Gastroenterologická ambulancia Nové Zámky MUDr.Jozef Klucho

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

DOVOLENKA
V dňoch 5-16.augusta 2019 máne dovolenku.       

 
SLUŽBY PACIENTOM
Máme zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami v SR. Gastroenterológ bez čakania.
 
Pre registrovaných užívateľov, diskusia  v rubrike  "Najnovšie otázky a odpovede" Chodíte k nám na pravidelné kontroly? Nemusíte si pamätať, že sa máte objednať o polroka. Stačí ak nám necháte svoj e-mail. My to urobíme za Vás.  VIAMOVýkony a služby na priamu platbu už môžete uhrádzať aj cez aplikáciu VIAMO, na tel. číslo 0940 737 016.   


Magyarul is beszélünk English speaking doctor Здесь говорят по-русски

E-recept - papierové recepty už netlačíme. O predpis môžete požiadať písomne e-mailom alebo cez sociálne siete a recept si vyzdvihnúť  v ktorejkoľvek lekárni v SR s preukazom poistenca.  


VIRTUÁLNA AMBULANCIA
QRcodeGEAPozrite si pravidlá na poskytovanie odpovedí zadarmo a spoplatnené konzultačné služby. Ak máte záujem o expresné zaslanie rady, ide o platenú službu podľa cenníka. Otázku majú možnosť poslať aj neregistrovaní užívatelia. Ak však chcete vidieť odpoveď, musíte sa zaregistrovať a prihlásiť. Ak máte problémy s registráciou alebo odoslaním formulára s otázkou alebo s hľadaním odpovede na Vašu otázku, poradíme Vám na klucho (at) gastroenterolog.com

TELEFONICKÉ RADY poskytujeme len našim skutočným, nie virtuálnym pacientom. Vďaka za pochopenie.
phone  Pevná linka
  0356423285
  (iba volania)

smartphone  Mobil
  0940890823
  (volania a SMS)
 

ŽIADNE NEŠTANDARDNÉ POPLATKY
RIADNE POISTENÝM PACIENTOM K VYŠETRENIAM NEÚČTUJEME! Platby sa týkajú len výkonov na žiadosť pacienta alebo takých, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa.

CHRÁNIME VAŠE ZDRAVIE
Menej liekov + menej vyšetrení = menej vedľajších účinkov a viac zdravia!


ZA OBSAH REKLÁM A TVRDENIA V NICH UVEDENÉ ZODPOVEDAJÚ INZERENTI



Zaviedli sme dychové testy na laktózovú intoleranciu a SIBO.
U nás len za 19 €.
Viac info TU
Gastrolyzer gastroenterolog

rady_pacientom endoskopia_nove_zamky vistualna_ambulancia

Hľadáte odpoveď na svoje tráviace problémy?  Zistiť viac

Vyšetrenie aj do 24 hod. a bez čakania. Zistiť viac

Potrebujete urgentnú konzultáciu? Zistiť viac

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky ambulancia pre dospelých

Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika-archív 2006-2007

Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika-archív 2006-2007
ROK 2006
Číslo otázky: 1/2006-ZAL
Dátum: 12. januára 2006 20:56
Predmet: reakcia na dietu

Dobrý večer. Mám 30 rokov, 59 kg/170cm, som vydatá mám tri deti, najmenšie 2 roky, som na MD. Na základe krvných testov aj endoskopie mi bola v novembri diagnostikovaná celiakia. Diétu držím necelé 2 mesiace. Možno je to náhoda, ale odkedy ju dodržiavam, mám pocit prekyslenia až v ústach asi 15-20 minút po jedle, akomkoľvek, aj po čaji alebo vode. Predtým som takéto problémy nemala. Môže to byť reakcia na bezlepkovú diétu? Lekárka mi odporučila najprv Maalox, ale ten nezabral. teraz užívam Quamatel 20. Je to o niečo lepšie, ale nie úplne v poriadku. V náleze endoskopic. vyšetrenia mám napísané atrofia sliznice žalúdka. Súvisi to spolu s tým prekyslením. Mohli by ste mi poradiť ako si pomôcť? Za odpoveď vám vopred ďakujem.  Monika T.

ODPOVEĎ: Vážená pani Monika, je dôležité, či atrofická gastritída bola u Vás stanovená aj biopticky  Inak stanovená diagnóza atrofickej gastritídy nie je presná. Ak ju teda máte, liečba by mala byť iná, a ak ju nemáte a táto liečba Vám nezaberá, potom možno uvažovať o účinnejších liekoch proti nadmernej kyslosti žalúdkovej kyseliny. To je však už úloha pre Vášho gastroenterológa. Súvis Vašich ťažkostí s celiakiou je nepravdepodobný. Rovnako pri pravej atrofickej gastritíde má pacient  nedostatok žalúdkovej kyseliny, a teda nemôže mať pálenie.
Číslo otázky: 2/2006-ZAL
Predmet: chron.gastritida+odstraneny zlcnik
Dátum: 12. februára 2006 21:22
Prijemny den

Osobne udaje
Pohlavie - zenske
vek - 26 r.
vyska - 173 cm
vaha - 52 kg
zamestnanie - ucitelka na gymnaziu
stav - slobodna
deti - 0
tazkosti: pred rokom mi lekar diagnostikoval chronicku gastritidu bez helikobaktera (predtym som mavala zaludocne problemy). Lekar mi predpisal lieky, zial, uz si napamatam ich nazov. Odvtedy mam problemy so zaludkom neporovnatelne mensie, ale bude to aj najma tym,ze som prestala fajcit, co mi nerobilo dobre. Pred troma mesiacmi som mala nahodny sonograficky nalez - zlcnikove kamene. Pred dvoma tyzdnami som bola operovana, laparoskopicky mi odstranili zlcnik (mala som 30 malych zlc. kamienkov - od 5 do 9 mm) Otazka: Prostrednictvom internetu som sa dozvedela, ze po odstraneni zlcnika nastava casto spatny efekt zaludocnych stiav a existuje riziko vzniku gastritidy a nasledne niekedy az rakoviny zaludka. Kedze mi bola gastritida diagnostikovana uz predtym, moja otazka je: nie je tu riziko vzniku rakoviny zaludka o to vacsie?  (Okrem toho, na rakovinu zaludka zomrela moja babka a otec sa liecil na zaludocne vredy.)  Velmi pekne dakujem, dufam, ze som uviedla vsetko podstatne. S pozdravom Mgr. Katarina K.

ODPOVEĎ: Vážená pani magistra, máte pravdu, že tzv. duodenogastrický reflux je takmer pravidlom u pacientov po operačnom odstránení  žlčových kameňov, čo je  jeden z rizikových faktorov chronickej gastritídy. Ďalší postup a prípadné endoskopické sledovanie týchto pacientov závisí od mikroskopického obrazu uvedeného zápalu. Ak sa v histologickom náleze vyskytujú zmeny, ktoré je potrebné pravidelne sledovať, upozorní Vás na to Váš gastroenterológ a podľa uvedeného nálezu naplánuje intervaly Vášho sledovania, tzv. dispenzarizáciu.

Číslo otázky: 3/2006-ZAL
Predmet: Problemy so zaludkom
Dátum: 21. februára 2006 14:53

Dobry den, potrebovala by som Vasu radu. Som studentka, mam 21 rokov,slobodna, meriam 172 cm, vazim 55 kg. Nedavno som schudla tri kila. Uz dlhsi cas mam problemy so zaludkom. Obcas mam pocity na zvracanie, akoby som mala v zaludku kyselinu. Neprikladala som tomu dolezitost, lebo mi to v priebehu dna hned preslo. No teraz sa mi to znovu vratilo a citim sa dost zle. V ustach mam stale neprijemnu pachut a stale citim tu kyselinu. Minuly tyzden som zvracala. Doteraz som nijake zaludocne problemy nemala, teraz mi pretrvavaju uz 4 dni. Myslim, ze je to sposobene aj tym, ako sa stravujem - fast foody a neskore vecere a moze to byt aj zo stresu, ktoremu som bola vystavena. Chystam sa k lekarovi. Mohli by ste mi, prosim poradit co to moze byt?

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti budú najskôr funkčného charakteru, podmienené stresom. Ak sa Vám stav po diéte, aká je popísaná pri uvedenom odkaze a liečbe od Vášho lekára nezlepší, navštívte gastroenterológa. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 4/2006-ZAL
Predmet: Helicobacter pylori
Dátum: 16. marca 2006 19:17

Vážený pán doktor! Som 20-ročná študentka, 168cm, 50kg, slobodná, bezdetná. Moj 15-ročný brat bol v roku2001 preliečený na Helicobactera.Ale teraz mal znova pozitívne výsledky. Kedže mám bolesti žalúdka, najmä po jedle, dala som si urobiť test aj ja a mala som tiež pozitívny výsledok.Gastroenterologička nás objednala až o mesiac(!) na odbery, a povedala že výsledky z krvných testov budú najskôr až o 2-3 mesiace. Nevyhnutná bude gastroskopia, na ktorú nás objedná až ked bude mať výsledky, čo bude další mesiac, možno dlhšie. Toto nám oznámila, bez toho, že by si pozrela naše doterajšie výsledky od obvodnej lekárky. Je normálne takto dlho čakať na liečbu, keď mám bolesti žalúdka? V novembri 2000 som bola aj s bratom preliečená na toxoplazmozu. Môže to mať nejaký súvis s Helicobacterom? Za odpoveď vám vopred ďakujem. Gabriela H.

ODPOVEĎ: Milá Gabika, presné pravidlá ako postupovať a kedy liečiť HP, sú v uvedenom odkaze. Len na základe krvného testu sa HP liečiť nemá. Vaše ťažkosti okrem toho vôbec nemusia mať súvis so serologickou HP pozitivitou. Vylúčiť alebo potvrdiť sa to však dá iba po gastroenterologickom vyšetrení. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 5/2006-ZAL 
Predmet: zaludok
Dátum: 6. mája 2006 21:41

Dobry den som žena, 19 rokov 163 cm 57 kg niekoľko rokov mam problemy so zaludkom, bolieval ma vracavala som, dokotrka mi povedala ze mam brusnu chripku, (3 roky po sebe, trvajucu minimalne mesiac) nakoniec ma poslala na gastro, lnezte problemy mi vymyzli a na nic mi neprisli.ked som ich mala znova a bola som v nemocnici povedali mi ze sa mi vracia kyslelina do zaludka a preto mi byvava zle. niekedy mam pocit ze mozem zjest kila jedla a nic a stale by som mohla jest, inokdy zjem kusom chleba a je mi zle,uz nevraciam,ale stale mam potom taky pocit. hranolky a take veci uz moc nejedavam, pravidlene jedavam vlakninove chlebiky a zeleninu a ovocie, jogurty tiez moc nemusim co mam robit aby so mtie problemy nemala? obcas sa mi tiez stane ze zjem orechy je mi zle.dost mi to vadi pretoze sa v skole potom nemozem sustredit dakujem za odpoved PS: doktorka mi vzdy povie aby som mala dietu,ale neviem aku mam drzat, lebo mi to niekdy nepovedala

ODPOVEĎ: Na základe Vášho nepresného popisu vykonaných vyšetrení sa možno len pravdepodobne domnievať, že u Vás asi ide o funkčnú poruchu vyprázdňovania horného tráviaceho traktu a možné podráždenie sliznice žalúdka žlčou - gastritídu. Základom diéty pri tejto porucha sú jedlá, ktoré mechanicky ani  chemicky nedráždia sliznicu hornej časti tráviacej trubice a zbytočne neprovokujú žlčník. Potraviny, ktoré pacient znáša, a ktoré nie si však často musí individuálne otestovať. V každom prípade pri návrate žlče do žalúdka je žalúdok aj dolný tráviaci trakt vystavený nebezpečenstvu premnoženia tzv. zlých baktérií, čo by Vám uvedené ťažkosti mohlo zhoršovať. Mali by ste preto viac jedávať nielen jogurty (najmä probiotické), ale účinnejšie by bolo užívať probiotiká (Probiofix).  Viac sa o ich účinkoch na tráviaci trakt dozviete na našej partnerskej stránke.   Ak sa Vám však stav po takejto šetriacej diéte nezlepší (rámcovo je popísaná pri vyššie uvedených odkazoch), asi by ste mali absolvovať kontrolné gastroenterologické vyšetrenie.

Číslo otázky: 6/2006-ZAL
Predmet: Vředy na dvanácterníku, zaléčené, po 6 letech opakované potíže
Dátum: 9. mája 2006 11:00

Vážený pane doktore Klucho, co do věcného hlediska máte perfektní internetové stránky. Jen tak dál. Níže popíši svůj problém: Muž, 25 let, 187cm, povolání: Management (9,5hod/denně), svobodný, bezdětný, 3x týdně aktivní sport Absolvováno: Věk 20 let, 3-4x týdně aktivní sport, křeče před fyzickou zátěží, nalezen vřed, helikobakter piroli nepotvrzen, zaléčeno, sport po několika týdnech ukončen. Nyní: 25 let, opětovně po cca 5 letech aktivně 3x týdně sport, křeče (cca 30 min) po větší fyzické zátěži, vyšší plynnatost (večer). Přetrvávající 3 měsíce, výrazná změna hmotnosti od původních obtíží nenastala. Žádné další nemoci neprodělány.
Vyzkoušeno bez účinků:Změny jídelníčku Celková změna životosprávy 2-3 týdenní přestávka ve sportu bez účinku (delší prodlevy nechci vytvářet) Můžete mi poradit - nasměrovat, kde mohou být obtíže a jak dál postupovat? S díky  R. P.
ODPOVEĎ: Ďakujem Vám za uznanie.  Vzhľadom na to, že v minulosti ste mali zistenú vredovú chorobu, opakovanej gastroskopií sa asi nevyhnete, hoci pripúšťam, že Vaše ťažkosti môžu mať aj funkčný charakter   Ak nemáte s toleranciou gastroskopie problémy, tá by bola najlepším riešením. Ak ju absolvovať nechcete, nechajte si predpísať u svojho všeobecného lekára liek proti vredovej chorobe (ktorý obsahuje ako účinnú látku famotidin alebo omeprazol) alebo navštívte svojho gastroenterológa. Plynnatosť môže byť u Vás spôsobená možno črevnou funkčnou poruchou (syndrómom dráždivého hrubého čreva) alebo črevnou dysmikróbiou, ktorú výrazne obmedzujú probiotiká (napr. Probiofix). Viac sa o ich účinkoch dozviete napr. na našej partnerskej stránke.

Číslo otázky 7/2006-ZAL
Predmet: otazka
Dátum: 14. mája 2006 0:20

dobry den ma 29 rokou vaha80/178 pracujem ako obchodny zastupca zenaty opakovane asi 10 krat mam vred na zaludku v priebehu 7 rokou takisto mam aj helicobakter- hlboka gastritida gastritida prvy krat diagnostikovana v 1999 robena trojliecba ale stale neuspesne v roku 2001 operovany laparoskopicky na zlcnik momentalne sa liecim znova na helicobacter obcas mavam bolesti podobne tim ako pri zlcovych kamenoch /aj v tej istej oblasti/ obcas svetlejsia stolica/ale minimalne/moze to mat nejaky suvis? je mozne ze sa helicobacter neda pri tejto kombinacii vyliecit????ake mozu byt nasledky ?? stary otec mal rakovinu zaludka...sonografia robena pred 1 mesiacom vysledok ok krvne testy robene pred mesiacom. po prekonani zltacky v detsve zvysene hodnoty bilirubinou 32a 12 ake mam podla vas moje prognozy dakujem pekne za odpoved s pozdravom a vsetko dobre rasto:)

ODPOVEĎ: Milý Rasťo, je na Vašom gastroenterológovi, aby posúdil, či skutočnou príčinou Vašich ťažkosti je H. pylori. Ak tomu je tak, potom iste vie, ako postupovať. Svetlejšia stolica by mohla indikovať, že problém bude aj v žlčníku (môže ísť o funkčnú poruchu tzv. Oddiho sfinktera-to je zvierač, ktorý "riadi vstrekovanie" žlče do dvanástnika), alebo to môže byť sprievodný prejav benígnej hyperbilirubinémie, na ktorú asi trpíte. Na ostatné Vaše otázky ohľadom H. pylori nájdete odpoveď vo vyššie uvedenom odkaze.
Číslo otázky: 8/2006-ZAL
Predmet: Helicobacter-iné spôsoby zisťovania
Dátum: 2. júna 2006 17:15

32 rokov, 2 deti, 167/60

Vážený pán doktor, Vaša webová stránka je fantastická. Prosím Vás o radu prípadne odporučenie. Bola som na enteroskopickom vyšetrení v Bratislave, kde mi zistili Helicobactera a slabý zápal sliznice žalúdka. Na vyšetrenie som išla z toho dôvodu, že na bolieva žalúdok a už asi rok pociťujem pálenie záhy a to aj v žalúdku aj v pažeráku. Najprv to bola reakcia na pečivo z kysnutého cesta, postupom času ma však pálila záha už hoci aj z jablka. Začala som užívať Famotidin 20, 40, skúsila som aj Malox, ale z toho mi bolo špatne, potom som si dala Helicid 20, 40. Keď som si dávala pozor na stravu, stačila aj 20-ka, ale akonáhle som jeden deň Helicid vynechala, pálenie sa obnovilo. Momentálne som doužívala trojkombináciu (Amoxycilin, Fromilid, Helicid) a ešte stále užívam Helicid 20, ale mám pocit, že to pálenie po niektorých potravinách pretrváva. Mala by som ísť na kontrolné vyšetrenie do Bratislavy, ale moc sa mi už tú sondu hltať nachce. Preto Vás chcem pán doktor poprosiť o radu, či by sa toto kontrolné vyšetrenie nedalo spraviť aj dychovým testom. Pýtala som sa aj lekára v Bratislave, ten len poznamenal, že to stojí okolo 3.000,- Sk ale nevedel mi poradiť, kde to robia. Existuje ešte nejaký iný test, ktorý sa dá kúpiť v lekárni, je tak isto účinný? Na tieto testy sa pýtam aj kvôli môjmu synovi Adamovi, ktorý má 7 rokov a enteroskopického vyšetrenia by som ho chcela uchrániť. Nechutí mu jesť a na svoj vek má aj nízku váhu 20 kg. Môže byť nechutenstvo spôsobené tým, že užíva kortikoidy Sertide a Rhinocord (mával silné zachvaty kašla)? Alebo to môže spôsobovať Helicobacter? Pomohli by mu injekcie B12? Pán doktor, prosím Vás poraďte mi, či v okolí Hlohovca (v Trnave alebo Piešťanoch) robia vyšetrenie na Helicobactera z dychu. Ešte by som sa chcela spýtať, ako dlho môžem užívať Helicid, keď vlastne tento a podobné lieky budem užívať už rok? Môže sa to užívať stále (niekde som čítala, že len rok), pokým pociťuje kyselinu, alebo treba po určitom čase prestať? Ešte by som sa chcela spýtať, ako často sa môžu užívať probiotiká, či treba robiť nejaké kúry a potom pauzu alebo dlhodobo? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem Vám veľa zdravia a úspechov v práci. S pozdravom Eva H.

ODPOVEĎ: Vážená pani Eva, ďakujem Vám za uznanie. Ak ste boli preliečená tak, ako píšete, je dosť pochybné, že by Vaše ťažkosti mal na svedomí helicobacter pylori. Uvažujete však správne, kontrola po liečbe sa nemusí robiť endoskopicky, stačí dychový test alebo vyšetrenie stolice. Testovaciu súpravu na H. pylori dostať v lekárni, môže Vám ju prepísať lekár, ale vzorku treba podľa vopred dohodnutých pravidiel zaslať na pracovisko, ktoré ju vyšetruje. Pracovisko teda nemusí byť v okolí Vášho bydliska, odobranú vzorku dychu je možné poslať aj poštou. Celková cena tohto vyšetrenia pre pacienta je asi 1900 -Sk. Testy na vyšetrenie HP z krvi, dostupné v lekárňach nie sú vhodné ani na kontrolu po liečbe, ale dokonca ani na určenie akútnej infekcie H. pylori. Tieto testy sú len orientačné a poukazujú len na možné stretnutie sa s HP v minulosti. Helicid alebo podobné preparáty sa môžu v odôvodnených prípadoch užívať aj dlhodobo (aj viac ako rok) ale musí byť na to presný dôvod. Probiotiká (napr. Probiofix )  môžete v dávke 1 cps denne nalačno užívať preventívne aj dlhodobo. K zdravotnému stavu Vášho syna a k indikácií na enteroskopiu sa musí vyjadriť jeho detský gastroentetrológ.     

Číslo otázky: 9/2006-ZAL
Predmet: Bolest v oblasti zaludku
Dátum: 23. júna 2006 21:59

Pohlavi: zena
Vek: 33
Vyska/vaha: 160/63
Zamestnani: programatorka, t.c. na materske
Stav: vdana
Deti: 2 - 2. porod byl cisarskym rezem

Dobry den, zhruba 5 let trpim obcasnymi mirnymi bolestmi pod hrudni kosti a vlevo pod zebry v ohybu - predpokladam, ze se jedna o zaludek. Bolest neni nijak vyrazna, spis mirna, tupa, nekdy odezni behem chvilky, jindy to trva nekolik dni. Je spis neprijemna nez ze bych se svijela bolesti. Vraci se v ruznych intervalech - po dnech, po mesicich, jak kdy. Nepozoruju souvislost s jidlem ani s obdobim na lacno. Nekdy se bolest projevi pri pohybu (napr. predklon) - jako by tam "neco" tlacilo. Na podzim 2005 jsem podruhe otehotnela, prvni 4 mesice jsem casto zvracela, jednou s primesi krve (chuchvalec), vickrat se to neopakovalo. V breznu 2006 jsem byla hospitalizovana na rizikovem tehotenstvi, dostala jsem 2 injekce Diprophos na dozrani plic miminka a zhruba 2 dny pote se mi na kuzi - zejmena rukou a pazi - objevily cetne drobne
hemangiomy. Zhruba od stejne doby trpim neustale se vracejici bolesti v krku - na ORL diagnostikovali Pharyngitis granulace. Vysetreni - pote, co jsem zvracela krev jsem navstivila chirurgickou ambulanci, vzhledem k tehotenstvi bylo v podstate reseni meho problemu odlozeno. Nyni sbiram odvahu objednat se na toto vysetreni a moc se bojim, ze by se mohlo jednat o rakovinu zaludku - jak moc je to pravdepodobne?. Take se chci zeptat, zda muze vysev hemangiomu souviset s mym problemem? Byla jsem na koznim, kde me pani dr na jedne strane ujistila, ze hemangiomy jsou normalni, ale takhle nahly vysev pry muze znamenat nejaky problem v organizmu. V prubehu posledniho pul roku jsem mela 4x odbery na krevni obraz - vzdy v norme. Jine nemoci: v roce 2000 jsem absolvovala kolonoskopii pro caste prujmy a nadymani - nalez negativni. Po uprave stravy a zivotniho stylu tyto problemy v podstate vymizely. Moc dekuji za odpoved a taky za tuto poradnu Pavlina

ODPOVEĎ:  Vážená pani Pavlína, skutočne bez gastroskopie sa asi presná diagnóza u Vás stanoviť nedá. Rakovina žalúdka je u Vás nepravdepodobná, skôr sa treba zamerať na poškodenia sliznice alebo cievne zmeny, ktoré mohli byť príčinou uvedeného krvácania a môžu mať súvis aj s popisovaným kožným nálezom. Prvotná príčina však môže byť aj v zlej zrážanlivosti krvi. Ak budete mať gastroskopiu negatívnu, vhodné by bolo ešte hematologické vyšetrenie a tiež sa treba zamerať aj na vyšetrenie chrbtice.
Číslo otázky: 10/2006-ZAL
Predmet: rada
Dátum: 2. júla 2006 15:13

Váž. p. MUDr KLUCHO .pred casom som sa dostal na vasu stranku a rozhodol som sa poradit s vami o svojich problemoch. uz na vysokej skole ked som mal skusku, tak v ten den som nemohol jest a prehanalo ma.myslel som ze sa to ukludni, ked som zacal pracovat, ale nestalo sa...za tento rok som uz 5 krat bol u lekara pre nechutenstvo a bolenie v okoli pupka a v pravej casti pod rebrom... vzdy ked som par dni oddychoval, vela spal a mal pravidelnu stravu, tak sa to ukludnilo... pracoval som totiz v prostredi, kde bolo vela stresu, obedoval som az okolo 17:00 a pracoval dlho do noci a malo spal....v aprili som bol aj na chirurgii na vysetreni, ale vysetrenie hmatom, vysetrenie krvi, ale aj konecnika bolo negativne...rozhodol som sa zmenit zmenit zamestnanie aby som pracoval v menej stresujucom prostredi, ale ked sa to dozvedelo vedenie, dalo mi negativne posudky a zacalo mi robit problemy... zacal som mat problem s nespavostou. bol som par dni na Pn ale ked som sa mal vratit do prace na posledne tri dni pred vyprsanim zmluvy, zacal som mat bolesti hlavy, vyskocila mi teplota, mal som vela kyseliny v zaludku vdaka comu som nejedol a palilo ma cele telo...po tychto problemoch som vyhladal pomoc psychiatra, ktory mi diagnostikoval stredne tazku depresiu a napisal mi liek atarax... moje problemy vsak pretrvavaju...mam casto nechutenstvo aj ked niekedy vecer dostanem chut a mozem zjest cokolvek... ale vecsinou prevlada nechut, vdaka comu vela nejem... stale citim tlak a nervozitu v zaludku, casto mi veceru vytravi az na obed... obcas mi bolest vraza do nadbruzka alebo oblasti pupka, v poslednej dobe mam aj po obede triasku na tele....som alergik, aj ked na testoch mi nikdy nezistil konkretnu alergiu... mam tiez psoriazu. A kedze som prisiel na svet v siestom mesiaci mam neuplny imunitny system, vdaka comu som castejsie chory a liecba u mna trva dlhsie...viem ze moj problem je z casti psychicky - na strednej skole som sa vyhadzal a zacal opuchat a ked ma prepustili, ovedali mi ze testami nic nezistili a ze to bude problem psychiky... ale aj tak by som sa chcel informovat, ktore vysetrenia mi odporucate...snazim sa chodit na preventivne prehliadky a dodrziavat vsetky rady lekarov ale sucasny stav ma znekludnuje. V poslednej dobe nepomaha ani oddych... ...pokracujem v nastevach psychiatra a coskoro budem chodit na terapiu k psychologovi kvoli lepsiemu znasaniu stresu a lepsej odolnosti - som totiz dost citlivy... ale zaroven chcem vylucit ine priciny sucasneho stavu, resp absolvovat vsetky potrebne vysetrenia, aby som vedel, ako problemom predchadzat...vdaka za radu. Tomas H.

ODPOVEĎ: Milý Tomáš, podľa Vášho popisu väčšina Vašich ťažkosti bude asi funkčného, teda psychického pôvodu. Ak však chcete mať istotu, že to tak skutočne je, pokiaľ  ide o Vaše tráviace ťažkosti mal by sa im venovať gastroenterológ, v spolupráci s psychológom a/alebo psychiatrom. Uvidíte, ako na Váš stav bude reagovať psychiatrická a psychologická liečba. Ak by ste mali pocit, že nie je dostatočne účinná, navštívte aj gastroenterológa
Číslo otázky: 11/2006-ZAL
Predmet: vredová choroba gastroduodena
Dátum: 8. júla 2006 20:38

Príjemný deň,
Osobné údaje :
žena
35 rokov
výška 164 cm
priehradková pracovníčka na POŠTE
vydatá
3 deti - normálne bez problémov /8,10,13 rokov /
manžel je pracovne dlhodobo v zahraničí, s deťmi som sama = stres Už vyše týždňa mávam nepravidelné bolesti v oblasti žalúdka. Bolesti trvajú tak 20 - 40 minút, potom prestanú ,ale za celý deň sa to zopakuje asi 3 krát. Na 6 deň od začiatku problému som dostala také silné bolesti, že som musela ísť do nemocnice / 5.7.06 / Dostala som infúziu, zobrali mi krv a takéto boli výsledky : KS: A1 negat, KO : Hb 135,0 leu 6300, ery 4,27 HTK 38,8% , Tr. 155 tis., moč+sed neg ,FW 6/10, urea 4,13 creat.70,6 Na 141,6 K 4,63 Cl 106,0 glyk. 5,7 diast.K/M :0,74/2,55 INR 1,26  Na gastrovyšetrenie som objednaná 25.7.06 ! - pretože v našej nemocnici je práve teraz na tomto odd. DOVOLENKA !  Dostala som ešte liek QUAMATEL 20 mg 2x1 tbl. Po infúzií mi ostalo lepšie, necítila som bolesti. Za 3 dni v nemocnici mi nerobili žiadne vyšetrenia. 8.7.06 som bola prepustená, no doma sa bolesti opäť vrátili a sú dosť nepríjemné, kŕčovité. Doteraz som žiadne zdravotné problémy nemala. Pekny den. Jarka D.

ODPOVEĎ: Vážená pani Jarka, pravdepodobnú príčinu Vašich ťažkostí treba naozaj hľadať v strese, o ktorom píšete. Pravdepodobne u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti horného tráviaceho traktu, ale presnejšiu odpoveď Vám dá až gastroenterologické vyšetrenie. Dovtedy by Vás mal liečiť Váš všeobecný lekár, mali by ste brať niečo na ukľudnenie a proti brušným kŕčom. Ak nechcete čakať do 25,júla, môžete sa objednať na vyšetrenie aj v susednom okrese, prípadne u nás

Číslo otázky: 12/2006-ZAL
Predmet: helicobacter pylori
Datum: 18. augusta 2006 23:53

Dobry den pan doctor Klucho, Rada by som sa spytala na par otazok ohladom Helicobactera.  Po pol roku obcasnych zaludocnych tazkosti (natahovanie na zvracanie - nikdy som nezvracala) som sa konecne odhodlala ku lekarovi. Z krvi mi zistili HP a predpisali trojcombinovanu liecbu(lansoprazolom+amoxicillinom+clarithromicinom) na 7 dni.Momentalne som v polovici mojej liecby a zacala som mat velmi neprijemne horke sliny.Myslite ze by som mala navstivit lekara, alebo je to pri liecbe bezne? Co to znamena? Tak isto sa obavam, ze HP je nakazeny aj moj priatel, kedze sa to moze preniest aj slinami.V pripade ze HP ma, mozem sa od neho nakazit aj po vylieceni? Rada by som bola keby ste mi poradili akymi vitaminami popripade zeleninou,ovocim by som si mohla zvysit moj imunitny system.
Vek:27, bezdetna
Vyska:178cm
Vaha: 58kg
Zamestnanie:Sekretarka pre stavebnu firmu.
Vopred Vam dakujem za vasu skoru odpoved. Zuzana

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, poxcit horkosti v ústach počas antiHP kúry, ktorú beriete, môže byť jej vedľajším účinkom a po jej dobratí by mal ustúpiť. Ak sa problém nezlepší ani po skončení antiHP kúry (môže pretrvávať po nej ešte pár dní), konzultujte svojho lekára, ktorý Vám liečbu predpísal. Odpovede na ostatné otázky ohľadom HP nájdete na mojej stránke (len treba pozorne čítať aj staršie rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika) a na našej partnerskej stránke. Vášmu imunitnému systému by mohli prospieť probiotiká (Probiofix) Viac sa o ich účinkoch dozviete napr. na našej partnerskej stránke.  Majú priaznivý účinok aj na sprievodné príznaky antibiotickej liečby aké popisujete a aj na liečbu infekcie HP.  

Číslo otázky: 13/2006-ZAL
Predmet: Helicobacter
Dátum: 10. septembra 2006 18:54

Vážený pán Doktor,

chcela by som Vás poprosiť o Vašu odbornú radu. Pohlavie-žena, 30 rokov, 165cm/54kg, vydatá, bezdetná, momentálne nezamestnaná. - 27.6.06 krvné vyšetrenie na HP z dôvodu žaludoč. ťažksotí, hodnota:103 U/ml - 24.7.06 kultivač.vyš.moču, nález:10 na 3/1ml betahemolitic. streptokok sk.B - neliečený, pretože lekár povedal, že táto hodnota sa nemusí liečiť, ostatné hodnoty v moči:negat. - 3.8.06 GFS vyšetrenie, záver: chronická gastritída HP pozit., liečba: Helicid,Fromilid,Ospamox na 7 dní+3x denne som užívala probiotiká počas liečby a teraz užívam probiotiká 2x denne ako prevenciu. Po ukončení liečby sa stav zlepšil, stále sa pridržiavam diétnej stravy, občas sa vyskytla mierna nevoľnosť a mierne ťažkosti s dýchaním, pocit nafukovania a tlačenia pod pravým rebrom, príp. v podbrušku. Tieto stavy, dá sa povedať, že samé postupne ustúpili. Aj normálna chuť do jedla sa mi vrátila, ale stále si zatiaľ dávam pozor na ťažšie jedlá! - 24.8.06 krvné vyšetrenie na HP,  hodnota:42 U/ml a taktiež vyšetr. moču, výsledok až 5.9.06,nález:10 na 6/1ml-betahemolitic. streptokok sk.B, nasadená liečba: 750mg V-Penicilin každých 8 hod.,avšak po 3 tabletkách som cítila nevoľnosť, ťažobu v žal.,mala som hnačku, preto som ho po konzult. s obvod.lekárom vysadila. Odvtedy opäť 2-3 dni cítim miernu nevoľnosť s ťažkosťami pri dýchaní, slabosť, nechuť do jedla. Prinútim sa niečo zjesť, aj keď opäť niečo ľahké a diétne /aj keď už začínam mať odpor napr.k bielemu pečivu a šunke/.
Otázky: 1. Sú posledné nevoľnosti spojené s užívaním Penicilinu, teda mohli mi nejako podráždiť žalúdok alebo ešte nie je HP vyliečený, keď bola druhá hodnota 42 U/ml? /Viem, že je to iba dôkaz o protilátkach a na KO úspešnosti liečby ešte len pôjdem/
2. Môže existovať nejaká súvislosť s užívaním ATB a tak následnému premnoženiu steptok.baktérií?
3. Mám ponuku ísť pracovať do zahraničia. Odporúčali by ste mi to?
Za odpovede a trpezlivosť Vám vopred ďakujem, Žaneta

ODPOVEĎ: Vážená pani Žaneta, odpoviem na Vaše otázky v poradí, v akom ste mi ich položili.
Ad 1. - Stavy, ktoré popisujete v súvislosti s užívaním Penicilinu, môžu byť jeho vedľajšími účinkami (ak po jeho vysadení do 5-7 dní ustúpia, je to dosť pravdepodobné,  ak nie, treba hľadať aj inú príčinu uvedených ťažkostí, najskôr funkčnú poruchu činnosti horného ale i dolného tráviaceho traktu.  
Ad 2. - Teoreticky je to málo pravdepodobné, nakoľko ATB kombinácia, ktorú ste brali by mala byť na streptokoky účinná
Ad 3. - Na túto otázku si musíte odpovedať sama v spolupráci s Vašimi lekármi, podľa stavu, aký sa zistí po liečbe.     

Číslo otázky: 14/2006-ZAL 
Predmet: nevolnosti, vracanie pri menstruacii
Dátum: 1. októbra 2006 11:01

Vaz. pan doktor, chcem poprosit o radu. Som zena , 29 rokov, 175 cm, 57 kg, slobodna, bezdetna, ucitelka. Posledne dva / tri roky mamvam na zaciatku menstruacie silne krce sprevadzane vracanim. Je to len dosledok menstruacie alebo to svedci o tom, ze nieco nie je v poriadku zo zaludkom? Za toto obdobie pocitujem nechut k jedlu, lebo po najedeni casto pride pocit tazoby a nevolnosti. Stravujem sa velmi dietne > vela zeleniny, ovocia, mliecnych vyrobkov, tmave pecivo - z inych potravin mi ostane tazko, tak sa im vyhybam. Viem, ze mozem vela ovplyvnit stravou, ale potravin, z ktorych mi nie je zle, je dost malo. Da sa okrem vhodnej stravy urobit este nieco pre to, aby mi nebyvalo tak casto tazko? Nemozu takato zaludkova nepohoda neskor viest k rakovine? Nijake vysetrenie som neabsolvovala. Pred dvomi rokmi mi liekmi preliecili mierny zapal zaludka, na ktory lekarka usudila z toho, ze som vracala a neustale grgala. Dakujem za vasu odpoved a prijemny den. L

ODPOVEĎ: Myslím si, že kľúč k Vašim ťažkostiam je vo Vašich telesných rozmeroch. V prvom rade je potrebné vylúčiť poruchu trávenia (možno malabsorbčný syndróm a v rámci neho a celiakiu) Netvrdím, že Vaše ťažkosti nemôžu mať aj iný, napr. funkčný pôvod, ale v prvom rade treba vylúčiť organickú chorobu. Pokiaľ nepoznáme presnú diagnózu, diéta sa riadi znášanlivosťou, resp. neznášanlivosťou určitých potravín, a to si pacient musí regulovať sám, teda vynechať potraviny, ktoré mu škodia. Vaša otázka ohľadom rakoviny je predčasná, najprv treba stanoviť presnú diagnózu, potom sa dá aj presnejšie povedať, či daná diagnóza môže viesť k rakovine alebo nie. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.
Číslo otázky: 15/2006-ZAL
Predmet: helicobacter pylori
Dátum: 2. októbra 2006 11:16

Chcela by som Vás poprosiť o radu. Žena, 23 rokov, 174cm/66 kg, asistentka, vydatá, bezdetná. Moje ťažkosti a liečba:Okolo septembra - novembra 2005 som začala mávať viackrát za týždeň silné a bolestivé kŕče v bruchu, hlavne na ľavej strane, a bolesti ktoré vystrelovali až do chrbta. Obvodný lekár mi preto zobral krv a následne ma poslal ku gastroenterológovi. Ten mi spravil vyšetrenie - gastroskopiu (8. 11. 2005) a zistil mi prítomnosť helicobactera pylori a bola mi nasadená liečba 3-kombináciou antibiotík: Helicid, Klacid, Entizol. Po dobratí antobiotík moje bolesti prestali a vo februári 2006 (8.2.2006) som bola na kontrole. Znova mi bola zavedená sonda do brucha a gastroenterológ potvrdil, ze vysledok vzorky na helicobactera je negativny. Bola som stastna, lebo som si povedala, ze na tu hadicu, ktoru mi pchali cez hrdlo do zaludka ma uz nikdy nikto nedostane. V tychto dnoch mam ale znova priserne bolesti zaludka, brucha, krce, znova hlavne v lavej strane brucha, a bolesti prechadzaju az do lavej strany spodnej casti chbta a tak sa obávam, ci sa mi ten helicobacter nevratil. Ja uz ale tu gastroskopiu nechcem podstupit, lebo to bolo priserne, tak sa chcem spytat, ci je aj ina moznost, napriklad som pocula o dychovom teste ci nan potrebujem doporucenie od obvodneho lekara, alebo sa tam mozem normalne objednat. Ide mi ale o to, ze ak mi dychovym testom zistia pritomnost helicobaktera, ci ma budu na zaklade toho liecit, teda znova mi nasadia antibiotika, aj bez potreby gastroskopie. A este sa Vas chcem spytat, kedze mam naozaj velke bolesti, ako sa daju zmiernit, kym absolvujem nejake liecenie, teda ake lieky proti takejto bolesti si mozem kupit v lekarni alebo ci mi nemoze gastroenterolog znova predpisat tieto antibiotika (kedze mi vtedy pomohli) bez potreby gastroskopie a aky je vas nazor, ci si myslite, ze ide znova o helicobaktera. Zatial uzivam na tieto bolesti tabletky Ibalgin 400, ale zjem ich aj 4- 5 za den, lebo bolesti su silne. A je prosim vas pravda, ze by som mohla helicobactera znicit aj tak, ze budem jest brokolicu alebo si kupim koloidne striebro? Dakujem.

ODPOVEĎ: Popis Vašich ťažkostí imponuje skôr ako funkčná porucha. O dychovom teste a spôsobe jeho realizácie píšem na inom mieste. Ak ho chcete absolvovať, oslovte Vášho gastroenterológa. Kým sa tak rozhodnete, priaznivý efekt na Váš zdravotný stav môže mať spomínaná brokolica, ale i probiotiká (Probiofix) Viac sa o ich účinkoch dozviete napr. na našej partnerskej stránke.  O účinkoch koloidného striebra na HP u človeka nemám vedomosti.  

Číslo otázky: 16/2006-ZAL
Predmet: bolesti žalúdka
Dátum: 5. októbra 2006 21:17

Dobrý večer p. doktor, mám 40 rokov, výška 186cm, 86 kg, ženatý, pracujem ako súkromný podnikateľ v oblasti maloobchodu. Už dlhšiu dobu, asi 7rokov mám neustále problémy s bolesťami žalúdka, ktoré sa prejavujú často, ale nepravidelne počas celého dňa, resp. celej noci (v zriedkavých príp.) a to v oblasti pod hrudnou kosťou. Je jedno, či sa stravuje prirodzene bez diéty, ale diétne, tieto bolesti som celú dobu potláčal užívaním Maaloxu. Pred šiestimi rokmi som po 1-krát navštívil lekára, ktorý mi urobil gastroenterologické vyšetrenie, na základe ktorého zistil len mierny zápal žalúdka a ten som preliečil liekmi - (názov si už nepamätám). Po doužívaní som mal tieto problémy opäť, ktoré trvali donedávna. Pred 3 mesiacmi som opäť navštívil iného lekára, ktorý mi urobil tiež kompletné gastroenterologické vyšetrenie (bez žiadneho nálezu, t.z. bez zápalu, bez helicobacteru). Predpísal mi Lomac 20 mg, ktorý som užíval 30 dní (2x denne). Počas liečby som nemal žiadne problémy, ale po doužívaní sa znova problémy vrátili v tej istej intenzite. Opäť som šiel k lekárovi, ktorý mi opäť predpísal tieto isté lieky na dobu 1 mesiac (2xdenne). Po doužívaní tejto druhej dávky sa problémy vrátili. Neviem si rady a preto sa snažím "liečiť" žalúdok rôznymi čajmi, mliekom atď, čo nemá žiadny efekt. Mám pocit ako keby sa mi vytváralo nadbytočné množstvo žalúd. kyseliny. Stáva sa mi tiež, že pri grgnutí ucítim veľkú bolesť v oblasti pod hrudnou kosťou, pričom necítim kyselinu v pažeráku. Veľmi Vás prosím o radu, za ktorú vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Miro

ODPOVEĎ: Milý Miro, vidím to tak, že Vaše ťažkosti sú najskôr funkčného pôvodu. Pravdepodobne ide o poruchu vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice, ktorej príčinou bude najskôr asi stres. Pravdepodobne by ste si mali upraviť životosprávu (návod je v uvedenom odkaze), ak to nepomôže, bude treba pridať aj nejaké lieky. O tom by však už mal rozhodnúť lekár, ktorý Vás bude vyšetrovať. Či sa vrátite k niektorému z tých, u ktorých ste už boli, alebo si vyberiete iného, je na Vás.

Číslo otázky: 17/2006-ZAL
Predmet: 1Dnove Zvracanie/Silna zvierava bolest zaludka
Dátum: 12. októbra 2006 18:37

Dobry den. Volam sa Dagmar som slobodna, bezdetna, mam 25 rokov, meriam 152cm a vazim 42kg. Od jesene 2004 trvalo pracujem v Anglicku ako sekretarka/zakaznicky servis na telefone(asi 8 hod denne). Moje zdravotne problemy sa zacali asi pred rokom, ked som sa vratila z dovolenky zo Spanielska. Konkretne sa jedna o problemy zo zaludkom.Vtedy som si myslela,ze som len chytila od niekoho v lietadle zaludocnu chripku. Mali sme unavnu cestu a ked sme sa vratili domov tak som bola velmi vycerpana. Vecer sme isli spat, ale ja som akosi nemohla zaspat. Citila som nepokoj, busenie srdca a oklo 23.00 sa k tomu pridala silna bolest zaludka a nasledovalo niekolko nasobne vracanie. Takto to islo celu noc az do rana. Silna bolest zaludka, taka, ze som nevedela ci mam sediet, prechadzat sa alebo co robit zo sebou. Bolest ma uplne vycerpala, vralala som 10 a viac krat, uz ani nebolo co a stale ma napinalo na vracanie. Myslela som, ze tym sa to skoncilo, ale bohuzial nie. Asi o mesiac a pol so m zmenila pracu a prvy den práce som mala dost tazky. Vecer opat nastalo to iste. Nevolnost, rychle striedanie myslienok, ako keby bluznenie pri vedomy, teplota, triaska, silna tupa bolest zaludka a nasledne niekolkonasobne vracanie az do bezvladna. Opat to trvalo celu noc a prestala som vracat az okolo 8.00 rano. Samozrejme cez silnu bolest zaludka som sa celu noc musela prechadzat po byte a skusat na to zabudnut. Od vtedy sa mi tieto noci zacali opakovat vzdy ked som mala narocny den alobo stres. To znamena ak som po praci isla do skoly, celu noc som prevracala. Ked sme oslavolali priatelove narodeniny takisto. Svoje vlastne narodeniny ktore som oslavila pred dvoma mesiacmi tiez dopadli navstevou nemocnice. Alkohol nepijem a nefajcim, takze to dovod nie je. Za posledne 2 mesiace sa mi takato noc opakuje kazdy druhy tyzden a ja sa bojim ist spat s vedomim, ci tu hrozu nebudem prezivat aj tuto noc. Navstevila som lekara na Slovensku, ktory mi robil sono=skenoval zaludok, no na nic neprisiel. Iba povedal, ze mam vyraznejsie nafuknute creva, ale zaludok vyzeral v poriadku. Na endoskopickom vysetreni som este nebola. Zijem v Anglicku, aj tu som navstivila lekara niekolko krat. Predpisal mi tabletky, ktore uzivam uz mesiac, raz denne. Volaju sa OMEPRAZOLE 20mg Capsules s ucinnou latkou OMEPRAZOLE, ktore maju znizovat tvorbu kyseliny. Za posledny polrok mi robili 3 krat testy krvi, aj na Helicobacter, ale vysledky boli negativne. Neviem co mam robit a na gastroskopiu sa tu v Anglicku dostanem na radu az za 3 mesiace. Moja matka mala Helikobactera v zaludku a tiez mala zdravotne problemy, ale nie podobne mojim. Casto ked mam tieto problemy, tak nevraciam nic, iba ma opakovane napina na vracanie a nevychadza so mna nic, pripadne zaludocne stavy a hlien. Ale bolest je vzdy ta ista, taktiez nepokoj a zvysena teplota spojena s triaskou su vzdy pritomne. Prosim vas o radu, ako mam postupovat, aby som sa tejto choroby zbavila. Za odpoved vopred velmi pekne dakujem. Dagmar

ODPOVEĎ: Milá Dagmar, Vaše ťažkosti mi imponujú skôr ako funkčné. Ide pravdepodobne o poruchu vyprázdňovania horného tráviaceho traktu, hoci do tohto klinického obrazu nezapadá zvýšená teplota. Preto je potrebné vylúčiť aj infekciu v brušnej dutine alebo inde v organizme. Ďalším vyšetreniam sa preto pravdepodobne asi nevyhnete. Skôr ako sa na ne dostanete, si kúpte v lekárni niečo na ukľudnenie a odplynenie čriev. Priaznivý efekt na Vaše ťažkosti by mohli mať probiotiká (Probiofix) Viac sa o ich účinkoch dozviete napr. na našej partnerskej stránke.  Ak budete znova na Slovensku, v prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.
Číslo otázky: 18/2006-ZAL
Predmet: problemy so zaludkom
Dátum: 26. októbra 2006 12:39

Dobry dem mam 21 rokov 177cm a76kg momentalne som na materskej dovolenke s mojou 2rocnou dcerkou doteraz som nemala ziadne zaludocne problemy ale jeden kamarat mi povedal aby som skusila tyzdennu dietu na vycistenie organizmu jedla som iba rano kukuricny chlieb a pila som iba caj a kavu Na tomto som bola 1tyzden. potom som zacala znovu jest aj ked som sa snazila zacat ovocim a zeleninou .2 tyzdne mi nebolo nic a potom to prislo vzdy ked nieco zjem priserne ma boli zaludok zo zaciatku som zvracala teraz uz nie ale napinanie tu je stale.Sem tam sa citim ze stratim vedomie moze to byt nasledkom tej diety?v rodine ma problemy so zaludkom iba mama.nikdy som na na zaludok neliecila tak neviem posudit ci je to vazne a treba zajst na vysetrenie alebo staci nejaky specialny jedalnicek a postupne to prejde prosim poradte mi . Ziadne ine ochorenia som nemala. Dakujem velmi pekne za vasu odpoved

ODPOVEĎ: Nuž, ak ste naozaj jedli iba to, čo píšete, ak káva bola čierna, navyše v kombinácii s čajom, je pravdepodobné, že ťažkosti Vám vyvolala uvedená strava, po ktorej mohlo dôjsť k podráždeniu sliznice žalúdka, ba až k jej zápalu. Ak Vám ťažkosti doteraz neustúpili, mali by ste zo stravy vylúčiť všetky dráždivé jedlá, prípadne si v lekárni kúpiť nejaké antacidá  (to sú lieky na ochranu sliznice žalúdka) resp. navštíviť svojho všeobecného lekára alebo gastroenterológa. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 19/2006-ZAL
Predmet: helicobacter + probiotika
Dátum: 10. decembra 2006 14:08

dobry den (pohlavie: zena, vyska: 168, vaha: 60kg, dobrovolne nezamestnana, stav: slobodna, ochorenia: vaznejsie iba v detstve laringitida, inak ziadne operacie ani vaznejsie ochorenia. Mavam vsak nepravidelnu menstruaciu. Niekedy vynecha perioda aj cca 4 mesiace. rozhodla som sa na vas obratit s mojim problemom. Na zaciatku leta ( v juli) sa zacali moje problemy tak, ze mi bolo dva tyzdne sustavne zle od zaludka, napinalo ma na zvracanie, "nafukovalo" creva a preto som sa objednala na sondu.(Na odporucanie obvodnej lekarky som prve dni svojich problemov brala nutrilon B). Kym som sa na nu dostala bola som hospitalizovana v nemocnici s opuchom jazyka. Na jednu noc som dostala infuzie, dithiaden, hydrokortizol. Lekar ma na druhy den prepustil s tym, ze to bola alergicka reakcia na paradajku, na vysetrenie ma neposlal. Odvtedy som casto mala pocit dusenia, stazeneho dychania apod. ale pripisovala som to zaludocnym potiazom. V nasledujuci utorok som sa dostala na gastroskopicke vysetrenie, kde mi bol zisteny helicobacter pylori. Lekarka mi nasadila trojkombinaciu liekov(helicid, amoxicilin 1000 a nejake dalsie antibiotikum) plus setraciu dietu na refluxnu poruchu. Po 7 dnoch sa problemy zmiernili, ale neustupili celkom. Brala som dalej quamatel 20g a pred jedlom costi. akonahle som ich vylucila, byvalo mi zle. Na kontrolu som sa dostala po 3 tyzdnoch. Test na helicobactera bol negativny, ale bola mi zistena chronicka gastritidu a lekarka mi predpisala entizol, antibiotikum (tusim amoxicilin 500) a helicid . V tomto obdobi som sa znova ale vyhodila na jazyku.(v tom case som este nevedela ze som alergicka na potraviny a tak som sa nazdavala, ze je to reakcia na novy liek ganaton, ktory som mala brat namiesto costi). Navstivila som konecne aj alergologiu a dohodla sa na vysterenia. V tom case som ich nemohla absolvovat lebo som preventivne, sama z vlastnej vole, brala zodac. Aby som to zostrucnila, po serii vysetreni (trvali od zaciatku septembra do novembra) zistili, ze som alergicka na velke mnozstvo potravin . Dolezite je, ze alergie sa u mna tiez prejavuju zaludocnymi potiazami. Lieky od gastroenterologicky som mohla zacat brat az po prvom vysetreni na alergologii takze s liecbou na gastritidu som zacala az 9. septembra. Sprvoti sa zdalo, ze liecba nezabrala celkom, ale ukazalo sa zaludocne problemy mam toho casu kvoli alergiam. Ako som zistovala, co nemozem jest a vylucila to z jedalnicka, problemy ustupovali, i ked som nadalej raz denne brala quamatel, v priapde potiazi zodac alebo medrol. Pred mesiacom sa napokon skoncili vsetky vysetrenia. Z gastro mam teda diagnozu chronicka gastritida, dalej beriem denne quamatel, ktory mi pomaha a zodac ak je potrebne. Po nedavnej kontrole mi moja gastroenterologicka odporucila probiotika a snazit sa pomaly vynechat quamatel. V jednej den som ho teda skusila rano vynechat, ale do vecera mi bolo velmi zle, palila ma zaha, napinalo na vracanie apod. (je vylucene, ze by to bolo kvoli alergiam, kedze jedavam iba co mozem) a tak som si ho napokon vzala. Na druhy den som skusila zacat brat probiotika .Prve dva dni mali dobry ucinok, ale na treti sa obnovili moje problemy, bolieval ma zaludok, palila zaha, "skrucalo" creva,
dokonca som mala pocit, ze ma "zvnutra rezu". Vynechala som probiotika (Biopron), mysliac si ze je to alergia na jednu ich zlozku, streptococca (i nanho mi zistili alergiu). Medzitym som mala ciernu stolicu, i ked len jeden den. Kupila som si nove probiotika (probio fix), ale problemy sa opakovali. Uz dva dni ich neberiem, problemy ustupili, i ked napr. vcera ma napinalo na zvracanie. Je mozne, ze mam na probiotika neznasanlivost, alebo sa mohol len prejavit vaznejsi problem? Mohol byt dovodom problemov kombinacia quamatel a probiotik???Odporucili by ste mi nejake dalsie vysterenie? Moze sa jednat znovu o helicobactera, alebo nie je mozne mat ho po tak kratkej dobe? Moze byt, ze uz quamatel neucinkuje?Zaroven by som chcela vediet, co moze byt pricinou, ze ked quamatel vynecham, byva mi zle? Mozno usudzovat, ze okrem gastritidy mam nejaky iny problem so zaludkom? Ako dlho ho mozem brat? Moja lekarka mi ho nie velmi rada predpisuje, stale opakuje, ze uz by som ho mala vysadit, co ho chcem brat cely zivot, ale bez neho mi je jednoducho zle. dakujem za odpoved petra

ODPOVEĎ: Milá Petra, pravdepodobne prvotnou príčinou Vašich ťažkostí bude potravinová alergia a z nej vyplývajúca gastritída. Quamatel alebo iné lieky s podobným účinkom a aj probiotiká, majú v istom zmysle ochranný účinok na žalúdkovú sliznicu pred alergénmi z potravy. To je asi vysvetlenie, prečo Vám táto kombinácia liečby pomáha a máte sa zle, ak ju vynecháte. Ak bol helicobacter preliečený tak, ako píšete, je len malá pravdepodobnosť, že by bol príčinou Vašich ťažkostí. Napriek  tomu, že Vaše telesné rozmery tomu nenasvedčujú, bolo by treba u V8s vylúčiť aj celiakiu.
Číslo otázky: 20/2006-ZAL
Predmet: Žlč v žal. jazierku
Dátum: 15. decembra 2006 12:20

Mily pan doktor, mam 28r., som vydata, 1dieta (prirodz. porod), t.c. na MD, 176cm, 61,5kg som nefajciar, alkohol konzumujem len prilezitostne (aj to skor vino, pivo nealko), bez vaznejsich operacii, bez alergii na lieky, mam razstep na Th1, nijake lieky okrem Maaloxu p.p. neuzivam. Podstupila som tieto vysetrenia, kazde u ineho lekara: v r. 2002 som zacala mat bolesti pod lavym rebernym oblukom vzdy nalacno. gastroskopia: V jazierku stavy s primesou zlce. Vrcholy rias hyperemicke. Odobrate vzorky na stanovenie HP. Zaver: Dyspepticky syndrom s hyperemiou tela zaludka. Stav po gastroenteritide v anamneze. Liecba: Famosan 40mg vecer Vysledky: H.pylori pozit. Liecba: 7dni Lanzul 2x30mg, Tromilid 2x500mg, Amoxicillin 2x1000mg + pokracovanie v liecbe Famosan 1mes. v r. 2004 tie iste problemy gastroskopia: Cele gastroduodenum - hypoperistalticke, "priestranne", sliznica duodena len minimalne loziskovo iritovana, snad vyhladenejsia, zal. jazierko je o bjemovo lahko zvacsene, primes zlce zaver: hypoperistatika gastroduodena pac. klinika viac vred. choroby liecba: v tehotnosti problem s GIT liecbou /H2 blok. PPI, prokinetikum/ empiricky antacidum Maalox p.p. 14.12.2006 tie iste problemy + bolesti aj po niektorych potravinach (obcas citrusove plody, tvrdy alkohol (40%), ribezlovy dzus, horuce napoje, kysle uhorky) problemy sa objavili po pobyte v nemocnici (gyn.) a uzivani Augmentinu 625mg gastroskopia: Sliznica bulbu duodena iritovana s eroziami bez vred. lezie, pylorus priechodny, v zaludku pritomna zlc, sliznica artra hyperemicka, odobrate vzorky na hist olog. vys., kardia doviera, sliznica pazeraka bez prejavov zapalu, varixy nevidno zaver: erozivna bulbitida, duodenogastricky reflux liecba: dietny rezim, Lomac 20mg 1x1rano Lomac som zacala hned uzivat. Nad ranom som sa zobudila o 4,30 na bolesti zaludka - vacsie ako doteraz. Po uziti dalsej davky Lomacu po urcitom case bolesti ustupili a zaspala som. Ked som sa zobudila mala som nasledujuce priznaky: tocenie hlavy, navaly - raz mi bolo teplo az som sa spotila, nasledne ma striaslo zimou, plynnatost, a celkova slabost. Ani jeden z týchto príznakov som nemala pred zacatim liecby a v pribalovom letaku su uvedene ako neziaduce ucinky. Prosim vas o odpoved na tieto otazky:
- S uzivanim Famosanu som nemala ziadne problemy. Mohla by som ziadat o liecbu Famosanom?
- Ako sa nazyva dieta, ktoru musim dodrziavat?  (V nemocnici som im nevedela povedat.)
- ake caje odporucate pri mojej diagnoze?
- ake potraviny mam este vylucit so stravy, aby sa mi nezvysovala koncentracia kyseliny v zaludku?
Obmedzujem, alebo som vylucila tieto potraviny:
cibula, cesnak, korenie, horcica, kecup, tvrdy alkohol, sytene mineralky, vsetky pikantne jedla, horuce napoje.
Nezaznamenala som ziadne problemy pri konzumacii strukovin. Acidofilne mlieko ma naopak prehana. Srdecne vam dakujem, ze ste si nasli cas odpovedat na moj e-mail. Monika

ODPOVEĎ: Vážená pani Monika, pokiaľ ide o liečbu, ak ste mo nej mali vedľajšie účinky, aké popisujete, treba ju po porade s lekárom, ktorý ju ordinoval, vysadiť. Náhrada Lomacu famoditinom by nemal byť problém, tu by sa malo rešpektovať želanie pacienta. Diéta, na ktorú sa pýtate sa všeobecne nazýva šetriaca a dodržiavate ju dobre. Ktoré potraviny však z nej ešte musíte vylúčiť, na to musíte prísť sama, teda tie, ktoré Vám budú stav zhoršovať. To je bežný postup, pretože každý človek znáša rôzne potraviny inak. Ohľadom konzumácie čajov sa poraďte v lekárni alebo v špecializovanej čajovni. Na fytoterapiu nie som odborník.  Z popisu Vašich ťažkostí mám však dojem, že u Vás ide skôr o funkčnú poruchu ako organické ochorenie.  A na záver ešte jedna rada. Vyberte si jedného gastroenterológa, ktorému  budete plne dôverovať. Aj v striedaní lekárov tam môže byť príčina toho, že Váš stav je taký, ako popisujete. Aj v medicíne totiž niekedy platí, že koľko lekárov, toľko názorov.
Číslo otázky: 21/2006-ZAL
Predmet: helicobacter
Dátum: 31.decembra 2006 16:01

Dobry den, Zena/48/160/64/informatik/vydata/2/ chodim do alergologickej poradne, nakolko pred 4r. zistili alegiu na prach. Pred mesiacom som absolvovala opatovnu kontrolu. 29.12. som mala vysledky. Z krvnych testoch zistili ze nadalej som alergik hodnota, ktora by mala byt do 100 som mala 243 a pritom mi zistili aj helicobakter. Mam problem aj s imunitou a dost casto mavam aj afty. Pani doktorka mi hned este v ten den nasadila infuziu - immunoglobulinu a hned predpisala lieky Lekoklar, Entizol a Oprazole, este na alergiu beriem Zodac a Denerol a raz mesacne dostavam vakcinu. Na Vasej stranke som precitala ohladom helicobactera vsetko , aj to ze by som mala absolvovat aj gastrokopicke vysetrenie, ale nic take mi neodporucila, nemam sustavne bolesti zaludka, skor mam problem s plynnatostou /uz som to sledovala ze od coho, ale je to nepravidelne a neda sa presne definovat ze po akom jedle, raz mi skodi susene ovocie, raz fazula, potom cestoviny/ a musim jest pravidelne lebo vtedy pocitujem bolesti zaludka, ale hned po jedle sa to upravi - ulavi. Prosim Vas o radu, mam sa objednat na vysetrenie u gastroeneterologa, a ma teraz zmysel, lebo uz uzivam tie lieky, alebo mam pockat na opatovne krvne vysledky po dobrati liekov a spolahnut sa na usudok alegologa. Dakujem

ODPOVEĎ. Ak ste čítali pozorne na mojej stránke všetko o H. pylori, iste viete, že liečba na základe krvných testov nie je štandardným postupom. Vzhľadom na to, že ste už antiHP kúru absolvovali bez gastroenterologického vyšetrenia, na kontrolu úspešnosti liečby môžete u gastroenterológa absolvovať dychový test. Aj o tom píšem na svojej stránke. Je teda na Vás ako budete ďalej postupovať. Ak máte tráviace ťažkosti, asi bude lepšie navštíviť gastroenterológa.   
ROK 2007
Číslo otázky: 1/2007-ZAL
Predmet: Helicobacter pylori, bolesti v žalúdku
Dátum: 2. januára 2007 10:15

Dobry den. Prosim vas o radu v nasledujucej situacii: Som žena, 24 rokov, 172cm/66 kg, práca v kancelárii, vydatá, bezdetná. Moje ťažkosti a liečba: Pred asi rokom začala mávať bolesti v zaludku, hlavne na lavej strane. Z krvi mi bola zistena infekcia helicobacter pylori, ktora bola potvrdena aj naslednou gastroskopiou. Lekat mi predpisal kombinaciu Helicid, Klacid, Entizol. Po dobratí antobiotík moje bolesti prestali a presne pred rokom v januari 2006 som bola na kontrole. Vysledky HP boli tentokrat uz negativne. Za posledne asi 2-3 mesiace ale znova pocitujem bolesti na lavej strane brucha, presne take, ake som mavala pred zacatim liecby anti HP. Nemam palenie zahy, ale byva mi castokrat zle od zaludka, ale nikdy nevraciam. Bola som u obvodnej lekarky na krv a vysledok je pozitivny, hodnoty su take iste, ako som mala prvykrat este pred gastroskopiou a pred zacatim liecby, takze mam asi znova HP, ale velmi sa bojim toho zakroku, na ktory uz nehcem ist a radsej si zaplatim dychovy test na zistenie HP. Prosim vas preto o odpoved na tieto otazky:
1. Robi sa aj vo vasom pracovisku dychovy test na zistenie infekcie HP?
2. som si vedoma, ze ak pojdem na dychovy test ci uz k vam, alebo do ineho centra, ak to vy nevykonavate, tak dychovym testom sa zisti len pritomnost HP, ale nezisti sa ci napriklad nemam vredy, alebo inu chorobu. Ale chcela by som pocut vas nazor, ze ked som presne pred rokom bola na gastroskopii a okrem HP mi nezistili ani vredy, ani ziadnu inu chorobu, a moje bolesti su presne take iste ako v dobe pred prvym liecenim na HP, tak aj tentokrat by sa nemalo jednat o nic ine, len o to, ze sa mi znova vratil HP, takze v mojom pripade by uplne mal stacit ten dychovy test?
3. Ak by ste mi predsa len odporucili, ze mam ist na gastroskopiu a chcela by som ist k vam na gastroskopiu v celkovej anestezii, pretoze to bolo pre mna naozaj velmi neprijemne, tak ake su potrebne predtym vysetrenia a aka dlha je cakacia doba od objednania a ci nie je anestezia nebezpecna?
Dakujem a prosim vas, ak by ste si nasli chvilku aby ste mi odpovedali na moje otazky. Jana.

ODPOVEĎ: Milá Jana. na otázky Vám odpoviem v poradí, v akom ste mi ich položili:
Ad 1 - Dychový test sa v súčasnosti vyhodnocuje len na jednom pracovisku v SR, a to v Bratislave, ale odobrať ho a zaslať sa dá z ktorejkoľvek gastroenterologickej ambulancie.
Ad 2 - Máte úplnú pravdu. Dychový test je len ukazovateľom prítomnosti resp. neprítomnosti HP v žalúdku a nič nemusí hovoriť o príčine Vašich ťažkostí.
Ad 3 - Ako sa rozhodnete, je to na Vás. Cena dychového testu je s cenou gastroskopie v celkovej anestézii porovnateľná. Každá anestézia má však aj svoje riziká. Viac sa o nej dozviete na stránke môjho anesteziológa. V prípade otázok ohľadom anestézie Vám odporúčam konzultovať ho telefonicky. Kontakt je na jeho stránke.
Na záver ešte jedna poznámka. Vaše ťažkosti môžu mať aj inú príčinu. netreba všetko zvaľovať na helicobacter. Okrem toho krvný test hovorí len o hladine protilátok, z neho sa nedá povedať presne, či ide o akútnu infekciu alebo len o jej prekonanie v minulosti, čo je Váš prípad. K príčine Vašich ťažkostí sa možno presnejšie vyjadriť len po vyšetrení, na ktoré sa v prípade záujmu môžete u nás objednať.

Číslo otázky: 2/2007-ZAL
Predmet: Vredy na zaludku alebo dvanastniku?
Dátum: 9.januára 2007 15:31

Osobne udaje:
Pohlavie:zena
Vek:30
Vyska/Vaha:168 cm/52 Kg
Zamestnanie:asistentka obchodu a marketingu
Stav:slobodna
Deti: ziadne
Dobry den prajem, Medzi vianocnymi sviatkami(2006) som mala krce v podbrusku, ktore trvali asi tak 2 dni. Predtym ma bolel zaludok no pripisovala som to liekom, ktore som uzivala na klby (Recoxa).Ked krce neustupovali, obvodny lekar ma poslal na chirurgiu kde ma aj hospitalizovali. V nemocnici mi diagnostikovali vred. Teraz som však zmatena, lebo neviem kde ten vred mam. Je to na zaludku alebo na dvanastniku? Diagnoza znela: V bulbe sliznica edematozna kypra, na spodine pritomny akutny vred 1 cm velky s nekrotickou spodinou.Pylorus okruhly, prechodny , v zaludku sliznica antra erytematozna s ojedinelymi drobnymi eroziami (co to znamena? Je to dobře alebo zle?), jazierko cire, fornix bpn.Kardia doviera,pazerak nenapadny.ZAVER: K 26 Pepticky vred bulbu duodena akutny.Pepticka bulbitida.Erozie antra zaludka. Mozete mi prosim Vas vysvetlit co to znamena? Nasadili mi lieky Oprazole 20mg, ktore som prvy tyzden jedla 2x denne a teraz len raz denne. A anacid 4x1 sacok denne.Mam upravit stravu, no neviem velmi jako. Nikdy som neoblubovala koreniste,slane ci mastne jedla, a kde som si ich dala tak len obcas. Neholdujem alkoholu, aj kde si tak možno v priemere raz mesacne dam par deci vina. Pijem kavu, no nikdy nie nalacno a velmi slabu nesku s mliekom. Teraz som ju dost obmedzila. Som fajciarka, vyfajcim tak 10 denne, teraz sa snazim menej, ale neviem to obmedzit.Viete mi poradit nieco, cim by som zmiernila ucinky nikotinu? A tiez aku dietu mam vlastne drzat? Mozem sportovat? ( cvicim jogu a zacinam teraz s kondicnym cvicenim).  Odvtedy jako som bola v nemocnici, tak mam taky divny pocit v bruchu, akoby ma tam nieco palilo a mala som mierne krciky,skor v crevach jako v zaludku.Neviem ci je to naozaj tak, alebo si to len nahovaram. Citala som v casopise zdravie, ze odstavena stava so zemiaku , zriedena s vodou (pije sa na lacno), pomaha k zniceniu vredu, vlastne ho vysusi.Je to pravda?  Vopred za odpovede dakujem. M.M.

ODPOVEĎ: Je pravdepodobné, že vred na dvanástniku Vám vznikol po antireumatickej liečbe. Nepíšete, či Vám bola pri gastroskopii odobratá aj biopsia, podľa jej výsledku by sa mala liečba modifikovať. Účinky nikotínu sa dajú zmierniť jedine nefajčením! Ostatné otázky ohľadom životosprávy boli v minulosti už na mojej stránke zodpovedané (pozri cez vyhľadávač vľavo). Prírodná liečba, napr. zemiakovou šťavou je len pomocným prostriedkom.  

Číslo otázky: 3/2007-ZAL
Predmet: žalúdočné problémy
Dátum: 10. januára 2007 13:22

Muž
Vek 30
výška 190/váha 70
Zamestnanie: administratívny pracovník

V polovici novembra 2006 som prekonal chrípkové ochorenie po ktorom som mal asi 5 dní žalúdočné kŕče. Tie ustúpili a po troch dňoch mi začalo byť zle, ako by som mal žalúdok "pokazený". Tento stav trvá s prestávkami prakticky dodnes. Je mi 4 až 5 dní zle, dva až tri dni (maximálne 10 dní dobre) dobre. Ťažkosti sa prejavujú najmä nutkaním na vracanie prakticky bez ohľadu na to, čo a kedy zjem. Nutkanie na zvracanie je najsilnejšie ráno, resp. v noci, keď mám žalúdok prázdny. Keď som sa pokúsil vyzvracať, tak zbytočne, "von nešli" ani žalúdočné šťavy. Ak som sa predtým napil vody, tak som vyzvracal iba čistú vodu. Krvné testy a sonografia boli s negativnym výsledkom, všetko v poriadku. Napriek tomu sa problémy periodicky vracajú. Žiadne lieky som nebral. Za odpoveď vopred ďakujem Peter

ODPOVEĎ: Milý Peter, hoci vaše ťažkosti budia skôr dojem funkčnej poruchy, vzhľadom na Vašu podváhu treba vylúčiť aj organickú príčinu, najmä malabsorbčný syndróm. Ale ak ste mali krvné testy v poriadku a nie ste ani málokrvný, skôr sa prikláňam k prvej alternatíve. Bude to asi najskôr stres. V každom prípade by ste však mali absolvovať gastroenterologické vyšetrenie, na ktoré sa v prípade záujmu môžete u nás objednať.
Číslo otázky: 4/2007-ZAL
Predmet: Bolesti žalúdka
Dátum: 11. januára 2007 11:10

Dobrý deň. Mám 42 rokov a pracujem ako programátor, mám 2 deti a som ženatý. V roku 2003 mi vyoperovali žlčník a po tejto operácii sa vlastne začali moje nekonečné problémy s tráviacim traktom. Periodicky sa mi vracia bolesť žalúdka , ktorá je raz pálivá inokedy tupá alebo spocitom tlaku pod rebrami. Bolesť akoby putovala z pravej strany do ľavej a naopak. V poslednej dobe sa prejavuje aj srieľaním pod rebrá v chrbtovej časti. Taktiež je to niekedy sprevádzané mienym nutkaním na zvracanie. Hlavé centrum bolesti ale pociťujem pod hrudnou kosťou, nazvem to už odborne keďže som absolvoval nikoľko vyšetrení, v epigastriu. Niekedy keď niečo zjem na čas bolesť ustúpi, ale nie je to pravidlo. Keď mám tieto ťažkosti so žalutkom prejaví sa to spravidla aj tvrdou stolicou a potom začínam mať problémy aj s konečníkom.(mierne krvácanie) Ako som už spomínal absolvoval som niekoľko vyšetrení kolonoskopiu - ktorá bola bez nálezu. Za obdobie od operácie som absolvoval aj niekoľko gastroskopii a skoro vždy mi bol identifikovaný zápal žalúdka. (v jednom prípade aj helikobakter - ktorý bol preliečený a pri následnej kontrole už bol negatívny) Po nasadení liekov moje problémy na čas ustúpia ale spravidla sa znova vracajú. Môj osobný pocit je taký , že tie periódy sa skracujú a teraz už mám dosť náročné obdobie dlhší čas z dôvodu niekoľko mesačnej pernamentnej bolesti, ktorá v priebehu dňa alebo týždňa ustúpi ale znova sa vracia. Je dosť náročné v práci sa sústrediť ak človek neustále pociťuje nepríjemné pobolievanie. Chcel by som vás poprosiť o radu ako sa zbaviť týchto už chronických problémov, alebo sapoň zmierniť ich intenzitu resp. predĺžiť obdobia relatívneho kľudu. Fakt si už niekedy pripdám ako hypochonder. Dlhé roky športujem a na takéto stavy sa mi ťažko zvyká. S pozdravom

ODPOVEĎ: V prvom rade sa musí presne stanoviť, čo dané problémy spôsobuje, potom bude účinná aj liečba. Domnievam sa, že by to mohla byť gastritída pri duodenogastrickom refluxe alebo funkčná porucha činnosti žlčových ciest po operácii žlčníka, prípadne kombinácia oboch diagnóz. Menej pravdepodobné je čiastočné upchatie žlčových ciest blatom alebo drobným kameňom.  Krvácanie z konečníka Vám môžu najskôr spôsobovať hemoroidy, trhlina alebo zápal. Žiaľ, to sa dá presne povedať iba po vyšetrení. Je možné, že patríte do skupiny pacientov, ktorí musia žlčníkovú diétu a aj liečbu brať celý život.
Číslo otázky: 5/2007-ZAL
Predmet: Bolesti v zaludku
Dátum: 13. januára 2007 15:23

Vazeny pan doktor, mam 33 rokov ,180cm , 77 kg , muz , uradnik , slobodny. Moje tazkosti sa zacali v juni 2006. Tykaju sa traviaceho traktu. Najprv prislo  nechutenstvo, zavrate, slabost a malatnost, po niekolkych tyzdnoch sa pridalo chudnutie, nespavost, nervozita, bolesti hlavy a v oblasti brucha, nocne potenie a horkasty zapach z ust. Absolvoval som nespocetny  rad lekarskych vystereni, avsak z gastra to bolo jedine - gastroskopia s  podozrenim na HP. Ten sa nepotvrdil a vzhladom na vysoky obsah stiav v zaludku mi bola nasadena 2-tyzdnova liecba Lomac 20mg1x denne, Pancreolan 3x denne po jedle a Ganaton 50mg 3x denne pred jedlom. Vyrazne zmeny avsak nenastali. Chcel by som sa opytat, ci vsetky tieto tazkosti mohol zapricinit Creatine Monohydrate, ktory som ako vyznavac fitness vyskusal a po 4dnovom uzivani 4x50mg dennej davky v juni 2006 mi zacali moje spominane problemy. Nefajcim a pil som len prilezitostne fernet citrus, po ktorom sa mi vzdy zhorsili moje symptomy. Za spominane
obdobie som schudol 7kg. Jedlo sa mi tazko prehlta a nemam vobec pocit hladu. Na vecer sa dostavuje plynatost. Poradte mi prosim Vas, ako mam postupovat dalej a ake vysetrenia mi odporucate. Za vas cas a odpoved velmi pekne dakujem S pozdravom Radovan

ODPOVEĎ: Milý Radovan, môže byť pravda to, čo sa domnievate, že ide o vedľajšie účinky Creatin monohydratu ale Váš organizmus asi musel byť už pred jeho užívaním citlivejší na takéto vplyvy. Ak ste ho už vysadili a ťažkosti pretrvávajú, skôr by som predpokladal už predtým existujúcu funkčnú poruchu činnosti tráviaceho traktu, na neurovegetatívnom podklade. Mali by ste sa dohodnúť s Vašim gastroenterológom na úprave liečby. Ak máte krvné testy a ďalšie vyšetrenia negatívne, organická príčina Vašich ťažkostí je nepravdepodobná. V takom prípade treba požiadať o pomoc psychológa alebo psychiatra.  
Číslo otázky: 6/2007-ZAL
Predmet: erytematozna gastropatia a lieky od bolesti
Dátum: 15.01.2007 21:51

Dobry deň. pohlavie - ženské, vek - 26, výška 167 cm, váha 53 kg, slobodná, bezdetná, zamestnanie - asistentka. Chcela by som Vás poprosiť o odpovede na nasledujúce otázky. Pred 3 rokmi mi bol diagnostikovaný reflux žalúdka na ktorý som niekoľko mesiacov brala Helicid. Kedže som si nebola vedomá závažnosti ochorenia, prestala som sa po vytratení problémov touto chorobou viacej zaoberať. Neskôr sa problémy však opäť objavili a zhoršovali sa hlavne stresom. Pod problémami mam na mysli občasné hnačky, bolesť žalúdka, kyslosť v ústach a navracanie nestrávenej potravy späť do úst. Tieto problémy vyvrcholili zhruba pred 2 týždňami, keď som už začala trpieť nechutenstvom a aj som absolvovala gastroskopiu s nasledovnou diagnózou: insuficiencia ezofago-gastrickeho spojenia, erytematózna gastropatia v antrálnej oblasti, duodenogastrický reflux žlče. Boli mi predpísané nasledovné lieky: Helicid a Ganaton. Moje otázky sú nasledovné:
1. Dá sa gastropatia vyliečiť? 2. Je v mojom prípade spôsobená refluxom? 3. Budem musieť brať lieky doživotne? 4. Čo znamená slovo "erytematózna" gastropatia? 5. Keďže trpím na neznesitelné menštruačné bolesti, mohli by ste mi odporučiť nejaké lieky od bolesti, ktoré by som mohla v stave núdze užiť a ktoré by mi moc nepodráždili žalúdok? Doteraz som užila v takomto prípade Ibalgin ale dočítala som sa, že zrovna tento typ lieku nie je pri mojom ochorení vhodným riešením. Mohla by som povedzme užiť Algifenové kvapky? Za odpovede Vám vopred veľmi pekne ďakujem. Katarína

ODPOVEĎ: Milá Katarína, skôr ako odpoviem na Vaše otázky v poradí, v akom ste mi ich položili, len pár poznámok. Domnievam sa, že pravou príčinou Vašich ťažkostí je stres a z neho vyplývajúca funkčná porucha činnosti celého tráviaceho traktu. Tam treba hľadať kľúč k dlhodobému vyriešeniu Vašich problémov. A teraz k Vašim otázkam:
Ad 1.-Samozrejme, ale kým sa neodstráni prvotná príčina, ktorá ju vyvoláva, ťažko očakávať trvalejšie výsledky.
Ad 2.-Iste, ale reflux je, ako som už uviedol, len dôsledkom funkčnej poruchy
Ad 3.-Ťažko povedať, to záleží od toho, aká ste povaha (ak máte sklony k neprimeranej reakcii na stres, je to pravdepodobné)
Ad 4 -Pozrite si v našom slovníčku   
Ad 5.-Nie, toto je otázka pre skutočného, nie virtuálneho lekára. K tomu sa dá vyjadriť až po vyšetrení. To čo, uvádzate o Ibalgine, je pravda. Algifen, by nemal byť problém.

Predmet: Pozitivny test na HP
Dátum: 25.01.2007 11:33

Vazeny pan Dr. Klucho,
cital som doteraz na internete Vasu stranku s tym, ze je moznost polozit Vam otazku. Moj problem: nechal som si vysetrit krv na pritomnost HP a nalez bol pozitivny. Nechal som si to vysetrit lebo pocitujem "kyselinu". Precital som komplet stranku ale nic z toho sa na mna nehodi, totiz okrem kyseliny nemam ziadny iny problem. Chcem sa spytat, ci pocit "kyseliny" staci  na to aby som mal diagnostikovanu nejaku chorobu? Jedine co mozem ku tomu dodat je asi vyssia hladina stresu co vyplyva z mojej prace. Akurat este mozno,ze obcas pocitujem tlak za spodnou castou hrudnej kosti, ale to je par krat za rok resp nikdy si nespomeniem, kedy to bolo, lebo to nie je casto. Kyselinu pocitujem akurat pri vyssom strese su obdobia, ked ju nepocituj vobec, tvori sa mi hlavne po kolacoch, to som vsak riesil tym, ze vobec nejek kolace a samzrejme po kave, ktoru som takisto vylucil. Prosim, dajte mi vediet kde a ako zverejnujete odpovede nakolko na webe vidim, zverejnene odpovede. Prosim, ak mozte napiste mi co odporucate a ja si to nasledne skonfrontujem s lekarom, ku ktoremu pojdem na vysetrenie. Zalezi mi na Vasom nazore, nakolko sa o mna a celu moju rodinu stara zdravotne zariadenie ProSanus - byvaly Medius a zacinam stracat v toto zariadenie doveru. Totiz internistka mi berie krv kazdeho pol roka a predpisuje mi stale tie iste lieky ohladom hypertenzie, pricom doteraz nezystili, ze mozem mat HP , ten som si nechal vysetrit az po precitani Vasej stranky resp ako odkaz zo stranky primar.sk  Moc krat dakujem  Ing. Mikuláš I.

ODPOVEĎ: Vážený pán inžinier, ak ste čítali pozorne moju stránku, o H.pylori a Vašom probléme je tam toho naozaj dosť a podobne aj o spôsobe fungovania mojej virtuálnej ambulancie  Váš problém sa mi javí skôr funkčný ako organický, ale presnú odpoveď Vám dá až gastroenterologické vyšetrenie. Sérologické pozitivita HP z hľadiska Vašich ťažkostí nemusí mať prakticky žiadnu diagnostickú cenu. Ale viac Vám po vyšetrení iste povie Váš gastroenterológ.
Číslo otázky: 7/2007-ZAL
Predmet: helicobacter pylori
Dátum: 14. februára 2007 16:35

Pohlavie (ak toto nevyplýva z textu otázky alebo ak píšete pod značkou).
Vek: 27
Výška / váha: 165/48
Zamestnanie: administrativa
Stav: slobodna
Deti - počet, prípadne či ste rodili cisárskym rezom: 0
Vaše ťažkosti: cca 5 mesiacov
(charakter, trvanie - týždne, mesiace..., závislosť ťažkostí od
príjmu potravy, trávenia, dennej alebo nočnej doby...)
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky: prve vysetrenie
Vaša doterajšia liečba (názvy liekov, prípadne ich dávkovanie): prva liecba
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia: nic

Dobry den pan doktor, asi pred 5mesiacmi mi prestalo chutit jest, co malo za nasledok ubytok hmotnosti (aspon som si to myslela). Nasledne sa mi v novembri vyhodili v dekolte a na ramenach cervene dost svrbiace vyrazky. Priblizne v tom istom obdobi, v decembri som prestala uzivat hormonalnu antikoncepciu DIANE - 35. Vyrazky sa mi vyhodili aj na chrbte a pomaly aj na tvari. Najprv som si myslela, ze je to len nejaka alergia, ale ked neustupovala, ale naopak, tak som si myslela, ze je to dosledkom toho, ze som vysadila antikoncepciu. Isla som ku koznej lekarke, ktora sa na mna jednym okom pozrela a povedala, ze mam akne. Poslala ma na vysetrenie ku gastroenterologovi, gynekologovi, ORL a stomatologovi. Po vysetreni sondou na gastroenterologii mi zistili, ze mam stredne aktivnu refluxnu gastritidu, bulbitidu (normotonicky zaludok, jazierko s primesou zlce). Z odberu zo sliznice antra na HP bol vysledok pozitivny. Gastroenterolog mi predpisal Omeprol (2-krat denne), Fromilid (2-krat denne) a Amoclen 500 (2-krat 2tabletky denne). Nic mi k tomu nepovedal, len tolko, ze mam prist o mesiac zasa na vysetrenie sondou. Neviem, ci sa to da vyliecit, ci sa mi to vrati, ani to, ci to ma nejaku suvislost s akne, bolesti zaludka nepocitujem (len ak jem feferonky), momentalne pocitujem iba bolesti podbruska a vajecnikov, ale to s tym asi nesuvisi. Neviem, ci mam drzat nejaku dietu a chcela by som vediet, ci mozem sucasne s liekmi uzivat PROBIOFIX, ci mi to pomoze. Neviem ani to, aku prevenciu mam zvolit po prelieceni, aby som helicobactera nedostala spat. Dakujem za vasu odpoved. Ivana K.

ODPOVEĎ: Milá Ivana, ak majú Vaše ťažkosti súvis s HP, vyliečiť sa to dá, ale pokiaľ ide o kožný nález, tam je to otázne. Probiofix v každom prípade užívať môžete. Budete ľahšie znášať aj liečbu proti HP a jej vedľajšie účinky (napr. hnačka) sa potom nemusia vôbec prejaviť. Prevencia proti recidíve HP je jednoduchá a zložitá zároveň. Do žalúdka sa HP dostáva ústami, takže stačí dbať na bežnú hygienu ako pri infekčných chorobách. Odpovede na ostatné otázky nájdete po pozornom čítaní mojej webstránky.

Číslo otázky: 8/2007-ZAL
Predmet: nafúknutý žalúdok a problémy s črevami
Dátum: 18.februára 2007 13:27

Dobrý deň, som 18ročná študentka, vážim 60kg a meriam 175cm.
Asi rok mám problém s trávením a neviem si s tým rady. Trápi ma nafúknutie žalúdka, niekoľkokrát počas dňa cítim rôzne tlaky v žalúdku aj v oblasti čriev. Najmä po jedle, nevšimla som si či je to po nejakom určitom type jedla, ale pravdepodobne nie. Navyše mi zo žalúdka aj z čriev počuť rôzne zvuky a to veľmi často, pretože je to dosť nahlas počuť a nemyslím, že je to práve normálne. A to ma trápi asi najviac! Neviem ako to mám inak opísať, není to typické škvŕkanie v bruchu ked som hladná, pretože tie zvuky sa neobjavujú len ked som dlhší čas nejedla, ale aj hned po ňom, hocikedy, je to iné a počas dňa je to veľmi veľa krát. A ked si ľahnem na chrbát, tak sú tie zvuky ešte výraznejšie. Myslím, že to má spoločné s tou bublinou v žalúdku ktorú mávam po jedle, ale niekedy aj po vypitý najmä bublinkového nápoja. Bola som aj na gastroenterologickom vyšetrení, kde mi zistili len malý zápal na dvanástniku, ktorý sa ževraj liečiť nemusí, pretože ho má každý druhý človek. Ešte pred týmto vyšetrením so užívala Espumisan, ale nepociťovala som nejaké veľké zlepšenie, možno malé. Po vyšetrení mi doktorka nariadila užívať ProbioFix, ale ten mi nepomohol už vôbec. Mávam aj kyselinu v ústach, ale to nie moc často. Niektoré dni som každú chvílu hladná, asi aj každú hodinu a niektoré zase nepociťujem hlad aj celé doobedie od raňajok. Posledné dva týždne sa snažím stravovať celkom zdravo, len nemám na to dostatočne dobré podmienky..napr. obedujem v školskej jedálni a pod. Bola by som veľmi rada, keby ste mi aspoň poradili a pomohli, naozaj neviem čo mám robiť, ked mi ani nič na vyštreniach nezistili. Podľa doktorky sú možno tie zvuky prirodzené, pretože každému trávi inak že vraj, ale ja si naozaj nemyslím, že to je normálne. Prosím poradte mi.. Vopred dakujem!

ODPOVEĎ: Najskôr u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti žalúdka, ale i čriev, ktorá sa nazýva syndróm dráždivého hrubého čreva. Životospráva, akú by ste mali dodržiavať, je popísaná pri uvedených odkazoch. V každom prípade Vám asi treba upraviť liečbu, ale to už je úloha pre Vášho gastroenterológa. Probiotiká (napr. Probiofix) by ste mali užívať aspoň mesiac, aby ste pocítili ich účinok.     

Číslo otázky: 9/2007-ZAL
Predmet: Problémy so žalúdkom
Dátum: 21. februára 2007 13:31

Dobrý deň, mám 59 rokov, 178 cm / 74 kg, pracujem ako technický pracovník, som ženatý. Pri trvalejšom zaťažení duševnom, alebo fyzickom mám pocit žalúdočnej nervozity. Po najedení (obed) prichádza často redšia stolica (obzvlášť pri nejakom dietnom prehrešku. Celkovo pozorujem redšiu svetlejšiu stolicu, často výraznejšie páchnucú, ako i nadmernú plynatosť (nie je to vždy pravidlom). Poťiaže nie sú z hľadiska intenzity výrazné, ale indikovateľné, trvajúce niekoľko mesiacov. Pred 2 mesiacmi som bol na komplexnom vyšetrení, v rámci ktorého to bolo sonografické vyšetrenie orgánov tráviaceho traktu s negatívnym výsledkom. Liečba: žiadne lieky, pred tromi týždňami som začal používať bylinný produkt koncentrovanú šťavu z Aloe vera zamiešanú do obľúbených nápojov (3x denne po 50ml) a repíkový čaj. Neprekonal som iné významné ochorenia. S vďakou a s pozdravom Vladimír

ODPOVEĎ: Vážený pán Vladimír, Vaše ťažkosti sú veľmi pravdepodobne funkčného pôvodu a pravdepodobne sa bez odbornej liečby neupravia. Najskôr u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti žalúdka, ale i syndróm dráždivého hrubého čreva. Na obe majú priaznivý efekt probiotiká (napr. Probiofix), ktoré si môžete pridať do stravy. Zároveň Vám odporúčam návštevu psychológa i gastroenterológa.   
Číslo otázky: 10/2007-ZAL
Predmet: bolesti žalúdka a refluxná choroba
Dátum: 24. februára 2007 19:53

Dobrý deň pán doktor, mám 23 rokov a som slobodná, študentka vysokej školy. Mám 175 cm a 68 kg. Moje žalúdočné ťažkosti sa začali asi pred dvoma rokmi, kedy som som začala pociťovať bolesti žalúdka a začala som mať pocit, že mi netrávi a mám akoby kameň na žalúdku a tiež sa mi nadmerne vracala potrava do úst. Tieto problémy však boli dosť viazané na stresové obdobia počas skúšok. Keď sa moje ťažkosti začali stupňovať, absolvovala som gastroskopické vyšetrenie asi v januári minulého roka. Diagnostikovali mi chronický zápal žalúdka a brala som ganaton a helicid. To mi dosť pomohlo, avšak asi len na dva mesiace. Potom sa moje ťažkosti vrátili a začala som dosť chudnúť, teda asi za 4 mesiace som schudla 7 kíl. Z môjho jedálnička som musela úplne vylúčiť sladkosti, džúsy, ťažké mastné jedlá, ktoré mi spôsobovali nadúvanie, kŕčovité bolesti, občasné zápchy a ťažké grganie. Stále sa mi vracala potrava do úst, a to aj ak som vypila čo i len pohár vody. Potrava sa mi vracala aj 3-4 aj viac hodín potom, ako som ju zjedla. V októbri som zase absolvovala gastroskopiu, kedy mi zistili helicobacter. Brala som antibiotiká, ganaton a helicid (asi 2 mesiace). Momentálne neberiem žiadne lieky, no dosť často sa ráno zobudím s bolesťami žalúdka, nemám chuť do jedla, nemôžem jesť sladké, ani mliečne výrobky (je mi z toho zle, nemôžem dojesť ani jeden jogurt) a mávam aj bolesti po jedle (nie vždy a tiež to nie je viazané na konkrétne jedlo). Zvyknem mať takú bolesť, akoby mi niekto silno udrel do brucha. Samozrejme, vracanie potravy do úst stále pretrváva, najmä po redšom jedle ako sú omáčky, prípadne zahustené polievky. Môj doktor mi povedal, že to nie je nič vážne, že choroby ako reflux, či helicobacter má každí tretí človek, avšak mne sa nezdá, že by som sa v takom mladom veku mala trápiť týmitom problémami. Nedá sa to prosím nejako zmierniť, ani si netrúfam opýtať sa na odstránenie môjho problému. Ďakujem za Vašu odbornú radu. Maja

ODPOVEĎ: Milá Maja, v každom prípade si myslím, že v popredí je teraz u Vás skôr funkčná ako organická porucha. Najskôr o Vás ide o dysmotilitu celej tráviacej  trubice na psychickom podklade. Tam treba preto začať aj liečbu. Úpravu životosprávy ste si urobili dobre, teraz by už bolo len treba zapojiť do liečby psychológa. Ak to nebude stačiť, bude treba načas pridať lieky na ukľudnenie brušnej neurózy. Tie Vám môže predpísať Váš všeobecný lekár, gastroenterológ alebo psychiater.  
Číslo otázky: 11/2007-ZAL
Predmet: Krv a žlč v žalúdku
Dátum: 25. februára  2007 18:16

Dobrý deň, mám 28 rokov, som bezdetná, výška 160, váha 47, pracujem ako referentka v štátnej správe. Bol mi potvrdený helicobakter, a pri vyšetrení žalúdka mi bola zistená krv a žlč v žalúdku. Žiadne žlčníkové problémy nemám a pri sono vyšetrení bolo všetko v poriadku. Rada by som sa spýtala čo môže byť príčinou tohto stavu a taktiež by som chcela vedieť či je možné nejako predchádzať týmto problémom. Ďakujem s pozdravom Zuzana

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, hoci toto je skôr otázka pre Vášho gastroenterológa, domnievam sa, že u Vás asi ide o duodenogastrický reflux a jeho následkom mohla byť tzv. refluxná gastritída. Prechádzať sa tomu dá životosprávou a pri problémoch aj príslušnou liečbou (je popísaná pri uvedených odkazoch)
Číslo otázky: 12/2007-ZAL
Predmet: Bolesť žalúdka, nafúknuté brucho
Dátum: 7. marca 2007 23:36

žena: Ingrida
19 rokov
157cm/51kg
študentka
Dobrý večer, mám problémy s dosť častým nafúknutým bruchom a bolesťou v žalúdku. Moje problémy zotrvávajú približne 4 roky. Navštevujem gastroentrologičku, pred 2 rokmi mi bola prevedená endoskopia, žiadny nález. Vyšetrenie krvi, sono - bez nálezu. Moje problémy nemajú pravidelný charekter. Skúšala som sledovať potraviny, či mi nerobí niektorá z potravím ťažkosti, no neprišla som k žiadnemu výsledku. Neviem čo by mohlo moje ťažkosti spôsobovať. Užívala som lieky s názvom Helicid vždy ráno a večer hodinu pred jedlom. Nepostrehla som výraznejšie zmeny. Pri bolestiach žalúdka cítim tlak, mám nafúknuté brucho, nemôžem chodiť, stáť, keď si však ľahnem bolesti ustúpia. Chuť do jedla mám, snažím sa jesť v menších dávkach, nejesť mastné jedlá. Prosím Vás o radu, Váš názor. Bolo mi tiež povedané, že moje ťažkosti môžu byť i psychického rázu, no nie som si istá. Pri nafúknutí mi sem-tam pomôže, keď mám nohy i ruky na zemi, som na štyroch, vtedy sa tie plyny uvoľnia, ale nie vždy to pomáha. Budem Vám vďačná za každú radu. Vopred ďakujem za odpoveď a ostávam s pozdravom. Ingrida

ODPOVEĎ: Milá Ingrida, asi máte pravdu, Vaše ťažkosti môžu byť aj psychického pôvodu. Najskôr u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti celej tráviacej trubice, teda najmä žalúdka, ale i čriev.  Skúste si do stravy pridať probiotiká (napr. Probiofix) a ak sa Vám ťažkosti do 3-4 týždňov neupravia, konzultujte psychológa, prípadne požiadajte svoju gastroenterologičku o úpravu liečby.  
Číslo otázky: 13/2007-ZAL
Predmet: HP v rodine
Dátum: 8. marca 2007 16:02

Som zdrav. sestra,44 r., 160/70, 4 deti. Pri alergolog. vyš. popri pozitivite na brezovité stromy boli zistené anti IgG pozit 76,0 U/ml, urobená gastrofibroskopia. Záver:Ťažká chron. ťažko aktívna povrch. antrálna gastritída, HP mierne až stredne pozit. Ordinovaná ličba: Helicid, Fromilid, Ospamox,Laktobacily. Viem, že je dôležité preliečenie, no mojou otázkou je nakoľko je efekt liečby trvalý vzhľadom na možnosť novej nákazy v rámci rodiny. Keďže moje občasné tráviace ťažkosti trvali roky a pripisovala som ich rodinnému výskytu vredov (brat od svojich 10 rokov opakovane s deformáciou duodena, otec 2x prasknutý vred a chron. gastroenteritídy s pozit. a preliečovaným HP) a tiež neskoršie dyspeptické ťažkosti zmenám po pôrodoch, pomahala som si ako som vedela. Teraz mám šancu, ale... Je veľmi pravdepodobný výskyt HP u niektorého z detí a manžela. Tiež švagriná mala pozit. HP, rodinní príslušníci vyšetrení neboli(manžel a 6 detí). Sme veľká rodina s deťmi každého veku, často sa navštevujeme vrátane stolovania. Deti chodia do táborov. Mám obavy, že nepotrvá dlho a vyšetrenia budem podstupovať znova, ak nebudú vyšetrení aspoň najbližší príbuzní a najlepšie naraz preliečení. Poraďte, čo sa dá robiť v prevencii opakovanej nákazy. Ako zamedziť opakovanej nákaze? Je to vôbec možné? Ďakujem. Gitka

ODPOVEĎ: Sestrička, Vaša rodinná a zdravotná situácia je neštandardná, je preto len na rozhodnutí Vášho ošetrujúceho lekára, ako bude postupovať.  V súčasnosti pokiaľ ide o HP, žiaden predpis špeciálne neupravuje povinnosť lekára, vyšetrovať aj príbuzných HP pozitívneho pacienta. je to teda výlučne na jeho rozhodnutí. Postupovať by sa malo podľa toho, či Vaši príbuzní (zo spoločnej domácnosti) majú alebo nemajú tráviace ťažkosti. Ak ich nemajú, na orientačné vyšetrenie by mal stačiť serologický test. Ak bude pozitívny, druhou voľnou je dychový test u asymptomatických pacientov alebo gastroskopia u symptomatických pacientov. V prevencii nákazy HP treba dodržiavať bežné hygienické opatrenia ako pri infekčnej chorobe a v ostatnom čase sú priaznivé správy aj o dlhodobom užívaní probiotík (napr. Probiofixu) v prevencii HP infekcie. Viac sa o nich dozviete na našej partnerskej stránke.   

Číslo otázky: 14/2007-ZAL
Predmet: hlodanie v zaludku
Dátum: 22. marca 2007 15:05

Prajem pekny den, mam 42 rokov, zenatý, dve deti, pracujem ako vedecký pracovnik. 182 cm/82 kg Asi dva-tri tyzdne pocitujem zvlastnu, "hlodavu" bolest v hornej casti brucha,
v strede pod hrudnou kostou. Jej intenzita je rozna, meni sa v priebehu dna (niekedy su aj cele dni ked sa neozve.) Nevsimol som si ani, ze by mala nejaký súvis s tým, čo zjem. Niekedy po najedení ustúpi, inokedy sa zvýrazní. Palenie zahy prakticky nemavam, ani som nikdy nevracal. Nezaznamenal som, aspon zatial, ziadne chudnutie. Je vsak pravda, ze taketo bolesti sa uz v minulých rokoch opakovali, zvycajne na jar, po nejakom case vsak vzdy ustúpili a nikdy som na to nebral ziadne lieky. Teraz sa mi vsak zda, ze uz trvaju nejak dlhsie a su aj intenzivnejsie. Vedeli by ste mi povedat o co by mohlo ist a poradit, co robit?

ODPOVEĎ: Nuž v prvom rade vy ste sa mali nechať vyšetriť. Kým sa dostanete na gastroenterologické vyšetrenie, skúste samoliečbu, ako pri vredovej chorobe, resp. funkčnej poruche činnosti horného tráviaceho traktu. Základ je vylúčiť dráždivé jedlá a obmedziť stres. Viac budete vedieť po vyšetrení. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.
Číslo otázky: 15/2007-ZAL
Predmet: Problemy s travenim.
Dátum: 22. apríla 2007 12:58

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu.Mam 20 rokov, som zena, vyska 170 cm, vaha 60kg,studentka v Ziline.Stav slobodna, bez deti.Moje problemy pretrvavaju asi 5 rokov. Bola som 2 razy na gastre ale nemam nalez. Najviac ma trapi to ze ked si vecer lahnem do postele po takych 10 min.mi zacne pracovat peristaltika tak ze nemozem zaspat. Zacne sa mi grgat a naduvat brucho.Po case ma zacne palit zaha. vecsinou ked sa vecer po piatej hodine najem tak mam tento problem. Ale aj ked nejem od piatej mavam problemy zaspat koli tomu.Cez den nic necitim dakedy sa mi grga.Uzivam pankreolan ked nemozem stravit potravu ale asi som si nan uz zvykla,lebo ked si ho nedam tak mi vecer netravi. Uzivam lieky na psychiku antidepresiva,ale problemy s travenim mi ostaly.U nas v rodine mali viaceri tento problem a zevraj mi zle funguje vratnik tak ked si lahnem tak sa mi potrava vracia spet do zaludka a citim tazobu.Moze to byt sposobene zlou funkciou vratnika? Ak ano existuje na to niaka liecba ,alebo rady ako to ovplivnit? Vopred dakujem za odpoved.

ODPOVEĎ: Popis Vašich ťažkostí poukazuje na funkčnú poruchu činnosti horného tráviaceho traktu. Príčinou Vašich ťažkostí môže byť porucha vrátnika (pyloru), ale i iná príčina (napr. funkčná porucha žlčníka alebo žlčových ciest). Zo stravy by ste mali v každom prípade vylúčiť jedlá, ktoré Vám zhoršujú ťažkosti (zistiť, koré sú to, Vám pomôže tzv. potravinový denník, ktorý by ste si mali viesť aspoň 3-4 týždne a na základe neho si prispôsobiť svoj jedálny lístok. Na vašich ťažkostiach sa v každom prípade podieľa aj psychická zložka. Liečba Vášho problému patrí do rúk gastroenterológa, ktorý po vyšetrení iste bude vedieť nasadiť Vám správnu liečbu. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.
Číslo otázky: 16/2007-ZAL
Predmet: dvanástnik
Dátum: 24. apríla 2007 07:50

Dobrý deň, pán doktor mám 21 rokov, 50 kíl, výška 165 cm, slobodná, bezdetná, pracujem ako asistentka a trápia ma problémy s dvanástnikom respektívne žalúdkom. Asi pred dvoma rokmi som prekonala zápal dvanástnika, test na helikobaktera bol negatívny, 3 mesiace som užívala Helicid 20 a Ganaton.Už dlhšiu dobu (asi mesiac) ma trápia bolesti v pravo pri dvanástniku, bývam často nafúknutá, niekedy až tak, že mi ostane nazvracanie. V žalúdku cítim pálenie a párkrát som večer dostala silné kŕče v oblasti celého žalúdka. Teraz som si dala svojmu praktickému lekárovi znova predpísať Helicid, ale neviem či som spravila správne. Keď som u neho bola naposledy ohľadne bolestí v brušnej oblasti, poslal ma na vyšetrenie obličiek a mechúra, ale tie mám úplne v poriadku. Často pociťujem aj bodavú bolesť vľavo pod rebrami.

ODPOVEĎ: Za správnu indikáciu lieku je zodpovedný výlučne predpisujúci alebo ordinujúci lekár. Otázku, či ste urobili dobre, teda neviem posúdiť. Podľa popisu Vašich ťažkostí však možno predpokladať skôr ich funkčný ako organický pôvod. Môže ísť o funkčnú poruchu horného tráviaceho traktu alebo črevnú dysmikróbiu.  Z jedálneho lístka by ste mali vylúčiť všetky dráždivé jedlá a nápoje, pridať si probiotiká (napr. Probiofix) a ak sa Vám stav po pár týždňoch nezlepší, navštívte gastroenterológa. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.
Číslo otázky: 17/2007-ZAL

Predmet: Bolesti žalúdka
Dátum: 3. mája 2007 17:46

Dobry den,volam sa Martina,mam 16 rokov,176/56 a som studenka gymnazia.Uz 5 mesiacov ma boli zaludok od rana do vecera bez ohladu na to ci nieco zjem alebo nie,v noci bolest nepocitujem,stolicu mam pravidelnu.Robili mi sonografiu a aj gastroskopiu,urobili mi aj biopsiu zo sliznice zaludka na helycobaktera ten bol negat. nic mi vsak ine vazne nenasli.Napisal mi len,ze mam algicko-dyspepticky syndrom zaludka s obrazom duodenogastrickeho refluxu v.s. na podklade funkcnej dyspepsie, neviem co to preste vsetko znamena ale dal mi lieky Quamatel a Ganaton,tie vsak som uz skoro dobrala a nic sa nezlepsilo stale mavam rovnake bolesti.Poradte mi prosim co by som mala robit lebo neverim ze sa mi to moze zlepsit.Za odpoved dakujem.

ODPOVEĎ: Milá Martina, nuž ak je Váš stav napriek liečbe rovnaký, treba zistiť prečo. Pri Vašich telesných rozmeroch treba v prvom rade vylúčiť tzv. malabsorbčný syndróm (najmä celiakiu ). Až potom možno uvažovať o funkčnej poruche horného tráviaceho traktu. Upresnenie diagnózy však patrí do rúk skutočného, nie virtuálneho lekára.

Číslo otázky: 18/2007-ZAL
Predmet: azatril
Dátum: 7. mája 2007 12:40

Dobrý deň pán doktor, volám sa Zlata, mám 54 rokov, meriam 163 cm, vážim 68 kg, som zamestnaná ako št. úradníčka, vydatá , 3 dospelé deti. Vo februári mi diagnostikoval gynekológ zápal vnútorného tkaniva - zvyšnej steny maternice, ktorú mi vyoperovali už v r.1998. Jazva, resp. tkanivo zvnútra je citlivé na zimu, prievan a došlo k jej prechladeniu. Ide však o to, že gynekológ mi predpísal liečivo Azatril, podľa letáku je určené o.i. aj na liečbu Helicobacter pyroli. Od dobratia lieku mám občasné problémy so žalúdkom, hoci predtým som mala trávenie v poriadku, nikdy žiadne vredy resp, akékoľvek iné problémy so žalúdkom. Počas jeho užívania mi bolo veľmi zle, nemohla som nič jesť, alebo len veľmi málo, držala som vyslovene diétu (čaj, sucháre, nič mastné ap.). Prvé dva týždne po dobratí mi bolo ráno veľmi zle, ráno som nemohla nič zjesť, mávala som zvýšený krvný tlak, búšenie srdca, závraty a slabosť v nohách, chvenie žalúdka (pupok a časť brušnej steny "tepala" ). Začala som užívať Nutrolin B a tieto príznaky sa postupne ukľudnili. Vracajú sa však s ustupujúcou intenzitou v intervale 2-3 týždňov, naposledy minulý víkend. Medzi týmito intervalmi mám trávenie v poriadku. Môže tento liek robiť také probémy aj po 2 mesiacoch?  Ďakujem za odpoveď. Ing. Zlata B.

ODPOVEĎ: Pani inžinierka, súvis Vašich ťažkostí s predošlou liečbou je po takej dlhej dobe od jej doužívania nepravdepodobný. Predpokladám skôr funkčný pôvod Vašich ťažkostí. Viac však budete vedieť, ak sa necháte vyšetriť gastroenterológom. Probiotiká, ak Vám robia dobre, môžete užívať aj dlhodobo.   
Číslo otázky: 19/2007-ZAL

Predmet: bolesti zaludka
Dátum: 7. mája 2007 20:17

Pohlavie:zena
Vek:19
Vaha:55kg
Vyska:163
Stav:slobodna,bezdetna
Zdravim pan doktor.Ako vrodenu vadu som mala zdeformovany zlcnik a zaludok,v puberte sa mi to upravilo,no asi pred dvoma rokmi som zacala mavat opat bolesti zaludka,nepripisovala som tomu velky vyznam lebo som prezivala stresove obdobie..teraz zijem skoro rok v Holandsku, bola som na vysetreniach-ako sa to po slovensky vola neviem, no Vy viete urcite-vopchali mi hadicku do zaludka cez usta,zistili ze mam tzv.diery v zaludku no helikobaktera nie...moje priznaky boli: napinanie na zvracanie v rannych hodinach po prebudeni,bolesti zaludka hned po jedle,citila som najlepsie s prazdnym zaludkom no clovek bez stravy nedokaze dlho existovat, presla som obrovskym stresom no ten este vo mne pretrvava..doktor mi povedal ze tie diery (porusene steny zaludka) su zo stresu a zaludocnej stavy lebo je velmi kysla na to mi dal lieky aby sa zaludocna stava zmiernila (nebola taka kysla) a tym padom sa moj zaludok moze dat do poriadku.Brala som lieky:4 tyzdne Nexium 20,nepomahali tak teraz beriem Pantazol 20,no drzim tzv.dietu...Nemozem normalne jest, pit no ani spat.Nemozem jest koreniste jedla,cerstve ovocie atd.,pijem iba caj a vodu a spim skoro po sediacky aby mi zaludocna stava nelietala hore dole..tak mi je celkom dobre uz treti den no ako dlho to bude trvat??V cudzej krajine sa tazko dorozumiet aj s dvoma jazykmi.Napisala som VAm asi vsetko co o svojej chorobe viem,dufam ze ste ma pochopili a ze mi dokazete poradit co mam robit.Viem ze musim odburat stres no ako sa mam dalej stravovat a ako dlho to potrva?Prosim poradte mi.Dakujem.Veronika

ODPOVEĎ: Milá Veronika, vo Vašom prípade ide najskôr o gastritídu, takže liečba, ktorú dostávate, by Vám mala zabrať. Ak nie, Váš lekár by mal hľadať príčinu, prečo neúčinkuje tak, ako by mala, pretože to sú skutočne silné lieky, ktoré by gastritídu mali vyliečiť vo veľmi krátkej dobe. Vy sama môžete urobiť tri veci -dodržiavať diétu, požiadať svojho gastroenterológa, aby hľadal príčinu Vašich ťažkostí ďalej, prípadne zmeniť lekára.       
Číslo otázky: 20/2007-ZAL
Predmet: Zaludok
Dátum: 10. mája 2007 17:20

Dobry den, som studentka, mam 20 r. vyska 175 cm a 64 kg. Uz asi od marca ma trapia zaludocne problemy. Najprv som mala pocity zleho travenia a bolest v oblasti pupka, neskor mi to preslo na zaludok. Po jedle ma zacal boliet, niekedy aj palit. Obvodna mi urobila krvne testy na HP - mala som 1,1. Gastroenterolog mi predpisal antibiotika - Hedelix, Fromilid a Ospamox a poslal ma aj na ultrazvuk, ktory som mala v poriadku. Tyzden po dobrati liekov som bolesti nemala, no teraz sa mi zase vratila bolest zaludka. Menej jem, schudla som 4 kg. Neviem, ci mam ist opat na vysetrenie, alebo bolest zaludka moze byt aj zo stresu ci uz z psychickej priciny? Tiez sa mi stava, ze mi akokeby trpol jazyk po jedle (resp. bolel koren jazyka). Moze to byt reakcia na urcite druhy stravy? Dakujem za odpoved, s pozdravom Petra

ODPOVEĎ: Milá Petra, skúste si zaviesť potravinový denník a sledovať, po akom jedle mávate uvedené príznaky. Ak to nebude stále ten istý druh potravy, ktorý by Vám vyvolával napr. tŕpnutie jazyka, potom by som sa skôr prikláňal k názoru, že Vaše problémy majú skôr funkčný charakter. Stres by ste mali obmedziť v každom prípade a pridať si do stravy probiotiká (napr. Probiofix). Tie Vám upravia črevnú mikroflóru a zlepšia trávenie. Ak sa Vám stav po pár týždňoch od úpravy životosprávy nezlepší, požiadajte svojho gastroenterológa o kontrolné vyšetrenie.    
Číslo otázky: 21/2007-ZAL
Predmet: Zaludok
Dátum: 15. mája 2007 23:04

Muz
34
178/85
Stolar
slobodny
Pekny den prajem.Mam stalu bolest brucha tesne pod hrudnym kosom vlavo,ktora je sprvadzana stalym grganim a pocitom na zvracanie a trva asi uz mesiac,no skratka ked nieco zjem tak sa mi to tlaci spat do ust.tieto potiaze som mal uz minuy rok v lete ale ustupili a znova sa objavili v decembri min. rok,bol som u svojej obvodnej lekarke ta mi predpisala HELICID 20,no neuzival som ho lebo potiaze prestali.Teras to zacalo znova ale viac intenzivnejsie ako som spominal s palenim na lavej strane,3 tyzdne dozadu som vracal po dva dni asi tri krat a to,ked som sa najedol mal som nafuknuty zaludok a v priebehu hodiny som to musel vyvratit.Tak som zacal menej jest a viac jedal denne nevracal som ale nutkanie a ta bolest tam stale ostava akoby som tam mal zeravu tehlu ktora ma tlaci a chce ist von.Tak som zobral tie liky od obv. lekarky no nejak to nepomaha.Nikdy som sa na zaludok neliecil ale pamatam si ze problemi som s nim maval neustale.Ine ochorenia? mam od narodenia problemy z oblickov ktora bola v mojich 3 rokoch operovana a minuly rok mi v nej zistili kamen.T.j. v skratke vsetko za odpoved dakujem. Pacient Roman.

ODPOVEĎ: Milý Roman, v každom prípade by ste mali navštíviť gastroenterológa. Po sonografii prípadne gastroskopii budete vedieť viac. Ak Vám liečba, ktorú uvádzate, nepomohla, je pravdepodobná najskôr funkčná porucha činnosti horného tráviaceho traktu.  

Číslo otázky: 22/2007-ZAL
Predmet: žalúdok
Dátum: 19. mája 2007 12:34

Pohlavie-žena
Vek-25
Výška 160cm / váha 58kg
Zamestnanie-asistentka
Stav-slobodná
Deti-0
Vaše ťažkosti-bolest v oblasti žalúdka, krče, asi 2-3mesiace, počas guamatelu menšie pri helicide opať výrazné, zápcha, po jedle asi pol hodinu nafuknuté brucho a bolesti, krče
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky-gastroskopia, histológia nález v norme
Vaša doterajšia liečba-quamatel 20 2xdenne, duspatalin 2xdenne, teraz helicid 20 1xráno + vláknina 1xdenne
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia-časté angíny, vybraté krčné mandle
od 0306, zápaly močových ciest.
Prosim Vas o radu, mam neustele bolesti v oblasti zaludka pripadne by to mohlo byt aj crevo. Ako ked je clovek velmi hladny a pocituje krce.
Diagnoza-chronicky dyspep. sy. s obstipaciou. Dakujem K.M. z Piestan

ODPOVEĎ: Podľa popisu Vašich ťažkostí to skutočne vyzerá tak, že u Vás ide asi o funkčnú poruchu činnosti celého tráviaceho traktu, v popredí je pravdepodobne syndróm dráždivého hrubého čreva. Pri zápche by ste si okrem vlákniny mali zaradiť do režimu probiotiká (napr. Probiofix)  Ak sa Vám ťažkosti po mesačnej liečbe probiotikami nezlepšia, mali by ste absolvovať kontrolné gastroenterologické vyšetrenie
Číslo otázky: 23/2007-ZAL
Predmet: bolesť brucha po liekoch?
Dátum: 2. júna 2007 16:27

Som žena, 164cm/60kg stabilne už viac rokov, 25 rokov, študentka, bezdetná, slobodná. V novembri 2006 mi po úraze vyskočila platnička. Neurológ mi predpísal Aulin, brala som ho 15 dní, potom som 20 dní užívala Flamexin. Po dvoch mesiacoch sa bolesti chrbta vrátili, neurológ mi nariadil znova užívať Flamexin až do úplnej diagnostiky (MR, rehabilitácie). Brala som ho nepretržite 71 dní, až do minulého týždňa, keď ma začalo bolieť brucho. Nadbruško ma pobolievalo aj predtým, ale len mierne, zvyčajne to prešlo, keď som sa po užití lieku najedla alebo sa napila mlieka. Tentokrát som večer zjedla langoš s cesnakom a v noci som sa zobudila na bolesť žalúdka a kŕče. Po mätovom čaji mi to čiastočne prešlo, ale dva dni ma sústavne bolelo v nadbrušku v trojuholníku, niekedy vpravo, niekedy vľavo, mala som žalúdok ako na vode, no nezvracala som, stolica normálna. Bolesti niekedy po jedle prestali, niekedy sa naopak objavili. Na tretí deň ráno som sa zobudila opäť s kŕčami a prudkou bolesťou celého brucha, mala som hnačku, po ktorej bolesti poľavili, tiež mierne zvýšenú teplotu 36,9 (teplotu nemávam nikdy). Po mätovom čaji sa mi opäť uľavilo, ale bolo mi stále na zvracanie. V ten deň som mala veľmi ťažkú skúšku, tak som to čiastočne pripísala stresu. Nasadila som si diétu-len varené zemiaky, čaj, minerálku. Problémy sa zmiernili, bolesť ustúpila, teplota normálna, ale stále cítim v oblasti nadbruška akýsi tlak občas miernu bolesť, niekedy ustupuje do oboch strán. Neviem, čomu to mám pripísať, či tomu langošu, stresu zo skúšky alebo liekom proti bolesti, ktoré som pre istotu radšej hneď vysadila. Mala by som ich však brať, tak mi odporučil neurológ, ale bojím sa ich znova začať jesť. Čo mi odporúčate? Nerada by som si na úkor chrbtice poškodila žalúdok alebo trávenie, alebo si privodila vredy. Mám pomerne stresujúci život, ale snažím sa jesť pravidelne a pestro, kávu pijem raz, dvakrát denne, nikdy nie na lačno. Fajčím 5-10 cigariet denne.

ODPOVEĎ: Bez ohľadu na to, či príčinou Vašich ťažkostí boli antireumatiká alebo iné faktory (stres, fajčenie...) by ste mali dodržiavať šetriacu životosprávu ako pri gastritíde.  Ak sa ťažkosti o pár dní po úprave režimu nezmiernia, navštívte svojho všeobecného lekára alebo gastroenterológa. Pri dlhodobej potrebe antireumatík by ste mali užívať aj lieky s ochranným účinkom na sliznicu žalúdka. Aké, to Vám už iste povedia Vaši lekári.
Číslo otázky: 24/2007-ZAL
Predmet: Je helicobacter pylori chronické ochorenie, ktoré sa vracia, alebo sa dá úplne vyliečiť?
Dátum: 11. júna 2007 12:46

Dobrý deň, volám sa Mária, mám 28 rokov, výška 166 cm, váha 55 kg, pracujem ako bchodno-technický pracovník v oblasti odpadového hospodárstva, som vydatá, bezdetná. Pred rokomm a pol som mala červené fľaky okolo nosa a úst a v priebehu pol roka ma rôznymi antibiotikami a mastičkami liečili na akoby exém, keď po pl roku nič nepomohlo, spravili mi krvné testy, kde mi našli protilátky na HP, tak ma vrátili od kožného späť k obvodnému lekárovi, ktorý ma poslal na gastroenteroskopiu, kde však už boli výsledky na HP negatívne. Vysvetlili mi, že som mala HP, z ktorého ma nevedomky kožná lekárka vyliečila antibiotikami a dohodli sme sa s obvodnou lekárkou, že po roku skontrolujeme krv. Pred tromi týždňami mi robili kontrolný test, kde boli opäť vo zvýšenej hodnote protilátky na HP. Vraj mám počkať ešte dva mesiace, či hodnota stúpne a potom ma opäť objednajú na gastroenteroskopiu alebo rovno preliečia trojkombináciou antibiotík. Chcela by som vedieť, či je ochorenie HP chronické, či sa často vracia a ako mu predchádzať. V podstate nemám výrazné problémy s trávením, ani váhou, udržujem si rovnakú hmotnosť už niekoľko rokov, len napríklad cesnak v rôznych jedlách mi spôsobí bolesti v žalúdku, alebo vysmážané ťažšie jedlo, či jeden pohárik sladkého vína na prípitok. Ako zistím, či mi môžete zodpovedať moje otázky? Ďakujem. S pozdravom Ing. Mária L.

ODPOVEĎ: Vážená pani inžinierka, keďže uvedeným problémom okolo H. pylori sme sa v minulosti už venovali dostatočne, k Vašej otázke len pár poznámok. Infekcia H. pylori sama o sebe nie je chronickou infekciou, avšak ochorenia, ktoré sú s jej výskytom spojené, chronické byť môžu, napr. gastritída alebo vredová choroba. Pri prevencii opätovného výskytu HP infekcie hrá významnú úlohu životospráva, dobrý hygienický štandard (je to v podstate "choroba špinavých rúk" a človek sa infikuje cez ústa) a aj dlhodobé užívanie probiotík (napr. Probiofix-u)

Číslo otázky: 25/2007-ZAL
Predmet: bolesti zaludka
Dátum: 18. júna 2007 18:28

Dobrý den,pan doktor. Volam sa Andrea,mam 16 rokov,176/55,som studentkou gymnazia.Uz od decembra mam bolesti zaludka,palenie zahy a pocit na vracanie.Tie bolesti trvaju den co den a niekedy pocitujem bolest aj pod lavym a pravym rebrom,ktora vystreluje do chrbta.Mam ju aj na lacno aj ked sa najem.No ked dlhsie nejem tak je to trochu lepsie ale ked si nieco dam(moze to byt cokolvek)tak je to ako predtym,preto nemam uz ani chut na jedlo a schudla som 3kg a uz 5 dni mam hnacku.Robili mi sono aj fibroskopiu a krvne testy.HP-negat.,vsetko v poriadku,mam len algicko-dyspepticky syndrom zaludka.Teraz ma doktorka poslala na psychologicke vyset.Nemyslim si,ze to moze byt tohto povodu pretoze tieto bolesti som mala uz aj pred rokom ale vtedy mi to po 2 tyzdnoch preslo.Bolesti som mala stale ale iba parkrat za mesiac az do decebra.Prosim vas o radu co by to mohlo byt.Prajem pekny den,s pozdravom Andrea.

ODPOVEĎ: Milá Andrea, hoci Váš popis môže budiť podozrenie, že ide o funkčný žalúdkový dyspeptický syndróm, vzhľadom na Vaše telesné rozmery je treba vylúčiť v prvom rade organickú príčinu (napr. malabsorbčný syndróm a v rámci neho i celiakiu) To je však úloha pre Vášho gastroenterológa. Skúste si do stravy pridať probiotiká (napr. Probiofix)  Tie by Vám mohli zlepšiť trávenie v každom prípade.   
Číslo otázky: 26/2007-ZAL
Predmet: Zápal žalúdka
Dátum: 19. júna 2007 23:26

Vázený pán doktor, Mám 16 rokov,som studentka Hotelovej Akadémie a obraciam sa na Vas s prosbou o radu. V skole aj doma mávam neznesitelné bolesti žalúdka.Najprv som si myslela ze ma to prejde, ale ked sa to opakovala niekolko velakrat po sebe,tak som vedela ze nie je niečo v poriadku...Tak som zašla na gastroenterologické vyšetrenie a mi zistili že mám zápal žaludka.Chcela by som vediet ake jedlá nemôžem a ktoré naopak možem,okrem takých ako sú vyprážané a pečené.Vlastne všetko o mojom stravovaní.Je to pre mna dosť ťažké sa s tými výsledkami zmieriť,ale už to nezmením.A ešte by som chcela vedeť ako dlho sa to bude liečit, alebo ako dlho bude trvať ta liečba. Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved. Nikola P

ODPOVEĎ: Milá Nikola, všetko záleží od toho, aký typ gastritídy Vám zistili, to sa musíte spýtať Vášho gastroenterológa. Podstatou však je do úpravy stavu vylúčiť všetky  potraviny, ktoré Vám stav zhoršujú. Presný návod na diétu neexistuje, každý prípad je individuálny. Viac v uvedenom odkaze a predošlých odpovediach na podobnú tému, ktoré si treba nájsť cez vyhľadávač.

Číslo otázky: 27/2007-ZAL
Predmet: ziadost o radu
Dátum: 20. júna 2007 11:49

Dobry den pan doktor, vzhladom na pretrvavanie zalucnych problemov som si dovolila poziadat Vas o radu. Mam 31 rokov, bezdetna, slobodna. V roku 1998- diagnostikovany H.pylori-prelieceny, 2003 Akutna difuzna bulbitida, H.pylori negativny. Moje problemy zacali asi pred 2 mesiacmi na zaklade stresovych podnetov.Najprv som pocitovala iba mierne nechutenstvo, co je pri strese asi bezne, ale postupne sa to zacalo zhorsovat-tlak a bolesti v epigastriu, zhorsene travenie. K vyraznemu zhorseniu doslo asi pred mesiacom, ked som bola v zahranici-zacala som mat krce v nadbrusku, spojene s tazobou a nechutenstvom, ktore k veceru ustupili..Zacala som uzivat Helicid 20 mg 1,0,1 a podla potreby Tums. Problemy postupne ustupili, asi tyzden bolo vsetko v poriadku, ale potom sa mi stav nahle zhorsil, bez stresoveho podnetu, napriek stalemu uzivaniu Helicidu. Cely tyzden som prakticky nemohla jest, vdaka comu som dost schudla, mala som neustale krce a bolesti zaludka.Nevracala som, ani hnacka nebola pritomna,ale napriek tomu, ze som malo primala, kazde rano som mala stolicu-bledsiu ako obvykle. Paradoxne sa mi stav zlepsil den pred gastrofibroskopiou-rano som vypila acidofilne mlieko-neviem, ci to ma nejaky suvis. Diagnoza po GFS: K 29 -Aftozna gastropatia v antralnej oblasti zaludka, Gastroduodenalny reflux zlce. Pazerak, aj dvanastnik boli v poriadku, sliznica zaludka bola podrazdena, fragilna, skvrnita, v jazere zaludka bola primes zlce. Helicobacter pylori- negativny. Sono brucha v poriadku-so zlcnikom som doteraz nemala problemy.Krv-biochemia a KO v norme. Liecba: Lanzul: 0,0,1 ;Ganaton 2 x 1 Dovod preco Vam pisem je, ze moje zaludocne potiaze napriek dodrziavaniu licby a dietetickych rad pretrvavaju. Aj nadalej stale pocitujem bolesti a tlak v epigastriu, nechutenstvo sa mierne zlepsilo..Mozno som iba netrpezliva, ale ocakavala som vacsie zlepsenie...Je moja liecba spravna? A je este nieco, co by mi mohlo pomoct a o com neviem?  Dakujem Vam za cas, ktory ste venovali mojmu majlu a dufam, ze mi poradite, ako co najlepsie zvladnut moj zdravotny problem, ktory ma uz dost dlho vycerpava...  S pozdravom Gabriela

ODPOVEĎ: Milá Gabriela, odpoveď na príčinu Vašich ťažkosti ste si už dali sama. Domnievam sa, že u Vás predovšetkým ide o funkčnú poruchu činnosti horného i dolného tráviaceho traktu a pravdepodobne aj tzv. črevnú dysmikróbiu (preto ten priaznivý efekt acidofilného mlieka). Do stravy by ste si v každom prípade mali pridať probiotiká (napr. Probiofix),  ktoré môžete užívať aj dlhodobo. Vaša liečba je logicky správna vtedy, ak Vám pomáha, ak nie, požiadajte svojho gastroenterológa o jej zmenu.

Číslo otázky: 28/2007-ZAL
Predmet: Problémy s trávením a plynnatosťou
Dátum: 16. júla 2007 11:38

Dobrý deň pán doktor, poprosila by som Vás o radu.
Meno: Ildikó
Vek:40
Výška:168
Váha:72
Povolanie: Mzdová účtovníčka
Stav: vydatá
Deti: 2, spontánne pôrody
Ťažkosti: po jedle pocit plnosti, pomalé trávenie, nafukovanie, plynatosť...v poslednom období cca 2 týždne akoby "roztrasený" žalúdok..nepríjemný pocit, pocit slabosti.V detstve (10 ročná) preliečený vred na dvanástorníku...v súčasnosti mávam nízky hemoglobín,ale inak po gastroskopickom vyšetrení a aj po vyšetrení na hemoroidy mi nenašli žiadny nález. Vyšetrenie som absolvovala asi pre polrokom. Vyšetrenia žlčníka, obličiek, pankreasu boli tiež negatívne.Tie som absolvovala pred rokom.Neberiem žiadne lieky, prekonala som len detské choroby.Gynekologické vyšetrenie pred asi dvomi mesiacmi bolo negatívne. Snažím sa jesť oddelenú a ľahkú stravu, pretože mi je po nej ľahšie a pomaly sa mi znižuje aj hmotnosť, čo vítam.Pijem veľa vody- nesladených minerálok a jem jogurty, pijem Acidko...Tie pocity však stále pretrvávajú a je to veľmi nepríjemné. Stolica sa mi po rokoch upravila hlavne mojou úpravou stravy a zvýšeným pohybom ktorému sa snažím venovať. Neviem kde je problém....Ďakujem za radu a prajem príjemný deň. Ildikó

ODPOVEĎ: Vážená pani Ildikó, stravujete sa veľmi zdravo, ale problém bude asi vo funkčnej poruche činnosti Vášho tráviaceho traktu. Ten treba ovplyvniť liekmi (mal by Vám ich predpísať Váš gastroenterológ) a/alebo pridaním probiotík (napr. Probiofix-u) do Vášho jedálneho lístka. Acidko ani iné tzv. probiotické potraviny totiž neobsahujú toľko probiotických kultúr, koľko by ľudský organizmus potreboval. Viac sa o tom dočítate na našej partnerskej stránke. Ak sa Vám ťažkosti po mesačnom užívaní probiotík nezlepšia, mal by Vám úpravou liečby pomôcť Váš gastroenterológ. Tiež by sa mala hľadať príčina málokrvnosti.  

Číslo otázky: 29/2007-ZAL
Predmet: Bolesti zaludka
Dátum: 28. júla 2007 04:50

Pohlavie: zena
Vyska/Vaha: 170 cm , 53kg
Zamestnanie: ucitelka materskej skoly (v zahranici)
Stav: vydata
Deti: bezdetna

Dobry den pan doktor, uz vyse roka mavam caste bolesti zaludka. Objavuju sa takmer kazdy den, hlavne po jedle. Trvaju asi pol hodinu, hodinu. Niekedy sa mi rano stava, ze sa mi male zbytky jedla vracaju do ust. Niekedy mavam tazkosti aj hned rano po prebudeni.Nikdy som nevracala. Na ziadnom vysetreni zaludka som zatial nebola, vzhladom k tomu, ze uz vyse dvoch rokov sa liecim na hyperprolaktinemiu, spociatku som uzivala tablety Parlodel, teraz uzivam tablety Norprolac a zaludocne problemy som pripisovala neziaducim ucinkom tychto liekov. No pri docasnom vysadeni tychto liekov som stale pocitovala bolesti zaludka. Takze sa zacinam obavat, ze priciny bolesti zaludka mozu byt niekde inde. Vzhladom k tomu, ze sa nachadzam v zahranici, lekarske vysetrenie mozem absolvovat az o par mesiacov. Preto Vas chcem poprosit o radu. V com mozu spocivat moje zaludocne problemy? Mozu sa problemy zhorsit (stupnovat) dlhym casovym obdobim. Co je potrebne robit, pripadne ako sa stravovat, aby sa predislo bolestiam zaludka? Mozu pomoct nejake vitaminy? Vopred velmi pekne dakujem za radu a ostavam s pozdravom, Iveta.

ODPOVEĎ: Vážená pani Iveta, v prípade, ak chcete mesiace čakať na vyšetrenie,  si musíte byť lekárom sama. Vylúčte zo stravy všetky dráždivé jedlá, prípadne si veďte potravinový denník a podľa znášanlivosti si prispôsobte jedálny lístok. Vitamíny tu nič nevyriešia, možno by moholi homeopatiká alebo voľne dostupné lieky na zlepšenie pohyblivosti horného tráviaceho traktu alebo lieky s ochranným účinkom na sliznicu žalúdka. Aké, to sa musíte informovať v krajine, kde žijete. Predpokladám, že najskôr u Vás ide len o funkčnú poruchu činnosti horného tráviaceho traktu alebo gastritídu. To však treba spresniť príslušnými vyšetreniami. Uvedomte si prosím, že virtuálny lekár nie je jasnovidec.

Číslo otázky: 30/2007-ZAL
Predmet: Rada
Dátum: 28. septembra 2007 20:22
Mam 22 rokov 165cm/65 kil.Som nezamestnany.Moje problemy trvaju uz od oktobra minuleho roka.Na zaciatku som pocitoval mierny naval kyseliny ktory trval v pribehu asi 1 tyzden.Potom tazkosti ustupili a uz som tomu nevenoval nejaku zvysenu pozornost.No o nejake dva tyzdne to zacalo byt intenzivnejsie a po kazdom jedle.Takto to trvalo az po 1 maj ked som navstivil gastroenterologa 1.maja 2007.Urobil mi gastroskopiu a diagnoza znela takto(dufam ze si ju pamatam dobre :Aftozna gastropatia v antralnej oblasti.Nieco aj s duodema nuona.Nasadil mi famotidin a ked nezabere tak omeprazol.Famotidin ucinkoval asi len par dni ,tak som zasa prezival navaly kyselin.Tak som si predpisal omeprazol ktory pouzivam prakticky dodnes kazdy den.Velmi mi pomohol kyseliny zmizli ,no ale dovod preco vam pisem je ten, ze kyseliny zacinaju nastupovat znova.Lieky ako keby neucinkovali po tej dlhej dobe.Myslim si ,ze nie je dobre takto uzivat dlho liek.Symptomy su vlastne take ,ze ked sa najem vsetko je v poriadku, no o par hodin 1-3 hod, ked nastava proces hladnutia resp.travenie tak sa mi do zaludka a do pazerakovej trubice nahromazdi vela kyseliny ktoru nemozem uz dalej znasat.Takto sa zit neda.Otazka:Je vobec este nejaka sanca na vyliecenie?Uz som strasne skepticky a unaveny z mojej choroby,uvazujem nad  samovrazdou. Dakujem .Lukas

ODPOVEĎ: Milý Lukáš, Váš stav v žiadnom prípade nie je na samovraždu, takže ak máte takéto myšlienky, rozhodne by ste mali hľadať odbornú pomoc v ambulancii a nie na internete. Jedine Váš gastroenterológ je podľa endoskopického nálezu kompetentný posúdiť, ako u Vás postupovať ďalej, či je potrebné doplniť ďalšie vyšetrenia, riešiť stav operáciou alebo dlhodobým užívaním liekov. Obávam sa však že jednu z hlavných príčin Vášho stavu treba hľadať aj v psychike, takže by ste mali čo najskôr vyhľadať okrem svojho gastroenterológa aj psychológa.

Číslo otázky: 31/2007-ZAL
Predmet: bolest v oblasti brusnej dutiny
Dátum: 1. októbra 2007 15:39

Dobry den pan doktor, som 20 rocny student vysokej skoly STU Ba.Moja vaha je 84kg a vyska 185cm.Asi pred dvoma mesiacmi som zacal pocitovat jemnu,niekedy az pichavu bolest v oblasti brucha kt. bola spojena s prelievanim criev. Najprv som predpokladal pokazenie zaludka nevhodnym alebo pokazenym jedlom, tak som si nasadil dietu a skusil moj problem liecit sam. No po dvoch tyzdnoch moje tazkosti neustupovali tak som vyhladal lekarsku odbornu pomoc. Obvodnym lekarom som bol poslany na gastroenterologicke vysetrenie ,kde som absolvoval vysetrenie spojene s endoskopiou a odobratim vzorky sliznice zaludka na lab. vysetrenie.  Lab. vysledky boli negativne, no pri endoskopiji mi boli v zaludku objavene erozivne trhliny spojene s krvacanim. Po vysetreni mi boli naordinovane dve balenia lieku Helicid,pricom jedno balenie mam vyuzivat (1tabletu denne),a druhe balenie mam mat odlozene pre pripad navratenia sa mojich problemov.Bolo mi povedane, ze opetovne vahladanie odbornej lekarskej pomoci mam znovu vykonat az v pripade opetovneho vyskutnutia sa problemu, nasadeni helicidu a neustupenia problemov do 2. tyzdnov.Momentalne som asi v tretom tyzdni uzivanie lieku a moje problemi ustupili,\"zatial newiem ako na tom budem po vysadeni lieku\".Doteraz som inak problemy zo zaludkom ,alebo travenim nikdy nemal.Chcem sa vas ,Pan doktor spytat ci podla vas mozem byt kludny a nemam dovod sa znepokojovat kvoli mojmu problemu? Musim sa priznat ze vzhladom na to ze doteraz som problemy podobneho razu nikdy nemal a vzhladom na moj vek ma moj problem velmy vylakal.Este chcem povedat ze pri vysetreniach mi bola zistena jemne zvysena hladina bilirubinu \"max. hodnota 21, moja hodnota 27\".Chcel by som sa tiez spytat ci pri uzivani helicidu je mozne pozivanie alkoholu,a ci dana kombinacia moze vyvolat komplikacie?za vasu odpoved vopred dakujem. Tomas

ODPOVEĎ: Milý Tomáš, ak vezmeme do úvahy, že Vám bola diagnostikovaná gastritída (nič nepíšete o H. pylori, takže by ste sa na jeho prítomnosť v žalúdkovej vzorke mali opýtať svojho gastroenterológa). Ak H. pylori prítomný nebol, predpísaná liečba by mala byť dostačujúca. Alkohol má sám o sebe na gastritídu nepriaznivé účinky (vyvoláva prekrvenie sliznice a zhoršuje zápal), takže užívaním liečby v kombinácii s alkoholom sa mohol rušiť jej pozitívny účinok. Zvýšená hladina bilirubínu má najskôr pôvod v M. Gilbert. Ak Vám však trvá prelievanie v črevách, toto môže mať najskôr charakter funkčnej poruchy alebo tzv. črevnej dysmikróbie. Na tú priaznivo pôsobí dlhodobé užívanie probiotík (napr. Probiofix-u)

Číslo otázky: 32/2007-ZAL
Predmet: podozrenie na helicobacter
Dátum: 11. októbra 2007 14:57

Dobrý deň pán doktor Som 28ročná žena na materskej dovolenke, výška 165,váha 60kg. V zime som bola liečená na helikobacter pillory .Po liečbe problémy so žaludkom prestali.Teraz mám podobne príznaky, ale nie su sprevadzane bolestou v oblasti pažeraka.Bola mi diagnostikovana aj refluxná choroba pazeraka. Teraz ma trápi neustále odgrgavanie a kyselina v žaludku aj napriek tomu, že beriem omeprazol sandoz 20mg a probiotika. Môže to mať súvis s helicobacterom? Mohla som ho znova dostať? V lekarni som si kupila test na helicobakter a bol negatívny. Môžem tomu veriť?  v decembri planujeme babetko a bojim sa,že mám helicobakter. Dá sa to zistiť aj z krvi alebo budem musieť isť na endoskopiu? Za odpoveď vopred ďakujem S pozdravom Daniela

ODPOVEĎ: Vážená pani Daniela, ak čítate pozorne moju stránku, odpovede na väčšinu Vašich otázok o H. pylori si nájdete bez problémov. Takže len stručne. Vaše terajšie ťažkosti sa mi javia skôr ako funkčné a s infekciou H. pylori pravdepodobne súvis nemajú. Ak ste mali komerčný test negatívny, obavu z infekcie mať nemusíte. Gastroskopiu asi absolvovať nebudete musieť. To záleží od toho, ako si s Vašim stavom poradí Váš gastroenterológ.
Číslo otázky: 33/2007-ZAL
Predmet: prosba o radu - zaludocne tazkosti
Dátum: 24.októbra 2007 22:14

Dobry den! Volam sa Mariana, mam 22 rokov, 170 cm, 53 kg, slobodna, bezdetna, studentka cudzich jazykov. V minulosti som neprekonala ziadna zavazne ochorenia. Uz od malicka som vsak mala zaludocne potiaze. V noci som sa zobudzala s tym, ze mi je zle od zaludka, zvracala som. Ked vecer, tak o piatej, siestej, nahodou nieco tazsie zjem - to moze byt v mojom pripade aj 1 parok - je mi automaticky tazko na zaludku. V poslednej dobe sa mi pritazilo, myslim, ze to bude stresom, pisem zaverecnu pracu a stale sa niekam ponahlam. Dnes som bola so spoluziackami na obede, a po tom, co som zjedla asi polovicu porcie, som mala odrazu silne nutkanie na zvracanie. Navyse mam casto prekysleny zaludok, hlavne po vypiti zeleneho caju alebo sytenych mineralok. Uzivam ACIX a ked mi je tazko, Pancreolan forte, no ten mi nejako nepomaha, obcas si musim vziat aj dve-tri tablety naraz. Najhorsie mi bolo asi pred dvoma rokmi, ked som to prehnala s olivami, zvracala som a mala som teploty.Mama aj stara mama maju vyoperovany zlcnik a dedko mal v mojom veku operovany zaludok, praskol mu vred pocas studia na VS. Na vysetrenie som zatial nebola, bojim sa "hadicky". Bola by som Vam velmi vdacna za odpoved. Moj prakticky lekar mi povedal, ze nemam pouzivat lieky na zalud. stavu, lebo s jej odstranenim sa mi zhorsi travenie... Dakujem

ODPOVEĎ: Milá Mariana, myslím si, že diagnózu ste si stanovili celkom presne. Vaše ťažkosti má asi na svedomí stres. S ním by ste mali niečo urobiť v prvom rade. Ak sa Vám to nedarí, možno by bolo dobré nechať si predpísať niečo na ukľudnenie alebo navštíviť psychológa. Vylúčiť by ste mali všetky dráždivé jedlá a nápoje i sýtené minerálky a silný čaj. Mali by ste mať režim ako pri gastritíde.  Ak sa Vám stav do mesiaca po tejto úprave nezlepší, navštívte gastroenterológa. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať. "Hadičky" sa v žiadnom prípade obávať u nás nemusíte, možno ani nebude potrebná a ak predsa, dá sa urobiť v utlmení alebo v celkovej anestézii.
Číslo otázky: 34/2007-ZAL
Predmet: nexium cuper
Dátum: 15. novembra 2007 19:23

Dobrý deň p.Dr. chcel by som sa Vás opýtať. Liečim sa u gastroenterologa prípravkom NEXIUM 20mg. Užívam ho podľa potreby sporadicky avšak najmenej každý 3 deň. Kým ho uživam tak je dobre ak nie stav sa zhorši a následne mám stále pálenie záhy, a nadúvanie. Absolvoval som aj endoskopické vyšetrenie. presne výsledky nepoznám lebo su v karte ale bol som preliečený na H. pylori a bolo mi povedané že mám chronickú gastritídu. Možnosť zistiť či mam aj GER, momentalne sa neda, lebo nefunguje nejaký pristroj. Liečim sa asi 12 mesiacov.Poradťe mi či mam ešte absolvovať nejaké iné vyšetrenia?  Zároveň sa vás chcem opýtať - je možné zameniť niečim NEXIUM nakolko je drahý za iný liek?. Počul som o omeprazole no neviem či je to ono. Mam 36 rokov 88 kg vaha, ženatý, 2 deti, obchodný zástupca, muž, 172 cm ďakujem S úctou C.

ODPOVEĎ: Ten prístroj, čo je pokazený je asi pH-meter a to vyšetrenia sa volá pH-metria. Ak Vám doterajšia liečba pomáha, pH-metriu možno nebudete potrebovať, o tom však musí rozhodnúť Váš gastroenterológ, podobne aj o zámene doterajšej liečby za iný preparát, čo je v zásade možné. Aký Vám však vyberie, je len na jeho rozhodnutí a Vašom súhlase. Zámena, ktorú spomínate, je možná.   
Číslo otázky: 35/2007-ZAL
Predmet: Potiaze
Dátum: 20.novembra 2007 12:35

Vazeny pan doktor, som 41-rocna zena, 176 cm, 78 kg, pred dvoma rokmi som odcestovala do Anglicka kde pracujem ako vedecky laboratorny pracovnik v chemii. Som vydata 2 deti vo veku 16 a 18 rokov. Moje potiaze zacali asi pred dvoma mesiacmi, bolestami zaludka. Pripisovala som to stresom vo svojom zivotnom style, alebo pecivu a bielemu chlebu, ale tieto potiaze sa stupnovali a zacala som mat zaludocne bolesti castejsie 1 - 2 do tyzdna. Bolesti zvycajne presli po 1-2 hodinach. Teraz ak dostanem bolesti, mam zdureny a stvrdnuty zaludok a velmi silnu tupu bolest v oblasti spodnej casti hrudneho kosa, ktore vyraza do oblasti chrbta medzi lopatkami. Castejsie sa mi grga ale nemam zmeny v stolici. Po poslednom zachvate bolesti, ktory trval 4 hodiny, ulava nepresla ani po zvracani, ostal mi tupy pocit sediaci v hrudnom kosi, ktory mierne prechadza doprava a pichanie medzi lopatkami. Vela som sa dozvedela z rad, ktore pisete ludom cez svoju virtualnu ambulanciu a myslim, ze navsteva u lekara je nevyhnutna. Napriek tomu by som rada pocula Vas nazor na moje problemy. Dakujem Vam za odpoved a radu. S pozdravom Jana V.

ODPOVEĎ: Vážená pani Jana, máte pravdu, v prvom rade by ste sa mali nechať vyšetriť. Vaše ťažkosti môžu pochádzať nielen z tráviaceho traktu, ale i zo srdca alebo psychiky. V každom prípade by ste mali absolvovať základné fyzikálne vyšetrenie, laboratórne odbery a sonografiu so zameraním na pečeň a žlčové cesty. Dovtedy si upravte režim ako pri gastritíde, resp. cholelitiáze, fyzicky a psychicky sa šetrite.      
Číslo otázky: 36/2007-ZAL
Predmet: Bolesti zaludka
Dátum: 13. decembra 2007 11:25

Dobry den pan doktor Klucho,
pohlavie: zena
vek: 34
vyska: 165 cm
vaha: 55 kg
zamestnanie: administrativna pracovnicka
deti: 1, porod spontanny, bez komplikacii.Pred cca 2,5 rokmi som absolvovala gastrofibroskopicke vysetrenie s nasledovnym vysledkom: ľahka chronicka inaktivna antralna gastritida s miernou intersticialnou fibrozou, HP negat. Liecila som sa: Famosan 20mg 2x denne, Ganaton 2x denne. Pancreolan + probiotika. Tazkosti neskor celkom ustupili. moje problemy so zaludkom pretrvavaju od zaciatku novembra 2007, jedna sa o uplne nechutenstvo so stratou hmotnosti cca 6-7 kg od tejto doby. Okrem tychto tazkosti som sa celkovo necitila dobre (nespavost, potenie, unava). Obvodna lekarka ma poslala k psychiatrovi, ten mi predpisal lieky na upokojenie (Citalec, Rivotril a Stilnox), avsak cca po 2 tyzdnoch som pre uporne bolesti zaludka musela lieky vysadit, dostala som novy iba Cipralex s tym, ze psychiater uzavrel moju diagnozu ako zmiesana uzkostna porucha. Tento liek spolu s Rivotrilom beriem uz tyzden, zatial nepocitujem ziadnu ulavu, nechutenstvo pretrvava, aj ked sa snazim jest kazde 2-3 hodiny. Predvcerom som ziadala svoju obvodnu lekarku, aby ma poslala na gastrologicke vysetrenie, ci predsa len moje tazkosti nemozu mat aj iny ako psychicky podklad, ale odmietla s tym, ze po novom roku sa uvidi, ako zaberu nove lieky. Pre mna je vsak tento stav velmi neznesitelny, kedze skoro nic nedokazem skonzumovat, citim sa velmi slaba a bez energie. Chcem Vas preto poziadat o radu,co si myslite o mojej byvalej diagnoze, ci terajsi stav moze suvisiet s nalezom spred 2,5 roka. Dakujem velmi pekne za vcasnu odpoved.

ODPOVEĎ: Bez kontrolného gastroenterologického vyšetrenia sa nedá povedať nič, hoci sa mi Váš stav javí skôr ako funkčný, viac Vám povie Váš gastroenterológ po kontrolnom vyšetrení. Do konca roka 2007 ho môžete navštíviť aj bez odporúčania všeobecného lekára.  
Číslo otázky: 37/2007-ZAL
Predmet: nocne bolesti zaludka
Dátum: 14. decembra 2007 05:07

Dobry den, volam sa Lenka, mam 21 rokov, som studentka vysokej skoly. Uz vyse roka ma trapia bolesti zaludka, spociatku sa objavovali ojedinele, no posledny mesiac su coraz castejsie. Bolesti su velmi silne,nezavisle od jedla a stresu, objavuju sa najma v noci a trvaju niekolko hodin. Vyskytuju sa v oblasti zaludka, v trojuholniku medzi rebrami a je s nimi spojena aj bolest chrbata v tej istej casti na opacnej strane. neuzivam ziadne volne dostupne lieky, vacsinou si to len pretrpim a pockam kym bolest prejde. U gastroenterologa som este nebola. Celkovo moje travenie nie je prilis dobre, mavam obdobie kedy casto ma prehana, najma z mliecnych vyrobkov, no niekedy aj z inych jedal. Chcela by som Vas poprosit o radu co mam robit. Pravdepodobne mi odporucite zajst ku gastroenterologovi, no endoskopiu by som podstupila velmi nerada, existuje aj iny sposob vystrenia? Ake volne dostupne lieky mozem uzit na znizenie bolesti? Za Vasu odpoved vopred dakujem. S pozdravom Lenka

ODPOVEĎ: Milá Lenka, najskôr u Vás ide o funkčnú črevnú poruchu (pravdepodobne syndróm dráždivého hrubého čreva), ale možno aj tzv. laktózovú intoleranciu. Máte pravdu, bez gastroenterologického vyšetrenia sa to upresniť nedá. Gastroskopia by bola potrebná až po laboratórne potvrdenom podozrení na organickú chorobu alebo neúspešnom liečebnom teste. Skúste zo stravy vynechať všetky potraviny, koré Vám stav zhoršujú a pridajte si probiotiká (napr. Probiofix)  Ak sa Vám stav do mesiaca nezlepší, mali by ste navštíviť gastroenterológa. Do konca roka 2007 ho môžete navštíviť aj bez odporúčania všeobecného lekára. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať. Od januára 2008 však už potrebujete odporúčanie svojho všeobecného lekára.

POZRI:
Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice
Helicobacter pylori
Choroby v gastroenterológii
Endoskopia v celkovej anestézii
Krvácanie z tráviacej trubice
Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika
Rady pacientom s ochoreniami žalúdka a dvanástnika-archív
2001-2005

2008-2009
2010
Refluxná choroba pažeráka (GERD)
Vredová choroba dvanástnika
Zápal sliznice žalúdka - gastritída





© 2001-2016 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené

Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme. 

Z obsahu vyberáme

  • CHOROBY V GASTROENTEROLÓGII
    • Rakovina hornej časti tráviacej trubice

      Rakovina hornej časti tráviacej trubice Slovo „rakovina“ naháňa každému z nás strach, bez ohľadu na to, či ide o človeka vzdelaného a informovaného alebo o človeka, ktorý sa o svoje zdravie, kým ho má,...

  • Choroby konečníka
    • Hemoroidy

      Hemoroidy ("zlatá žila") sú rozšírené žilové splete v bezprostredom vonkajšom alebo vnútornom okolí análneho otvoru. Vyskytujú sa asi u 70% dospelej populácie. Niektorým pacientom hemoroidy, najmä ak...

  • Choroby pažeráka
    • Gastroezofágová refluxová choroba (GERD)

      Gastroezofágová refluxová choroba (GERD) je ochorenie pažeráka, spôsobené komplexom príčin, na konci pôsobenia ktorých je chronický  zápal, vred alebo  až zúženie pažeráka. Dlhotrvajúca a ťažká refluxná...

  • Choroby pečene
    • Benígne hyperbilirubinémie

      Benígne hyperbilirubinémie Hyperbilirubinémiou nazývame zvýšenú hladinu žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty (celkový bilirurbín  do 20,0 umol/l a konjugovaný do 6,0 umol/l....

    • Cirhóza pečene

      Cirhóza pečene   je ochorenie, ktoré je obyčajne konečným štádiom postupne sa vyvíjajúceho chronického najčastejšie zápalového, venostatického alebo nádorového ochorenia pečene. Vyznačuje sa...

    • Zápal pečene - hepatitída

      Zápal pečene - hepatitída Ide o zápalové postihnutie pečeňového tkaniva (parenchýmu). Hepatitídy rozdeľujeme podľa rôznych kritérií. Deliť ich môžeme podľa vyvolávajúcej príčiny na vírusové,...

  • Choroby tenkého a hrubého čreva
    • Crohnova choroba

      Crohnova choroba (Morbus Crohn) je nešpecifický črevný zápal, ktorý v typickom prípade postihuje len určité úseky hrubého čreva (zápalovo postihnuté úseky sú medzi sebou oddelené zdravým úsekom...

  • Choroby žalúdka a dvanástnika
    • Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice

      Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice Dyspeptickým syndrómom nazývame komplex príznakov, sprevádzajúcich akúkoľvek poruchu trávenia. Väčšinou sa však týmto  termínom označuje tzv. funkčná...

    • Zápal sliznice žalúdka - gastritída

      Zápal sliznice žalúdka - gastritída je pomerne častým ochorením tráviaceho traktu, resp. žalúdka. Ak hovoríme o gastritíde, máme na mysli predovšetkým diagnózu, stanovenú mikroskopicky po odbere...

  • Choroby žlčníka a žlčových ciest
    • Žlčové kamene - cholelitiáza

      Žlčové kamene - cholelitiáza sú stvrdnuté súčasti žlče, ktoré sa môžu vytvoriť kdekoľvek v žlčových cestách (tzv. intrahepatálnych - teda v žlčových cestách nachádzajúcich sa v pečeni alebo...

  • RADY PACIENTOM
    • Etický kódex

      ETICKÝ KÓDEX ZVEREJŇOVANIA MEDICÍNSKYCH INFORMÁCII NA www.gastroenterolog.com Autor stránky a poskytovateľ virtuálnych konzultačných služieb a rád v jednej osobe, verejne vyhlasuje, že -je jediným...

  • Rady pacientom s ochoreniami konečníka
    • Rady pacientom s ochoreniami konečníka

      RADY PACIENTOM S OCHORENIAMI KONEČNÍKAROK 2013 Číslo otázky: 1/2013-KONDátum a čas: 080113 18:25 Názov otázky svrbenie konečníka Meno vilo E-mail vymazaný administrátorom Pohlavie Muž Vek 33 Výška 180 Váha 75 Zamestnanie Administratíva,sedavé...

Čo je nové na mojom blogu

Nezávislé Noviny
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2018
    Silvestrovský fejtón o tom, aké úspechy dosiahlo naše zdravotníctvo v končiacom sa roku.
  • Nemá kto obhliadať mŕtvych, ale hlavne, že máme trináste najlepšie zdravotníctvo v Európe
    V eufórii, ktorú asi vyvolalo hodnotenie slovenského zdravotníctva (EHCI), podľa ktorého máme trináste najlepšie zdravotníctvo spomedzi 35 krajín Európy, naši stranícki a štátni predstavitelia zrejme pozabudli, že ľudia na Slovensku dosť často aj umierajú, a tak sa stalo, že mŕtvych v niektorých lokalitách Slovenska nemá kto obhliadať a príbuzní s nebožtíkom niekedy na obhliadajúceho lekára čakajú aj niekoľko hodín.
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2017
    Jedna z prvých medializovaných správ z začiatku roka 2017 hovorí, že elektronizácia zdravotníctva bude spustená o rok, teda v januári 2018. Toto je snáď jediná správa, ktorá zostala pravdivá po celý rok. Ako to však nakoniec v roku 2018 dopadne, by asi nevedel predpovedať ani Nostradamus. Šéf e-zdravia totiž priznal, že systém nemyslel na lekárov a majú aj slabé servery, takže ak by sa v januári 2018 pripojili všetci, ktorým to zákon prikazuje, systém by sa pravdepodobne zrútil ako domček z karát. .

Z môjho prvého blogu

VYHĽADÁVANIE

Nájdete nás aj tu

Jazyk-Nyelv-Language

Prihláste sa cez soc.sieť

Prihlásiť sa menom a heslom môžete, ak ste sa už registrovali na našom webe

Ak sa chcete prihlásiť cez Vašu sociálnu sieť, kliknite na ňu. Uvidíte Vaše meno na vybranej sociálnej sieti a pod ním vyplňte príslušné údaje. Potom kliknite na odkaz v maili, ktorý dostanete obratom. K heslu do Vašej sociálnej siete ako tretia strana, prístup nemáme.

Inzercia

Joomla web support
Social marketing support
Potrebujete vlastný web alebo správu sociálnej siete pre svoje zdravotnícke produkty?
Načo platiť úžerníckym firmám stovky eur ročne, ak za zlomok tejto sumy môžete mať vlastný web natrvalo.
Vyladíme jeho pozíciu pre vyhľadávače, čím sa Vaša stránka dostane na popredné miesto.    

Inzerujte na našom webe. Umiestnenie bannera je možné podľa Vášho želania. Vašu klikateľnú reklamu na našom pozadí návštevník nevypne, lebo potom stránku nebude môcť čítať
Prijateľné ceny dohodou.    

Sme tu pre vás. Kontaktujte nás

Symprove - 5% zľava

Suprabiotikum SYMPROVE™ je probio nápoj novej generácie, určený pre pacientov so syndrómom dráždivého hrubého čreva a nešpecifickými črevnými zápalmi

Stačí slovo Symprove do nášho FB Messengera a máte 5% zľavu na mesačnú aj 12 týždňovú kúru pri nákupe cez symprove.sk

Článok mesiaca

Gastrolyzer -ako sa pripraviť na vyšetrenie
GASTROLYZER DYCHOVÝ TEST
Ide o pohodlnú a bezbolestnú dychovú skúšku, ktorou je možné diagnostikovať neznášanlivosť určitých cukrov, alebo bakteriálne premnoženie v tenkom čreve. Pred vyšetrením pacient vypije podaný sladký roztok a potom je lekárom pozývaný v približne polhodinových časových odstupoch fúknuť do prístroja na test obsahu vodíka v dychu. Lekára by ste mali informovať:
- ak beriete nejaké lieky
- ak trpíte ochoreniami pľúc, srdca, máte dýchacie problémy, astmu, alebo ste alergický na nejaké lieky
- ak máte cukrovku, chronické ochorenia, alebo ak ste tehotná...pokračovanie článku

          Kvalita, rýchlosť
pa3kdesignmedia

      prijateľná cena





TOPlist
    

Pomohla Vám táto stránka? 
Aj malá suma môže pomôcť udržať jej činnosť. Ďakujeme.
Segített Önnek valamikor ez a weboldal? Köszönjük a kedves támogatását.
Was this website helpful for you? Thanks for your kind donation.

paypal  
Stránka používa súbory cookies. Zakázať ich môžete vo svojom prehliadači. Ochrana osobných údajov a používanie cookies