som este slobodna, ale mam vaznu znamost. Deti nemama, ale v 18. som podstupila umele prerusenie tehotenstva. Moje problemy zacali na vysokej skole. Trapili ma nevolnosti, bolesti zaludka po kazdom jedle, nafukovanie. Odborne vysetrenie urcilo zvysenu pritomnost HP a zhojeny vred na dvanastorniku. Po prelieceni (trvalo pol roka, prva kombinacia liekov nezabrala) boli vsetky vysledky negativne. Traviace tazkosti pokracovali, ale zmenil sa ich charakter. Priblizne hodinu po jedle sa dostavila plnost, obcas pocit na vracanie, neskor plynnatost, pocit nevolnosti po stolici, pocit bolesti v mieste na lavo od pupka. Bol mi predpisany Prepulsid. Vsetky mozne vysetrenia (sono, gastroskopia, ERCP, kolonoskopia) boli negativne. Chodila som aj na psychoterapiu, ale bezvysledne. Nakoniec mi bola robena biopsia pre podozrenie na celiakiu, dvakrat, obidve boli negativne. Pan doktor mi poradil aby som skusila bezlepkovu dietu. Zacala som sa teda stravovat bezlepkovo. Po istej dobe tazkosti ustupili. Momentalne sa citim OK, len velmi zriedkavo mam problemy. Som alergicka, mam alergiu na pele trav e paliny. Beriem Telfast 120, raz denne, kvapky do oci a do nosa Cromohexal, a v pripade potreby inhalator Ventolin. Preliecovana som senzibilizacnymi kvapkami Staloral. Dakujem za odpoved. Andrea

ODPOVEĎ: Milá Andrea, ak sa cítite, ako píšete, "OK",  neviem, v čom by mala spočívať moja rada. Ale pokúsim sa držať faktov. Ak nemáte celiaku na 100% dokázanú, držať bezlepkovú dietu nie je v súlade so štandardnými liečebnými postupmi. Vaše tráviace ťažkosti veľmi pravdepodobne súvisia s Vašou psychikou, ide teda o ich funkčný charakter.  Pravdepodobne u Vás pôjde aj o syndróm dráždivého hrubého čreva. Kľúč k zlepšeniu Vášho zdravotného stavu je pravdepodobne ukrytý v týchto diagnózach.

Číslo otázky: 18/2004-ZAL
Predmet: Helicobacter
Dátum: 22. júla 2004 9:35

Dobry den, som 36 rocna slobodna vedecka pracovnicka na VS. Kedze pracujem v laboratoriu, pravidelne raz rocne sa musim podrobit preventivnej prehliadke, ktora spociva v krvnom obraze, sedimentacii a kompletnej biochemii krvi a mocu. Kazdy rok som mala vyborne vysledky, celkove nebyvam chora, vacsinou navstivim lekara naozaj len kvoli preventivnej prehliadke. Asi od noveho roku som zacala mat problemy so zaludkom a crevami (plynatost, bolesti zaludka nepravidelne, niekedy zapcha, niekedy bez znamej priciny hnacka). Okrem toho sa mi zhorsila plet, zacali sa mi robit vyrazky, okolo nosa a pri usiach supinky ako pri exzeme. V ramci pravidelnej prehliadky som teda poprosila obvodnu lekarku, aby mi dala vysetrit Helicobacter pylori, o ktorom som citala aj pocula, ze moze sposobovat podobne priznaky. Vysetrenie bolo imunologicke na IgG s pozitivnym vysledkom s hodnotou 63,000 U/ml. Podla hranicnej hodnoty je to samozrejme pozitivny vysledok, neviem vsak, ci je to velmi vysoka hodnota, alebo len mierne zvysena, nepoznam v akom rozmedzi sa pohybuju hodnoty u pacientov. (Ostatne vysledky som mala opat vsetky vyborne) Odporucili ma na Gastroenterologicke oddelenie (nestatna ambulancia), kde ma bez rozhovoru s lekarkou, bez zistenia  vsetkych priznakov a tazkosti objednali za viac ako mesiac na endoskopiu a po nej sa caka na vysledky ak si nezaplatim navyse dalsie 2 tyzdne. Viem, ze stanovenie protilatok nie je presne a moze sa stat, ze clovek nie je pozitivny na bakteriu aj ked ma protilatky. Moze sa to stat aj pri mojej hodnote, ked som nikdy nieco podobne nemala? Co navyse moze ukazat endoskopia? Pokial viem len potvrdzuje diagnozu a mnozstvo antibiotik sa podla toho nenastavuje. A navyse po liecbe je asi potrebne ju opatovne absolvovat, pretoze samozrejme protilatky su aj po vylieceni este detekovatelne. Je nutne take invazivne vysetrenie viackrat opakovat v kratkej dobe? Okrem toho sa chystam predtym na dovolenku a nebola som v nicom poucena. Mam robit nejake opatrenia v mojom okoli, mam sa vyhybat nejakej strave, ako zmenit frejkvenciu a mnozstvo jedla denne? Asi to je individualne, podla toho co som si precitala, ale predsa len by som rada vedela aj nieco konkretne. Mam si kupit nejake prirodzene enterobakterialne preparaty na ochranu sliznice zaludka a criev? Ospravedlnujem sa dlhy list, ale trochu ma moja diagnoza zaskocila tak by som sa rada niektore veci dozvedela.
Vopred dakujem. Miroslava S.

ODPOVEĎ: Milá Miroslava, serologický výsledok HP, ktorý uvádzate, je síce vyšší ako norma (referenčné hodnoty má každé laboratórium iné, podľa použitej metodiky), ale pravdepodobne neznamená, že máte akútnu infekciu HP, ale je len známkou toho, že ste sa v minulosti s HP stretli a máte proti nemu protilátky. Máte pravdu, na základe vyšetrenia protilátok proti HP, antiHP kúra nie je indikovaná. Gastroskopiou možno odhaliť okrem gastritídy celý rad ochorení hornej časti tráviacej trubice. Gastroskopiu po prípadnom preliečení HP pozitívnej gastritídy opakovať netreba, ak si to pacient neželá. Stačí dychový test alebo vyšetrenie HP Ag zo stolice. Žiadne opatrenia na základe uvedeného serologického výsledku ani u seba ani vo svojom okolí robiť nemusíte. Vaše ťažkosti sú veľmi pravdepodobne funkčného charakteru. Najskôr u Vás ide o poruchu vyprázdňovania celej tráviacej trubice, v popredí so syndrómom dráždivého hrubého čreva

Číslo otázky: 18/2004-ZAL
Predmet: Helycobacter pylori
Dátum: 23. júla 2004 15:57

Dobrý deň, mám 30 r., pracujem ako administratívna pracovníčka, slobodná, bezdetná. - mohli by ste mi prosím Vás poradiť čo sa týka vyšetrenia - stanovenia prítomnosti HP? - konkrétne by ma zaujímalo aký je rozdiel medzi krvným testom - a dýchacím testom na zistenie HP.
- na ktorý by ste mi odporučili ísť radšej? - pred časom cca 2 rokmi mi všeob. lekárka dala robiť viaceré krvné testy a vraj tam bola aj pozit. na HP.- nemala som však žiadne ťažkosti teraz cca 5-6 mesiacov mám kožné svrbiace vyrážky na tvári-to je v podstate všetko. - teraz by som mala absolvovať z vyššie uvádzaných krvný test alebo dýchací - na zistenie HP - rozmýšľala som
nad dýchacím - ale čo to vlastne pred dýchaním do vaku vypijem? - nezdá sa mi zloženie po prečítaní v knihe HP.(je to neškodné?/ na tom pravdy? - vraj je HP tzv. dobrý a zlý - aký sú to dobrý a zlý? dýchací alebo krvný test je presnejší? a v čom? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.
Pekný deň praje Jana D.

ODPOVEĎ: Milá Jana, Vaša úvaha ohľadom dychového testu je správna, ale jeho absolvovanie u Vás nepovažujem za indikované, nakoľko momentálne nemáte žiadne tráviace ťažkosti. Pred dychovým testom pacient vypije roztok, v ktorom sa nachádza izotopom uhlíka označená močovina (tento uhlík je súčasťou močoviny, ktorú v žalúdku prítomný HP rozkladá a izotop uhlíka sa potom dokazuje vo vydychovanom vzduchu pomocou špeciálneho prístroja. K Vášmu konštatovaniu z "knihy HP", nakoľko o nej neuvádzate žiadne podrobnosti (autora resp. názov) sa neviem vyjadriť. Jedno je však isté. U nás vykonávaný dychový test je presne ten istým a vykonáva sa tými istými postupmi, aké odporúča Európska gastroenterologická spoločnosť a je certifikovaný v EÚ, takže o jeho škodlivosti na zdravie pacienta by som si dovolil pochybovať.  K téme Vašej otázky si môžete prečítať aj moje vyššie uvedené odpovede.

Číslo otázky: 19/2004-ZAL
Predmet: helicobacter pylori
Dátum: 3. augusta 2004 8:32

Dobrý deň, -admin. prac. , 30 r., slobodná, bezdetná -pán doktor zaujímal by ma Váš názor na HP: čo sa týka výsledku dychového testu : zistili mi 7x vyššiu hodnotu ako je normál. Je to nebezpečné keď je taká 7x vyššia hodnota? - príp. sú potrebné ešte nejaké ďalšie vyšetrenia?  normál je vraj 4 a ja mám 32,2 lekárovi nebolo v BA nebolo moc do reči a nič mi k tomu nepovedal iba že som rekordman a predpísal mi 3-komb. liekov - a ostatné pokyny mi strčil do ruky napísané na A4. Chcela by som vedieť či napr. aj môj priateľ by mal absolvovať test príp. ísť na krv na zistenie HP - prenáša sa HP slinami ? resp. keď niečo jeme spoločne a tak podobne? - aké sú to acidorezistentné antib. ? - vraj sú najvhodnejšie na liečbu HP. Neviete mi poradiť niečo prírodné - náhrada za antib. - ako inak sa dá ešte zbaviť HP?  Ďakujem za odpoveď  a príjemný deň praje Jana

ODPOVEĎ: Vyzerá to tak, že naozaj patríte medzi výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Vyjadriť sa však k Vašej otázke, či je Vaša hodnota dychového testu nebezpečná, by bez komplexného poznania Vášho zdravotného stavu a najmä bez gastroskopie, bolo odo mňa  nezodpovedné. Treba počkať na výsledok kontrolného dychového testu po preliečení a podľa toho postupovať. Ak bude pretrvávať vyššia hodnota, ako je norma, gastroskopia by bola nanajvýš žiadúca. Ak chce mať Váš priateľ istotu, asi by bolo vhodné, keby aj on absolvoval dychový test. Alternatívnou medicínou sa nezaoberám, z odborných prameňov je však známy priaznivý účinok aloe vera v kombinácií s tabletami cesnaku (garlic) na HP pozitívnu gastritídu. Odpovede na ďalšie Vaše otázky nájdete na podstránke o HP     

Číslo otázky: 20/2004-ZAL
Predmet: otazka
Dátum: 30. augusta 2004 12:46

Dobry den, chcela by som poprosit o radu, uz cca mesiac mam zvyseny stav zaludkovej kyseliny. Chcela by som vediet, ci je mozne tento stav ovplyvnit niakou dietou, upravou strany. Bojim sa cokolvek zjezt,a vypit.Mozno mi poradite niaku stranku o spravnom stravovani pri podobnych stavoch. dakujem

ODPOVEĎ: Zvýšená hladina žalúdkovej kyseliny musí byť presne dokázaná vyšetrením. (sondou alebo pH-metriou) Ak pociťujete  pálenie v oblasti horného brucha (pod hrudným výbežkom) to ešte nemusí znamenať, že máte aj zvýšený obsah žalúdkovej kyseliny. Môže ísť o funkčnú poruchu vyprázdňovania žalúdka a/alebo žlčových ciest, resp. iné príčiny, ktiré bude treba objasniť gastroenterologickým vyšetrením.
ROK 2005

Číslo otázky: 1/2005-ZAL
Predmet: zaludocne vredy
Dátum: 31. januára 2005 10:17

Pohlavie: muz
Vek: 45
Vyska: 177, vaha 90
Zamestnanie: dobrovolne nezamestnany
Stav: zenaty
Tazkosti:
Dobry den prajem, moja otazka smeruje na mojho manzela, ktory v roku 2002 mal potiaze s bolestou zaludka. Pracoval vtedy v Taliansku a schudol z 86 na 75 kg, pretoze robil manualnu namahavu pracu - donaska a montovanie nabytku. Stazoval sa na bolesti v oblasti medzi prsnikmi, bolesti zacali na jesen, pretrvavali a vzdy, ked si dal teplu stravu zvacsili sa . Mal problemy s plynatostou, velmi sa mu grgalo a mal pocit nafuknuteho brucha. Zaciatkom roku 2003 pricestoval domov autom v takom stave, ze vracal ciernu krv. Tuto krv nielen vracal, ale isla mu aj z konecnika. Chirurg ho dal okamzite previezt zachrankou do nemocnice, kde mu urobili vysetrenia. Na gastro vysetreni mu lekar oznamil, ze on nic nevidi, ale sestricka, ktora sa potom do pristroja pozrela-uvidela prasknuty vred. Po tyzdni ho pustili domov,dostal liek, myslim, ze to bol Helicid, ulavilo sa mu, ale odvtedy u lekara nebol a momentalne mava zase bolesti. Moja otazka znie, pomoze mu aj nejaky liek, pre ktory nemusi ist lekarovi? Pocula som, ze kazdy den lyzicka olivoveho oleja velmi pomaha - je to pravda? Zrejme ho k lekarovi nedostanem, tak vas prosim o radu, coho sa ma vyvarovat, co ma jest. Manzel je tuhy fajciar, a rano zacina den cigaretou a kavou, co je samozrejme nie vhodne. Dakujem za odpoved.
Renata - Trnava

ODPOVEĎ: Vážená pani Renáta, Váš manžel má pravdepodobne znova čerstvý vred žalúdka alebo dvanástnika a ten sa už v dnešnej dobe nelieči "babskými" receptami. Ak sa manžel nebude riadne liečiť a nezmení životosprávu, hrozí mu nové krvácanie, na ktoré môže doplatiť aj životom. To si musí ale uvedomiť predovšetkým on sám.
Číslo otázky: 2/2005-ZAL   
Predmet: Helicobacter pylori+dysmotility like sy
Dátum: 4. februára 2005 15:09

Dobrý deň Volam sa Marcela. Mam 25 rokov a pracujem ako asistentka. Som slobodna, bezdetna, nefajciarka. Moj problem pretrvava uz od roku 2000 kedy mi bol prvykrat zisteny HP. Po prelieceny 3 kombinacii antibiotik tieto bolesti presli. V roku 2003 som opat mala problemy so zaludkom, kde mi po gastro vysetreni opat zistili HP + dyspesiu typu: dysmotility like sy. ( vred na advanastorniku ) Teraz od janura tohto roku 2005 ma trapia silne bolesti v pravej casti pod rebrami. Bola som odoslana na UZ brusnych organov, kde mi nenasli ziadny nalez. a bola som odporucena na gastro. vysetrenie, na ktore som vsak odmietla ist. Bolesti ake som mavala pri zisteny HP nemam, napriek tomu uz 3 tyzden nemozem vykonavat ziadnu fyzicku namahu a bolest niekedy prechadza aj do zadnej casti chrbta, je to pichlava a intenzivna bolest, najma v noci a zrana, cez obed mi to trosku prejde a potom k veceru sa bolesti vracaju. Som z toho dost nestastna, lebo prestudovala som vsetky clanky, ktore popisujete na vasich internetovych strankach, ale nenasla som ziadnu vhodnu diskusiu ktora by sa podobala mojmu problemu, preto Vas ziadam o Vasu radu Momentalne uzivam lieky Helicid 20. Od roku 1999 uzivam hormonalnu atikoncepciu. Este chcem podotknut, ze v roku 1995 som prekonala aj infekcnu mononukleozu. V rodine taketo problemy nemava nikto a nikto ani nebol lieceny na traviacu sustavu. Vyskusala som uz rozne doplnkove lieky, bylinkove caje a na tyzden 08.02.2005 som objednana k liecitelke. Ak budu tieto bolesti pretrvavat aj nadalej, viem, ze vysetreniu gastro sa nevyhnem, ale aj ked som z vychodneho Slovenska, mala by som zaujem sa u Vas objednat na vysetrenie. Prosim Va o co najrychlejsiu odpoved, hoci viem, ze je velmi vela mladych ludi, ktore maju taketo problemy ako ja. Velmi pekne dakujem za Vasu odpoved. PS. Mozu to byt aj psychicke problemy, ktore som prekonavala v detstve? S pozdravom Marcela S, vych. Slovensko

ODPOVEĎ: Milá Marcela, je pravdepodobné, že Vaše ťažkosti môžu byť aj funkčné a v rámci nich to môže byť aj dôsledok predošlých psychických záťaží, ale v prvom rade treba vylúčiť ich organický pôvod. Nechajte si čo najskôr urobiť základné lab. testy (vrátane bilirubínu a transamináz) u svojho praktického lekára a s výsledkami sa ozvite, potom sa dohodneme na termíne vyšetrenia.

Číslo otázky: 3/2005-ZAL
Predmet: dotaz
Dátum: 8. februára 2005 11:20

Dobrý deň pán doktor, som 29 rocna zena, 164/58 kg, account manager v reklamnej agenture, slobodna, bez deti. priebeh choroby bol asi nasledovny: zaciatkom januara mi bolo velmi zle, palila ma zaha, mala som pocit kyslosti v zaludku, bolel ma zaludok, mala som neustale hnacky a nemohla som jest ani spat. Rovnako mi stale busilo srdce a bolela hlava. Prakticky lekar mi naordinoval Famotidin, Costi, Maalox a Smectu. Nacas tieto priznaky ustupili, ale cca po 2-3 tyzdnoch sa mi znova sa mi objavila hnacka a zasa mi bolo zle, bolel ma zaludok /pod rebrami ako kamen/, nemohla som spat ani jest, prakticky lekar mi naordinoval Helicid, Costi a znovu Smectu. Prve 3-4 dni mi bolo po ranajsom Helicide stale velmi tazko. Poslal ma na gastroskopiu. Hnačky ustali až po troch dňoch. Na gastroskopickom vysetreni mi diagnostikovali "inkompetenciu pyloru, refluxnú atrum gastritídu. Ze mam v zaludku vela zlce a nezatvara sa mi zaklopka, ktora by sa mala. Odobrali mi vzorku na Heclibactera pylori a biopsiu. Vysledky budu za 2 tyzdne. Lekar mi naordinoval znovu Helicid a Ganaton, jest 6 x denne v malych mnozstvach. Avsak ked zjem napr. paradajky - supku vobec nestravim a je mi tazko. Nesuvisia moje bolesti so zlcnikom? Moje otazky: Co je pricinou mojich problemov so zaludkom?
Liecbou Helicidom 20 - 2 balenia a Ganatonom - 80 tabliet sa uplne vyliecim? Co treba robit preto, aby zlc z dvanastnika nesla opat do zaludka? Mam ich dobrat do konca? Ako predchadzat takymto ochoreniam? Co tieto problemy zacali - zobudzam sa skoro rano a mam trochu uzkostne stavy, ze mi bude zasa zle... a stale myslim co vsetko sa mi moze stat, niekedy nedokazem ani ist elektrickou, aby som nepanikarila, myslite ze by som mala vyhladat pomoc psychologa? Vopred dakujem za odpoved. Klaudia.

ODPOVEĎ: Milá Klaudia, predpokladám, že príčina Vašich ťažkostí bude veľmi pravdepodobne funkčná, teda na psychickom podklade. Diagnóza, ktorá Vám bola stanovená je len dôsledkom a nie príčinou Vašich ťažkostí. Aj za predpokladu, že by sa u Vás zistila HP pozitivita, pokiaľ sa neovplyvní psychická zložka, trvalejšie zlepšenie Vášho stavu nemožno očakávať. Návštevu psychológa Vám preto vrelo odporúčam. Tam sa dozviete, ako by ste sa mali vyvarovať podobným stavom.   
Číslo otázky: 4/2005-ZAL
Predmet: zaludocne krce
Dátum: 28. februára 2005 7:55

Dobry den prajem, mal by som jednu otazku a odpovedou by ste mi urcite pomohli. Mam 21 rokov. Posledne 4 roky som maval niekedy zaludocne problemy. Pocas januara tohto roku som bol u gastroenterologa na vysetreni. Nalez: Chron. gastr. + HP. Dostal som 3x kombinaciu helicid, duomox a fromilid. Po 7dnoch uzivania sa mi vyrazne zlepsila stolica (uviedla sa do normalu namiesto redsej ktoru som mal posledny rok). Avsak jeden problem tu ostava a to taky, ze niekedy dostanem zaludocne krce. Viem ze je to preto, lebo hojenie resp liecenie zaludka nefunguje mavnutim prutika. Moja otazka znie, co mozem spravit na ztlmenie bolesti, ktore dostanem ked mam zaludocne krce. Je to sice raz za cas ale prave dnes uz od 2.00 hod rano som nespal. Skusil som si dat Anacid aj Gasterin. Skusil som vyvratit cast obsahu zaludku. Nic nezabera pocas tychto krcov. Existuje nejaky liek pocas takychto krcov? Alebo nejaka ina finta ako netrpiet X hodin po sebe ako kon? dakujem a s pozdravom Branislav S.

ODPOVEĎ: Milý Braňo, predpokladám, že príčinou Vašich ťažkostí pretrvávajúcich aj po preliečení HP gastritídy bude najskôr funkčná porucha činnosti žalúdka alebo celej hornej časti tráviacej trubice, hoci môže ísť aj o organickú príčinu, tá je menej pravdepodobná.  Odporúčam Vám kontrolné gastroenterologické vyšetrenie, v rámci ktorého treba dať odpoveď aj na otázku, či HP gastritída bola u Vás vyliečená. Dovtedy si môžete dať niečo na ukľudnenie žalúdkových nervov. Voľnopredajné preparáty sú k dispozicií v každej dobrej lekárni.

Číslo otázky: 5/2005-ZAL
Predmet: Helicobacter
Dátum: 9. marca 2005 14:54

Vazeny pan doktor, rada by som Vas poprosila o radu. Pred 4 tyzdnami mi robili gastroskopiu (predtym ma trapili bolesti zaludka,nevolnost,pocit tazoby, ...) a vysledok bol - lahsi zapal na dvanastniku a maly reflux na pazeraku (?). Lekar mi este zobral krv na vysetrenie pritomnosti Helicobactera. Krvne vysledky prisli tento tyzden a lekar mi do telefonu povedal,ze vysledky nie su dobre,ale nie su ani zle! Problem je v tom, ze s tymto lekarom sa tazsie komunikuje. Na moje otazky neodpoveda, alebo iba nieco zamrmle. Neviem, ci sa mam obavat a nerozumiem tomu, co znamena, ze vysledky nie su dobre,ani zle!? Som chora,nie som?  Pred tyzdnom som dobrala Helicid 20 a byvalo mi po nom dost zle. Momentalne sa stale necitim dobre - citim vyrazne zvysenie zaludocnej kyseliny, stale mam zlu chut v ustach, mam slabsie krce v zaludku a po kazdom jedle mam pocit, ze som hrozne prejedena. Ak Vas to nezatazuje, rada by som Vas poprosila o radu a odpovede na moje otazky. Zaujima ma,co je to reflux? Je to uz vredove ochorenie alebo nie? A da sa Helicobacter uplne vyliecit? Dakujem za cas. A dovolte,aby som Vam vyjadrila obdiv za Vasu pracu. Dakujem :) L. O.

ODPOVEĎ: Milá Lucia, k Vašej otázke len dve poznámky.
1.  každý pacient má už dnes právo vybrať si lekára, ktorý mu vyhovuje.
2. Z popisu Vašich ťažkostí predpokladám, že u Vás najskôr ide o funkčnú poruchu  vyprázdňovania horného tráviaceho traktu. Ak Vám nepomáha Helicid, je málo pravdepodobné, že Vaše ťažkosti spôsobuje žalúdková kyselina. Odpovede na vaše ďalšie otázky sa dozviete po kliknutí na nižšie uvedené odkazy.
Číslo otázky: 6/2005-ZAL
Predmet: funkčná porucha
Dátum: 15. marca 2005 15:55

Andrea
29 rokov
175/55
štátna zamestnankyňa
vydatá, bezdetná

Dobrý deň, pán doktor! Pred dvoma rokmi, v apríli 2003 som bola na vyšetrení u gastroenterológa. Moje ťažkosti boli nasledovné : mala som pocit prelievania v črevách, bolesti v pravom podrebri a v žalúdku. Bola som na vyšetrení ( endoskopii ) a sonografii( negatívne ). Heligobakter mi nezistili. Výsledok bol funkčná porucha s návratom žlče do žalúdka. Brala som Quamatel a Magne B6 asi mesiac. Ťažkosti prešli. V novembri 2004 som znovu mala bolesti v pravom podrebrí s vyžarovaním do chrbta, pocit kyslosti v ústach po akomkoľvek jedle, pocit prelievania v črevách, kôli čomu som sa v noci budila a nemohla spať. Nechutilo mi jesť. Znovu som bola na endoskopii. Heligobakter mi znovu nezistili. Doktor napísal do zdravotnej karty : Obj.- hemodyn. kompenz. eupn., anikter., bez cyanozy, brucho voľné, hepar lien nezv., DK bez opuchov.DII, DI, pylorus - v norme, v antre je sliznica mierne strakatá, angul. krkva korpus- v norme, autoplastika zachovaná, jazierko číre, subkard. oblasť, kardia, ezofagus- v norme. Robil mi odber krvi antigliadin. a antitransglutamáz. protilátok v krvi. Predpísal mi Helicid 20mg ráno na jeden mesiac.Výsledky krvi : antigliadin. IgA, IgG- negat., aTrgI gA - 3,82.
Po vybratí Helicidu sa môj zdravotný stav výrazne zlepšil, ale stále ma bolí v pravom podrebrí ( nie sústavne, bolesť väčšinou netrvá dlho ) , mám meteorizmus a pocit prelievanie v črevách.Stolica je v norme. Nechutenstvo prešlo. Doktor mi povedal, že mám funkčnú poruchu činnosti žalúdka a že sa mi vracia kyselina. Vraj je to zdĺhavá liečba a musím sa s tým naučiť žiť. Teraz neberiam žiadne lieky.Chcela by som vedieť, či má význam podstúpiť ešte nejaké vyšetrenia, či si mám nejak upraviť stravovanie. Tiež by som chcela vedieť, či pri tejto diagnóze môžem otehotnieť a či táto diagnóza má vplyv na tehotenstvo, prípadne nejaké riziká v tomto smere. Prípadne, či môžem užívať nejaké lieky počas tehotenstva. Alebo, či je ešte potrebné preliečenie. S pozdravom Andrea

ODPOVEĎ: Vážená pani Andrea, myslím si, že diagnóza Vám bola stanovená správne. Ak Vám pretrvávajú ťažkosti, treba skúsiť diétu ako pri vredovej chorobe a žlčových kameňoch (vylúčiť kyslé a dráždivé jedlá) prípadne pridať lieky (aké, to by mal vedieť Váš gastroenterológ). Pri uvedenej diagnóze otehotnieť môžete, ale mali by ste rátať s tým, že v tehotnosti sa Vám uvedené ťažkosti môžu zhoršiť.
Číslo otázky: 7/2005-ZAL
Predmet: Atrofia sliznice tela žalúdka
Dátum: 17. marca 2005 8:52

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosi? o vysvetlenie niektorých pojmov. Pí?em za otca, má 52 rokov, ?enatý, 3 deti. Má sedavé zamestnanie, bez fyzickej námahy, ne?portuje. Vý?ka okolo 176 cm, váha 86-90 kg (tenké nohy, ?sadlo v oblasti brucha a bokov?). Nefajčí, alkohol pije vežmi málo ? príle?itostne (býva mu po ňom zle). Stravuje sa nezdravo ? zelenina, ovocie vežmi zriedka, uprednostňuje ?a?kú stravu ? klobásy a hlavne údeniny ? mäso a slaninu - povedala by som denne na raňajky alebo večeru. Varenú stravu máva v práci denne ? uprednostňuje mäso s prílohou, polievky nemusia by?. Podotýkam, ?e by mal nosi? protézu, ale vraj mu ?nesedí?, tak celé toto kvantum jedla premieža iba na dvoch zuboch a ďasnách.... Kávu pije 3 -4 krát denne.
Vy?etrenia na cholesterol, triglyceridy, cukry má v poriadku (absolvoval vy?etrenie tohto roku).
U? asi pred piatimi rokmi začali u neho problémy. Ráno, keď sa zobudil, okam?ite musel uteka? na WC a tam sa vyprázdni?. Stolicu mal ?ako keď vybuchne bomba? - nárazovo sa vyprázdnil, stra?ne po ňom na WC páchlo. Ako rodina sme ho neustále posielali na vy?etrenie, čo odmietal. Pokračovala to tak, ?e na WC začal chodi? čoraz častej?ie. U? sme nemohli ís? ani na nákup do hypermarketu, aby pred odchodom a e?te aj počas nákupu nesedel na WC. Vracal sa na zo zastávky autobusu na ceste do práce, v práci, proste v?ade utekal na WC. Do?lo to a? tak ďaleko, ?e mama za?la za lekárom a sama mu musela vybavi? vy?etrenia. Absolvoval rektoskopiu a gastroskopiu. Rektoskopia bola negatívna, vy?etrenie bolo v poriadku. Gastroskopia ukázala, ?e má ?atrofiu sliznice tela ?alúdka v žavej časti,..Antrazal is...., HP poz. ?. Čo znamenajú tieto nálezy? Lieky má: Helicid, Ospamox, Klacid. Hlavne by som chcela vedie?, či nemá dr?a? nejakú diétu. Presviedča nás, ?e lekár mu ?iadnu nenaordinoval. Sám uznáte, ?e jeho jedálniček nie je vhodný pre zdravého človeka, nie e?te pre pacienta so ?alúdočnými problémami. Nie je nutné, aby si dal do poriadku aj protézu? Nemô?e ma? na "svedomí" aj čas? problémov práve ona?  HP ? podža pre?tudovaných materiálov mô?e by? Helicobacter p. - nie je to prenosné na ostatných členov rodiny? Mám malé 2 ročné die?a, nerada by som, aby niečo ?nachytala? aj ona. Vežmi pekne Vám ďakujem.  Č. I.

ODPOVEĎ: Atrofia sliznice žalúdka znamená poškodenie žalúdkovej sliznice nejakým chorobným procesom,napr. zápalom  tak, že dôjde k úbytku buniek žalúdkovej sliznice. Tento proces však môže byť aj dôsledkom prirodzeného vývoja (starnutia), teda vo vyššom veku zistená tzv. parciálna atrofia sliznice žalúdka nemusí znamenať zákonite chorobu, môže byť však jej predstupňom. U Vášho otca tento nález môže súvisieť s HP  Diéta by mala byť šetriaca, teda taká, aby nedráždila žalúdok
Číslo otázky: 8/2005-ZAL
Predmet: Gastritída
Dátum: 20. marca 2005 10:26

Vážený pán doktor! Volám sa Ľuboš,mám 41 rokov a pracujem ako elektromechanik.Som ženatý, nefajčiar,alkohol pijem len príležitostne. Mával som bolesti v epigastriu,ktoré mi neskôr prešli do chrbta.Tieto bolesti mi robili problémy aj v noci a po niektorých jedlách.Moja lekárka mi naordinovala Qamatel a Anacid ,zlepšenie bolo len nepatrné.Objednala ma gastroenterologovi u ktorého som bol 8.3.Ten mi povedal, že mám asi vred na dvanástniku a predpísal mi Helicid 20 mg rano , večer a Maalox podľa potreby a objednal ma na endoskopiu,ktorú som absolvoval 18.3. Záver z endoskopie je:v žalúdku je dosť diff,gastritída edem rias  vz Hpm pylor bpn aj Bd D2 negat.Naordinoval mi GANATON 2x1,HELICID 1 ráno,MAALOX p.p. Pán doktor,chcel by som sa spýtať čo je vhodné pri tejto diagnoze jesť,piť a či terapia ,ktorú mi lekár naordinoval je dostatočná,prípadne,čo by ste mi poradili vy.  Pijem popri terapii čaje z rumančeka,medovky a repíka Sú vhodné?Mám doma z Tatier prinesenú aj vodku s Horcom,ale neviem či ju v tomto prípade môžem použiť, samozrejme len v malom množstve,pretože alkohol takmer vôbec nepijem.Tiež mám doma švédske kvapky,moja otázka je ,či sú tiež vhodné k užívaniu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď na moje otázky a buem na ne netrpezlivo čakať. S pozdravom Ľuboš z Považia.

ODPOVEĎ: Vážený pán Ľuboš, pri Vašich ťažkostiach musí byť strava nedráždivá, teda ako pri gastritíde alebo vredovej chorobe Alkohol v tomto štádiu choroby nie je vhodný (obsahujú ho aj švédske kvapky). K otázke naordinovanej liečby len jedna poznámka. Dôverujte svojmu lekárovi!

Číslo otázky: 9/2005-ZAL
Predmet: Gastritida
Dátum: 18. apríla 2005 20:25

Dobrý deň pán doktor Mám 42 rokov, vdova (6 rokov), dve deti, výška 174, váha 65. V roku 1999 (v tomto roku som aj ovdovela) mi zistili gastritidu a HP.Predtým som asi rok už problémy mala.Od roku 1999 som bola na gastritídu a HP preliečená 10 krát. Samozrejme vždy po vyšetrení (gastrofibroskopii).Po terapii mi bolo dobre maximálne 1 mesiac niekedy aj menej. Minulý rok v septembri som podľa lekára užívala poslednú možnú 4-kombináciu liekov.Po dvoch dňoch po tejto liečbe mi bolo ešte horšie, mávala som asi týždeň riedku stolicu aj bolesti žalúdka.Potom to prešlo. Stále mám tie isté príznaky, nafúknuté brucho, pálenie v pažeráku až bolesť v hrudnej oblasti, niekedy krče žalúdka, zaujímavé je (neviem či sa teraz dobre vyjadrím) že niekedy žalúdok cítim akokeby fyzicky ako také teleso, proste si ho uvedomujem :).Stále som unavená, mávam príznaky ako v tehotnosti (pocit na zvracanie ale vracať nemusím). Najviac ma však trápi silná pachuť v ústach, s tým určite spojený aj zápach z úst.Pálenie až škrabanie jazyka, podnebia a v krku. Hambím sa s niekým aj v blízkosti rozprávať.Nepomáha ani šetriaca strava. Kvôli tomuto komplexu odmietam chodiť aj do spoločnosti. Lekár, ku ktorému chodím, je považovaný naozaj za odborníka, ale naposledy sa vyjadril, že sa s týmto problémom musím zžiť. Naozaj musím?! Prosím, poraďte. Chcem ešte podotknúť, že mám alergiu na roztoče.Užívam staloral druhý rok. Rakovinu žalúdka mal moj starý otec, jeho mama a brat v roku 2002 zomrel na vykrvácanie z prasknutého žalúdočného vredu. Aj toto sú dôvody, prečo sa chcem liečiť.Ďakujem a prajem v živote mnoho úspechov
Ospravedlňujem sa, že Vám prosbu o radu posielam takto, ale mala som problémy s odoslaním ďakujem za pochopenie

ODPOVEĎ: Vážená pani Edita, žiaľ prípady rezistencie HP na doteraz dostupnú liečbu existujú. Momentálne prebiehajú štúdie (aj na Slovensku), teda testovania nových kombinácií liekov na takéto prípady. Ak budú úspešné, iste sa čo najskôr zavedú aj do našej praxe. Dovtedy sa môžete pokúsiť vytlačiť HP zo žalúdka dlhodobou konzumáciou probiotík (Lactobacillus acidophillus a Saccharomyces boulardi), tieto bakteriálne kultúry obsahujú niektoré probiotické preparáty voľne predajné v lekárňach. Nemali by ste tiež zabudnúť, že zápach úst môže mať aj iné príčiny (viď naše staršie odpovede v archíve a na našej partnerskej stránke)

Číslo otázky: 10/2005-ZAL
Predmet: Dlhodobe Zaludocne problemy
Dátum: 19.apríla 2005 20:41

Prajem Pekny Den. Pan Doktor ,Viem ze nie som jediny ktory sa na Vas obracia so svojimy problemami. Som muž, 29 rokov, slobodný. Moja váha je 84 kg, výška 185 cm.,Košice.Pracujem ako Pocitacovy specialista, sedave a pomerne stresujuce zamestanie s velkou zodpovednostou. Moje zaludocne problemy zacali zhruba pred 3 rokmi . Kedy som zacal pocitovat mierne bolesti tesne nad pupkom na pravej strane ,ktore prechadzaju az do chrbta. Mam pomerne caste (takmer kazdy den ) palenie zahy ,hlavne rano na lacny zaludok. Zaciatkom roku 2003 som absolvoval seriu vysetreni USG brucha – OK , vysetrenie krvi - OK ,endoskopicke vystrenie zisteny,mierny zapal sliznice zaludka a pritomnost Helicobacter pylori Na to to vsetko aplikovana liecba liekov 3 kombinaciou.Problemy sa zmiernili ,nepocitoval som az take caste palenie zahy s navratom kyselin.  Problemy sa vsak vratili zaciatkom r 2005 znovu a to niekolkymi zaludocnymi zachvatmi , z jednym z nich som skoncil aj na pohotovosti kde my pichli injekciu proti bolesti. Bolest je ostra trvajuca niekedy aj 4 hodiny presne v oblasti zaludka v trojuhoniku kde sa spajaju rebra. Tieto bolesti mavam vylucne po mlieku a mliecných vyrobkoch pripadne vyprazanom syre. Co je zaujimave , slahacka ,zmrzlina pripadne syr na spagetach mi problem nerobia. Samozrejme vsetky tieto veci som vylucil a nahradil alternatívou napr. Sojovym mlieko.Davam si viac pozor na stravu. Zachvaty su prec ale bolesti ktore som popisal vysie aj kyseliny pretrvavaju nadalej. Znovu som absolvoval seriu vysetreni ale uz u noveho gastroenterologa USG brucha – OK , Helicobacter pylori pri endoskopickom vysetreni a odobrati vzorky negativny. Ostatne vysledky som si Vam dovolil naskenovat a poslat k nahliadnutiu kvoli ich autenticnosti. Bol by som nesmierne rad ak by som mohol poznat aj Vas nazor na moje problémy. Za akukolvek odpoved Vopred dakujem .

ODPOVEĎ: Mám vážne podozrenie, že Vaše ťažkosti budú funkčného charakteru. Predtým však treba ešte vylúčiť laktózovú intoleranciu, teda neznášanlivosť kravského mlieka. Vybrali ste si kolegyňu, ktorá patrí vo Vašom regióne k vyhľadávaným odborníkom.  Môžete jej plne dôverovať.

Číslo otázky: 11/2005-ZAL
Predmet: Otazka -ako liecit helikobaktera,ked mam znizenu imunitu
Dátum: 9. mája 2005 13:17

Pekny den, volam sa Gabriela ,mam 28 rokov,172 cm, 62kg, administratorka, rozvedena,jedno dieta. Moje tazkosti zacali uz v 17 rokoch,ked som odisla z rodicovskeho domu a prezila som si psychicku zataz z toho mi vznikli problemy- chronicka gastritida. Brala som vtedy lieky, antibiotika /bola som na gastrofibroskopii/. Potom sa to ukludnilo, aj pocas tehotenstva. Pred dvoma rokmy po rozvode sa mi to vratilo. Minuly rok som dost rapidne schudla/10kg/, moj lekar mi urobil krvne testy, vsetko O.K.,aj stitna zlaza, z krvy zistil pritomnost Helikobaktera/teda jeho protilatky ci co/. Chcel mi nasadit trojkombinaciu antibiotik,ale vraj nemoze,lebo by mi uplne rozhadzal imunitu. Mam totiz vraj znizenu imunitu/bola som u imunologicky-vraj je to vrodene, koli stalym problemom s mykozou/. Poradte mi co mam robit, lieky brat nemozem ako sa da Helikobakter potom vyliecit???? Ked mi je zle zoberiem si Gastrogel,ale to nie je riesenie. Zacala som ranajkovat biojogurty, a snazim sa dodrziavat pravidelnu stravu - pribrala som uz 4 kg späť a stale sa citim zle ako ked sa prejem napriek tomu,ze nic moz nezjem. Prosim o pomoc nakolko moj lekar nejavy zaujem o riesenie Dakujem Gabika

ODPOVEĎ: Vážená pani Gabika, obávam sa, že aj u Vás bude platiť, že nie za všetky Vaše ťažkosti je zodpovedný helikobakter. Je veľmi pravdepodobné, že Vaše terajšie ťažkosti sú len funkčného pôvodu. Liečiť HP len na základe vyšetrenia krvi nie je štandardný postup a na Vaše ťažkosti to nemusí mať žiaden efekt. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie sa stačí objednať.

Číslo otázky: 12/2005-ZAL
Predmet: Dlhodobe uzivanie lanzulu
Dátum: 13. mája 2005 8:05

Dobry den pan doktor. Volam sa Vlasto som student a som slobodny. Vyska 175, 65 kg. Prvy krat som som bol na gastroenteorologickom vysetreni v r.2000 kde mi bol zisteny vred na zaludku. Bral som nejake antibiotika (ich mena bohuzial neviem) a lanzul. Po uspesnom vylieceni som skoro dva roky nemal ziaden problem. V r.2003 po rocnom navrate z USA mi bol opat diagnostikovany vred (v septembri) a dalsi o rok v auguste 2004. Alkohol nepijem skoro vobec, nefajcim a pomerne dost sa venujem sportu. Od posledneho vysetrenia mi bol predpisany lanzul dlhodobo 1 tableta rano. Chcel by som sa Vas opytat ci dlhodobe uzivanie lanzulu nemoze mat vplyv na poruchu inych organov napr. pecene a ci po urcitom case nestraca ucinnost kedze telo si po case zvykne na vsetko?  Od poslednej navstevy gastroenteorologa je to s mojim zaludkom raz tak a raz tak. Tyzden, dva, tri su bez problemov potom sa to zhorsi a citim miernu bolest na zaludku (akoby bol podrazdeny) a tiez by som povedal ze mam nadmernu plynatost. Da sa tejto neveselej choroby zbavit uplne a dlhodobo? Po skonceni studia by som chcel par rokov cestovat a takato choroba dokaze byt celkom vycerpavajuca fyzicky ale aj psychicky.Predpokladam ze recidiva je v mojom pripade sposobovana Helicobacterom pylori. Dakujem za vasu radu, pomoc, odpoved. Vela zdaru vo vasej praci.

ODPOVEĎ: Milý Vlasto, obávam sa, že Váš stav nie je komplexne doriešený. Pravdepodobne by si vyžadoval niekoľkodňovú hospitalizáciu a v rámci nej aj vyšetrenie kyslosti žalúdkového obsahu (tzv. bazálnu sekréciu, ale až po asi 5-7 dňovom vysadení Lanzulu). Ak by sa potvrdila zvýšená kyslosť žalúdkového obsahu nalačno, je treba pátrať po jej príčine. Potom sa dá odpovedať aj na otázku, či je dlhodobé užívanie Lanzulu alebo jemu podobných preparátov u Vás skutočne indikované.
Ďalšie informácie o lieku nájdete napr. na tejto stránke.

Číslo otázky: 13/2005-ZAL
Predmet: zaludocna "vyrazka"
Dátum: 19.05.2005 10:28

Pohlavie: zena
Vek: 26
Zamestnanie: redaktorka
Výška/váha: 172/85
Stav: vydata
Deti: ziadne
Popis problemu: pred 3 mesiacmi som bola na gastroskopii zaludka. Obvodna lekarka mi moju diagnozu popisala ako ojedinelu vyrazku na zaludku, ktoru nemam drazdit stiplavym, kyslym, horucim jedlom a mam sa vyvarovat palenia zahy. Jej pokynov sa drzim, aj ked som to "riskla" a parkrat som si dala kysle (kapustu). Problemy som z nej nemala. Lieky neuzivam ziadne. Az teraz mi je od pondelka (dnes je stvrtok) chvilkami nevolno, trochu ma bolel zaludok. Dnes sa ale stav zhorsil, zaludok ma boli, je mi nevolno, vygrgujem, mam hnacku. Neviem, preco, ziadne drazdive jedlo som nejedla. V praci tento tyzden problemy nemam a citim sa psychicky dobre. Prosim o radu. Srdecne dakujem. K

ODPOVEĎ: "Vyrážka", ktorú Vám našli na žalúdku, je pravdepodobne tzv. afta (je to čosi ako malý "škrabanec" na zapálenej sliznici žalúdka , ale ešte nie vred, ktorý však pri nesprávnej liečbe z neho môže vzniknúť.). Ak neužívate žiadne lieky máte dve možnosti, buď si kúpite v lekárni niečo proti žalúdkovej kyseline a nafukovaniu, alebo si lieky necháte predpísať u svojej lekárky. Zároveň s liečbou by ste mali dodržiavať šetriacu životosprávu (viac pod uvedeným odkazom)   

Číslo otázky: 14/2005-ZAL
Predmet: Rada
Dátum: 28.06.2005 16:08

Dobry den pan doktor. Chcela by som Vas poziadat o radu. Mam 32 rokov a som zena. V poslednej dobe asi dva tyzdne mavam citlivy zaludok. Je to taka tlmena bolest a niekedy, aj ked nie som najedena mam pocit plnosti v zaludku. Stolicu mam 2x za den, niekedy mavam rano krce pred stolicou. To sa vsak stava asi tak 2-3x do roka a mavam to od malicka. V poslednej dobe sa mi vsak stava, ze mavam citlivy aj pupok. Zvykne ma pichat pri pupku a okolie pupku mam na dotyk tvrdsie. Ked si stlacim tuto oblast pri pupku, tak ma tam picha. Moja strava je dost vyvazena. Jem vela zeleniny a ovocia a aj vlakniny. Nikdy som nedrzala dietu. Mam 167cm/59kg. Mala by som navstivit lekara ? Mohlo by ist o nejake ochorenie? S pozdravom Adriana

ODPOVEĎ: Milá Adriana, pravdepodobne ide u Vás len o jednu diagnózu a síce funkčnú poruchu vyprázdňovania horného i dolného tráviaceho traktu a v rámci nej i o syndróm dráždivého hrubého čreva. Skúste vynechať zo stravy dráždivé jedlá a také potraviny, ktoré môžu nafukovať, kúpte si v lekárni niečo na zlepšenie trávenia a ak Vám ťažkosti do 7-10 dní neustúpia, navštívte gastroenterológa alebo sa môžete na vyšetrenie objednať u nás.   

Číslo otázky: 15/2005-ZAL
Predmet: Rapitest h.pilori - pozitívny
Dátum: 5. augusta 2005 15:00

Dobrý deň som žena,31 rokov 176cm výška, pracujem vo firme môjho priateľa pri počítači , rozvedená, 3 deti dvojíčky 10 rokov porodila som ich normálnym spôsobom bola mi podaná transfúzia 2 krát z dôvodu straty krvi , dcéra 5 rokov pôrod injekcia do chrbta ,od 18 rokov som mala ťažkosti s dýchaním zistili mi vysoký tlak a potom mi tvrdili že to mám s psychyky bola mi zistená aj zväčšená štítna žľaza ktorá sa mi po pôrode dvojíčiek znormalizovala , až po pôrode mojej dcéry som požiadala lekára aby ma odporučil na alergológiu , kde mi bolo zistené alergie na roztoče , palinu, brezu atď ďalej astma bronchiale na kožnom mi bola zistená alergia na nikel , ktorá je asi najvätšia lebo nemôžem prať bez toho aby sa mi zle nedýchalo ,v roku 2001 apríl mi vybrali kŕčne mandle po čase som mala zápali pľuc po ktorých mi zistili oslabenú imunitu beriem už tretí rok imunor , potom som zasa mala zápal mechúra , po roku silný zápal obličiek kedy som vylučovala krv a hlieny , v ľavom laloku štítnej žľazy mám hyperechogénne ložisko do 6mm aj s kalcifikátmi , 29.1. 2002 bolo zistené toxoplazma elisa IgM pozitivny - 1,0 po pol roku boli výsledku v norme po užívaní sumamedu jeden mesiac, Pred mesiacom som mala nenormálne bolesti v záhlaví bola som na nevrológii bolo mi povedané že to mám z chrbtice ako 1,5 ročnú ma operovali na menyngocystokele medzitým už tretí rok mi býva zle od žalúdka čo sa mi za posledné dva mesiace zmenilo na 2 dni ťažkosti vylúčiť stolicu po čom nasleduje hnačka preženie ma po jedle , nadmerné nadúvanie mám už niekoľko rokov pričom niekedy kŕče až pokým sa mi neuvolní, pred týždňom som si spravila Rapitest H.Pilori ktorý vyšiel pozitívne. Moja otázka znie dá sa mi pomôsť už strácam nádej psychycky som na dne mám 31 rokov a každú chvíľu mi niečo je teraz sa mi pridali bolesti chrbtice ako ma vyšetria , keď hadicu do žalúdka mi pchať nemôžu lebo by som sa zadusila do konečníka tak isto nie lebo mám podozrenie že mám hemoroidy mávam niekedy bolesti v konečníku potom si utriem hlieny a keď mám tvrdú stolicu tak aj krv existuje nádej že by ma mohli vyšetriť inou metódou , pretože aj urológ ma chcel poslať na rentgen s fosforom ktorý mi alergológ nedoporučil , môj alergológ povedal že sú aj iné formy vyšetrenia napríklad ct alebo magnetická rezonancia , ktorým sa lekári vyhýbajú je to vhodné aj na vyšetrenia žalúdka?a efektívne ? ešte by som chcela dodať že antikoncepciu som tiež vyskúšala všetku teliesko mi museli vyoperovať ešte keď som žila v nemecku lebo sa mi zarástlo z tabletiek mi bolo zle od roku 2003 do roku 2005 január som brala trojmesačné injekcie s ktorých som pribrala 10 kíl , zmenila som ju zasa na tabletky ktoré som vysadila začiatkom júla z toho dôvodu že som si myslela že tie bolesti hlavy mám z tabletiek a prešlo mi to , v roku 2002 mi bolo urobené aj sono celého brucha výsledok ( hepar v norme,žl. cesty nerozšírené, žlčník čiastočne kontrahovaný bez patolog. obsahu, pankreas v norme, slezina v norme, obe obličky prim. veľkosti tvaru, ľahké pozápalové zmeny. Dutý systém nerozšírený, konkremt nevidno, v panvičkovom echu drobné kalcifikáty bez akust. echa. appendikálna krajina voľná , ovária sa nezdajú zväčšené) vyšetrenie appendix (apendix sa plní v malom úseku 2cm fragmentovane, uložený je subcekálne) Za veľmi skorú odpoveď vám vopred ďakujem.  na astmu beriem symbikort sprej  S pozdravom Renáta S.

ODPOVEĎ: Vážená pani Renáta, test na HP , ktorý ste si robili a bol pozitívny, nič nehovorí o akútnej infekcii (len tú treba liečiť). Pravdepodobne u Vás ide len o zvýšenú hladinu protilátok proti HP, s ktorým ste sa v minulosti asi už stretli. CT a MR nie sú vyšetrovacie metódy, špeciálne určené na vyšetrovanie žalúdka, to majú Vaši lekári pravdu. Nakoľko veľmi pravdepodobne ide u Vás len o funkčnú poruchu vyprázdňovania hornej (žalúdka) i dolnej časti tráviacej trubice (čriev), asi by bolo vhodné u Vás zvoliť najprv terapeutický (liečebný)  test  a potom plánovať vyšetrenia. Ak by však liečba zabrala, ďalšie vyšetrenia by asi ani neboli potrebné. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 16/2005-ZAL
Predmet: vred na dvanastniku
Dátum: 9. augusta 2005 8:40

Dobry den,
udaje:
Pohlavie - muz
Vek - 26
Výška / váha - 187/101
Zamestnanie - programator
Stav - zenaty
Vaše ťažkosti - momentalne nemam nejake silnejsie bolesti. Iba pocit plnosti, ked sa najem, a pocit prazdnoty v zaludku cca 2-3 hodiny po jedle (pol roka). Nadmerne sa mi tvoria sliny, takze ich musim prehltat. A slaba tupa bolest nalavo, alebo napravo pod poslednym rebrom( pri zaludku). Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky - bol som na endo vysetrenie (pred 2 tyzdnami) a lekar mi zistil vred na dvanastniku a helicobakter pylori. Zaludok a pazerak bez patolog. nalezu. naordinoval mi: Lomac, duomox,amoclen V minulosti som uz mal vred. chorobu bulbu duodena, ale vysetrenie bolo pomocou rtg. byvala doktorka mi prepisovala Ranisan, Maalox, podla potreby, ked som mal bolesti. Sucasna doktorka mi predpisala Quamatel. Povedala mi ze ak sa mi bolesti vracaju mal by som ist na endoskop. vysetrenie, co som aj pred dvomi tyzdnami urobil. Myslim ze vredy mozu mat aj nervovy povod, kedze som koncil studium,a tiez som mal problemy v rodine. Zaujimalo by ma, ci je normalne, ked mam vred na dvanastniku, ze mam pocit prazdnoty alebo plnosti v zaludku. Este by som sa chcel opytat, ci je nadmerna tvorba slin normalna, Dakujem za odpoved

ODPOVEĎ: Milý Miro, myslím si, že Vaše terajšie ťažkosti nie sú spôsobené len organickým ochorením (peptickým vredom, ale skôr budia dojem funkčnej poruchy. Liečba, ktorú ste dostali, by Vám do týždňa mala zabrať, ak nie, môj predpoklad sa stáva pravdepodobnejším. Máte pravdu, vred môže byť vyvolaný aj stresom. Nadmerná tvorba slín môže, ale nemusí mať súvis s Vašim terajším ochorením. Ak bude pretrvávať, treba vyhľadať stomatológa alebo krčného lekára.      
Číslo otázky: 17/2005-ZAL
Predmet: Problém s pyrózou.
Dátum: 18. septembra 2005 23:46

Mám 34 rokov, som slobodná,168/59 kg,momentálne nezamestnaná,bezdetná.Mám problémy s pálením záhy.V roku 2000 som bola na endoskopickom vyšetrení, kde
som mala diagnozu:antrálna mierna gastritída,Duonogastrický reflux/ulcer like dyspepsia/.Predpísaný som mala Helicid 1 večer. V roku 2003 som bola znovu-záver:reflux like dyspepsia.Predpísaný som mala Ulceran 40 mg, Ganaton.Tieto lieky som potom veľmi nebrala,lebo sa mi stav zlepšil. Teraz posledné mesiace sa mi stav rapídne zhoršil/neviem či to je podmienené veľkým stresom-som nezamestatnaná už rok a ďalšie okolnosti,začala som veľa fajčiť./.Neustále mám pálenie záhy,kyslosť na jazyku a keď sa najem,potom akoby prázdny žalúdok a niekedy po najedení sa hlavného jedla sa mi ešte po 5 hodinách odgrgáva to jedlo.Asi pred troma mesiacmi som si sama nasadila helicid, ale ani ten nepomáhal, ani žiadne antacidá. 18.8.05 som bola na endosk.vyšetrení- záver-endoskopická erozívna gaqstritída vs,refluxná ezofagitída štI /Savary MIller/.Prepáčte,ak to zle píšem,ale opisujem to z papierov,ktoré mi dal lekár.Naordinoval mi Famosan 40 mg,ráno aj večer, ale stále mám taký akoby vyprázdnený žalúdok.Beriem aj antidepresíva-Remeron 40 mg a Frontin 0,25 - večer 1 tabletu.Stále po hlavnom jedle si dám 2 tabl.Pancreolanu.Od budúceho týždňa budem brať antikoncepciu.Môžu antidepresíva aj antikoncepcia zhoršiť stav čo sa týka žalúdka.Antikoncepciu som brala už predtým 7 rokov a nemala som žiadne problémy.Remeron beriem teraz od júna.Predtým som brala rok parolex a nemala som problémy až také problémy so žalúdkom,ale dá sa povedať,že som nebola v takom psychickom strese ako teraz. Veľmi pekne ďakujem za radu. Henrieta z Košíc.

ODPOVEĎ: Milá Henrieta, asi Vás svojou odpoveďou nepoteším, ale v prvom rade musíte zmeniť životosprávu a prístup k životu. Vaše problémy sú tiež ovplyvnené psychikou, takže, kým sa Vám tieto problémy nedajú do poriadku, nebude v poriadku ani žalúdok. Aj toto sa však dá liečiť, len to chce tesnú spoluprácu Vášho gastroenterológa s Vašim psychiatrom. Predovšetkým oni by sa mali medzi sebou dohodnúť, aké lieky Vám predpísať, tak, aby jedny nerušili alebo nezhoršovali účinok druhých.
Číslo otázky: 18/2005-ZAL
Predmet: porucha trávenia
Dátum: 26. septembra 2005 22:05

OBRACIAM SA NA VÁS S PROSBOU O RADU.MAM 39ROKOV,164CM,66kg,ZDRAVOTNÁ SESTRA.SOM VYDATÁ,MÁM 2 DETI.MOJE TAŽKOSTI S TRÁVENÍM TRVAJU UŽ ASI 10 ROKOV,ALE V POSLEDNOM ROKU SA VYSTUPNOVALI A PRIDALA SA AJ BOLEST-TLAK V ŽALÚDKU.STAVA SA TO PO URČITÝCH JEDLÁCH(uhorka,paprika),ALE AJ PRI VAČŠÍCH PORCIÁCH JEDLA,PRESTANE MI TRÁVIT,CÍTIM TAŽOBU A TLAK POD LAVÝM REBROM.VYŠETRENIE KRVI NA HELICOBACTER BOLO VYSOKO POZITÍVNE.OBV.LEKÁRKA MI PREDPÍSALA FROMILID,DUOMOX,HELICID.LIEKY SOM UŽÍVALA 2 TÝŽDNE.VÝSLEDOK PO LIEČBE BOL ANTI-H PYLORI IGg 147.AK SI DAVAM POZOR NA ŽIVOTOSPRÁVU,NEMÁM PROBLÉMY.ALE NIEKEDY MAM PODRÁŽDENÝ ŽALÚDOK AJ PÁR DNÍ ZA SEBOU.NA GE VYŠETR.SOM EŠTE NEBOLA,PRETOŽE MÁM STRACH Z G-FIBROSKOPIE.DOZVEDELA SOM SA,ŽE NA VAŠEJ AMB.ROBITE VYŠETR.NA HELICOBACTER PRÍJEMNEJŠIM SPOSOBOM.HRADÍ SI TOTO VYŠETR.PACIENT A JE TEDA MOŽNE URČIT DG. AJ BEZ GASTROFIBROSKOPIE? ZA VAŠ ODBORNÝ NÁZOR VOPRED DAKUJEM.

ODPOVEĎ: Sestrička, asi ste nečítali moju stránku pozorne. U nás robíme na želanie pacienta endoskopie v celkovej anestézii, ktorú si hradí pacient sám. Pri nej sa, samozrejme, dá vyšetriť aj H. pylori. Vyšetrenie hradí Vaša zdravotná poisťovňa. Možno však máte ma mysli dychový test. ktorý sa však u nás nevykonáva a poisťovňa ho nehradí. Jeho cena v súčasnosti je okolo 3000 Sk. Ak sa teda obávate gastroskopie, máte dve možnosti, buď si nechať urobiť dychový test (ten však presnú príčinu Vašich ťažkostí zrejme neodhalí, navyše, ak ste už boli na základe výsledku serológie, preliečená na HP., test môže byť negatívny). Serológia nie je ako kontrolný test úspešnosti liečby HP odporúčaná. Pokiaľ ide o Vaše ťažkosti, podľa popisu budia skôr dojem funkčnej poruchy vyprázdňovania horného tráviaceho traktu, ale presná príčina Vašich ťažkosti bude známa až po gastroenterologickom vyšetrení na ktoré sa v prípade záujmu môžete u nás objednať.

Číslo otázky: 19/2005-ZAL
Predmet: spravna diagnoza?
Dátum: 10. októbra 2005 20:18

Dobry den, chcela by som sa Vas spytat par otazok ohladne mojich tazkosti:
Pohlavie: zena, vek: 27, vyska 168 cm, vaha 50 kg, zamestnanie: THP, stav: slobodna, bezdetna. Tazkosti: pri hospitalizacii kvoli 3 tyzdnovym hnackam v juni tohto roku mi zistili nadbytok zaludocnej kyseliny v zaludku, po prepusteni z nemocnice a uzivani lieku Quamatel mi tieto tazkosti s kyselinou na 2 tyzdne ustali. Zaciatkom augusta po zjedeni nevhodneho jedla ma zacalo bolet v pravej casti nad prsnikom, zacala som mat zavrate a pocit na vracanie. Upravila som stravu,presla som na setriacu zaludocnu dietu, medzitym som navstivila aj lekara, bola som na gastroskopii, kde mi lekar stanovil diagnozu: chronicka gastritida sd.... refluxom /nepamatam si presny nazov/. Liecba: Famosan, ganatom, pangrol. Vyssie uvedene tazkosti aj ked v miernejsej podobe /palenie zahy stale trva/ pretrvavaju aj ked setriacu zaludocnu dietu dodrziavam stale. Lekar podotkol, ze mozno mam aj piesok v zaludku. 3x pocas hospitalizacie som bola na sono vysetreni, zlcnik mam v norme. Chcela by som sa spytat, ci mi lekar stanovil spravnu diagnozu, ak nie jemozne, ze jeho domnienka o piesku v zlcniku jeopodstatnena? Ak mam piesok v zlcniku, ako sa to da objektivne zistit? Co mam spravit pre momentalne zlepsenie mojho stavu? /palenie zahy 2,5 mesiaca je uz neunosne/. Da sa piesok v zlcniku odstranit aj inak ako chirurgicky? Poznamka: cca 2 roky maboli v pravom boku s trpnutim donohy - vybrali mi aj slepe crevo???, bola som na viacerych vysetreniach /gynekolog, neurolog - negativne/.Z citania Vasej stranky viem, ze to sposobuje chory zlcnik. Mam pravdu? Dakujem D

ODPOVEĎ: Ak máte, resp. ak ste mali  skutočne bolesti NAD pravým prsníkom, s veľkou pravdepodobnosťou nepochádzali z tráviacich orgánov. "Piesok" v žalúdku asi nie, skôr v žlčníku (viď text vašej otázky) a tam sa dá stanoviť sonograficky, aj keď nie vždy. Odstrániť sa liekmi celkom nedá, ale dá sa predísť jeho zmnožovaniu žlčníkovou diétou a liečbou, ktorá podporuje vyprázdňovanie žlčníka a žlčových ciest, prípadne tvorbu samotného žlčového blata. O akú liečbu ide, by mal vedieť  aj Váš gastroenterológ. Pálenie Vám pravdepodobne spôsobuje žlč, ktorá sa Vám vracia do žalúdka (najskôr teda u Vás ide o duodenogastrický reflux. Skúste si do liečby pridať voľnopredajné antacidá (majú schopnosť okrem žalúdkovej kyseliny na seba viazať aj žlč). Z celého priebehu Vašej choroby mám však dojem, že pôjde len o jedinú diagnózu a síce funkčnú poruchu s prejavmi na hornej a dolnej časti tráviacej trubice a žlčových cestách. Spresniť sa to však dá až po vyšetrení. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 20/2005-ZAL
Predmet: problem s palenim zahy
Dátum: 27. októbra 2005 19:20

Dobry den, na stranke www.edusan.sk som nasla kontakt na Vas. Mam 30 rokov, 66kil, 160cm vysku, jedno dvojrocne dieta a pracujem ako specialny pedagog v nemocnici. Nikdy som nemala problemy so zaludkom, az pocas tehotenstva s palenim zahy. Po porode mi palenie zahy ostalo a tiez 13 kil k mojej povodnej vahe. Z nich sa mi podarilo zhodit 9 kil a palenie zahy ustalo. Od septembra som nastupila do prace a zacala sa stravovat v nemocnicnej jedalni. Palenie zahy ma opat zacalo trapit a to nielen po obedoch v praci, ale aj doma. Kedze vidim, ze nemocnicne obedy mi neprospievaju, chcem s nimi prestat. Viem aj priblizne, ktore jedla{korenene, stiplave a pod} mi nerobia dobre. Chcela by som Vas poprosit, aka dieta by bola pre moj zaludok vhodna, aby mi palenie ustalo a podarilo sa mi zhodit aj 6-7 kil. Uprava vahy mi velmi predtym pomohla a vidim, ze moje problemy zavisia od druhu jedla.
Za Vasu odpoved Vam dakujem Mgr.Janka Z.

ODPOVEĎ: Vážená pani magistra, pri Vašich ťažkostiach je treba vo všeobecnosti dodržiavať mechanicky a chemicky  šetriacu diétu ako pri vredovej chorobe alebo zápale žalúdka (teda vylúčiť koreniny, dráždivé jedlá a nápoje, čiernu kávu, silný čaj, alkohol, nikotín...) podľa individuálnej znášanlivosti potravín. Najdôležitejšie však je nechať sa vyšetriť. Ak bude známa príčina, potom môže byť aj účinná liečba. K chudnutiu platí v zásade u oboch pohlaví to isté. Menší príjem a väčší výdaj energie Inak to nepôjde. Uvidíte sama, že ak sa Vám podarí upraviť si váhu, možno aj pálenie ustúpi natrvalo. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 21/2005-ZAL
Predmet: Bolesti zaludka
Dátum: 8. novembra 2005 14:50

Vazeny pan doktor, Volam sa Martina, mam 23 rokov, meriam 156 cm a vazim 50kg. Pracujem ako opatrovatelka deti v zahranici, som slobodna a bezdetna. V poslednych dvoch mesiacoch mam problemy so zaludkom. Hlavne v noci nemozem spat. Je mi na zvracanie a niekedy pocitujem palivost v zaludku, niekedy je to ostra bolest az krce. Asi pred mesiacom som mala ciernu stolicu trikrat. V poslednych dvoch mesiacoch som bola na diete, ziadne koreniste a mastne jedla. Nepijem a som nefajciar. Bola som dvakrat v nemocnici. Najprv si mysleli, ze je z kyselin v zaludku a potom, ze je to vred. Bola som na endoskopickom vysetreni a vsetky vysledky dokonca ja krvne su v poriadku a nic nezistili. Bolest je horsia hlavne v noci a rano a myslim, ze sa zhorsuje po jedeni paradajok. Za vasu odpoved vam vopred dakujem

ODPOVEĎ: Milá Martina, aj napriek tomu, že gastroskopia u Vás bola negatívna (možno falošne, to je tiež možné!!!) si myslím, že u Vás ide o vredovú chorobu alebo gastritídu so stavom po prekonanom krvácaním z hornej časti tráviacej trubice a tak by sa Váš stav mal aj liečiť. Odkážte to, prosím, mojim anglickým kolegom. Viac  k tomu nemám čo dodať,  všetky potrebné informácie  nájdete v uvedených odkazoch.

POZRI:
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika
Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika - archív
2006-2007
2008-2009
2010
Právo na výber lekára

© 2001-2016 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené

Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme. 

 

Z obsahu vyberáme

  • CHOROBY V GASTROENTEROLÓGII
    • Rakovina hornej časti tráviacej trubice

      Rakovina hornej časti tráviacej trubice Slovo „rakovina“ naháňa každému z nás strach, bez ohľadu na to, či ide o človeka vzdelaného a informovaného alebo o človeka, ktorý sa o svoje zdravie, kým ho má,...

  • Choroby konečníka
    • Hemoroidy

      Hemoroidy ("zlatá žila") sú rozšírené žilové splete v bezprostredom vonkajšom alebo vnútornom okolí análneho otvoru. Vyskytujú sa asi u 70% dospelej populácie. Niektorým pacientom hemoroidy, najmä ak...

  • Choroby pažeráka
    • Gastroezofágová refluxová choroba (GERD)

      Gastroezofágová refluxová choroba (GERD) je ochorenie pažeráka, spôsobené komplexom príčin, na konci pôsobenia ktorých je chronický  zápal, vred alebo  až zúženie pažeráka. Dlhotrvajúca a ťažká refluxná...

  • Choroby pečene
    • Benígne hyperbilirubinémie

      Benígne hyperbilirubinémie Hyperbilirubinémiou nazývame zvýšenú hladinu žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty (celkový bilirurbín  do 20,0 umol/l a konjugovaný do 6,0 umol/l....

    • Cirhóza pečene

      Cirhóza pečene   je ochorenie, ktoré je obyčajne konečným štádiom postupne sa vyvíjajúceho chronického najčastejšie zápalového, venostatického alebo nádorového ochorenia pečene. Vyznačuje sa...

    • Zápal pečene - hepatitída

      Zápal pečene - hepatitída Ide o zápalové postihnutie pečeňového tkaniva (parenchýmu). Hepatitídy rozdeľujeme podľa rôznych kritérií. Deliť ich môžeme podľa vyvolávajúcej príčiny na vírusové,...

  • Choroby tenkého a hrubého čreva
    • Crohnova choroba

      Crohnova choroba (Morbus Crohn) je nešpecifický črevný zápal, ktorý v typickom prípade postihuje len určité úseky hrubého čreva (zápalovo postihnuté úseky sú medzi sebou oddelené zdravým úsekom...

  • Choroby žalúdka a dvanástnika
    • Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice

      Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice Dyspeptickým syndrómom nazývame komplex príznakov, sprevádzajúcich akúkoľvek poruchu trávenia. Väčšinou sa však týmto  termínom označuje tzv. funkčná...

    • Zápal sliznice žalúdka - gastritída

      Zápal sliznice žalúdka - gastritída je pomerne častým ochorením tráviaceho traktu, resp. žalúdka. Ak hovoríme o gastritíde, máme na mysli predovšetkým diagnózu, stanovenú mikroskopicky po odbere...

  • Choroby žlčníka a žlčových ciest
    • Žlčové kamene - cholelitiáza

      Žlčové kamene - cholelitiáza sú stvrdnuté súčasti žlče, ktoré sa môžu vytvoriť kdekoľvek v žlčových cestách (tzv. intrahepatálnych - teda v žlčových cestách nachádzajúcich sa v pečeni alebo...

  • RADY PACIENTOM
    • Etický kódex

      ETICKÝ KÓDEX ZVEREJŇOVANIA MEDICÍNSKYCH INFORMÁCII NA www.gastroenterolog.com Autor stránky a poskytovateľ virtuálnych konzultačných služieb a rád v jednej osobe, verejne vyhlasuje, že -je jediným...

  • Rady pacientom s ochoreniami konečníka
    • Rady pacientom s ochoreniami konečníka

      RADY PACIENTOM S OCHORENIAMI KONEČNÍKAROK 2013 Číslo otázky: 1/2013-KONDátum a čas: 080113 18:25 Názov otázky svrbenie konečníka Meno vilo E-mail vymazaný administrátorom Pohlavie Muž Vek 33 Výška 180 Váha 75 Zamestnanie Administratíva,sedavé...

Čo je nové na mojom blogu

Nezávislé Noviny
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2018
    Silvestrovský fejtón o tom, aké úspechy dosiahlo naše zdravotníctvo v končiacom sa roku.
  • Nemá kto obhliadať mŕtvych, ale hlavne, že máme trináste najlepšie zdravotníctvo v Európe
    V eufórii, ktorú asi vyvolalo hodnotenie slovenského zdravotníctva (EHCI), podľa ktorého máme trináste najlepšie zdravotníctvo spomedzi 35 krajín Európy, naši stranícki a štátni predstavitelia zrejme pozabudli, že ľudia na Slovensku dosť často aj umierajú, a tak sa stalo, že mŕtvych v niektorých lokalitách Slovenska nemá kto obhliadať a príbuzní s nebožtíkom niekedy na obhliadajúceho lekára čakajú aj niekoľko hodín.
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2017
    Jedna z prvých medializovaných správ z začiatku roka 2017 hovorí, že elektronizácia zdravotníctva bude spustená o rok, teda v januári 2018. Toto je snáď jediná správa, ktorá zostala pravdivá po celý rok. Ako to však nakoniec v roku 2018 dopadne, by asi nevedel predpovedať ani Nostradamus. Šéf e-zdravia totiž priznal, že systém nemyslel na lekárov a majú aj slabé servery, takže ak by sa v januári 2018 pripojili všetci, ktorým to zákon prikazuje, systém by sa pravdepodobne zrútil ako domček z karát. .

Z môjho prvého blogu

VYHĽADÁVANIE

Nájdete nás aj tu

Jazyk-Nyelv-Language

Prihláste sa cez soc.sieť

Prihlásiť sa menom a heslom môžete, ak ste sa už registrovali na našom webe

Ak sa chcete prihlásiť cez Vašu sociálnu sieť, kliknite na ňu. Uvidíte Vaše meno na vybranej sociálnej sieti a pod ním vyplňte príslušné údaje. Potom kliknite na odkaz v maili, ktorý dostanete obratom. K heslu do Vašej sociálnej siete ako tretia strana, prístup nemáme.

Inzercia

Joomla web support
Social marketing support
Potrebujete vlastný web alebo správu sociálnej siete pre svoje zdravotnícke produkty?
Načo platiť úžerníckym firmám stovky eur ročne, ak za zlomok tejto sumy môžete mať vlastný web natrvalo.
Vyladíme jeho pozíciu pre vyhľadávače, čím sa Vaša stránka dostane na popredné miesto.    

Inzerujte na našom webe. Umiestnenie bannera je možné podľa Vášho želania. Vašu klikateľnú reklamu na našom pozadí návštevník nevypne, lebo potom stránku nebude môcť čítať
Prijateľné ceny dohodou.    

Sme tu pre vás. Kontaktujte nás

Symprove - 5% zľava

Suprabiotikum SYMPROVE™ je probio nápoj novej generácie, určený pre pacientov so syndrómom dráždivého hrubého čreva a nešpecifickými črevnými zápalmi

Stačí slovo Symprove do nášho FB Messengera a máte 5% zľavu na mesačnú aj 12 týždňovú kúru pri nákupe cez symprove.sk

Článok mesiaca

Gastrolyzer -ako sa pripraviť na vyšetrenie
GASTROLYZER DYCHOVÝ TEST
Ide o pohodlnú a bezbolestnú dychovú skúšku, ktorou je možné diagnostikovať neznášanlivosť určitých cukrov, alebo bakteriálne premnoženie v tenkom čreve. Pred vyšetrením pacient vypije podaný sladký roztok a potom je lekárom pozývaný v približne polhodinových časových odstupoch fúknuť do prístroja na test obsahu vodíka v dychu. Lekára by ste mali informovať:
- ak beriete nejaké lieky
- ak trpíte ochoreniami pľúc, srdca, máte dýchacie problémy, astmu, alebo ste alergický na nejaké lieky
- ak máte cukrovku, chronické ochorenia, alebo ak ste tehotná...pokračovanie článku

          Kvalita, rýchlosť
pa3kdesignmedia

      prijateľná cena





TOPlist
    

Pomohla Vám táto stránka? 
Aj malá suma môže pomôcť udržať jej činnosť. Ďakujeme.
Segített Önnek valamikor ez a weboldal? Köszönjük a kedves támogatását.
Was this website helpful for you? Thanks for your kind donation.

paypal  
Stránka používa súbory cookies. Zakázať ich môžete vo svojom prehliadači. Ochrana osobných údajov a používanie cookies