Gastroenterologická ambulancia Nové Zámky MUDr.Jozef Klucho

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

GAF-na choroby konečníka

Symptomatická liečba ochorení konečníka - svrbenie konečníka, hemoroidy, trhliny, píľťaly

Dostanete v lekárňach alebo na tomto webe  

DOVOLENKA
V dňoch 27. - 31. dec, 2018 máne plánovanú dovolenku.       

 
SLUŽBY PACIENTOM
Gastroenterológ bez čakania.
 
Pre registrovaných užívateľov, diskusia  v rubrike  "Najnovšie otázky a odpovede" Chodíte k nám na pravidelné kontroly? Nemusíte si pamätať, že sa máte objednať o polroka. Stačí ak nám necháte svoj e-mail. My to urobíme za Vás.  VIAMOVýkony a služby na priamu platbu už môžete uhrádzať aj cez aplikáciu. 


whatsappNedovolali ste sa v pracovnej dobe? Pošlite odkaz na WhatsApp 0940 737 016. Toto číslo slúži len na textové správy v súrnych prípadoch po pracovenej doibe. 

VIRTUÁLNA AMBULANCIA
QRcodeGEAPozrite si pravidlá na poskytovanie odpovedí zadarmo a spoplatnené konzultačné služby. Ak máte záujem o expresné zaslanie rady, ide o platenú službu podľa cenníka. Otázku majú možnosť poslať aj neregistrovaní užívatelia. Ak však chcete vidieť odpoveď, musíte sa zaregistrovať a prihlásiť. Ak máte problémy s registráciou alebo odoslaním formulára s otázkou alebo s hľadaním odpovede na Vašu otázku, poradíme Vám na klucho (at) gastroenterolog.com

Magyarul is beszélünk English speaking doctor Здесь говорят по-русски

E-recept - papierové recepty už netlačíme. O predpis môžete požiadať písomne e-mailom alebo cez sociálne siete a recept si vyzdvihnúť  v ktorejkoľvek lekárni v SR s preukazom poistenca.  

TELEFONICKÉ RADY poskytujeme len našim skutočným, nie virtuálnym pacientom. Vďaka za pochopenie.
phone  Pevná linka
  0356423285
  (iba volania)

smartphone  Mobil
  0940890823
  (volania a SMS)
 

ŽIADNE NEŠTANDARDNÉ POPLATKY
RIADNE POISTENÝM PACIENTOM K VYŠETRENIAM NEÚČTUJEME! Platby sa týkajú len výkonov na žiadosť pacienta alebo takých, ktoré nehradí zdravotná poisťovňa.

CHRÁNIME VAŠE ZDRAVIE
Menej liekov + menej vyšetrení = menej vedľajších účinkov a viac zdravia!


ZA OBSAH REKLÁM A TVRDENIA V NICH UVEDENÉ ZODPOVEDAJÚ INZERENTI



Gastrolyzer

Od januára 2019 dychové testy na laktózovú intoleranciu a SIBO aj u nás.
Kompletné info čoskoro.
Gastrolyzer gastroenterolog

rady_pacientom endoskopia_nove_zamky vistualna_ambulancia lianasro

Hľadáte odpoveď na svoje tráviace problémy?  Zistiť viac

Vyšetrenie aj do 24 hod. a bez čakania. Zistiť viac

Potrebujete urgentnú konzultáciu? Zistiť viac

Nové bezlepkové potraviny Zistiť viac

GASTROENTEROLÓG s.r.o. Nové Zámky

Rady pacientom s ochoreniami s možným súvisom s tráviacim traktom - archív 2005-2007

Rady pacientom s ochoreniami s možným súvisom s tráviacim traktom - archív 2005-2007
Číslo otázky: 1/2005-MST
Predmet horká chuť v ústach

Dátum: 17.januára 2005 14:29

Pohlavie: žena
Vek: 27
Výška/Váha: 158/43
Zamestanie:administratívna pracovnícka
Stav: slobodná, bezdetná

Pán doktor, v poslednej dobe mávam dost casto nepríjemnú horkú chut v ústach. Neviem z coho by to mohlo byt, ci z nesprávnej stravy,alebo z nejakej choroby o ktorej neviem. Kávu nepijem, nefajcím, pijem cierne a zelené caje.Stravujem sa v závodnej jedálni.Neprejedám sa, jedávam 4x denne. Užívam hormonálnu antikoncepciu.Na žiadnom vyšetrení som ešte nebola, lebo bolesti nemávam.Len tú horkú chut.Rada by som vedela ci je potrebné lekárske vyšetrenie (aby som nieco nezanedbala), alebo co s tým mám robit. Dakujem.

ODPOVEĎ: Hoci podobným problémom som sa na svojej i partnerskej stránke už venoval, stručne Vám odpoviem. Príčiny uvedeného stavu môžu byť rôzne. V podobných prípadoch je treba najskôr absolvovať krčné, zubné a potom prípadne gastroenterologické vyšetrenie  Odpoveď na podobnú otázku pozri nižšie.
Číslo otázky: 2/2005-MST
Predmet: pichlava bolest v hrubom creve
Dátum: 17. januára 2005 20:56

problem: pichava bolest v hrubom creve
nazov otazky: aka je predbezna diagnoza a sposob liecby
pohlavie: muz
vek: 36
vyska: 183 cm, vaha 100 kg
zamestnanie: sedave, kancelarske
stav: rozvedeny
vysetrenie: ziadne
liecba: ziadna
Dobry den, obraciam sa na vas s mojim problemom a prosim o blizsie informacie ohladne moznej diagnozy a sposobu liecby. Za posledne 2-3 mesiace pocitujem pichlavu bolest, predpokladam ze v hrubom creve 8-12 cm pred (nad) konecnikom, najma na strane smerom k chrbtu. Neviem presne lokalizovat miesto. Mam pocit ze na pociatku tazkosti bolo toto miesto blizsie ku konecniku a teoreticky dosiahnutelne prstom, dnes mam pocit ze miesto
bolesti je dalej od konecnika, vyssie smerom k pasu. Bolest trva kratko niekolko sekund ale opakuje sa v kratkych intervaloch niekolkokrat krat za minutu, trva rozne 5 i 20 minut, a tento stav sa opat opakuje niekolkokrat denne. Mam pocit ze v poslednej dobe je bolest intenzivnejsia a castejsie sa i opakuje. Bolest mozno prirovnat k vnemu, ktory nastane pri dotyku cudzieho predmetu na citlive miesto na nechranenej kozi kde nie je pokozka, ako napr. na otvoreny otlak, rana po otvorenom pluzgieri od popalenia a pod. Nie je to az taka ostra bolest, je mierne tupsia, tak nejak tu bolest vnimam. Miesto je akoby na vnutornej stene hrubeho creva kdesi blizko pri
chrbte, tazko ju dokazem lokalizovat. Toto miesto bolesti mierne variuje, viac vpravo, viac vlavo, nizsie, vyssie, ale vzdy vzadu, a pocas jedneho dna je vzdy na rovnakom mieste. Moja strava nie je nejako zvlast upravena, jedavam 3 krat denne, vratane masovej stravy. Konzumujem aj alkohol. Fajcil som 1 rok, iba mierne, prestal som pred 6 tyzdnami. Nepocitujem ziadne priznaky tazkosti travenia, ziadne zvlastne znaky v ustnej dutine, ziadne tlaky v brusnej oblasti, ci ine bolesti v bruchu ci hrudniku, ani pri vyprazdnovani problemy nemam,
stolica je normalna. Nevidim krv v stolici. Nevidim vonkajsie hemoroidy. Pred istym casom asi dvoma rokmi som zbadal ze stolica mava niekedy iny (ale charakteristicky, t.j. rovnako iny) zapach, a ze formou posobi plastickejsie, ma vtedy hadam aj jasnejsiu farbu. Neviem posudit ci je to pravidlo, a ak ano, neviem ci je niecim podmienene. Kedze vsak ine problemy nenastali, velku pozornost som tomu nevenoval. Tento jav sa dnes vyskytuje uz zriedkavejsie. Mam sedave zamestnanie, sportujem raz v tyzdni. Ostatne liecene choroby: V minulosti asi pred 5 rokmi som bol dvakrat vysetreny gastrofibroskopiou, a lieceny na zaludocny reflux a problemy s palenim zahy, oba tieto problemy sa medzicasom stabilizovali a nie su uz vyrazne v poslednych 2 rokoch. Pocitoval som tiez isty cas bolest v oblasti prostaty pred niekolkymi rokmi, bol som vysetreny ultrazvukom, s vysledkom ze prostata je zvacsena ale inak ma byt v poriadku, a ze bolest pravdepodobne pochadza z pricviknuteho nervu. Bola to opakovana tupa bolest. Pri kasli, kychnuti alebo eventualnom daveni bola bolest niekedy extremne silna, na jej prekonanie mi pomahalo potlacanie prostaty prstami, od bolesti som sa pritom krcil v predklone, podrepe alebo v lahu. Doktor urolog vylucil prostatu a predpokladal pricviknuty nerv, pritom mi jedorazovo predpisal nejaky liek na regeneraciu ci posilnenie prostaty. Ked som ten liek dobral,
zacal som si pravidelne kupovat kapsule s prirodnym vytazkom tekvicovych jadier. Potiaze s bolestami v oblasti prostaty sa nijakym sposobom inak neliecili, a dnes ich uz takmer nepocitujem. Mam mierne zvyseny krvny tlak, nepoberam ziadne lieky na upravu tlaku. Okrem vitaminov a mineralov ziadne lieky pravidelne nepoberam. Nechodim k lekarovi casto, nie viac ako raz za rok, a to len v pripade akutnych potiaz ci choroby (t.j. zial nie kvoli preventivnej prehliadke). Dovody preco hladam pomoc touto cestou: V oblasti mediciny som laik, a tazko aj znasam vysetrenia, odber krvi, pohlad na krv, citanie ci pocuvanie temy tykajucej sa zdravotnych problemov, hoci aj meranie tlaku pre tep co pri tom je citit. Prichadza mi
vtedy nevolno a odpadavam. Profesne posobim mimo slovenska a mam problemy s cudzou recou (pri komunikacii s tunajsim lekarom vratane). Najma mam vsak obavy zo znasania eventualnych vysetreni ako aj strach z diagnozy, aj s ohladom na nedavne problemy s prostatou. Dakujem velmi pekne vopred, Vladimir.

ODPOVEĎ: Milý Vladimír, myslím si, že Vaše ťažkosti nemajú súvis s tráviacim traktom, skôr by som typoval na prostatu alebo chrbticu a v neposlednom rade môžu mať aj psychický pôvod. Ak sa obávate vyšetrení, kúpte si nejaké antireumatikum alebo liek na problémy s prostatou. Ak stav po nich neprejde, bude asi potrebné lekárske vyšetrenie, pri Vašich problémoch s komunikáciou v cudzine by asi bolo najlepšie, keby ste ho v rámci dovolenky absolvovali na Slovensku.

Číslo otázky: 3/2005-MST
Predmet: bolest/tlak v krku a hrudniku
Dátum: 28. marca 2005 1:48

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Od utorka (22.3., cize pomaly tyzden), mam v krku neprijemny pocit, ze mi tam nieco zavadzia, akoby mi tam zostavala potrava, alebo mam pocit, ze mam v krku sucho (najma v noci, rano). Je to pocit, akoby mi na hltan nieco tlacilo a zuzovalo ho. Pocit bolesti, alebo skor neprijemny pocit, ze tam mam nejake hranate teleso, mam aj v hrudniku, na lavej strane. Neviem, ako pali zaha, ale nepocitujem to ako palenie, skor ako by som vypila sadru a ta mi tam stvrdla - a to mozno i nizsie nez na hrudi, asi v zaludku - obcas trochu pocit tazenia (skor po dlhom nejedeni). Myslim, ze sa to nezlepsuje ani nezhorsuje po jedle, v zasade ma zaludok/brucho neboli, len ked dlhsie nejem (co ale aj bezne - vtedy ma boli v mieste hned ako sa rozdvojuju rebrove obluky). Nezvracala som ani ma nenapina, chut na jedlo mam (mozno sice trochu zvysenu), stolicu mam normalnu, ale asi castejsie grgam a vtedy mam trochu pocit ulavy. Chcela by som sa spytat, ci je to skor refluxny syndrom alebo nieco ine. Este chcem doplnit: Pondelok, cize den predtym, ako mi to zacalo, som mala migrenu. Moze to mat suvis? Vtedy ma zacalo boliet i v hrudniku, ale to bola trochu ina bolest, nez ta, co citim teraz. Bola som u lekara, ale v podstate mi nepomohol (som momentalne v Norsku a lekari su tu velice nepouzitelni), a kedze bolest neprestavala, sla som vo stvrtok znovu, ale k inemu, vsak rovnako neschopnemu, neposlal ma na ziadne vysetrenia a predpisal mi Voltaren 50 mg na utisenie bolesti. To sice trochu pomohlo, ovsem na to bolenie v krku/hrudniku, kvoli ktoremu Vam pisem, nie. Pisala som aj na Edusan, kde mi odpovedal neurolog ohladne migreny a navrhoval, ze to bude zrejme z chrbtice (hrudnej, driekovej). Tiez ma napadlo, ze som pred 3 tyzdnami zdvihala tazky batoh (20 kg) a ci som si tym nejak neublizila. Myslite si, ze moze ist o traviaci system alebo je pricina skor niekde inde? A hlavne, co mam robit, ci sa to da nejak ovplyvnit alebo mam hned zajst k lekarovi, alebo s tym mozem nejaky cas vydrzat. Kedze som v zahranici, a k tym lekarom tu nemam po skusenosti velmi doveru, budem rada, ak mi mozte poradit. Domov, a teda k doveryhodnemu lekarovi, sa ale dostanem az za 3-4 tyzdne. Uz som sa inac kvoli vsetkym bolestiam tolko stresovala v poslednych 2 tyzdnoch, ze by som to asi mohla mat i zo stresu.  Dakujem velmi pekne za odpoved, a ospravedlnujem sa za rozsiahlost. Luba
Este moje udaje:
Vek: 25, Výška: 160, váha: 50, Zamestnanie: sedave, pri pocitaci a knihach (student) - uz takmer rok v kuse
Stav: slobodna, Deti: ziadne
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky: neboli
Vaša doterajšia liečba: 4. den beriem Voltaren, mam ho
este na dalsie 4 dni; antikoncepcia Trinordiol
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia: jun 2004
mononukleoza (stabilizovane), ale mozna je i stitna
zlaza (kedysi nejake mierne zvysene hodnoty). V
detstve/puberte srdcova arytmia.
Stravujem sa zdravo, nepijem, nefajcim.

ODPOVEĎ: Milá Ľuba, je viac ako pravdepodobné, že pravdu máte v jednej z posledných viet Vašej otázky. Vaše ťažkosti pramenia zo stresu. Tým smerom sa treba zamerať aj v liečbe Vašich ťažkostí.  Viac nájdete v nižšie uvedených odkazoch (funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice )

Číslo otázky: 4/2005-MST
Predmet: prosim o radu
Dátum: 29. marca 2005 16:37

Prosim Vas pekne o radu:

vek: 23, vyska: 160cm, vaha: 48 kg, stav: slobodna, deti: ziadne

tazkosti: vsetko sa to zacalo uz davno pred 5 rokmi, ked som raz nemohla dobre dychat. Absolvovala som vysetrenia na stitnu zlazu este doma na Slovensku pred 5 rokmi. Vsetko som mala vporiadku. Lekari mi povedali, ze mam bromchitidu,Tak som brala lieky a aj kvapky Bromhexin. Trosku mi pomohli, ale stale som mala tazkosti s dychanim. Bola som na dalsich vysetreniach vo Svidniku na krcnom a tam mi zase povedali, ze my musia vytiahnut mandle. Mandle som si nedala vytiahnut, pretoze som odchadzala do USA. Ked som dosla do USA navstivila som krcneho lekara aj tu v NYC a lekar mi pozeral kamerou do hrdla. Povedal mi, ze ja mam mandle uplne vporiadku, ze vobec ich nepotrebujem vytiahnut. Tak som bola trosku nazlostena, ze vo Svidniku na Slovensku mi ich chceli vytiahnut a pritom som mala vsetko vuplnom poriadku. Tak som hladala ine riesenie, pretoze som mala tazkosti s dychanim a potom neskor som stale v hrdle nieco citila a stahovalo mi hrdlo podobne ako pri astme. astmu nemam. Teraz po 5 rokoch mi povedali na krcnom, ze to bude asi kyselina, ktora mi vychadza zo zaludka a drazdi mi ten sval v hrdle a ze preto mi to tak stahuje.( v anglictine sa tato choroba vola LPR Reflux) Spravili mi aj snimky s kontrasnou latkou na hrdlo, ale vsetko bolo vporiadku. Lekar mi predpisal lieky, ktore sa volaju PRILOSEC 20mg - jednu denne. Beriem ich uz treti mesiac a nepocitujem ziadnu zmenu. Prave naopak zacala ma palit zaha. Strasne ma pali cela lava strana - od zaludka az po usta. Ci si lahnem, sadnem alebo stojim je to jedno, stale ma to pali vkuse a citim akokeby som mala v zaludku mentolovy cukrik.Pali ma to len na tej lavej strane a az pri plucach. Chcela by som Vas popytat o radu, ze co si Vy o tom myslite. Mam absolvovat este tie zaludkove vysetrenia, co mi pozru kamerou do zaludka? ....ja uz naozaj neviem co mam robit. Poradte mi prosim Vas teraz momentalne nemozem ani nic zjest, lebo cokolvek dam do ust vodu, jedlo.....tak ako mi to ide do zaludka, tak po lavej strane ma vsetko pali, strasne neprijemny pocit! Uz treti den ma to tak pali, ze ja uz normalne citim chlad od zaludka az po usta ked sa nadychnem. Lekar mi este povedal, ze to vsetko moze byt aj zo psychickeho povodu, vola sa to - Uzkostlivost. Prosim Vas o radu, napiste mi, co si o tom myslite Vy. Dakujem pekne. S pozdravom Maria
PS Dodrziavam aj dietu, ziadna cokolada, pikantne jedla, kava, caj, vajicka tiez nejem, paradajky nemozem, cibulu tiez nie, mastne a vyprazane jedla tiez nejem. Jem polievky, suchare, obmadzujem maslo, tiez nejem pomarancea to citrusove ovocie, dzusy nepijem. Pijem vodu, obcas caj. Este mi niekto poradil, ze mam pit iskru, ze to tiez pomaha a mlieko s medom. Mliekos medom som vyskusala a aj samotne teple mlieko, ale moj zaludok sa sprava takisto.

ODPOVEĎ: Milá Mária, hoci gastroskopia by určite objasnila príčinu Vašich ťažkostí, vyzerá to však tak, že sú pravdepodobne nervového pôvodu. Ide u Vás teda najskôr o funkčnú poruchu hornej tráviacej trubice.  Ak sa obávate gastroskopie, začnite prípadne samoliečbou ukľudňovacími prostriedkami, ktoré voľne dostať v lekárni alebo si nechajte urobiť gastroskopiu a zariaďte sa podľa jej výsledku. Ak bude negatívna, navštívte psychológa alebo psychiatra.

Číslo otázky: 5/2005-MST
Predmet: železo+bilirubín
Dátum: 15. apríla 2005 11:35

syn sa narodil 9.8.1988, v roku 2003 odpadol, bolo to veľmi nezvyčajné, lebo takto som ešte nevidela nikoho odpadnúť, teda som zalarmovala lekára, jeho kardiologičku, ktorá toho času podľa vyšetrení namala dobrý pocit čo dalej so synom, bola tam ťažká arytmia a ukazovali sa aj dalšie veci, ale nakoniec vdaka tomu aj odobrala krv. tá nám ukázala že syn má bilirubín na hranici, teda 48, po liečbe ktorú sme hne d nasadili, teda jedná sa o diétu, bilirubin klesol, ale nie nižšie ako na 32, ale srdiečko sa upravilo a bolo lepšie. nakoniec opäť skolaboval, síce neodpadol, ale počas troch dní pociťoval takú neprirodzenú únavu, že sme opäť vyhľadali lekára. bol na hospitalizácii, na diferencovanú diagnostiku, aby sa vedelo všetko čo a ako jeho telo pracuje, zisili mu hromadenie železa, ktorého hodnota je 62.8, bilirubín sa potvrdil ako genetická záťaž, teda diéta sa drží nadalej, ale neviem čo s tým železom, dočítala som sa, že treba vypúšťať krv, a iné veci, ale že nič sa nepodáva. syn bude mať 17 rokvo, ale ešte nikdy nepotreboval antibiotiká, alebo iné lieky, vždy sme boli zdravý, teda obhliadnuc od soplíkov a chrípky, ktoré sme vedeli preležať a čajíkmi, teda pitím vyplavovať. ale teraz som zúfala. nie je potvrdená mutácia Cys 282 Tyr génu, teraz máme ísť na genetiku, ale bude to trvať aj
dva meisace, viem že táto choroba prepuká okolo 20 roku veku života u chlapcov, alebo v 40 roku života u mužov, u žien v menopauze, ale syn má len 16, čo to pre nás znamená, je to zlá kombinácia s hyper bilirubíniov ? akú máme prognozu? má dvojča, dievča, teda biaminale, je potrebné urobiť aj tu vyšetrenie? jeho brať má 21 rokov vhodné je urobiť aj tu vyšetrenie genetické, ako sa začína toto ochorenie, mám si všímať únavu, tu mám strach lebo to vedie k  paranoe, sledovať sa, nikdy sme to nerobili, sme zdravý, mám si dať urobiť vyšetrenia? dakujem asi jeho toho veľa, ale som zúfala, že vždy som vsádzala na zdravú výživu, aby bolo
všetko od farmárov, ktorí zdravo krmia svoje zvieratka, aby aj zelelnina a ovocie, boli bez postrekov, chovali sme kvôli deťom 4 kozičky, denne sme museli kvôli ním cestovať, aby bolo čerstvé mliečko, a nakoniec takáto skúška. ak by to nebola genetika, môže byť tak vysoké železo aj z iných dôvodov, nech aspon na chvílku mám pocit, že všetko bude v poriadku. na čo sa mám pripraviť.  syn má výšku 186, váhu 76kg. teraz v auguste bude mať 17 rokov. jedná sa o dedičné ochorenie, ale vôbec neviem čo to obnáša. neviem či bilirubínia je spôsobená geneticky, alebo je to ako druhotné, nikto mi nevie povedať. má ju už dva roky. neviem či kombinácia bilirubín a hemachromatoza je spojené ochorenie, alebo sa jedná o dve náhody. dalej neviem čo dalej. som zúfala, máva bolesti klbov a svalov, unavu, neviem či to prisudzovať ochoreniu, alebo pubertalnym zmenám, ak niečo môžete zodpovedať, budem vám povdačná, viem že píšem chaoticky, ale takýto chaos mi nastal aj v mojej mylsi. syn má aj dvojča, neviem či aj u nej nemám urobiť testy aby sme si boli istý čo dalej, má aj staršieho brata 21 ročného, či aj u neho treba niečo podniknúť, on nebol u lekára, naposledy pre potvrdenie, že môže študovať na VŠ. inak nikdy moje deti nepotrebovali užívať ani len antibiotiká, boli vždy zdravé. všetko dobré vám prajem v živote . helena

ODPOVEĎ: Vážená pani Helena, asi Vás svojou odpoveďou nepoteším, ale všetko, čo ste o synovi napísali nasvedčuje, že u neho pôjde o dedičné ochorenie, poruchu metabolizmu železa, hemochromatózu. Ochorenie, ak doteraz nebolo potvrdené, patrí do rúk gastroenterológa, resp. hepatológa. Stav si však pravdepodobne bude vyžadovaať aj dodiagnostikovanie v nemocnici (odber vzorky pečene na histologické vyšetrenie, prípadne laparoskopiu, čo je pohľad na brušné orgány špeciálnym prístrojom, ktorý sa zavádza cez brušnú stenu do útrob pacienta. Pri nej sa môže zrealizovať aj spomínaná biopsia pečene. Neoddeliteľnou súčasťou diagnostiky je genetické vyšetrenie, ktoré by mali podstúpiť aj rodičia a súrodenci pacienta. Hladina bilirubínov môže byť zvýšená aj samostatne v rmci tzv. benígnej hyperbilirubinémie, ale ak sú zvýšené aj iné pečeňové testy, potom toto zvýšenie treba brať ako súčasť hemochromatózy. V liečbe má naozaj už dlhé roky dôležité miesto "púšťanie žilou", teda pravidelné odbery "hustej" železom presýtenej krvi. Táto liečba je podporovaná liekmi, jednak na podporu činnosti pečene a jednak na zlepšenie metabolizmu železa, ktoré synovi predpíše odborný lekár (hepatológ alebo gastroenterológ). Strava pacienta by mala obsahovať predovšetkým potraviny s nízkym alebo žiadnym obsahom železa s dostatkom bielkovín a vitamínov (v hrubých rysoch ako pri hepatitíde alebo iných ochoreniach pečene). Ak sa u syna hemochromatóza potvrdí, ochorenie je celoživotné, s tendenciou k zhoršovaniu a žiaľ môže končiť až cirhózou a následnou transplantáciou pečene.

Číslo otázky: 6/2005-MST
Predmet: bolesti v bruchu
Dátum: 16. apríla 2005 11:23
p.Doktor, Najporv Vám dakujeza Váš prítup k paceintom. !!!
V popise otázky prosím uveďte:
Pohlavie (ak toto nevyplýva z textu otázky alebo ak píšete pod značkou).muž
Vek 46
Výška / váha 195/ 140 kg
Zamestnanie sedavé-obch.cestujúci-auto osobné
Stav ženatý
Deti - počet, 2
Vaše ťažkosti Roky cca 10 rokov mám pichanie pod posledným ľavým rebrom. Bolesti sú hlavne po jedle a ked si prudko sadnem nap.r do sedadla v aute.,alebo prudký obrat doľava. Bol som liečený 10 rokov na dvanads. vred .ten sa stratil a bolesti zostali. teraz som liečený na kameň v ladvine ,ten je rozbíjaný ultrazvukom a bolesti zoatali.Podľa urologa bolesti nemajú nič spoločné s ladvinami. Som už neštasný lebo vyzerám ako hypochonder,ale tá bolest je neskutočná. vadí mi to hlavne v noci ,lebo spávam na bruchu a boku a nemôžem spávať. Dalej ma občas trápi aj kovová pachuť na ústach. Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky .vid vyššie
Vaša doterajšia liečby-Pancreolan, Maalox, Quatamal
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia- rakovina pestes, peptický vred

ODPOVEĎ: Vaše bolesti v ľavom podrebrí asi nesúvisia s tráviacim traktom, najskôr by ich príčinou mohla byť chrbtica a Vaša extrémna nadváha.  Chrbticu by ste si mali dať vyšetriť aj kvôli urologickým ochoreniam, ktoré uvádzate. Pachuť v ústach môže mať rôzne príčiny, venovali sme sa im už v minulosti (viď odpoveď na tejto stránke a staršie príspevky v archíve)

Číslo tázky: 7/2005-MST
Predmet: Ulcus
Dátum: 27. apríla 2005 18:04
Dobry den pan doktor, mam 26 rokov, som slobodna, bezdetna, vyska 168 cm, vaha 65 kg. Moj problem zacal asi tak pred 3 tyzdnami, ked som nastupila do noveho zamestnania, ktore mi este stale sposobuje znacne stresy. Pracujem v jednom novootvorenom obchode. Ked nas prijimali do zamestnania, obchod este nebol otvoreny, chodili sme tyzden do toho isteho obchodu do Nitry. Viete, predtym som bola dlho doma a zrazu som si musela zvykat na novy rezim, vstavat rano o 4.00 hod a podobne... a este k tomu ma strasne stresovalo to vsetko nove v praci, hned nas dali do pokladne, atd. Za cely ten tyzden, co sme tam chodili som za cely den zjedla len 2 alebo 3 rozky a potom som uz nic nezjedla, lebo mi nechutilo... Tak to pokracovalo aj dalej, ked sa otvoril nas obchod a chodili sme uz do Trnavy a nie do Nitry. Mavala som strasne bolesti zaludka, vobec mi nechutilo jest, napinalo ma na zvracanie aj ked som mala prazdny zaludok. Ked som isla mojmu lekarovi, neordinoval, zastupoval ho iny lekar, ktory po vysetreni skonstatoval, ze pravdepodobne ide o vznikajuci vred, naordinoval mi Ranital a Buscopan, s tym, ze ked sa to nezlepsi, budem musiet ist na gastro. Ked som prisla o 5 dni na kontrolu, bol tam uz moj lekar, ktory mi povedal, ze to nic nie je, ze to je len neuroza. A predpisal mi este Degan. Lenze ja mam stale problemy, mam stale pocit plneho zaludka, snazim sa jest, ale velmi mi to nejde. A mam stale strasnu kyselinu. Teraz mam pocit ako keby mi horel zaludok aj brucho. Poradite mi?  Vdaka. Zuzana

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, myslím si, že máte múdreho praktického lekára, ktorému môžete dôverovať. S najväčšou pravdepodobnosťou u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti žalúdka nervového pôvodu. K liečbe, ktorú užívate by však bolo vhodné pridať niečo na ukľudnenie žalúdka (čo by to malo byť, to Váš praktický lekár iste vie) Okrem toho by ste sa mali snažiť aj sama odbúrať stres a aspoň po pracovnej dobe sa viac venovať sebe, záľubám, športu a pod.  Diéta tu veľmi nepomôže, treba však vynechať dráždivé jedlá a potraviny, ktoré sú ťažko stráviteľné a aj väčšine zdravých ľudí spôsobujú problémy (mastné jedlá, strukoviny...)  Ak Vám po tejto zmene liečby ťažkosti neustúpia, mali by ste absolvovať gastroenterologické vyšetrenie, v prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 8/2005-MST  
Predmet: Candida albicans - kvasinka
Dátum: 4. mája 2005 12:24

Pohlavie: žena
Vek: 21
Výška/váha: 170 cm/50 kg

Dobrý deň prajem! Už dlhší čas mám problémy s pleťou (drobné akné, vyrážky na tvári, ale aj na ramenách a chrbte). Moja kožná lekárka to riešila rôznymi vodičkami a podobne, no nič extra nepomáhalo. Začala som preto chodiť na kozmetiku, čo mi výrazne pomáha, avšak dostala som od kozmetičky radu, nech si dám predpísať od kožnej lekárky antibiotiká alebo iné lieky, pretože podľa všetkého mám nejaký vnútorný zápal. Tak som teda zašla s odporúčaním kožnej lekárky k obvodnému lekárovi na krvné testy, testy moču a stolice, takisto na výter hrdla a nosa. Čo sa týka testu na kvasinky v stolici, diagnóza znie: "Candida albicans veľmi početne". Čítala som si na internete o tejto kvasinke a môže súvisieť jej množenie sa s nesprávnou životosprávou, stresom atď., čo by bohužiaľ mohol byť môj prípad. Netuším prečo, no môj obvodný
lekár mi k výsledkom testov nič nepovedal a tak by som Vás chcela poprosiť, či táto diagnóza značí o niečom vážnom, či to súvisí so zažívacím traktom a či sa to môže tým pádom prejavovať aj na pokožke? PS: Termín u kožnej lekárky mám o týždeň, tak preto sa informujem vopred.
Ďakujem za poradenie.  S pozdravom Viera S.

ODPOVEĎ: Milá Viera, kandidózu tráviaceho traktu treba v každom prípade preliečiť (ako to by mal vedieť Váš praktický lekár alebo gastroenterológ). Ak sa kandida nenašla v dýchacích cestách, mali by ste ešte absolvovať  gynekologické a urologické vyšetrenie, či jej zdroj nie je tam. Do tráviaceho traktu sa totiž u ženy často dostáva kandida práve z týchto miest. Kým Vám bude nasadená príslušná liečba, mali by ste konzumovať viac probiotík (jogurty, acidofilné mlieko, prípadne preparáty voľne predajné v lekárni). Candida v tráviacom trakte resp. inde v tele sa objavuje u pacientov s poruchami imunity prípadne inými (zápalovými?) ochoreniami. Kožné prejavy môžu, ale nemusia mať súvis s inými lokalizáciami tejto infekcie. Na kožu sa infekcia môže dostať z iných lokalizácii buď prirodzeným spôsobom (do okolia konečníka alebo urogynekologických ciest u ženy) alebo prenosom napr. rukami.    

Číslo otázky: 9/2005-MST
Predmet: horká chuť v ústach
Dátum: 25. mája 2005 15:15

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu:
pohlavie - žena
vek - 52
váha - 60 kg
výška - 164 cm
stav - vydatá
deti - 2
zamestnanie - robotníčka
V poslednej dobe mám veľmi horkú chuť v ústach a veľmi sucho, čo mi spôsobuje zlé prehĺtanie. V poslednom období /asi 1/2 roka/ som schudla 8 kg.Po jedle pociťujem tažobu na žalúdku. Absolvovala som gastrofibroskopiu:
nález:/opis zo zdrav. záznamu/
- pažerák: bez lézie, kardia doviera
- žalúdok: sliznice ružové, v antre viaceré drobné afty, riasy pravidelne bez patologických primesi
- bulbus: pravidelný, bez lézie
- duodenum: D2 bpn
Záver: aftózna antrumgastropatia, HP-RUT. negat., Cholecystolithiasis dľa USG vyš.
Doporučenie: D2 Quamatel 40 mg, tbl. večer, Rp. Buscopan drt. pri bolesti, Helicid 10 Po 2 týžňovom užívaní Helicidu 10 a striedmom stravovaní, bolesti žalúdka ustúpili, no napriek tomu horká chuť a sucho v ústach pretrváva. Absolvovala som aj sono žlčníka,pankreasu a žalúdka, kde lekárka uviedla nadmerné množstvo žalúdočných štiav, a prítomnosť žlčníkového kameňa. Neviem, či ste sa uvedenej téme už na Vašej stránke venoval, pretože ja som nič podobné nenašla, ak áno, odpíšte mi prosím, kde to mám hľadať, alebo mi prosím aspoň stručne odpovedzte, lebo tento momentálny stav mi dosť znepríjemňuje život. Veľmi pekne Vám ďakujem!

ODPOVEĎ: Vaše ťažkosti sú najskôr spôsobené občasnou poruchou funkcie dolného pažerákového (kardie) a pravdepodobne i žalúdkového zvierača (pyloru), čím sa Vám dostáva žlč do žalúdka a následne aj do pažeráka a do úst. Liečba, ktorú ste brali Vás načas zbavila ťažkostí ale dlhodobé zlepšenie by mohla zabezpečiť  žlčníková diéta a zmena liečby (aká, to iste vie Váš gastroenterológ). Pozri aj predošlú odpoveď na tejto stránke

Číslo otázky: 10/2005-MST
Predmet: problem s naduvanim
Dátum: 19. júla 2005 20:11

Dobry den aby som dodrzal informacie podla vasho vzoru:
Pohlavie : muz
Vek : 24
Výška / váha : 195/90
Zamestnanie : programator
Stav : slobodny
Vaše ťažkosti :
Mam problem s naduvanim a s tym spojenou plynatostou a skrkanim v zaludku. Problemy som mal uz pocas VS, no teraz v zamestnani to uz je velmi neprijemne. Podla rad i z Vasich stranok som sa tychto par dni snazil kontrolovat svoju stravu, prip. hltanie vzduchu. No ziadne zmeny som nepostrehol i ked som sa snazil ukontrolovat to.. ci jem strukoviny alebo nie.. Rano si dam lahke ranajky - lupienky s mliekom a k tomu jogurt Activiu, doobeda som v pohode, poobede tiez, ale nafukuje sa mi brucho a o takej tretej hodine uz pocitujem pohyb, zvuky, tlaky v bruchu. Podozrievam sposob hltania slin.. vsimol som si, ze ak prehltam v ustach nahromadene sliny, tak sa vytvori vzduchova bublina a ta putuje dole krkom.. - tie sliny a vzduch putuju rovno do zaludka ? a potom do criev? moze byt toto dovodom nafukovania?  Za odpoved Vam velmi pekne dakujem. Budem naozaj povdacny ak mi pomozete vyriesit tento moj problem.
S pozdravom Dusan z KE.

ODPOVEĎ: Hltanie vzduchu (aerophagia) skutočne môže byť príčinou stavu, ktorý popisujete. Pokiaľ možno treba ho vôľovo kontrolovať a zo stravy vylúčiť všetky potraviny, ktoré by stav mohli zhoršovať (okrem strukovín aj bublinkové nápoje, kysnuté cesto a pod.)  a prípadne si kúpiť v lekárni prípravok proti plynnatosti. Ak ťažkosti po samoliečbe neustúpia, treba sa nechať vyšetriť gastroenterológom a možno aj neurológom alebo psychiatrom. Nadmerné hltanie vzduchu môže byť totiž určitou formou tiku, ktorý je zas často prejavom neurózy.  

Číslo otázky: 11/2005-MST
Predmet: prosba o radu-nazor
Dátum: 22. júla 2005 04:26

Vazeny pan doktor, chcela by som sa Vas spytat, ci existuje uzky suvis medzi pravidelnym pitim cerveneho vina [3,5-4 dcl denne] a vysokou hladinou cholesterolu. posledne moje vysledky z krvi ukazali, ze celkovy cholesterol + "zly" cholesterol mam nad povolene hodnoty. pritom masa jem uplne minimum, vela pravidelne sportujem, stravujem sa zdravo a som stihla. v mnohych clankoch som sa docitala, vraj vysoky cholesterol vobec nemusi suvisiet s tym co jeme, moze to sposobene okrem ineho aj poruchou pecene. kedze som milovnickou cervenho vina, napadla ma prave varianta, ci si tym neskodim. mam 30 rokov, Lenka, a dakujem Vam pekne za odpoved

ODPOVEĎ: Milá Lenka, nadmerná dlhodobá konzumácia akéhokoľvek alkoholu zvyšuje hladinu cholesterolu a najmä triglyceridov. Čo to však je "nadmerná konzumácia", je u každého individuálne. Orientačne pre ženu Vášho veku (neudávate výšku a váhu, to sú tiež parametre, ktoré odporúčanú dennú dávku ovplyvňujú) je maximálna denná dávka 1-2 dcl vína alebo malé pivo, alebo poldeci destilátu. Rôzne pramene však môžu udávať rôzne maximálne denné množstvá (vplyv má na to tiež rasa, spôsob života, dedičnosť a iné faktory).

Číslo otázky: 12/2005-MST
Predmet: zaludok
Dátum: 14. septembra 2005 18:01

Dobry den. som piatacka UMB, odbor financny manzment, mam 23 rokov, 56 kg a 165 cm. Od minuleho roka sa liecim liekmi radu Remood 20mg (pol tabletky vecer) pre uzkostne stavy, zrejme vyvolane antikoncepciou, ktoru uz neuzivam.Uzkostne stavy vsak uz mam pod kontrolou a coskoro by mi mali lieky vysadit. Mam miernu neznasanlivost na laktozu. Skolu zvladam viac-menej bez problemo, caka ma uz len diplomova praca. Moj otec je alkoholik a mama je velmi naladova, casto az agresivna. Prostredie doma teda je strasne. Moj problem trva uz par mesiacov, kazde rano sa zobudzam so strasnou pachutou v ustach, s cim je spojeny aj zapach. Niekedy rano mam kyselinu taku strasnu, ze ma palia mandle a cele okolie za jazykom.Obcas ma bolieva brucho, ale uz dvakrat mi bola za poslednych 6 mesiacov vykonana gastroendoskopia, a nenasli ziadne zmeny na sliznici len slabe zavieranie zaludka, co pripisali ku kazdodennemu stresu.Trapi ma, ze su dni, ked musi jest kazdu chvilu, pijem dost vela, aby som tu kyselinu odstranila. Niekedy sa v noci prebudim, ze musim nieco vypit, mam prekysleny zaludok a mam pocit, ze zaludok je suchy.Bolesti typicke pre pazerak nemam, spim velmi dobre. Avsak ak si aj lahnem co i len na hodinu, zobudim sa s neprijemnou pachutou. Mam pocit, ze sa mi poleziacky vylieva vsetko zo zaludka von.Na obcasne nafuknutia mi pomaha prilozenie flase s horucou vodou na uvolnene brucho s pokrcenymi kolenami. So stolicou nemam ziadne problemy, mam ju pravidelnu po ranajkach a aj menstruaciu mam velmi presnu. Sportujem kondicne, jem vela vlakniny, hlavne v podobe ovsenych vlociek, nezvyknem solit a vyhybam sa koreninam. Nepijem, nefajcim.Moji rodicia mali vredove ochorenia zaludka. A este som si vsimla jednu skutocnost, totiz ked sa mi pohorsi so zaludkom, automaticky mi na pokozke v oblasti prs, pliec, noh, chrbta a tvare vystupuju hnisave vyrazkovite vredy. Existuje nejaky liek, ktory by mi pomohol? Mozu antidepresiva sposobovat tieto problemy? Dakujem za odpoved

ODPOVEĎ: Ak dovolíte, začnem od Vašej poslednej otázky. Podobný stav aký popisujete, môžu mierne zhoršovať aj antidepresíva, ale keďže neuvádzate, čo presne užívate, odporúčam Vám poradiť sa ohľadom vedľajších účinkov lieku s Vašim gastroenterológom alebo psychiatrom, resp. lekárnikom. Lieky na funkčnú poruchu vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice, samozrejme, existujú, pozná ich určite aj Váš gastroenterológ. Ak mu popíšete uvedené problémy, mal by Vám ich predpísať. Sú to lieky na zlepšenie očisťovacej schopnosti pažeráka a zlepšenie vyprázdňovania žalúdka (tzv. prokinetiká) a/alebo lieky na vyviazanie žlče alebo zníženie tvorby žalúdkovej kyseliny (tzv. antagonisti H2 receptorov alebo modernejšie blokátory protónovej pumpy). Ak máte gastroezofageálny reflux prevažne zásaditý, teda, ak obsahuje tekutina, ktorá sa Vám vracia do pažeráka, prevažne žlč. Toto sa dá orientačne zistiť gastroskopiou, ak ste pri nej mali popísanú "žlč v žalúdku", je pravdepodobné, že sa Vám dostáva aj do pažeráka. Po príslušnej úprave liečby a životosprávy by sa Váš stav mohol zakrátko zlepšiť. Treba však mať na pamäti, že pokiaľ sa Vaša psychická stránka nedá do poriadku, ťažkosti Vám môžu pretrvávať.        

Číslo otázky: 13/2005-MST
Predmet: Úspešná diéta?Ako ďalej?
Dátum: 21. októbra 2005 8:26

Mily pan doktor! Na vasu stranku som sa dostala cez vyhladavac,ohladne redukcnych diet.Mam 20 rokov.V 10 rokoch som dostala menstruaciu a nasledne som pribrala 5,6 kil,bez zmeny v stravovani.V tomto obdobi sa o zdravom stravovani a nebezpecenstve manipulacie so stravovacimi navykmi vela nevedelo.Lekarka rodicom odporucila,ze musim okamzite schudnut asi 10 kil.Ja som mala 10 rokov a kedze som sa necitila s novym tazsim telom dobre zacala som chudnut,co sa samozrejme neskor vyvinulo do mentalnej anorexie(bulimicka by som sa pravdepodobne stala,ale proti vracaniu sa moje telo radikalne postavilo),nikdy som vsak nebola liecena odbornikmi.Ked som pri vyske 172 cm v 12 rokoch vazila uz len 46 kil,musela som si vybrat a vybrala som si zivot. Nasledovali roky kedy hmotnost kolisala v rozmedzi od 50 do 90 kil.Nakoniec prisiel ten spravny cas a rozhodla som sa dat konecne do poriadku.Za 5 mesiacov som schudla 35 kil,pevnou volou cvicenim a vyvazenou stravou. Teraz mam pri vyske 173 cm 55 kg a chcela by som sa spytat ako by som mala postupovat dalej aby moja vaha neklesala a zaroven sa mi kila nevratili naspat? Vsade sa totiz pise o dietach,ale nikde sa nepise aku ma mat clovek zivotospravu po diete.Viem ze vam pisu ludia,ktori maju skutocne a vazne problemy,ale budem rada ak si najdete cas aj na mna.dakujem

ODPOVEĎ: Vzhľadom na Vaše predošlé ochorenie, z ktorého ste už dúfam vyliečená, sú dôležité dve veci. Psychická pohoda a príjem energeticky bohatej stravy, resp. stravy tak výdatnej, aby minimálne pokryla Váš výdaj (ten záleží od Vašej dennej aktivity. Na výpočet týchto parametrov existujú rôzne kalkulačky aj na internete. Ale orientačne možno povedať jedno. Jesť by ste mali minimálne tri až päťkrát denne, lepšie menšie množstvá jedla, tak, aby ste nemali pocit hladu. Pri náraste telesnej hmotnosti o 1-2 kg pridajte trocha pohybu, stačí rýchla chôdza denne, aspoň 2-3 km alebo iné podobné aktivity. Kým však nepriberiete aspoň 1-2 kg, nemusíte so sebou robiť nič, len pravidelne jesť. Znova však zdôrazňujem, psychika je ak nie prvoradá, tak minimálne tak dôležitá ako samotná životospráva a pravidelnosť v príjme potravy.  

Číslo otázky: 14/2005-MST
Predmet: cinnost srdca a travenie
Dátum: 8.decembra 2005 18:34
Dobry den. Uz tri roky pozoruje chovanie mojho srdca po najedeni. Pred tromi rokmi po najedeni sa zacalo prejavovat busenie srdca ( paroxyzmalna fibrilacia) a nepravidelny pulz. Uzival som rytmonorm+lieky na tlak Ca, OEC blokatory a diuretika. Rytmus srdca sa stabilizoval ale busenie zostalo. Po roku a pol busemie po jedle prestalo , ale trvale sa rozbehol fibrilofuler. Lekar korigoval liecbu pridanim betablokatoru (egilog). Rok srdce bezalo aritmicky. Asi pred polrokom mi nasadil sotalex 160ku dvakrat denne a vypustil rytmonorm a betablokator. Ostal ca a oec blokator a diuretikum. Rytmus srdca sa po trojmesacnom uzivany sotalexu upravil, ale vzdy len na cas. Staci aby som viac zjedol a uz je pulz nepravidelny. Ak chcem dosiahnut navrat k pravidelnosti musim na jeden den vyrazne obmedzit jedlo. Tieto skutocnosti lekarovi uvadzam, ale nepripisuje im nejaky vyznam. Na co sa teda chcem opytat? Ako travenie zatazuje srdce, cez aky mechanizmus. Poradte mi aspon literaturu, kde by som si to mohol nacitat. Ako sa vobec stravovat, co jest a v akych mnozstvach?  Mam 58 rokov, vyska 178 cm vaha 87 kg (snazim sa chudnut najviac 1 kg za mesiac). Posledne echo srdca (2 mesiace stare) - srdce je normalne, krvne testy (z oktobra t.r.)- v poriadku. Za odpoved dakujem. S pozdravom J.K.

ODPOVEĎ: Vaše srdcové ťažkosti môžu byť zhoršované pravdepodobne tlakom plného žalúdka na bránicu a tým ovplyvnením nervovej regulácie činnosti srdca. jesť by ste mali menej a častejšie menšie množstvá nenafukujúcej stravy (vylúčiť bublinkové nápoje, kysnuté cesto, strukoviny a pod.), v kľude, bez náhlenia. Ak to výrazne nepomôže, treba k liečbe asi pridať lieky na zlepšenie vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice. Aké, to už iste vie Váš ošetrujúci lekár.   

ROK 2006

Číslo otázky: 1/2006-MST
Predmet: Helicobakter pylori
Dátum: 1. januára 2006 16:37

Par dni uz uvazujem, ci Vas mam obtazovat s takou hlupostou ako je nadvaha.Viete, ked som citala o tych vaznych ochoreniach, tak som dost vahala.Ale nakoniec som si povedala, ze sa aspon usmejete.Mam 162 cm 65 kil,49 rokov som vydata a cely zivot som bola stihla az chuda.Potom som asi pred 3 rokmi prestala fajcit, do toho prisla menopauza a operacia chrbta a skoncila som na 80 kilach.Ale kedze som mamka bojovnicka, po precitani knizky Mudr.Hainera o obezite,a skusenych dam ako su pani Malkova a Kunova, podarilo sa mi v priebehu roku dostat svoju vahu na 65 kg.To bolo pred rokom.A odvtedy sa mi aj napriek dalsiemu usiliu nepodarilo ani gram schudnut.A to mam za sebou 3000 km na bicykli, Vianoce vzdy koncim bez priberania takmer denne v zime prejdem peso od 5km do 10 km.Skutocne nemam problem tzv.zdravo zit a stravovat sa. Nedavno mi vsak lekarka po odbere krvy zistila , ze mam infekcnu
mononukleozu a som vlastnickou helicobakteru pylori.Tak ma mozno pre Vas nelogicky napadlo, ci dany virus a bakteria nemozu za to, ze moje telo jednoducho nespaluje tak, ako by malo.Pri infekcnej mononukleoze je predsa napadnuta pecen a to je organ, ktory sa podiela na metabolizme a helicobakter pylori sposobuje zapal.Na obe choroby sa momentalne liecim a za nejaky cas idem samozrejme na dalsi krvny test.Pan doktor, mozno je to fakt nezmysel, tato moja teoria, ale skutocne neviem preco moja vaha uz nejde dolu.Je mi jasna geneticka dispozicia,stres v praci a podobne vonkajsie a vnutorne vplyvy, ale aj tak mam tento otaznik v hlave. Ďakujem za odpoved.

ODPOVEĎ: Infekčná mononukleóza ani helicobacter pylori nemajú s vašou váhou nič spoločné. Čo je príčinou skutočne Vašej len veľmi miernej nadváhy, ste si odpovedali sama v posledných vetách Vašej otázky. Tých pár kíl, ktoré Vás trápia zhodíte hravo, ak sa budete riadiť radami z tejto stránky. Ručím Vám za to, že autor skutočne na nej píše pravdu. A tak ako píše, to funguje aj u žien. Pozrite si na nej aj diskusné príspevky, kde sa o tom môžete presvedčiť.    
Číslo otázky: 2/2006-MST
Predmet: Diskusia
Dátum: 21. februára 2006 13:22

Vážený pán doktor,poprosím vás o radu: vek 43,výška172cm,váha 66kg,BM I22.Pred dvoma rokmi zistený DM II,na dietnom režime,posledné vyšetrenie 06,02,2006. Lab nález:anti GAD negat,C peptid 706pmol/l.,FW:8/16,HbA1c7,9%, KO:HB 161,ERy5,2,Ht0,46, Leu5,5. tromb302000,GP8,1,,,,8,9mmol/l,urea 5,34,CRS71,9,kys.močová316,bielk.celk.10,7, AST 0,9, GMT 3,9 ukat/l, cholesterol celk.6,2mmmol/l,HDL 1,42 mmol/l,LDL chol 3,77mmol /lTg2,23mmmol/l. Bol mi naordinovaný Diaprel MR 1 tbl rano,Tulip 10 mgV,Lagosa 2x1 tblR,V , kontrola  3,5,2006. Čo mi doporučujete pán dokror,či možem brať diaprel pri takomto GMT,dva roky sa vyhýbam alkoholu,pred tým so pil pivo cca 4 týždenne,GMT je 3,9 pol roka,pred tým 3,2,prčed dvoma rokmi 5,bral som Liv.52,Glucocare.Po Diaprel -i sa drží glykémia v norme,niekedy po 15,00 hod dosiahne hodnotz 15-16 mmol/l,selfmonitoring glukomer La Roche.Cítim vnutorný nepokoj,veľa jem. P.S.Dvakrát bolo vyšetrované  TSH a T3 negat.posl.okt,2005. Dakujem za Váš názor Pavol.

ODPOVEĎ: Vážený pán Pavol, pravdepodobne u Vás ide o stukovatenie (steatózu) pečene pri cukrovke a sekundárnej poruche tukového metabolizmu. Presnú príčinu zvýšenia GMT však treba objasniť ďalšími vyšetreniami, ktoré patria do rúk gastroenterológa, hepatológa alebo internistu. K liečbe Diaprelom sa musí vyjadriť Váš diabetológ, prípadne po konzultácií s lekárom, ktorý Vám bude vyšetrovať pečeň.

Číslo otázky: 3/2006-MST
Predmet: Stav po inf.mononukleoze
Dátum: 4. mája 2006 19:50

Dobry den, volam sa Jana, mam 29 rokov, vyska 169cm, vaha 50kg, pracujem ako krajcirka. 1993 som prekonala inf. mononukleozu, co sa zistilo az po dvoch mesiacoch. Mala som 40 horucky, zaludok naopak (nezvracala som ale nemohla som sa na jedlo ani pozriet), pichanie a bolest v bruchu. Dorastova lekarka usudila ze je to brusna chripka alebo nieco zo zmrzliny (bolo to v juni). Horucky po Paralene presli ale zostali neustale zvysene teploty okolo 36,9-37,5, nadmerna unava a neskor aj bolesti v nohach. Potom zistili, ze to bola mononukleoza, ale povedali ze uz je neskoro nieco riesit. Skusali sice nejake injekcie, infuzie dokonca homeopatika, ale bez uspechu, tak ma poslali po dvoch mesiacoch PN aj s teplotami do skoly. Bolo to dost krute, ale nejak som sa prisposobila. Dodnes mam zvysene teploty (zo zaciatku to slo skoro do 38 a postupne teraz asi po 12 rokoch je to okolo 36,9-37,2), problemy s travenim a zvysenu unavu. Vraj su to vsetko trvale (uz neliecitelne) nasledky po neliecenej inf. mononukleoze a nazvali to funkcna porucha travenia + unavovy syndrom. Nehodlam sa len tak vzdat, hlavne pre tie teploty a unavu. Niekedy mam teploty tyzden a potom par tyzdnov pauzu, ale vacsinou je to opacne, tento rok som mala teploty od Vianoc az do konca aprila len s asi tyzdnovou pauzou okolo Velkej noci. Dost ma to nici, som stale unavena, niekedy sa mi zda ze to moje telo uz nevydrzi, niekedy je ta unava tak neznesitelna a nepomaha oddych, polezanie si ani spanok, niekedy sa mi ani neda zaspat. A stale mam problemy s travenim. Nedavno (oktober 2005) mi zistili alergiu na vajcia, rajciny, arasidy, tiez mi je velmi zle od zaludka ked zjem jogurt alebo vypijem mlieko (spravi to az injekcia Torecan, aj to nie vzdy). Ked som vynechala uplne tieto potraviny, prestalo ma tak casto prehanat ani mi nebyva tak velmi zle od zaludka, aspon to nie je uz tak casto (byvalo to skoro denne). Tiez zistili alergiu na chlad, takze uz nepijem studene ani bublinkove napoje a nejem zmrzlinu ani chladene veci. Na imunologii zistili zvysenu imunitu akoby telo stale s niecim zapasilo, ale zatial neprisli na to s cim. Robili mi aj dalsie vysetrenia: gastroskopia HP-negat. len lahka antr.gastritida, celiakia-negat., lakt.intolerancia-negat., colonoskopia-negat. len nejake vyrastky a hemoroid. Po vyluceni potravin na ktore som alergicka sa to trochu zlepsilo. Hnacky su zriedkavejsie, skor je problem zapcha kedy mavam silne bolesti v dolnej casti brucha (myslim ze to sposobuje tlak na tie vyrastky v hrubom creve??), neustale mi je tazko na zaludok: ranne nevolnosti, tazoba az tupa bolest alebo palenie takmer po kazdom jedle, krce v zaludku pri pocite hladu (musim vtedy okamzite aspom dvakrat do niecoho zahryznut, inak mi je na odpadnutie), ale nikdy nezvraciam. Teploty sa stale motaju okolo 37 a citim sa velmi unavena a slaba. Snazim sa drzat rady obvodnej lekarky: pravidelna strava ca. po 3 hodinach, dieta co sa tyka alergie na potraviny a chlad, drzat v rovnovahe namahu a primerane mnozstvo odpocinku (co sa mi dari dost tazko, napriek teplotam a unave musim normalne fungovat doma a v praci a este som robila 4 roky skolu popri zamestnani). Tiez mam dost problem s tekutinami. Po par hltkoch mi je tazko na zaludok ze to uz nemozen dopit, tazko sa mi hlada napoj co mozem vypit za plny pohar bez tazoby na zaludku. Tiez obmedzujem cukor lebo mi zatazuje zaludok (pouzivam sirup do vody s umelym sladidlom alebo nesladene napoje, caj bez cukru a citronu, malo sladene kolace a bez kremu... aj ked kusok cokolady si dam rada). Potrebovala by som dobru radu: mam sa naozaj vyrovnat s tym ze su to trvale nasledky po neliecenej inf.mononukleoze a uz sa to nezmeni alebo mam hladat nieco dalej? Po 13 rokoch ma to uz naozaj nebavi. Moc dakujem za odpoved

ODPOVEĎ: Po 13-rokoch takýchto ťažkostí je už skutočne ťažké, ak nie nemožné, najmä cez net, poradiť Vám ako ďalej. Napriek tomu sa o to pokúsim.  V prvom rade je potrebné nájsť pravdepodobne zápalový proces, ktorý vo Vašom  tele asi niekde existuje, len sa zatiaľ nevie, kde. Neviem, ako Vám bola vylúčená celiakia, ak len krvnými testmi, to nestačí. V každom prípade treba vyšetriť aj tenké črevo. Ak toto endoskopické vyšetrenie s odberom bioptickej vzorky s istotou celiakiu vylúči, treba hľadať ďalej. Zápal by mohol byť v brušnej dutine, ale z vykonaných vyšetrení sa to nedá s určitosťou povedať. Ideálne by bolo pri výstupe teploty nad 38 C sa nechať hospitalizovať na internej alebo gastroenterologiockej klinike, aby sa mohli doplniť vyšetrenia, ktoré treba urobiť počas zvýšenia telesnej teploty (napr. odber krvi na kultiváciu, tzv. hemokultúru a iné špecializované vyšetrenia, možno zamerané na infekciu  žlčových ciest alebo skrytú infekciu v brušnej dutine, ktorú by mohlo pomôcť odhaliť CT brušných orgánov). Dovtedy si v každom prípade môžete do stravy pridať probiotiká (napr. Probiofix) Viac sa o jeho priaznivých účinkoch na podobný stav, akým trpíte, dozviete na našej partnerskej stránke

Číslo otáz ky: 4/2006-MST
Predmet: Helicobakter ano alebo nie?
Dátum: 7. mája 2006 8:10

Dobry den,chcela by som sa vas opytat na helicobaktera.Mam celiakiu,drzim bezlepkovu dietu...ziadne problemy,ani bolesti nemem okrem vyrazok na tvari,ktore mi zacali cca v januari tohot roku.Bola som u koznej lekarky,ktora mi vzala krv a vysledok vysiel:Helicobakter pylori IgA...Pozit.,Helicobakter pylori IgG...Negat.Povedla mi,ze krvi velmi neveri a preto mi povedala,aby som sa rozhodla ako si ho dalej dam vysetrit.Ci zo stolice,zo zaludka tolko krat tu spominanou gastroskopiou,alebo dychovou skuskuo.Neviem preco sa mam rozhodnut,aby mi diagnizu potvrdili spravne.Mozem sa spolahnut na odber vzorky zo stolice,alebo dychovu skusku?Gastroskopiu by som nerada podstupovala pri mojjej celiakii uz 4x.Tiez nerozumiem,preco mam vo vysledkoch napisane negat.aj pozit.Dakujem Vam velmi pekne za Vas cas na moju odpoved.S pozdarvom ZUZANA

ODPOVEĎ: Milá Zuzana, odpovede na väčšinu otázok, ktoré mi kladiete nájdete na mojej stránke, preto len stručne. IgA pozitivita by mohla znamenať akútnu infekciu H. pylori  (IgG je len známkou "stretnutia sa" s uvedenou infekciou, teda aj keby ste ho mali zvýšené, neznamenalo by to, že máte akútnu infekciu a lieči sa len tá aj to len pri presne vymedzených podmienkach, ktoré iste ovláda aj Váš gastroenterológ. Ak nechcete absolvovať gastroskopiu, máte možnosť dychového testu. Rozhodnúť sa máte predovšetkým sama preto, lebo na vyšetrenia Váš gastroenterológ potrebuje Váš písomný informovaný súhlas a možno tiež preto, lebo dychový test nie je zadarmo, ale z veľkej časti si ho hradí pacient. Pokiaľ ide o kožné problémy a HP, tejto problematike je venovaný špeciálny odstavec vo vyššie uvedenom odkaze. 
Číslo otázky: 5/2006-MST
Predmet: dotaz
Dátum: 19. júla 2006 18:04

Dobry den Pan doktor Klucho, Mam nasledovne tazkosti traviace,v januari som bol na lyzovacke kde som vela pil,jedol(tazke jedla),nalsdne stres v podobe dlheho soferovania domov. citil som sa dost podrzdeny a unaneveny po prichode domov. V noci sa prejavili tazkosti, bolesti v oblasti zaludka, pod lavym rebrom, a zrychelny pulz. asi 2 tyzdne som pil ib tekute polievky a mal bolesti v bruchu(biely jazyk,proste travenie vobec nefungovalo akoby).Celkovo som bol unaveny,vycerpany. Este aj prechladli mi nohy, sa to prejavovalo ze napr. v aprili som dostal zimnicu vecer na nohy(presnejsie od pasa smerom dole.bola mi na ne zima) pricom horna cast tela v podhode. Absolvoval som rozne krvne, mocvoe, kontrastne gastroskopicke vysterenia mnegativne, kardio negativne. Prejavuje sa to momentalne tak ,som vystresovany,vadi mi hluk, musel som odist z kina, pricom ten stres akoby bol v bruchu ,citim tam (lava strana od zaludka) taky diskomfort. necitim taku pohudu aku ma clovek ked sa naje, skorej naopak, stale ten dyskomfort v oblasti brucha. Dalsia vec ako sa to prejavuje, hlasom, kolkokrat mam zastrety hlas, alebo mi robi problemy rozpravat,citim to brucho, raz som nasilu rozpraval dalej a zrazu mi akoby hlas zlyhal,som sa zasekol,tep som mal normalny vtedy,ale citil som chlad na nohach, a studeny pot na rukach. Nemoze ist o nejake chronicke prechaldnutie tych travaicih nervov, plus stres (normalne chodim do prace)? Na kardio vystreni je ok. Teraz neviem ci mam kardio poruchu alebo traviacu,ale tie pocity (bolesti) v oblasti lavej strany brucha su objektivne,  skusal som rozne lieky, lieciva,aj lexaurin, zensen,(rozne vitaminy vsetkeho druhu) aj kardio lieky lebo asi v maji mi stupol tlak z toho stresu ktory vznikol tym dizkomfortom v oblasti brusnej Ja si myslim ze tam nieco je(tenke crevo?)a potom tie kardio poruchy su uz sekundarne.Som sa aj docital ze tenke crevo a srdce su prepojene. Najviac ma udivuje problem s tym ropzravanim, vzika pri recneni nejaky stres na traviace organy? Proste mam nejaku funkncu poruchu travenia, plus ten chlad (vadi mi klima),vadi mi hluk (telka, kino),resp. je to srdecovy problem?  Dakujem Vam vopred za odpoved. Tomas

ODPOVEĎ: Milý Tomáš, Vaše popisované ťažkosti sú veľmi pravdepodobne psychického pôvodu. Najskôr u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti celého tráviaceho traktu.
Do stravy si pridajte probiotiká (Probiofix)  Viac sa o nich dozviete na našej partnerskej stránke. Mali by ste tiež navštíviť psychológa, prípadne ak jeho liečba nepomôže, potom znova aj gastroenterológa. Nemyslím si, že by vaše uvedené ťažkosti pramenili z chronického ochorenia tráviaceho traktu, len Vám možno treba upraviť režim a liečbu. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky:  6/2006-MST
Predmet: celiakia a vyrazky
Dátum: 22. júla 2006 14:11

som zena,mam36rokov,163cm/50kg,ucitelka na MD,vydata,3deti-cisarske rezy kvoli luxacii bedr. klbu,tazkosti: od r.1994(po 1.sekcii a vytrvalom hnackovani) som uspesne na bezlepkovej diete.Obcas som mala na tvari cervene flaky a vyrazky, zrejme podmienene drazdivejsou potravinou. Posledne dva roky(asi od posl. tehotenstva) mam velmi obmedzujuce spominane prejavy na tvari uz po kazdom jedle, ci napoji okrem cisteho bezlepk. chleba a vody. Dietu drzim poctivo.Uz pri najmensich mnozstvach tuku, arom. latok,chem. prisad sa vyhadzem. Skusala som jest cele dni len zeleninu a ovocie,ale je to bez zmeny, aj ked je varena.Nemam zistenu ziadnu potravinovu,ci inu alergiu.Ked nejem nevyhadzem sa.Obmedzujem sa v jedeni a tak som za posledny rok schudla viac nez 10kg.V januari tohto roku som mala robenu gastroskopiu,colonoskopiu,rontgen criev,krvne vysetrenia na protilátky na gliadin a laktozu ,imunolog. a alergolog. aj kozne vysetr. Vsetky vysledky negat., len sliznica tenk. creva je vraj hladka, co svedci o mojej uz znamej celiakii.Brala som lieky(Nalcrom, Aerius) na potrav. alergie-neuspesne. Po Prednizone sa vyrazky velmi zhorsili.Kozna lekarka nepotvrdzuje koznu chorobu. Po Delagile lepsie, ale kvoli probl. so zrakom musl byt vysadeny.Teraz neberiem nic.Vsetci tvrdia, ze je to z celiakie,ze sa mam obmedzovat,ale ja uz nemam v  com. Dakujem.

ODPOVEĎ: Ľutujem, ale asi ani ja Vás nepoteším. Nie sú totiž vyrážky, ako vyrážky, to treba vidieť a odborníkom na uvedené problémy je kožný lekár. Ak Vám bezlepková diéta odstránila tráviace ťažkosti a celiakia bola potvrdená, potom diétu musíte dodržiavať trvale. Existuje však aj tzv. refraktérna forma celiakie, ktorá sa môže prejavovať aj tak, ako píšete. Sliznica tenkého čreva by už po takej dlhej dobe dodržiavania bezlepkovej diéty mala byť makroskopicky i mikroskopicky normálna. Okrem toho aj celiakia môže ísť ruka v  ruke s polyvalentnou alergiou na rôzne potraviny. Zostáva Vám asi jediné riešenie, a síce konzultovať svoj stav aj na inom dermatologickom alebo aj gastroenterologickom pracovisku.  

Číslo otázky: 7/2006-MST
Predmet: prosba o pomoc
Dátum: 10. augusta 2006 1:25

Vazeny p. doktor. Som muz, 33 rokov, vyska 172, vaha 72, slobodny a bezdetny, momentalne v USA  pracujem ako maliar bytov.  Mam diagnostikovanu chronicku pankreatitidu a aj hemoroidy. Moje problemi zacali  tym, ze som v podbrusku zacal pocitovat bolesti krcoviteho charakteru s  naslednym zvacsenim praveho semenika. Subezne som pri stolici objavil krvacanie,  ktore som vzhladom na hemoroidy mal aj pred tym, no teraz sa mi to zdalo  silnejsie a vzhladom na vyssie uvedenu bolest ma to aj dost vystrasilo.  Gastroenterolog mi vzal krv na vysetrenie a po prehmatani brucha nevedel zistit,  co moze byt pricinou bolesti.  Kedze bolest neprestavala, navsevy u neho sa opakovali no bez nejakej  vyraznejsej ulavy od bolesti. Predpisal mi len capiky proti hemoroidom, po  ktorych mi krvacanie prestalo. Od bolesti som bral ADVIL 3 krat denne. Kedze  bolest neprestavala, poslal ma na CT vysetrenie. To neukazalo nic mimoriadne,  okrem tekutiny v dutine brusnej. Nasledne som navstivil urologa, ktory mi  spravil SONO semenikov. Podla neho je vsetko v poriadku, resp. po par mesiacoch  bude, potvrdil tekutinu v semeniku, SONO brucha nerobil. Predpisal mi nejake tabletky, bral som jednu denne 6 dni. Na nazov si nespominam. Po istom case,  snad tyzdni bez relativnych bolesti som spravil dietnu chybu (alkohol, pecene maso). Nasledujuci den som zacal mat bolesti na zaklade podrazdeneho pankreasu,  co som spoznal. Subezne sa pridala aj bolest v podbrusku a tiez pichlava bolest
v lavom boku pod rebrami, ktora sa prejavova pri pohybe ci hlbsom nadychnuti.  Zacal som drzat prisnu dietu a brat zvysene davky Panzytrat. O par dni som opat navstivil gastro, doktor mi predpisal podobne lieky ako Panzytrat. Tvrdil, ze mi  uz urobil vsetky vysetrenia a nie je sa coho obavat.  Bolesti v podbrusku mam ale stale. Takmer pocas celeho dna, prichadzaju v  akychsi vlnach, krcoviteho charakteru. Mam aj jemny pocit nafuknuteho brucha.  Stolica je normalna. Par noci bolest bola naozaj neznesitelna. Podla mna je  pricinou bolesti nahromadena voda v bruchu, co potvrdilo aj CT vysetrenie.  Docital som sa, ze voda v bruchu moze byt pridruzenym problemom pri chronickej  pankreatitide. Rad by som vedel Vas nazor, som uz naozaj bezradny, bolesti  neustupuju. Prosim o Vasu radu, pomoc.
ODPOVEĎ: Obávam sa, že Váš stav bude vážnejší, ako sa zdá a cez net sa riešiť určite nedá. Voda v bruchu u mladého muža, ako ste Vy, nemá čo hľadať. Problém s bruchom bude mať asi súvis so semenníkom. Nepíšete, kde ste boli na vyšetrení, či v USA alebo na Slovensku, ale to v tejto chvíli nie je podstatné. V každom prípade trvajte na doriešení Vášho stavu predovšetkým u urológa. Budem rád, ak ma budete informovať, ako to dopadlo.  

Číslo otázky: 8/2006-MST
Predmet: Teplota po jedle
Dátum: 28. augusta 2006 13:31

Vazeny pan doktor, mam na Vas otazku ohladne mojho problemu. Uz dlhsie ma trapi zvysena teplota, cca 37 - 37,2. Nie je pravidelna a ako som zistila, objavuje sa po jedle. Zistila som aj alergiu na mlieko a mliecne vyrobky, ktorym sa uz takmer rok vyhybam. Rozmyslala som aj nad tym, ci nie je natolko znecistene hrube crevo, ze vysledkom su prave taketo reakcie. Zatial by som Vas len poprosila, ci mate nejake skusenosti s uvedenymi priznakmi a ci by ste mi vedeli poradit.
Vek : 36 Výka / váha : 168/65
Zamestnanie : asistentka riaditela, zamestnanie sedave, avsak v sukromi vykonavam aj narocnejsie fyzicke prace ( rekonstrukcia domu )
Stav : rozvedena
Deti - počet : 2, klasické bezproblémové pôrody
Vaše ťažkosti: teplota po jedle, alergia na mlieko a mliecne vyrobky, cca od januara 2005
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky : krvne testy, moc - v poriadku, od 18 rokov uzivam Euthyrox na stitnu zlazu, najblizsie vysetrenie koncoma augusta 2006
Vaša doterajšia liečba (názvy liekov, prípadne ich dávkovanie) : štítna žľaza - Euthyrox
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia : - Velmi pekne dakujem a zelam vela uspechov, Patricia P.

ODPOVEĎ: Vážená pani Patrícia, mierne zvýšenie telesnej teploty, aké popisujete nemusí znamenať chorobný príznak. To, že sa mierne zvýšenie teploty objavuje po jedle je prirodzené, pri metabolizme sa uvoľňuje aj tepelná energia. U Vás však treba v prvom rade vylúčiť súvis Vašich ťažkostí so štítnou žľazou a k tomu by sa mal vyjadriť Váš endokrinológ. Súvis s tráviacim traktom, pokiaľ nemáte iné príznaky, je málo pravdepodobný. Okrem toho treba vylúčiť chronickú infekciu v organizme (okrem základných odberov, ktoré ste ami ako píšete v poriadku, treby prípadne doplniť vyšetrenie moča ORL, gynekologickém rtg hrudníka a iné-aké presne o tom by mali rozhodnúť Vaši lekári.)

Číslo otázky: 9/2006-MST
Predmet: zapach z ust
Dátum: 29. augusta 2006 17:49

Dobry den! Som zena vo veku 21 rokov. V podstate uz od zakladnej skoly mam problem so zapachom z ust. Tazko sa o tom hovori, takze som to moc s nikym nerozoberala.Vzdy som si myslela ze problem je v zuboch. Tak mi to hovorili aj rodicia. Nebola som spokojna so zubarom ktoreho som mala (nestatny)lebo mi ich robil pomaly, vzdy som mala nejaky kaz aj napriek tomy ze si ich cistim po kazdom jedle. Vzdy mam so sebou zuvacky bez cukru. Tak som presla k sukromnej zubarke, lebo ma to uz nebavilo trpiet a cakat kym pridem o zuby (o jeden som uz pri nom prisla). Mam teraz sukromnu zubarku, ktora je z Armenska a som s nou velmi spokojna. Sice si priplatim,ale mam istotu. O kazdom zakroku a kazdom kroku ma informuje. Zuby som mala po predoslom zubarovi v hroznom stadiu. Kazda stolicka mala pod plombou ktoru mi urobil kaz. Kazdopadne uz mi vsetky zubky opravila, za co som jej strasne vdacna. Zachranila mi ich, no ale moj problem neprestal. Myslela som si ze to bude zo zubov, ale nakoniec sa obavam , ze nie. Stale pocitujem neprijemny pocit v ustach. Po kazdom jedle sa umyvam, pouzivam zuvacky, ale aj tak to nepomaha. Dost ma to trapi, neviem mozno to ma suvis so stravovanim. Od destva nemam moc v laske maso, v podstate ho ani nejem, maximalne kuracie a ryby. Cize som v podstate prescetarianka. Nejedavam ani cukriky, nikdy som ich nemala rada, ale potrpim si na cokoladu. Takisto mam rada mliecne produkty, ci aj to nemoze byt pricinou kvoli bakteriam ktore si sice na uzitok ale v pripade ak ich mam ja nadbytok, tak to je mozno na skodu. Neviem. Studujem biologiu , ale este som na to neprisla :)
V kazdom pripade by som sa rada spytala , ci je potrebne nejake vysetrenie, alebo zmena stravy. Za skoru odpoved dakujem!

ODPOVEĎ: Hoci podobnému problému sme sa v minulosti už venovali aj na našej partnerskej stránke, k Vašej odpovedi aspoň pár poznámok. Z jedálneho lístka by ste v každom prípade mali vylúčiť alebo aspoň maximálne obmedziť cukry a jedlá z kysnutého cesta. Viac ako sladkomliečne by ste mali konzumovať kyslomliečne výrobky a pridať si do jedálneho lístka probiotiká (Probiofix) Viac sa o nich dozviete na našej partnerskej stránke. Táto zmena stravy by Vám mala upraviť črevnú flóru a aj trávenie. Ak sa Vám stav po tejto úprave životosprávy asi do mesiaca nezlepší, mali by ste si nechať urobiť ešte ORL vyšetrenie aj s výtermi z nosa a hrdla, ak budú negatívne aj rtg hrudníka prípadne pľúcne vyšetrenie. Ak sa ani tam nenájde príčina, malo by nasledovať gastroenterologické vyšetrenie. V prípade Vášho záujmu o vyšetrenie u nás sa stačí objednať.

Číslo otázky: 10/2006-MST
Predmet: Nevysvetlitelne chudnutie
Dátum: 2. októbra 2006 10:54

Dobry den, pan doktor. Obraciam sa na Vas o radu, pretoze uz asi rok nevysvetlitelne chudnem, hoci mam pocit, ze sa zdravujem rovnako, ako doteraz. - zena, 28 rokov, slobodna, bez deti, 171 cm/50-51 kg, VS vzdelanie, kancelarske zamestnanie v BA (teda mimo domova) uz asi mesiac, predtym studium a trojrocny pobt v zahranici - vykonane vysetrenia: dvakrat gastroskopia kvoli dlhotrvajucemu pocitu nevolnosti a nadmernej sekrecie zal. stiav, liecba Quamatelom + lieky na ukludnenie, nalez: funkcna porucha travenia, pravdepodobne vyvolana psychickym stresom, takisto striedave problemy s vyprazdnovanim, striedavo hnacky a zapchy, v poslednej dobe, par mesiacov, mam pocit, ze mi netravi mlieko, 'paliva' a riedka stolica, takze som mliecne produkty zo stravy vylucila, okrem syrov. Okrem toho liecba Cipralexom (antidepresivum), uz asi mesiac a pol, vysadenie antikoncepcie v juli Napriek tomu, ze nejake zvlastne pocity ochorenia nepocitujem, trochu ma znervoznuje fakt, ze stale chudnem, hoci sa stravujem viacmenej normalne a v takom mnozstve, ako doteraz, obcas sa nutim jest viac, ale aj tak chudnem. Nedavno som absolvovala krvne testy, vysledky vsetkych hodnot boli v norme. Je pravda, ze posledne obdobie som mala velmi stresujuce, problem so vztahom, odchod zo zahranicia, nove zamestnanie, hladanie podnajmu ap a ze vsetky stresy sa u mna prejavuju ubytkom hmotnosti, teraz som vsak uz vyrovnanejsia a napriek tomu sa mi zda, ze nepriberam. Chcela by som sa preto spytat, o aky problem u mna moze ist a na akeho odbornika by som sa mala obratit. Za porozumenie dakujem S pozdravom, K.

ODPOVEĎ: Obávam sa, že Vás svojou odpoveďou nepoteším. Váš stav skutočne imponuje ako funkčná porucha celého tráviaceho traktu a v rámci nej aj syndróm dráždivého hrubého čreva.  Jeho príznaky (najmä poruchy vyprázdňovania stolice, ktoré máte) sa dajú dobre kontrolovať  probiotikami (Probiofix) Viac sa o nich dozviete na našej partnerskej stránke.  Skôr ako navštívite psychológa alebo psychiatra, bolo by vhodné vylúčiť endokrinologické ochorenie (najmä sa treba zamerať na funkciu štítnej žľazy). Ak vykonané vyšetrenia vrátane laboratórnych výsledkov boli v norme, môžete byť kľudná, organické ochorenie veľmi pravdepodobne nemáte. Psychika často dokáže veci, ktoré si pacient ani nedokáže predstaviť a najmä pripustiť.

Číslo otázky: 11/2006-MST
Predmet: Zmena stravy a zmeny v krvnom obraze
Dátum: 19. októbra 2006 9:14

Pohlavie: muz
Vek: 36
Vyska / vaha: 186/78
Zamestnanie: uradnik
Stav: zenaty
Vase tazkosti:
Pri poslednom darovani krvi mi bol zisteny znizeny hemoglobin (najprv 121, po opatovnom merani 126). Nasledkom toho som bol vyradeny z darcovstva. Pri majovom darovani boli hodnoty HGB na hranici (135). Tamojsi hematolog mi odporucil komplexne vysetrenie. Pri zistovani moznych pricin tohto stavu bola ako jeden z faktorov oznacena zmena stravy, ktoru som zacal aplikovat od januara t.r. Vykonané vysetrenia a ich výsledky:
USG abdomenu so zaverom: bez patomorfologickych zmien (pecen, zlcnik, oblicky, slezina)
KO:znizene leukocyty - 3,06 (3,5-10) znizeny HGB - 130 (135-175) znizeny absolutny pocet neutrofilov - 1,25 (2,4-6,3) relativny pocet neutrofilov - 40,9 (42-70) zvyseny absolutny pocet lymfocytov - 45,1 (22-45) krvny tlak: 110/80 doterajsia liecba: po lekarskom vysetreni nasadeny B6 a odporucany B12  Necitil som doteraz osobitne tazkosti, akurat urcitu slabost pri prudkom vstavani. Toto zmizlo po nasadeni pyridoxinu. Moj problem spociva v obave, ci nejde o dosledok zmien, ktore moje telo abslovovalo za posledne dva roky: v auguste 2004 som vazil 104 kg. Absolvoval som dvojmesacnu dietu (po mesiaci kondicne cvicenie 5x do tyzdna 45 min), zalozenu kvazi na delenej strave (ale podla mna vyvazenej - maso, zelenina, strukoviny, ovocie - obmedzene tuky a cukry) a dennym prijmom do 6500 kJ. Vysledok -16 kg. Novu vahu som si "udrziaval" (+3 kg) do januara t.r. (cvicenie som znizil na 3 krat do tyzdna a prijem kJ zvysil - strava bezna slovenska). V januari t.r. som absolvoval znovu dietu - dva tyzdne a zmenil som stravu. Maximum zeleniny, bielkoviny vo forme syrov, mlieka, jogurtov, maso (kuracie) obcas, sem - tam ryby, vylucne nizkotucne produkty, jedlo 6krat denne, celozrnne pecivo, chlieb len knäckebrot, udeniny - len sunka. Prijem kJ som od 6500 zvysoval do dnesnych 10.000, samozrejme s nejakymi vynimkami (mam velmi rad sladkosti). Kondicne cvicenie - 4krat do tyzdna - 60 min. Vysledkom je sucasna vaha, ktoru si drzim posledne 4 mesiace, ale aj zmeny v krvi, ktore som uviedol. Za posledne dva roky som zacal darovat krv az do spominaneho posledneho pokusu bolo vsetko v poriadku. Pan doktor, mozno toto nie je Vasa parketa, pretoze problemy s traviacim traktom nemam, ale kedze travenie, chudnutie, strava spolu suvisia, poprosil by som o nejaku radu, resp. odporucenie, ci a co mam podniknut. Nerad by som sa dostal do stavu, kedy by vysledky krvneho vysetrenia boli dosledkom nejakej tendencie. Dakujem. Jakub

ODPOPVEĎ: Pán Jakub, súhlasím s odporúčaním hematológa. Mala by sa teda zistiť presná príčina anémie. Hematológ by Vám však mal povedať presne o akú anémiu ide. To sa z vyššie uvedených výsledkov nedá presne špecifikovať. Podľa druhu anémie treba potom plánovať aj ďalšie vyšetrenia (ak ide o anémiu z nedostatku železa, do úvahy pripadajú chronické straty a v takom prípade by ste mali absolvovať okrem iných aj gastroenterologické, prípadne urologické vyšetrenie, hoci ak by sa zistil nedostatok  železa, nie je vylúčená aj možnosť, že k nej došlo po uvedenej diéte. K tomu sa však musia vyjadriť lekári, ktorí budú zisťovať príčinu anémie.

Číslo otázky: 12/2006-MST
Predmet: prosím o radu
Dátum: 20. októbra 2006 12:09

Dobrý deň pán doktor, mám 37 rokov, 165/66, som vydatá, mám 5 ročnú dcérku. Od 9 rokov u?ívam lieky na zníženú činnosť štítnej žľazy - euthyrox 125. 3 roky sa liečim na reumatoidnú artritídu, užívam Plaquenil, Methotrexat, Quamatel. Od augusta tohto roku sa mi objavili na tvári škaredé hlbkove vyrážky, nie povrchové, vyzerali ako exem. Taketo vyrazky som mala uz aj v minulosti - pred 8 rokmi, vyliecilo mi ich tehotenstvo . Teraz mi bol krvnym testom zistený helicobacter p. Konkrétne hodnota 23. Chcela by som vám polozit dve otázky:
1/ dá sa zlikvidovat HP aj inak ako 3-kombinaciou antibiotik?
2/ mam dat urobit preventivne testy aj dcerke? - citala som na vasej stranke, ze sa da HP preniest aj spolocnym pouzivanim lyzice, ci slinami.Dakujem vam za odpoved a prajem vsetko dobre. Elena.

ODPOVEĎ: Pani Elena, asi ste nečítali pozorne, čo píšem o HP. Preto len stručne - serologický test (teda vyšetrenie HP z krvi  nie je dôvodom na začatie antiHP liečby. U kožných ochorení je výsledok antiHP liečby sporný. Preventívne vyšetrenie dcére (alebo aj iným rod. príslušníkom zo spoločnej domácnosti dať urobiť môžete, ale znova opakujem -hodnoverný pokiaľ ide o akútnu infekciu je len dychový test, test HP zo stolice alebo biopsia (mikroskopické vyšetrenie sliznice žalúdka resp. dvanástnika). Pozitívny účinok na vykynoženie HP infekcie môžu mať niektoré prírodné prostriedky napr. probiotiká (Probiofix) alebo brokolica, ale samotné na úplné vyliečenie HP infekcie nie sú postačujúce. pri dlhodobom užívaní by však mohli zlepšiť Vaše kožné problémy. Viac sa o probiotikách dozviete na našej partnerskej stránke.

Číslo otázky: 13/2006-MST
Predmet: Suvislost medzi koznym ochorenim a ochorenim zaludka
Dátum: 8. novembra 2006 9:48

Pan doktor, som zena, 36 rokov, vyska 164cm, vaha 58 kg, pracujem v IT, som rozvedena, mam 1 dieta - 5 rokov. Viac ako mesiac dozadu sa mi objavil cerveny, az bordovy flak na pravej strane tvare v oblasti medzi medzi koncom nosa, ustami a licom o ploche asi 3 cm2, s drobnymi vodnatymi vyrazkami, ktory sa momentalne zacal objavovat zrkadlovo aj na lavej strane. Kozna lekarka mi odporucila predbezne pouzivat pytiol (nepomaha) a absolvovat gastroenterologicke vysetrenie. Podla jej nazoru je to dosledok ochorenia zaludka alebo podobne. Z Vasich stranok som sa dozvedela, ze nemusi existovat priama suvislost medzi koznymi ochoreniami a ochoreniami zaludka. Asi vo veku 16 rokov mi bol diagnostikovany dvanastnikovy vred, bola som preliecena a od vtedy som zavaznejsie problemy so zaludkom nemala. I ked obcasny vyskyt (jar, jesen) tazoby zaludka, zvysenej kyseliny ci palenia zahy ma samozrejme trapil, aj trapi. Doteraz to vsak nebolo nieco, co by ma obtazovalo a tazkosti zvycajne rychlo ustupili (pouzivala som talcid, a pod.). V poslednom obdobi (viac ako mesiac) vsak pocitujem palenie v krku - ktore sa podoba na palenie zahy. Zavaznejsie problemy s travenim vsak nemam, zaludok ma neboli, nemam tazobu, obmedzila som kavu, priebezne uzivam probiofix. Aky je Vas nazor? Moze kozne ochorenie suvisiet s ochorenim zaludka? Pre potrebu stanovit diagnozu, je mozne vyhnut sa vysetreniu endoskopom? Aky ucinok maju probiotika pri moznom zapale zaludka, resp. dvanastnika? Existuje alternativna liecba/prevencia, ktora sa da pouzit bez stanovenia presnej diagnozy? Momentalne sa nijako neliecim, ale obavam sa zhorsenia stavu, resp. dalsich rizik. DAKUJEM ZA ODPOVED!  Iveta

ODPOVEĎ: Vážená pani Iveta, ak má Vaša kožná lekárka podozrenie, že kožný nález môže mať súvis s tráviacimi orgánmi, gastroenterologické vyšetrenie by ste mali absolvovať. Súvis uvedených diagnóz sa dá potvrdiť alebo vylúčiť iba po vyšetrení. Ťažkosti, ktoré občas mávate by mohli svedčiť pre gastritídu alebo iné podobné ochorenie hornej časti tráviacej trubice, ktoré sa dá najpresnejšie diagnostikovať gastroskopicky. Tomuto vyšetreniu sa síce vyhnúť môžete, ale ak si necháte urobiť napr. dychový test na HP a bude negatívny, čo ďalej? Testovacia súprava sa síce dá predpísať (to môže urobiť Váš gastroenterológ), ale potom ju treba poslať na vyhodnotenie na špecializované pracovisko. Čelé to stojí cca 2000 Sk a hradiť si to musíte sama. Inou možnosťou je gastroskopia v celkovej anestézii avšak ani tú poisťovňa nehradí. Po nej však už dychový test absolvovať nemusíte. Probiotiká (napr. Probiofix)  na  uvedené problémy môžu mať priaznivý efekt, ale liečba by mala byť dlhodobá. Viac sa o nich dozviete na našej partnerskej stránke  Práve probiotiká sú tou vhodnou alternatívou, aj v čase kým nie je stanovená presná diagnóza.  
Číslo otázky: 14/2006-MST
Predmet: Neuróza?
Dátum: 15. novembra 2006 19:17

Dobrý večer, volám sa Eva mám 40 rokov, 164/63, pracujem v admisistratíve,vydatá 1 dieťa. Moje problém pretrvávajú už od 25 rokov, kedy som výrazne schudla(držala som diétu, alebo skôr hladovku). Potom nastali problémy so žalúdkom, ktoré sa mi opakovane vracajú. Pred 10 rokmi som absolvovala kompletné vyšetrenie žalúdka, vrátane gastroskopie a výsledky boli negatívne. Užívala som lieky na trávenie. Bolesti sa sporadicky opakovali. Pred 5 rokmi som navštívila psychiatra práve pre sústavné bolesti žalúdka, keďže lekári skonštatovali po vyšetrení, že je to psychického pôvodu. (absolvovala som predtým rontgen žalúdka). Užívala som neurol 3x1/2 tbl. a naozaj sa mi poľavilo. Dá sa povedať až doteraz. Len občas ma pobolieval žalúdok pri stresových situáciách, aj to max.2-3dni. Minulý rok aj tento presne v tomto období sa prihlásil ten "môj" staro-nový problém. V strede nad pupkom cítim tlak, niekedy pod pravým rebrom, mám pocit plnosti, netrávenia žalúdka, páli ma iba vo vnútri žalúdka. Chvíľu, nie dlho, potom mi začne pracovať žalúdok a poľaví sa mi, avšak to zvláštne zvieranie, či bolesť zostane... Nie je to veľká bolesť, skôr ťažko. Podľa vyšetrení mám spomalené trávenie. Nemám kyselinu, nezvraciam, niekedy mám pocit na zvracanie, bolí ma vtedy hlava a mám pocit, že každú chvíľu skolabujem. Hlavne v obchode a pod. keď mi je takto ťažko na žalúdku. Čo sa týka jedla, nemám vymedzené, čo môžem a čo nie. Mám pocit, že moje ťažkosti "nereagujú" na jedlo. Zatiaľ. V noci spím, ale cez deň ma "to" doslova obťažuje. Mám dosť zodpovedné zamestnanie...som perfekcionista. Teraz som začala užívať Helicid 10, lekár mi ho predpísal a ak sa mi stav nezlepší, navrhol odobrať krv na prítomnosť Helicobactera. Mám už totiž strach zo zavedenia sondy...po prvej skúsenosti...môžu byť toto príznaky neurózy? Keďže ma nebolieva žalúdok po preliečení neurolom už tak často, ale teraz na jeseň? Pripúšťam, že to mohli vyprovokovať aj stresy, ktoré som mala v práci práve teraz. Ďakujem Vám za odpoveď, želám veľa úspechov v práci a nech Vám tento prístup k pacientom vydrží navždy.

ODPOVEĎ: Vážená pani Eva, Vaša úvaha o možnom psychickom pôvode Vašich ťažkostí je správna a pravdepodobne by sa opakovanými vyšetreniami aj potvrdila. Je teda na Vás ako sa rozhodnete, či najprv absolvujete vyšetrenia u príslušných odborníkov "na telo" (gastroenterológa nevynímajúc) alebo si začnete hneď liečiť psychiku, najlepšie bude zveriť sa do rúk psychiatra, ale ako som už napísal, postup môže byť aj opačný. Ak psychiater uváži, že na dodiagnostikovanie Vašich ťažkostí potrebuje pomoc kolegu (napr. gastroenterológa) určite ho o to sám požiada, prípadne naopak, na psychiatriu Vás môže odoslať napr. gaastroenterológ, ak nezistí organickú poruchu Vášho zdravia. Je dosť možné, že obaja títo odborníci budú musieť na riešení Vášho zdravotného stavu úzko spolupracovať. Ak pripúšťate, že Vaše ťažkosti by mohli byť aj psychického pôvodu, prvý krok k vyliečeniu ste už urobili.    
Číslo otázky: 15/2006-MST
Predmet: porucha trávenia
Dátum: 18. novembra 2006 14:25

osobné údaje
žena
vek 20 rokov
výška 171, váha 58
povolanie: študentka
slobodná, bezdetná
Milí pán doktor, už asi 5 rokov mám problémy s trávením.Na gastrologickom vyšetrení mam negatívny nález. Moj problém súvisí aj so psichyckým vyťažením, ale aj keď užívam Atarax na ukludnenie moje problémy s trávením ostávajú. príznaky sú pálenie žáhy , pocit ťažoby, nadmerný pocit hladu po najedení pocit prejedenia. najvic mi na tom prekáža,že nemôžem takmer každú noc zaspať pre pocit ťažoby v žalúdku, dakedy nadúvania, grgania alebo pálenia. Velmi mi to znepriemnuje život som stále nevyspatá a  nervózna. Stravujem sa zdravo, nefajčím, vyhýbam sa alkoholu. Mam velmi citlivú nervovú sústavu,navstevujem psychiatra aj psychológa no môj stav sa moc nezlepsuje. V opred dakujem za skorú odpoveď.

ODPOVEĎ: Milá slečna, aj keď Vaše ťažkosti imponujú ako funkčné, to ešte neznamená, že by ste sa ich nemohli zbaviť.  K liekom, ktoré máte predpísané od psychiatra bude treba pridať ešte iné, na ovplyvnenie vyššie uvedených prejavov. Ak ste mali negatívnu aj gastroskopiu, potom je naozaj pravdepodobné, že u Vás ide o funkčnú poruchu činnosti horného tráviaceho traktu. Máte teda dve možnosti, buď sa dohodnúť na kontrolnom vyšetrení s Vašim gastroenterológom alebo konzultovať iného, ale tu prosím berte do úvahy, že toto vyšetrenie poisťovňa ďalšiemu lekárovi rovnakej odbornosti nemusí preplatiť.
Číslo otázky: 16/2006-MST
Predmet: hlienenie a obcasne krvácanie
Dátum: 28. novembra 2006 11:40

Dobry den, som zena, 24 rocna, 171cm/64 kg, pracujem ako admin.pracovnicka, deti nemam, na gastrovysetreni som raz bola asi pred rokom ked ma trapili problemy so zal. kyselinou a bolestami zaludka. Dnes ma vsak trapi iny problem, Uz skoro necely rok ma trapi neustale vylucovanie hlienov, ktore sa mi hromadia v hrdle. Spominane hlienenie je spojene i s pocitom opuchu v hrdle a niekedy napriklad i s miernym krvacanim, ktore vsak pozorujem len pri urcitych cinnostiach ako su umyvanie tvare, po ktorom nasledne skoro vzdy vyplujem mierne krvave sliny, alebo pri dlhsiom predklone celeho tela taktiez.Niekedy sa mi stava i to, že sa mi tazko prehlta. Chcela by som sa spytat ci je mozne, aby moj problem sposobovalo nejake gastroochorenie.

ODPOVEĎ: V prvom rade u Vás treba vylúčiť ochorenie z ORL oblasti, potom aj možnú alergiu a v prípade, že tieto vyšetrenia budú negatívne, treba hľadať príčinu krvácania aj v hornom tráviacom trakte.  Takže poradie vyšetrení, ktoré by ste mali absolvovať vyplýva z mojej odpovede.    

Číslo otázky: 17/2006-MST
Predmet: Pažerák
Dátum: 19. novembra 2006 19:58

Dobrý deň pán doktor. Som muž - 40 rokov, výška 180 cm, váha 95 kg, zamestnanie autokarosár, ženatý, 2 deti.
Ťažkosti: - po konzumácií akéhokoľvek jedla bolesti v zátylku, šije, následne celej hlavy a zároveň tepavá slabá bolesť v oblasti pažeráka a silné točenie hlavy. Vo februári 2005 bolesti v oblasti pažeráka liečené Ganatonom, v auguste 2005 pri namáhavej práci v predklone silná závrať, točenie hlavy, hospitalizácia na neurológií v Michalovciach 10 dní (Avertin, Lucetam). Pre pretvávajúce ťažkosti a bolesti v oblasti pažeráka vykonaná endoskopia-kde mi stanovili diagnózu: Chronická pankreatitída a zápal pažeráka - liečené Pangrol a Lomac. Vyšetrenie Helikobaktera - negatívne. Nakoľko sa môj ošetrujúci lekár ani neurológ nevyjadrili či moje symptómy (hlavne točenie hlavy a bolesti šije, ako aj celková únava) majú priamy súvis s ochorením pankreasu a moje ťažkosti aj napriek liečbe pretrvávajú, prosím Vás touto cestou o Vaše vyjadrenie, či ste sa počas svojej praxe nestretli s podobným problémom. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem S úctou Vladimír

ODPOVEĎ: Vážený pán Vladimír, točenie hlavy a ďalšie neurologické príznaky súvis s pažerákom ani s pankreasom asi nemajú. Ak sa Vám ťažkosti objavili v predklone, táto poloha nie je priaznivá ani pre zápal pažeráka ale ani pre mozog, tu mohlo nastať jeho odkrvenie  napr. pri poruchách krčnej chrbtice, ale to už je parketa pre neurológa.

ROK 2007
Číslo otázky: 1/2007-MST

Predmet: Biely povlak na jazyku
Dátum: 8. januára 2007 08:30

Dobry den, mam 35 rokov (185cm/86kg), pracujem v banke, resp. s pocitacom ale nemam len sedave zamestnanie. Som zenaty, mam 1 dieta. Pred 7. rokmi som prekonal lahsiu formu infekcnej mononukleozy. Vsetko vyzeralo ok, vratil som sa do normalu. Po nejakom case nastal moj problem, ktory cely ten cas pretrvava do dnes. Neustale cely rok sa mi v dutinach tvoria uplne priehladne hlieny ktore nemozem ani vysmrkat ani vykaslat len obcas prehltnut. Zaroven mam povrch jazyka drsny a s bielym povlakom. Niekedy viac niekedy menej. Mam pocit ze vo viacmenej pravidelnych intervaloch sa od okrajov jazyk zacne cistit (vyzera to ako male zapalene miesta, ktore sa rozsiruju smerom k stredu. Nikdy sa ale nevycisti celkom a vzapaeti sa tvori novy biely povlak. Pravidelne som chodieval k usno-nosno-krcnej lekarke, uplne bez vysledku. Absolvoval som X vyterov, negativne. Uzival som pravidelne aj nejake laktobacily, nic nepomohlo. Mam za sebou alergologicke vysetrenia, vsetko v pohode. Cudne je ze inac vobec nebyvam chory (myslim tym klasicke prechladnutia alebo chripky). Teplotu alebo chripku som nemal snad 8 rokov. S jedenim nemam problemy, jest mi chuti a vyprazdnujem sa pravidelne a v pohode, nenaduva ma ani nic podobne. Skusal som velakrat na nejaky (nie kratky cas) zmenit stravu (obmedzit maeso, potom sladke, alkohol, vylucit mlieko a laktozu atd). Nepomohlo takisto. V zufalstve som vyskusal aj psychotronicku ktora mi odporucila precistit slezinu co som aj nasledne s bylinnymi pripravkami od fy. ENERGY spravil. Nepomohlo. Nijak extremne nepijem alkohol, nefajcim vobec a pravidelne s mierou sportujem. Zhruba 3ti rok sa liecim na hypertenziu. Otazka je ci je mozne, aby spomenuty povlak aj sprievodne tazkosti boli zapricinene napr. nizsou imunitou s naslednou nerovnovahou v trav. trakte? Som zufaly, ale v podstate som si tak zvykol zit. Stale som sa s tym nezmieril a rad by som bol zase ok. Budem vdacny za akukolvek radu, pomoc...

ODPOVEĎ: Zdá sa, že ste vyčerpali všetky možnosti, ktoré ste mali. Napriek tomu sa domnievam, že povlak na jazyku má súvis s ORL stavom a možno i s imunitou. Nie som síce ORL odborník, ani alergológ, ale odporúčam Vám poradiť sa s nimi, či by Vám nepomohol pobyt v soľnej jaskyni. Tie už fungujú aj na Slovensku. Okrem toho Vašej  imunite určite prospeje dlhodobé, resp. trvalé užívanie probiotík. Menej pravdepodobnou možnosťou je doteraz nepoznaný gastroezofageálny reflux alebo gastritída (možno helicobacterová. To sa však dá presne posúdiť až po gastroenterologickom vyšetrení vrátane gastroskopie. Plesňová (kandidová) infekcia jazyka, ak boli v minulosti stery opakovane negatívne, je nepravdepodobná. V neposlednom rade netreba zabudnúť ani na zubné vyšetrenie.

Číslo otázky: 2/2007-MST
Predmet: Hrca v krku,skrabanie v krku,enormne grganie,tocenie hlavy,depresia
Dátum: 12. januára 2007 11:40

Dobry den prajem Som muz,27 rokov,178cm,90kg,som sietovy konzultant, slobodny, bezdetny Ako som nastupil do novej prace zaciatkom novembra 2005, zacal som mat problemy uvedene v predmete, zacalo to len pocitom, ze mam stiahnute hrdlo. Vacsinou, ked sa rano zobudim, tak je vsetko ok, (aj ked mierne registrujem cudny pocit v hrdle, ale citim sa dobre). Ked sa najem, tak vacsinou do hodiny sa mi zacne velmi grgat, stiahne mi krk, mam pocit zavrati, neviem sa vobec uvolnit (to vseobecne) , neda sa mi spravat uvolnene v spolocnosti, rozisiel som sa s priatelkou, neda sa mi ucit, proste kvalita zivota mi isla strasne dole. Ked zaludok necham pretravit a mam ho prazdny a ked idem na toaletu a vyprazdnim creva, tak sa trochu uvolnim. Niekedy ma len tak nahodne napne na zvracanie (ked chodim behat napriklad a chcem si uvolnit krk, tak sa citim, ako keby som si dal prst do krku a normalne ma nati ahne). Pripisoval som to mojej psychike, ze sa neviem uvolnit v novej praci, ale nikdy predtym som podobny problem nemal. Nikdy som nemal problem zvladat stresove situacie, ktore mi teraz robia velky problem. Absolvoval som ultrazvukove vysetrenie stitnej zlazy, rontgen traviaceho traktu, gastrofibroskopiu, niekolkych krciarov aj s vyterom. Z tychto vsetkych iba na gastrofibroskopii mi povedal, ze vsetko je v poriadku len je mierne zvacsene zlcove jazierko. ostatni nenasli absolutne nic cudneho, vsetko v poriadku. niektori mi tak jemne naznacili, ze to je problem psychickeho razu, ale mne sa nechce verit, ze by psychika vyrazila az tak razantne do fyzickej urovne... Ine problemy (ak neratam vyvrtnuty clenok) som nemal... Ziadne lieky som doteraz neuzival, okrem lieku persen, ktory som vyskusal, ale nepomaha. Nemam zo seba pocit, ze som psychicky slaby clovek, mam za sebou univerzitu, viem niekolko jazykov, Som opatrovnikom mojho otca, ktory je na psychiatrii atd bla bla  bla...  Aktivne sportujem, chodim do posilovne, hravam squash, beham, plavam, stravu som mal velmi zlu, teraz sa to snazim upravovat a zlepsovat si stravovacie navyky. vacsinou, ked dohrame squash, alebo iny sport, tak sa citim velmi dobre, ale po urcitom case zase pride znamy pocit skriabania a hrce v krku. Ak by ste vedeli o nejakej chorobe, kde je prepojeny zaludok a krk, resp, ktora by saprejavovala mojimi stavmi, dajte mi prosim vas vediet. Neviem, co s tym dalej. Dakujem velmi pekne  Leo

ODPOVEĎ: Milý Leo, Vaše ťažkosti rozhodne nie sú prvotne gastroenterologického pôvodu. Príznaky na tráviacom trakte a iných orgánoch sú iba druhotné a ich príčinou je najskôr stres a depresia. V každom prípade, ak si neviete poradiť sám, vyhľadajte pomoc psychológa alebo psychiatra, prípadne aj anonymne na našej partnerskej stránke, kým nie je neskoro.
Číslo otázky:3/2007-MST
Predmet: anemia
Dátum: 16. januára 2007 21:11

Vážený pán doktor, využívam možnosť tejto komunikácie s Vami na základe zoznámenia sa s Vašou webstránkou. Volám sa Dana, mám 45 rokov, 172 cm / 86 kg a som učiteľkou. Som vydatá, mám dve deti, 19 a 22, obe gravidity boli problémové, druhá bola udržiavaná zašitím krčka. Pôrody boli normálne. Moje ťažkosti začali v 1989, kedy mi bývalo nevoľno, mala som hnačky a zápchy, pomáhala som si čajmi a živočíšnym uhlím. V januári 1990 som absolvovala rtg vyšetrenie žalúdka s kontrastnou látkou, všetko negat, len bolo lekárovi divné, že kontrast rýchlo prešiel hornou časťou tenkého čreva. Okomentoval to s tým, že by tam bol zápal? Napísal mi endiform - vybrala som ho. Absolvovala som sono žlčníka - negat. Ťažkosti pomaly v určitých obdobiach ustupovali a ja som sa naučila, čo mi vadí a zistila som, že nemôžem všetko jesť a rešpektovala som to. Občas lekárka zistila, že hladina Hb klesá, ale ja som nemohla žiaden z prípravkov so železom dlho brať kvôli tráviacim ťažkostiam. V 2003 som mala nález v prsníku s nutnosťou operácie a predoperačné vyšetrenia zistili vysoký TK (140/100 adostala som Coronal 5) a anémiu 78 mg Hb. Na onkológii mi chceli dať transfúziu, ale potom z toho zišlo. Absolvovala som konzultácie na hematológii a vyšetrenia krvi ukázali, že je to anémia z nedostatku železa v potrave. (nie som vegetarián). Nález v prsníku bol fibroadenóm. Nasadili mi feronat retard, ktorý som ako tak znášala a Hb stúpol po dvojmesačnej liečbe. Keď som liečbu ukončila, Hb po čase klesol a keď som začala feronat retard brať znova už to nešlo. Tráviace potiaže sa nedali dlho znášať a tak to trvá do teraz. V súvislosti s nálezom v prsníku som začala mať potiaže s búšením srdca a pociťovaním strachu a po dlhšej dobe som navštívila ambulanciu psychiatra, lebo som to nedokázala sama zvládnuť. Brala som Seroxat ( V/03 - VIII/03 a potom ešte raz od IX/04 - XII/05 )  V máji 2005 som si začala kupovať Maltofer fol, ktorý som znášala, ale výsledky boli slabé. Napr. v máji 2006 som mala Hb 96 a po šesťtýždňovej kúre Maltoferu bolo Hb 89. V septembri 2006 som sa rozhodla požiadať lekárku o komplexnejšie riešenie ťažkosti, pretože už cítim, že telo nefunguje ako by malo - únava, nezáujem o veci a pod. Od vtedy, čo mi prípravky so železom narušili trávenie som ani nemala stolicu normálnej hustoty, vždy oveľa redšia, páchnuca. Opäť som bola na hematológii - nález rovnaký, nedostatok železa, malé a bledé červené krvinky v dostatočnom počte, snaha organizmu zachytiť železo z potravy vysoká. 6.decembra 2006 som absolvovala gastroenterologické vyšetrenie s nálezom - úplná absencia kyseliny v žalúdku, žiadne vredy a zmeny, sliznica anemická. Boli mi zobrané vzorky z tenkého čreva a krvi na celiakiu. Výsledok - negatívny. Sliznicu tenkého čreva označil lekár ako - vločkovú. Rozbor stolice na krv - negatívny. Sama som sa pokúsila o bezlepkovú diétu, ktorá mi "sedí", zatiaľ cca 1 mesiac. Trávenie ale nie je veľmi dobré, hoci beriem po každom jedle pepsinádu od lekára. Treba ešte povedať, že v rodine máme už niekoľko generácií ochorenie štítnej žľazy a sme všetci sledovaní. Ja som zatiaľ bola bez nálezu, ale v novembri 2006 sa po prvý raz v krvi našli protilátky - autoimúnna choroba štítnej žľazy, zatiaľ lieky nemusím brať. Špecialistu som navštívila z dôvodov riešenia anémie. V podstate môžem povedať, že od roku 2005 vrátane mám len zriedkavo normálnu "čistú" stolicu pevnejšej konzistencie. Znamená to, že takmer vždy sa musím potom osprchovať. Teraz mám pokusne držať bezlepkovú diétu, brať B12 v tabletách a užívať pepsinádu po jedle. Po mesiaci mám skontrolovať KO. Mám na Vás otázku, či sú ešte nejaké možnosti na zistenie dôvodu nevstrebávania železa, pretože ani po všetkých týchto vyšetreniach sa vlastne na nič neprišlo. Ďakujem a ostávam s pozdravom Dana

ODPOVEĎ: Vážená pani Dana, v prvom rade, aj napriek negatívnej stolici na skryté krvácanie, by ste mali absolvovať kolonoskopiu. Pri pátraní po príčine anémie z nedostatku železa je to štandardný postup. V individuálnych prípadoch po vyčerpaní všetkých možností sa môže pri podozrení na krvné straty z tráviaceho traktu, ordinovať aj kapsulová endoskopia. Treba však v prvom rade vylúčiť aj iné príčiny anémie (urologické, gynekologické, endokrinné) Držať bezlepkovú diétu bez presného stanovenia diagnózy celiakie, je zase neštandardné. Liečba vitamom  B12  by sa mala riadiť jeho hladinou v sére a celoživotne parenterálne je indikovaná pri chýbaní tzv. vnútorného faktora v žalúdku, kedy sa vitamín nedokáže vstrebať do krvi. Vaša otázka by však mala smerovať v prvom rade na Vášho hematológa a gastroenterológa.

Číslo otázky: 4/2007-MST
Predmet: bolesti pod ľavým rebrovým oblúkom
Dátum: 2.februára 2007 10:10

Dobrý deň, Volám sa Ivana, som študentka VŠ, mám 25 rokov, váha 69kg, výška 173 cm, vydatá, bezdetná. Neprekonala som žiadnu vážnejšiu chorobu, neberiem žiadne lieky. Už vyše roka mám problém, ktorý sa vyskytuje ale len z času na čas, mám bolesti v oblasti pod ľavým rebrovým oblúkom, teda presne na hranici, kde rebrá končia, táto bolesť mi vystreľuje až do ľavého ramena. Je to tupá bolesť, ktorá niekedy trvá pár sekúnd, niekedy je ale silnejšia, akýsi záchvat, naposledy som takú silnú bolesť pociťovala koncom leta a ďalšiu včera, ale tá včerajšia trvala skoro 20 minút. Už som aj skúmala, či je to z nejakého druhu stravy alebo keď sa prejem, ale vyzerá to , že to s tým vôbec nesúvisí. Nepijem alkohol, nefajčím. Nedržím žiadnu špeciálnu diétu. Vopred Vám za radu ďakujem.

ODPOVEĎ: Vážená pani Ivana, je dosť málo pravdepodobné, že Vaše ťažkosti majú súvis s tráviacimi orgánmi. V prvom rade treba vylúčiť problém s chrbticou alebo inou časťou pohybového aparátu. Až potom treba hľadať príčinu v bruchu. Základné vyšetrenie by ste mali absolvovať u svojho všeobecného lekára. Potom prípadne
ortopedické vyšetrenie a ak bude negatívne, potom navštívte gastroenterológa.

Číslo otázky: 5/2007-MST
Predmet: Vyrážky
Dátum: 12. februára 2007 7:26

Dobrý deň! Mám 31 rokov, muž, výška 185 cm, váha 72 kg. Pred dvoma mesiacmi som objavil na tele vyrážky. Sú po celom tele, okrem tváre. Nesvrbia, nebolia. Vyhladal som kožného lekára, ktorý mi povedal, že sa jedná pravdepodobne o chorobu tráviaceho systému. Žil som pod obrovským tlakom, a v stresu, a aj sám som to považoval za hlavnú príčinu mojich problémov. Niekoľko rokov mám pocit pri hltaní, akoby sa mi tam niečo zastavilo. Bez pitia len ťažko zhltnem jedlo, najmä suché. Som veľmi nervôzny typ, a fajčiar. Po príznakoch na koži, ma kožný lekár poslal na odber krvi. Výsledky boli v poriadku, len protilátka na Helicobakter Pyroli bola negatívna 67,6, a položka IgE -270. Endoskopické vyšetrenie som nevedel absolvovať. 27, februára skúsim dychový test. Chcem sa Vás opýtať, či je možné, že vyrážky sú pôsobené Helicobakterom, a či je možné, že ak sa vyliečim na HP, začnem aj priberať, nakoľko som veľmi chudý, a nemám absolútne chuť do jedla. A keď som mával chuť do jedla v poriadku, ani vtedy som nemohol pribrať. Prosím poradte mi. Ďakujem.

ODPOVEĎ: Nuž, viac budete vedieť až po dychovom teste. Ak však máte ťažkosti s hltaním, gastroskopiu by asi bolo vhodné absolvovať. Máte možnosť sa nechať ultmiť alebo ju absolvovať v celkovej anestézii.  

Číslo otázky: 6/2007-MST
Predmet: ochorenie pazeraka?
Dátum: 19.februára 2007 06:53

Dobry den, mam 28 rokov,zena,momentalne pracujem v zahranici ako opatrovatelka deti.V poslednom case mam pocit tlaku v krku,na lavej strane hltanu(neviem presne lokalizaciu), pripomina mi to cystu,mozno divertikel,niekedy to vobec necitim,inokedy mam stale pocit,ze mi v krku nieco zavadza.Nuti ma to k prehltavaniu,pitiu tekutin,kaslaniuale neprechadza to.Parkrat hlavne rano po spanku som mala v ustach bielo-zltu hrcku(pripominajucu tvaroch),ktora bola velmi zapachajuca. Dakujem za radu.

ODPOVEĎ: V prvom rade treba vylúčiť ochorenie z ORL oblasti (najskôr chronicky zapálené mandle). Ochorenie pažeráka je u Vás nepravdepodobné.
Číslo otázky: 7/2007-MST
Predmet: Mononukleoza
Dátum: 23. februára 2007 18:40

Dobry den Pan doktor, chcela by som Vas poprosit o radu.Som 30 ročna zena,vydata,1 dieta-prirodzeny porod s epiduralkou,zamestnana ako referentka,vyska 155 cm/vaha 44 kg.Operacie a transfuzie ziadne,drogy nie,alkohol tvrdy vobec,prilezitostne len vino,kavu nepijem.V detstve som prekonala 3 zapaly pluc,nasledne na to som bola liecena na pluc.TBC,selest na srdci,a ako 24 rocna som prekonala infekcnu mononukleozu s reaktivnou hepatitidou. A odvtedy co je uz 6 rokov mam stale zvysene hodnoty hepat.testov naposledy 11.1.2007 bilir.13.9 AST 1.7 ALT 3.4 GMT 1.32 , chol 5.57 HDL 1.85 ALP 1.60, HBsAg negat. antiHCV negat, anti EBV IgG negat., anti CMV IgM negat, anti CMV IgG pozit. USG brucha v norme.Moj problem vsak spociva v tom ze sa u mna striedaju dobre obdobia ked vsetky bezne povinnosti zvladam lavou zadnou s horsimi obdobiami ked ma tlaci pod pravym rebrom,chudnem aj 2kg za 2 dni,trpim vtedy nechutenstvom a aj ked do seba nieco dostanem tak mam hnacky/stolica je zltej farby/a citim sa velmi slaba a aj tie najjednoduchsie cinnosti si vyzaduju max.usilie.Chcem sa Vas opytat Pan doktor ci je mozne ze je to kvoli mononukleoze a ci to tak uz bude u mna navzdy raz lepsie - raz horsie alebo to s mononukleozou vobec nesuvisi a treba hladat problem niekde inde?Dakujem. Henriette,Kosice

ODPOVEĎ: Žiaľ takéto prípady sú po prekonaní infekčnej mononukleózy možné, hoci sú veľmi zriedkavé. Ak boli u Vás vylúčené všetky iné možnosti, ktoré by mohli prichádzať do úvahy v rámci poškodenia pečene, potom je pravdepodobná alternatíva, o ktorej píšete. Odpoveď na túto otázku by Vám však mal dať Váš ošetrujúci lekár. Myslím si, že bude u Vás potrebné posilniť obranyschopnosť, takže asi by bolo vhodné aj imunologické vyšetrenia a podľa jeho výsledku príslušná doplnková liečba.
Číslo otázky: 8/2007-MST
Predmet: Nadmerné slinenie
Dátum: 8. mája 2007 12:07

Vážený p. doktor, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, ktorej popis je nižšie uvedený. Za Vašu odpoveď Vám vopred dakujem. T.
Pohlavie : žena
Vek : 30
Výška / váha : 170/75
Zamestnanie : úradníčka
Stav : vydatá
Deti : 1
Moje ťažkosti: Mojím problémom je nadmerné slinenie. To sa u mňa prejavuje už asi tretí týždeň a to asi od tej doby, ako som zmenila životosprávu a začala som s rozlišovacou diétou. Výsledky zmeny životosprávy a zavedenia diéty sú priaznivé, nakoľko sa cítim celkovo fyzicky lepšie a prešli ma aj problémy s nadúvaním, ktoré som predtým mala. Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky : Gastroenterologické vyšetrenie na Helicobacter s pozitívnym nálezom a vzduch v črevách.
Moja doterajšia liečba : Trojkombinácia antibiotík

ODPOVEĎ: Nadmerné slinenie, ktoré popisujete, môže, ale nemusí súvisieť s poruchou trávenia alebo ochorením tráviacich orgánov. Ak si viete sama vydiferencovať potraviny, po ktorých je slinenie intenzívnejšie, bude ich treba zrejme obmedziť alebo úplne vynechať zo stravy. Ak sa stav ani potom neupraví, mali by ste navštíviť stomatológa a/alebo krčného lekára.
Číslo otázky: 9/2007-MST
Predmet: Prehltanie po tracheostomii
Dátum: 20. júla 2007 21:42

Pohlavie: žena
Vek: 62
Výška / váha: 162cm / 55 kg
Zamestnanie: dôchodkyňa, predtým učiteľka
Stav: vydatá
Deti: 2
Vaše ťažkosti: V decembri 2006 ma postihlo ochorenie Guillain-Barré syndróm, pri ktorom prišlo k poškodeniu všetkých periférnych aj hlavových nervov a následnej obrne svalstva celého tela, vrátane dýchacieho. Bola som preto napojená na ventilátor a pre dlhodobú UPV bola vykonaná tracheostómia. Choroba sa podarila zvládnuť podávaním imunoglobulínov a opakovanými plazmaferézami, po 6 týždňoch bolo možné odpojenie od ventilátora a postupná rehabilitácia. Po zrušení tracheostómie pretrvávajú výrazné ťažkosti s prehĺtaním, hlavne tekutín, kedy tieto spôsobujú výrazné dráždenie na kašeľ. Pri prehĺtaní tuhej stravy je situácia podobná, o niečo lepšia.
Vykonané vyšetrenia a prípadne ich výsledky: ORL vyšetrenie - laryngoskopia - normálny nález
Usg krku - normálny nález
Ezofagografia - prechod potravy do trachey, epiglottis nedoviera
Rtg hrudníka - bronchopneumónia, v.s. aspiračná
Vaša doterajšia liečba: nácvik prehĺtania s logopédom, bez efektu, Ambrobene, Syntophyllin - bez efektu
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia: bez iných vážnejších ochorení
Prosím o radu, či je niečo možné urobiť v rámci zlepšenia prehĺtania a tiež pribratia na hmotnosti (schudla som 10kg). Dakujem.

ODPOVEĎ: Ak výsledok ezofagografie je taký, ako píšete a doterajšie konzervatívne liečebné postupy zlyhali, prichádza do úvahy tzv. perkutánna endoskopická gastrostomia. Pri tejto metóde sa pomocou gastroskopu vyvedie hadička zo žalúdka cez brušnú dutinu a cez ňu budete prijímať tzv. enterálnu (tekutú) výživu.  Zákrok je bezpečný a jednoduchý, takže obávať sa ho nemusíte. Jeho indikácia ako i ďalšia starostlivosť o Vás po jej zavedení a podrobné vysvetlenie ďalšieho postupu, resp. dĺžka jeho ponechania je na Vašom gastroenterológovi, resp. tom odborníkovi, ktorý danú metodiku bude vykonávať.   
Číslo otázky: 10/2007-MST
Predmet: Helikobater pylori
Dátum: 3. augusta 2007 18:11

Dobrý deň, som slobodná, 26-ročná účtovníčka, s váhou momentálne 50 kg (predtým 58-60kg).Môj problém sa začal svrbením tela, najma dlaní a chodidiel, občas sa vyskytli kožné vyrážky, hnačky, zápchy, pálenie žáhy, strašne som schudla (chuť do jedla som mala).Takmer po každom jedle mám v hrdle pocit, akoby som zjedla balvany, mám pocit, že mi zle trávi, nemôžem si poriadne odrgnúť, a ak áno, tak to ide postupne a pomaly. Vzľadom na to, ma moja obvodná lekárka poslala na alergológiu,kde mali podozrenie z potravinovej alergie, a nasadili mi Fixit, kožné testy mi nerobili, pretože som vraj nebola stabilizovaná, pretože keď som vysadila lieky, svrbenie pokračovalo. Na druhej strane, aj keď beriem Fixit, svrbenie tela pozorujem aj tak. U gastroenterologičky mi vzali krv, z ktorej boli negatívne výsledky na helikobaktera, gastroskopické vyšetrenie som zle znášala, takže nebolo vykonané. Chcem sa spýtať, či aj napriek tomu, že z krvi mi nebol helikobakter zistený, je možné, aby som ho naozaj mala? Môjmu priateľovi nedávno zistili helikobatekra, momentálne sa lieči antibiotikami. Chcem ešte podotknúť, že jeho začalo telo svrbieť skôr ako mňa. Je možné, že som to od neho chytila. Ďakujem za odpoveď. Marcela Š

ODPOVEĎ: Nie, Pri negatívnom krvnom teste je aktívna infekcia H. pylori nepravdepodobná. Rovnako sa mi zdá nepravdepodobný súvis svrbenia s Vašimi tráviacimi ťažkosťami, ktoré budú asi najskôr funkčného charakteru Ich doriešenie je v rukách Vášho gastroenterológa.

Číslo otázky: 11/2007-MST
Predmet: Candida albicans komplex-Chlamýdia pn.
Dátum: 24. októbra 2007 08:05

Prajem Vám dobrý deň. Vek-32,váha-81, výška-173,zamestnanie-učiteľka v MŠ, stav-vydatá, deti-chlapci 6-14 roč.. Od septembrasom mala škaredý kašel.Keďže som astmatička, mám sezonnú alergiu, tak ma začali liečiť podľa toho.Aerius-kašel neustúpil, odobrali TT, TN na K+C aj na myk.Nález:Kvasinkové mikroorganizmy++.RTG-PND všetky čisté.Dostala som Fungolon 50mg-1 tabl. denne. Kašel neprestal a prišiel presný názov: Candida albicans complex. Dostala som Nizoral 200mg-10ks, 2x1 tabl. Po použití tabletiek zobrali krv-Lab.Nálezy: KO-norme, Aso, CRP-neg., IgG 9,5, IgA 1,93, IgM 1,33g/1, IgE 205 IU/m1. Serológia: anti CMV IgG 107-pozit., IgM neg., CHLAMÝDIA PNEU.: IgA 1,150-IgG 55,512 Nálezy pozitívne. Dostala som antibiotikum- Fromilid uno. Mám problémi gynekologycké, ale tiež sa liečim.Od kedy mám candidu mám ťažkosti s trávením.Raz zápchu, raz hnačku. Mám bolesti v žalúdku. Nikto nepovedal z lekárov akú dietu mám držať dokedy, čo viem tak z internetu.Kúpila som Lactobacillus Acidophillus-Jamieson, čaj anticandida. Nikto nehladá príčinu prečo mám oslabenú imunitu,čo to spôsobuje.Na koho by som sa mala obrátiť? Po diete budem meť pokoj od candidy, a čo chlamýdia pneu.? Ďakujem za odpoveď pekný deň- Erika

ODPOVEĎ_ Vážená pani Erika, Vaše tráviace ťažkosti sú druhotné a pravdepodobne súvisia so systémovou kandidózou, na ktorú asi trpíte. Preto treba na prítomnosť kandidy  vyšetriť aj tráviaci trakt (výter z hrdla, prípadne ster z jazyka a výter z konečníka) a tiež gynekologické a močové cesty. Otázka prečo máte oslabenú imunitu patrí Vášmu lekárovi a imunológovi. Vzhľadom ,a to, že 70% imunitného systému má človek v čreve, probiotiká, ktoré ho posilňujú, by ste mali užívať dlhodobo. Ak sa nájde kandida aj v tráviacom trakte, treba preliečiť aj tú.  

Číslo otázky: 12/2007-MST
Predmet: kolonoskopia
Dátum: 12. novembra 2007 01:04

Pohlavie žena
Vek 52
Výška / váha 170/70
Zamestnanie učiteľka
Stav vydata
Deti – 2 normálny pôrod
Vaše ťažkosti
6. 11. 07 ma nad ranom hospitalizovali, lebo som mala bolesti na ľavej strane dole pod pásom a bolesť sa šírila smerom na hor popod rebrá ku krku. Nebolo to od žalúdka, lebo som si vyvolávala dávenie prstami, ale nič nevyšlo. Na internej pohotovosti mi zobrali krv a dali infúziu a injekciu od bolesti. Na určitý čas to prestalo, ale ma aj tak prijali do nemocnice na interne. Ešte raz ráno mi dali infúziu, to sa potom ako tak upokojilo. Potom som večer dostala na trávenie tabletky ranisal a algifen od bolesti. Pri krv. obraze som mala Fe 5,8 , Feritín 24,1. V čom je problém? Od roku 2003 ma trápi nafukovanie a vetry. Hlavne večer. Som aj anemická a mám zníženú imunitu-porucha špecifickej celulárnej imunity. (každý rok od septembra do febr. beriem Ribonunil na zvýšenie imunity). Mám aj zvýšený bilirubín. (5,57). Z dôvodu nafukovania som mala od roku 2004 robenú 4x endoskopiu, ktorá 1x ukázala že mám ezofagitídu, a pri poslednej endoskopii teraz v piatok 9.11. mi uz nezistili nič. Všetko v poriadku. Dvojkontrastnú irigografiu mi robili tiež v 1/2005 a bola v poriadku. Vzhľadom na to, že som mala zlý krvný obraz dnes mi doporučili kolonoskopiu. Tu som však mala už tiež robenú v 8/2006. Tiež v poriadku. Vzhľadom na to, že som kolonoskopiu veľmi zle znášala, pichli mi až dve injekcie, nechcem ju znova prežiť. Mám z tohto vyšetrenia panický strach a stres. Vy na Vašej stránke ponúka to aj v celkovej anestéze, ale u nás v Prešove som o tom nepočula. Žiaden lekár mi to ešte neodporučil. OBI test na krv v stolici som mala robený už min. 4x a tiež aj USG vnútorných orgánov. Všetko OK. Preto sa pýtam, pán doktor,
-ako mam zistiť, kde sa mi stráca železo.? Nedá sa to zistiť jemnejšími metódami? Môže sa mi železo strácať aj tak, že sa mi tvoria žilky na stehnách obidvoch nôh? Praskajú mi a niekedy to aj bolí.
- a čo mám robiť s tým nafukovaním, keď mi doteraz v podstate nič nezistili? Nebude to stres?
- nie je lepšie vyšetrenie pomocou kapsúl cez rtg? Kde to sa realizuje v Prešove alebo v Košiciach?
Inač som liečená už minimálne 7 rokov na hemetalogickej ambulancii. Beriem Maltofer niekedy každý deň, niekedy raz sa dva dni, podľa toho, aké mám momentálne výsledky. Návšteva ambulancie je každé 2 až 3 mesiace. Napr. po odbere krvi sú moje výsledky nasledovné: WBC 5,48 G/L, RBC 3,97 T/LHGB 112 g/L, HCT 33,6 %, MCV84,7 fl, NCH 28,3 pg, MCHC 334, gl, RDW 13,7 %, FLT 216, G/LMPV 7,52 fl NEU 55.6 % LYM 32,7 %, MONO 8,34 %, EOS 2.24 %, BASO 1,1 %, NEU 3,05 G/L, LYM 1,79 G/L, MONO .457 G/L, EOS .123G/L, BASO .060 G/L.
Vaša doterajšia liečba Na nafukovanie a trávenie mám predpísané Meteospasmyl, a teraz mi dali ranisal.
Iné aktuálne alebo prekonané ochorenia – bola som operovaná na L4 praskla mi platnička , lieky neberiem žiadne. Teraz v auguste mi robili Mag. rezonanciu krčnej chrbtice. výsledok – malé prom. diskov TH 6/7 a viac. Th 7/8 viac vľavo. v obl. Th 10/11 kompresia paramediálne vľavo ale zozadu.
Ďakujem Vám pekne za rady. K.

ODPOVEĎ: V každom prípade si myslím, že v prvom rade treba zistiť príčinu málokrvnosti, ktorá bude asi pochádzať z dlhodobých krvných strát. Ak ste mali opakovane vykonanú gastroskopiu aspoň raz aj kompletnú kolonoskopiu, bolo by vhodné doplniť ešte vyšetrenia zamerané na tenké črevo. Aké to už iste vie Váš gastroenterológ. Ak budú negatívne, ste indikovaná na kapsulovú endoskopiu. Ako a kam na ňu ísť, vie aj Váš gastroenterológ, ktorý Vás na ňu môže odporúčať. Vaše momentálne tráviace ťažkosti sú najskôr funkčného charakteru a môže ich zapríčiňovať alebo zhoršovať aj stres. Najskôr u Vás ide o funkčnú črevnú poruchu -tá však iste nie je príčinou anémie. K terajšej liečbe si pridajte probiotiká (napr. Probiofix, ten Vám zlepší poškodenú imunitu a aj uvedené tráviace ťažkosti). Pri priaznivom efekte probiotiká môžete brať aj dlhodobo.      

POZRI:
Endoskopia v anestézii
Choroby v gastroenterológii
Rady pacientom s ochoreniami s možným súvisom s tráviacim traktom
Rady pacientom s ochoreniami s možným súvisom s tráviacim traktom - archív
2003-2004
2008-2010
2011-2012

 

© 2001-2016 jozef.klucho
Všetky práva vyhradené

Ak sa Vám článok páčil, pošlite ho ďalej. Ďakujeme. 

Z obsahu vyberáme

  • CHOROBY V GASTROENTEROLÓGII
    • Rakovina hornej časti tráviacej trubice

      Rakovina hornej časti tráviacej trubice Slovo „rakovina“ naháňa každému z nás strach, bez ohľadu na to, či ide o človeka vzdelaného a informovaného alebo o človeka, ktorý sa o svoje zdravie, kým ho má,...

  • Choroby pažeráka
    • Gastroezofágová refluxová choroba (GERD)

      Gastroezofágová refluxová choroba (GERD) je ochorenie pažeráka, spôsobené komplexom príčin, na konci pôsobenia ktorých je chronický  zápal, vred alebo  až zúženie pažeráka. Dlhotrvajúca a ťažká refluxná...

  • Choroby pečene
    • Benígne hyperbilirubinémie

      Benígne hyperbilirubinémie Hyperbilirubinémiou nazývame zvýšenú hladinu žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty (celkový bilirurbín  do 20,0 umol/l a konjugovaný do 6,0 umol/l....

    • Cirhóza pečene

      Cirhóza pečene   je ochorenie, ktoré je obyčajne konečným štádiom postupne sa vyvíjajúceho chronického najčastejšie zápalového, venostatického alebo nádorového ochorenia pečene. Vyznačuje sa...

    • Zápal pečene - hepatitída

      Zápal pečene - hepatitída Ide o zápalové postihnutie pečeňového tkaniva (parenchýmu). Hepatitídy rozdeľujeme podľa rôznych kritérií. Deliť ich môžeme podľa vyvolávajúcej príčiny na vírusové,...

  • Choroby tenkého a hrubého čreva
    • Crohnova choroba

      Crohnova choroba (Morbus Crohn) je nešpecifický črevný zápal, ktorý v typickom prípade postihuje len určité úseky hrubého čreva (zápalovo postihnuté úseky sú medzi sebou oddelené zdravým úsekom...

  • Choroby žalúdka a dvanástnika
    • Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice

      Funkčná dyspepsia hornej časti tráviacej trubice Dyspeptickým syndrómom nazývame komplex príznakov, sprevádzajúcich akúkoľvek poruchu trávenia. Väčšinou sa však týmto  termínom označuje tzv. funkčná...

    • Zápal sliznice žalúdka - gastritída

      Zápal sliznice žalúdka - gastritída je pomerne častým ochorením tráviaceho traktu, resp. žalúdka. Ak hovoríme o gastritíde, máme na mysli predovšetkým diagnózu, stanovenú mikroskopicky po odbere...

  • Choroby žlčníka a žlčových ciest
    • Žlčové kamene - cholelitiáza

      Žlčové kamene - cholelitiáza sú stvrdnuté súčasti žlče, ktoré sa môžu vytvoriť kdekoľvek v žlčových cestách (tzv. intrahepatálnych - teda v žlčových cestách nachádzajúcich sa v pečeni alebo...

  • RADY PACIENTOM
    • Etický kódex

      ETICKÝ KÓDEX ZVEREJŇOVANIA MEDICÍNSKYCH INFORMÁCII NA www.gastroenterolog.com Autor stránky a poskytovateľ virtuálnych konzultačných služieb a rád v jednej osobe, verejne vyhlasuje, že -je jediným...

Čo je nové na mojom blogu

Nezávislé Noviny
  • Nemá kto obhliadať mŕtvych, ale hlavne, že máme trináste najlepšie zdravotníctvo v Európe
    V eufórii, ktorú asi vyvolalo hodnotenie slovenského zdravotníctva (EHCI), podľa ktorého máme trináste najlepšie zdravotníctvo spomedzi 35 krajín Európy, naši stranícki a štátni predstavitelia zrejme pozabudli, že ľudia na Slovensku dosť často aj umierajú, a tak sa stalo, že mŕtvych v niektorých lokalitách Slovenska nemá kto obhliadať a príbuzní s nebožtíkom niekedy na obhliadajúceho lekára čakajú aj niekoľko hodín.
  • Slovenské zdravotníctvo v roku 2017
    Jedna z prvých medializovaných správ z začiatku roka 2017 hovorí, že elektronizácia zdravotníctva bude spustená o rok, teda v januári 2018. Toto je snáď jediná správa, ktorá zostala pravdivá po celý rok. Ako to však nakoniec v roku 2018 dopadne, by asi nevedel predpovedať ani Nostradamus. Šéf e-zdravia totiž priznal, že systém nemyslel na lekárov a majú aj slabé servery, takže ak by sa v januári 2018 pripojili všetci, ktorým to zákon prikazuje, systém by sa pravdepodobne zrútil ako domček z karát. .
  • Bude e-zdravie skutočne prínosom pre pacienta?
    Od januára 2018 to vraj konečne príde. Ušetria sa vraj milióny, prestane sa plytvať liekmi a ten, kto z toho bude mať najväčší osoh, bude pacient. Aspoň takto si to predstavujú kompetentní, no prax môže byť a asi spočiatku aj bude na míle vzdialená od tejto predstavy.

Z môjho prvého blogu

VYHĽADÁVANIE

Nájdete nás aj tu

Jazyk-Nyelv-Language

Prihláste sa cez soc.sieť

Prihlásiť sa menom a heslom môžete, ak ste sa už registrovali na našom webe

Ak sa chcete prihlásiť cez Vašu sociálnu sieť, kliknite na ňu. Uvidíte Vaše meno na vybranej sociálnej sieti a pod ním vyplňte príslušné údaje. Potom kliknite na odkaz v maili, ktorý dostanete obratom. K heslu do Vašej sociálnej siete ako tretia strana, prístup nemáme.

Inzercia

Joomla web support
Social marketing support
Potrebujete vlastný web alebo správu sociálnej siete pre svoje zdravotnícke produkty?
Načo platiť úžerníckym firmám stovky eur ročne, ak za zlomok tejto sumy môžete mať vlastný web natrvalo.
Vyladíme jeho pozíciu pre vyhľadávače, čím sa Vaša stránka dostane na popredné miesto.    

Inzerujte na našom webe. Umiestnenie bannera je možné podľa Vášho želania. Vašu klikateľnú reklamu na našom pozadí návštevník nevypne, lebo potom stránku nebude môcť čítať
Prijateľné ceny dohodou.    

Sme tu pre vás. Kontaktujte nás

Symprove - 5% zľava

Suprabiotikum SYMPROVE™ je probio nápoj novej generácie, určený pre pacientov so syndrómom dráždivého hrubého čreva a nešpecifickými črevnými zápalmi

Stačí slovo Symprove do nášho FB Messengera a máte 5% zľavu na mesačnú aj 12 týždňovú kúru pri nákupe cez symprove.sk

Článok mesiaca

INZERCIA
Chioská masticha a jej využitie pri liečbe ochorení tráviaceho traktu
Táto prírodná živica, ktorá sa získava špeciálnym spôsobom z kríka (Pistacia lentiscus var. Chia), pestovaného predovšetkým na gréckom ostrove Chios, má niektoré zdraviu prospešné účinky, ktoré je možné využiť v rámci pomocnej liečby aj pri ochoreniach tráviaceho traktu

Aktuálne

Kedy na ambulanciu prvej pomoci a kedy na ambulanciu urgentného príjmu?

tlakomerKedy na ambulanciu prvej pomoci a kedy na ambulanciu urgentného príjmu? Ambulancia prvej pomoci alebo lekárska služba prvej pomoci (po novom APS) je služba, ktorá slúži na riešenie zdravotných problémov pacientov, po obvyklej pracovnej dobe praktického lekára alebo lekára špecialistu. Ambulancia urgentného príjmu býva najčastejšie situovaná na prízemí v rámci centrálneho prijímacieho a prepúšťacieho oddelenia (CPPO).

  
TOPlist
G4Ranch

 



Pomohla Vám táto stránka? 
Aj malá suma môže pomôcť udržať jej činnosť. Ďakujeme.
Segített Önnek valamikor ez a weboldal? Köszönjük a kedves támogatását.
Was this website helpful for you? Thanks for your kind donation.

paypal  
Stránka používa súbory cookies. Zakázať ich môžete vo svojom prehliadači. Ochrana osobných údajov a používanie cookies